Εδώ νομίζω θα βοηθούσε αν αλλάζαμε την λέξη "βία" με την λέξη "επιθετικότητα". Για να υπάρξει εξέλιξη πρέπει να υπάρχει επιθετικότητα (όχι απαραίτητα με τη στενή έννοια της σωματικής βλάβης).
Βία σημαίνει, χρησιμοποίηση της δύναμης για επιβολή της θελήσεως
και επίθεση σημαίνει τοποθετώ από πάνω.
Νομίζω ότι η εξέλιξη γίνεται μέσα από την δημιουργική φαντασία του πνεύματος που εμπνέει την ψυχή. Αυτή με την σειρά της ενεργοποιεί την θέληση για να πράξουμε. Η ιδέα που ωθεί την τάση για δημιουργία είναι η αγάπη και όχι το μίσος και μέσα σε αυτήν δεν χωράει καμία κατάσταση βίας αλλά μόνο η ενότητα.
Οπου υπάρχει βία, υπάρχει αναταραχή, αταξία, δυσαρμονία δηλαδή μια κατάσταση εκρηκτική που αναζητά την ηρεμία.
Κατά την γνώμη μου η εξέλιξη αρχίζει μετά την ηρεμία και όχι προς την διαδρομή της.
Φανταστήκατε τα λευκά αιμοσφαίρια σας να μην είχαν επιθετικές ικανότητες τι θα παθαίνατε;
Τα λευκά αιμοσφαίρια, ανήκουν στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας. Δεν έχουν επιθετικές ικανότητες αλλά αμυντικές.
Αν είχαν τέτοιες θα κατέστρεφαν τους ίδιους τους ιστούς τα ίδια, κάτι που μια μικρή γεύση αυτού εμφανίζεται στις αλλεργίες.
Ότι δηλαδή η βία είναι απαραίτητη για την εξέλιξη. Απλά το κάνεις λιγάκι πιο διπλωματικό, λες «δικαιολογείται». Για να υπάρξει εξέλιξη, πρέπει πρώτα να υπάρξει επιβίωση έτσι; Διότι αν κάτι δεν επιβιώσει πώς θα εξελιχτεί; Για να υπάρξει επιβίωση χρειάζεται και η βία, είναι νόμος της φύσης, δεν τον έφτιαξα εγώ.
Για να υπάρξει εξέλιξη σαφώς και πρέπει να υπάρξει επιβίωση. Γιατί όμως να χρειάζεται η βία απαραίτητα ?
Δεν γνωρίζω όλους τους νόμους της φύσεως αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι αυτό που υπάρχει σε αυτούς είναι η αναγκαιότητα και όχι η βία έτσι όπως εμείς την εννοούμε. Τα πλάσματα της φύσεως, εκτός από τον άνθρωπο, δεν έχουν συνείδηση της ύπαρξης τους και ως εκ τούτου ναι μεν έχουν ένστικτα αλλά δεν διαθέτουν διάνοια. Για αυτά ο θάνατος που εμείς εκλαμβάνουμε ως βία είναι μια φυσική συνέχεια.
Όσο για την «πλύση εγκεφάλου» πίστεψε με είναι πολύ πιο ύπουλη και πολύ πιο βλαβερή μακροχρόνια, κάτι σαν τον καρκίνο που δεν τον αντιλαμβάνεσαι μέχρι να είναι πλέον αργά. Τουλάχιστον στη σωματική επίθεση υπάρχει ειλικρίνεια και βλέπεις καθαρά τον εχθρό.
Συμφωνώ απολύτως. Ίσως αυτή η διαπίστωση μας δείχνει πόσο ''αντίστροφα'' χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες μας…
Βία (εδώ μπαίνει και το σεξ και όλα τα..."κακά" ένστικτα) ---------->Επιβίωση----------->Εξέλιξη
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα << κακό>> ένστικτο. Τα ένστικτα όπως και τα συναισθήματα, μας εδόθησαν ως εργαλεία για την επιβίωση κατά πρώτον και για την άνοδο μας έπειτα. Η χρήση τους είναι αυτή που τα χαρακτηρίζει.
Π.χ Το ένστικτο μου, με προειδοποιεί ότι ο Χ έχει σκοπό να με ενοχλήσει. Η λογική μου όμως θα αποφασίσει το πώς θα χειριστώ την κατάσταση και τι θα αποφασίσω. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που θα πρέπει να χαλιναγωγήσω είναι το συναίσθημα.
Κατά την γνώμη μου η όλη ιδέα της ψυχικής εξέλιξης του ανθρώπου ανάγεται στον εξευγενισμό του συναισθήματος και στο ήρεμο άκουσμα της φωνής της καρδιάς μας.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν γραμμικά, αλλά συμβαίνουν ταυτόχρονα, δηλαδή ταυτόχρονα επιβιώνεις και εξελίσεσαι, κάθε δευτερόλεπτο που περνά, απλά τα σόκ είναι ανεπαίσθητα (όταν γίνουν αισθητά απλά τους βάζουμε τη ταμπελίτσα "μύηση"). Αν αφαιρέσουμε αυθαίρετα κάτι επειδή δεν μας "αρέσει" (αλήθεια τα "αρέσει" μας "βγαίνουν απο μέσα" ή μας τα επιβάλλουν; ) στην αλυσίδα τότε αυτή θα σπάσει, η Ζωή θα γίνει Θάνατος και το "σχολείο" Ζωή θα καταρρεύσει. Αυτό είναι που επιδιώκουν ασυνείδητα πολλοί προσπαθώντας να αφαιρέσουν ζωτικής σημασίας πράγματα, κάτω απο τον ύπουλο μανδύα της "αγάπης" και της "ειρήνης"...
Συμβαίνουν ταυτόχρονα αλλά δεν είναι ανεπαίσθητα αν είμαστε συνειδητοί σε ότι κάνουμε. Συμφωνώ όμως ότι συνήθως δεν προλαβαίνουμε να αναλογιστούμε και δρούμε παρορμητικά.
Η αγάπη και η ειρήνη δεν είναι ύπουλος μανδύας, απλώς είναι ένας στόχος πολύ μακρινός.
Αν αντιλαμβανόμασταν όλοι, την συμμετοχή μας στον ''κόσμο'' και την δράση μας σε αυτόν ίσως να ήμασταν πιο δεκτικοί και λιγότερο αμυντικοί σε αυτές τις ιδέες.
Επίσης αγαπάω, σημαίνει πάνω από όλα …αγαπώ τον εαυτό μου και μέσα από αυτόν και τους άλλους στους οποίους καθρεφτίζομαι…..δεν σημαίνει ότι γίνομαι θύμα, ούτε υποχείριο του εκάστοτε.