Αποστολέας Θέμα: ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Η ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ  (Αναγνώστηκε 55939 φορές)

xristosx

• Προφίλ
Εδω και πολλα χρονια , εχω ασχοληθει με καποια κινηματα εσωτερισμου

Μεχρι προτεινος , αν και  , τα εσωτερισιτικα ζητηματα βρισκονται στην πρωτη γραμμη ενδιαφεροντων μου , τα αποτελεσματα ηταν σχεδον μηδενικα

Ισως ομως και οχι

Απλα δεν ηταν ικανα να μου δειξουν ενα φως που να νοιωσω ικανοποιημενος

Αυτο το κατι διαφορετικο φανηκε  αφου αναρωτηθηκα , για το γιατι και το πως καποιων 10ημερων  πρακτικων διαλογισμου βιπασανα

Η κατευθυνση της πρακτικης ειχε ως εξης

''Βαζουμε την προσοχη σε μια διαδικασια σαρωσης , απο το κεφαλι στα ποδια , και αντιστροφα, και σε οτι συναντησουμε , παραμενουμε αταραχοι και αντικειμενικοι παρατηρητες ''

Παρολο που ακολουθησα κατα γραμμα τις κατευθυνσεις , δεν επαψα να αναρωτιεμαι το γιατι αυτων

Ποιο δηλαδη , ηταν το πρακτικο κομματι αυτης της πρακτικης

Το πρωτο λοιπον πραγμα που ανακαλυψα , ηταν , οτι οτιδηποτε και αν κανουμε , [ακομα και αν ανοιξουμε τα ματια μας ]γινονται πραγματα στο σωμα μας

Αποθηκευονται σε αυτο  εντασεις , πολλες φορες τοσο μικρες που ειναι τελειως αδυνατο , κατω απο τις συνθηκες που εχουμε μαθει να ζουμε , να τις αντιληφθουμε

Μου ταιριαζει απολυτα ο ορος μηχανικοτητα σε παρομοιες καταστασαεις

Ειναι ακριβως η ιδια κινηση , σαν να καιγομαστε και τραβαμε το χερι απο την πηγη της θερμοτητος

Αυτη η μηχανικοτητα λοιπον  καθοριζει σε απολυτο βαθμο την συμπεριφορα μας

Το ''ΕΓΩ'' ειναι μια διαδικασια που συμβανει απο στιγμη σε στιγμη και απο δευτερολεπτο σε δευτερολεπτο

Μεσα σε αυτην την διαδικασια , εντασεται  σε μεγαλο βαθμο , οσο και αν φαινεται περιεργο , και μονο αυτη η λειτουργια των αισθησεων και κυριως της ορασης απο μονη της

Πραγματικα  ειναι τελειως αλοκοτη η διαδικασια και τα αποτελεσματα της διαδικασιας των αισθησεων  , και αρα και του νου στο συνολο του
Συμβαινει επισης το εξης περιεργο

αν θα μπορουσαμε να γινομαστε συνειδητοι αυτων των καταστασεων , που εχουν σωματοποιηθει , και  καθοριζουν τις συμπεριφορες μας μηχανιστικα

θα ανακοπταμε την τυχαια και αλοκοτη  ψυχολογικγη διαδικασια που εκτυλισεται συνεχως

Σαν αλοκοτη απο την μια , ενοω , οτι διαδικαζεται μεσω παραγοντων , που θα ηταν αδυνατο να φανταστουμε , συμφωνα με αυτα που πιστευουμε για μας

Απο την αλλη τα αποτελεσματα των διαδικασιων αυτων , ειναι επισης εξω απο τα συνηθη δεδομενα

Ας σκεφτουμε για αυτο , αισθησεις μηχανικοτητος λαγνειας , εκνευρισμου κλπ που εκδηλωνονται εκτος του φυσικου χρονου εκδηλωσεως αυτων

Και ολα αυτα βεβαια ειναι ενα ισχυρο κινητρο για την περαιτερω εμβαθυνση

Σκοπος μου ανοιγματος  του  παροντος   τοπικ , ειναι να εκθετω αυτα που εχω δει - συνειδητοποιησει , κανοντας τα ακομα περισσοτερο κτημα  αλλα και η ανταλαγη τυχοντων αλλων αποψεων πανω σε αυτα τα ζητηματα  για την γενικοτερη ωφελεια

