Αποστολέας Θέμα: Πιστεύεις στο Θεό;  (Αναγνώστηκε 48223 φορές)

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Πιστεύεις στο Θεό;
« στις: Μαΐου 14, 2008, 21:32:02 »
Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση, ειδικά σε χώρες ευρείας θρησκευτικότητας όπως η Ελλάδα. Σκέφτηκα να παραθέσω τις απόψεις μου για ένα τόσο κοινό και συνηθισμένο ερώτημα που όμως όπως θα κατανοήσετε, θεωρώ πως τελικά το να απαντηθεί είναι εντελώς ανούσιο τόσο για εμάς, όσο και για τον ερωτών :)

Με το παρόν θέμα (για το οποίο θα ήθελα και τις δικές σας απόψεις), ήθελα μόνον να καταδείξω πως η σχέση μας με τον θεό είναι κατά τη γνώμη μου το πιο προσωπικό και απερίγραπτο πράγμα που βιώνουμε. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν τόσοι "θεοί", όσοι και αυτοί που τον αναζητούν και προσπαθούν να τον προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους.

Πραγματικά το να δηλώσει κάποιος (όπως εγώ) "ένθεος" ή καλύτερα "θεϊστής" (που αποτελεί την πιο γενικευμένη αποδοχή της έννοιας του θεού και αποτελεί διαφορετική έννοια από τον "ντεϊστή"), δε σημαίνει πως απαραίτητα ενστερνίζεται τον τάδε ή δείνα θεό κάποιας γνωστής θρησκείας. Για πολλούς πιστούς και δη χριστιανούς, αν δεν δούνε την αποδοχή στον δικό τους θεό, αυτόματα ονομάζουν τον ομιλούντα άπιστο, άθρησκο, άθεο κλπ, χωρίς να γνωρίζουν καν το τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες, όπως άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν σε ποιόν θεό πιστεύουν (και το αποδεικνύω αμέσως παρακάτω). Το αναφέρω αυτό από προσωπική εμπειρία, γιατί όταν με ρώτησε κάποιος συνάδελφός μου αν πιστεύω στον θεό, εγώ του απάντησα, "νομίζω πως το να σου πω ότι είμαι θεϊστής είναι η πιο πλήρης απάντηση που μπορείς να λάβεις". Ξέρετε τι μου απάντησε; "αμάν! καινούργια αίρεση είναι αυτή;" :o Η άγνοια περί βασικών εννοιών και προσεγγίσεων του θεού είναι εκτεταμένη αλλά το κύριο χρέος σε αυτό το έχουν οι εκπρόσωποι κι όχι οι πιστοί του χριστιανισμού. Δεν πρόκειται για (άλλη) μια επίθεση στον χριστιανισμό αλλά περί προσωπικών βιωμάτων της Ελληνικής καθημερινότητας...

Οι μελετητές του χριστιανισμού έχουν προσθέσει στην προσέγγιση του χριστιανικού θεού και την έννοια του αποφατισμού, σύμφωνα με τον οποίο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς κι επαρκώς το τι είναι ο θεός. Φυσικά ο αποφατισμός έχει εφαρμογή σε όλους τους "υπερβατικούς" θεούς, ασχέτως θρησκείας...

Είναι σαφές πως η πραγματική Γνώση του θεού είναι κάτι πολύ δύσκολο και πολύ ιδιαίτερο ζήτημα. Κι επειδή ο ορισμός της γνώσης είναι "πληροφορία + εμπειρία", ακόμη κι αν η πληροφορία είναι σταθερή και δεδομένη για όλους, υπάρχει η εμπειρία, το βίωμα, το οποίο έχει τόσες παραλλαγές, όσοι και οι εμπλεκόμενοι σε αυτό... Επίσης, αν αναλογιστούμε τα επιστημονικά δεδομένα του φίλμ "What the bleep do we know!?" (δείτε περισσότερα ΕΔΩ), κατανοούμε πως τελικά διαφέρουμε ακόμα και ως προς την πρόσληψη κι επεξεργασία της πληροφορίας, ασχέτως του αν τη βιώσουμε ή όχι. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες κι αιτίες διαφορετικότητας την προσέγγιση της ουσίας του θεού είναι πραγματικά απεριόριστες.

Το κλειδί στο όλο ζήτημα δεν είναι να "καταφέρουμε" να ενταχθούμε σε κάποιο γνωστό ή όχι θρησκευτικό κίνημα ή απλώς να δηλώσουμε άθεοι αλλά να μπορέσουμε να ορίσουμε τη θέση μας και την ατομικότητά μας απέναντι σε αυτό το μείζον μεταφυσικό ζήτημα περί θεού. Πραγματικά ένα τέτοιο εγχείρημα συνδέεται με μεγάλη ευθύνη καθώς η στάση που θα κρατήσουμε και η άποψη που θα ενστερνιστούμε θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία μας τόσο στον εσωτερισμό όσο και στην καθημερινότητά μας. Η γνώμη μου είναι πως τελικά το να δώσουμε μια συνολική και αποκρυσταλλωμένη απάντηση στο τι είναι τελικά ο θεός μας αποτελεί μακροχρόνια κι επίπονη νοητικά διαδικασία, ίσως ακόμα και δίχως οριστική απάντηση μέχρι το τέλος της ζωής μας! Θα έλεγα μάλιστα πως για τους "hard-core" του είδους, μία τέτοια ενασχόληση αποτελεί ένα πραγματικό raison d'etre... Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι όπου η "Ιθάκη" μεταβάλλεται καθημερινά, καθώς η ουσία της ρυθμίζεται από τον βαθμό της κατανόησής μας σε αυτά τα ζητήματα. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απέναντι στον εαυτό μας πως ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε στην αναζήτηση της ταυτότητας του θεού μας (ίσως η καλύτερη "Ιθάκη" που μπορεί να ψάχνουμε ::)), αποτελεί καθαρά προσωπική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να την περιβάλλουμε με τη δέουσα σοβαρότητα κι ευθύνη. Δεν είναι ούτε ντροπή, ούτε ανικανότητα το να ομολογήσει κάποιος (κι εγώ το ίδιο ;)) πως ακόμα δεν έχει καταλήξει στο τι ορίζει πραγματικά ως τον θεό του.

