Αποστολέας Θέμα: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις  (Αναγνώστηκε 40775 φορές)

etidorhpa

  • ...the end of earth
  • Μηνύματα: 566
  • Karma: 0
    • Προφίλ
«ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 10:33:25 »
Δημοσίευση: 24-10-2009 19:37 από Ομάδα TVXS

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στη συμμετοχή των μαθητών του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εκφράζοντας τις παιδαγωγικές αντιρρήσεις στο θεσμό της μαθητικής παρέλασης. Του Aρίστου Αναγνώστου.

«Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους μαθητές Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη” Κι αυτό φυσικά δε μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των δασκάλων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού.

Παρέλαση με το ζόρι

Ωστόσο, παρά την άρνηση των δασκάλων, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού θα παρελάσουν με …άνωθεν επιβολή. Αυτή είναι η απόφαση του Διευθυντή του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Εποπτικού Συμβουλίου των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, το οποίο απαρτίζουν ο επίκουρος καθηγητής, Αθανάσιος Αϊδίνης και οι λέκτορες Τάσος Λιάμπας και Έφη Παπαδημητρίου. Με ομόφωνη απόφασή του το εποπτικό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στο Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου για τις παρελάσεις, θεωρώντας τις «ως συντηρητικά ιδεολογικά σύμβολα και αναχρονιστικές πρακτικές που αντιτίθενται στην υπόσχεση της Παιδαγωγικής ως Επιστήμης της Εκπαίδευσης για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, που προετοιμάζει το δημιουργικό, κοινωνικό, ικανό για συνεργασία και ολόπλευρα ολοκληρωμένο άνθρωπο».

Δάσκαλοι: Η Ιστορία μιλά από μόνη της

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δ. Σ. Θεσσαλονίκης του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ θυμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι: «Το μαθητικό συμπλήρωμα στις στρατιωτικές παρελάσεις ξεκίνησε στα χρόνια του Μεταξά, όταν η ομοιομορφία της εμφάνισης μαθητών και μαθητριών ήταν δεδομένη, ενώ η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας ( Ε.Ο.Ν.) ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος. Από τότε οι μαθητικές παρελάσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθοριζόμενες από ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο -«προαιρετικά και με το ζόρι», παρά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σ΄ αυτές. Η μόνη περίοδος που τέθηκε ουσιαστικά ζήτημα κατάργησής τους ήταν αμέσως μετά τη χούντα. Όμως οι παρελάσεις έμειναν ανέγγιχτες από οποιαδήποτε απόπειρα «εκσυγχρονισμού» ακολούθησε και έτσι μέχρι σήμερα μαθητές και μαθήτριες συνεχίζουν να παίζουν τα στρατιωτάκια με τους εκπαιδευτικούς (και ιδίως τους/τις γυμναστές/τριες) σε ρόλο «επιλοχία».

Από τη σκοπιά της παιδαγωγικής

«Προφανώς, η μαθητική παρέλαση (και μάλιστα στρατιωτικού τύπου) δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη κριτική προσέγγιση από οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά. Αφού όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Γι’ αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στο χώρο του σχολείου. Συναντά τη χαρούμενη αποδοχή των μαθητών/τριών, μόνο γιατί γίνεται «έξω» και αντιμετωπίζεται με την ιλαρότητα ενός παιχνιδιού ρόλων. Έτσι όμως η «εγχάραξη» επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι «συνθήκες πρόσληψης» είναι σχεδόν ιδανικές (πολύ θα θέλαμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται «έξω» και με «παιχνιώδη» διδακτική προσέγγιση).

Όμως τι ακριβώς «εγχαράσσεται»;

α) Διαχωρισμός-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (ολοφάνερα σεξιστικό), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (ολοφάνερα ακατανόητο). Και κυρίως άξιοι/ες ξεχωριστά -η Ελλάδα της σημαίας-πληβείοι πίσω. Μάλιστα η εξάδα μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά- ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό όχλο. Εδώ, συναντάμε και το μεγάλο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες. Η εγκύκλιος που επιτρέπει και τη συμμετοχή ανάπηρων στην πράξη περιορίζεται στους/ις σημαιοφόρους και αποτελεί καταφανώς επικοινωνιακό τρικ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή στα «παρελαύνοντα τμήματα» δεν σέβονται διόλου τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες αυτών των παιδιών.

