Αποστολέας Θέμα: ΝΗΣΤΕΙΑ  (Αναγνώστηκε 23309 φορές)

Eleni

  • Μηνύματα: 235
  • Karma: 0
    • Προφίλ
ΝΗΣΤΕΙΑ
« στις: Μαρτίου 24, 2007, 10:25:15 »
Ποιο είναι το εσωτερικό νόημα της νηστείας?
Παρατηρούμε ότι σε όλες τις θρησκείες, τις σχολές και τα τάγματα σε κάποιο σημείο αναφέρεται η ανάγκη μιας συγκεκριμένης διατροφής η οποία θα μας επιτρέψει την ευκολότερη επικοινωνία με το θεϊκό πνεύμα.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η διαπίστωση είναι  αληθινή και αν υπάρχει κάποια σημασία, εκτός της παράδοσης?
Επίσης αν συμβαίνει με ποιο τρόπο επιδρά η νηστεία στο εσωτερικό του Ανθρώπου?


TUBALKAIN

  • Μηνύματα: 10
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 24, 2007, 12:58:49 »
Καλημερα try ,

"Δυνατο" το θεμα που θιγης και μαλιστα σε μια περιοδο σαν τη σαρακοστη.
Κατ αρχην να ξεχωρισουμε τις θρησκειες απο τα ταγματα και τις διαφορες αλλες σχολες. Κυριως γιατι οι λογοι επιβολης νηστειας ειναι διαφορετικοι.
Ειναι λοιπον σιγουρο οτι η ελλειψη τροφης απο το σωμα , ή ακομα η λιγη προσληψη τροφης ,αφηνη το αιμα πιο ξεκουραστο με αποτελεσμα οταν αυτο ζητηθη απο τον εγκεφαλο να ειναι διαθεσιμο.
Αυτο ειναι κατι που το γνωριζουν καλα στα ψυχιατρεια ,οπου για να κατευνασουν τις "κρισεις" των ασθενων, εχουν στο ημερησιο προγραμμα τους πανω απο 5-6 γευματα. Με αυτο πετυχαινουν ακριβως το αντιθετο απο αυτο που λεγαμε πιο πανω ( δηλαδη γεματο και δραστηριο στομαχι,αρα λιγοτερο αιμα στον εγκεφαλο και αρα λιγοτερες  "κρισεις").
Η θρησκειες λοιπον γνωριζοντας αυτο το δεδομενο και επειδη αρχικα ειχαν σαν σκοπο την εσωτερικη ανελιξη των πιστων ,προτειναν την νηστεια σαν ενα μεσον προσθετης βοηθειας . Στη συνεχεια ομως , μαζι με πολλα αλλα που εγκατελειψαν, "ξεχασαν" και την εσωτερικη σημασια της νηστειας   και παρεμεινε στις μερες μας σαν μια παραδοση κενη σημασιας, κατι που οι "πελατες" των ιερατειων ευλαβικα συνεχιζουν "χαριζοντας (νομιζουν) τη "θυσια" τους στον "μοναδικο" θεο τους.
Αντιθετα πολλα εσωτερικα και ερμητικα ταγματα και ομαδες , συνεχισαν να διδασκουν  την νηστεια η την αφαγια προκειμενου να εξελιχθουν οι εσωτερικες εργασιες με επιτυχια,γνωριζοντας και διδασκοντας την πραγματικη σημασια της επιδρασης της τροφης στον ανθρωπινο οργανισμο.
Ενα σημαδι της συγχισης που επικρατει σημερα στους κολπους ακομα και του πιο προωθημενου τμηματος της ορθοδοξιας (των μοναχων του αγιου ορους ) σχετικα με τη νηστεια , και γενικα με την διατροφη, διαπιστωσα σε μια απο τις επισκεψεις μου εκει. Φιλοξενουμενος ενος κατα τα αλλα εξαιρετικου μοναχου σε μια σκητη κοντα στη μονη Ιβηρων, και αφου ειχαμε τελειωση με το δειπνο μας , τον ρωτησα εσκεμμενα αν ξερη γιατι ο "κανων" τους απαγορευη να τρωνε κρεας . Η ερωτηση μου ηταν "εκ του πονηρου" διοτι γνωριζα την απαντηση. Μου απαντησε λοιπον με δυνατη και σιγουρη φωνη , οτι το κρεας οταν πεπτεται δημιουργη τοξινες οι οποιες ως γνωστον ειναι "ευεργετικες για την σεξουαλικοτητα" περαν του περι "αιματος ζωων" κ.α. , και ως εκ τουτου ανεπιτρεπτες στον μοναχισμο.Πολυ ωραια , του απαντω , και καλα κανετε, ομως για πιο λογο καταναλωνετε τεραστιες ποσοτητες καθημερινα απο ξηρους καρπους και ειδικα φουντουκια που ευδοκιμουν ιδιαιτερα στο ορος ? Μηπως η εν λογω διεγερση παραμενει και μαλιστα σε υπερθετικο βαθμο ?.... Αφωνια , απο μεριας του.
Καταληγοντας λοιπον  για την νηστεια αλλα και την αφαγια , θεωρω πως οχι μονο ειναι επιβεβλημενη πριν και κατα την διαρκεια των εσωτερικων εργασιων , αλλα και περαν αυτου ειναι πρακτικες θεραπευτικες στο μετρο της λογικης και της αναγκαιοτητας.

