Αποστολέας Θέμα: Φυτοφαγία ή Κρεωφαγία?  (Αναγνώστηκε 38880 φορές)

Avaris

• ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
    • Προφίλ
Φυτοφαγία ή Κρεωφαγία?
« στις: Απριλίου 22, 2007, 11:56:40 »
Τελικά έχει θέση στην Ατραπό αυτό το δίλημμα ή όχι?

Είναι "Δίλημμα" ή "Ψευτοδίλημμα"?

Έχει βάση άραγε η λογική που λέει πως οι τοξίνες του κρέατος είναι άκρως βλαπτικές και επιβαρυντικές για τον οργανισμό του Εσωτεριστή και λειτουργούν "ανταγωνιστικά" προς την "αναγκαία καθαρότητα" που απαιτείται για την "Εσωτερική Πορεία" ?

Έχει βάση άραγε, το ότι επειδή είναι τροφή που προέρχεται απο βίαια φονευθέντα ζωντανό οργανισμό που βίωσε τον τρόμο, τον πανικό και την απόγνωση εκείνη την κρίσιμη στιγμή του θανάτου του, λειτουργεί άκρως επιβαρυντικά και ανταγωνιστικά προς την "αναγκαία κάθαρση" που χρειάζεται ο οργανισμός του Εσωτεριστή για την "εσωτερική απαιτητική πορεία του"?

Μύθος ή πραγματικότητα?
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Trithemius

• L.V.X.
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Φυτοφαγία ή Κρεωφαγία?
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 23, 2007, 00:56:21 »
Δε νομίζω πως έχει και τόση αληθοφάνεια αυτό που αναφέρεις. Ξαναγυρνάμε στον χρυσό κανόνα "παν μέτρον άριστον". Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Νομίζω πως η πλήρης και διαρκής αποχή από το κρέας δεν μας βοηθά στο δρόμο του εσωτερισμού. Πάντως δεν θανατώνονται όλα τα ζώα με βίαιο τρόπο. Αλλά δεν καταλαβαίνω καλά τι εννοείς. Δηλαδή υπάρχει κάτι που μεταφέρεται από το άγρια φονευθέν ζώο στον άνθρωπο; Αν συμβαίνει κάτι εκείνη τη στιγμή είναι η συσσώρευση αδρεναλίνης στα επινεφρίδια, η οποία διοχετεύεται μέσω του αίματος στους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα το κρέας να γίνεται σκληρότερο. Κάτι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ ::)
...spes mea in mentem est...

Avaris

• ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 24, 2007, 17:03:22 »
Δε νομίζω πως έχει και τόση αληθοφάνεια αυτό που αναφέρεις. Ξαναγυρνάμε στον χρυσό κανόνα "παν μέτρον άριστον". Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Νομίζω πως η πλήρης και διαρκής αποχή από το κρέας δεν μας βοηθά στο δρόμο του εσωτερισμού. Πάντως δεν θανατώνονται όλα τα ζώα με βίαιο τρόπο. Αλλά δεν καταλαβαίνω καλά τι εννοείς. Δηλαδή υπάρχει κάτι που μεταφέρεται από το άγρια φονευθέν ζώο στον άνθρωπο; Αν συμβαίνει κάτι εκείνη τη στιγμή είναι η συσσώρευση αδρεναλίνης στα επινεφρίδια, η οποία διοχετεύεται μέσω του αίματος στους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα το κρέας να γίνεται σκληρότερο. Κάτι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ ::)

Στο Σαμανισμό, ακόμη κι ένα φυτό να πάει να κόψει ο Σαμάνος, θα πρέπει να ζητήσει την "άδεια" του φυτού. Επίσης, και όταν σκοτώνουν ένα ζώο, σκοτώνουν μόνον όσα χρειάζεται για να τραφούν και κάνουν ειδικό τελετουργικό ευχαριστίας επάνω απο το ζώο για να εξαγνίσουν την πράξη τους.

Επίσης, ο "τρόμος του θανάτου" δεν δημιουργεί μόνον αυξημένη ροή αδρεναλίνης. Αυτό συμβαίνει στο "Υλικό πεδίο".....στη σάρκα....

Δημιουργεί κι άλλα "Υπεραισθητά φαινόμενα" πέραν του υλικού ....

Εαν κάνεις "εξαιρετικά δυσάρεστες σκέψεις" δεν δημιουργείς γύρω σου μια αντίστοιχη ....ας πούμε "σκεπτοατμόσφαιρα"?