β) Θηριοδαμαστικός παβλοφισμός: Όλοι/όλες περπατάμε με το ίδιο αφύσικο βήμα, μετά από πολύωρη, μάλιστα, εκγύμναση, που μετατρέπει το σχολείο σε τσίρκο. Για να μπορούμε να «στοιχιζόμαστε» βλέποντας μόνο το κεφάλι του μπροστινού μας και να «ζυγιζόμαστε» ρίχνοντας ματιές στο πλάι στο/στη διπλανό/ή μας και εντέλει να κινούμαστε σαν ρομποτάκια με το ρυθμό που επιβάλλει -παβλοφικά-η σφυρίχτρα ή το «ένα στο αριστερό».

γ) Αγελισμός - ομοιομορφία: συνδέεται με το προηγούμενο όσον αφορά στην κίνηση στο χώρο, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυμασία. Την πιο ορατή προσπάθεια υποταγής του ατόμου στη μαζική ομοιομορφία του συνόλου. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουμε σύνδεση του εθνικοσοσιαλιστικού αυτού κατάλοιπου με το θεσμό της χορηγίας. Συνήθως φροντιστήρια «χορηγούν» μέρος (φουλάρια, γιλέκα, μπερέδες κ.λ.π.) της ενδυμασίας.

δ) Υποβιβασμός του ελεύθερου πολίτη σε υποταγμένο «υπήκοο»: Από ποιο φεουδαρχικό χρονοντούλαπο άραγε βγαίνουν αυτοί οι «επίσημοι» που στέκονται κάθε φορά στην εξέδρα (δεσπότης, στρατηγός, νομάρχης -οι αρχές και εξουσίες του τόπου) επιθεωρώντας με βλοσυρό βλέμμα τους υπηκόους τους, καθώς αυτοί τους «αποδίδουν τιμές» (γιατί άραγε;) στρέφοντας την κεφαλή δεξιά (ενώ ταυτόχρονα κοιτάνε λοξά τη «στοίχισή» τους και ακόμα πιο λοξά τη «ζύγισή» τους);

ε) Κιτς και αισθητική κακογουστιά: Εκτός από τον τρόπο που κινούμαστε και τα ρούχα που φοράμε στην παρέλαση ακούμε και μουσική (δεν υπάρχει τελετουργία χωρίς μουσική υπόκρουση άλλωστε, εκτός από αυτές που απαιτούν πλήρη σιωπή). Και τι μουσική! Στρατιωτικά εμβατήρια (την κακοποίηση, δηλαδή, της όποιας συμφωνικής παράδοσης της Δύσης) που επενδύουν μουσικά κάποια άτεχνα στιχάκια εθνικιστικού κρεσέντου.

στ) Eθνικιστική μονοπολιτισμικότητα: Παρά τα ρητορικά φληναφήματα περί «σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών» οι παρελάσεις αποτελούν έναν ακόμη μηχανισμό (τον πιο χοντροκομμένο, ίσως) για την επιβολή είτε της αφομοίωσης είτε της ρατσιστικής απόρριψης και του αποκλεισμού του «διαφορετικού» από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι «καθιερωμένες» πλέον αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα των αλλοδαπών σημαιοφόρων το αποδεικνύουν περίτρανα.




+n-
through these fires.....

Kαζαντζακικός

  • Μηνύματα: 441
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Το μόνο πράγμα που φοβάμαι, είναι να μην γίνω μια αρμάδα που ξεκίνησε να σκίσει τον ωκεανό και τελικά βουλιάξει σε μια σπιτίσια σκάφη...

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 13:35:32 »
Στην ΑΜΡΑ υπερασπίζουμε την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.  Στο πλαίσιο αυτό, θα έπρεπε να υποστηρίζουμε την άποψη να μη γίνονται μαθητικές παρελάσεις.  Και οι λόγοι αναφέρθηκαν εύστοχα πιο πάνω.

Ειλικρινά δεν ξέρω και ρωτάω.  Να καταργηθούνε οι μαθητικές απουσίες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση?  Να καταργηθεί η εξέταση και τα διαγωνίσματα?

Γιατί να μη καταργηθούνε και οι στολές στο στρατό?  Δηλαδή από το στρατιωτικό παντελόνι καθορίζεται το αξιόμαχο του οπλίτη?  Αν εγώ φοράω ένα πράσινο τζήν παντελόνι, στραβά θα πυροβολώ?

Μέχρι που εκτίνεται η ατομική ελευθερία?  Μέχρι εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου?  Μέχρι εκεί που αρχίζουν οι υποχρεώσεις μας?