   
" Ειθε η αγαπη να βασιλευη μεταξυ των ανθρωπων "

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 24, 2007, 14:20:58 »
Σωστά τα όσα αναφέρει ο Fr: TUBALKAIN. Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως η νηστεία δεν πρέπει να είναι μια διαρκής κατάσταση αλλά κάτι παροδικό. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν μας επιτρέπουν να στερούμε διαρκώς από το σώμα μας τα απαραίτητα για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές εργασίες (πνευματικές και σωματικές).

Αν η νηστεία γίνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα 1-2 εβδομάδων, τότε θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Αν την ακολουθήσουμε για 2-3 μέρες, τα αποτελέσματα θα είναι μηδαμηνά αλλά προς το θετικό. Αν όμως την ακολουθήσουμε για μεγάλαχρονικά διαστήματα, τα αρνητικά της αποτελέσματα θα είναι παραπάνω από έκδηλα. Δεν είναι τυχαίο πως πολλά από τα οράματα που αναφέρουν πως είδαν κατά καιρούς κάποιοι αναχωρητές, μοναχοί κλπ οφείλονται στην έλλειψη γλυκόζης (τμήμα της ζάχαρης) στον εγκέφαλο, καθώς το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα αυτής και επέρχεται πλέον η κετοναιμία.

Φαίνεται πως τελικά σε όλα πρέπει να ισχύει ένα μέτρο. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσουμε που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ οφέλειας και καταστροφής  ;)
...spes mea in mentem est...

Eleni

  • Μηνύματα: 235
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 26, 2007, 10:56:52 »
Παράθεση
Αντιθετα πολλα εσωτερικα και ερμητικα ταγματα και ομαδες , συνεχισαν να διδασκουν  την νηστεια η την αφαγια προκειμενου να εξελιχθουν οι εσωτερικες εργασιες με επιτυχια,γνωριζοντας και διδασκοντας την πραγματικη σημασια της επιδρασης της τροφης στον ανθρωπινο οργανισμο.

Ποιά είναι η πραγματική επίδραση της τροφής και γιατι δεν αρκεί απλώς μια ρύθμιση των θερμίδων  όσον αφορά την ποσότητα, αλλά μας ενδιαφέρει και η ποιότητα?

Πιθανώς η ερώτηση να είναι αφελής αλλά ποτέ δεν κατάλαβα σε τι διαφέρει το αν θα πάρουμε πρωτεϊνες αντί υδατάνθρακες αφού έτσι και αλλιώς στον οργανισμό, αν εξαιρέσουμε τις βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία όλα τα άλλα στο τέλος μετατρέπονται σε γλυκόζη.
Η διαδικασία δε της πέψεως συν τη χρήση του άιματος που χρειάζεται γι΄αυτήν είναι πιο δύσκολη στα όσπρια παρά στα άλλα...