Φαντάσου την ώρα του "αιφνίδιου", "οδυνηρού" και "τρομώδους θανάτου" τι "συμβαίνει"!
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Avaris

• ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 24, 2007, 17:12:38 »
Κάτι ενδιαφέρον απο το "Ψυχική Αυτοάμυνα" (σ.222) της Dion Fortune:

"....Στο σημείο αυτό πρέπει να εξετάσουμε και το πρόβλημα της δίαιτας. Η πλατιά διαδεδομένη προπαγάνδα της Θεοσοφικής Εταιρείας έγινε αιτία να θεωρείται η χορτοφαγία απαραίτητη προϋπόθεση της απόκρυφης εκπαίδευσης. Τα πράγματα όμως δεν είναι διόλου έτσι.

Η Δυτική Εσωτερική Παράδοση δεν συμπεριλαμβάνει την χορτοφαγία πουθενά στους κανόνες του συστήματός της αλλά διδάσκει ότι ένας άνθρωπος πρέπει να τρώει λιτά και με μέτρο τις τροφές της περιοχής που βρίσκεται.

Προσωπικά, τείνω να πιστεύω ότι ο αποκρυφισμός και η χορτοφαγία είναι ένας μάλλον ασύνετος συνδυασμός για τον Ευρωπαίο και έχει σαν αποτέλεσμα  μια υπερευαισθησία που δυσκολεύει πολύ τη ζωή στον εξαιρετικά απαιτητικό πολιτισμό μας..."

Η D.Fortune στο παραπάνω απόσπασμα - αλλά και στην συνέχειά του - παραδέχεται ότι με την χορτοφαγία αυξάνεται μεν η "Ψυχική Ευαισθησία" του ατόμου, πλην όμως τονίζει ότι  στην Δυτική Εσωτερική Παράδοση, κάτι τέτοιο όχι μόνον δεν είναι απαραίτητο αλλά καθίσταται και "πρόβλημα (ψυχικής) υγείας" στο τέλος....
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Trithemius

• L.V.X.
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 24, 2007, 17:32:18 »
Στο Σαμανισμό, ακόμη κι ένα φυτό να πάει να κόψει ο Σαμάνος, θα πρέπει να ζητήσει την "άδεια" του φυτού. Επίσης, και όταν σκοτώνουν ένα ζώο, σκοτώνουν μόνον όσα χρειάζεται για να τραφούν και κάνουν ειδικό τελετουργικό ευχαριστίας επάνω απο το ζώο για να εξαγνίσουν την πράξη τους.

Επίσης, ο "τρόμος του θανάτου" δεν δημιουργεί μόνον αυξημένη ροή αδρεναλίνης. Αυτό συμβαίνει στο "Υλικό πεδίο".....στη σάρκα....

Δημιουργεί κι άλλα "Υπεραισθητά φαινόμενα" πέραν του υλικού ....

Εαν κάνεις "εξαιρετικά δυσάρεστες σκέψεις" δεν δημιουργείς γύρω σου μια αντίστοιχη ....ας πούμε "σκεπτοατμόσφαιρα"?

Φαντάσου την ώρα του "αιφνίδιου", "οδυνηρού" και "τρομώδους θανάτου" τι "συμβαίνει"!

Δεν μπορώ να πω πως με "αγγίζει" η τοποθέτηση και πρακτική του σαμανισμού σε αυτό το θέμα. Κι αυτό όχι γιατί είμαι σαδιστής και "χοντρόπετσος" αλλά γιατί προσεγγίζω με διαφορετική οπτική την "υπόσταση" του φυτικού και ζωικού βασιλείου. Το να ζητήσω την "άδεια" από ένα φυτό ή ζώο πριν το σκοτώσω δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί και πως αυτό συμβαίνει. Δεν μπορώ να δώσω την ίδια υπόσταση συνείδησης σε ένα φυτό ή ένα ζώο με εκείνη που αποδίδω στον άνθρωπο. <ιλάμε για εντελώς διαφορετικές "οντότητες". Το ότι σε κάθε εκδήλωση της Φύσης και του Κόσμου γενικότερα ενυπάρχει το θείο σπέρμα, αυτό δε σημαίνει πως κάθε υπόσταση φέρει την ίδια συνειδητότητα. Κοινώς αυτή η διαδικασία της "άδειας" αποτελεί αμιγώς ανθρώπινο χαρακτηριστικό-ιδιότητα. Ας μην τη συγχέουμε με κάτι άλλο. Με την ίδια λογική, θα πρέπει να ζητήσουμε και από το χώμα την άδεια για να το οργώσουμε κλπ. Επίσης πως μπορεί κάποιος να καταλάβει πως ένα ζώο ή ένα φυτό δεν του δίνει την άδεια για να το κόψει; Έχει συμβεί ποτέ να αρνηθεί ένα φυτό να το κόψουμε;;;; Δεν το νομίζω...