Ενοειται βεβαια και η ολο και μεγαλυτερη  εμβαθυνση ,........και αν και αυτο που εχει την μεγαλυτερη σημασια ειναι ο δρομος απο μονος του , η επιτευξη αποτελεσματων ειναι και αυτη σημαντικη
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:53:59 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
Απ: ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Η ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 28, 2014, 07:51:20 »
Ολα αυτα στα οποια αναφερομαι , δεν ειναι σε θεση να αλλαξουν σοβαρα το επιπεδο της υπαρξης μου

Μου εχουν ομως , αν μη τι αλλο δειξει , οτι η φυση μας ειναι μηχανικη

Και επειδη εχουμε μαθει να αποδεχομαστε κατι τετοιο , το θεωρουμε φυσιολογικο , χωρις την πιθανοτητα  δυνατοτητας παρεμβασης;;;;;;;;  και για τον περισσοτερο κοσμο  ειναι αγνωστη ακομα και η ενοια της μηχανικοτητος  , και τις περισσοτερες φορες  μη αποδεκτη

Απο την στιγμη που διαθετουμε φυσικο σωμα , η συμπεριφορα μας ολη υποκειται στο νομο της μηχανικοτητος

Οτιδηποτε και να κανουμε , ακομα και αν θα ανοιξουμε τα ματια , [και για την συγκεκριμενη περιπτωση ]  εκτος των αλλων που συμβαινουν ,

κινητοποιουνται οι μυς των ματιων ,αποθηκευοντας ενταση και  στους οποιους τελικα  αποτυπωνεται  μηχανικοτητα

Οτιδηποτε και να κανουμε , νομιζουμε οτι δρουμε εμεις !!

Ειναι πραγματικα αστειο να πιστευουμε κατι τετοιο

Δρα η μηχανικοτητα , και πιστευω οτι εχει το μεγαλυτερο ποσοστο συμετοχης , σε αυτα που κανουμε

Απο μονη της αυτη η πληροφορια , και βεβαια η επαληθευση και η βιωματικη της εμπειρια , ειναι σε θεση, να μας αλλαξει τον τροπο με τον οποιο βλεπουμε και θεωρουμε την υπαρξη

Πιστευω πως αν θα μπορουσα να καταδυθω , σε βαθυτερα μερη του εαυτου μου θα ανακακλυπτα , και αλλα ειδη μηχανικοτητος , που δεν εχουν σχεση με το φυσικο μας σωμα

Η μνημη πχ διαφορων εμπειριων , που καθοριζουν αργοτερα την διαδικασια η οποια λαμβανει χωρα στο σωμα , ειναι και αυτη μηχανικοτητα

Μια κινηση [που δεν ειναι τοσο εμφανης οσο η σωματικη διαδικασια [μνημη ] καθοριζει και προκαλει αλλες κινησεις

Και βεβαια δεν εχει σημασια να ονομαζω , απλα εκφραζω καποιες εικασιες
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:53:07 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 28, 2014, 21:13:21 »
Σαν οντα ειμαστε τελειως ερεθισματικοι

Αυτο σημαινει , οτι δρουμε παντα , συμφωνα με το ερεθισμα που λαμβανουμε στον μεγαλυτερο τουλαχιστον βαθμο

Το ερεθισμα αυτο αν και αρχικα φαινεται να ειναι εξωτερικο , τελικα αυτο που γινεται , ειναι οτι ολα αναγονται σε αισθηση

Αν πχ καποιος με θιξει σαν ατομο , αν και αρχικα , το ερεθισμα μπορει να φαινεται οτι ειναι εξωτερικο , αυτο που θα διαδραματισει τον καθοριστικο ρολο , θα ειναι η αισθηση που θα  μου προκληθει , δηλαδη αυτο που θα εχει σωματοποιηθει ,και που τελικα θα καθορισει την αντιδραση μου

Το ιδιο θα συμβει, και αν αποφασισω να κοψω το τσιγαρο

Η  αποφαση αυτη θα παρθει , επειδη καποιες αισθησεις ερεθισματα εχουν παρεμβληθει

Και οταν  αθετησω την υποσχεση- δεσμευση προς τον εαυτο μου , παλι καποιες αισθησεις θα εχουν βαλει το χερακι τους

Ολα αυτα κατα την αποψη μου , ειναι ενδειξεις για το οτι ειμαστε οντα ερεθισματικα

Και αυτο θα ελεγα,  οτι μας καθιστα ανυπερασπιστους , στα γεγονοτα  που μας συμβαινουν

