author=Ορφέας link=topic=158.msg1448#msg1448 date=1180534565]
Ξαναγυρίζουμε αναγκαστικά στην αρχαιοελληνική αντίληψη για να βρούμε τις απαντήσεις για ότι ψάχνουμε.
Για την έννοια της Δίκης, στην αρχαιότητα έχουμε δύο διαφορετικές θεότητες.
Την Δίκη - αναφέρεται και ο οφθαλμός της Δίκης ο οποίος τα πάντα ορά- και την Νέμεση.
Υπάρχει η έννοια της καταγραφής των δράσεών μας -εν είδη μνήμης - η οποία συσσωρεύει και καταγράφει το σύνολο των έργων μας και η ανταπόδοση αυτών -ανταμοιβή ή ανάγκη επανάληψης του μαθήματος - μεταφέρεται στο μέλλον, πολλάκις μάλλιστα σε επόμενη ενσάρκωση.
Προσωπικά, έχω χορτάσει να βλέπω γύρω μου φτωχούς ανθρώπους που όμως όσο κι αν πόνεσαν και μόχθησαν και ποδοπατήθηκαν όλη τους την ζωή, η φτώχεια δεν τους ώθησε στην παραβατικότητα.
Παρ' όλα αυτά αφήνονται να πεθαίνουν αβοήθητοι σε ράντζα άνευ της αξιοπρέπειας που αξίζουν, επειδή δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε Ιδιωτική περίθαλψη, ούτε τα φακελλάκια του δημοσίου.
Τους βλέπω να μην κάνουν γιορτές γιατί η πενιχρή σύνταξη δεν φτάνει ούτε για την φαρμακευτική αγωγή που δήθεν πληρώνει η κρατική τους ασφάλιση. Παρόλ' αυτά συνεχίζει να αντέχει αξιοσημείωτα η ηθική τους και δεν προβαίνουν σε καμία παραβατικότητα.
Παρ' ότι πολλοί άνθρωποι είναι φάροι καλοσύνης, τους βλέπεις να υποφέρουν απο χίλιες δυο ασθένειες.....Κι όμως, ούτε μια στιγμή δεν γυρίζουν να καταραστούν τους γύρω τους ή τον Θεό....
Το πρόσφατο σκάνδαλο του "Παραδικαστικού" απλώς έδειξε την επιφάνεια....δεν μας έχει δείξει ακόμη, τα "αδίκως καταδικασθέντα θύματα"....οι οποίοι φυσικά, θα ήταν άνθρωποι που δεν άντεχαν να "πληρώσουν" για "θετικές αποφάσεις"....τους έφαγε η "αφάνεια" αυτούς....καμία δικαίωση.....
Ποιά "Κοσμική ή Υπερκοσμική Δικαιοσύνη" λοιπόν?
Μια απέραντη σαδιστική αδικία επικρατεί στην καθημερινότητα του ανθρώπου.....
Αυτό βλέπω εγώ.....δυστυχώς....
Η έννοια όμως της Νέμεσης - που και οι θεοί την τρέμουν - έχει άμεση σχέση με το "Μέτρο".
Δηλαδή, "επεμβαίνει" κατά μία έννοια, όταν παρατηρηθεί μεγάλη υπέρβαση (ή και μείωση) του ορίου, του μέτρου.
Αυτού του είδους η επέμβαση -την οποία φοβούνται όλοι γιατί είναι σφοδρή και τρομερά επώδυνη - είναι που αποκαλείται "θεία δίκη", Νέμεσις....
Αναρωτιέμαι, ειλικρινά.....
Η Νέμεσις, τι θεωρεί τελικά "ύβρι"!!!??
Τι?
Δηλαδή, πόση αδικία θα πρέπει να υπάρξει στην κοινωνία για να θεωρηθεί ύβρις και να επέμβει?
Πόσα δισεκατομμύρια μαρτυρικοί θάνατοι αθώων ανθρώπων - είτε σε πολέμους είτε εν ειρήνη - θα πρέπει να συμβούν, για να θεωρηθεί "ξεπέρασμα του ορίου" και να "επέμβει"?
πχ Ο μαζικός βιασμός ανδρών - γυναικών - παιδιών σε έναν πόλεμο δεν είναι ύβρις?
Τα βασανιστήρια δεν είναι ύβρις?
Το ότι ο άνθρωπος είναι ένα βήμα απο την ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη και του ίδιου του ανθρώπινου είδους, και όλων των ειδών του πλανήτη, δεν είναι ύβρις?
Αναρωτιέμαι, ώρες ώρες σαν τον Ηρακλή......
Υπάρχουν πραγματικοί Θεοί?
ή υπάρχουν μόνον ανδρείκελα Θεών που παίζουν στις πλάτες των ανθρώπων?
Αντιστοίχως,
υπάρχει Νέμεσις?
Διότι, Νέμεση και "Θεία Δίκη" εγώ γύρω μου , με τα "μάτια" που διαθέτω αυτή την στιγμή, δεν βλέπω ......δυστυχώς.....
Αυτό που βλέπω, είναι πως όσο πιο πολλά λεφτά διαθέτεις, τόσο καλύτερους δικηγόρους, γιατρούς, μπράβους και οικονομισάριους πληρώνεις και φυσικά, αυτή η ισχύς "εξαργυρώνεται προς τα έξω" με ένα ανώτερο επίπεδο και ποιότητα ζωής.....
αλλά κυρίως επιβραβεύεται με "ατιμωρησία"....
Πλήρη "ατιμωρησία"....
"Απόδοση Δικαιοσύνης στην άλλη (επόμενη) ζωή" μέσω του Κάρμα?
Μα αν δεν "θυμάσαι" τα "προηγούμενα" τι να τα κάνεις τα επόμενα?
Είναι σαν να λέμε "να σε βάζουν στην φυλακή για ποινή 100 ετών χωρίς να σου λένε το κατηγορητήριο"....
Ε, όχι, κάτι δεν στέκει καλά εδώ....
Κάτι δεν πάει καλά εδώ....