Επίσης, μην ξεχνάς πως δεν είναι όλοι οι θάνατοι ζώων το ίδιο απεχθείς και οδυνηροί. Υπάρχουν τρόποι να θανατωθούν (ιδίως παραγωγικά ζώα) έτσι που δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Επίσης, θα ήθελα να μου εξηγήσεις λίγο τα αποτελέσματα μιας "σκεπτοατμόσφαιρας" σε ένα σφαγείο. Δηλαδή τι είναι αυτό που δημιουργείται εκεί;
...spes mea in mentem est...

livelove

• Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 24, 2007, 23:05:02 »
"Δεν μπορώ να δώσω την ίδια υπόσταση συνείδησης σε ένα φυτό ή ένα ζώο με εκείνη που αποδίδω στον άνθρωπο. μιλάμε για εντελώς διαφορετικές "οντότητες". Το ότι σε κάθε εκδήλωση της Φύσης και του Κόσμου γενικότερα ενυπάρχει το θείο σπέρμα, αυτό δε σημαίνει πως κάθε υπόσταση φέρει την ίδια συνειδητότητα. Κοινώς αυτή η διαδικασία της "άδειας" αποτελεί αμιγώς ανθρώπινο χαρακτηριστικό-ιδιότητα".

Είναι αλήθεια οτι οι διαφορές ανάμεσα στα ζώα, τα φυτά και τον άνθρωπο είναι τέτοιες ώστε να μιλάμε για διαφορετική υπόσταση συνείδησης. 'Εχω αμφιβολίες όμως για το κατα πόσο μπορούμε να μιλάμε για οντότητες στην περίπτωση των φυτών και των ζώων. Λόγω της άγνοιάς μου πάνω στο θέμα αυτο δεν θα πώ περισσότερα. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικα θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.

Η συνειδητότητα λοιπον διαφέρει. Δεν οφείλουμε όμως να λάβουμε υπόψιν μας και κάποια μορφή "ιεραρχίας" - να το πω χονδρικά-; Με άλλα λόγια... έχοντας ως δεδομένο οτι τα φυτά και τα ζώα έχουν έστω κάποιο βαθμό συνειδητότητας  , αυτές οι επι μέρους συνειδήσεις απο που εκπορεύονται;  Δεδομένου οτι έχουν ένα σημείο εκπόρευσης, αυτο δεν μπορει παρα να είναι σε ανώτερο "επίπεδο". Ίσως... ίσως αυτη η μορφή ιεραρχίας να συνεχίζεται μέχρι να φτάσουμε σε αυτο που λέμε Συνείδηση αναφορικά με τον άνθρωπο. Αλλα δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί μόνο. Συνεχίζοντας φτάνουμε ως την Μία Αρχή την οποία θα πω Υπερσυνείδηση.

Όσον αφορά το ζήτημα της "άδειας" που κάποιοι ζητούν απο τα φυτά πριν τα κόψουν ή τα ζώα πριν τα θανατώσουν, αναφέρεται οτι πρόκειται για "ανθρώπινη ιδιότητα". Δεν μπορώ παρα να αναρωτηθώ: τί είδους ιδιότητα θα μπορούσε να είναι; Δηλαδη, διαχωρίζουμε την ανθρώπινη ιδίοτητα απο ποία/ποιες ακριβώς; Έχω την αίσθηση οτι στις πράξεις αυτές προβαίνουν άνθρωποι και πως και εμείς ακόμα που τις αναλύουμε είμαστε άνθρωποι.

Και όμως δεν με ξενίζει ιδιαίτερα μια τέτοια πράξη να τη θεωρήσω ως επικοινωνία του ανθρώπου με το λουλουδι, όπου το λουλουδι λειτουργει ως μέσον σύνδεσης της ανθρώπινης συνείδησης με την έστω "κατώτερη" (ας μου επιτραπει χονδρικώς ο όρος) του φυτού...αλλά για να φτάσει κανεις να ενωθει κατα μία έννοια με όλα τα επίπεδα σε μια προσπάθεια να προβει σε μια το κατα δύναμη ΩΦΕΛΙΜΗ πράξη.

