Αποστολέας Θέμα: Λογικός - Μη Λογικός  (Αναγνώστηκε 7002 φορές)

Avaris

• ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
    • Προφίλ
Λογικός - Μη Λογικός
« στις: Ιουνίου 27, 2007, 12:56:21 »
Τελικά ποιός είναι ο Λογικός και ποιός ο Μή Λογικός?

Το "Μη Λογικός" φυσικά είναι ο "εύσχημος τύπος" του συνηθέστερου "Παράλογος", "Παράξενος", "Βαρεμένος", "Σαλεμένος", "Τρελλός" και ουκ εστιν τέλος γι' αυτού του τύπου τα "κοσμητικά επίθετα".

Υπάρχει άραγε ένας στάνταρ ορισμός γι' αυτούς τους δύο χαρακτηρισμούς?

Ή μήπως, ανάλογα το "Φιλοσοφικό Φίλτρο" που κουβαλάμε στο κεφάλι μας θεωρούμε αντίστοιχα τον "απέναντί" μας είτε ως "Λογικό" είτε ως "Παράλογο"?

Πείτε για παράδειγμα ότι πιστεύετε στην Μετενσάρκωση σε έναν Ψυχίατρο, ή έναν Χριστιανό Ιερέα και θα διαπιστώσετε αμέσως τι σημαίνει να σας κατατάσσουν αυτομάτως στις πιο "κακόηχες" (επιεικώς) κατηγορίες Ψυχικών Νόσων.

Υπάρχει περίπτωση, κάποιος απο τους δύο παραπάνω Κοινωνικούς Τύπους να σας αποκαλέσει "Λογικό"?

Αυτό ήταν ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά ενδεικτικό του τι συμβαίνει ακόμη και στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις.

Η συνήθης κοινωνική εντολή "Λογικέψου", συνήθως σημαίνει "Πίστεψε αυτό που εγώ πιστεύω και κάνε αυτό που σου λέω...Διότι, αυτό που εγώ λέω είναι Λογικό και αυτό που εσύ λες είναι "Μη λογικό" (παράλογο)..."

Avaris
Veritas Vos Velirabit

Trithemius

• L.V.X.
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Λογικός - Μη Λογικός
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 27, 2007, 18:46:31 »
Η πικρή αλήθεια αδελφέ μου είναι πως πολλές φορές, η λογική είναι θέμα στατιστικής. Ό,τι στίγμα δώσει η πλειοψηφία, αυτό ορίζουμε ως λογικό. Σίγουρα, σε θέματα μεταφυσικής, ή αν θέλεις αμιγώς θεωρητικά, η έννοια της λογικής αποκτά μεγάλη ελαστικότητα...

Στο δικό μου μυαλό, η λογική χαρακτηρίζει ότι είναι συμβατό με τους νόμους και τους κανόνες της φύσης. Η ίδια η λέξη "λογικό" έχει να κάνει με κάτι που συνδέεται με την εξέλιξη, με την άνοδο, με την αναγκαιότητα να υπάρχει και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Για παράδειμα, βλέποντας τις καταστροφές που προκαλεί μία φωτιά σε ένα δάσος, λέμε ότι δεν είναι λογικό το να θέλεις να βάλεις φωτιά στο δάσος.

Από την άλλη πλευρά όμως, σε ζητήματα που δεν άπτονται τόσο ξεκάθαρα της συνηθισμένης πραγματικότητας, η έννοια του λογικού και του μη λογικού αποκτά άλλη ουσία. Εκεί, όπως σε ζητήματα μεταφυσικής, εσωτερισμού κλπ, το λογικό εντάσσεται κυρίως στην αξιολόγηση που κάνει το εγώ μας σε μία πράξη. Κυρίως έχει να κάνει με το τι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και άνετα.

Φυσικά, δεν πρέπει πάντα να συγχέουμε το λογικό με το ηθικό ;)
...spes mea in mentem est...

Eleni

• Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 27, 2007, 21:26:47 »
Παράθεση
Κυρίως έχει να κάνει με το τι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και άνετα.

Και εγώ με αυτό συμφωνώ. Νομίζω οτι λογικό είναι, εκτός όσων αναφέρει ο Ανον που είναι και στη βιβλιογραφία, κάθε τι που δίνει την αίσθηση της αρμονίας και της γαλήνης στην ψυχή μας.

Avaris

• ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 28, 2007, 09:59:34 »
(Γιατί όμως άραγε μια απο τις κορυφαίες κάρτες των Ταρώ είναι ο Τρελλός?)

"....Το Ταξίδι του Τρελλού...."
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 28, 2007, 10:01:32 από Avaris »
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Ορφέας

• Διαχειριστής
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 28, 2007, 10:36:45 »

Δεν θεωρείται από τις κορυφαίες.... Εκεί την ανεβίβασε, συμβολικά πρώτα ο χριστιανισμός ( π.χ. ο δια Χριστόν Σαλλός) και την καθιέρωσε στον εσωτερισμό η "τρέλλα" του μεγάλου θηρίου, του Κρόουλι.

