Η δική μου γνώμη για τη διαχείρηση των συναισθημάτων μας είναι η εξής:
Κατ' αρχήν καμία εκδήλωση συναισθημάτων δεν πρέπει να αξιολογηθεί αν δεν έχουμε σαφή εικόνα του αποτελέσματος και των συνεπειών που προκαλούν. Τόσο ο υπέρτατος θυμός όσο και η πιο γαλήνια αποδοχή δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σωστή ή λάθος συμπεριφορά αν πρώτα δεν δούμε τις συνέπειες που προκάλεσαν, ακριβώς επειδή εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πάντα.
Κατά βάση οι ακρότητες είναι λανθασμένη κίνηση αλλά νομίζω πως δεν πρέπει να κινούμαστε βάσει στατιστικής για το πως θα συμπεριφερθούμε. Πρέπει να κινούμαστε βάσει επίγνωσης της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.
Για παράδειγμα, αν ένας γονέας είναι πάντα πράος και ήρεμος απέναντι στις αταξίες του παιδιού του, ποτέ δεν πρόκειται να το κάνει να καταλάβει πιο είναι το σωστό. Φυσικά η λύση του ξύλου κλπ είναι εξ' ορισμού αποριπτέα...
Αν θέλετε τη γνώμη μου, πρέπει να είμαστε τόσο εγωϊστές και τόσο γαλήνιοι όσο χρειάζεται κατά περίπτωση.
Ξαναγυρνάω στην πάγια αντίληψή μου πως πρέπει να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές μας. Από τη στιγμή που γίνει αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον πως για μια ολόκληρη ζωή θα είμαστε κενοί κάποιων συναισθημάτων και εκδηλώσεων και ταυτόχρονα πλήρεις κάποιων άλλων.
Κατά συνέπεια, το να διδασκόμεθα να είμαστε αμιγώς και μονίμως πράοι, καλοί, ήρεμοι, συγκαταβατικοί κλπ είναι κατ' ουσίαν μία τεχνική που ενώ όλοι γνωρίζουν πως το απόλυτα καλό είναι αδύνατο να συμβεί, πάραυτα μας το δείχνουν ως σημείο αναφοράς, ως "Ιθάκη" με σκοπό να επωφεληθούμε από το "ταξίδι"
Κατ' εμέ, το παν είναι να ελέγχουμε τα συναισθήματα και τις εκδηλώσεις μας. Κατ' ουσίαν δηλαδή, πρέπει να μάθουμε να έχουμε
άμεση επίγνωση πως εκείνη τη στιγμή που έκδηλωνόμαστε λανθασμένα, όντως γίνεται κάτι λάθος. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε πιστεύω πως κάθε φορά θα επιλέγουμε την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά.
Τέλος, θέλω να πω πως θεωρώ λανθασμένη την άποψη πως πρέπει να "εκβάλλουμε" μια για πάντα κάποια χαρακτηριστικά μας και ιδίως τα αρνητικά. Αυτό γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα χάσουμε την αίσθηση του αντιθέτου. Δεν θα έχουμε πια μέτρο στην αξιολόγηση των πράξεών μας. Αν μας μείνει να αισθανόμαστε μόνον το ζεστό νερό, δεν θα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε πλέον ως ζεστό νερό αλλά μόνον ως "νερό". Δηλαδή κάθε ιδέα και εκδήλωση θα χάσει την αξία της ακριβώς γιατί ο άνθρωπος δεν θα χρησιμοποιεί το δίπολο "καλό-κακό" σε οποιαδήποτε μορφή του. Άρα λοιπόν λέω όχι στην πλήρη κατάργηση των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και όχι στον μόνιμο συμβιβασμό και αποδοχή μιας κατάσταση εκδηλώσεων που δεν συμβάλλει στην εξέλιξή μας.
Κλείνω με μερικές απαντήσεις στον Fr. Avaris, ο οποίος ρωτά:
"Κυριαρχία επι των συναισθημάτων"?
Ναι, ο ενσυνείδητος περιορισμός των ακροτήτων είναι η καλύτερη λύση"Εξαφάνιση συναισθημάτων"?
Όχι γιατί έτσι δεν αποδέχεσαι τη φύση σου (δες λίγο πιο πάνω κάτι σχετικό που έγραψα περί αυτού)"Αναδιαμόρφωση συναισθημάτων"?
Χμμ, πολύ extreme sports μου φαίνεται αυτό..."Αναβάθμιση Συναισθημάτων"?
Δύσκολο, γιατί το να αναβαθμίσεις-βελτιώσεις άμεσα ένα συναίσθημα που ήδη έχει εκδηλωθεί πιστεύω πως δεν μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι να το προλάβεις πριν εκδηλωθεί."Μεταστοιχείωση συναισθημάτων"?
Μάλλον θα κοροϊδεύμαμε τον εαυτό μας..."Μετατροπή συναισθημάτων απο το ένα στο άλλο"?
Ίδια απάντηση με την "αναβάθμιση" συναισθημάτων.Πάντα καλοπροαίρεται και πάντα κατά τη γνώμη μου