«Το μαθητικό συμπλήρωμα στις στρατιωτικές παρελάσεις ξεκίνησε στα χρόνια του Μεταξά, όταν η ομοιομορφία της εμφάνισης μαθητών και μαθητριών ήταν δεδομένη, ενώ η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας ( Ε.Ο.Ν.) ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος. Από τότε οι μαθητικές παρελάσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθοριζόμενες από ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο ...

Ναι, ο Μεταξάς το ξεκίνησε.  Το έκανε για να ράβουν οι ράφτες στολές?  Μήπως βοήθησε έστω και λίγο να ισχυροποιηθεί το εθνικό φρόνημα? Μήπως βοήθησε έστω και λίγο που αντιμετωπίσαμε τους Ιταλούς το ’40 και τους πήραμε και τα σώβρακα?  Και πόσο παιδαγωγικό ήταν αυτό?

Ναι, χάνουμε ελευθερία και εκπαιδεύουμε τα μυαλά σε μία στρατιωτικοποίηση με τις παρελάσεις και τις στολές.  Κερδίζουμε κάτι, ή μόνο χάνουμε? 

Να μην έχουμε στρατιοτικοποίηση.  Και ποιος θα φυλάει τα σύνορα? Ποιος θα υπερασπίζεται την ελευθερία που θέλουμε να έχουμε?  Οι οικονομικοί μετανάστες?  Εμένα δε μου άρεσε που πήγα φαντάρος και δε θέλω ούτε τα παιδιά μου να πάνε. Αλλά θέλω όμως να ζω και «ελεύθερα».  Πως λύνουμε το πρόβλημα και που είναι η ισορροπία?

Και πως κάνεις αξιόμαχο στρατό?  Με καλοραμένες στολές?  Με όπλα υψηλής τεχνολογίας που ελέγχει ο προμηθευτής?  Το υψηλό φρόνημα που βρίσκεται?  Και πως το καλλιεργείς?  Με πρωινάδικα, με reality-shows, με προβολή ανορεξικών μοντέλων?  Μήπως βοηθάει κάπου η στρατιοτικοποίηση των νέων?  Ξέρω ‘γω?  Μήπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες με τη εξαιρετικά στρατιωτική εκπαίδευση που έδιναν στους νέους, να είχαν κάποια μειονεκτήματα ΑΛΛΑ και πλεονεκτήματα σαν κράτος?  Υπάρχουν πολλοί λαοί που έδωσαν παραδείγματα ανάλογα με τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, και που να οφείλεται αυτό άραγες?

Να ίσως ένας μικρός αντίλογος: Κάτω τα ξερά σας από το «Όχι»

Μακάρι να ήξερα που βρίσκεται η ισορροπία.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 26, 2009, 13:53:52 από Κανένας »
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

etidorhpa

  • ...the end of earth
  • Μηνύματα: 566
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 14:18:24 »
αδ.Κανενα,για μενα δεν ειναι θεμα ισορροπιας (η ισως παρα-ειναι)...
Οι μαθητικες παρελασεις δεν εχουν να κανουνμε την τονωση του εθνικου φρονηματος..νομιζω πως κανεις μας δεν ενοιωσε κατι το 'Εθνικο',περα απο την ατελειωτη βαρεμαρα περιμενοντας κατω απο τον ηλιο για να ξεκινησουμε και αυτο με ανταλλαγμα μια εκδρομη...
Η καταργηση των απουσιων και τα λοιπα,δεν εχουν σχεση και φυσικα δεν πρεπει να καταργηθουν..γιατι εχουν να κανουν με την ουσια της υλης που διδασκεται..

Βλεπουμε πραγματι ποσο λειτουργησε το μετρο του Μεταξα-να κολλησει δηλαδη και τους μαθητες στις στρατιωτικες παρελασεις-..τοσα χρονια μετα,το φρονημα των Ελληνων παραμενει Υψηλοτατο...ειδικα στο μηκος της φουστας...

Σχετικα με το 'αξιομαχο' του στρατου,[το οποιο δεν μεταβαλλεται απο τις παρελασεις],νομιζω πως το να λεμε πως κατα βαθος θελουμε να μην εχουμε στρατους και τα παιδια μας να μην ζησουν στιγμες ασχημες,αλλα πρεπει προσωρινα να τονιζεται η 'στρατικοποιηση' μεσω παιδειας,παρελασεων και γενικα εθνικιστικοτερων δρασεων...οδηγει σε αδιεξοδο...


τι αλλο πρεπει να γινει για να καταννοησουμε πως οι εχθροι μας ειναι εσωτερικοι??

