Βλέποντάς το θυμήθηκα κάποτε που ρώτησα τον θεολόγο, για ποιο λόγο κουνάει ο παππάς ένα τετράγωνο κομμάτι ύφασμα κατα την προετοιμασία της λεγόμενης θείας ευχαριστίας (όταν ο παππάς ετοιμάζει την μεταλαβιά).
Ερευνώντας το θέμα έφτασα στους πρώτους που χρησιμοποιούσαν αυτό το πανί, οι οποίοι φυσικά ήταν οι εβραίοι ιερείς. Ο βοηθός (κάτι σαν διάκος) του ιερέα που τελούσε την θυσία στο ιερό της συναγωγής, επειδή μαζεύονταν οι μύγες, κουνούσε ένα πανί για να τις διώχνει. Όταν αντιγράψαν οι λεγόμενοι πατέρες την τελετουργία, κρατήσαν και το κούνημα του πανιού εκείνου, το οποίο ανομάζεται "Αήρ", εξαιτίας προφανώς της λειτουργίας που επιτελούσε, αφού έκανε αέρα πάνω από το σφάγιο, στην εβραϊκή τελετουργία. Έτσι, ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο σήμερα, κάθε κυριακή σε κάθε ιουδαιοχριστιανική εκκλησία, κουνιέται το πανί, ο "Αήρ", χωρίς κανένας να είναι σε θέση να δώσει μια λογική απάντηση.
Ο θεολόγος - όπως και ο κάθε καθωσπρέπει δογματισμένος - είχε έτοιμη την απάντηση, λέγοντας ότι συμβολίζει τον σεισμό την ώρα της ανάστασης. Αυτή είναι συνήθως η απάντηση που δίνουν οι "φωστήρες" του δόγματος, παραβλέποντας φυσικά ότι η τελετουργία που επιτελείται είναι η θυσία - σφαγή του θεού αμνού και όχι φυσικά η ανάστασή του, όταν ετοιμάζονται τα λεγόμενα θεία δώρα, όπου ανακοινώνεται η πανάρχαια ρήση -κοινή για τους αρχαίους Έλληνες στις εορτές του Διόνυσου και στους Μιθραϊστές- όποιος φάει από την σάρκα του θεού και πιεί από το αίμα του, θα έχει θεωθεί, κερδίζοντας αιώνιο ζωή....