Η θέση της κάρτας -όπως έχουν υποδείξει και αξιόλογοι εσωτεριστές των παλαιότερων αιώνων (Εττέιλα, Χριστιανός, Λεβί, κλπ)- βρίσκεται στο μονοπάτι που συνδέει την Γαία με τον Ερμή και στην "Αποκατεστημένη Καμπάλα", αντιστοιχεί στο 27ο γράμμα του πλήρους Ελληνικού αλφαβήτου, στο "ΣΑΝΠΙ" και στον τελευταίο αριθμό της Ελληνικής συμβολικής αρίθμησης (μετά τα σύμβολα επαναλαμβάνονται), στο 900....
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Avaris

• ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 30, 2007, 12:33:20 »

Δεν θεωρείται από τις κορυφαίες.... Εκεί την ανεβίβασε, συμβολικά πρώτα ο χριστιανισμός ( π.χ. ο δια Χριστόν Σαλλός) και την καθιέρωσε στον εσωτερισμό η "τρέλλα" του μεγάλου θηρίου, του Κρόουλι.

Το περίεργο πάντως με τον Χριστιανισμό είναι πως απο την μια "ηρωοποιεί" την Ψυχρή Αριστοτέλεια Λογική και απο την άλλη "ανεβάζει" σε κορυφαία ή έστω "ξεχωριστή θέση" τον "Τρελλό" ....

Αναρωτιέμαι πως "συνδυάζονται" αυτά τα δύο και πως "εκλογικεύεται" αυτός ο "συνδυασμός"....

Avaris
Veritas Vos Velirabit

Phoenix69

• Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 03, 2007, 09:07:46 »
Το περίεργο πάντως με τον Χριστιανισμό είναι πως απο την μια "ηρωοποιεί" την Ψυχρή Αριστοτέλεια Λογική και απο την άλλη "ανεβάζει" σε κορυφαία ή έστω "ξεχωριστή θέση" τον "Τρελλό" ....

Αναρωτιέμαι πως "συνδυάζονται" αυτά τα δύο και πως "εκλογικεύεται" αυτός ο "συνδυασμός"....

Στη ψυχολογία το μυαλό συμβολίζεται σαν ένα παγόβουνο. Η κορυφή του παγόβουνου είναι το λογικό-συνειδητό μέρος, ενώ η τεράστια μάζα που βρίσκεται απο κάτω είναι το ασυνείδητο. Η πραγματική δύναμη του ανθρώπου κρύβεται στο ασυνείδητο που είναι κατά πολύ αρχαιότερο απο το συνειδητό. Το τελευταίο είναι προιόν πρόσφατης εξέλιξης και κατά συνέπεια πολύ πιο αδύνατο. Δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή (όπως και πουθενά αλλού στο σύμπαν), αλλά το ένα "χάνεται" σταδιακά μέσα στο άλλο. Η πηγή της όποιας έμπνευσης είναι το ασυνείδητο.

Ο Τρελλός σωστά τοποθετείται έτσι κατά τη γνώμη μου, διότι συμβολίζει τις αρχέγονες δυνάμεις που πηγάζουν απο το ασυνείδητο και αποτελούν την πηγή της όποιας δημιουργικής πράξης (γι’αυτό και πάει παντού). Αυτές οι δυνάμεις συνήθως απεικονίζονται ζωομορφικά (βλ. Πάνας ο τραγοπόδαρος θεός, το Παν, το Όλον, 0 και οι αιγυπτιακές θεότητες) λόγω του ότι πηγάζουν απο παλαιότερα εξελικτικά στάδια. Απο τα ταρώ που έχω δεί μέχρι τώρα πάντως, νομίζω η πιο ακριβής απεικόνηση είναι αυτή του Κρόουλυ (τα κέρατα στο κεφάλι του Διόνυσου, ο ήλιος που τοποθετείται στα γεννητικά του όργανα, ο κροκόδειλος, η τίγρης, τα σπιράλ που τον περιβάλλουν κ.α). Συνήθως σε κάποιες τράπουλες ο Τρελλός φαίνεται να κινείται πρός κάποιο γκρεμό και πολλοί το ερμηνεύουν σαν να πρόκειται να πέσει μέσα, αλλά εγώ το βλέπω σαν να πρόκειται να κάνει κάποιο άλμα, πρός μια νέα κατάσταση/μύηση (αυτό το άλμα αντικαταστάθηκε απο τον Κρόουλυ πιο σωστά κατά τη γνώμη μου με τα σπιράλ). Η σπείρα είναι κοσμικό σύμβολο και την συναντούμε απο το DNA (μικρόκοσμο) μέχρι και τους γαλαξίες (μακρόκοσμο). Η εξέλιξη/δημιουργία ακολουθεί σπειροειδή φορά.

Ο Πάνας τώρα στη μυθολογία δίνει το μυστικό της προφητείας στον Απόλλωνα. Το ένστικτο που προειδοποιεί το συνειδητό ότι «κάτι δεν πάει καλά», ή ότι κάτι συμβαίνει που το συνειδητό δεν μπορεί να αντιληφθεί μέσω λογικών διεργασιών. Ας πούμε ότι το ασυνείδητο όντας κατά πολύ αρχαιότερο είναι ένας πολύ πιο έμπειρος οδηγός, φτάνει να υπάρξει σωστή και αρμονική συνεργασία με το συνειδητό. Αυτό εννοείται ισχύει όταν τα ένστικτα είναι σε υγειή κατάσταση και δεν καταπιέζονται (απο παράλογες ηθικές ας πούμε  ;D).
The Law of the great Id: To trespass all laws.

Let this be my one excuse: I pleasured myself.