Κλεινοντας όμως έχω μια ερώτηση: Μήπως εννοείς οτι ο άνθρωπος δεν έιναι παραίτητο να το κάνει όλο αυτο κατα τέτοιον τρόπο μια και έχει "τα μέσα" να το επιτυχει διαφορετικα; 

« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 25, 2007, 12:41:00 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

LordPayens

• Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 26, 2007, 22:12:42 »
Αγαπητοί φίλοι,

Μάλλον μας χρειάζεται ένας "πεφωτισμένος" απόφοιτος της λαμπρής Γεωπονικής Σχολής. Αναμένουμε.

Φιλικά,
LordPayens

LordPayens

• Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 26, 2007, 22:19:22 »
Εκτός πάντως από την διαμάχη για την διάνοια των φυτών, νομίζω ότι το θέμα είναι πιο απλό και δεν βασίζεται στον τρόπο που ο άνθρωπος σκοτώνει για την διατροφή του. Το θέμα της φυτοφαγίας έναντι της κρεατοφαγίας στον εσωτερισμό είναι περισσότερο χρηστικό παρά θεωρητικό, ή φιλοσοφικό.
Η φυτοφαγία αυξάνει τις πνευματικές δυνατότητες, προσφέροντας καθαρότητα σκέψης ενώ η κρεατοφαγία συνεισφέρει στις σωματικές δυνατότητες και στην ισχύ της θελήσεως. Ανάλογα με τους στόχους και την περίοδο, μπορούμε να μεταβάλουμε την διατροφή μας προς επίτευξην του επιθυμητού αποτελέσματος.

Πάντως μην συστήσετε ποτέ σε στρατιώτη να γίνει χορτοφάγος, γιατί λέει θα τον βοηθήσει στον εσωτερικό του δρόμο. Σίγουρα δεν θα τον βοηθήσει να μείνει για πολύ ζωντανός.  :)

Φιλικά,
LordPayens
------------------
- Virtus Junxit Mors Non Separabit -

livelove

• Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 26, 2007, 23:00:21 »
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ Avaris ----Στο Σαμανισμό, ακόμη κι ένα φυτό να πάει να κόψει ο Σαμάνος, θα πρέπει να ζητήσει την "άδεια" του φυτού. Επίσης, και όταν σκοτώνουν ένα ζώο, σκοτώνουν μόνον όσα χρειάζεται για να τραφούν και κάνουν ειδικό τελετουργικό ευχαριστίας επάνω απο το ζώο για να εξαγνίσουν την πράξη τους.

Μια απλή παρατήρηση..
Τα προαναφερθέντα δεν είναι ακριβώς διαμάχη για τη διάνοια των φυτών...Αλλά για την διάνοια των Σαμανων...

« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 26, 2007, 23:02:28 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

LordPayens

• Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 27, 2007, 00:06:02 »
Σωστή η παρατήρηση, αλλά η συγκεκριμένη φράση δεν αποσκοπούσε στην ακρίβεια αλλά σε χιουμοριστικό τόνο.

Φιλικά,
LordPayens

Eleni

• Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 27, 2007, 11:32:24 »
Παράθεση
φυτοφαγία αυξάνει τις πνευματικές δυνατότητες, προσφέροντας καθαρότητα σκέψης ενώ η κρεατοφαγία συνεισφέρει στις σωματικές δυνατότητες και στην ισχύ της θελήσεως. Ανάλογα με τους στόχους και την περίοδο, μπορούμε να μεταβάλουμε την διατροφή μας προς επίτευξην του επιθυμητού αποτελέσματος.

Αυτό μου φάινεται το πιο λογικό απο κάθε άποψη.

livelove

• Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 27, 2007, 23:55:32 »
Σωστή η παρατήρηση, αλλά η συγκεκριμένη φράση δεν αποσκοπούσε στην ακρίβεια αλλά σε χιουμοριστικό τόνο.

Φίλτατε LordPayens,
λάθος εννόησα! Τώρα όμως -υπο το νέο φως- ειλικρινά θα ήθελα και η δική μου παρατήρηση να έχει παρόμοιο τόνο !!!

LordPayens

• Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 28, 2007, 13:48:32 »
Αγαπητέ clarion,

Έγινε!  :)

Avaris

• ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 28, 2007, 13:56:00 »
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ Avaris ----Στο Σαμανισμό, ακόμη κι ένα φυτό να πάει να κόψει ο Σαμάνος, θα πρέπει να ζητήσει την "άδεια" του φυτού. Επίσης, και όταν σκοτώνουν ένα ζώο, σκοτώνουν μόνον όσα χρειάζεται για να τραφούν και κάνουν ειδικό τελετουργικό ευχαριστίας επάνω απο το ζώο για να εξαγνίσουν την πράξη τους.