Γιατι δηλαδη τα παιδια και ο στρατος να παρελαυνουν 'τονιζοντας΄την ετοιμοτητα μας σε περιπτωση εξωτερικης απειλης (οοοοταν γινει) για 2 μερες τον χρονο και τις υπολοιπες 363 δεν κανουμε ουτε βημα προς την κατευθυνση του να γινουμε μια στοιχειωδως Ευρωπαικων προδιαγραφων χωρα?


Η επιφανειακη πολιτιστικη ζωη της χωρας,με τα reality και τα ανορεξικα μοντελα ειναι στον ιδιο αξονα με την επιφανειακη ποδοσφαιρικη αντιμετωπιση ολων των θεματων...και των λεγομενων 'εθνικων'


Πρεπει καποτε νομιζω να συμφωνησουμε τι εννοουμε οι Ελληνες,οταν λεμε Ελλαδα...ψυχραιμα και χωρις συναισθηματισμους,γιατι αυτοι ειναι που σπερνουν το μικροβιο του Δυισμου....(εμεις/οι αλλοι)....

+n-

through these fires.....

Kαζαντζακικός

  • Μηνύματα: 441
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 14:30:28 »
αδ.Κανενα,για μενα δεν ειναι θεμα ισορροπιας (η ισως παρα-ειναι)...
Οι μαθητικες παρελασεις δεν εχουν να κανουνμε την τονωση του εθνικου φρονηματος..νομιζω πως κανεις μας δεν ενοιωσε κατι το 'Εθνικο',περα απο την ατελειωτη βαρεμαρα περιμενοντας κατω απο τον ηλιο για να ξεκινησουμε και αυτο με ανταλλαγμα μια εκδρομη...
Η καταργηση των απουσιων και τα λοιπα,δεν εχουν σχεση και φυσικα δεν πρεπει να καταργηθουν..γιατι εχουν να κανουν με την ουσια της υλης που διδασκεται..

Βλεπουμε πραγματι ποσο λειτουργησε το μετρο του Μεταξα-να κολλησει δηλαδη και τους μαθητες στις στρατιωτικες παρελασεις-..τοσα χρονια μετα,το φρονημα των Ελληνων παραμενει Υψηλοτατο...ειδικα στο μηκος της φουστας...

Σχετικα με το 'αξιομαχο' του στρατου,[το οποιο δεν μεταβαλλεται απο τις παρελασεις],νομιζω πως το να λεμε πως κατα βαθος θελουμε να μην εχουμε στρατους και τα παιδια μας να μην ζησουν στιγμες ασχημες,αλλα πρεπει προσωρινα να τονιζεται η 'στρατικοποιηση' μεσω παιδειας,παρελασεων και γενικα εθνικιστικοτερων δρασεων...οδηγει σε αδιεξοδο...


τι αλλο πρεπει να γινει για να καταννοησουμε πως οι εχθροι μας ειναι εσωτερικοι??

Γιατι δηλαδη τα παιδια και ο στρατος να παρελαυνουν 'τονιζοντας΄την ετοιμοτητα μας σε περιπτωση εξωτερικης απειλης (οοοοταν γινει) για 2 μερες τον χρονο και τις υπολοιπες 363 δεν κανουμε ουτε βημα προς την κατευθυνση του να γινουμε μια στοιχειωδως Ευρωπαικων προδιαγραφων χωρα?


Η επιφανειακη πολιτιστικη ζωη της χωρας,με τα reality και τα ανορεξικα μοντελα ειναι στον ιδιο αξονα με την επιφανειακη ποδοσφαιρικη αντιμετωπιση ολων των θεματων...και των λεγομενων 'εθνικων'


Πρεπει καποτε νομιζω να συμφωνησουμε τι εννοουμε οι Ελληνες,οταν λεμε Ελλαδα...ψυχραιμα και χωρις συναισθηματισμους,γιατι αυτοι ειναι που σπερνουν το μικροβιο του Δυισμου....(εμεις/οι αλλοι)....