Φυσικά, οι υποστηρικτές των μεγάλων θρησκειών θεωρούν σε μεγάλο βαθμό πως έχουν ήδη λύσει το ζήτημα κι έχουν έτοιμες και αποκρυσταλλωμένες απαντήσεις σε αυτό. Όμως, μία εκτενής συζήτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα θα αποκαλύψει πως τελικά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν σε ποιόν θεό πιστεύουν και μάλιστα σε μερικούς το λάθος έχει φτάσει τόσο βαθιά που αναφωνούν πως "είναι δεδομένο πως δεν μπορώ να γνωρίζω σε πιόν θεό πιστεύω, ο θεός είναι ακατάληπτος"... :o Σωστό αυτό αλλά μετά; Δεν υπάρχει μετά; Τι κάνει ένας θρησκευόμενος όταν αναγνωρίσει πως τελικά η λατρεία που αποδίδει δεν έχει παραλήπτη; Μένει στην απλή αποδοχή της άγνοιάς του ή μήπως ψάχνει τρόπους να την καταπολεμήσει; Θα έλεγα πως συμβαίνει το δεύτερο και σ' αυτό τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρουν οι ποιμενάρχες κι όχι το ποίμνιο το οποίο μεγάλωσε με αυτή τη νοοτροπία του "μη τα ψάχνεις αυτά τα ζητήματα". Προτιμούμε λοιπόν έναν (άγνωστο) θεό εξ αποκαλύψεως ή έναν (δικό μας) θεό εξ ανακαλύψεως;

Κατανοούμε λοιπόν πως το τελικό αποτέλεσμα που ονομάζουμε "θεός" είναι μοναδικό και ξεχωριστό για κάθε ζηλωτή του θεϊσμού, ανεξαρτήτως προσέγγισης. Κατά συνέπεια, ερωτήσεις του τύπου "πιστεύεις στον θεό;" είναι εξ αρχής άσκοπες γιατί πραγματικά δεν οδηγούνε πουθενά. Ακόμη κι αν υπάρχει απάντηση ως "ναι", αυτό θα ήταν απόλυτα άχρηστο για τους υπολοίπους γιατί τη δική μου κοσμοθέαση δεν υπάρχει λόγος και ουσία στο να την αποδεχτεί κάποιος άλλος κι επιπλέον μπορεί να κατανοήσει μόνον το πληροφοριακό κομμάτι της αλλά όχι το εμεπιρικό. Αυτό γιατί είναι κάτι απόλυτα προσωπικό, είναι δικό μου και δεν ταιριάζει σε κανέναν άλλο, όπως επίσης και η κοσμοθέαση κανενός άλλου δεν θα μου φανεί χρήσιμη γιατί σε όλες τις περιπτώσεις, ο παράγοντας "εμπειρία" είναι καθοριστικός και πιο πάνω εξήγησα το πως δρα η εμπειρία. Το μόνο που μπορούμε να ανταλλάξουμε είναι οι πληροφορίες περί θεού.

Όλα έχουν να κάνουν με την κοσμοθέασή μας. Υπάρχει το "στρατόπεδο" των θεϊστών με αμέτρητες υποδιαιρέσεις κι εκδοχές, το ακριβώς απέναντι "στρατόπεδο" τον άθεων και στη μέση το "στρατόπεδο" των αγνωστικιστών. Θεωρώ πως από τη στιγμή που κάποιος αναγνωρίσει μέσα του έστω και κάποιας μορφής θεό (όπως κι αν τον εννοεί), τίθεται στο στρατόπεδο των θεϊστών, παράλληλα όμως, το να πιστεύω σε έναν θεό διαφορετικό από τον θεό πχ ενός συναδέλφου μου, με τοποθετεί μεν κι εμένα στο "στρατόπεδο" των θεϊστών αλλά η ταύτιση υπάρχει μέχρι εκεί.

Το κακό με τις "ταμπέλλες" που φοράνε κάποιοι σε αλλόθρησκους κλπ. έχει να κάνει καθαρά με το μορφωτικό τους επίπεδο και την προσωπική τους κατανόηση σε θέματα θρησκείας και μεταφυσικής γενικότερα. Εν μέρει είναι υπεύθυνοι για την καταστασή τους αλλά το κύριο μερίδιο ευθύνης το φέρουν πάντοτε οι ηγέτες των θρησκειών αλλά και οι απανταχού εκπρόσωποί των, καθώς σε καθημερινή βάση επιδίδονται σε έναν αγώνα διάκρισης, γιατί θέλουν να αποδείξουν και να πείσουν (άρα τελικά να επιβάλλουν) τη θρησκεία τους ως την καλύτερη και ανώτερη όλων των άλλων, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να φτάσει και σε (καθοδηγούμενο) φονταμενταλισμό ή μισαλλοδοξία.