Ο καθενας σχεδον εκμεταλευομενος αυτες τις αρχες , εσκεμενα η οχι , μπορει να μας ''περασει'' αξιες , αξιες δικες του , μονο και μονο επειδη δεν εχουμε αξιολογησει συγκεκριμενα πραγματα , ιδεες , τροπους υπαρξης κλπ  , και ζουμε στο μαρτριξ των συναισθηματων

Αυτα δεν αφηνουν την αντιληπτικη μας δυνατοτητα να λειτουργησει , επειδη αποροφουν προσοχη  , και μας καθιστουν αβουλα πλασματα

Κατι που συνεβη το απογευμα σε μενα και τον μικρο μου  , για να δειξω πως γινεται το περασμα των αξιων

Παιζαμε λοιπον μπαλα στην αυλη , και ενεκα του ότι είναι μονο δεκα χρονων , μπορω και τον περνω ευκολα

Καποια στιγμη αρχισα να του λεω ‘’ αυτό μονο μπορεις να κανεις ‘’
   ‘’Κοιτα τωρα πως θα σε περασω παλι ‘’
‘’Για να δουμε , μπορεις εσυ να με περασεις ‘’
Και βεβαια ενοειται οτι τον υπεραγαπω

Παρολα αυτά όμως τον ειδα καποιες στιγμες και μπηκε στην διαδικασια να μου αποδειξει πραγματα

Και μαλλον σε αυτές τις παγιδες μπορει ο καθενας από εμας να πεσει
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:52:32 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 28, 2014, 23:38:38 »
Η ενασχοληση με τον'' εσωτερισμο '' ειναι σαν ενα παιχνιδι

Ενα ομορφο , και ενδιαφερον παιχνιδι , που κρυβει μεσα του την ζωη και την δημιουργια  

Δεν ειναι πανεμορφο να ανακαλυπτουμε πραγματα για τον εαυτο  και μαλιστα βαδιζοντας συνεχως χωρις να ξερουμε το επομενο βημα ;

Δεν θα ηθελα να φορτωσω αυτο το παιχνιδι με προσμονη , κανενος ειδους

Δεν θα ηταν λειτουργικο

Το πνευμα δεν θα ηταν ελευθερο

Ολα ειναι θεμα κατανοησης , και η κατανοηση δεν χωρα βιασμο

Αν η αλλαγη ειναι να ερθει ...καλως να ορισει  , αν παλι και τα δε ..παλι ολα καλα

Ας ψαξουμε  για το επομενο βημα , απο περιεργεια , και με πνευμα  δημιουργικο

Αυτοσχεδιασμος ειναι η αρμοζουσα λεξη , και ελειψη αυτου , τιποτα δεν ειναι εφικτο
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:51:50 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 29, 2014, 12:03:19 »
Το πραγματικο ματριξ , ειναι αυτο των συναισθηματων  αισθηματων , και γενικα τωμ αισθησεων

Η πιο επιζημια λειτουργια τους ειναι , οτι , μας ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Αυτο επιτελειται απο τον πολυ απλο αλλα δυσλολο να κατανοηση καποιος λογο , ΤΗΝ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΤΗς ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Οι συγκινησεις αποροφουν την προσοχη , και μειωνουν αν οχι εξανεμιζουν την δυνατοτητα κρισης και αντιληψης

Για την αντιμετωπιση οποιασδηποτε καταστασης εσωτερικης , εχω διαχωρισει ξεχωρισει , τουλαχιστον δυο κεφαλαια , προς ερευνα και επεξεργασια

Το ενα κεφαλαιο , ειναι αυτο του ματριξ των συναισθηματων  , αισθησεων  και γενικα η φυση των αισθησεων αυτων

Οταν λεω φυση ενοω , τον τροπο που δημιουργουνται , τον τροπο που λειτουργουν , τι επιφερουν στην υπαρξη μας [ ενα απο αυτα ας πουμε που επιφερουν ειναι η μειωση της αντιληψης ] αλλα και τον τροπο που μπορω να αντιμετωπισω αυτο

Το να εχω κατανοησει  , αυτες τις λειτουργιες ,αυτοματα μου δινει μια σταθερη αμφισβητηση για ολα αυτα που βιωνω , και γενικα για τις συμπεριφορες μου και για ολα αυτα που συμβαινουν γυρω μου

Αμφισβητηση  που θα προερχεται απο κατανοηση , και  , που θα οδηγησει σε λιγοτερη ταυτιση

Σημαντικο επισης στοιχειο , ειναι  να εχω μαθει να αναγνωριζω , ποτε βρισκομαι κατω απο την επηρεια αυτων των λειτουργιων  