TUBALKAIN

  • Μηνύματα: 10
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 26, 2007, 11:44:10 »

Η γνωμη μου ειναι οτι αυτο που εχη αρχικα περισσοτερη σημασια ειναι η ποσοτητα της τροφης . Δηλαδη οταν αναγκαζουμε τον οργανισμο να εργαζεται ακαταπαυστα για να πεψη,να μετατρεψη και να αποβαλλη την τροφη,τοτε απασχολουμε ολο αυτο το δυναμικο και δεν μπορουμε να το εχουμε διαθεσιμο κατα τις εσωτερικες εργασιες .Πρακτικα δεν μπορης να αυτοσυγκεντρωθης οταν εχης "βαρυ στομαχι", ουτε χωνευοντας  και νυσταγμενος μπορης να περισυλλεξης το νου σου.
Ετσι λοιπον νομιζω η ποσοτητα ειναι πιο σημαντικη , χωρις βεβαια να θελω να μειωσω την ποιοτητα. Αλλωστε και τα δυο μαζι μπορουν να συντηρουν το σωμα σε καλη και υγειη κατασταση , πραγμα πιστευω απαραιτητο για καθε ειδους εργασιες.
Βεβαια οπως απολυτως σωστα λεει ο Anon, το μετρο πρεπει να ειναι ο οδηγος σε καθε περιπτωση.
" Ειθε η αγαπη να βασιλευη μεταξυ των ανθρωπων "

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 26, 2007, 22:51:21 »
Πιθανώς η ερώτηση να είναι αφελής αλλά ποτέ δεν κατάλαβα σε τι διαφέρει το αν θα πάρουμε πρωτεϊνες αντί υδατάνθρακες αφού έτσι και αλλιώς στον οργανισμό, αν εξαιρέσουμε τις βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία όλα τα άλλα στο τέλος μετατρέπονται σε γλυκόζη.

Για την ακρίβεια μετατρέπονται και σε γλυκόζη. Η διατροφική αξία των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων έγκειται στο ότι ο οργανισμός μας (μιλώντας για σωματικά ενήλικο άτομο) έχει ανάγκη από μία ορισμένη ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων για να συντηρηθεί καθημερινά. Ένα ισόρροπο σιτηρέσιο πρέπει να περιλαμβάνει τόσο πρωτεΐνες, όσο και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες μπορεί μεν να μας δίνουν γλυκόζη (μόνον σε περίπτωση ελλειπούς σίτησης σε υδατάνθρακες ή σε περίπτωση περίσσειας αμινοξέων) αλλά ταυτόχρονα μας παρέχουν άζωτο αλλά και αμινοξέα (παρέχουν ενέργεια στον κύκλο του Krebs), απαραίτητα για τη συντήρησή μας. Τέτοια διατροφική αξία δεν την έχουν οι υδατάνθρακες, από τους οποίους απουσιάζουν εντελώς τα αμινοξέα.

Οι πρωτεΐνες έχουν περισσότερο δομικό ρόλο ενώ οι υδατάνθρακες κατά κανόνα αποτελούν τις άμεσες πηγές ενέργειας μαζί με το λίπος. Διατροφή μόνον με υδατάνθρακες θα οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας με ταυτόχρονη αθρόα εναπόθεση λίπους στο σώμα μας αν συνεχιστεί επί μακρόν.

Σε διατροφικά κρίσιμες περιόδους όπως αυτές της νηστείας, η διατροφή μας ενδέχεται να παρουσιάσει ανοχή στην εκτεταμένη λήψη υδατανθράκων (ξηροί καρποί, μακαρόνια, ρύζι κλπ) και στον περιορισμό των πρωτεϊνών (κυρίως ζωικής προέλευσης) γιατί η πιο άμεση εκδήλωση τροφοπενίας αφορά στην ενέργεια (υδατάνθρακες) κι όχι στην πρωτεΐνη. Φυσικά μιλάμε πάντα για μία παροδική κατάσταση, καθώς η μακροχρόνια αποχή των πρωτεϊνών από το σιτηρέσιό μας, φέρνει τα αποτελέσματα που περιέγραψα.