Το ανέφερα και αλλού αλλά θα το θυμίσω και πάλι: Οι περισσότεροι οπαδοί των μεγάλων θρησκειών ανήκουν σε μία από αυτές τις θρησκείες λόγω παράδοσης, από τυπολατρεία, γιατί δεν τους ενδιαφέρει και τόσο το ζήτημα ή γιατί φοβούνται τον κοινωνικό αποκλεισμό που θα επέφερε μία ανοιχτή δήλωση μη ένταξης στην επικρατούσα θρησκεία. Μιας και μιλάμε για την Ελλάδα, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που επέλεξαν πχ τον χριστιανισμό κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και σύγκρισης θρησκεών και εσωτερικών συστημάτων, έτσι ώστε να καταλήξουν συνειδητά και οικειοθελώς σε αυτόν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι βέβαιο πως αν είχαν γεννηθεί στην Κίνα, τώρα θα ήταν πχ Ταοϊστές, είναι λοιπόν καθαρά θέμα συμπτώσεων το ότι τώρα δηλώνουν χριστιανοί... Μπορεί να γίνομαι σκληρός αλλά θεωρώ πως αυτή είναι η πραγματικότητα σε πολλές χώρες με έκδηλο το θρησκευτικό συναίσθημα και είμαι διατεθημένος να συζητήσουμε τις όποιες διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά, από το "στρατόπεδο" της άλλης κοσμοθέασης, τα ποσοστά αλλάζουν αντιδιαμετρικά και οι περισσότεροι άθεοι, αγνωστικιστές ή ακόλουθοι ειδικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, έγιναν τέτοιοι γιατί ερεύνησαν ενδελεχώς αυτά τα μεταφυσικά ζητήματα, γιατί έχουν άποψη κι επέλεξαν συνειδητά και οικειοθελώς αυτή τη στάση απέναντι στο ζήτημα του θεού. Καλύτερα λοιπόν άθεος από άποψη, παρά ένθεος από παράδοση...

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω άλλο, νομίζω πως έχω δώσει μια καλή εικόνα της προσέγγισής μου στο σύνηθες ερώτημα του αν πιστευω στο "θεό" και γιατί τελικά τέτοιες ερωτήσεις δεν έχουν κανένα νόημα ούτε για εμάς που θα απαντήσουμε αλλά ούτε και γι' αυτόν που μας ρωτά :)
...spes mea in mentem est...

ΣΕΡΑΠΙΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 492
  • Karma: 0
  • FR.M.T.S.G
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 14, 2008, 21:46:22 »
Οταν με ρώτησαν αν Πιστεύω στο θεό, απάντησα, το θέμα δεν είναι αν πιστεύεισ αλλά αν ο θεός πιστεύει σε εσένα! (Χαριτολογώντας)

Και πίστη βγαίνει από το πεποίθηση, και πεποίθηση, έρχεται με τη Γνώση, αυτο συνείδηση, αυτογνωσία για αρχή, αυτοί που ρωτάν τουσ άλλους αν πιστεύουν απλώς τουε δουλεύουν όπως τον εαυτό τους.

Μια ερώτηση μεταξύ Μυστών θα 'επρεπε να είναι, όπως και είναι αλλού, πόσο Θεάσαι?

Πόσο Ών, γνωρίζεις?


Οι Μύστες "είναι" μετουσιώνονται σε  Πανθειστές

και καλύτερα κάποιος να δηλώνει ένθεος, άθρησκος

Είπα
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 14, 2008, 22:06:34 από SERAPIS »
Per aspera ad astra

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 14, 2008, 21:52:58 »
Όταν ρώτησαν τον Αϊνστάιν αν πιστεύει στον θεό, εκείνος απάντησε: "Ευχαρίστως να σας απαντήσω αν πρώτα μου εξηγήσετε λεπτομερώς τι εννοείτε με τη λέξη θεός... ;)
...spes mea in mentem est...

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 14, 2008, 22:22:43 »
Όποιος γνωρίζει λέει "γνωρίζω", όποιος δεν γνωρίζει λέει "πιστεύω", όμως αν και δεν ανήκω στους εκλεκτούς της πρώτης κατηγορίας, θεωρώ πως δεν ανήκω ούτε σ' εκείνους της δεύτερης αλλά κάπου ενδιάμεσα (ίσως και για μια ζωή ::))

Το κλειδί στον επιτυχημένο δρόμο είναι να απαρτίζεσαι όλο και περισσότερο από στοιχεία της πρώτης κατηγορίας και να αφήνεις πίσω σου όλο και περισσότερα στοιχεία της δεύτερης ;)
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 14, 2008, 22:53:50 από Trithemius »
...spes mea in mentem est...

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 14, 2008, 23:23:52 »
Trithemius αυτό που έιπες τώρα μου θύμισε στον Πλάτωνα, εκεί που λέει τί είναι ο φιλόσοφος...για την ακρίβεια προασπαθεί να απαντήσει το ερώτημα "ποιός φιλοσοφεί'' κα τί είναι ο φιλόσοφος...και κάνει ένα διαχωρισμό μεταξύ μωρού και σοφου μέχρι που καταλήγει στο οτι ο φιλόσοφος δεν είναι ούτε ο μωρός, ούτε ο σοφός, αλλά είναι κάπου στο μέσον... :) :) :) :)
Και από την δική μου εμπειρία...την ίδια ερώτηση μου έκανε ένας συνάδελφος.
-Πιστεύεις στον Θεό; με ρώτησε
-Τί εννοείς Θεός; Εξαρτάται από το τί εννοείς όταν λες Θεός", απάντησα
-"Γενικά, πιστεύεις στον Θεό...;"
-"Είναι σαν να με ρωτάς αν πιστεύω στον εαυτό μου" του είπα...Αλλά τί εννοείς ''θεό'';
-Πάντως, αν πιστεύεις στον Θεό, τότε πιστεύεις και στον διάβολο", συνέχισε μου είπε σαν να μην είχα πει τίποτα, σαν μην είχα μιλήσει καθόλου.
-Λες, ε; του απάντησα.
Ευτυχώς ή δυστυχώς έπρεπε να επιστρέψουμε στην εργασία μας.
Από αυτό και άλλα πολλά ίσως...συμπέρανα μια μέρα ότι όταν θα μου κάνουν αυτήν την ερώτηση...κάθε φορά...το καλύτερο είναι να σιωπαίνω.
Συμφωνώ με όσα λέει ο Trithemius για το θέμα. :D :D Συμφωνώ απόλυτα. Και αυτό το ''πιστεύεις'' ;;; δεν μου αρέσει και τόσο..ευθύς εξαρχής...το θεωρώ εντελώς παράλογο να το ρωτήσει κανείς...Είναι η πιο ανούσια ερώτηση που μπορεί να βάλει κανείς, ειδικά ξεκινώντας με το ''πιστεύεις";
Πριν λίγες μέρες, δε είχα φτάσει σε απόγνωση ακούγωντας αυτήν την διαμάχη σχετικά με τ Πίστευε και μή ερέυνα ...και την χριστιανική πίστη και κάθισα και έγραψα σχετικά...Αλλά αυτό είναι μάλλον θέμα.
Μπορώ να το παραθέσω εδώ..ή τέλος πάντων να κάνω κατι να τα συνταιριάξω ή να ανοίξω άλλο θέμα;
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 14, 2008, 23:39:28 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 15, 2008, 00:06:08 »
Στην ερώτηση αν πιστεύει σε θεό, ο Μπουνιουέλ απάντησε: "Εγώ δόξα τω θεώ είμαι άθεος"!!!!
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 15, 2008, 00:09:38 »
Όταν ρώτησαν τον Αϊνστάιν αν πιστεύει στον θεό, εκείνος απάντησε: "Ευχαρίστως να σας απαντήσω αν πρώτα μου εξηγήσετε λεπτομερώς τι εννοείτε με τη λέξη θεός... ;)

