Για να νοιώθει κάποιος "Ιδιαίτερα σημαντικός" σημαίνει πως νοιώθει πως έχει ήδη μια τεράστια βάση "κατασταλαγμένων γνώσεων κι απόψεων".
Θα επιχειρήσω να αναλύσω την λέξη σημαντικός με την βοήθεια του λεξικού.
Σημαντικός είναι αυτός που σημαίνει κάτι. Προέρχεται από την αρχαία λέξη σημ-ανα < δίνω σήμα < σηματοδοτώ με φώτα , ηχους κλπ
Επομένως σημαντικός είναι αυτός που φωτίζει με το παράδειγμα του και την διδασκαλία του τους άλλους.
Μια αποθήκη γνώσεων χρησιμεύει απλά στην ενδυνάμωση του εγώ αυτού που την διαθέτει, αλλά είναι άχρηστη σε οποιονδήποτε άλλο, αν μέσα από αυτήν δεν μπορεί να ωφεληθεί.
Νομίσω ότι οι κυριολεκτικά σημαντικοί άνθρωποι δεν είναι πολλοί και υποθέτω ότι μάλλον θα αισθάνονται δέος παρά ανωτερότητα διότι γνωρίζουν το ατέλειωτο της αναζήτησης.
Αυτό τον κάνει "Μονοκόμματο", "απόλυτο", "Υπερήφανο", "αλαζόνα", ουσιαστικά τον "κλείνει γνωστικά".....παύει να είναι "ανοιχτός σαν παιδί" σε νέες οπτικές των πραγμάτων.
Άρα γνωρίζει αλλά δεν έχει.
Έχει γνώσεις αλλά μια προσωπικότητα με όλα αυτά που περιγράφεις ανεξέλεγκτα να αρμενίζουν. Εμείς όμως σε αυτό τον τομέα θέλουμε βοήθεια και καθοδήγηση, στον εναρμονισμό των συναισθημάτων.
Προφανώς παύει να είναι σημαντικός , αφού δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τον εαυτό του, τουλάχιστον στην δική μας εργασία.
Πως θα κινηθεί λοιπόν αυτός ο "ογκόλιθος" στα "απαιτητικά ρεύματα" του εσωτερισμού?
Αδελφέ μου αν είναι ογκόλιθος πως θα έχει σχέση με τον εσωτερισμό?
Νομίζω οτι αυτό είναι το θέμα του Δον Χουάν.
Τονίζει οτι ακόμη και αν τελικά επανέλθει κανείς σε κάποια απο τα παλαιά πιστεύω του, αυτο θα είναι κάτω απο μια άλλη βάση που θα έχει δημιουργηθεί μετα απο την αυτογνωσία και έρευνα που για να επιτευχθεί θα πρέπει να αμφισβητήσουμε οσα ξέρουμε.
Θεωρώ οτι για όλους όσους αναζητούν αυτό είναι πολύ δυσκολότερο απο ένα ευσηχασμένο άνθρωπο επειδή για να φτάσει κανείς ως τον εσωτερισμό και την φιλοσοφία του, θα εχει διαβάσει και σκεφτεί ώρες και ώρες ...αρα θα εχει ήδη σχηματίσει απόψεις έστω κι αν τις ερευνά, και μαζί με αυτές και ένα εγωισμό και μια αίσθηση διαφορετικότητας [ μεταξύ μας μιλάμε
] που θα πρέπει να καταρριφθούν...