Αν τώρα περάσουμε στην "hard core" νηστεία, τότε πρόκειται για ασιτεία και επιπρόσθετα θα εμφανίσουμε κι έλλειψη ενέργειας λόγω της απώλειας γλυκόζης. Τo αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση υπογλυκαιμίας που ως επίδραση στον εγκέφαλο έχει (μεταξύ άλλων) τη διαταραχή όρασης και συνείδησης, πρώτες ύλες για τις μυστικιστικές εμπειρίες που δηλώνουν πως βιώνουν οι ασκητές...
...spes mea in mentem est...

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 26, 2007, 22:59:35 »
Συμπληρωματικά, αν θέλετε τη γνώμη μου, η επιλεκτική νηστεία, δηλαδή η αποχή από συγκεκριμένες τροφές (κυρίως ζωϊκές πρωτεΐνες) έχει να κάνει περισσότερο με την αποτοξίνωσή μας. Σχετικά με τη συμβολή της νηστείας στις μυστικιστικές ασκήσεις, νομίζω πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι το να αποφύγουμε το κρέας και να μειώσουμε περίπου κατά 30% την ημερήσια ποσότητα τροφής. Έτσι, ούτε θα πεινάμε αλλά ούτε και θα νιώθουμε δυσφορία από την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Κυρίως η τακτική αυτή μας δίνει μια ψυχική ευεξία και νηφαλιότητα, καταστάσεις πιστεύω απαραίτητες για να βιώσουμε σωστά μια μυστικιστική εμπειρία.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσει το πνεύμα μας να αφοσιωθεί στο σκοπό του, δηλαδή στην εμπειρία καθαυτή. Αν κατά την ώρα της επιτέλεσης πεινάμε ή βαριανασαίνουμε από το πολύ φαγητό, τότε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Φυσικά τα τσιπουράκια, οι ρετσίνες και τα σουβλάκια καλά είναι αλλά πάντα με μέτρο φίλοι μου ;D ;D
Τώρα βέβαια, μπορεί ο Έλληνας να μείνει μακριά από τέτοιους πειρασμούς; Σίγουρα όχι, γιατί τότε δεν θα λεγόταν Έλληνας ;D
...spes mea in mentem est...

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 27, 2007, 10:50:07 »
Πιθανώς η ερώτηση να είναι αφελής αλλά ποτέ δεν κατάλαβα σε τι διαφέρει το αν θα πάρουμε πρωτεϊνες αντί υδατάνθρακες αφού έτσι και αλλιώς στον οργανισμό, αν εξαιρέσουμε τις βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία όλα τα άλλα στο τέλος μετατρέπονται σε γλυκόζη.

Ο Anon απάντησε καλά το θέμα, αλλά ίσως πολύ επιστημονικά για κάποιον αμύητο στη διατροφή.  Πιο απλά λοιπόν και χωρίς να επεκταθώ, η χρησιμότητα των 3 ομάδων διατροφής είναι:

Υδατάνθρακες: Άμεση ενέργεια.  Τους χρειάζονται οι μύες για να ασκήσουνε μεγάλη δύναμη (να σηκώσουμε μεγάλο βάρος). Το πλεόνασμα αποθηκεύεται σα λίπος.

Λίπη: Κάποιες μορφές (πχ Ω-3, Ω-6) είναι απαραίτητα για την υγεία, όπως ακριβώς τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες.  Ακόμα και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για κάποιες λειτουργίες.  Και τα λίπη μετατρέποντε σε ενέργεια.  Τα χρειάζονται οι μύες όταν κάνουμε άσκηση αντοχής (πχ τρέξιμο για 40 λεπτά).  Το πλεόνασμα αποθηκεύεται.

Πρωτεΐνες: Δομικά στοιχεία.  Από αυτές φτιάχνονται οι μύες, τα κύτταρα.  Χωρίς αυτές το σώμα θα φθαρεί, τα παιδιά δε θα ψηλώσουν και οι ενήλικες θα μαραζώσουν. 