Θα συμφωνήσω με τον φίλο μας τον Αϊνστάιν.  Η λέξη Θεός έχει πολλά νοήματα και ορισμούς.  Μπορεί να σημαίνει κάποιος γέρος στον ουρανό με άσπρα γένια, οι δυνάμεις της φύσης, μία πανταχού παρούσα θεϊκή ουσία, ή απλά ο άνθρωπος.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας, που να μην δέχεται την ύπαρξη του Θεού, απλά ορισμένοι δηλώνουν άθεοι, ως αντίδραση προς τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις περί θείου.  'Αλλοι παλι δηλώνουν άθρησκοι, αλλά όχι άθεοι.


Στην ερώτηση αν πιστεύει σε θεό, ο Μπουνιουέλ απάντησε: "Εγώ δόξα τω θεώ είμαι άθεος"!!!!

 :D

Πόσο Ών, γνωρίζεις?

 :D Μακάρι να μπορούσαμε να το μετρήσουμε...
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 15, 2008, 00:24:57 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 15, 2008, 00:33:46 »
Πριν λίγες μέρες, δε είχα φτάσει σε απόγνωση ακούγωντας αυτήν την διαμάχη σχετικά με τ Πίστευε και μή ερέυνα ...και την χριστιανική πίστη και κάθισα και έγραψα σχετικά...Αλλά αυτό είναι μάλλον θέμα.
Μπορώ να το παραθέσω εδώ..ή τέλος πάντων να κάνω κατι να τα συνταιριάξω ή να ανοίξω άλλο θέμα;

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ξεκινήσεις ένα νέο θέμα...
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 15, 2008, 00:36:43 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 15, 2008, 00:34:07 »
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας, που να μην δέχεται την ύπαρξη του Θεού, απλά ορισμένοι δηλώνουν άθεοι, ως αντίδραση προς τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις περί θείου.  'Αλλοι παλι δηλώνουν άθρησκοι, αλλά όχι άθεοι.

Αν και ορισμένοι λένε πως η αθεΐα αποτελεί παιδί του μεσαίωνα (ως αντίδραση στον πολιτικοθρησκευτικό ολοκληρωτισμό που επέβαλε η εκκλησία), εγώ πιστεύω πως πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν δηλωμένοι άθεοι, φυσικά εν συνειδήσει. Όπως ακριβώς ο ένθεος υποστηρίζει την κοσμοθέασή του με κάποια επιχειρήματα, έτσι ακριβώς και ο άθεος υποστηρίζει τη δική του κοσμοθέαση με βάση κάποια δικά του επιχειρήματα. Εγώ δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τους άθεους γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αν μη τι άλλο ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ όπως και να το κάνουμε και δεν ακολουθούν ό,τι πει η πλειοψηφία. Δεν έχω δικαίωμα να ορίσω τη δική μου κοσμοθέαση ως ανώτερη ή κατώτερη της δικής τους (άλλωστε όπως είπαμε δεν θα είχε νόημα), μπορώ όμως να τους αφουγκραστώ. Πιστεύω πως ακόμη κι ένας άθεος μπορεί να βοηθήσει τον ένθεο να φτιάξει τη δική του "σκάλα του Ιακώβ". Πραγματικά τίποτε δεν μπορεί να μας είναι απόλυτα άχρηστο, πόσο μάλλον οι σωστά δομημένες απόψεις ενός ισορροπημένου άθεου ;)

Πριν λίγες μέρες, δε είχα φτάσει σε απόγνωση ακούγωντας αυτήν την διαμάχη σχετικά με τ Πίστευε και μή ερέυνα ...και την χριστιανική πίστη και κάθισα και έγραψα σχετικά...Αλλά αυτό είναι μάλλον θέμα.
Μπορώ να το παραθέσω εδώ..ή τέλος πάντων να κάνω κατι να τα συνταιριάξω ή να ανοίξω άλλο θέμα;

Νομίζω πως η περίφημη φράση "πίστευε και μη ερεύνα" (πολλοί λένε πως ένα κόμμα ανάμεσα στο "μη" και το "ερεύνα" αλλάζει άρδην τα δεδομένα...) ταιριάζει με το θέμα μας και θα ήταν ακόμη πιο παραγωγικό να την απεμπλέξουμε από τις χριστιανικές της καταβολές, να της δόσουμε μια πιο ευρεία απήχηση σε θρησκείες, δόγματα αλλά και... τάγματα εσωτερισμού ;)

Πάντως θα σε προέτρεπα να κάνεις τη "σύνδεση" (εγώ πάλι γιατί δεν το σκέφτηκα; ::) ;D)
...spes mea in mentem est...

