ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ - ΕΤΑΙΡΟΣ
ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ : ΟΡΑΣΗ, ΑΚΟΗ, ΑΦΗ, ΟΣΦΡΗΣΗ, ΓΕΥΣΗ
Η όραση, η ακοή, η όσφρηση και η γεύση βρίσκονται σ’ ένα ορισμένο σημείο του σώματος και βοηθούν τον άνθρωπο να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα πράγματα γύρω του, να συντηρήσει τον εαυτό του και - σ’ ένα ανώτερο επίπεδο -να απολαύσει την εκδήλωση της ομορφιάς στον κόσμο μέσω της Τέχνης, της Μουσικής, των αρωμάτων ή ενός υπέροχα μαγειρεμένου φαγητού. Η αφή, διασπαρμένη σ’ όλη την επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος είναι πολύτιμη βοηθός των άλλων αισθήσεων. Ο άνθρωπος - δια μέσου των αισθήσεων -εξερευνά το περιβάλλον και ανακαλύπτει τους Φυσικούς Νόμους προσπαθώντας να φθάσει στη Γνώση. Πόση γνώση όμως είναι προσιτή στον άνθρωπο μέσω των πέντε αισθήσεων;
ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ:ΔΩΡΙΚΟΣ, ΙΩΝΙΚΟΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ
Η Τέχνη ανυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα μεταφέροντάς το σε υψηλότερες πνευματικές σφαίρες. Η Αρχιτεκτονική θεωρείται η ευγενέστερη από τις Καλές Τέχνες. Σοφοί τεχνίτες χρησιμοποίησαν αυτή την Τέχνη για να παραστήσουν στον τρισδιάστατο κόσμο μας τις έννοιες της Δύναμης, της Σοφίας και της Ομορφιάς. Από τον πύργο της Βαβέλ, το ναό του Σολομώντα, τις πυραμίδες της Αιγύπτου, τον Παρθενώνα, την Αγία Σοφία, τους Καθεδρικούς ναούς μέχρι τους σημερινούς ουρανοξύστες τα κτίρια, προϊόντα της ανθρώπινης διάνοιας - πέρα από τη χρηστική τους αξία -μεταφέρουν τα μηνύματά τους. Γύρω στο 100π.Χ ο Ρωμαίος Βιτρούβιος καθιέρωσε τον αρχιτέκτονα σαν κάτι περισσότερο από απλό τεχνίτη. Ο αρχιτέκτων έπρεπε να είναι επιδέξιος σχεδιαστής, μαθηματικός, βαθύς γνώστης της Ιστορίας, επιμελής σπουδαστής της Φιλοσοφίας, να αγαπά τη μουσική, να είναι γνώστης της Αστρολογίας. ΄Επρεπε να είναι ένα είδος μάγου, εξοικειωμένος με το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, μυημένος στους κρυφούς νόμους της δημιουργίας, ώστε να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει μοναδικά κτίσματα. Κατά την ελληνική αρχαιότητα ο Δωρικός Ρυθμός απεικόνιζε τη Δύναμη, ο Ιωνικός τη Σοφία και ο Κορινθιακός την Ομορφιά στην απόλυτη έννοιά της. Όχι, Βιολέτα η ομορφιά δεν έχει σχέση με τα κιλά του ανθρώπου, με το χρώμα των ματιών του ή με τα εφήμερα και αυθαίρετα πρότυπα ομορφιάς που λανσάρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ψάξε στο βάθος των ματιών και της καρδιάς σου και η απόλυτη ομορφιά θα σου αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ, ΡΗΤΟΡΙΚΗ, ΛΟΓΙΚΗ, ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ, ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Γραμματική είναι η γνώση των κανόνων μιας γλώσσας, ώστε ο κάτοχός της να μπορεί να εκφράζεται σ’ αυτήν άπταιστα. Η Βιολέτα γνώριζε πολύ καλά τόσο τη γραμματική της Ελληνικής όσο και της Αγγλικής γλώσσας. Γνώριζε επίσης πολύ καλά τη γραμματική της Γαλλικής Γλώσσας, της έλλειπε ένας χρόνος φοίτησης για να πάρει πτυχίο μεταφράστριας από το Γαλλικό Ινστιτούτο. Ήθελε να το κάνει, αλλά οι υποχρεώσεις της ζωής την εμπόδιζαν.
