H αλήθεια είναι ότι έχουν αλλοιωθεί οι έννοιες που χρησιμοποιούμε σε σχέση με την Αρχαία Ελλάδα, όπου είχαν μία συγκεκριμένη λέξη για να περιγράψουν επακριβώς μία κατάσταση. Σίγουρα οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν προσεγγίσει αρκετά την αλήθεια, μια και ο δυτικός μυστικισμός ή αποκρυφισμός, έχει σαν βάση την Αρχαία Ελληνική παράδοση, ή καλύτερα το ΕυρωπαΪκό Πάνθεο.
Η λέξη "διαλογισμός" έχει τροποποιηθεί στις μέρες μας, (μέσω της λέξης meditation) και αναφέρεται επί των πλείστων σε υπερβατικές καταστάσεις έκστασης και ένωσης με το θείο... δανειζόμενο κυρίως από ανατολικές πρακτικές όπως η Γιόγκα... (αισθαντικότητα)
Στο δυτικό πολιτισμό, από αρχαιοτάτων χρόνων, αναφέρεται στην περισυλλογή, και στην συγκέντρωση του ανθρώπου πάνω σε ένα αντικείμενο μελέτης έτσι ώστε να κατανοηθεί όσο γίνεται περισσότερο... (διανοητικότητα)
Το Αμορκ συνδυάζει αυτούς τους δύο τύπους διαλογισμών και ονομάζει τον «ανατολικού τύπου», παθητικό διαλογισμό, και τον «δυτικού τύπου», ενεργητικό διαλογισμό.
Ο άνθρωπος αν και ζει ανάμεσα σε σταυροδρόμια (σταυρούς) και διπολικότητες, καλείται να τα εναρμονίσει και να προσεγγίσει την Θεία Συνείδηση, το (Ρόδο)... Έτσι λοιπόν και ο διαλογισμός (όπως έχει φτάσει στις μέρες μας να λέγεται) χωρίζεται σε δύο μέρη, τα οποία χρειάζεται να συνεργαστούν μεταξύ τους για να φέρουν ένα ολοκληρωμένο και υγιή αποτέλεσμα...
Δηλαδή μπορούμε να αρχίσουμε ερευνώντας, συγκεντρωμένοι, εστιασμένοι πάνω σε ένα αντικείμενο ή ιδέα και ύστερα να αφεθούμε να συλλάβουμε υπερβατικά (μέσω του υποσυνειδήτου μεταβαίνοντας στο υπερσυνείδητο) έννοιες οι οποίες δεν ήταν και τόσο εμφανές στο φαινομενικό μας κόσμο, και να αντιληφθούμε βαθύτερες πλευρές ενός ζητήματος...
Για παράδειγμα, τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι δεν είχαν χημικά εργαστήρια για να εφεύρουν φάρμακα. Επικοινωνούσαν μέ τη φύση και δεχόταν πληροφορίες μέσω ενυπνίων, για τις θεραπευτικές ικανότητες διαφόρων βοτάνων, όπως οι σαμάνοι, οι ινδιάνοι, οι αφρικανοί, και ιθαγενείς διαφόρων κρατών. Πίστευαν ότι πνεύματα ή θεοί επικοινωνούσαν μαζί τους. ΄Ετσι κληρονομήσαμε στις μέρες μας την επιστήμη της ομοιοπαθητικής.
Ο υπερβατικός διαλογισμός όμως δεν είναι ακίνδυνος, μια και οι εκστατικές εμπειρίες, οι εικόνες, και οι καταστάσεις που βιώνει ο φιλόδοξος μυστικιστής, είναι τόσο δυνατές, και πράγματι, μπορεί "να την πατήσει" νομίζοντας ότι επικοινωνεί με διάφορες οντότητες, και να είναι τις περισσότερες φορές απλά είδωλα του υποσυνειδήτου του.
Ακόμα και στα κείμενα διαφόρων αγίων, ή μοναχών του Χριστιανισμού, περιγράφονται τέτοιες εμπειρίες. Αν και παραμένουν επιστημονικά ανερμήνευτες επί των πλείστων, προειδοποιούν για τους κινδύνους που περιμένουν όσους τολμούν να υπερβούν την φυσική μας διάσταση συνειδησιακά...
Παρόλο που ο μυστικισμός τείνει στην υποκειμενικότητα, ο δυτικός άνθρωπος πάντα έχει την τάση να κάνει επιστήμη, να ελέγξει και να δομήσει ότι ψαρεύει από τα βάθη του εαυτού του ή του σύμπαντος....
Με τις καλύτερες ευχές για Βαθιά Γαλήνη...