Γενικά κινείται σε σωστές ιστορικές γραμμές. Περιλαμβάνει όμως - σαν δεδομένο μάλιστα - την δήθεν ιστορική ύπαρξη του Γεχοσουά, γεγονός ουδόλως αληθινό. Το πρώτο μισό του πρώτου αιώνα της νέας χρονολογίας, το κίνημα των εσσαίων έχει πάλι αυξηθεί, καθώς στον αμαθή κόσμο έχει μεγάλη "πέραση" μια "αποκαλυπτική" διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία, είχε φτάσει ο καιρός που θα ανασταίνονταν ο "Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης" (ο αρχηγός των εσσαίων στα χρόνια του αρχιερέα Αλέξανδρου Ιναναίου - το 88 πριν την νέα χρονολογία - ο οποίος κυριολεκτικά μαρτύρησε και σταυρώθηκε). Η προπαγάνδα των εσσαίων είχε διαδοθεί σαν προφητεία, σύμφωνα με την οποία, ο Γεχοβά θα έστελνε τάγματα αγγέλλων τα οποία θα καθοδηγούσε ο νέος Ιησούς του Ναυί - ο αναστημένος σταυρωθείς Δάσκαλος της Δικαιοσύνης - και θα απελευθέρωνε το Ισραήλ από τους κατακτητές, τιμωρώντας με την γέενα του πυρός τους προδότες Φαρισαίους και Σαδουκαίους.
Επίσης, κάτι που παραλείπει ο συντάκτης, είναι το μέγεθος της ευθύνης στα όσα επακολούθησαν, του φιλοσοφικού ρεύματος των Στωικών της εποχής στην διαμόρφωση του νέου δόγματος, όπως και στην υλοποίηση του σκοτεινού σχεδίου για την επικράτηση του πλέον απάνθρωπου σκοταδισμού μέσα από τον αιμοδιψή φασισμό του φονταμενταλιστικού εβραιοχριστιανισμού. Ο Σενέκας - Στωικός φιλόσοφος και Ρήτορας - φαίνεται να είναι από τους πρωταγωνιστές των ολιγαρχικών της Ρώμης, του κινήματος και πραξικοπήματος ενάντια στην νόμιμη εξουσία και παράλληλα, ο μέντορας του Σαύλου, καθώς έγινε ο κρυφός προστάτης του, ενώ φανερά τον έσωσε δύο φορές ο διοικητής της Αχαΐας Γάλλος - αδελφός του Σενέκα.
Υπεύθυνοι για την μεταστροφή του Σαύλου δεν ήταν οι Εβραίοι, αλλά Ρωμαίοι ολιγαρχικοί που ασπάστηκαν τα ανατολίτικα δόγματα, οι οποίοι ήταν παράλληλα και κάτοικοι των ανατολικών επαρχιών. Είναι αληθές ότι κάποιοι αλληθώριζαν προς τον Εβραϊσμό, αν και οι περισσότεροι από αυτούς προσηλυτίζονταν στον Μιθραϊσμό της εποχής. Κυρίως μάλιστα οι στρατιωτικοί Ρωμαίοι ολιγαρχικοί, με αποτέλεσμα να γίνει ο Μιθραϊσμός επίσημη θρησκεία των Ρωμαϊκών Λεγεώνων των ανατολικών επαρχιών - και όχι μόνο....
Το ολιγαρχικό κίνημα ξεκίνησε το πραξικόπημα μέσα στην Ρώμη το 64 κ.χ. επί αυτοκράτορα Νέρωνα - όπου όμως απέτυχε - συνεχίστηκε όμως και γιγαντώθηκε στην Παλαιστίνη, μέχρι να το καταπνίξει ο Τίτος τα επόμενα χρόνια, το 68 κ.χ. μέχρι το 70 κ.χ.... Η ιστορία απαιτείται να ξαναγραφτεί και να αποκατασταθεί επιπλέον η μνήμη του ευγενή, φιλελεύθερου και φιλέλληνα αυτοκράτορα Νέρωνα.