Ρητορική, η ευφράδεια του λόγου, η τεχνική της πειθούς, της απόσπασης της προσοχής των ακροατών. ΄Η η τέχνη της κυριαρχίας πάνω στο νου των ανθρώπων όπως έλεγε ο Πλάτων. Με πόσο διαφορετικό τρόπο χειρίσθηκαν ο Χίτλερ και ο Μαχάτμα Γκάντι τις συνειδήσεις των ανθρώπων!
Η Λογική είναι η επιστήμη του ορθώς σκέπτεσθαι και μεθοδικώς συλλογίζεσθαι. Είναι η επιστήμη της πραγματικότητας. Της πραγματικότητας που γίνεται αντιληπτή από τις πέντε αισθήσεις. Η Λογική όμως - από μόνη της - δεν αρκεί για την ηθική και πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου. Η λογική πρέπει να εναρμονίζεται με τα συναισθήματα της αγάπης και της κατανόησης.
Η Αριθμητική είναι η επιστήμη του υπολογίζειν με ορθότητα, το κλειδί όλων των θετικών επιστημών. Η Αριθμητική αποκλείει το λάθος, τουλάχιστον στον κόσμο των φαινομένων. Η Γεωμετρία είναι η επιστήμη του μετράν με ακρίβεια. Είναι η επιστήμη που υπέταξε την επιφάνεια στο διαβήτη και κατάφερε να μετρήσει τις διαστάσεις του ορατού σύμπαντος. Οδήγησε τον άνθρωπο να κατανοήσει την έννοια του απείρου. « Μηδείς Αγεωμετρητος Εισίτω» έγραφε η Θύρα του Ναού των Πυθαγορείων μυστηρίων.
Η Βιολέτα άρχισε να αντιλαμβάνεται τη μεγάλη αξία των θετικών επιστημών. Στο σχολείο, καθηγητές ανάξιοι να φέρουν αυτό τον τίτλο, τρομοκρατούσαν τους μαθητές με βαθμούς και εξετάσεις κάνοντάς τους να μισήσουν τα μαθηματικά και τη γεωμετρία και στερώντας τους τη δυνατότητα να κατανοήσουν πολλά από τα πράγματα που μας περιβάλλουν.
Μουσική. Η αρμονία του κόσμου. Συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, πόνος, δόξα, ελπίδα, απελπισία, ηρεμία, ταραχή, ζωή, πένθος εκφράζονται χωρίς λόγια. Μόνο με ήχους. Η ψυχή έχει ανάγκη από λόγια άραγε;
Η αστρονομία είναι η επιστήμη που μελετά τους νόμους της κίνησης των άστρων. Βασιζόμενη στη Γεωμετρία μας επέτρεψε να μετρήσουμε και να γνωρίσουμε τον ΄Ηλιο, τη Σελήνη, τ’ αστέρια , το σύμπαν. Η απεραντοσύνη του σύμπαντος βοηθάει τον άνθρωπο να κατανοήσει την ασημαντότητά του, αλλά η γνώση της απεραντοσύνης τους σύμπαντος κάνει τον άνθρωπο να κατανοήσει το μεγαλείο αυτού του σύμπαντος. Μέχρι που μπορεί να φθάσει τελικά η ανθρώπινη διάνοια;
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ: ΘΑΛΗΣ, ΣΟΛΩΝ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ, ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος, έθεσε τις βάσεις του ορθολογικού τρόπου αποκαλύψεως της αρχής των όντων. Θεωρείται ο θεμελιωτής της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και επιστήμης. Ο ρήτορας και ποιητής Σόλων, επίσης ένας από τους επτά σοφούς, έδωσε στην Αθήνα πολίτευμα ισονομίας για όλους τους πολίτες. Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι έδωσε στους συμπολίτες του τους καλύτερους νόμους, απάντησε: « Τους έδωσα τους καλύτερους νόμους που είναι ικανοί να δεχθούν». Οι αλήθειες δεν είναι ποτέ απόλυτες, Είναι οι αλήθειες μιας περιόδου. Αλήθειες κατάλληλες για την συγκεκριμένη πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων μιας εποχής, ενός τόπου. Σπάνια έχουν διαχρονική ισχύ και τροποποιούνται ανάλογα με την πρόοδο και τις ανάγκες της ανθρωπότητας. ΄Αλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο. Όταν ο προφήτης Μωάμεθ έγραψε ότι ο άντρας πρέπει να παντρεύεται τέσσερις γυναίκες, πράγμα αδιανόητο για την εποχή μας, ήξερε τι έλεγε. Οι άντρες αποτελούσαν μειοψηφία του πληθυσμού λόγω των πολέμων και έτσι τέσσερις γυναίκες έπρεπε να μοιρασθούν έναν άντρα για να γευθούν τις χαρές της οικογένειας και της μητρότητας. Η αρχική δήθεν απαίτηση του Θεού να θυσιάσει ο Αβραάμ το γιό του Ισαάκ και η τελική απαγόρευση της θυσίας έδειξε στους ανθρώπους ότι ο Θεός δεν επιθυμεί ανθρωποθυσίες. Δυστυχώς η πρακτική της θυσίας μικρών παιδιών ήταν ευρύτατα διαδεδομένη μέχρι τότε. Σήμερα, ποιος γονιός διανοείται να θυσιάσει το παιδί του για οποιοδήποτε λόγο;
Ο Σωκράτης, από τα μεγαλύτερα πνεύματα της αρχαιότητας, δίδαξε την πίστη στο Θεό, στην αθανασία της ψυχής και δημιούργησε την ηθική του καθήκοντος. Το καθήκον της υπακοής στους νόμους της πατρίδας του, τον οδήγησε να πιει το κώνειο. Απόφθεγμά του υπήρξε το «Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα». Ο σοφός με τα γήινα μέτρα και σταθμά Σωκράτης, στάθηκε μπροστά στη σοφία και την απεραντοσύνη του σύμπαντος και θαύμασε τη σοφία του Δημιουργού, αναγνωρίζοντας τη δική του ανεπάρκεια μπροστά του. Σεμνότητα, ταπεινοφροσύνη και ‘γνώθι σαυτόν’ που θα έπρεπε να μιμηθούν όλοι οι πολιτικοί και «πνευματικοί» ηγέτες της εποχής μας. Η κάθε γνώση που αποκτά ο άνθρωπος πάνω στη Τέχνη, την Επιστήμη ή τη Φιλοσοφία μπορεί να χρησιμεύσει για τη λύτρωσή του από τα πάθη του ή για την πλήρη υποδούλωσή του σε αυτά. Η σωστή χρήση της γνώσης μπορεί να καταστήσει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος όπως η ατομική ενέργεια -αν στερείται ηθικής - μπορεί να οδηγήσει τον πλανήτη μας στην απόλυτη καταστροφή.
Ο Λυκούργος, μεγάλος νομοθέτης της Σπάρτης είχε ως σκοπό να καταστήσει όλους τους πολίτες ελεύθερους και ίσους. Οι νόμοι είναι ανθρώπινα δημιουργήματα που προσπαθούν να αναπαραστήσουν στη γη τη θεϊκή δικαιοσύνη. Προσπαθούν, χωρίς να τα καταφέρνουν πάντα. Σε παλαιότερες εποχές η θανατική ποινή για υποδεέστερα αδικήματα , όπως η κλοπή ή η μοιχεία επιβάλλονταν χωρίς περαιτέρω σκέψη. Δυστυχώς σε κάποια σημεία του πλανήτη εξακολουθούν να υφίστανται παρόμοιοι βάρβαροι νόμοι. Σήμερα η τάση της δικαιοσύνης -στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο - τείνει στην επιείκεια και τον σωφρονισμό των παραστρατημένων. Χωρίς όμως δυστυχώς να κατορθώνει να αποτρέπει το έγκλημα, αφού το έγκλημα έχει την έδρα του στις αρρώστιες της ψυχής. Η ανθρώπινη ψυχή σήμερα νοσεί, ασφυκτιώντας μέσα σε τσιμεντένια κλουβιά, γραφεία με τεχνητό φωτισμό και παράλογες απαιτήσεις για υλικό πλούτο, αχαλίνωτο σεξ, αιώνια νεότητα και ομορφιά. Ο άνθρωπος χάνοντας την επαφή με τη φύση μέρος της οποίας αποτελεί, έχασε την επαφή με την ψυχή του, έχασε τον εαυτό του και ψάχνει μάταια να τον βρει στα τραπεζικά δάνεια που του επιτρέπουν να αποκτήσει ότι υλικό αγαθό επιθυμεί, εγκλωβίζοντάς τον σ’ ένα φαύλο κύκλο ατέρμονων και περιττών χρεών.
