Αποστολέας Θέμα: περι πνευματικων δικαιωματων....  (Αναγνώστηκε 4976 φορές)

Kαζαντζακικός

  • Μηνύματα: 441
  • Karma: 0
    • Προφίλ
περι πνευματικων δικαιωματων....
« στις: Ιουλίου 09, 2009, 21:16:39 »
αγαπητοι αδερφοι θα ηθελα αν καποιος γνωριζει να μας καταθεσει εδω στο φορουμ τροπους με τους
οποιους μπορουμε να διασφαλισουμε την πνευματικη μας ιδιοκτησια, ειτε σαν συγγραφικο εργο ,ειτε σαν ευρεσιτεχνια
παντως τυπου.

Το μόνο πράγμα που φοβάμαι, είναι να μην γίνω μια αρμάδα που ξεκίνησε να σκίσει τον ωκεανό και τελικά βουλιάξει σε μια σπιτίσια σκάφη...

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: περι πνευματικων δικαιωματων....
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 13, 2009, 17:27:41 »
Για να διασφαλίσουμε ένα συγγραφικό έργο, μπορούμε να εκδόσουμε ένα ISBN, ή να το ταχυδρομήσουμε στον εαυτό μας, ή να το δημοσιεύσουμε επώνυμα, σε κάποιο ΜΜΕ ή Διαδίκτυο.

Για κάθε άλλη ευρεσιτεχνία χρειάζεται να τη δηλώσουμε...


http://liaison.ntua.gr/core/portal.asp?cpage=NODE&cnode=159&clang=0

Το Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας   

Τα δικαιώματα σε μία εφεύρεση κατοχυρώνονται μέσω ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας (ΔΕ). Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι ένας τίτλος ιδιοκτησίας, που χορηγείται από μία εξουσιοδοτημένη εθνική ή διεθνή αρχή, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο καταθέτη. Το δίπλωμα αφενός περιγράφει πλήρως την εφεύρεση στην οποία αναφέρεται, αφετέρου δίνει στους κατόχους του, το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την εφεύρεση σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο για όσο χρόνο το δίπλωμα βρίσκεται εν ισχύ. Ο χρόνος ισχύος ενός διπλώματος είναι είναι 20 έτη, και στη διάρκεια ισχύος του διπλώματος οι κάτοχοι του μπορούν

εφόσον η εφεύρεση είναι προϊόν, να απαγορεύουν σε τρίτους στους οποίους δεν έχουν παραχωρήσει σχετικά δικαιώματα, τη χρήση, παραγωγή, πώληση, εισαγωγή και γενικότερα την οικονομική εκμετάλλευση του προϊόντος,
εφόσον η εφεύρεση είναι μέθοδος, να απαγορεύουν σε τρίτους στους οποίους δεν έχουν παραχωρήσει σχετικά δικαιώματα, τη χρήση της μεθόδου και τη χρήση, παραγωγή, πώληση, εισαγωγή και γενικότερα την οικονομική εκμετάλλευση των προϊόντων που παράγονται άμεσα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή.

Όπως προαναφέρθηκε τα δικαιώματα, εκτός από περιορισμένη χρονική διάρκεια, μπορούν να ασκηθούν σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, δηλαδή οι κάτοχοι ΔΕ μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα αυτά, στο κράτος στο οποίο ισχύει το δίπλωμα. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχουν επίσης το δικαίωμα να μεταβιβάζουν τους τίτλους που κατέχουν και να παραχωρούν αποκλειστικά ή μη αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης των.

Αρμόδια αρχή στην Ελλάδα για τη χορήγηση ΔΕ είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.). Το ΔΕ δηλαδή, που χορηγείται από τον Ο.Β.Ι. ισχύει μόνο στην Ελλάδα, ως και το δίπλωμα που χορηγείται π.χ. από το αντίστοιχη αρχή της Γαλλίας ισχύει μόνο στην Γαλλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει «κοινοτικό δίπλωμα», δηλαδή ένα ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που να έχει ισχύ σε όλες τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης. 

Ο νόμος, που ρυθμίζει στην Ελλάδα τα σχετικά με την προστασία των εφευρέσεων μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι ο 1733/87, με τον οποίο ιδρύθηκε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Πριν από την  ίδρυση του οργανισμού, οι εφευρέσεις ήταν στην δικαιοδοσία του τότε Υπουργείου Βιομηχανίας. Ο νόμος 1733/87 αναφέρει και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας από τον Ο.Β.Ι. καθώς επίσης και τις προϋποθέσεις για την ισχύ τους.

Ένας τίτλος, παρεμφερής του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, που προβλέπεται από την ελληνική αλλά και άλλες εθνικές νομοθεσίες, είναι τα πιστοποιητικά υποδείγματος χρησιμότητας (ΠΥΧ). Οι προϋποθέσεις χορήγησης των ΠΥΧ διαφοροποιούνται από αυτές χορήγησης ΔΕ, και η διάρκεια ισχύος τους είναι 7 χρόνια.

Εκτός του νόμου αυτού η Ελλάδα έχει κυρώσει  και τέσσερεις σημαντικότατες διεθνείς συμβάσεις που ρυθμίζουν διεθνώς τα σχετικά με την προστασία των εφευρέσεων:

α) η Σύμβαση των Παρισίων (Paris Convention), με την οποία εισάγεται το δικαίωμα στην «προτεραιότητα»,

β) η Σύμβαση για τα Ευρωπαϊκά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (European Patent Convention), με βάση την οποία ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας,

γ) η Συνθήκη Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (Patent Cooperation Treaty) με βάση την οποία, είναι δυνατή η κατάθεση διεθνούς αίτησης για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και

δ) τα TRIPS – Trade Related Intellectual Property Aspects – που θέτουν το πλαίσιο και τους κανόνες, με τους οποίους πρέπει να συμφωνούν οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν τα ΔΕ αλλά και γενικότερα τη διανοητική ιδιοκτησία.

Ακολούθως παρουσιάζονται οι τρόποι απόκτησης ΔΕ, οι σχετικές προϋποθέσεις, δίνοντας έμφαση σε θέματα, που απασχολούν ιδιαίτερα τους ασχολούμενους με τη έρευνα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Για λεπτομερή αναφορά στις διαδικασίες χορήγησης οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στις ιστοσελίδες των αρμοδίων οργανισμών.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 13, 2009, 20:11:47 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/