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 15, 2008, 00:42:19 »
εγώ πιστεύω πως πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν δηλωμένοι άθεοι, φυσικά εν συνειδήσει.

Είναι θέμα ορισμού... Πρόσφατα επίσης άκουσα πως ο Βουδισμός ορίζεται ως αθεϊστική θρησκεία...  :D
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 15, 2008, 00:56:26 »
Πρόσφατα επίσης άκουσα πως ο Βουδισμός ορίζεται ως αθεϊστική θρησκεία...[/color]

Αθεϊστική θρησκεία; αυτό κι αν είναι προκλητικό! ;D ;D
...spes mea in mentem est...

ΣΕΡΑΠΙΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 492
  • Karma: 0
  • FR.M.T.S.G
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 15, 2008, 03:52:16 »
Θεός= τρέχω, θεάομαι, αντιλαμβάνομαι, εντός θέα,
ο παρατηρών, Γιαυτό η κατάσταση αυτή συμβολίζεται με το μάτι, το όντος ών εντός μας, το είναι μας, όχι υλικό, αυτό που παρατηρεί, οχι απλό κοίταγμα, η Δοιάνεια, ο χώρος των εννοιών που αναλοίωνται και συνθέτονται, το σημείο της αντικειμενικότητας και υποκειμενικότητας που  συνεργάζονται, γι αυτό και τρίγωνο, Ο Νούς. Αυτός που πηγάζουν τα πάντα και καταλήγουν τα πάντα.Αυτό ειναι η κατάσταση θεός, θεάομαι=παρατηρώ. Ελληνικότατα.

Προμηθεύς, Προ της θέασης. Κατά μία ερμηνεία.

γιαυτό και οι Λατίνοι DEUS από το Ζεύς του Διός, Νούς.

Γιαυτό Ένθεος, Άθρησκος με την έννοια του δόγματος, ως φυσικό ών.

Ένα ενοιολογικό λεξικό φιλοσοφίας, και Αρχαίων λύνει όλες τις απορίες.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 15, 2008, 04:26:37 από SERAPIS »
Per aspera ad astra

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 15, 2008, 03:59:53 »
Ελπίζω να μην γελάσατε με την ''λογική'' μου.Ή μάλλον ελπιζω να γελάσετε!! Το γέλιο είναι υγεία.
Είναι απλα μια προσπάθεια!


Πιστεύω:
•   πιστεύω, έχω πίστη, εμπιστεύομαι, έχω πεποίθηση εις τι(να), παρέχω πίστη εις τι(να)
•   πιστεύω, συμμορφούμαι, συμφωνώ, συγκατανεύω,υπακούω,πείθομαι.
           
Ερευνώ:
•   ερευνώ, αναζητώ τι, ζητώ να εύρω τι //
•   (μετ απρφ. ) ζητώ να πράξω τί, επιχειρώ να πράξω τί

Τί είναι η πίστη και τί είναι η έρευνα. Και αναρωτήθηκα κατά πόσο τα δύο αυτά μπορούν να "συμπορευτούν".

