Αποστολέας Θέμα: What the bleep do we know (1 & 2)  (Αναγνώστηκε 55447 φορές)

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
What the bleep do we know (1 & 2)
« στις: Δεκεμβρίου 20, 2007, 20:53:27 »
Πριν λίγα χρόνια, στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρουσιάστηκαν δύο φιλμ-ντοκυμαντέρ που συσχετίζουν την κοσμογονία, τον άνθρωπο, τη θρησκεία και τη φιλοσοφία και εξέταζαν το πως όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τη κβαντική φυσική.

Πρόκειται για τα φιλμ "What the bleep do we know" και "What the bleep do we know, down the rabbit hole". Με μία πρώτη ματιά, αυτά τα δύο φιλμ φαντάζουν δυκολονόητα ή και αδιάφορα για τον "βιαστικό" θεατή. Στην ουσία όμως πρόκειται για δύο εξαιρετικά ντοκυμαντέρ που εμβαθύνουν στο πως αλληλεπιδρά το σύμπαν και οι νόμοι του με τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του. Η συμβολή της κβαντικής φυσικής στην όλη προσέγγιση είναι καθοριστική για τα συμπεράσματα που εξάγονται.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα σας παραθέσω τα κυριότερα σημεία των δύο φιλμ που πραγματικά αξίζουν της προσοχής μας...

Πάραυτα, όποιος άλλος εκτός από εμένα έχει δει τα δύο ντοκυμαντέρ, ευχαρίστως να συζητήσουμε τα σχετικά :)
...spes mea in mentem est...

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 21, 2007, 16:41:33 »
Αγαπητέ Trithemius,

έχω δει το πρώτο που ανέφερες.  Καταθέτει μία ανάγκη βαθύτερης φιλοσόφισης της ζωής, μία ανάγκη να λύσουμε τα υπαρξιακά μας ερωτήματα συνδυάζοντας την Πνευματικότητα με την Επιστήμη (κβαντική φυσική), και εφαρμόζοντας αυτήν την βαθύτερη κατανόηση στην καθημερινότητα, δημιουργώντας αρμονικότερες σχέσεις, και βιώνοντας πιο ουσιαστικά την ζωή μας.   

Ένα άλλο παρόμοιο έργο, είναι το "the secret" http://www.thesecret.tv/ που αναλύει τον νόμο της έλξης, το οποίο κυκλοφορεί και ως βιβλίο, "Το μυστικό", και έχει πουλήσει μέσα σε 1 χρόνο πάνω από 3,000,000 αντίτυπα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 07, 2008, 17:38:49 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 21, 2007, 17:42:29 »
Χάριν σε κάποιο άτομο που ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της ζωής των γύρω του, είμαι ενήμερος και για αυτό Rose ;)

Σύντομα, θα υπάρξει ξεχωριστό θέμα και για το "The Secret", το οποίο προσεγγίζει περισσότερο φιλοσοφικά, παρά επιστημονικά τις μεθόδους βελτίωσης των συνθηκών της ζωής μας...

Μέχρι τότε, θα σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα συμπεράσματα από τα δύο φιλμ "What the bleep do we know" :)
...spes mea in mentem est...

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 21, 2007, 17:55:09 »
θα σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα συμπεράσματα από τα δύο φιλμ "What the bleep do we know" :)

Πολύ καλή ιδέα... ευχαριστούμε...   :)
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 06, 2008, 03:26:44 »
WHAT THE BLEEP DO WE KNOW?
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Το συγκεκριμένο φιλμ, πραγματεύεται τη σχέση της κβαντικής φυσικής με την καθημερινή μας ζωή, το πως αυτή επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της πραγματικότητας. Επίσης, συνδέει τη θρησκεία και την υπόσταση του Θεού με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας και παράλληλα, μας περιγράφει τις αιτίες που μας οδηγούν να ζούμε σε δυστυχία και αδράνεια λόγω των εξαρτήσεών μας αλλά και τρόπους για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση πνευματικής στασιμότητας προς κάτι ποιοτικότερο.

Συγκεντρωτικά, μπορούμε να ταξινομήσουμε τα θέματα που πραγματεύεται το φιλμ ως εξής:

Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Σχετικά πειράματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ αυτού που βλέπει σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με αυτό που θυμάται. Δηλαδή, αν ζητηθεί από έναν άνθρωπο να κοιτάξει πχ ένα μήλο και μετά να κλείσει τα μάτια του και να φέρει αυτό το αντικείμενο στο μυαλό του, ο εγκέφαλος δεν θα μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ της όρασης σε πραγματικό χρόνο και της μνήμης ενός γεγονότος, αντικειμένου κλπ.