Το αλλο κεφαλαιο , ειναι αυτο της επανααξιολογησης των αξιων, ιδεων  , που ενα ολοκληρο κοινωνικο συστημα μου εχει περασει , που μου δημιουργουν τα αισθηματα , συναισθηματα
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:51:14 από Rose »

xristosx

• Προφίλ

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 30, 2014, 13:46:51 »
Στη  λειτουργια των αισθησεων και στον  τροπο που ''υποστηριζουν'' και ''χτιζουν '' το εγω  υπαρχει καποιο σημειο στο οποιο αξιζει να σταθουμε

Ειναι το σημειο που κατα αλλους εκφραζεται ως ''να μην μπερδευουμε τις αισθησεις μας ''  ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΦΤΡΕΡΩΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ   ''σε οτι συναντησουμε να παραμεινουμε αταραχοι και αντικειμενικοι παρατηρητες ''πρακτικη της βιπασανα ,.....καποιο κειμενο αγνωστου συγγραφεα , που βρηκα στο ιντερνετ και εχει ως επικεφαλιδα ''κινηση αποταυτισης''

Αρχιζοντας μαλιστα λεει ''Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΥ .......ΚΑΙ .......Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΕΑΥΤΟΥ , ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ
 ΑΠΕΙΡΗ ΟΥΣΙΑ , ΠΟΥ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Μεταφραζοντας τωρα ολα αυτα στην δικη μου πραγματικοτητα [πραγμα απολυτα αναγκαιο ], διαπιστωνω , οτι εαν θελω να δω τι μου συμβαινει σε μια δεδομενη στιγμη, πρεπει , επιβαλεται να ειμαι πολυ προσεκτικος , να ειμαι εξοικιωμενος με το τι γινεται με τις αισθησεις , πως διαδικαζουν την προσοχη  [για να μπορω να αναγνωρισω αυτο που γινεται ]

Και παλι ομως ειναι δυσκολο να αναγνωρισω διακρινω τι μου συμβαινει ,η, ποιες μηχανικοτητες σαν συνολο με εχουν καταλαβει η , τι συμβαινει στο σωμα μου αυτην την στιγμη η , τι μου εχει αφησει στο σωμα μου το βιωμα καποιων καταστασεων [ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ ....που και εδω χρειαζεται εξοικιωση για να αναγνωριστει ]

Αιτια και παλι λεω οτι ειναι μπερδευουμε τισ αισθησεισ με αυτο που ειμαστε
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:49:40 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 30, 2014, 14:36:36 »
Παρακατω παραθετω το κειμενο που ανεφερα παραπανω διοτι θεωρω οτι αξιζει

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗΣ

Ο δρόμος της αυτογνωσίας είναι μια συνεχής κίνηση αποταύτισης από το σώμα και τον νου και η ανακάλυψη του αληθινού εαυτού, της αληθινής ταυτότητας ως την άπειρη Ουσία που διαπερνά τα πάντα. Η κίνηση αυτή γίνεται με δύο διαφορετικούς και συμπληρωματικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι η αποταύτιση από το σώμα και τον νου, η οποία συμβαίνει κάθε φορά που απεγκλωβιζόμαστε από τις σκέψεις, γιατί ακριβώς ο εγκλωβισμός στις σκέψεις δημιουργεί την ταύτιση.

Η ταύτιση με το εγώ την οποία βιώνουμε σχεδόν συνέχεια, είναι το αποτέλεσμα της προσκόλλησής μας στις σκέψεις «εγώ», «εμένα», και «δικό μου». Παρότι πολλές φορές δεν είναι φανερή η παρουσία τους, η αίσθησή τους είναι εκεί και συμβάλει στην εδραίωση και ενδυνάμωση της αίσθησης του εγώ. Όλες οι σκέψεις που αναφέρονται στο σώμα μας, στις ιδέες και στις πεποιθήσεις μας, στις επιθυμίες και στα συναισθήματά μας, είναι σκέψεις που δυναμώνουν την αίσθηση του εγώ σε άμεση συσχέτιση με το σώμα και τον νου μας.

Η αποταύτιση από τη ιδέα του εγώ μέσα στο νου συμβαίνει κάθε φορά που εξετάζουμε και αμφισβητούμε τις σκέψεις ότι είμαστε αυτό το σώμα και αυτός ο νους. Ένας απλός τρόπος τέτοιας εξέτασης είναι μέσω του ερωτήματος, «Ποιος είμαι;» ή «Τι είμαι;». Η σωστή χρήση αυτού του ερωτήματος εξασθενίζει σιγά-σιγά τη βαθειά εδραιωμένη μέσα μας πεποίθηση ότι είμαστε το σώμα και ο νους, όπως κάνει επίσης κάθε αμφισβήτηση και διερεύνηση των ιδεών και των σκέψεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εγώ. Κοιτώντας τες πιο προσεκτικά, θα δούμε ότι δεν είναι τόσο αληθινές όσο νομίζαμε.

