Γεια σας~!
Γνωρίζει κανένας τίποτα για την Κυβερνητική του Νου?
Ευχαριστώ πολυ.
Κλάδος της «Γνωσιακής Επιστήμης» (όχι γνωστικής), είναι η «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία» και μία τεχνική αρκετά διαδεδομένη της δεύτερης, η Συμπεριφοριστική Ψυχολογία». Πυρήνα της «Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας» αποτελεί η «Κυβερνητική». Η «Κυβερνητική» είναι η επιστήμη της αυτορρύθμισης και αυτοοργάνωσης των συστημάτων, οπότε, αναφερόμενοι σε έμβιους οργανισμούς, μελετά, διερευνά και ερμηνεύει το φαινόμενο της αυτοοργάνωσης, τους τρόπους, μορφές κα κανόνες που διέπουν την επιτελούμενη αυτοοργάνωση. Αναφερόμενοι είτε σε συστήματα, όπως π.χ. το κοινωνικό ή το ευρύτερο περιβαλλοντικό, ισχύουν οι ίδιοι τρόποι αναλογικά στην αυτοοργάνωση που παρουσιάζει και ένας μεμονωμένος οργανισμός, όπως ο άνθρωπος.
Η «Κυβερνητική» ουσιαστικά αιτείται ένα μεγάλο σύνολο πληροφοριών τις οποίες διαπραγματεύεται αναλυτικά και έχει σαν αποτέλεσμα μία δυναμική πορεία αλλαγών, προσαρμογών και καινοτομικών συμπεριφορών. Συνήθως με την μερική ανάλυση ή την πλημμελή πληροφόρηση, το άτομο ή ο ευρύτερος οργανισμός, ακολουθεί έτοιμα και παγιωμένα μηχανιστικά πρότυπα αντίδρασης και συμπεριφοράς. Στην «Κυβερνητική του Νου», ωθείται ο Νους του κάθε ανθρώπου, αναλύοντας εκτενέστερα και εμβαθύνοντας στην γνώση – αφού πρώτα εμπλουτίζεται και με πληθώρα πληροφοριών – να απαλλαγεί από καθιερωμένα μηχανιστικά πρότυπα και να επαναδομήσει νέους μηχανισμούς αντίδρασης και εν γένει συμπεριφοράς. Έτσι προέκυψε η τεχνική της συμπεριφοριστικής, ουσιαστικά όμως έγινε γνωστή περισσότερο η λαϊκή έκδοση και μάλλον επιφανειακή νεοεποχίτικη, ως «μέθοδος αυτογνωσίας», απόρροια της οποίας είναι και τα σεμινάρια αυτοβελτίωσης με την μέθοδο της «Κυβερνητικής του Νου». Στοιχεία της μεθόδου πρωτοπαρουσιάστηκαν σε λαϊκή έκδοση προσωπικής βελτίωσης, στην μέθοδο «Σίλβα»και ειδικότερα στο «Mind control».
Για την «Γνωσιακή Επιστήμη» και την «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία», υπάρχουν αξιόλογα άρθρα σε επιστημονικούς ιστοτόπους και στα Ελληνικά, όπως και μεγάλη βιβλιογραφία, για δε την «Κυβερνητική», βιβλία όπως, «Ζάκ Γκυγιομώ, Κυβερνητική και Διαλεκτικός Υλισμός, Θεμέλιο, 1965» και «Ν. Βίνερ: «Κυβερνητική», Καστανιώτης», είναι αρκετά διαφωτιστικά. Υπάρχουν ακόμα στα Ελληνικά και τα, «Κ. Καρούμπαλος: «Θεωρία Πληροφορίας και Φυσικές Επιστήμες», στο Θεμέλιο των Επιστημών, Gutenberg, 1979», «Andre Goudot-Perrot, «Κυβερνητική και Βιολογία», Ζαχαρόπουλος, Σειρά «Τι ξέρω»» και «Ν. Βίνερ, «Κυβερνητική και Κοινωνία», Παπαζήσης»….
Όπως κάθε επιστήμη, έχει και αυτή την κακή της χρήση, που είναι ο έλεγχος, όχι του δικού μας Νου, αλλά των ανθρώπινων εγκεφάλων με σκοπό την ποδηγέτηση και την κυριάρχηση των άλλων….