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η προσωπική συμμετοχή του παρατηρητή σε αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα, καθώς η έννοια της πραγματικότητας ορίζεται από τον τρόπο που ο παρατηρητής εξετάζει το γεγονός και το συνδέει-ταυτίζει με κάτι πραγματικό. Με απλά λόγια, υπάρχουν τόσες "πραγματικότητες" όσοι και οι παρατηρητές. Ο εγκέφαλός μας, λαμβάνει 400 δισεκατομμύρια πληροφοριών το δευτερόλεπτο αλλά τελικά αντιλαμβανόμαστε μόνον τις 2.000 από αυτές. Η επίγνωσή μας των 2.000 πληροφοριών αφορούν μόνο στο περιβάλλον, το σώμα μας, και τον χρόνο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως σαφώς κι έχουμε μερική και όχι πλήρη εικόνα της πραγματικότητας.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο εύλογο ερώτημα του αν τελικά ο άνθρωπος ζει στην πραγματικότητα ή στην φαντασία, μιας και αυτό που μπορεί να αντιληφθεί από τα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω του δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου. Αυτό, συνδέεται και επηρεάζεται από την προσωπική συμμετοχή του παρατηρητή, ο οποίος ρυθμίζει-δημιουργεί μία εκδοχή της πραγματικότητας μοναδική για κάθε παρατηρητή. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως το ανθρώπινο σώμα και δη ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο τέλειος λειτουργικά κι αν μας φαίνεται, τελικά υστερεί σε σημαντικό βαθμό ως προς τον τρόπο, την ποσότητα και την ποιότητα που αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τον κόσμο που μας περιβάλλει. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε (ως παρατηρητές) πως ο άνθρωπος ζει σε έναν φανταστικό κόσμο (γιατί τον αντιλαμβάνεται μερικά κι όχι ολοκληρωτικά) αλλά θα ήταν αντικειμενικότερο να συμπεράνουμε πως ο άνθρωπος έχει μία περιορισμένη αντίληψη της πλήρους πραγματικότητας και αυτό δεν οφείλεται μόνον στους περιορισμούς του εγκεφάλου (κάτι που θεωρητικά μπορεί να ξεπεραστεί) αλλά και στην καθοριστική επιρροή της ατομικότητας του ανθρώπου-παρατηρητή, κάτι που είναι αδύνατο να "ακυρωθεί" ως ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια της πλήρους και αντικειμενικής κατανόησης και αντίληψης της πραγματικότητας ως κοινή για όλους τους ανθρώπους.

Φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντιληφθεί πλήρως και αντικειμενικά την πραγματικότητα του κόσμου στο σύνολό της, είναι το να "μεταστοιχειωθεί" σε ένα ‘υπερόν’ που θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που δέχεται. Πάντα όμως, η ατομικότητα του παρατηρητή θα αποτελεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο στην πλήρη αντίληψη και κατανόηση του κόσμου μας γιατί είναι αδύνατο ένας παρατηρητής να είναι απόλυτα ίδιος στις προδιαγραφές παρατήρησης σε σχέση με κάποιον άλλο παρατηρητή…

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ:
Από επιστημονικής πλευράς, τα συναισθήματα συνδέονται στενά με την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον υποθάλαμο (τμήμα του εγκεφάλου). Αυτές οι πρωτεΐνες αποτελούναι από μικρότερα τμήματα που ονομάζονται πεπτίδια. Με απλά λόγια, υπάρχουν χημικές ουσίες που εκκρίνονται ανάλογα με αυτό που βιώνουμε. Έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες (πεπτίδια) που σχετίζονται με τη χαρά, τη λύπη, τον έρωτα, το μίσος, την απογοήτευση, την πείνα, τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου, την παρατήρηση ενός πορφυρού ηλιοβασιλέματος, τη δυσφορία που μας προκαλεί μία αρρώστια ή ακόμα και με την ντροπή που μας προκαλεί ένα ατυχές στραβοπάτημα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο κλπ.

Στην ουσία, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και γίνεται κατανοητό πως τελικά κανείς μας δεν βλέπει την ίδια τη σκέψη. Αυτό που βλέπουμε στη νευροφυσική είναι ένα σύνολο από μικρές "αστραπές" ως μια καταιγίδα που μαίνεται γύρω από τα διάφορα τεταρτημόρια του εγκεφάλου. Αυτές είναι περιοχές που είναι χαρτογραφημένες στο σώμα και σε τι θα πρέπει να αντιδρά κάποιος. Έτσι, διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται πως εργάζονται και ενεργοποιούν τη σκέψη ανάλογα με το τι αντιλαμβανόμαστε. Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, κατανοούμε πως ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει τα συναισθήματα που ορίζει το εκάστοτε αισθητηριακό γεγονός. Κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή τη διαπίστωση είναι το γεγονός πως τα συναισθήματά μας επηρεάζουν και τις διάφορες σωματικές μας λειτουργίες. Έτσι λοιπόν κατανοούμε πως ανάλογα του είδους των συναισθημάτων που παράγουμε, ο οργανισμός μας ωφελείται ή καταπονείται αναλόγως.

