Μπορούμε κάλλιστα να συζητήσουμε και να αναφερθούμε σε μύρια άλλα θέματα που βλάστησαν από την Πλατωνική σκέψη, άξια και ανεπανάληπτα, στην παρούσα όμως περίπτωση αναφερόμαστε στις ιδέες περί πολιτείας, που τόσο αρεστές και εφαρμοστέες έγιναν από φασιστικά και ολιγαρχικά καθεστώτα.
Σε αυτό θα έλεγα οτι ....
αν κρατώ ένα μαχαίρι..
α) κόβω το ψωμί
β) δολοφονώ
Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι και πόσο συχνά συμβαίνει σε όλα τα θέματα να πάρει κανείς μια θεωρία και να την χρησιμοποιήσει εφαρμόζοντάς τελικά όπως νομίζει....
Επειδή όμως δεν μπορώ να μιλήσω περισσότερο πάνω στην Πολιτεία του Πλάτωνα συγκεκριμένα, μια και δεν την έχω διαβάσει
καλύτερο είναι να μπω στον κόπο και μετά να μιλώ.
Εντούτοις ό,τι συμπεράσματα βγάζω φυσικά και βασίζονται σε όλα τα υπόλοιπα του Πλάτωνα....τα οποία έχω διαβάσει
και παραδέχομαι προς στιγμήν οτι ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ οτι ο Πλάτωνας έκανε κάτι τέτοιο...
Ή ότι είχε δικτατορικές τάσεις κτο.
Αυτός ο άνθρωπος -όπως τον γνωρίζουμε από τα υπόλοιπα έργα του - δεν γίνεται να προβαίνει σε κάτι τέτοιο.
Αν όντως είναι έτσι τελικά...
Μάλλον πρόκειται για σχιζοφρενή ή δεν ξέρω κι εγω τί άλλο....
Θέλω να πω...οτι οχι μονο ηθικολόγος ήταν αλλά μάλλον εντελώς ανήθικος.
Είναι τρομερό...
Εντάξει δεν κατέρρευσε και το σύμπαν αν ισχύει κάτι τέτοιο...αλλά σίγουρα...
Ο σύγχρονος πολιτισμός μας και οι κοινωνίες μας...μάλλον έιναι βασισμένες σε θεωρίες ενό τρελού....(ή και περισσοτέρων)
Ναι, άλλα έιναι όντως έτσι;;
Θυμίζει την ιστορία του Αϊνστάιν...Ήξερε ο Αϊνστάιν τί θα κάνανε ορισμένοι με τους συλλογισμούς και τις ανακαλύψεις του....;;;;
Έκανε λάθος τελικά που παρέδωσε στον πολιτισμό μας την ανακάλυψή του;
Δεν πήγαινε να διδάξει στην Αμερική μετα από αυτο, όταν τον καλέσανε...Γιατί;
επομένως...
μπορώ γι'ακόμη μια φορά να βάλω την παράθεση
Έπειτα τίθεται το ερώτημα:
"Θα έπρεπε λοιπόν λοιπόν να επιτρέπουμε ν'ακούνε τα παιδιά μας όλες τις παλιές ιστορίες, τις οποίες έχει πει οποιοσδήποτε και να εισέλθουν στον νου τους απόψεις που, γενικά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που θα θέλαμε να έχουν ως ενήλικες";
Και έρχεται τελικά το ερώτημα...
"Μα πώς ένας Πλάτωνας που έλεγε όλα αυτά...για την παιδεία δεν σκέφτηκε τούτο: οτι δηλαδή οι απόψεις του μια μέρα θα ερχόντουσαν στα χέρια κάποιων ενήλικων και θα παρερμηνεύονταν και θα οδηγούσαν τελικά σε ολοκληρωτικά καθεστώτα...."
Ναι. Πράγματι αυτό έιναι ένα ερώτημαα....