Το βιβλίο «Θεός και επιστήμη» - ΖΑΝ ΓΚΙΤΟΝ, ΓΡΙΣΚΑ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΦ, ΙΓΚΟΡ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΦ. - Εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο την προσέγγιση των γνωστικών επιστημών με τις διαστάσεις του εσωτερικού κόσμου και της συνείδησης. Προσωπικά αποτέλεσε το έναυσμα, την πνοή που θέριεψε την σπίθα, αν και δεν συγκαταλέγεται στα κλασικά βιβλία εσωτερισμού.
Ο Ζαν Γκιτόν, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, μαθητής του Μπερξόν και τελευταίος θεματοφύλακας της σκέψης του, σε έναν εξαιρετικό διάλογο με τους Γκρίσκα και Ιγκόρ Μπογκντάνοφ, διδάκτορες αστροφυσικής και θεωρητικής φυσικής, πρώην μαθητές του Ρολάν Μπαρτ.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Πρόλογος
- Εισαγωγή
- Η μεγάλη έκρηξη
- Το μυστήριο της ζωής
- Τύχη ή αναγκαιότητα
- Σε αναζήτηση της ύλης
- Τα πεδία της πραγματικότητας
- Το πνεύμα μέσα στην ύλη
- Τα αποκλίνοντα σύμπαντα
- Κατ’εικόνα του Θεού
- Προς το μεταρεαλισμό
- Επίλογος: Γιατί υπάρχει το κάτι αντί για το τίποτα
« ……Σήμερα θέλω να δώσω δίκιο στον Μπερξόν και στον Τεγιάρ. Όπως εκείνοι, τείνω κι εγώ να πιστέψω πως η ύλη είναι φτιαγμένη από πνεύμα και συνεπώς μας οδηγεί άμεσα στην ενατένιση του Θεού. Μήπως εξήντα χρόνια μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις της κβαντικής θεωρίας, οι απόψεις μου για την ‘ πνευματικότητα’ της ύλης ή ακόμα για την υλικότητα του πνεύματος, είναι πια αντικειμενικά θεμελιωμένες; ….»
«………. Με άλλα λόγια, όταν σηκώνω αυτό το απλό ποτήρι που είναι πάνω στο γραφείο, βάζω στο παιχνίδι δυνάμεις που εμπλέκουν ολόκληρο το σύμπαν: όλα όσα συμβαίνουν στο μικροσκοπικό μας πλανήτη έχουν σχέση με την κοσμική απεραντοσύνη, λες και το κάθε μέρος φέρνει εντός του την ολότητα του σύμπαντος. Με το εκκρεμές του Φουκό, είμαστε συνεπώς αναγκασμένοι να αναγνωρίσουμε πως υπάρχει μια μυστηριώδης αλληλεπίδραση ανάμεσα σε όλα τα άτομα του σύμπαντος, μια αλληλεπίδραση όπου δεν έχουμε καμία ανταλλαγή ενέργειας ή κάποιας δύναμης, αλλά που παρ’όλα αυτά συνενώνει το σύμπαν σε μια ολότητα … ….. Η κβαντική φυσική μας αποκαλύπτει πως η φύση είναι ένα αδιαίρετο σύνολο όπου όλα συνδέονται μεταξύ τους: η ολότητα του σύμπαντος είναι παρούσα παντού και πάντα ….».