Αυτό που μπορεί επίσης να εξασθενίσει την ταύτιση είναι οι καταστάσεις εκείνες κατά τις οποίες απουσιάζει η σκέψη. Όπως ίσως θα έχουν παρατηρήσει όσοι ασχολούνται συστηματικά με τον διαλογισμό Ζεν, υπάρχουν διαστήματα – μικρότερα ή μεγαλύτερα – στα οποία απουσιάζει η σκέψη με οποιαδήποτε μορφή. Μέσα στα διαστήματα αυτά υπάρχει συνείδηση και παρουσία, αλλά όχι ταύτιση με την εικόνα του εγώ, η οποία γίνεται μέσα από σκέψεις. Μπορούμε να πούμε ότι στα διαστήματα αυτά «ξεχνάμε τον εαυτό μας», έτσι όπως τον ξέρουμε, και έχουμε σίγουρα την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε με έναν τελείως διαφορετικό και αληθινά ουσιαστικό τρόπο.

Η βίωση της παρουσίας αυτής που εμφανίζεται όταν οι σκέψεις δεν είναι εκεί, είναι ο δεύτερος τρόπος που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να αποταυτιστούμε από το σώμα και τον νου. Τις πιο πολλές φορές, ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, τα διαστήματα που είναι «κενά» από σκέψεις βιώνονται ακριβώς έτσι: ως κενά, άδεια από νοήματα, χωρίς ενδιαφέρον, που φέρνουν μαζί τους βαρεμάρα και κάποια ανησυχία. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στην αίσθηση αυτής της καθαρής επίγνωσης, της απλής παρουσίας, η οποία χαρακτηρίζεται από άνοιγμα, επίγνωση και ευαισθησία.

Αν όμως, στα πλαίσια της πρακτικής μας, καταφέρουμε να παραμείνουμε με έναν διαφορετικό τρόπο στην κατάσταση παρουσίας, θα εκπλαγούμε ευχάριστα ανακαλύπτοντας ότι όλα όσα αξίζουν στη ζωή βρίσκονται εκεί, μέσα της. Αυτή η κενότητα είναι απίστευτα γεμάτη και πλούσια. Διαθέτει νοημοσύνη, δύναμη και συμπόνια, και μπορεί να εκφράσει αναρίθμητε ποιότητες – όλα όσα συνηθίζουμε να αποκαλούμε αρετές.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι ενώ οι δύο αυτές κινήσεις μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα, μπορούν επίσης να συμβαίνουν χώρια η μία από την άλλη. Όταν συμβαίνει αυτό, η κίνηση από την ταύτιση με το εγώ προς την ουσιαστική μας φύση δεν είναι πλήρης.

Η σχεδόν πλήρης ταύτιση που προκύπτει από τις συνεχείς σκέψεις για τον εαυτό μου, το σώμα μου και τα προβλήματά μου, δεν αντέχει στη συστηματική παρατήρηση και διερεύνηση. Μπορεί να είναι αληθινό σοκ να δούμε πόσο πολύ πιστεύουμε ότι είμαστε αυτό το σώμα και αυτός ο νους, και ακόμη μεγαλύτερο σοκ αλλά και ανακούφιση να ανακαλύψουμε ότι όλο αυτό δεν είναι παρά μια σκέψη, και όχι η αλήθεια. Η ταύτιση είναι στην πραγματικότητα απλά μια σκέψη. Δεν υπάρχει αληθινή ταύτιση ανάμεσα σε μας και στο σώμα ή τον νου μας. Είμαστε αυτό που βιώνει το σώμα και τον νου, αλλά δεν περιοριζόμαστε μέσα τους.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:49:53 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 30, 2014, 14:44:22 »
Επισης εδω        http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=1&TOPIC_ID=11798       μπορει κανεις να δει καποιες αναφορες μου  και ερευνες στο συγκεκριμενο ζητημα
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:50:16 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 30, 2014, 15:20:20 »
Παράθεση
Στη  λειτουργια των αισθησεων και στον  τροπο που ''υποστηριζουν'' και ''χτιζουν '' το εγω  υπαρχει καποιο σημειο στο οποιο αξιζει να σταθουμε

