Αποστολέας Θέμα: Σύγχρονος διωγμός βιβλίων, ή προστασία εθνικής - παγκόσμιας κληρονομιάς?  (Αναγνώστηκε 3268 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=68654508
 
Ενας σύγχρονος διωγμός βιβλίων

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ - ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Ενας άγνωστος όσο και παράδοξος πόλεμος έχει ξεσπάσει εδώ και ένα χρόνο ανάμεσα σε βιβλιόφιλους και πολιτεία. Η «βιβλιομαχία» ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν ειδική ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού, απαρτιζόμενη από δικαστικό αντιπρόσωπο και αστυνομικούς, εισέβαλε σε σπίτια συλλεκτών, συγγραφέων και παλαιοβιβλιοπωλών, συλλαμβάνοντας και παραπέμποντάς τους για κακούργημα ως αρχαιοκάπηλους.

Οι συλλέκτες συλλαμβάνονται και παραπέμπονται για κακούργημα ως... αρχαιοκάπηλοι!
Πρόσχημα ο νόμος 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τον οποίο από το 1453 ώς το 1830 τα κινητά μνημεία που υπάγονται στις αρχαιότητες είναι οι εικόνες και τα λειτουργικά αντικείμενα (ό,τι χρησιμοποιείται στις ιερές ακολουθίες).

Με «δικαιολογία» τη συγκεκριμένη παράγραφο, έχουν γίνει αλλεπάλληλες κατασχέσεις θεολογικών αλλά και ιστορικών-φιλοσοφικών βιβλίων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η «Εκκλησιαστική Ιστορία» του Μελετίου και η «Λογική» του Ευγένιου Βούλγαρη που κατασχέθηκε επειδή ο συγγραφέας υπέγραφε ως ιερέας.

«Παρερμηνεία του νόμου»

*Ζητήσαμε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλο, «πατέρα» του νόμου, να μας γνωρίσει αν το βιβλίο δικαίως διώκεται: «Αν ο νομοθέτης ήθελε να εντάξει το βιβλίο στον αρχαιολογικό νόμο, θα το είχε κάνει. Ο νόμος είναι σαφής. Είναι εμφανές ότι παρερμηνεύεται και ότι οι βιβλιοπώλες και συλλέκτες άδικα κατηγορούνται. Ενα χρυσοποίκιλτο Ευαγγέλιο, που για αιώνες χρησιμοποιείται στις ακολουθίες, είναι αρχαιολογικό και άξιο κάθε προστασίας, όχι όμως και ένα "ψαλτήρι" του 18ου αιώνα που τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίγραφα».

*Ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δημ. Κωνστάντιος ερμηνεύει διαφορετικά το νόμο από ό,τι ο συντάκτης του και μας παραπέμπει στο άρθρο 73 που αναφέρεται σε πολιτιστικά αγαθά, τονίζοντας: «Εμείς τηρούμε το νόμο και δεχόμαστε τα βιβλία που έχει κατασχέσει η αστυνομία όπως επιβάλλουν οι κείμενες διατάξεις».

*Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και δικηγόρος της υπόθεσης, επισημαίνει ότι όσοι βλάπτονται θα ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους για όλες τις καταχρηστικές εις βάρος της νομιμότητας ενέργειες: «Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διατυπώνει την παράλογη κι αστήρικτη άποψη ότι όλα τα θρησκευτικά βιβλία είναι λειτουργικά αντικείμενα. Δεν είναι σε θέση να διακρίνει ανάμεσα σε λειτουργικά σκεύη - αντικείμενα και θρησκευτικά βιβλία. Πρώτη φορά από την ψήφιση του νόμου 3082/2002 επικαλείται τα άρθρα 73 και 20, για να νομιμοποιήσει παράνομες κατασχέσεις, προσβολές προσώπων και δικαιωμάτων».

Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση 10 βουλευτών προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών. Ο μεν υπουργός Μιχ. Λιάπης στην απάντησή του επικαλείται το νόμο, προσπαθώντας να πείσει ότι τα θρησκευτικά βιβλία είναι λειτουργικά αντικείμενα, ο δε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παν. Χηνοφώτης απαντά ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτή που θωρακίζει την προστασία των βιβλίων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

*Οι βιβλιομάχοι κονταροχτυπιούνται με τους βιβλιολάτρες και ενώ οι αντιδράσεις αυξάνονται, ο Πέτρος Βέργος, πρόεδρος των αρχαιοπωλών και εμπόρων έργων τέχνης, περιγράφει με ζοφερά χρώματα την κατάσταση:

«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε στο χώρο των συλλεκτών βιβλίων τον απόλυτο παραλογισμό ενός υπουργείου "Πολιτισμού", το οποίο προσπαθεί να μας γυρίσει πολιτιστικά στον Μεσαίωνα. Διώκονται συλλέκτες κατά παράβαση του νόμου εξαιτίας μιας αυθαίρετης ερμηνείας ενός διευθυντού μουσείου με τη βοήθεια της αστυνομίας. Είναι παράλογο στην Ευρώπη του πνεύματος και της δημοκρατίας να δεχόμαστε αυτόν τον βάναυσο βιασμό της ελευθερίας του πνεύματος».