Ο Πυθαγόρας, άλλος ένας από τους επτά σοφούς ήταν νομοθέτης και φιλόσοφος. Μετονόμασε τους σοφούς σε φιλοσόφους – φίλους της σοφίας, αφού ο τίτλος σοφός ανήκε μόνο στο Θεό. Ο Πυθαγόρας δίδαξε τη μετενσάρκωση και η διδασκαλία του έμεινε μακριά από τα βέβηλα μάτια και αυτιά, αφού όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια πνευματική ανάπτυξη και δεκτικότητα να κατανοήσουν τις υπέρτατες αλήθειες την ίδια στιγμή. Κάποτε βέβαια - μέσα από τις αλλεπάλληλες εμπειρίες των μετενσαρκώσεων - όλοι οι άνθρωποι θα προσεγγίσουν όσο μερίδιο της υπέρτατης γνώσης είναι προσιτό. Ο Ιησούς κήρυξε κι αυτός την πίστη στη μετενσάρκωση μέσα από την ιστορία του Ηλία που μετενσαρκώθηκε σε Ιωάννη Βαπτιστή και μέσα από την ιστορία του εκ γενετής τυφλού. Όταν οι μαθητές ρωτάνε τον Ιησού αν αμάρτησε ο ίδιος ο τυφλός ή οι γονείς του ώστε να τιμωρηθεί με αυτή την αναπηρία τίθεται το εύλογο ερώτημα. Πότε αμάρτησε ο τυφλός αφού ήταν εκ γενετής τυφλός; Σε προηγούμενη ζωή προφανώς! Οι πατέρες της Χριστιανικής Εκκλησίας αποφάσισαν να καταργήσουν το - ευρέως διαδεδομένο μέχρι τότε - δόγμα της μετενσάρκωσης, στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 510 μ.Χ., αφού θεώρησαν ότι ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί να τελειωθεί στην παρούσα ζωή κι όχι να αναβάλλει την ηθική και πνευματική του ανάπτυξη για μελλοντικές μετενσαρκώσεις. Πόσες ζωές νομίζεις ότι έχεις ζήσει, Βιολέτα; Τι έμαθες από αυτές τις εμπειρίες σου; Κατέβα στα βάθη της συνειδήσεώς σου και ρώτησε τον εαυτό σου. Τα κύτταρά και η ψυχή σου θυμούνται. Εσύ, έχεις ξεχάσει!