Θα έχετε ακούσει, υποθέτω, για την μάχη που γίνεται γύρω από μία φράση που αναφέρεται στις γραφές, το "πίστευε και μή ερεύνα". Εν συντομία θα αναφέρω οτι το ζήτημα φαίνεται να έχει ως εξής: ορισμένοι ισχυρίζονται πως η Χριστιανική Ορθοδοξία καλεί τους πιστούς της να πιστεύουν και να μην ερευνούν, αλλα η Εκκλησία ανταπαντά και λεει πχ οτι η αυτό δεν είναι αλήθεια, μια και "στο αμέσως επόμενο εδάφιο" αναφέρεται το "ερευνάτε τας γραφάς" ή μια και ο ίδιος ο Χριστός λέει στον άπιστο Θωμά να αγγίξει με τις τρύπες από τα καρφιά στα χέρια του, για να πειστεί ο άπιστος και άρα να πιστέψει κατόπιν έρευνας και αποδείξεως - και υποθέτω οτι θα υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια- αλλά θα αρκεστώ σε αυτά, διότι δεν με ενδιαφέρει τόσο αυτό τούτη την ώρα. Η ουσία είναι οτι τελικά η Εκκλησία ή έστω ο κλήρος ή έστω κάποιοι ιερείς ή έστω οι Γραφές ισχυρίζονται οτι οι Γραφές και ο πρωταγωνιστής τους Χριστός δεν προτρέπουν τον άνθρωπο στο να μην ερευνά, αλλα μάλλον το αντίθετο. Άλλοι πάλι προσθέτουν αυθαίρετα ένα κόμμα (σημείο στίξης) μετά το μη και έτσι έχουμε το "Πίστευε και μη, ερεύνα", που θα πει είτε πιστεύεις είτε όχι, ερεύνα" και αυτό το κάνουν κυρίως για να εναντιωθούν στην Χριστιανική Ορθοδοξία λέγοντας οτι αυτή προτρέπει τον άνθρωπο απλά να πιστεύει και να μην ερευνά, πράγμα το οποίο δεν είναι ορθό, γιατι υποδηλώνει πχ οτι η Εκκλησία θέλει να ελέγχει και να χειραγωγεί τους πιστούς κτλ κτλ. Έτσι λοιπόν έχει σε πολύ γενικές γραμμές το θέμα. Και βέβαια σας παρακινώ σε αυτά τα ενδεικτικά που παραθέτω να αναλογιστείτε κι εσείς με τη σειρά σας ό,τι γνωρίζετε και έχετε ακούσει σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Τελικά τί συμβαίνει εδώ; Μπορεί τελικά η έρευνα να συμπορευτεί με την πίστη; Για ποιον λόγο όσοι ερευνούν έχει επικρατήσει να αποκαλούνται "σκεπτικιστές" ή για ποιόν λόγο όσοι δηλώνοντας άγνοια για το -κατ'αυτούς- ούτως ή άλλως απρόσιτο δεν ερευνούν ούτε πιστεύουν έχει επικρατήσει να αποκαλούνται "αγνωστικιστές"; Και πώς θα πρέπει να ονομάσουμε τελικά αυτούς που απλά πιστεύουν και δεν ερευνούν, αν δεχτούμε οτι υπάρχουν τέτοιοι και οτι είναι δυνατόν να πιστέυει κανείς απλά χωρίς να ερευνά; Για ποιον λόγο υπάρχει η διαμάχη που μόλις περιέγραψα πιο πάνω γύρω από το περιβόητο "πίστευε και μή ερεύνα" -ή για την ακρίβεια γύρω από την πίστη και την έρευνα; Είναι όντως αξιοπερίεργο ή άξιον απορίας ή άξιον ερεύνης. Είναι άξιον απορίας το οτι κάποιοι άνθρωποι έχουν βαλθεί να χορεύουν γύρω από όλα αυτά τα ουσιατικά που φέρουν την κατάληξη -ισμός. Γράφοντας την λέξη "χορεύουν" μου ήρθε στο μυαλό η εξής εικόνα: Όλοι αυτοί να χορεύουν γύρω από τα -ισμός και να τραγουδούν ή καλλίτερα να φωνάζουν παράτονα όλες τις παραλλαγές του "πίστευε και μή ερεύνα" σε μια γιορτή αφιερωμένη στον Θεό χ σε μια προσπάθεια να τον εξευμενίσουν. Κι εγώ τώρα αισθάνομαι κάτι σαν ανθρωπολόγος κατα τη διάρκεια έρευνας σε ένα απόμακρο μέρος του πλανήτη Γη, όπου παρατηρώ μία φυλή και τον πολιτισμό της, για την οποία γνωρίζω μέχρι στιγμής μόνο την ύπαρξή της, τον χορό της και την παρατονία της και ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να μπώ κι εγώ σε αυτόν τον αλλόκοτο χορό και να τραγουδήσω σε αυτην την φάλτσα και παράτονη χορωδία - προτιμώ να μείνω απ' έξω και να προσπαθήσω να κατανοήσω τα κατα γενική παραδοχή ακατανόητα.

Και αφήνω πισω μου την φυλή αυτή και επιστρέφω. Κι αν αναρωτιέστε πώς τελικά ονομάζεται αυτή η φυλή, επιτρέψετέ μου να σας πω οτι πρώτον δεν δήλωσαν κανένα όνομα και δεύτερον ουτε κι εγώ έχω την πρόσθεση να το κάνω, διότι δεν μου το επιτρέπει η κατανόηση και η συνείδησή μου να επιλέξω τώρα έτσι απλά ένα ουσιαστικό και να του προσθέσω και ένα -ισμός στο τέλος, για να βαφτίσω κάπως αυτήν την φυλή.

Τά μόνα που έχω να πω είναι τα ακόλουθα:

Η πίστη και η έρευνα όχι μόνο μπορούν να συμπορεύονται αλλά η μία είναι απαραίτητη προϋπόθεση της άλλης. Δεν μπορεί να νοηθεί πίστις δίχως έρευνα όπως ακριβώς δεν μπορεί να νοηθεί έρευνα δίχως πίστη.

Α) Η έρευνα προυποθέτει την πίστη.
Διότι αναρωτηθείτε, είναι δυνατόν να μπει κάποιος στην διαδικασία να αναζητήσει κάτι το οποίο δεν πιστεύει οτι υπάρχει; Και βέβαια όχι.
Μπαίνει κανείς στην διαδικασία να ερευνήσει κάτι πάντοτε και μόνο εκείνος που πιστεύει (οτι υπάρχει).
Διαφορετικά δεν μπορούμε καν να κάνουμε λόγο για οποιαδήποτε έρευνα.
Να πώς λοιπόν η έρευνα προϋποθέτει την πίστη και δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς αυτήν.
Απο αυτό βέβαια βγαίνει και το συμπέρασμα οτι ό,τι μπορεί να ερευνηθεί πρέπει οπωσδήποτε και να υπάρχει και ό,τι υπάρχει οπώσδηποτε μπορεί και να ερευνηθεί.


Β) Η πίστη προϋποθέτει την έρευνα.
Διότι αναρωτηθείτε, είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς κάτι χωρίς πρώτα να το ερευνήσει; Και βέβαια όχι.
Μπαίνει κανείς στην διαδικασία να πιστέψει κάτι πάντοτε και μόνο εκείνος που ερευνά (και βρίσκει οτι υπάρχει) κάτι.
Για να πιστέψεις κάτι απαραίτητη προύπόθεση είναι (να ερευνήσεις και έτσι να βρείς) οτι αυτό υπάρχει.
Γιατί για να πιστέψεις κάτι πρέπει οπωσδήποτε αυτό να υπάρχει.
Να πως λοιπον η πίστη προυποθέτει την έρευνα και δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς αυτήν.
Απο αυτό βέβαια βγαίνει και το συμπέρασμα οτι ό,τι υπάρχει μπορεί και να γίνει πιστευτό και ό,τι μπορεί να γίνει πιστευτό  πρέπει  οπωσδήποτε  να υπάρχει.