Περισσότερα στο :
AMORC Ελλάδας > Θέματα αποκλειστικά για τα μέλη του AMORC > Forum - Ομιλίες > Καλές Διατροφικές συνήθειες
http://www.amorc.gr/forum/index.php/index.php/topic,12.0.html

Χωρίς να είμαι σίγουρος, η έλειψη ζωικής τροφής κάνει πιο αποδοτική η λειτουργία του νευρικού συστήματος και των τσάκρα.  Αυτό με τη σειρά του ευνοεί την επικοινωνία με το υποσυνείδητο (άρα με το Θείο που λένε οι θρησκείες).   

Κάποτε έκανα αποχή από το κρέας για 1 χρόνο.  Έγινα πιο ευαίσθητος συναισθηματικά.  Έβλεπα Ελληνική ταινία και έκλαιγα.  Όταν μία ημέρα έφαγα ένα μεγάλο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ήμουνα με βαρυστομαχιά για 24 ώρες.  Αλλά πιστεύω ότι αδυνάτισε ο οργανισμός μου.  Έτρωγα αρκετά χωρίς να μπορώ να αυξήσω το βάρος μου.  Κατέληξα ότι (στο δικό μου οργανισμό και για το δικό μου τρόπο ζωής), είναι απαραίτητο το κρέας.

Παλιά ήξερα μία κοπέλα που είχε διάφορα προβλήματα υγείας και παιδευότανε χρόνια.  Μέχρι που πήγε σε ένα Κινέζο γιατρό-βελονιστή.  Με μια ματιά της λέει: “Μήπως δεν τρως κρέας?”.  «Ναι, είμαι χορτοφάγος», του απαντάει.  Ο γιατρός της σύνεστησε να τρώει λίγο κρέας 2 φορές την εβδομάδα.  Η κοπέλα ξαναβρήκε την υγεία της.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 27, 2007, 12:08:30 από Κανένας »
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 27, 2007, 12:40:45 »
Θάταν εξαιρετικά χρήσιμο να αναλυθεί περισσότερο το θέμα της Νηστείας - διατροφής, καθώς και οι συνέπειες των υπερβάσεων του μέτρου, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Αφού όπως διαφαίνεται, ο Anon και ο Κανένας έχουν την δυνατότητα να μας διαφωτίσουν, θα επιθυμούσα να δοθεί λίγη βαρύτητα και έκταση στην χημική - ορμονική συμπεριφορά του οργανισμού και κατ' επέκταση στην ψυχολογική επίδραση της ορθής και μη ορθής διατροφής.
Να γίνει προαπάθεια π.χ. να διερευνυθεί η σχέση κακής διατροφής με τους ονειρικούς εφιάλτες, αλλά και η επίδραση ορισμένων Νηστειών (και ποιων) στην εμφάνιση εσωτερικών εμπειριών και στο κατά πόσον αυτές οι εμπειρίες είναι "εσωτερικές" με την επιθυμητή έννοια του όρου και κατά πόσον είναι ψευδαισθησιακές ή/και παραισθησιακές καταστάσεις, μη υγιείς συνέπειες μιας μη ισορροπημένης διατροφής ή τοξίνωσης του οργανισμού...

Η πείρα και οι προσωπικές μου εμπειρίες μου έδειξαν ότι δεν υφίσταται ακριβές διαχωριστικό όριο ανάμεσα στις μεταφυσικές εσωτερικές εμπειρίες και στις παθολογικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να επαπειλούνται σοβαροί κίνδυνοι για τους ζηλωτές του εσωτερισμού, εξαιτίας κύρια ασκήσεων, νηστειών κλπ, που ημιμαθείς αυτόκλητοι διδάσκαλοι σκόρπισαν αφειδώς μέσα στις εσωτερικές διδασκαλίες και αφελείς έσπευσαν να εφαρμόσουν αυτές και να τις διαδίδουν, επιφέροντας ενίοτε και σοβαρές βλάβες οργανικές, ή ακόμα χειρότερα ψυχοπαθολογικές...

Γνωρίζοντας προσωπικά αρκετούς αδελφούς, φρονώ ότι υπάρχει η γνώση και η δυνατότητα να ξεχωρίσει επιτέλους το σιτάρι από την ήρα, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά από το ευχάριστα πολύ υψηλό επίπεδο των καταθέσεων στην οικεία μας αγορά που συνομιλούμε.
Γεγονός βέβαια που ευαγγελίζεται και μια ελπιδοφόρα συνέχεια...