Η ΕΡΓΑΣΙΑ
Η εργασία είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του ανθρώπου, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Μπορεί να φαντασθεί κανείς πόσοι άνθρωποι εργάσθηκαν για να μην πεθαίνουμε εμείς από αρρώστιες όπως η γρίπη, ή η φυματίωση; Πόσες γυναίκες και αγέννητα παιδιά πέθαναν, πριν η ιατρική ανακαλύψει τη μέθοδο της καισαρικής τομής; Πόσοι εργάσθηκαν, από τον άγνωστο εφευρέτη του τροχού, μέχρι τις προσπάθειες του Δαίδαλου και του Ίκαρου για να μπορούμε εμείς να βρισκόμαστε μέσα σε λίγες ώρες στην άλλη άκρη της γης; Πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη; Κανένας ανθρώπινος μόχθος δεν είναι περιττός. Ο γιατρός δεν είναι πιο σημαντικός από τον ταπεινό οδοκαθαριστή και ένας πολιτικός μηχανικός δεν προσφέρει περισσότερα από τον εργάτη που μοχθεί κάτω από τη βροχή και τον ήλιο για την κατασκευή του οικοδομήματος που ο μηχανικός σχεδίασε. Χωρίς τους εργάτες τα εντυπωσιακά οικοδομήματα θα ήταν απλά σχέδια πάνω στο χαρτί. ΄Ολοι προσφέρουν. Η νοικοκυρά που καθαρίζει το σπίτι, πλένει, σιδερώνει, μαγειρεύει προσφέρει μέγιστη υπηρεσία, αφού χάρη στις φροντίδες της τα μέλη της οικογένειας μπορούν να αφιερωθούν απερίσπαστα στα δικά τους καθήκοντα. Η εργασία πρέπει να δοξάζεται σε όλες της τις μορφές, αφού συντελεί στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
-Χαίρομαι που βρίσκετε ενδιαφέρον στην ταπεινή μου βιβλιοθήκη, κυρία Πανούση. Η φωνή του ηλικιωμένου Σταύρου Κονταξή την επανέφερε στην πραγματικότητα. Η μύησή της άλλωστε στο δεύτερο τεκτονικό βαθμό του εταίρου, είχε μόλις ολοκληρωθεί.
-Με συγχωρείτε! Σας περίμενα και…………
- Εμένα με συγχωρείτε που σας έκανα να περιμένετε τόσο πολύ.
-Όχι καθόλου! Σας διαβεβαιώνω ότι η αναμονή υπήρξε πολύ εποικοδομητική για μένα!
Ο Κονταξής πρόσεξε το τυπικό του δευτέρου βαθμού που κρατούσε στα χέρια της η Βιολέτα.
- Σας ενδιαφέρει ο τεκτονισμός;
Η Βιολέτα κοίταξε το « ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΤΥΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ» που κρατούσε στα χέρια της. ΄Εφθασε κιόλας στο δεύτερο βαθμό;
- Πάρα πολύ, απάντησε αυθόρμητα. Ανέλαβα, βλέπετε, να μεταφράσω ένα σχετικό βιβλίο………………..
- Χωρίς τους μεταφραστές οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες δε θα μπορούσαν να μετάσχουν της παγκόσμιας γνώσης και πληροφόρησης. Προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στους ανθρώπους.
- Ευχαριστώ! Η αλήθεια είναι ότι τώρα μόλις αρχίζω να το συνειδητοποιώ…………Αλλά κι εσείς……… θέλω να πω, αν δεν υπήρχαν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών , πού θα μάθαινε κάποιος ξένες γλώσσες;
- Όλα είναι αλληλένδετα. Στη φύση, στη ζωή, στους ανθρώπους, στο σύμπαν. Δυστυχώς ο τρόπος ζωής του σημερινού ανθρώπου, δεν του επιτρέπει να πάρει μια ανάσα και να αφουγκραστεί. Να αφουγκραστεί τους χτύπους της ίδιας του της καρδιάς.
- Η δουλειά βλέπετε, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας…….
- Πέρα από τις φροντίδες της υλικής ζωής υπάρχει για τους τέκτονες το ευρύ πεδίο του στοχασμού και της δράσης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο πεδία. Η υπερβολική συζήτηση, όπως και η υπερβολική σκέψη μπορούν να καταστρέψουν τη δύναμη της πράξης. Ή να αναστείλουν, ακόμα και να καταστρέψουν μια δράση. Η σκέψη μπορεί να εκφραστεί τέλεια μόνο μέσα από την πράξη.
Ο Κονταξής πρόσεξε το σκεφτικό ύφος της Βιολέτας.
-Ελπίζω να μη γίνομαι βαρετός ή δυσνόητος…………
-Όχι, όχι! Τι λέτε; Είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε! Απλά, χρειάζομαι λίγο χρόνο…….
-Για να τα αφομοιώσετε! Είναι φυσικό. Ο Κονταξής σταμάτησε και την κοίταξε ίσα στα μάτια. Ο δρόμος είναι μακρύς, Βιολέτα……..Μου επιτρέπεις να σε αποκαλώ με το μικρό σου όνομα……..