+n-



συμφωνω με τις παραπανω αποψεις...
και φανταρος πηγα και παρελαση εκανα... ολα αυτα τα ωραια του ΚΡΑΤΟΥΣ τα βιωσα και εγω οπως ολοι μας...
ολες αυτες τις μηχανες των εξαρτημενων αντανακλαστικων, που θα ξυπνησουν μεσα σου οταν θα κατορθωσεις καποια στιγμη να κανεις μια σκεψη ελευθερη..
η ελευθερια μας δεν κερδιζει ουτε απο παρελασεις ουτε απο εφ οπλου λογχη αρμ...
ας φανταστουμε την εικονα μας απο ψηλα.. ας φανταστουμε χαμστερακια δηλαδη στο κλουβι τους να παρελαυνουν να σηκωνουν σημαιες, να μαλωνουν στα καναλια για το αν το γκρι χαμστερακι μπορει να σηκωσει την σημαια, να καβαλανε τανκ και ολα αυτα μεσα στο ΚΛΟΥΒΙ...
αντιλαμβανεστε πιστευω τι θελω να πω...
Κρατος απο το κρατεω-ω.. ΚΛΟΥΒΙ για το μυαλο και το σωμα...
το κρατος γνψριζει και απο μεταμφιεσεις.. ντυνεται πατριδα και καθηκον...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 26, 2009, 14:32:11 από kazantzakikos »
Το μόνο πράγμα που φοβάμαι, είναι να μην γίνω μια αρμάδα που ξεκίνησε να σκίσει τον ωκεανό και τελικά βουλιάξει σε μια σπιτίσια σκάφη...

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 15:49:23 »
Και φυσικά οι παρελάσεις δεν είναι το κλειδί για το υψηλό εθνικό φρόνημα και της ανεξαρτησία μας.  Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο.  Η Ιταλία του Μουσολίνι έκανε πολύ καλύτερες παρελάσεις από εμάς και δεν την οφέλησε.

Το να παίρνουμε μέτρα όμως σκεφτόμενοι μονόπλευρα, χωρίς να υπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους, το να το παίζουμε κουλτουριάριδες, φιλελεύθεροι, δημοκρατικοί και ότι άλλο, τελικά ίσως αποβλέπει απλά να γινόμαστε αρεστοί στους ομοιδεάτερς μας και στο λαό ενώ την ίδια στιγμή, έστω και άθελά μας τον υπονομεύουμε.
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Kαζαντζακικός

  • Μηνύματα: 441
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 16:10:07 »
φυσικα και να θυμομαστε την ιστορια, φυσικα και να θαυμαζουμε το σθενος ανθρωπων που τα δωσαν ολα για την ελευθερια, οχι για την δικια μας, παρα για την δικια τους.

Η Ιταλία του Μουσολίνι έκανε πολύ καλύτερες παρελάσεις από εμάς και δεν την οφέλησε.

Επομενως σε μας σε τι θα ωφελησει;

Το να παίρνουμε μέτρα όμως σκεφτόμενοι μονόπλευρα, χωρίς να υπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους, το να το παίζουμε κουλτουριάριδες, φιλελεύθεροι, δημοκρατικοί και ότι άλλο, τελικά ίσως αποβλέπει απλά να γινόμαστε αρεστοί στους ομοιδεάτερς μας και στο λαό ενώ την ίδια στιγμή, έστω και άθελά μας τον υπονομεύουμε.

οποιος θελει να αρεσει στους αλλους , αλιμονο του....
αραγε κρυβεται κατι διαφορετικο απο αυτο στις παρελασεις, το συναισθημα να δειξουμε ιδιοι με ολους;

αυτο που μου την εσπαγε περισσοτερο απολα στο θαλαμο στο στρατο ηταν η επιβεβλημενη ομοιομορφια...

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 26, 2009, 16:11:50 από kazantzakikos »
Το μόνο πράγμα που φοβάμαι, είναι να μην γίνω μια αρμάδα που ξεκίνησε να σκίσει τον ωκεανό και τελικά βουλιάξει σε μια σπιτίσια σκάφη...

ΣΕΡΑΠΙΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 492
  • Karma: 0
  • FR.M.T.S.G
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 16:44:35 »
  Μήπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες με τη εξαιρετικά στρατιωτική εκπαίδευση που έδιναν στους νέους, να είχαν κάποια μειονεκτήματα ΑΛΛΑ και πλεονεκτήματα σαν κράτος?  Υπάρχουν πολλοί λαοί που έδωσαν παραδείγματα ανάλογα με τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, και που να οφείλεται αυτό άραγες?

Διαφωνώ με τη εθνική αμνησία. Συμφωνώ με την μνήμη.