Γ) Τόσο η έρευνα όσο και η πίστη προυποθέτουν την ύπαρξη.
Διότι αναρωτηθείτε, μπορεί "να πιστέψει ή να ερευνήσει" ή "να ερευνήσει και να πιστέψει" κάποιος ό,τιδήποτε δεν υπάρχει;
Μπαίνει κανείς στην διαδικασία "να πιστέψει και να ερευνήσει" ή "να ερευνήσει και να πιστέψει" κάτι που δεν υπάρχει;
Για "να πιστέψεις και να ερευνήσεις" ή "να ερευνήσεις και να πιστέψεις" κάτι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό να υπάρχει.
Να πως λοιπόν "η έρευνα και η πίστη" ή " η πίστη και η έρευνα" προϋποθέτουν την ύπαρξη.


Νομίζω οτι τελικά είναι τόσο απλό. Απλή λογική, Επομένως, ως προς τί όλη αυτή η διαμάχη, η αναφορά στα εδάφια και οι προσθαφαιρέσεις σε σημεία στίξης και ό,τι άλλο παρεμφερές; Γιατι καταφεύγουν οι άνθρωποι σε όλα αυτά; Ποιό το ώφελος; Τί επιτυγχάνουν με τον τρόπο αυτό; Για ποιον λόγο κανένας από όλους αυτούς δεν λέει ποτέ απλά το προφανές το λογικό, το ηλίου φαεινότερο, παραμόνο διαιωνίζει μια διαμάχη που τελικά κανέναν δεν ωφελεί και που τελικά -και αυτό είναι το σπουδαιότερο- φτάνει σαν βόμβος στα αυτιά μας, χωρίς λόγο, χωρίς ουσία...έτσι απλά και άσκοπα. Και αν δεν είναι άσκοπο, τότε ποιος ο σκοπός όλων αυτών; Παίρνουν θέση σε αυτήν την διαμάχη, για την ακρίβεια θέση μάχης και όχι θέση- και οι μεν πίσω από τις σελίδες τόμων προς αναζήτησιν εδαφίων και κειμένων των πατέρων, οι δε πίσω από ποικίλα οχυρά-τόμους προς αναζήτησιν αποσπάσμάτων αρχαίων κειμένων ή στατιστικών και άλλων επιστημονικών αποδέιξεων επί τούτου- αρχίζουν τον εκσφενδονισμό οι μεν προς τους δε...Για ποιον λόγο; Η ερώτηση φυσικά είναι ρητορική. Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να προσδοκώ απο αυτούς να μου δώσουν απάντηση, όταν καλά καλά δεν μπορούν να πουν το λογικό, αλλά ξεφεύγουν από το λογικό και μένουν μετέωροι με τις σφενδόνες τους στο πεδίο του παραλόγου.

Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο στάθηκε κάποια συζήτηση που έιχα νωρίτερα σχετικά με την πίστη και την ορθοδοξία με κάποιο προσφιλές πρόσωπο. Κάποια στιγμή και καθώς ο διάλογος εξελισσόταν γύρω από ένα ζήτημα παρόμοιο αλλά όχι ίδιο με αυτό που τελικά ανέλυσα εδώ, έπιασα τον εαυτό μου να αισθάνεται την ανάγκη να καταφύγει σε μια παρόμοια τακτική. Τί θέλω να πω; Όταν σου συμβεί να μπεις στην διαδικασία να συζητήσεις περί πίστης με κάποιον κατα ένα περίεργο τρόπο αργά ή γρήγορα αρχίζει σε ένα σημείο του εγκεφάλου σου να αναμοχλεύεται "η έρευνα". Αυτό βέβαια είναι εύλογο, μια και δεν μπορεί να νοηθεί πίστις δίχως έρευνα όπως ακριβώς δεν μπορεί να νοηθεί έρευνα δίχως πίστη. Όταν όμως συζητάς με κάποιον που σου λέει με επιμονή και στόμφο οτι η Πίστις και μόνη είναι πάνω από όλα (ανεξάρτητα από το για ποιόν λόγο το λεει αυτό) φτάνεις να νιώθεις πως αναγκάζεσαι να σκεφτείς όπως αυτός ( -αν και το ορθό είναι να πώ αναγκάζεσαι "να μην σκεφτείς καν")- και έτσι να πέσεις πάλι στην παγίδα και να χάσεις την λογική σου και να θες να αντιπαραβάλεις στην "πίστη" του "την έρευνα" σου λες και αυτές οι δύο δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Δεν θέλει και πολύ να αρχίσεις να λες διάφορες α-νοη-σίες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ακόμα-ακόμα να καταλήξεις να λες οτι "δεν πιστεύεις" απλά και μόνο για να αποδείξεις στον άλλον οτι με όσα λέει είναι παράλογος. Φυσικά και αυτό θέλεις να κάνεις, όταν ακούς κάτι παράλογο ασφυκτιά η λογική. Αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλήξεις κι εσύ ο ίδιος να παραλογίζεις και να είσαι παράλογος. Εγώ επέλεξα να του πω τελικά απλα: "Μόλις μου έδωσες την ιδέα για το επόμενο κείμενο στο ιστολόγιό μου. Σήμερα είσαι ο μούσος μου". Επομένως, λίγο πριν κλείσω αυτό το κείμενο, θέλω με την καρδιά μου να του το αφιερώσω. Και να τον ευχαριστήσω για το γεγονός οτι τουλάχιστον αυτός δεν παίρνει θέση μάχης πίσω από τα προαναφερθέντα οχυρά και δεν κρατάει σφενδόνα.

Και κλείνοντας θα επαναλάβω το οτι "τόσο η έρευνα όσο και η πίστη προυποθέτουν την ύπαρξη". Επομένως, αν αισθάνεστε κι εσείς "ανθρωπολόγοι κατά τη διάρκεια έρευνας σε ένα απόμακρο μέρος του πλανήτη Γη" και δεν θέλετε να μπείτε στον αλλόκοτο χορό και το παράτονο τραγούδι...απλά "επιστρέψτε".  Αν είστε από εκείνους που κρατάνε σφενδόνα το μόνο που έχω να πω είναι ελευθερώστε τα χέρια σας και ενεργοποιήστε τη λογική σας. Αν πάλι σας συμβεί απλά να συναντήσετε τους "Οι μετέωροι με τις σφενδόνες" "προς θεού" μήν πιάσετε σφενδόνα. Έχετε τη λογική σας.
Είτε....

