Αγαπητοί φίλοι,
Τα μηνύματά σας δίδουν αφορμή για απαντήσεις επί αρκετών συγκεκριμένων σημείων.
Η ιστορία περί κρυφών αρχαίων χειραγράφων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως διαφημιστικό κόλπο και ως δόλωμα για την προσέλκυση αφελών πιστών...
Τα Ροδοσταυρικά χειρόγραφα του Κριναετού δεν αποτελούν μύθο. Τα έχω υπ' όψιν μου και αποκαλύπτουν συγκεκριμένες
πρακτικές κλείδες που λειτουργούν.
Το αναφέρω αυτό χάριν αληθείας και μόνον, χωρίς να έχω
απολύτως καμμία διάθεση να υπερασπιστώ τον Κριναετό...
Δυστυχώς όμως, η φαντασιοπληξία, και η εύκολη λύση του Σωτήρα, πουλάνε περισσότερο...
Επιτρέψτε μου να πω ότι ο αληθινός μεμυημένος σέβεται όλες ανεξαιρέτως τις θρησκείες, ακόμη και εκείνες που δεν ασπάζεται, και βλέπει σε όλες, τις παραδόσεις, διαφορετικές όψεις της μίας Αληθείας...
Για αρχή να μείνουμε λίγο στον Μαρτινισμό, ο οποίος είναι χριστιανική αλλοίωση της Καμπαλιστικής πρακτικής τελετουργίας του μαρτινεζισμού, την οποία δίδαξε ο Μαρτινέζ ντε Πασκουαλί, αλλοίωσε και παρουσίασε με χριστιανική οπτική ο μαθητής του Πασκουαλί, Σεντ Μαρτέν και διαστρέβλωσε ο Παπύς - και με την βοήθεια του Σεμελά - ιδρύοντας το Μαρτινιστικό Τάγμα, το οποίο ουσιαστικά απετέλεσε το αποκορύφωμα της κατάντιας του δυτικού εσωτερισμού,
Συγγνώμη, αγαπητέ Ορφέα, αλλά μένω άφωνος με τα παραπάνω λόγια...
α. Ο Μαρτινεζισμός δεν είναι
καθόλου Καμπαλιστικός. Έχω στην κατοχή μου σχεδόν όλα τα αρχεία του Τάγματος των Εκλεκτών Κοέν από την Δημοτική βιβλιοθήκη της Λυών και όχι μόνον. Όλες οι
αυθεντικές τελετουργίες του Μαρτίνες είναι Χριστιανικές. Τώρα, εάν κάποια Τάγματα Νεο-Κοέν δεν έχουν αυθεντική παρακαταθήκη και αυτοσχεδιάζουν καμπαλιστικώς, δικό τους πρόβλημα. Δεν σημαίνει ότι οι ιστορικώς αυθεντικοί ήταν καμπαλιστές!
β. Έχοντας μελετήσει τόσο την
Πραγματεία του Μαρτίνες ντε Πασκουάλλυ όσο και τα περισσότερα έργα του Σαιν Μαρτέν, δεν βλέπω την παραμικρή αλλοίωση από πλευράς του τελευταίου. Σε όλα του τα έργα, ακόμη και στα τελευταία της ζωής του, όπως το
Πνεύμα των Πραγμάτων , ο Σαιν Μαρτέν παρουσιάζει, αναπτύσσει και ερμηνεύει την δοξασία τού Μαρτίνες ντε Πασκουάλλυ.
Η μόνη τους διαφορά είναι ότι ο μεν Πασκουάλλυ τονίζει τον "πόλο" των
εξωτερικών τελετουργιών , ενώ ο Σαιν Μαρτέν τονίζει τον "πόλο" των
εσωτερικών πραγματώσεων. Όμως, τα δύο αυτά δεν είναι συμπληρωματικά; Η εσωτερική πραγμάτωση είναι προϋπόθεση για τις τελετουργίες, οι δε τελετουργίες συμβάλλουν στην εσωτερική πραγμάτωση...