Ειναι το σημειο που κατα αλλους εκφραζεται ως ''να μην μπερδευουμε τις αισθησεις μας ''  ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΦΤΡΕΡΩΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ   ''σε οτι συναντησουμε να παραμεινουμε αταραχοι και αντικειμενικοι παρατηρητες ''πρακτικη της βιπασανα ,.....καποιο κειμενο αγνωστου συγγραφεα , που βρηκα στο ιντερνετ και εχει ως επικεφαλιδα ''κινηση αποταυτισης''

Αρχιζοντας μαλιστα λεει ''Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΥ .......ΚΑΙ .......Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΕΑΥΤΟΥ , ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ
 ΑΠΕΙΡΗ ΟΥΣΙΑ , ΠΟΥ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Μεταφραζοντας τωρα ολα αυτα στην δικη μου πραγματικοτητα [πραγμα απολυτα αναγκαιο ], διαπιστωνω , οτι εαν θελω να δω τι μου συμβαινει σε μια δεδομενη στιγμη, πρεπει , επιβαλεται να ειμαι πολυ προσεκτικος , να ειμαι εξοικιωμενος με το τι γινεται με τις αισθησεις , πως διαδικαζουν την προσοχη  [για να μπορω να αναγνωρισω αυτο που γινεται ]

Και παλι ομως ειναι δυσκολο να αναγνωρισω διακρινω τι μου συμβαινει ,η, ποιες μηχανικοτητες σαν συνολο με εχουν καταλαβει η , τι συμβαινει στο σωμα μου αυτην την στιγμη η , τι μου εχει αφησει στο σωμα μου το βιωμα καποιων καταστασεων [ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ ....που και εδω χρειαζεται εξοικιωση για να αναγνωριστει ]

Αιτια και παλι λεω οτι ειναι μπερδευουμε τισ αισθησεις με αυτο που ειμαστε

Μεταφραζοντας λοιπον στα προσωπικα μας δεδομενα [γιατι αυτο τελικα εχει σημασια ] θα φερω ενα παραδειγμα , για να γινει πιο κατανοητο αυτο που λεω

Ολοι πιστευω εχουν παρτατηρησει , οτι , εντονες αισθησεις , ακοης , αφης οσφρησης κλπ , εχουμε οταν παρομοιες αισθησεις πρωτοεμφανιζονται στο προσκηνιο της συνειδητοτητος

Μετα την παρελευση μικρου χρονικου διαστηματος , υπαρχει μειωση αυτης της ευαισθησιας , λογω παρατεταμενης παραμονης σε αυτην την αισθηση

Αν πχ το σωμα μας εκπεμπει μια μυρωδια , θα ειναι δυσκολο μεχρι και αδυνατο, για μας να την μυρισουμε

Αυτο βεβαια δεν θα ισχυει  για καποιον που μας πλησιαζει

''Συνηθιζουμε'' σε διαφορες αισθησεις [τις μπερδευουμε με αυτο που ειμαστε ]οσφρησης  αφης γευσης, ορασης  και  ακοης  

Αυτο εχει σαν αποτελεσμα ,  να μας καθοριζουν αυτες , και εμεις , να μην ειμαστε σε θεση ουτε καν να δουμε - καταλαβουμε  τι μας συμβαινει , με ολες τις γνωστες συνεπειες
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:49:20 από Rose »

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ

• ΑΜΡΑ Σύμβουλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 30, 2014, 21:31:10 »
όταν.....επιχειρούμε,   ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ......από  την   ταυτιση   με  τις   αισθησεις....

πρεπει   να   ετοιμαζόμαστε....για  αλλαγη  ...

π.χ.....στο    διαστημα....μεταξυ   της   ΓΑΙΑς....και   της   ΣΕΛΗΝΗς....

ΥΠΑΡΧΕΙ    ατμοσφαιρικο   κενο.....κατά   καποιο  τροπο....ετσι

οσο   και  να   φωνάζεις....κανεις   δεν  θα  σε  ακουσει....

επισης.....στη   ΣΚΙΑ....του   πλανητη....ΔΕΝ    βλέπεις.....

επισης.....ο   ΧΡΟΝΟς    ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ.....ανεξαρτοποιηται....

το   ΠΝΕΥΜΑ......ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ.....ΑΦΟΥ    ΚΑΙ   ΤΑ    ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ...

ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ.....ΛΟΓΩ    ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.....

Η  ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ....γινεται    με   νοητικη   στηριξη....και   εκπαιδευση.....μονον..

οσο   αφορα.....το    ΑΣΤΡΙΚΟ   ΠΕΔΙΟ....