ερευνήστε, βρείτε ό,τί υπάρχει, πιστέψτε

ή....

πιστέψτε  ερευνήστε  βρείτε ό,τί υπάρχει

Υπάρχει
και αυτό που υπάρχει
ΕΙΝΑΙ


Υ.Γ
Το βάζω εδώ για αρχή...Δεν ξέρω αν έπρεπε να το βάλω στα άρθρα...στα περί θρησκείας και εσωτερισμού...δεν ξέρω..
Η Rose μου είπε να ανοίξω θέμα. αλλά που; Ο Trithemius είπε να κάνω την ''σύνδεση'' αλλά...πώς..
χαχαχα

Σκέφτομαι να το στείλω και σε όλα τα κανάλια...και όπου χρειάζεται... ως ''μπούσουλα''...για να ξέρουν τί να κάνουν κάθε φορά που οι καλεσμένοι τους αρχίζουν μία από τα ίδια....






« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 15, 2008, 04:04:04 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 15, 2008, 04:24:02 »
Από Rose
Παράθεση
Είναι θέμα ορισμού... Πρόσφατα επίσης άκουσα πως ο Βουδισμός ορίζεται ως αθεϊστική θρησκεία...  Cheesy
ναι...το είδα κι εγώ κάπου αυτό. Και βασίζεται στο οτι ο Βούδας δεν είναι Θεός.Αυτό νομίζω το έιχα ακούσει να το λέει ο Δαλάι Λάμα.

Κι έπειτα ο Μωάμεθ; Είναι ο Θεός; Καλά για τον Χριστό ξέρω...είναι θεάνθρωπος.
Τέλος πάντων...ας είναι...

"αθεϊστική" θρησκεία...
χμ...
τώρα μολις συνειδητοποιώ...
γι'αυτό λες όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε συζητήσεις που κάνω μαζί τους..φέρνουν πάντα την συζήτηση στον βουδισμό.!!!
Θεέ μου! πρέπει οπωσδήποτε να είμαι κάτι...Πρέπει...
Τί θέλω να πω; Οτι πολλές φορές μες σε κάποια συζητηση, ακομα κι αν δεν εχει να κανει αμεσα με την θρησκεια, αλλα πχ με τον τροπο ζωής, ή την στάση ή θέση μου σε διάφορα θέματα, ό,τι κι αν μπορεί να είναι αυτα, ή τν ''γνώμη'' μου τέλος πάντων...τελικά πάντα θα αρχίσουν οι άνθρωποι να κάνουν αναφορές σε βουδιστικά...ή και θα με ρωτήσουν αν ''πιστεύω στον βουδισμό'' ή ''αν έχω καμία σχέση με τον βουδισμό''. Εν τω μεταξεί -αν έχω κάτι στο νου μου την ώρα που τους μιλάω- αυτό συνήθως είναι άσχετο...μπορεί πχ να σκέφτομαι συνειρμικά τον Δημόκριτο όταν μιλάω, ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο. Και τελικά...αυτό οι άνθρωποι το ονομάζουν βουδιστικό.. Αλλά τί να κάνουμε!! Αυτά έχει η ζωή! χαχαχ
Υπάρχει αυτή η ανάγκη στον άνθρωπο τελικά να κατηγοριοποιεί τα πάντα..Προφανώς επειδή έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος...με τα νευρωνικά δίκτυα...Τί να πω...
 
Απο Serapis
Παράθεση
Θεός= τρέχω, θεάομαι, αντιλαμβάνομαι, εντός θέα,
ο παρατηρών, Γιαυτό η κατάσταση αυτή συμβολίζεται με το μάτι, το όντος ών εντός μας, το είναι μας, όχι υλικό, αυτό που παρατηρεί, οχι απλό κοίταγμα, η Δοιάνεια, ο χώρος των εννοιών που αναλοίωνται και συνθέτονται, το σημείο της αντικειμενικότητας και υποκειμενικότητας που  συνεργάζονται, Ο Νούς. Αυτός που πηγάζουν τα πάντα και καταλήγουν τα πάντα.Αυτό ειναι η κατάσταση θεός, θεάομαι=παρατηρώ. Ελληνικότατα.

Προμηθεύς, Προ της θέασης. Κατά μία ερμηνεία.

γιαυτό και οι Λατίνοι DEUS από το Ζεύς του Διός, Νούς.

Γιαυτό Ένθεος, Άθρησκος με την έννοια του δόγματος, ως φυσικό ών.

Ένα ενοιολογικό λεξικό φιλοσοφίας, και Αρχαίων λύνει όλες τις απορίες

ωραίοοοοοοοοοοοοο!!!! :) :) :) :) :) :)
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 15, 2008, 04:36:48 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

ΣΕΡΑΠΙΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 492
  • Karma: 0
  • FR.M.T.S.G
    • Προφίλ
Απ: Πιστεύεις στο Θεό;
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 15, 2008, 04:48:10 »
Νάσαι καλά, είναι η Αλήθεια όμως, το μη κρυπτόν, Α+λήθη, λήθη=λησμονιά, το γνωρίζουμε αλλά το λησμονήσαμε με την κάθοδο συμβολικα από τον παράδεισο ή Άδη, αντιλαμβανόμενοι μόνο τις εξωτερικές εντυπώσεις αισθήσεις, μορφές κλπ.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 15, 2008, 04:55:32 από SERAPIS »
Per aspera ad astra