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε...
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 27, 2007, 16:07:51 »
Αν και δεν ασχολούμαι με τη διατροφή ανθρώπων (είμαι διατροφολόγος παραγωγικών ζώων), πάραυτα κάποιες βασικές έννοιες παραμένουν ίδιες.

Πάντως το όλο θέμα της συσχέτισης μεταφυσικών εμπειριών και διατροφής είναι όντως πολύ σημαντικό. Πιστεύω πως τόσο σε αυτή την περίπτωση (ειδική διατροφική αγωγή), όσο και στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ή ειδικών αρωμάτων, ισχύει αυτό που ο Bergson ονόμασε "διαταραχή της εγκεφαλικής βαλβίδος". Δηλαδή, στην ουσία και υπό συνήθεις συνειδησιακές καταστάσεις, ο εγκέφαλός μας φιλτράρει τις πληροφορίες που δέχεται μέσω μίας "βαλβίδας" και κατ' ουσίαν απορρίπτει επιλεκτικά τις άχρηστες από αυτές, έτσι ώστε να μην κατακλύζεται από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή του.

Όταν ακολουθούμε ειδική διατροφική αγωγή, όταν λαμβάνουμε ψυχοτρόπες ουσίες ή όταν εισπνέουμε ειδικά αρώματα, κατ' ουσίαν "πειράζουμε" αυτή την εγκεφαλική βαλβίδα, με διπλές επιπτώσεις. Από τη μία προκαλούμε το άνοιγμά της περισσότερο από τα συνηθισμένα επίπεδα και από την άλλη, ο εγκέφαλος αρχίζει να "δημιουργεί" σκεπτομορφές και οράματα, ανάλογα βέβαια με την "προδιάθεση" του ατόμου για κάτι τέτοιο. Υπάρχουν άνθρωποι πολύ δεκτικοί σε οραματισμούς (τους προκαλούν εύκολα) αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν με αυτά και τόσο καλή σχέση.

Είναι σίγουρο πως οι ασκητές, οι μοναχοί και γενικότερα οι μυστικιστές κάθε είδους, παρουσιάζουν μια "ροπή" προς οραματισμούς και έντονα μυστικιστικά φαινόμενα. Στην ουσία η έννοια του μυστικισμού έχει να κάνει ακριβώς με τη διαδικασία επαφής του ανθρώπου με τον δημιουργό του. Αυτή η σχέση καθίσταται διαδραστική και υπάρχει επικοινωνία εκατέρωθεν. Είναι όμως δύσκολο να ελέγξει κανείς αν μια ανάλογη εκδήλωση οφείλεται σε εγκεφαλικό δημιούργημα ή αν οφείλεται στην είσοδο "ειδικών" πληροφοριών στον εγκέφαλο. Φυσικά ισχύει και η ρήση "Όταν μιλάμε στον θεό, πρόκειται για προσευχή, όταν μας μιλάει ο θεός, τότε πρόκειται για παράνοια"... (λέω εγώ τώρα ::))

Πάντως αν ήταν να επιλέξω τρόπους για να εισέλθω σε μια υποβοηθούμενη συνειδησιακή κατάσταση, δεν θα επέλεγα μια διατροφή ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Απλώς θα επέλεγα μια διατροφή που θα μου παρείχε μια πνευματική ισορροπία κι ευεξία, έτσι ώστε να έχω τις ιδανικές συνθήκες για τα υπόλοιπα ;)
...spes mea in mentem est...

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 27, 2007, 17:40:18 »
Αγαπητή Sr. Try,

Ποιο είναι το εσωτερικό νόημα της νηστείας?
Επίσης αν συμβαίνει με ποιο τρόπο επιδρά η νηστεία στο εσωτερικό του Ανθρώπου?

αν και οι Fr.'s με υπερκαλύψανε...  ήθελα να προσθέσω απλά, όπως εγώ το κατανοώ... πως το νόημα της νηστείας, είναι η εξάγνιση των ζωικών πρωτεϊνων... η ελάφρυνση της υλικής μας διάστασης, έτσι ώστε να προσεγγιστεί η πνευματική μας διάσταση...