Πιο πάνω, αναφέρθηκε επιστημονικώς η διαδικασία παραγωγής των συναισθημάτων από τον εγκέφαλο. Στην ουσία, αυτό που περιγράφτηκε είναι το πρώτο στάδιο που σχετίζεται με τα συναισθήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι χημικές ουσίες που ταυτίζονται με τα συναισθήματα, έχουν συγκεκριμένες σημαντικές επιδράσεις στο σώμα μας. Έτσι, από τη στιγμή που βιώνουμε ένα συναίσθημα στον εγκέφαλό μας, ο υποθάλαμος αμέσως θα συναρμολογήσει το ανάλογο πεπτίδιο και στη συνέχεια το ελευθερώνει μέσω της υπόφυσης στο αίμα που κυκλοφορεί. Τη στιγμή που το πεπτίδιο ελευθερώνεται στην αιματική κυκλοφορία, βρίσκει το δρόμο του για διάφορα κέντρα σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας. Κάθε μεμονωμένο κύτταρο στο σώμα μας, έχει συγκεκριμένους υποδοχείς στο εξωτερικό του. Κάθε κύτταρο μπορεί να έχει χιλιάδες υποδοχείς που προεξέχουν στην επιφάνειά του. Είναι ένα είδος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Όταν ένα πεπτίδιο συνδεθεί σε ένα υποδοχέα ενός κυττάρου τότε κυριολεκτικά, σαν ένα κλειδί που μπαίνει σε μια κλειδαριά, επικάθεται στην επιφάνεια του υποδοχέα, συνδέεται μαζί του και ενεργοποιεί κατά κάποιον τρόπο τον υποδοχέα και όπως περίπου ένα κουδούνι στη πόρτα που χτυπάει, στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο κύτταρο. Έτσι, το πεπτίδιο τελικά ενεργοποιεί μια ολόκληρη σειρά βιοχημικών γεγονότων, κάποια από τα οποία καταλήγουν ακόμα και σε αλλαγές του πυρήνα του κυττάρου.

Αναμφίβολα, κάθε κύτταρο είναι ζωντανό και κάθε κύτταρο έχει μία δική του συνείδηση, ιδιαίτερα αν ορίσουμε τη συνείδηση ως την οπτική γωνία ενός παρατηρητή. Υπάρχει λοιπόν πάντα η οπτική γωνία του κυττάρου. Στην πραγματικότητα, το κύτταρο είναι η μικρότερη μονάδα συνείδησης στο σώμα μας. Όλα αρχίζουν στο κύτταρο. Το κύτταρο είναι μια μηχανή παραγωγής πρωτεΐνης αλλά παίρνει τις εντολές του από τον εγκέφαλο. Ένα από τα αξιοσημείωτα για τους υποδοχείς των κυττάρων, είναι ότι αλλάζουν την ευαισθησία τους ανάλογα με το τι πληροφόρηση δέχονται. Εάν ένας υποδοχέας ενός συγκεκριμένου φαρμάκου ή κάποιας άλλης εσωτερικής ουσίας βομβαρδίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με μεγάλη ένταση, κυριολεκτικά θα συρρικνωθεί. Θα υπάρχουν λιγότεροι σε αριθμό, ή θα αλλάξει δομή με τέτοιο τρόπο που είτε απευαισθητοποιείται είτε ελαττώνεται. Έτσι λοιπόν, το ίδιο ποσό φαρμάκου ή ενδογενούς ουσίας, θα προκαλέσει μια πολύ μικρότερη απόκριση. Εάν λοιπόν βομβαρδίζουμε το κύτταρο με την ίδια συμπεριφορά (άρα με το ίδιο πεπτίδιο) ξανά και ξανά σε καθημερινή βάση, όταν τελικά αυτό το κύτταρο τελικώς αποφασίσει να διαιρεθεί, όταν δημιουργεί ένα ακόμα μητρικό κύτταρο ή ένα θυγατρικό κύτταρο, αυτό το επόμενο κύτταρο θα έχει περισσότερους υποδοχείς για εκείνα τα συγκεκριμένα νευροπεπτίδια συναισθημάτων και λιγότερους υποδοχείς για βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, θρεπτικά συστατικά, ανταλλαγή υγρών και ακόμα και για την απελευθέρωση αποβλήτων ουσιών ή τοξινών.

Αυτές οι πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση κυττάρου και συναισθημάτων συνδέεονται καθοριστικά με αυτό που ονομάζουμε "εξάρτηση". Η εξάρτηση με απλά λόγια αφορά σε ένα σύνολο συναισθημάτων, τη δράση των οποίων δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Φέρνουμε στους εαυτούς μας καταστάσεις που θα επιβεβαιώσουν τις βιοχημικές ανάγκες των κυττάρων του σώματός μας, δημιουργώντας καταστάσεις που πληρούν τις χημικές μας ανάγκες. Ο εξαρτημένος πάντα θα χρειάζεται λίγο ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να έχει μια έξαρση ή για να "φτιαχτεί" με αυτό το οποίο αναζητούν χημικά.

Μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία για την κατάσταση του να είμαστε ερωτευμένοι έχει να κάνει ακριβώς με τα συναισθήματα. Πως μπορεί λοιπόν κάποιος να πει πραγματικά ότι είναι ερωτευμένος με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο; Μήπως τελικά είναι μόνον ερωτευμένος με την προσδοκία των συναισθημάτων στα οποία είναι εθισμένος; Γιατί, το ίδιο πρόσωπο που ερωτευόμαστε επειδή μας προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα, θα μπορούσε να εκπέσει της εύνοιάς μας αν σταματήσει να μας προκαλεί αυτά τα συγκεκριμένα συναισθήματα που έχουμε ανάγκη (εθισμός). Αυτό ακριβώς εξηγεί και το γεγονός της ανάγκης αλλαγής ερωτικού συντρόφου όταν συμβεί μία αμετάκλητη ρήξη στη σχέση μας. Στην ουσία λοιπόν δεν ψάχνουμε συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο, ψάχνουμε τρόπους να ικανοποιήσουμε τον εθισμό μας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Τα συναισθήματα είναι απλώς η εκδήλωση της ζωής. Χρωματίζουν και κατηγοριοποιούν την αφθονία των εμπειριών μας. Παράλληλα κατανοούμε πως δεν υπάρχουν καλές και κακές εξαρτήσεις αλλά μόνον συγκεκριμένες επιδράσεις στο σώμα μας που τις κατατάσσουμε σε διάφορες κατηγορίες.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΛΗ:
Ένα πείραμα του Ιάπωνα επιστήμονα Masaru Emoto, απέδειξε πως συγκεκριμένες σκέψεις και συναισθήματα που προβάλλουμε σε μία ποσότητα νερού, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κρυσταλλικής δομής του. Έτσι, μία θετική σκέψη ή ένα συναίσθημα όπως η αγάπη, αν προβληθεί σε ένα φιαλίδιο νερού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κρυσταλλική δομή αυτής της ποσότητας νερού θα αλλάξει και οι κρύσταλλοι θα αποκτήσουν σχήματα αρμονικά και όμορφα. Ας μην ξεχνάμε επίσης το ότι τα λουλούδια αναπτύσσονται καλύτερα όταν τους μιλάμε με ήρεμα και θετικά λόγια σαν να εκδηλώναμε την αγάπη μας προς αυτά.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση έρχεται να δώσει την ακριβή ερμηνεία των ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων στο σώμα μας. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου κατά 75% από νερό. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα συναισθήματα που παράγονται συστηματικά στον εγκέφαλό μας, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση συγκεκριμένων αλλαγών στο σώμα μας. Γενικότερα, τα ‘θετικά’ συναισθήματα συμβάλλουν στην καλή και αρμονική λειτουργία του σώματός μας, ενώ τα ‘αρνητικά’ συναισθήματα συμβάλλουν στην εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων. Είναι λοιπόν λογικό να ορίζουμε το stress ως την ασθένεια του αιώνα.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ:
Τα περισσότερα προβλήματα που η θρησκεία και τα διάφορα φιλοσοφικά κινήματα δημιούργησαν κατά το πέρας των αιώνων ήταν λάθη όπως πχ το ότι ο Θεός είναι ένα ξεκάθαρα ξεχωριστό ον από εμάς τον οποίο πρέπει να λατρεύουμε, να καλοκαρδίζουμε, να παρακαλούμε και να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε μια αμοιβή στο τέλος της ζωής μας. Σίγουρα ο Θεός δεν έχει σχέση με αυτά τα πράγματα.

Οι άνθρωποι είναι εξωφρενικά υποταγμένοι στον έλεγχο της θρησκείας γιατί έχουν δημιουργήσει την έννοια της κοσμικής καταδίκης και τις έννοιες του σωστού και του λάθους. Εάν κάνουμε αυτό, θα μας τιμωρήσει ο Θεός. Εάν κάνουμε το άλλο, θα ανταμειφθούμε. Αυτό είναι πραγματικά μια πτωχή περιγραφή που προσπαθεί να χαράξει ένα μονοπάτι στη ζωή μας αλλά εάν το ακολουθήσουμε, τα αποτελέσματα θα είναι αξιοθρήνητα και η ζωή μας αυτό επιβεβαιώνει, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλό ή κακό. Κρίνουμε τα πράγματα πάρα πολύ επιφανειακά με αυτό τον τρόπο.

Κατανοούμε λοιπόν πως πρέπει απλά να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες, να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και με μεγάλη δόση αυτοελέγχου να βελτιώσουμε την έκφραση και την κατανόηση των όσων χειριζόμαστε στην καθημερινή ζωή μας. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε και ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και άλλα πράγματα που δεν θα με βοηθήσουν σε αυτό. Αλλά δεν υπάρχει καλό και κακό. Δεν υπάρχει τιμωρός Θεός που περιμένει να μας τιμωρήσει επειδή πράξαμε το ένα ή το άλλο.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Είναι πολύ πιθανό ότι είμαστε τόσο συνηθισμένοι και απορροφημένοι στην καθημερινή ζωή μας, τόσο συνηθισμένοι στον τρόπο που δημιουργούμε τη ζωή μας, που δεχόμαστε την ιδέα ότι δεν έχουμε καθόλου έλεγχο πάνω σε αυτή και γινόμαστε απλά ακόλουθοι κάποιων καταστάσεων.

