Η σκεψη ειναι ο κοινοs παραγονταs οληs τηs τηs ανθρωποτηταs.Δεν υπαρχει ανατολικη σκεψη η δυτικη σκεψη,υπαρχει μονο η ικανοτητα να σκεφτομαστε ειτε ειναι κανειs τελειοs φτωχοs,ειτε πολυ κοσμικοs,ζωνταs σε μια κοινωνια αφθονιαs.Ειτε ειναι κανειs χειρουργοs,ξυλουργοs,εργατηs γηs η μεγαλοs ποιητηs,η σκεψη ειναι ο κοινοs παραγονταs ολων μαs.Δε φαινεται να εχουμε αντιληφθει οτι η σκεψη ειναι κοινοs παραγονταs που μαs συνδεει ολουs.Εσυ σκεφτεσαι με τη δικη σου ικανοτητα ενεργεια ,πειρα και γνωση.Καποιs αλλοs σκεφτεται διαφορετικα συμφωνα με τη δικη του πειρα και διαμορφωση.Ειμαστε ολοι πιασμενοι μεσα σ,αυτο το διχτυ τηs σκεψηs.Αυτο ειναι γεγονοs αδιαφιλονικητο και πραγματικο.Ειμαστε <<προγραμματισμενοι>>βιολογικα,σωματικα,αλλα<<προγραμματισμενοι>>και ψυχικα και διανοητικα.Πρεπει να εχουμε επιγνωση για το οτι ειμαστε προγραμματισμενοι οπωs το κομπιουτερ.Τα κομπιουτερ προγραμματιζονται απο τουs ειδικουs για να παραγουν το αποτελεσματα που αυτοι θελουν.
Καλησπέρα σε όλους.
Θα ήθελα να κάνω μια αποπειρα να αναλύσω το κείμενο του Κρισναμούτρι όπως εγώ τον αισθάνομαι βασιζόμενη όμως και σε άλλα του ιδίου που έχω δεί και που νομίζω οτι εξηγούν το παραπάνω απόσπασμα.
Ο λόγος....είναι η αγάπη μου γι΄αυτόν...
Κατα την γνώμη μου αγαπητέ Chastity λέει ακριβώς το αντίθετο μια ιδέα περί αυστηρού κοσμικού πλαισίου.
Θεωρεί οτι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και είτε το θέλουμε είτε όχι κατεχόμεθα απο την ίδια θεϊκή ουσία. Ο Κρισναμούρτι ρίχνει τα σύνορα, καταργεί τις φυλές, τις εθνικότητες , τις θρησκείες και τα φύλα λέγοντας οτι όλα αυτά είναι ιδέες που ΜΑΣ έχουν ποτίσει άνα τούς αιώνες, σε τέτοιο βαθμό που είναι πια ένα με την σκέψη μας.
Σε όλες τις ομιλίες του τονίζει το παιχνίδι της σκέψεως και την δύναμη αυτής επάνω στο συναίσθημα και ακολούθως τις πράξεις.
Αν κατανούσαμε οτι το οικοδόμημα της σκέψης μας προέρχεται απ 'εξω ....[ απο διδασκαλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης...απο τις αρχές και τις απόψεις της οικογένειας μας , της πατρίδας μας κλπ] και όχι απο εμας τούς ίδιους τότε θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να παρατηρούμε και να διακρίνουμε τι είναι και τι δεν είναι πραγματικά δικό μας.
Ο τρόπος που εκείνος προτείνει γι αυτό είναι ο στοχασμός η ο διαλογισμός επάνω στην ιδέα που μας ενδιαφέρει και οχι η διανόηση μέσω της λογικής επειδή η σκέψη που έχουμε την εκάστοτε στιγμή είναι και το περιεχόμενο της συνείδησης μας...όχι όμως και το εσωτερικό δικό μας αληθινό αίσθημα γι αυτό.
Οταν όμως φτάσουμε σε αυτη την αλήθεια, ισως νιώσουμε το γεγονός οτι αυτή είναι καθολική για όλους και μια , μοναδική.
Γι αυτό λέει οτι << έιμαστε προγραμματισμένοι>> αφού το ''πρόγραμμα'' στον δίσκο του μυαλού μας τέθηκε απο έξω.
Επίσης αναφέρει οτι εκτός απο τον νοητικό και ιδεολογικό προγραμματισμό, έχουμε δεχθεί και ψυχικό και σωματικό.
Αν δούμε πως κατασκευάζονται οι επιθυμίες μας, τα πρότυπα μας, η αντίληψη μας για το ωραίο, ακόμα κα για τις προτιμήσεις περί τροφής, αρωμάτων κλπ θα παρατηρήσουμε οτι έχουμε οι περισσότεροι τα ίδια, τα οποία ανταποκρίνονται στις εντυπώσεις που προσλαμβάνουμε απο το χώρο.
Γι αυτό και αν κάποιος ''ξεφυγει'' και σπάσει το κατεστημένο με μια ιδιαίτερη ύποκειμενική ιδέα που διαφέρει απο το απολύτως κοντινό του περιβάλλον, θεωρείται ιδιο-ρυθμος.
Ο στόχος του ήταν να ελευθερώσει τούς ανθρώπους απο αυτον τον προγραμματισμό που υφιστάμεθα συνέχεια.
Φιλικά