Εσύ που το ανέφερες πρώτος, τι ακριβώς εννοούσες?
Ήδη έχω απαντήσει
εδώ Όμως ευχαρίστως να απαντήσω:
"Ψυχική πάθηση" είναι η αναίτια ανισορροπία των συναισθημάτων. Η αναίτια απαισιοδοξία, κατάθλιψη, άγχος, θυμός κτλ. http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,488.msg5651.html#msg5651
Αναίτια σημαίνει χωρίς προφανή αιτία. Διότι πάντα υπάρχει μία αιτία.
Ένας τρόπος για να θεραπευτούμε είναι να ψάξουμε να βρούμε την αιτία. Και από το έργο μάθαμε ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα πηγάζουνε από κάποιες αρνητικές σκέψεις.
Η λύση που προτείνει το έργο, είναι να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Η πείρα μου λέει ότι αυτό δεν πετυχαίνει πάντα. Δείτε όλους αυτούς που αγοράζουνε βιβλία αυτοβελτίωσης. Αν η αρνητική σκέψη είναι βαθιά ριζωμένη, θέλει αντίστοιχα και βαθύ σκάψιμο για να βρεθεί και να ακυρωθεί.
Ναι όμως και η υπέρμετρη αν και δικαιολογημένη-αιτιολογημένη προβολή ενός άσχημου συναισθηματισμού πάλι δεν θεωρείται ψυχική πάθηση; Πόσες φορές έχουν γίνει καταθλιπτικά, άτομα που υπέστησαν μια ερωτική απογοήτευση ή έχασαν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους; Εκεί υπήρχε αιτία για την ψυχική πάθηση. Άρα η ψυχική πάθηση δεν προέρχεται μόνον από αναίτιες πηγές αλλά και από προγενέστερα γεγονότα που "σημάδεψαν" τον ψυχισμό του ατόμου.
Για την ακρίβεια, αυτό που προτείνει το φιλμ είναι ο συστηματικός βομβαρδισμός του εγκεφάλου μας με θετικές σκέψεις και συναισθήματα που σε πρώτο βαθμό θα επικαλύψουν τα αρνητικά συναισθήματα και τελικά θα τα εξαφανίσουν γιατί δεν θα έχουν πλέον υπόσταση. Φυσικά, θεωρώ πως είναι αδύνατο να διακατεχόμαστε διαρκώς και μόνον από θετικά συναισθήματα γιατί όσο δεν έχουμε την αίσθηση του αντιθέτου, χάνουμε το μέτρο και την ποιότητα των θετικών συναισθημάτων.
Σχετικά με τα άτομα που αγοράζουν βιβλία αυτοβελτίωσης, πιστεύω πως σε ένα ποσοστό, υπάρχει επιτυχία σε αυτή τη μαθησιακή διαδικασία. Όντως κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να βελτιώσουν τον ψυχισμό τους μέσα από αυτά τα βιβλία. Η διαφορά και η αποτυχία των υπολοίπων πιστεύω πως έχει σχέση με το ότι αυτοί που οφελούνται από τα βιβλία αυτά
έχουν ήδη γεννήσει μέσα τους την ανάγκη της αλλαγής, ήδη αποφάσισαν να αλλάξουν τη ζωή τους, να βελτιωθούν και στα βιβλία αυτά βρίσκουν το πως θα οργανώσουν αυτή την προσπάθεια. Οι υπόλοιποι αναζητούν απλώς ένα στήριγμα, αυτό το κάτι που θα τους δώσει μία πρόσκαιρη ίσως ελπίδα αλλά δεν θα τους πάει στο τέρμα της διαδρομής.
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πόσο σημαντικό είναι το να μιλάμε με τον εαυτό μας. Στο πόσο σημαντικό είναι το να καταφέρουμε να κάνουμε επιτυχή ενδοσκόπηση, να κατανοήσουμε τι θέλουμε σ' αυτή τη ζωή και τις αιτίες που μας κρατάνε μακριά από αυτόν τον στόχο. Πιστεύω λοιπόν πως όλα τα επιτυχημένα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά μέσα μας και είναι δωρεάν! Άλλες φορές μία σκέψη, άλλες φορές μία φράση ενός φίλου μας, άλλες φορές κάτι που θα δούμε στην τηλεόραση ή κάτι που θα διαβάσουμε στην εφημερίδα, όλα αυτά μπορεί να κρύβουν τρόπους που θα αφυπνιστούμε και θα αλλάξουμε το πως νοιώθουμε. Πιστεύω πως τα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν οφελούν σε τίποτα αν πρώτα δεν έχουμε αναγνωρίσει το ότι είμαστε σε λάθος δρόμο και αν πρώτα εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε την απόφαση πως πρέπει να "αναγεννηθούμε". Κατόπιν, τα βιβλία αυτά απλώς θα μας δείξουν το πως θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά δεν πρόκειται να γεννήσουν μέσα μας αυτό που χρειάζεται για την πρώτη σπίθα της αλλαγής. Τουλάχιστον αυτό νομίζω εγώ