Μια απλή παρατήρηση..
Τα προαναφερθέντα δεν είναι ακριβώς διαμάχη για τη διάνοια των φυτών...Αλλά για την διάνοια των Σαμανων...

Αγαπητέ Clarion,

μελετάω μέρες τώρα τα σχόλιά σου μέχρι να βεβαιωθώ πως δεν  μπορώ να μην σε ρωτήσω τα παρακάτω:

εαν κατάλαβα καλά, υπονοείς πως είσαι σε επίπεδο Ανώτερο αυτό ενός Σαμάνου Μύστη?

με το ίδιο σκεπτικό, να υποθέσω πως θεωρείς εαυτόν ανώτερο αυτό ενός Δρυίδου Μύστη?

επίσης με το ίδιο σκεπτικό, να υποθέσω πως θεωρείς εαυτόν ανώτερο ενός Γιόγκι Μύστη?

εντέλλει, ενός Μύστη οποιουδήποτε αρχαίου ή σύγχρονου Τάγματος?

Avaris
Veritas Vos Velirabit

livelove

• Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 28, 2007, 14:38:01 »
Lord Payens...  :) !!!!!!!!!!!!!!!!

Ο/Η Avaris...Έγραψε...
"...μελετάω μέρες τώρα τα σχόλιά σου μέχρι να βεβαιωθώ πως δεν  μπορώ να μην σε ρωτήσω τα παρακάτω:

εαν κατάλαβα καλά, υπονοείς πως είσαι σε επίπεδο Ανώτερο αυτό ενός Σαμάνου Μύστη?

με το ίδιο σκεπτικό, να υποθέσω πως θεωρείς εαυτόν ανώτερο αυτό ενός Δρυίδου Μύστη?

επίσης με το ίδιο σκεπτικό, να υποθέσω πως θεωρείς εαυτόν ανώτερο ενός Γιόγκι Μύστη?

εντέλλει, ενός Μύστη οποιουδήποτε αρχαίου ή σύγχρονου Τάγματος?"

Πρωτη φορά στη ζωή μου άκουσα (δηλ είδα) τον όρο "Σαμάνος" σε αυτό το forum. Εύλογα δεν γνωρίζω τίποτα άλλο γι' αυτούς εκτός απο το πώς αντιμετωπίζουν τα φυτά και τα ζώα που προορίζονται να αποτελέσουν την τροφή τους. Δεν γνωρίζω τους Σαμάνους. Και δεν μπορώ να νομίζω κάτι. Πάντως είπα αυτά που σκέφτηκα -απαντώντας σε σχόλιο κάποιου άλλου μέλους του forum- σε μια προσπάθεια να εξηγήσω πώς το σκέφονται και γιατι κάνουν όσα κάνουν χωρίς ίχνος σαρκασμου, εμπαιγμού, ειρωνείας ή ό,τι ανάλογο απέναντι στους Σαμάνους. Απλά σκέφτηκα και μοιράστηκα τις σκέψεις μου.

Σχετικά με τους Δρυίδες... έχω μια άποψη. Θεωρούσαν ιερή τη Βελανιδιά. (Κέλτικη Μυθολογία δεν είναι;)

Η λέξη Γιόγκι μου φέρνει στο μυαλό τσάκρα, γιόγκα, ενέργεια...κάτι λέξεις όπως το πράνα (αν κάνω λάθος διορθώστε με).

Αν πάλι κατάλαβα απο άποψη επιπέδου Σαμάνος Μύστης= Δρυίδης Μύστης=Γιόγκι Μύστης όπου Μύστης κάτι το το ανώτατο το ύψιστο.

Καταλαβαίνεις οτι όταν καλά καλά δεν ξέρω τίποτα γι' άυτους δεν μπορώ να θεωρώ τίποτα.Όύτε οτι έιμαι κάτι ανώτερο, ούτε ισάξιο, ούτε κατώτερο. Δεν γίνεται σύγκριση. Δεν θα μπορούσα καν να την κάνω. Αλλά και να μπορούσα έχοντας κάποια στοιχεία ποτέ δεν θα την έκανα (αυτό έιναι άλλο θέμα).

« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 28, 2007, 14:56:49 από clarion »