γ. Ο Παπύς έγραψε πολλά βιβλία, εκ των οποίων ελάχιστα είναι μαρτινιστικά. Σ' αυτά τα ελάχιστα, λοιπόν, όπως επί παραδείγματι στην
Επιστήμη των Αριθμών, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, δεν βλέπω καμμία διαστρέβλωση. Πείτε μου, παρακαλώ, που την βλέπετε;
Η δε "καινοτομία" του να μεταδίδει την μαρτινιστική μύηση εντός τάγματος και όχι εντελώς ατομικώς, τούτο ήταν ιστορικώς αναγκαίο. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, ίσως σήμερα να μην υπήρχε μαρτινισμός.
δ. Ως προς το κατά πόσον ο μαρτινισμός αποτελεί "κατάντια", θα σας παραπέμψω στα λόγια του Κούνρατ, στο Αμφιθέατρο της Αιωνίας Σοφίας:
Λυδία λίθος του παντός είναι η πραγματικότητα. Εάν ο Μαρτινισμός, στα 250 χρόνια της ιστορίας του, δίδει αγαθούς καρπούς, τότε είναι "καλό δένδρο".
Ένα από τα χαρακτηριστικά του μαρτινισμού -- κάτι που τον διακρίνει από άλλες μυητικές παραδόσεις -- είναι η απόλυτη αποκέντρωσή του. Υπάρχουν πολλά, ανεξάρτητα μεταξύ τους, μαρτινιστικά τάγματα. Εάν έστω και λίγα εξ αυτών επιτυγχάνουν τον σκοπό τους ως μυητικές αδελφότητες, τούτο αποδεικνύει ότι ο μαρτινισμός μόνον "κατάντια" δεν είναι.
ο χορός των διαστρεβλώσεων καλά κρατεί, για να φτάσουμε στο οξύμωρο "χριστιανός Ροδόσταυρος", αλλοίωση που επιτεύχθηκε με την στρατευμένη σκόπιμη παραποίηση των φανατικών οργάνων του ιουδαιοχριστιανικού δογματισμού. Όταν ο Βαλεντίν Αντρέα με την σπείρα του καταχράστηκε το όνομα της τιμημένης Αδελφότητας του Ροδοσταυρισμού, για να υπηρετήσει την σκοπιμότητα της αντίθεσης του Προτεσταντισμού ενάντια στον Πάπα, οι Αληθινοί Ροδόσταροι απηυδισμένοι αναγκάσθηκαν να αποποιηθούν τον μαγαρισμένο τίτλο "Ροδόσταυρος" και να επιλέξουν αναγκαστικά τον τίτλο των Αλχημιστών "Σοφός"...
Συγγνώμη, αλλά εδώ κάνετε ό,τι ακριβώς και ο Κριναετός, τον οποίον κατηγορείτε. Προβάλλετε μία μυθολογία σχετικώς με την προέλευση των Ροδοσταύρων, χωρίς να παρουσιάζετε κανένα τεκμήριο ή στοιχείο. Εάν οι μαρτινιστές που έγραψαν περί Ροδοσταύρων ήσαν προκατειλημμένοι και ήθελαν να προβάλλουν τις απόψεις τους, οι
μη μεμυημένοι, όπως π.χ. η πανεπιστημιακή Frances Yates ή ο Κρίστοφερ Μάκιντος κ.α. ήσαν όλοι τους πλανημένοι;;;
Φίλοι μου, επαναλαμβάνω ότι σέβομαι απολύτως τις απόψεις σας. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά, την στιγμή που βασίζεται σε προκαταβολικές τοποθετήσεις, για τις οποίες δεν επιδιώκεται τεκμηρίωση. Η ανάπτυξη του οποιουδήποτε σκεπτικού είναι σεβαστή, αλλά από μόνη της δεν αποτελεί τεκμηρίωση. Οπότε, θα αρκεσθώ στην σιωπηρή ανάγνωση των όσων άρθρων-μηνυμάτων με ενδιαφέρουν.
Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας,
Rosa Alba