Ολη η ιστορία, που παραπέμπει στον Ιντεξ (τον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) αλλά και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό των αραβικών χωρών για το Κοράνι, έχει αναστατώσει τον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, εκπρόσωποι του οποίου έχουν υπογράψει διαμαρτυρία, όπου καταγγέλουν τη διαφαινόμενη πρόθεση της ελληνικής πολιτείας να εντάξει παλαιά βιβλία στις προστατευτικές διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, επισημαίνοντας: «Τα βιβλία στις πολιτισμένες χώρες σπανίως αντιμετωπίζονται σαν έργα τέχνης κατάλληλα να κοσμήσουν τις προθήκες μουσείων. Η θέση τους είναι σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και προορισμός τους να διαβάζονται».

*Ενδεικτική είναι η θέση του Τηλ. Χυτήρη που ζήτησε την άρση της ασυλίας του για την παρανομία που διαπράττει να κατέχει παλαιά βιβλία, προκαλώντας την αστυνομία με ένα «Μολών λαβέ». Για σκάνδαλο μιλά ο Βαγγέλης Σακκάτος, συγγραφέας- δημοσιογράφος και μέλος του δ.σ. της Ελλήνων Λογοτεχνών:

«Πρόκειται για σκοταδιστική ενέργεια που προσβάλλει την ελευθερία του πνεύματος, τη διακίνηση ιδεών, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εμποδίζει την εισαγωγή παρόμοιων βιβλίων στη χώρα μας, προς μεγάλη ζημία της ιστορικής έρευνας».

Οι γεμάτες νόημα κουβέντες ενός άλλου συγγραφέα που του κατασχέθηκαν βιβλία με τον πιο αναίσχυντο τρόπο επιβεβαιώνει την «ξηρασία» που πλήττει τον πνευματικό κόσμο:

«Περιμένω τη Δικαιοσύνη»

«Βίωσα έναν εφιάλτη. Οι αστυνομικοί ποδοπατούσαν απερίσκεπτα κλασικούς συγγραφείς του 1550. Οταν με ρώτησαν εάν έχω στην κατοχή μου εκκλησιαστικά βιβλία, τους έδειξα 26. Κατασχέθηκαν όλα! Ανάμεσά τους η "Εκκλησιαστική Ιστορία" του Μελετίου, που δεν είναι λειτουργικό ούτε θρησκευτικό, αλλά ιστορικό βιβλίο. Μου έδωσαν το κατασχετήριο, αλλά το εκτιμητήριο, που αργότερα έστειλε το Βυζαντινό Μουσείο, καταγράφει άλλα ονόματα βιβλίων! Ολη μου η ζωή είναι τα βιβλία. Γράφω, διαβάζω και αγοράζω όποτε μπορέσω βιβλία. Στη ΓΑΔΑ μού πήραν αποτυπώματα και η ανακρίτρια με ρώτησε εάν είχα μάρτυρες όταν τα αγόραζα. Απάντησα ότι έχω ορατούς και αόρατους. Ορατοί είναι ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Ρίτσος, που κάθονται εδώ δίπλα μου και αόρατοι οι αποδείξεις από τις δημοπρασίες στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη. Περιμένω τη Δικαιοσύνη αναλογιζόμενος τη ρήση: "Μην λυπάσαι τον ποιητή που έμεινε χωρίς λαό, αλλά τον λαό που έμεινε χωρίς ποιητή"».

rpsoul@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/12/2008
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 14, 2010, 13:43:50 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 578
  • Karma: 0
    • Προφίλ

               εαν,  μου  επιτρεψε  τε....ΕΧΩ  ΝΑ  ΠΡΟΤΕΙΝΩ...το  εξης.!

                 
                     ---ΠΑΡΑΚΑΛΩ,   ΟΛΟΥΣ   ΝΑ   ΤΗΡΗΣΟΥΝ.....Ε Ν Ο Σ   ΛΕΠΤΟΥ   ΣΙΓΗ....


                                          ΠΡΟΣ    ΤΙΜΗΝ....


                                ΤΗΣ   Η Λ Ι Θ Ι Ο Τ Η Τ Ο Σ ....---


                                                                                                             merci.....