Τα παλιά χρόνια... σε μερικές μυήσεις..., ζητούσαν από τους συμμετέχοντες, να νηστεύσουν 40 μέρες και ειδικά την τελευταία μέρα μόνο νερό... Ο λόγος είναι ότι ο μυούμενος είχε έτσι την δυνατότητα να βιώσει μυστικιστικά την μύηση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα... και να ανοίξουν μέσα του, κλειδιά και μυστικά, του εσώτερου κόσμου του καθώς και του μακρόκοσμου...

Το Amorc προτείνει μία ισορροπημένη διατροφή... που περιέχει όλες τις τροφικές ομάδες... μια και ο στόχος είναι η ψυχική αρμονία... η οποία επιτυγχάνεται εφόσον βρούμε την χρυσή τομή, ή την σωστή αναλογία για τον καθένα μας...

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη


« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 28, 2007, 12:48:44 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 28, 2007, 02:07:54 »
θα επιθυμούσα να δοθεί λίγη βαρύτητα και έκταση στην χημική - ορμονική συμπεριφορά του οργανισμού και κατ' επέκταση στην ψυχολογική επίδραση της ορθής και μη ορθής διατροφής.
Να γίνει προαπάθεια π.χ. να διερευνυθεί η σχέση κακής διατροφής με τους ονειρικούς εφιάλτες, αλλά και η επίδραση ορισμένων Νηστειών (και ποιων) στην εμφάνιση εσωτερικών εμπειριών και στο κατά πόσον αυτές οι εμπειρίες είναι "εσωτερικές" με την επιθυμητή έννοια του όρου και κατά πόσον είναι ψευδαισθησιακές ή/και παραισθησιακές καταστάσεις, μη υγιείς συνέπειες μιας μη ισορροπημένης διατροφής ή τοξίνωσης του οργανισμού...

ΟΚ, θα το ψάξω.  Μέχρι τώρα ασχολιόμουνα αποκλειστικά με διατροφή που οδηγεί σε υγεία και αθλητικές επιδόσεις.
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Eleni

  • Μηνύματα: 235
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 28, 2007, 14:52:57 »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Παράθεση
Το Amorc προτείνει μία ισορροπημένη διατροφή... που περιέχει όλες τις τροφικές ομάδες... μια και ο στόχος είναι η ψυχική αρμονία... η οποία επιτυγχάνεται εφόσον βρούμε την χρυσή τομή, ή την σωστή αναλογία για τον καθένα μας...

Η θεση του τάγματος είναι για την δική μου ιδιοσυγκρασία και η πιο σωστή.
Ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω γιατί κάτι που είναι ήδη στοιχείο του οργανισμού μας [ οπως το αίμα] θεωρείται ''μιασμένο'' οταν ληφθεί απ' 'εξω.
Εκεί έγκειται και η βασική μου ερώτηση και όχι σχετικά με τούς κανόνες υγιεινής διατροφής όσον αφορά τον οργανισμό μας.

Παράθεση
Να γίνει προαπάθεια π.χ. να διερευνυθεί η σχέση κακής διατροφής με τους ονειρικούς εφιάλτες, αλλά και η επίδραση ορισμένων Νηστειών (και ποιων) στην εμφάνιση εσωτερικών εμπειριών και στο κατά πόσον αυτές οι εμπειρίες είναι "εσωτερικές" με την επιθυμητή έννοια του όρου και κατά πόσον είναι ψευδαισθησιακές ή/και παραισθησιακές καταστάσεις, μη υγιείς συνέπειες μιας μη ισορροπημένης διατροφής ή τοξίνωσης του οργανισμού...