Ο μέσος άνθρωπος, ζει μία ζωή που θεωρεί βαρετή ή πεζή και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να αποκτήσουμε γνώσεις και πληροφορίες που θα μας εμπνεύσουν και θα δόσουν νόημα στη ζωή μας. Οι άνθρωποι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι τόσο υπνωτισμένοι από αυτά που τους περιβάλλουν διαμέσου των μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαμέσου των ανθρώπων που ζούνε και δημιουργούνε ιδανικά, που όλοι προσπαθούν να γίνουν αυτό που βλέπουν, όμως κανείς τελικά δεν μπορεί να γίνει αυτό που του ‘πουλάνε’ σε σχέση με την εξωτερική εμφάνισή μας και τους ορισμούς της ομορφιάς και του ανδρισμού. Έχουμε μάθει να μισούμε το σώμα μας όταν έχει περιττά κιλλά, να νοιώθουμε άρρωστοι όταν έχουν πέσει τα μαλλιά μας ή ακόμα και υπάνθρωποι όταν δεν έχουμε το αγγελικό πρόσωπο ενός μοντέλου. Όλα αυτά είναι αυταπάτες στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι παραδίδονται και ζούνε τη ζωή τους στη μετριότητα και η επιθυμία τους μπορεί να μην βγει ποτέ στην επιφάνεια, ώστε να θελήσουν να γίνουν κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι αρχικά παράγουν ένα αρνητικό συναίσθημα και στη συνέχεια εθίζονται σε αυτό μέσα από έναν περίεργο αγώνα για την κατάκτηση της απόλυτης ομορφιάς ή κάποιου άλλου προκατασκευασμένου ιδανικού, ενός αγώνα που ποτέ δεν θα κερδίσουν. Ενδόμυχα αυτό μας είναι γνωστό αλλά μετά από την πολυετή έκθεση στην αποτυχία προς αυτούς τους σκοπούς, καταντάμε να τρέφουμε την αποτυχία κι όχι την ανάγκη επίτευξης του σκοπού και μάλιστα εθιζόμαστε σε αυτή.

Αλλά εάν η πραγματική επιθυμία μας βγει στην επιφάνεια και ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν υπάρχει κάτι περισσότερο που θέλουμε ή χρειαζόμαστε πέραν κι εκτός των προκατασκευασμένων ιδανικών, τότε πραγματικά θα βιώσουμε την αρχή της ‘μεταστοιχείωσής’ μας, την αρχή της ευδαιμονίας. Τότε στην ουσία επανακαλωδιώνουμε τον εγκέφαλό μας και αλλάζουμε τις νευρικές δομές του εγκεφάλου και αυτό τελικώς αλλάζει εμάς σαν ψυχοσωματική οντότητα.

Η πηγή του ανθρώπινου δράματος προσδιορίζεται κυρίως σε έναν ατελείωτο συνειρμό σκέψεων που κάνουμε σχετικά με τη ζωή μας: Εάν αλλάξω το μυαλό μου, θα αλλάξω τις επιλογές που κάνω; Εάν αλλάξω τις επιλογές μου, θα αλλάξει η ζωή μου; Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω; Σε τι είμαι εθισμένος; Τι θα χάσω στο οποίο είμαι χημικά προσκολλημένος; Ποιο άτομο, χώρο, πράγμα, ή γεγονός στο οποίο είμαι χημικά προσκολλημένος (εθισμένος) δεν θέλω να χάσω, γιατί θα αναγκαστώ ίσως να βιώσω τα χημικά στερητικά συμπτώματα της διαδικασίας απεξάρτησης από αυτό;

Κατανοούμε λοιπόν πως το κλειδί στην επαναγέννησή μας κρύβεται στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή μας και τελικά, αυτά που θέλουμε πραγματικά να αποτελούν τη ζωή μας, στο σύνολό τους ορίζουν τον ίδιο τον λόγο της ύπαρξής μας. Δεν υπάρχουμε γιατί κάποιος θεός ως υπέρτατο ον έχει αποφασίσει κάτι για εμάς και πρέπει να το εκπληρώσουμε. Υπάρχουμε ως ατομικότητες για να εξελιχθούμε και να βιώσουμε-ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που πραγματικά κι εκ βαθέων αντιληφθήκαμε πως ζουν μέσα μας. Ο καθένας μας έχει έναν σκοπό που ζει σε αυτόν τον πλανήτη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ζούμε για τους σκοπούς που επιλέξαμε εμείς ή για τους σκοπούς που επέλεξαν κάποιοι άλλοι.

Δυστυχώς, η καθημερινότητα μας δείχνει πως είμαστε δέσμιοι των προκατασκευασμένων ιδανικών και εξαρτημένοι από έναν τρόπο ζωής που αν τον αναλύσουμε, απέχει μακράν από αυτό που βαθιά μέσα μας ζει και περιμένει να αναπτυχθεί. Δυστυχούμε γιατί δεν ακούμε τον εαυτό μας, γιατί έχουμε αποτύχει στη διαδικασία της ενδοσκόπησης, γιατί στην ουσία φοβόμαστε να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη των σκέψεων και των πράξεών μας. Όλες αυτές οι ανασφάλειες δημιούργησαν την ανάγκη να μας προστατεύει και να μας φροντίζει κάποιος άλλος, να σκέφτεται και να αποφασίζει για εμάς κάποιος άλλος χωρίς εμείς να έχουμε την ευθύνη των όσων μας συμβαίνουν. Αυτό έχει εφαρμογή είτε στα φιλοσοφικά-μεταφυσικά ζητήματα (θρησκεία), είτε στα αμιγώς κοινωνικά και βιοποριστικά ζητήματα (πχ ψηφίζουμε τις λιγότερο κακές κυβερνήσεις και αποδίδουμε σεβασμό σε εκείνον που ικανοποιεί τις ανάγκες μας). Συμπεραίνουμε λοιπόν πως σταδιακά και συστηματικά δίνουμε σε τρίτους την ευκαιρία-δικαίωμα να αποφασίζουν για εμάς, κάτι που σταδιακά μας φέρνει τη δυστυχία (γιατί δεν αντανακλά στις πραγματικκές μας ανάγκες) και τελικά η δυστυχία γίνεται τρόπος ζωής, γίνεται η καθημερινότητά μας.

Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ:
Σε όλα τα ανωτέρω συμπεράσματα, η κβαντική φυσική προσεγγίζει τη σχέση μας με το σύμπαν μέσα από έναν κόσμο πιθανοτήτων, μέσα από διαδικασίες εύρεσης των πιθανών εξελίξεων των γεγονότων στο σύμπαν κι έρχεται να μας θυμίσει πως όλα είναι ένα, όλα συνδέονται μεταξύ τους και τίποτα δεν ορίζεται αν δεν συσχετιστεί με κάτι συναφές. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η κβαντική φυσική, ορίζει την υπόσταση ενός αντικειμένου ως υπαρκτή αν κι εφόσον αυτό ενταχθεί στη διαδικασία της παρατήρησης.

Η συνείδησή μας επηρεάζει τους άλλους γύρω μας. Επηρεάζει τις υλικές ιδιότητες. Επηρεάζει το μέλλον μας. Συνδημιουργούμε το μέλλον μας, άρα είμαστε πολλά περισσότερα από αυτό που νομίζουμε. Μπορούμε να γίνουμε πολύ περισσότερα ακόμα και πέρα από αυτά. Μπορούμε να επηρεάσουμε το περιβάλλον μας, τους ανθρώπους. Εμείς και τα όσα μας περιβάλλουν δεν είμαστε ξέχωρα. Είμαστε μέλη ενός πράγματος. Συνδεόμαστε με όλα. Δεν είμαστε μόνοι μας.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η διασύνδεση στο Σύμπαν, ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας και ότι συνδεόμαστε με το Σύμπαν στο βασικό επίπεδό του, μπορούμε να δώσουμε μία καλή εξήγηση για την πνευματικότητα. Υπάρχει μία ισχυρή πεποίθηση ότι ο σκοπός μας εδώ, είναι να αναπτύξουμε το δώρο της 'προθέσεως' και να μάθουμε πως να είμαστε αποτελεσματικοί δημιουργοί. Είμαστε όλοι εδώ για να γίνουμε δημιουργοί. Είμαστε εδώ για να εισβάλλουμε στο διάστημα με ιδέες, με μεγάλες ιδέες. Είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε τη ζωή μας, για να αναγνωρίσουμε τον κβαντικό εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε το χώρο όπου πραγματικά έχουμε επιλογές και όταν κάποιος τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά, τότε λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος φωτίστηκε...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 06, 2008, 03:51:22 από Trithemius »
...spes mea in mentem est...

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 06, 2008, 11:40:45 »
Η ανωτέρω εργασία αποτελεί ένα συμπύκνωμα των ιδεών και πληροφοριών που περιέχονται στο πρώτο φίλμ "What the bleep do we know?" και πιστεύω πως θα δώσει σε όλους μας κάποιες νέες ιδέες για το πως ορίζουμε την πραγματικότητα και την ατομικότητά μας αλλά και θα μας δώσει ίσως μερικές ακόμα ιδέες για το πως θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Εύχομαι να "ακουμπήσει" όλους σας έως ένα βαθμό :)

*Σύντομα θα υπάρξει ανάλογη παρουσίαση για το δεύτερο φιλμ "What the bleep do we know? Down the rabbit hole".

Καλημέρα σας και ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ!
...spes mea in mentem est...

suida

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 550
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 06, 2008, 18:13:09 »
 αγαπητε,  ΜΥΣΤΗ,  trithemius...
                          ΑΠΕΡΑΝΤΑ  φωτιστικη, αυτη  η  τοσο   κοπιωδης   εργασια , που  εσυ  εδωσες!!
                                          Ο  ΕΠΙΛΟΓΟΣ  ΤΗΣ   Π Ρ Ε Π Ε Ι    ΝΑ   ΜΕΙΝΕΙ   Π Υ Ρ Α Κ Τ Ω Μ Ε Ν Ο Σ    ΣΤΗΝ   Σ Κ Ε Ψ Η !!!   ΤΟΥ   ΚΑΘ' ΕΝΟΣ.

                                ΑΝ,   ΜΟΥ   ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ,ΝΑ  ΠΩ   ΤΕΣΣΕΡΑ   ΜΕ  ΤΟ  ΤΡΙΑ   ΣΤΟ   κατωφλι!!
                                 