ΟΤΑΝ.....ΑΡΧΙΖΕΙΣ  και   επιδιωκεις....μονος   κατι   από  αυτό....

μαλλον....Ο   ΦΟΒΟς.....θα  παρει   την   θεση....της   εξαψης....

καλως   ορισες.....

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 30, 2014, 22:31:03 »
Παράθεση
Η  ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ....γινεται    με   νοητικη   στηριξη....και   εκπαιδευση.....μονον..

οσο   αφορα.....το    ΑΣΤΡΙΚΟ   ΠΕΔΙΟ....

Κανω οσο καλυτερα μπορω

Τουλαχιστον ετσι λεω ....μπορει ομως και οχι

Προσπαθω να αποκαλυπτω , να  τακτοποιω ,και να αναγνωριζω τις αποκαλυψεις μου την καθε στιγμη , στο φυσικο πεδιο , ουτως ωστε να εχω μια ελπιδα παρεμβασης αποταυτισης ...αν θα μπορεσω

Αυτο ενοω σαν νοητικη στηριξη και εκπεδευση

Γνωριζω οτι λειπουν πραγματα ......., που μαλον αφορουν την δυνατοτητα- ικανοτητα του σωματος να μην δημιουργει τοσες αισθησεις , η τουλαχιστον τοσο δυνατες , ωστε να μην ειναι διαχειρισιμες ....ας πουμε οταν βροχη απο ερεθισματα ειναι σε εξελιξη και δεν δινουν την δυνατοτητα   συνειδητης αυτοεστιασης , με σκοπο να γινουν αντιληπτες οι διαφορες μηχανικοτητες

Υποθετω εχουν να κανουν με την ισοροπια της  ενεργειας και το αστρικο πεδιο

Παράθεση
ΟΤΑΝ.....ΑΡΧΙΖΕΙΣ  και   επιδιωκεις....μονος   κατι   από  αυτό....

μαλλον....Ο   ΦΟΒΟς.....θα  παρει   την   θεση....της   εξαψης....

καλως   ορισες.....

Γινε πιο συγκεκριμενος

Υ.Γ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ ΦΙΛΟΙ
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:48:34 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 30, 2014, 22:52:54 »
Βρεθηκα λοιπον το απογευμα σε καποιο τουρνουα ρακετας , εκει που ο ανταγωνισμος και η εξαψη εχουν φορτωσει την ατμοσφαιρα

Ετσι φρεσκαρισα καποιες παρτατηρησεις που ειχα κανει παλαιοτερα , λογω του απλου κινητρου ..... του οτι δηλαδη, ειχα φυσικοτατα καταληφθει ,και εγω, απο αναλογες αισθησεις

Σε μια προσπαθεια λοιπον, να δωσω την ευκαιρια στον εαυτο μου, να παρατηρησει ,τα δεδομενα που ειχαν ''γαντζωθει πανω μου''  απο προηγουμενα ερεθισματα , και οχι αυτου που εξελισεται στην στιγμη [αδυνατο για μενα ] ξαναθυμηθηκα , ποσο βαθια πρεπει να παει η παρατηρηση των δεδομενων αυτων  .... δηλαδη η παρατηρηση

Οταν καταφερνω, να στειλω την προσοχη συνειδητα καπου αλλου  ,τοτε καθιστω τον εαυτο μου ικανο , εστω και για πολυ λιγο, να γινω παρατηρητης  απο τα απομειναρια

Ακομα ,και η ισοροπια του σωματος, [ενοω την αισθηση της ισοροπιας ]επηρεαζεται  διοτι πλεον υποθετω, οτι ,οι αισθησεις δεν βρισκονται στο σωμα , αλλα στην συνειδητη φαντασια ....καπου αλλου

Οσο επισης , παραμενουμε σε αισθησεις , και μαλιστα ασυνειδητα , τοσο μειωνεται η ικανοτητα της αντικειμενικης  παρατηρησης

Και αυτο βεβαια σε αντιθεση , με μια κατασταση στην οποια δεν αφηνουμε αισθησεις να ''λιμναζουν ''....απλα χρησιμοποιωντας την συνειδητη φαντασια
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:47:42 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 30, 2014, 23:16:04 »
Εργαλειο  ολων μου των παρατηρησεων ....η συνειδητη φαντασια

Συνειδητη φαντασια [για μενα σημαινει] , να στελνω την προσοχη συνειδητα καπου , ....στο παρελθον [αναδρομη συνηθως του προηγουμενου δευτεριολεπτου  ] , στο μελλον , σε καποια εικονα  κλπ