Πριν την ισσοροπία, προηγήτε η Πειθαρχία, δεν ειναι εξαναγκασμός, αλλά μαθητεία, κυριαρχίας συναισθημάτων και λογικής, αυτό είχαν οι Θεοί Σπαρτιάτες και Μακεδόνες, δεν πρόκειται να υπάρξει κυριαρχία του "εσώτερου" στον "εξώτερο" εαυτό και αντίστροφα (ισσοροπία) αν δεν υπάρξει πρώτα πειθαρχία. Όπου αρχή, οι ιδέες και τα νοούμενα, ηθική. Ακόμα και οι φιλόσοφοι το γνώριζαν και υπηρετούσαν τα υψηλά και τα ιδανικά. (Γιατί και ο "εσωτερικός" πρέπει να πειθαρχήσει στα εξωτερικά φαινόμενα, ναί είναι θεικής φύσης αλλά απευθύνετε σε υλικό επίπεδο, δυσκύνητο. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος για ενσάρκωση, εργαστήρι εμπειριών. Ο "στρατός" πρώτα απόλα μαθαίνει από την αρχαιότητα την πειθαρχεία του είναι ως πρός το συ΄νολο και αντίστροφα.  (μην αναφέρουμε το τι τραβάει ο καθένας στο στρατό, άλλο εννοώ). Σίγουρα ο στρατός έχει στραβά, αλλά διδάσκει. Θυσία για το σύνολο , υπέρ ΒΩΜΜΟΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ.

Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ, ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ, ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ, ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ....

Τι μεγαλείο μπορεί να κρύβετε στην παραπάνω φράση. Και τι εσωτερικό πεδίο είχαν κατακτήσει αυτοί οι Άγγελοι.

Μέσα από τη σκλαβιά της πειθαρχίας τους δίδαξαν την Ελευθερία.

Σαν έναν, άλλο ανόητο που ρώτησε αν η σημαία, είναι σημαντική.

Όσο για τους δασκάλους, αντί να ατιδρούν θα έπρεπε να διδάσκουν με τον τρόπο τους με το παραδειγμά τους, με τον τρόπο ζωής τους, δυστυχώς μεγάλη μερίδα ασκεί το λειτούργημα αυτό από το φόβο της ανεργίας. Πολλοί δε είναι ανάξιοι να σπείρουν τον εν-θουσιασμό και το ψυχικό θάρρος περί ζωής στους μαθητές τους.

Εσωτερική συζήτηση με τον ένδον εαυτό: καλό είναι να αγαπάς την πατρίδα σου αλλά γιατί η αγάπη πρέπει να έχει σύνορα, απάντηση στον ένδον εαυτό: Άν δεν αγαπήσεις μια πατρίδα , δεν θα μάθεις ποτέ τι είναι η αγάπη, και για τις άλλες πατρίδες.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 26, 2009, 17:25:53 από ΣΕΡΑΠΙΣ »
Per aspera ad astra

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 16:45:32 »
φυσικα και να θυμομαστε την ιστορια, φυσικα και να θαυμαζουμε το σθενος ανθρωπων που τα δωσαν ολα για την ελευθερια, οχι για την δικια μας, παρα για την δικια τους.

Και πως θα γίνει αυτό?  Όταν τα σημερινά ελληνόπουλα δεν ξέρουν την ιστορία τους και λένε ότι το 1821 πολεμήσαμε τους Γερμανούς.  

Ναι, να καταργήσουμε την παρέλαση, αλλά αυτό πως βελτιώνει την άθλια κατάστασή μας?  Εκεί κολλήσαμε τώρα? Σίγουρα αυτοί οι εκπαιδευτικοί που κάνανε αυτή την κίνηση το σκέφτηκαν σφαιρικά και έχουν να μας δώσουν λύσεις για την κατάντια, αμορφοσιά και αδυναμία της Ελλάδας διεθνώς?

Γιατί κάποιος δε σκέφτεται πως θα αλλάξει η κατάσταση ώστε να γίνουν τόσο υπερήφανοι οι Έλληνες για την πατρίδα τους, τόσο μαχητικοί για τα εθνικά τους δικαιώματα, που αντί να γκρινιάζουν και να λουφάρουνε, να τρέχουν με υπερηφάνεια να πάρουν μέρος σε μία παρέλαση?  Ας δώσουμε στον Έλληνα πίσω την εθνική υπερηφάνεια του (εκεί είναι η ουσία) και μετά να καταργήσουμε και την παρέλαση, να καταργήσουμε και την αργία, να δουλεύουμε μία ημέρα παραπάνω να αυξηθεί και η παραγωγή της Ελλάδας.  Τεχνοκρατικά αυτό είναι το σωστό.  
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 26, 2009, 16:47:07 από Κανένας »
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

etidorhpa

  • ...the end of earth
  • Μηνύματα: 566
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 17:24:51 »
Γιατί κάποιος δε σκέφτεται πως θα αλλάξει η κατάσταση ώστε να γίνουν τόσο υπερήφανοι οι Έλληνες για την πατρίδα τους, τόσο μαχητικοί για τα εθνικά τους δικαιώματα, που αντί να γκρινιάζουν και να λουφάρουνε, να τρέχουν με υπερηφάνεια να πάρουν μέρος σε μία παρέλαση?  Ας δώσουμε στον Έλληνα πίσω την εθνική υπερηφάνεια του (εκεί είναι η ουσία) και μετά να καταργήσουμε και την παρέλαση, να καταργήσουμε και την αργία, να δουλεύουμε μία ημέρα παραπάνω να αυξηθεί και η παραγωγή της Ελλάδας.  Τεχνοκρατικά αυτό είναι το σωστό.  