                                        Η   ΜΟΥΣΙ-ΚΗ   ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΕ   ΚΑΙ   ΔΙΧΟΤΟΜΗ   Α Ι Ω Ν  Ε Σ !!!!

                                              TRITHEMIUS.!!   A-KOYΣΕ  με....

                                                                   ειμαστε   οι   ασημαντοι   ΑΝΘΡΩΠΟΙ
                                                                   ειμαστε   οι   βαλσαμωμενοι   ΑΝΘΡΩΠΟΙ
                                                                   Π Ο Υ    σκυβουμε    Ο Λ Ο Ι    μαζι.

                                                                   ΑΧΥΡΑ    γεματο    το   κεφαλι  μας.
                                                                              Α  Λ  Ι  Μ  Ο  Ν  Ο!!!!

                                                                   οι   ΑΝΥΔΡΕΣ   φωνες  μας ,  ΣΑΝ
                                                                   ΨΙΘΥΡΙΖΟΥΜΕ   ολοι    μαζι
                                                                   ειναι    Α Σ Κ Ο Π Ε Σ   και   Σ Ι Γ Α Ν Ε Σ
                                                                   ΣΑΝ    αγερας   σε   γρασιδι   ξεραμενο
                                                                   'Η     ποντικιου    πατημασιες    σε   Γ Υ Α Λ Ι Α   θρυμματισμενα
                                                                     στο    Α Δ Ε Ι Ο   μας     κελαρι΄

                                                                   ΚΕΙΝΟΙ    ΠΟΥ   Δ Ι Α Β Η Κ Α Ν
                                                                   με   ματια   σταθερα,  το    Β Α Σ Ι Λ Ε Ι Ο   το   αλλο!
                                                                            ΜΑΣ     ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ
                                                                           
                                                                           ΑΝ         ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ
                                                                   ΟΧΙ   σαν   χαμενες    Φλογερες   Ψ Υ Χ Ε Σ ,  αλλα  μοναχα
                                                                   ΣΑΝ     ΑΣΗΜΑΝΤΟΥΣ      ανθρωπους
                                                                   σαν      ΒΑΛΣΑΜΩΜΕΝΟΥΣ     ανθρωπους.


                                                                                                                       θ υ μ α σ α ι ,   Μ Υ Σ Τ Η ,   Θ Υ Μ Α Σ Α Ι !!!???

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 06, 2008, 21:28:06 »
Trithemius

Σήμερα είδα το έργο.  Η περίληψη που έδωσες είναι πάρα πολύ περιεκτική.  Συγχαρητήρια!
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 06, 2008, 21:38:43 »
Σχετικά πειράματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ αυτού που βλέπει σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με αυτό που θυμάται. Δηλαδή, αν ζητηθεί από έναν άνθρωπο να κοιτάξει πχ ένα μήλο και μετά να κλείσει τα μάτια του και να φέρει αυτό το αντικείμενο στο μυαλό του, ο εγκέφαλος δεν θα μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ της όρασης σε πραγματικό χρόνο και της μνήμης ενός γεγονότος, αντικειμένου κλπ.
Αν όμως κάποιος οραματιστεί κάτι?  Πχ ότι πηγαίνει κάπου ταξίδι?  Ο εγκέφαλος ξέρει τη διαφορά, ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα?
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 06, 2008, 21:52:13 »
Φίλε Κανένας όλα έχουν να κάνουν με το τι ορίζουμε ως Πραγματικότητα και με το αν τελικά δεχόμαστε την ύπαρξη της Φαντασίας. Συγκεκριμένα, είχαμε αναπτύξει αρκετά το θέμα αυτό εδώ.

Τώρα, για το συγκεκριμένο που ρωτάς, αν ο παρατηρούμενος θεωρεί πως όντως υφίσταται κάτι ως "μη πραγματικό", τότε αν οραματιστεί κάτι, αυτό σαφώς θα ανήκει στη φαντασία του. Το κλειδί στην αναγνώριση του γεγονότος (οραματισμός) και ακολούθως στην αξιολόγησή του ως πραγματικό ή φανταστικό, έχει να κάνει με τη συνείδηση του οραματιστή, ο οποίος εκείνη τη στιγμή επεξεργάζεται ένα γεγονός (όραμα). Ο εγκέφαλος, ως πολυσύνθετο όργανο απλώς αναπαράγει μία εικόνα και σαφώς δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτό που αναπαράγει είναι πραγματικότητα ή φαντασία. Στην ουσία, το αντικείμενο του οραματισμού αξιολογείται από τη συνείδησή μας και στη συνέχεια χαρακτηρίζεται ως πραγματικό (δηλ. συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο) ή ως φανταστικό (δηλ. αποτελεί γέννημα του μυαλού χωρίς να έχει προϋπάρξει εξωτερική πληροφορία).