Πάνω σε αυτό θα προσπαθήσω να βρώ και εγώ απαντήσεις μεσα απο τα βιβλία της βιοχημείας.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 29
  • Karma: 0
    • MSN Messenger - lefteris73@hotmail.com
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 30, 2007, 00:28:26 »
Oσον αφορα το σωματικο θεμα της νηστειας δε νομιζω οτι οφειλεται στην ελειψη κρεατος η γαλακτοκωμικων αλλα στην λαθος διατροφη.Μην ξεχναμε πως παλιοτερα αυτες οι τροφες που σημερα θεωρουμε δεδομενες ηταν πολυτελεια (ξεχναμε την εκφραση"αυγα σου καθαριζουνε?")και οι ρυθμοι πιο κουραστικοι με πολυ Χειρωνακτικη εργασια.
Οσον αφορα το πνευματικο μερος ειναι μια καλη ασκηση αυτοκυριαρχιας.Εγω τα τελευταια 2 χρονια νηστευω το κρεας για 3 40 μερα μπας και εξασκηθω και κοψω και το τσιγαρο λ.χ.(αλλα κοβει η π... το γ...??!!!)
NON SERVIAM

Avaris

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 1.254
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΝΗΣΤΕΙΑ
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 07, 2007, 12:00:36 »
Στο βιβλίο της Dion Fortune "Ψυχική Αυτοάμυνα" αναφέρονται κάποια σχετικά στοιχεία και μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Όταν της έφεραν κάποια κοπέλλα για "ψυχική διερεύνηση" κατέληξε ότι όντως υφίστατο "ψυχική επίθεση". Αφού η Fortune "έκανε ότι έκανε" για να "κόψει" τους "ψυχικούς δεσμούς" της κοπέλλας με "ότι κι αν ήταν" αυτό που "ευθυνόταν" για την κατάστασή της, έκανε τους "κύκλους προστασίας" της γύρω απο το δωμάτιό της κι έξω απο την πόρτα της, έβαλε "έμπειρο" άτομο να μείνει άγρυπνο δίπλα της όλο το βράδυ, "σύστησε" και κάτι τελευταίο. Και πολύ σημαντικό.

Να μην μείνει άδειο το στομάχι της απο τροφή για πάνω απο δύο ώρες.

Ο λόγος (σύμφωνα με την Fortune) ήταν για να παραμείνουν "κλειστά" τα "Ψυχικά της Κέντρα".


Κάτι που συνιστούσε πάντα και απαρέκλιττα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αντιθέτως, πριν απο τελετές ή άλλες "Εσωτερικές Εργασίες" βλέπουμε να συνιστά το αντίθετο.

Πολύωρη μή λήψη τροφής για να παραμείνουν "ανοιχτά τα Ψυχικά Κέντρα".

Το ίδιο παρατηρούμε και στην εκπαίδευση του Καστανέντα απο τον Δον Χουάν. Του απαγορεύει πάντα την λήψη τροφής ακόμη και για 24ωρα ενίοτε πριν απο την Βίωση μιας "Εμπειρίας".

Τα "Ψυχικά Κέντρα" θα μπορούσαν όντως να παρομοιαστούν με την "Βαλβίδα" που αναφέρει και ο Άλντους Χάξλεϋ στις "Πύλες της Αντίληψης".

Και η "νηστεία" (με την μορφή της αποχής απο την τροφή) είναι ο πιο συνήθης τρόπος για την "μετατροπή αυτής της βαλβίδας" (κατά Χάξλεϋ), ή το άνοιγμα των "Ψυχικών Κέντρων (κατά Fortune) ή την "Μετατόπιση του Σημείου Συνειδητότητας" (κατά Καστανέντα).

Ο Χάξλευ μάλιστα αναφέρει το "αδρενόχρωμα" ως παραπροϊόν της αδρεναλίνης που προκαλεί "αλλοιώσεις στην συνειδητότητα" του ατόμου. Και το συσχετίζει με "βιοχημικές καταστάσεις του οργανισμού" που μπορούν να προκληθούν απο την αποχή απο την τροφή και με την σειρά τους να "μετατρέψουν την Συνειδητότητα" του ατόμου.

Φυσικά, το "άνοιγμα των Ψυχικών Κέντρων" (ή αλλοιώς η "μετατροπή της Συνειδητότητας") είναι ένα θέμα.

Το "πως θα αξιοποιηθεί" όμως προς θετικές Εργασίες και όχι προς την Παράνοια, είναι ένα άλλο θέμα.
Avaris
Veritas Vos Velirabit