Η καταργηση της παρελασης,ειναι ενα απο τα πρωτα βηματα που θα μας κανει να νοιωσουμε εθνικη υπερηφανεια,βλεποντας πως το ιδιο μας το κρατος,δεν τοποθετει τον εαυτο του αναμεσα στις δημοκρατιες τυπου μπανανιας...και κανει απλως το αυτονοητο.Δεν χρειαζεται να πεισει εμας για το ηθικο φρονημα των ενοπλων δυναμεων...ετσι και αλλοιως,ειτε μας πεισει ειτε οχι,αυτες θα εχουμε....

Ειμαι και εγω υπερ της εθνικης μνημης και οχι της αμνησιας.Αλλα εμενα η εθνικη μου μνημη μου λεει πως καθε φορα που οι Ελληνες εδιναν τις γενναιες μαχες υπερ βωμων και εστιων,δεν διδασκονταν τιποτε απολυτως απο αυτες,παρα πως θα φαγωθουν μεταξυ τους,και μαλλιστα με πολυ πιο φρικαλεες πραξεις...
απο αρχαιοτατων χρονων...

+n-

through these fires.....

ΣΕΡΑΠΙΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 492
  • Karma: 0
  • FR.M.T.S.G
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 17:28:56 »
Αυτό είναι το μεγαλείο της ψυχικής μας φυλής , παράγουμε ΗΡΩΕΣ και ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ. Και τα δύο χρειάζονται μεγάλη δύναμη.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 26, 2009, 17:38:51 από ΣΕΡΑΠΙΣ »
Per aspera ad astra

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 26, 2009, 21:07:37 »
Η καταργηση της παρελασης,ειναι ενα απο τα πρωτα βηματα που θα μας κανει να νοιωσουμε εθνικη υπερηφανεια,βλεποντας πως το ιδιο μας το κρατος,δεν τοποθετει τον εαυτο του αναμεσα στις δημοκρατιες τυπου μπανανιας...και κανει απλως το αυτονοητο.Δεν χρειαζεται να πεισει εμας για το ηθικο φρονημα των ενοπλων δυναμεων...ετσι και αλλοιως,ειτε μας πεισει ειτε οχι,αυτες θα εχουμε....

Από τέτοιου είδους "εθνική υπερηφάνια" έχουμε μπόλικη :
Ό Κώστας Καραμανλής "υπερήφανος" Μακεδών...
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 27, 2009, 00:38:49 »
'Ισως, δεν είναι θέμα, αν πρέπει να γιορτάζουμε τις ημέρες της Απελευθέρωσής μας, αλλά το πως τις γιορτάζουμε.

Αν, για παράδειγμα, την ημέρα της γιορτής, διοργανώνονταν σχολικά συνέδρια, προβληματισμού πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε θέματα Ελευθερίας, καθώς και κατάθεση προτάσεων για ένα καλύτερο αύριο, τότε ίσως να γιορτάζαμε την Απελευθέρωσή μας, με έναν πιο αυθεντικό τρόπο, μια και θα αποσκοπούσε στην προαγωγή του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απεναντίας η παρέλαση όπως γίνεται σήμερα, είναι μηχανιστική, τυπολατρική, και χωρίς ουσία.


Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 27, 2009, 23:14:25 »
   Μαθητικές παρελάσεις. Ένα θέμα φαινομενικά απλό αλλά ουσιαστικά με πολλές σοβαρές πτυχές και προεκτάσεις.