Βέβαια, αν ρωτήσεις εμένα, θα σου απαντήσω πως δεν υφίσταται η έννοια της φαντασίας, καθώς θεωρώ πως το κάθετί που μπορούμε να αντιληφθούμε και να επεξεργαστούμε με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, είναι πραγματικό. Είτε αυτό λέγεται κρύο νερό που πλένουμε τα χέρια μας, είτε η γεύση του πορτοκαλιού που τρώμε, είτε ένα όραμα κατά τον διαλογισμό κλπ, για εμένα όλα αυτά αποτελούν πραγματικές εκδηλώσεις. Η διαφορά έγκειται στην προέλευση και στην "υφή" των εκδηλώσεων αυτών αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο άνθρωπος βιώνει ένα γεγονός και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πραγματικό. Για εμένα η έννοια της φαντασίας δεν υπάρχει...
...spes mea in mentem est...

nikos

  • Μηνύματα: 22
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 07, 2008, 08:54:08 »
Παράθεση
Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Γεια σας! Δεν θα έλεγα πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ...
Διδασκαλία δεν υπάρχει, δεν υπάρχει Λυτρωτής που ν΄ ανοίξει δρόμο. Δρόμος ν΄ ανοιχτεί δεν υπάρχει.

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 07, 2008, 10:39:06 »
Παράθεση
Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Γεια σας! Δεν θα έλεγα πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ...

Αγαπητέ Nikos

Λες ότι το έργο παραπληροφορεί στο συγκεκριμένο θέμα?  Ή ότι συμβαίνουν πολλά περισσότερα?  Ξέρεις να μας πείς?

Εντάξυ.  Και η αύρα αλλάζει, χρωματίζεται και φορτίζεται διαφορετικα ανάλογα με το συναίσθημα.  Αλλά σε βιοχημικό είπεδο, για πιο λόγο αυτή η ανάλυση δεν ισχύει?
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 07, 2008, 13:38:02 »
ειμαστε   οι   ασημαντοι   ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Όσο ασήμαντοι είμαστε, άλλο τόσο σημαντικοί είμαστε, γιατί είμαστε και τα δύο, γιατί όλες οι αντιθέσεις ενυπάρχουν μέσα μας, και από εμάς εξαρτάται κάθε φορά, ποιον ρόλο θα επιλέξουμε να διαδραματίσουμε.

Και το Σκοτάδι και το Φως ενοικεί μέσα μας, το τι θα εκδηλώσουμε όμως, εξαρτάται από την Ελεύθερη Βούληση μας, την Αυτοπειθαρχία μας, αλλά και την Ψυχική μας Υγεία.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 07, 2008, 13:53:41 »
Αγαπητέ Trithemius,

ευχαριστούμε για την εργασία σου, πάνω σε ένα καινοτομικό σύγχρονο ντοκιμαντέρ, που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως Ροδοσταυρικό, μια και συνδυάζει την Επιστήμη με την Πνευματικότητα.

Το φιλμ όντως παρουσιάζει τα πιο σημαντικά υπαρξιακά ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου, με τα οποία όμως ειδικά εμείς οι Έλληνες ασχοληθήκαμε πριν 3000 χρόνια τουλάχιστον... και τα περισσότερα από αυτά, οι Αρχαίοι ημών φιλόσοφοι και μύστες έχουν προσεγγίσει αρκετά ικανοποιητικά.


ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ:
....

Κατανοούμε λοιπόν πως πρέπει απλά να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες, να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και με μεγάλη δόση αυτοελέγχου να βελτιώσουμε την έκφραση και την κατανόηση των όσων χειριζόμαστε στην καθημερινή ζωή μας. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε και ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και άλλα πράγματα που δεν θα με βοηθήσουν σε αυτό. Αλλά δεν υπάρχει καλό και κακό. Δεν υπάρχει τιμωρός Θεός που περιμένει να μας τιμωρήσει επειδή πράξαμε το ένα ή το άλλο.


Στην Αρχαία Ελλάδα, υπήρχε η Νέμεσις η οποία τιμωρούσε την Αλαζονεία.  Δεν υπήρχε τιμωρός Θεός, αλλά ένας Συμπαντικός Νόμος, όπως το "κάρμα", ένας νόμος ανταποδόσεως, στις πράξεις μας, ανάλογα αν ήταν καλές ή κακές.  Είτε δεχόμαστε την ύπαρξη του καλού και του κακού είτε όχι, υπάρχουν σαν έννοιες μέσα στο Σύμπαν, ή στην κοινωνία μας, είτε ως ωφέλιμο ή μη ωφέλιμο, είτε ως ενάρετο ή μη ενάρετο.

Το πρόβλημα και πάλι ανάγεται στο επίπεδο αντίληψης ή ερμηνείας που δίνει ο άνθρωπος ή η κάθε κοινωνία στα φαινόμενα της φύσης στα οποία γίνεται μάρτυρας. Άλλοι κατανοούσαν την "τιμωρία" ως Θεϊκή επίδραση και άλλοι ως νόμο της φύσης. 

Η οδός της επιστήμης και της φιλοσοφίας έχει βοηθήσει τον άνθρωπο να χτίσει υγιέστερα συστήματα πεποιθήσεων και εξήγησης του κόσμου μας, και κατ' επέκταση της ανθρώπινης ζωής.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 07, 2008, 15:09:49 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 07, 2008, 15:32:59 »
Παράθεση
Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Γεια σας! Δεν θα έλεγα πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ...

Θέλεις να μας αναλύσεις το σκεπτικό σου;
...spes mea in mentem est...