Διάβασα όσα γράφει ο suida και πραγματικά είναι σαν να τεξίδεψα σε όλον τον κόσμο, σε όλους τους χρόνους και τους καιρούς.
Και θυμήθηκα ένα άρθρο που μου είχαν στείλει κάποια στιγμή να διαβάσω. Αναφέρεται στον Βουδισμό. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα:
''Ο πραγματικός Βούδας δεν θα χαιρόταν αν τον έβλεπε. Είχε απαγορεύσει να φτιάχνουν απεικονίσεις του. Πεντακόσια χρόνια κράτησε η απαγόρευση. Την αγνόησαν κάτι Έλληνες που είχαν φτάσει στην Ινδία, στην Γανδαρίδα (Gandhara). Ο πρώτος λαξευμένος Βούδας είχε τα χαρακτηριστικά του Απόλλωνα. Έχω γράψει ένα βιβλίο γι αυτό.''Όταν το διάβασα διαισθάνθηκα οτι αυτό δεν ισχύει και δεν συνέβη ποτέ. Δεν καταλαβαίνω τί θέλει να πει, για να πω την αλήθεια.
Αλλά υποκειμενικότατα μεν, ειλικρινώς δε, καθόλου δεν μου μου άρεσε ο τρόπος του. Λέει οτι πήγαν κάτι Έλληνες στην Φρυγία και είδαν μεν τον Βούδα, που είχε απαγορεύσει να φτιάχνουν αγάλματα του.. Και τελικά πήγαν και έφτιαξαν ένα άγαλμα Βούδα-Απόλλωνα.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έγραψε το άρθρο.. Έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο ο "Έλληνας Βούδας''. Και έχει αναφέρει και τα ακόλουθα:
" Όπως έχω δείξει στο βιβλίο μου "Ο Έλληνας Βουδας", όλη η ελληνιστική φιλοσοφία έχει επηρεαστεί βαθύτατα από την Ινδική. Ο Πύρρων, που ήταν ο αρχαιότερος ιδρυτής μετα-Αριστοτελικής σχολής (Σκεπτικοί) και έθεσε σαν στόχο του βίου την "αταραξία", είχε συνοδεύσει τον Μεγα Αλέξανδρο στις Ινδίες όπου συνομίλησε με Ινδούς σοφούς. Οι συμπτώσεις ανάμεσα στα βουδιστικά κείμενα και τα ελληνιστικά είναι αδιανόητες. Ο Νίτσε είχε αποκαλέσει τον Πύρρωνα "ο Έλληνας Βούδας".Παραθέτω και τον σύνδεσμο:
http://doncat.blogspot.com/2006/06/o.htmlγια όποιον ενδιαφέρεται...για περισσότερα
Η προσωπική μου γνώμη είναι οτι είναι λυπηρό να λέγονται τέτοιες αναλήθειες...
Ίσως να μην γνωρίζω πολλά σχετικά με την ιστορία του βουδισμού. Ίσως να μην μπορώ να φέρω αντεπιχειρήματα. Ίσως να συμβαίνει να έχω γεννηθεί στην Ελλάδα και να φαίνεται οτι επηρεάζομαι από την αίσθηση της εθνικής μου ταυτότητας, αλλά δεν είναι αυτος ο λόγος που θέλω να φωνάξω "Ψέματα"! Λέει ψέματα.
Ειδικότερα, θέλω να ρωτήσω κι εσένα αγαπητέ suida, ποια είναι η γνώμη σου γι' αυτό;Γιατί διάβασα τα προηγούμενα post και πολύ θα ήθελα να πεις κάτι.
Τέλος δεν μπορώ να κατανοήσω τί συμβαίνει... στον κόσμο γύρω μου. Αισθάνομαι οτι ξαφνικά βομβαρδίζομαι από βιβλία και πληροφορίες και είναι λες και όλοι έχουν βαλθεί να αναφέρονται στην ελληνική φιλοσοφία με παρόμοι τρόπο. Βλέπω και αισθάνομαι οτι κάτι συμβαίνει και όλοι θέλουν και προσπαθούν να πουν οτι η ελληνική φιλοσοφία έχει επηρεαστεί από όλες της θρησκείες του κόσμου
Δεν είναι αλήθεια αυτό όμως. Αλλά, τότε γιατί; Γιατι το κάνουν αυτό; Είναι αλήθεια; Αυτό αναρωτιέμαι.
Δεν θέλω ντε και καλά να συμβαίνει το αντίθετο, Να αποδείξουμε οτι ο Ελληνικός πολιτισμός έχει επηράσει όλες τις άλλες θρησκείες. Δεν μιλώ για την δόξα της Ελλάδας ή της χώρας μας. Αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά μιλώ για το ελληνικό πνεύμα... που αισθάνομαι οτι κατακρεουργείται και ΝΟΘΕΥΕΤΑΙ.
Έτσι τα νιώθω όλα αυτά. Με μια λέξη
ΝΟΘΕΙΑ