   1ο σκέλος: Είναι οι παρελάσεις χαρακτηριστική εκδήλωση τριτοκοσμικών χωρών; Τι γίνεται στις προηγμένες χώρς ανατολής και δύσης;

   2ο σκέλος: Το πατριωτικό φρόνημα και οι ιστορικές μνήμες είναι σωστό να μεταβιβάζονται και να εμφυσείται στα παιδιά μας;

   3ο σκέλος: Οι παρελάσεις είναι αποκλειστικά εφευρήματα, κατάλοιπα στρατοκρατίας και μόνον στρατοκρατική εκδήλωση; Οι παρελάσεις των μασόνων ανά τον κόσμο, οι καρναβαλικές παρελάσεις, οι παρελάσεις των Ολυμπιακών αγώνων είναι όλες στρατοκρατικές εκφάνσεις και χρειάζεται όλες να καταργηθούνε;

   4ο σκέλος: Μήπως  κάποια στιγμή οφείλουμε να αναρρωτηθούμε επιτέλους, "τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα - κοινωνία και να πάψουμε να απαιτούμε μόνον αναρρωτόμενοι τι κάνει η πατρίδα για μας;"

   Και να ξανατονίσουμε την φράση του Σέραπι, ότι, "όποιος δεν αγαπά την πατρίδα του, δεν δύναται να αγαπήσει καμιάν άλλη πατρίδα. (Εθνότητα, λαό, κοινωνική ομάδα κλπ....)
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

etidorhpa

  • ...the end of earth
  • Μηνύματα: 566
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: «ΌΧΙ» δασκάλων στις μαθητικές παρελάσεις
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 04:10:55 »
1ο σκελος: Ετσι οπως τιθεται το ερωτημα,πρεπει να διαχωρισουμε τις καθαρα στρατιωτικες παρελασεις απο τις μαθητικες.Εξαρταται ποιες χωρες θεωρει ο καθενας προηγμενες.Στις Τριτοκοσμικες παντως σιγουρα γινονται..(Λατ.Αμερικη,Iran, etc.),Απο τις υπολοιπες...Η.Π.Α.(αν θεωρουνται προηγμενες),εχουμε μαθητικες/στρατιωτικες, σε καποιες πολιτειες...Ευρωπη,σε Γαλλια-Μ.Βρεττανια μαθητικες οχι- στρατιωτικες οχι σε πολεις αλλα σε στρατοπεδα..ας μην ασχοληθουμε με τις βορειες χωρες (Σουηδια,Νορβηγια,κλπ..)..εχουν ημερες μουσικης,φυσης,κλπ...

2ο σκελος: Φυσικα...αλλα το προβλημα προκυπτει επειδη δεν εννοουμε ολοι ακριβως το ιδιο με τον ορο 'πατριωτικο φρονημα'...οι Σουηδοι και οι Νορβηγοι για παραδειγμα,χωρις να περνανε απο τοσο συναισθηματικες εντασεις σχετικα με το ποσο πατριωτης ειναι ο καθενας,περνανε στα παιδια τους την ουσια του πραγματος,που ειναι ο πολιτισμος και η βαθεια προσηλωση στον σεβασμο του ανθρωπου και του περιβαλλοντος.

3ο σκελος:ΝΑΙ..θα ελεγα πως οι παρελασεις των Ολυμπιακων αγωνων και των μασονων [αν παραβλεψει κανεις το γεγονος πως ειναι γελοιες],δεν ειναι του ιδιου στοχου με τις στρατιωτικες,αλλα νομιζω πως οταν σταματησουν να γινονται,ισως και οι Ολυμπιακοι και οι Μασωνοι βαδισουν προς τις πηγες τους....αν ειναι αλλες απο το χρημα..

4ο σκελος: Ναι,αλλα νομιζω πως ολοι μας εχουμε μια αλλη 'πατριδα' της οποιας ειμαστε κατοικοι...

Σχετικα με την φραση του αδ. Σεραπι...αυτο το 'οποιος δεν αγαπα την πατριδα του',δεν με βρισκει συμφωνο..τι ακριβως εννοει? Πρεπει να δεχομαι τα παντα οπως ειναι?Εγω δεν εχω λογο για την πατριδα μου? Πρεπει το δικο μου οραμα να συμβαδιζει με το οραμα των αλλων? Φυσικα και αγαπαω την πατριδα μου..αλλα αγαπαω διαφορετικα προφανως κομματια της, και αγωνιω για να παει προς τα εκει που θελω...Δεν μπορω να δεχθω 'πως για να θεωρηθω πως αγαπαω την πατριδα μου,πρεπει να υιοθετησω συγκεκριμενες συμπεριφορες..

Δεν μπορω να δεχθω πως εχουμε ιστορικη μνημη και δεν βλεπουμε αυτο ακριβως που ειπε ο αδ.: Kazantzakikos..
'Κρατος απο το κρατεω-ω.. ΚΛΟΥΒΙ για το μυαλο και το σωμα...
το κρατος γνψριζει και απο μεταμφιεσεις.. ντυνεται πατριδα και καθηκον...'



+n-
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 04:15:11 από etidorhpa »
through these fires.....