-Φυσικά, κύριε Κονταξή.
-Ο δρόμος προς τη γνώση είναι μακρύς. Πολλές φορές απογοητευόμαστε και σταματάμε νωρίς. Δεν πειράζει όμως. Ο καθένας φθάνει εκεί που μπορεί να φθάσει κάθε φορά. Σύμφωνα με τις προσωπικές του δυνατότητες.
-΄Ετσι είναι.
- Να θυμάσαι Βιολέτα ότι ο συναγωνισμός δεν γίνεται με τους άλλους ανθρώπους. Οι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικό πεπρωμένο να εκπληρώσουν. Ο συναγωνισμός γίνεται πάντα με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτόν προσπαθούμε να δαμάσουμε. Αυτόν προσπαθούμε να υπερβούμε!
Η Βιολέτα έμεινε να κοιτάζει αποσβολωμένη τον κύριο που φαινόταν να έχει την ικανότητα να διαβάζει μέσα της. Ξέχασε το λόγο της επίσκεψή της. Της τον θύμισε όμως ο Σταύρος Κονταξής, όταν αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πεπρωμένο του κατάματα
- Σ’ έστειλε η γυναίκα μου!
- Η Φαίη, ναι………….
- Είναι καλά;
- Πολύ καλά!
- Χαίρομαι πολύ που το ακούω………….
-Αλλά ……ξέρετε……. Οι λέξεις δυσκολεύονταν να βγουν από το στόμα της Βιολέτας. Πως μπορούσε να πληγώσει ένα τόσο ευγενικό και σοφό – ναι, σοφός φαινόταν στα μάτια της!- κύριο;
-Αλλά αποφάσισε επιτέλους να δραπετεύσει από το χρυσό κλουβί!
- Ώστε ξέρετε!
- Θα ήταν ψέμα να πω ότι ξαφνιάζομαι!
Η Βιολέτα σώπασε .Δε μπορούσε να πει τίποτα. Ούτε καν προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της φίλης της. Το έκανε ο ίδιος ο Κονταξής.
-Όταν ένας άντρας υποκύπτει στο πάθος του για μια πολύ νεώτερη γυναίκα και αποφασίζει να διαλύσει την οικογένειά του γι’ αυτήν, στο βάθος του μυαλού του ξέρει ότι αυτή η σχέση έχει ημερομηνία λήξης. Ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή να πληρώσει το λογαριασμό αυτού του πάθους. Και τα ανθρώπινα πάθη έχουν πάντα υψηλό κόστος.
Ο Κονταξής σταμάτησε και πήρε μια βαθειά ανάσα. Κάτι τον εμπόδιζε να αναπνεύσει κανονικά. Συνέχισε το μικρό του μονόλογο με δυσκολία.
-Να πείτε στη Φαίη ότι την ευχαριστώ για τα δεκαοχτώ χρόνια που μου χάρισε από τη ζωή της κι ότι δεν της κρατώ κακία……Δε θα μπορούσα………Η φωνή του ηλικιωμένου πνίγηκε στο λαιμό του. ΄Εφερε το χέρι του στην καρδιά του και σωριάσθηκε νεκρός κάτω από τα έκπληκτα και έντρομα μάτια της – ανίκανης να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια!- Βιολέτας.
-Ευχαριστώ! ΄Ηταν τόσο ξαφνικό! Ποιός το περίμενε! Η Φαίη - πάνω στα ψηλοτάκουνα Christian Loboutin πέδιλά της και μέσα από το κομψό καλοκαιρινό μαύρο Dior φόρεμά της - χαιρετούσε τους ανθρώπους που είχαν έρθει να συνοδέψουν τον Σταύρο Κονταξή στην τελευταία του κατοικία. Σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος η κηδεία και η ταφή έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του σε κάποιο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας. Η Φαίη, φορώντας μονή σειρά από λευκά South Sea μαργαριτάρια, προσπαθούσε να κρύψει τη θλίψη της κάτω από τα Vogue γυαλιά ηλίου. Από τότε που η Βραζιλιάνα καλλονή Gisele Bunchen υπέγραψε διαφημιστικό συμβόλαιο με τη συγκεκριμένη φίρμα, η Φαίη δε φορούσε άλλη μάρκα. ΄Αλλωστε η Φαίη έμοιαζε κάπως με τη Gisele.
-Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε! είπε η Φαίη σε μια συντροφιά από καμιά δεκαπενταριά κυρίους που φαινόντουσαν να αποτελούν μια ξεχωριστή, μοναχική ομάδα ανάμεσα στους πενθούντες.
-Είναι μέλη της Στοάς του παππού, ψιθύρισε η Φαίη στη Βιολέτα μόλις η συντροφιά των τεκτόνων απομακρύνθηκε. Θα κάνουν τεκτονική κηδεία το βράδυ, μόλις αδειάσει ο χώρος.
Η περιέργεια της Βιολέτας κεντρίσθηκε από τα λόγια της φίλης της. Στο καφενείο του χωριού, όπου προσφέρθηκε ο καφές της παρηγοριάς , η Βιολέτα έψαχνε αφορμή να ξεμοναχιάσει τη Φαίη για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Όμως η Φαίη ήταν πάντα περιτριγυρισμένη από φίλους, συγγενείς και καθηγητές της αλυσίδας φροντιστηρίων Κονταξή. Οι τελευταίοι αγωνιούσαν για την τύχη της επιχείρησης και προσπαθούσαν με διακριτικό τρόπο να μάθουν τα σχέδια της Φαίη. Εκείνη προσπαθούσε να αποφύγει με ευγενικό τρόπο τις ερωτήσεις τους λέγοντας ότι δεν μπορούσε να σκεφθεί τίποτα αυτή τη στιγμή, αφού βρισκόταν κάτω από την επήρεια του σοκ του ξαφνικού θανάτου του αγαπημένου της συζύγου. Τα παιδιά του Κονταξή δεν παραβρέθηκαν στην κηδεία του πατέρα τους. Δεν μπόρεσαν να βρουν θέση στο αεροπλάνο. ΄Ετσι δικαιολογήθηκαν τουλάχιστον.
Η Βιολέτα παρακολουθούσε διακριτικά την παρέα των τεκτόνων που είχε καθίσει σε δύο διπλανά τραπέζια. Τρεις από αυτούς φαινόταν επικεφαλής της ομάδας και κάτι προσπαθούσαν να συντονίσουν. Η Βιολέτα είχε πάρει την απόφασή της. Θα τους ακολουθούσε στο κοιμητήριο και θα παρακολουθούσε κρυφά την τελετή.
-Βιολέτα, μου κάνεις μια χάρη σε παρακαλώ; διέκοψε τις σκέψεις της η Φαίη.
-Ότι θέλεις!
-Κρυώνω! Θα πας μέχρι το πατρικό του άντρα μου να μου φέρεις το μαύρο σακάκι;
-Κρυώνεις με τέτοια ζέστη;
-Εχω να κοιμηθώ τέσσερις νύχτες! Νομίζεις ότι είναι εύκολο αυτό που περνάω;
-Εντάξει, με συγχωρείς! Που το έχεις το σακάκι;
-Στη ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας. Γράφει Dior.
Η Βιολέτα έτρεξε στο πατρικό του Κονταξή που απείχε γύρω στα δέκα λεπτά με τα πόδια από το καφενείο. Δέκα λεπτά να πάει, δέκα λεπτά να έρθει και άλλα δέκα να ψάχνει το σακάκι της Φαίη που δεν ήταν στη ντουλάπα, αλλά πεταμένο σε κάποια πολυθρόνα του σαλονιού, πέρασε τουλάχιστον μισή ώρα. Όταν επέστρεψε στο καφενείο η παρέα των τεκτόνων έλλειπε. Είχε προφανώς φύγει για την τεκτονική τελετουργία στον τάφο του Κονταξή. Η Βιολέτα έδωσε το σακάκι στη χήρα και της είπε ότι θα πήγαινε μια βόλτα να πάρει αέρα. Ο ήλιος είχε δύσει και το σκοτάδι μόλις είχε πέσει, όταν η Βιολέτα έφθασε στο νεκροταφείο.