Η συνειδητη προσοχη ειναι απαλαγμενη απο τις ταυτισεις , της εξελιξης των πραγματων  , των εξωτερικων καταστασεων δηλαδη , διδει την δυνατοτα ,παρατηρησης αυτου που συμβαινει στην στιγμη , εστω και αν αυτη εχει , στην πραγματικοτητα περασει

Υποθετω , οτι επειδη τραβω μερος της προσοχης ,[ενω αισθησεις ειναι εν εξελιξη] την ''ξυπνω ''για λιγο απο την ταυτιση , τον υπνο,  και ετσι μπορει να αντιλαμβανεται τον εγκλωβισμο της

Ισως  αυτο γινεται , και  επειδη περνω  απο την θεση στην αντιθεση  που μαλλον ειναι το ιδιο

Μαλλον επισης κατι τετοιο πρεπει συστηματικα να γινεται , ουτως ωστε να συνειδητοποιουνται ολο και περισσοτερο παρομοιες δυνατοτητες

Αλλωστε αυτο νομιοζω προτεινεται , και στη προταση που παρεθεσα αρχικα απο ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΦΤΕΡΩΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

''ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΣΕΝΑ'' [αυτο δηλαδη, που συνηθως συμβαινει ]
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 01, 2014, 08:47:16 από Rose »

xristosx

• Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 01:22:12 »
Ολο  το ζητημα  και το ζητουμενο βρισκεται στο σημειο , να συνειδητοποιουμε τις αισθησεις

Η καθε αισθηση δρα πανω σε μας καταλυτικα

Οι αισθησεις δρουν ασυνειδητα και ανεξελεγκτα  και  επηρεαζουν  αμεσα τις συμπεριφορες μας , χωρις να μπορουμε να το αντιληφθουμε , επειδη τις μπερδευουμε με μας

Ασυνειδητες και τυχαιες αυτες  αυτες , ασυνειδητοι και τυχαιοι και  εμεις

Ακομα ομως ,και αν επανειλημενα εχω κανει αυτην την διαπιστωση   δεν δικαιουμε να ΘΕΛΩ να ειμαι συνειδητος

Το ΘΕΛΩ δεν βρισκεται στο τωρα  ...στην στιγμη , και αν ασχοληθω μαζι του θα ειναι σαν να κυνηγω φαντασματα

Η φυση της καταστασεως δεν το επιτρεπει

Οσο ταυτιζομαστε με τις αισθησεις τοσο πιο ασυνειδητοι γινομαστε

Με αλλα λογια , οσο περισσοτερο διαστημα παραμενουμε σε μια αισθηση , χωρις παρεμβαση , τοσο θα ειναι πιο δυσκολο να συνειδητοποιουμε , διοτι ολο και δυνατοτερες αισθησεις γεννιουνται στο προσκηνιο , τραβωντας ετσι ολο και περισσοτερη προσοχη

Οταν ηθελημενα διακοπτετε η αισθηση ,μεσω συνειδητης φαντασιας , διαπιστωνει κανεις αμεσα , το ποσο αναγκαιο ειναι να γινεται αυτο σε συνεχη βαση ....ποση ενεργεια ξοδευουμε επειδη δεν συνειδητοποιουμε τις αισθησεις , ποσο αλλοπροσαλα δουλευουν αυτες

Εκανα μια βολτα στο λιμανι των Χανιων πριν απο μερικες ωρες

Μια συνεχη ροη συναισθηματων αισθησεων

Το ενα πανω στο αλλο ....πληρη ακαταστασια ,και κανενας ελεγχος

Αισθηση που απλα μας οδηγει , εκει που αυτη επιθυμει ...καθοριζει αυτο που ειμαστε

Τυχαια !!

Το να σταματαει κανεις την αισθηση , φερνοντας στο μυαλο, συνειδητα , την προηγουμενη αποτυπωση της ορασης ,[που ειναι και πιο ευκολο επειδη αυτη η αποτυπωση ειναι ακομα ζωντανη ] κοπτει την τυχαια αισθηση , που βασιζεται και αποτελειται ισως απο πολλες προηγουμενες

Μας αποκαλυπτει στιγμιαια κρυμενες καταστασεις

Κατω απο τετοιες συνθηκες  μειωμενης  μηχανικοτητας μπορει κανεις να ''δει'' με αλλο ματι τους νοητικους εγκλωβισμους που προβαλουν την καθε στιγμη
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 12, 2014, 02:00:12 από Rose »