author=Avaris link=topic=395.msg4916#msg4916 date=1187974430]
Και πάλι περιμένω την απάντησή σου
Tα πράγματα αν τα καταλαβαίνεις είναι όπως είναι.
Τα πράγματα αν δεν τα καταλαβαίνεις πάλι είναι όπως είναι.
Λοιπόν, μάλλον θα έπρεπε να αλλάξω τον τίτλο έτσι όπως μπερδευτήκαμε.
Πήγαμε να αναλύσουμε (διαλύσουμε/ διαλογιστούμε/ ότι σας κάνει κέφι τέλος πάντων) ένα συγκεκριμένο κοάν (αυτό περί ξύλων) και φτάσαμε να ψαχνόμαστε για την ίδια την φύση του Κοάν και το πως "δουλεύει".
Και στο τέλος αλλάξαμε και "κοαν".
Α, ρε El Morya πως μας μπέρδεψες έτσι?
Θα πρότεινα, το γενικό μέρος της συζήτησης (πως δουλεύει το "Κοαν") να συνεχιστεί στο σχετικό θέμα "Ζεν - Σατόρι"
http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,404.0.html Τώρα, όσον αφορά στο ενδιαφέρον κοάν σου φίλε El Morya, εμένα μου θυμίζει δύο πράγματα.
Και μάλιστα τελείως αντίθετα το ένα απο το άλλο.
1) "Ότι και να πείτε, ότι και να σκεφτείτε, τα πράγματα ούτως ή άλλως
έτσι είναι".
(Λίγο Δεσποτικό και Δογματικό ακούγεται).
2) Μου θυμίζει την παροιμία του Χότζα:
Διαφωνούσαν δύο τύποι και φώναξαν τον Χότζα να διαιτητεύσει:
Και φυσικά τους είπε το παροιμιώδες :
"Δίκηο έχεις κι εσύ, δίκηο έχεις κι εσύ".
Εκεί πάνω λοιπόν πετάγεται έκπληκτος ένας τρίτος και του λέει:
"Ρε συ Χότζα, πως είναι δυνατόν να έχουν δίκαιο και οι δύο?"
"Δίκηο έχεις κι εσύ", του λέει ο Χότζας.
Αν σκεφτούμε όμως πως το Κοαν σκοπό έχει να σπάσει την έντονη κι έμφυτη Δυϊστική μας τάση, τότε μάλλον προκρίνεται ο Χότζας.
Επειδή όμως το Σύμπαν έχει και την Δεσποτική του Φύση (πως λέμε "θες δε θες έτσι είναι τα πράγματα") , τότε πρέπει να "γονιμοποιηθεί" λίγο και απο την πρώτη "εκδοχή".
Αν έχουμε όμως όλοι δίκαιο, τότε πως διάολο θα το βρούμε?
Αφού για να "αποδοθεί δικαιοσύνη" πάντα "κάτι αφαιρείται" απο κάποιον άλλον που δεν έχει δίκαιο.
Το "ετσι είναι" το δικό σου δημιουργεί αναγκαστικά έναν "τρόπο ζωής" που έρχεται σε αντίθεση με το δικό μου "έτσι είναι" και συνεπώς με τον δικό μου "τρόπο ζωής".
Εσύ πχ γουστάρεις να σπας αυτοκίνητα χάριν δεν ξέρω ποιας επανάστασης. Για σένα, "έτσι είναι τα πράγματα".
Εγώ δεν γουστάρω να μου σπάσεις το αυτοκίνητο. Για μένα "έτσι είναι τα πράγματα".
Άντε, ταίριαξέ τα!