Συγκεντρωμένες οι μέχρι τώρα διαπιστώσεις.
1 ) Όταν θέλω να ανασύρω μία ψυχολογική κατάσταση, καλά είναι να προσπαθήσω να την εντείνω. Πχ να οραματιστώ ότι η μητέρα μου με βασανίζει, με μαστιγώνει, με μαχαιρώνει. Αυτό θα φέρει φόρτιση και ευκολότερη λύση του προβλήματος. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στη «συγχώρεση». Επίσης λειτουργεί καλά όταν αποκαλυφτεί πρόβλημα (παρακλάδι) το οποίο συνέβη σε μεγάλη ηλικία (πχ πάνω από 5 χρονώ). Αν επιμείνω στο ίδιο sanctum, ίσως πάω πιο βαθιά, στη ρίζα του.
2 ) Όταν εμφανίζεται ένα ψυχολογική πρόβλημα, καλά είναι να επικεντρώνομαι σε αυτό μέχρι να το λύσω. Πχ αν βγω έξω και κάτι με ενοχλήσει έντονα, να πάω γρήγορα σπίτι, να μην απασχοληθώ με κάτι άλλο πνευματικά (πχ τηλεόραση) αλλά να κάνω αμέσως sanctum. Επίσης να το σκέφτομαι το βράδυ πριν κοιμηθώ. Έτσι το μυαλό θα το επεξεργάζεται και όταν κάνω sanctum, θα έρθει πιο εύκολα η λύση.
3 ) Αν κάνω εντατικά sanctum (πχ 3 την ημέρα), κινδυνεύω να υποφέρω από αρνητικά συναισθήματα. Διότι ανασύρω συνεχώς παλιά τραύματα τα οποία με επηρεάζουνε στην καθημερινή ζωή. Κάποιες υποπροσωπικότητες (πχ Λύκος) μπορεί να μείνουν παραμελημένοι. Όλα με μέτρο. Αν κάνω πιο σπάνια sanctum, θα βγαίνουνε πιο αβίαστα τα οράματα.
4 ) Καλό είναι να εξερευνώ τις σκηνές των αμέσως προηγούμενων sanctum, μέχρι να σιγουρευτώ ότι το μπλοκάρισμα έχει καθαρίσει, πχ να συγχωρέσω τον γονέα, να αισθανθώ δυνατός μέσα σε αυτά. Μπορεί να υπάρχει ακόμα φόρτιση που πρέπει να εκτονωθεί, ή να φανερωθεί κάποια παραπλήσια πτυχή.
5 ) Έστω ότι εντοπίζω κάποια συμβάντα, πχ Α, Β, Γ. Και έστω ότι καθαρίζω τελείως το Γ και γίνεται η συγχώρεση. Δε σημαίνει ότι έχουν καθαρίσει τα Α και Β. Να τα επισκεφτώ μέχρι να σιγουρευτώ ότι έχουν καθαρίσει τελείως.
6 ) Αν έχω εντοπίσει κάποιο μπλοκάρισμα σχετικά με κάποιον γονέα (πχ τη μητέρα) και το έχω επιλύσει, έχω κάνει και τη συγχώρεση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Μπορεί να ανακαλύψω περισσότερα μπλοκαρίσματα σχετικά με τη μητέρα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούνε με τον ίδιο τρόπο.
7 ) Αν δε βγαίνει κάτι, να μην επιμένω πολύ κατά τη διάρκεια ενός sanctum. Καλύτερα να σταματήσω, να κάνω κάτι άλλο και μετά να ξανακάνω sanctum. Ίσως το μυαλό να χρειάζεται να επεξεργαστεί τα δεδομένα σε διαφορετικό επίπεδο (εκτός Sanctum, ίσως σε κύματα ΒΗΤΑ). Οπότε όταν ξανακάνω sanctum έρχονται τα οράματα πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να γίνει με 3-4 sanctum σε μία ημέρα.
8 ) Η τεχνική που χρησιμοποιώ με επιτυχία είναι η εξής: Κάνω ένα μικρό sanctum, σηκώνομαι, το καταγράφω και μετά συνεχίζω το sanctum. Έτσι μπορώ να κάνω 3-5 μικρά sanctum στη σειρά, τα οποία συνολικά είναι πολύ πιο αποδοτικά από ένα μεγάλο.
9 ) Αν δε βγαίνει κάτι κατά τη διάρκεια ενός sanctum, ίσως συμβαίνει διότι το μυαλό απασχολείται από άλλες άσχετες σκέψεις και δε μπορεί να επικεντρωθεί στο πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε. Βοηθάει πολύ να διαβάσω κάποια άλλα πετυχημένα sanctum. Ίσως τα πιο πρόσφατα. Έτσι το νοητικό μου κομμάτι θα επικεντρωθεί πάλι στα ψυχολογικά μου προβλήματα. Επίσης θα ενεργοποιηθεί το συναίσθημα, επειδή θα έχω διαβάσει τα συγκινητικά αυτά αποσπάσματα.
10 ) Όταν με απασχολεί άμεσα κάποιο μπλοκάρισμα, ένας καλός τρόπος να εξερευνήσω το κόμπλεξ είναι ο εξής. Να εξερευνήσω τη σχέση που έχει το πρόβλημα με γονείς, γιαγιάδες κτλ. Πχ έστω ότι έχω ανασφάλεια όταν είμαι σε μεγάλη παρέα. Μπορώ λοιπόν να οραματιστώ το περιστατικό που ήμουνα σε μεγάλη παρέα και τώρα είναι παρών οι γονείς, γιαγιάδες. Τους παρατηρώ, πως αντιδρούνε? Είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούνε θετικά/αρνητικά, να φορτίσω συναισθηματικά και από εκεί να αναζητήσω το συμβάν της παιδικής ηλικίας που το προκάλεσε.
11 ) Όταν δε με απασχολεί άμεσα κάποιο μπλοκάρισμα (δηλαδή δεν είμαι συναισθηματικά μπλοκαρισμένος/φορτισμένος από κάποιο πρόσφατο δυσάρεστο περιστατικό) ένας καλός τρόπος να εξερευνήσω τα κόμπλεξ είναι ο εξής. Να επικεντρωθώ στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζω και να εξερευνήσω τη σχέση τους με γονείς, γιαγιάδες κτλ. Πχ έστω ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι να δημιουργήσω μία σωστή και σοβαρή σχέση για γάμο, ή να πετύχω επαγγελματικά κτλ. Μπορώ λοιπόν να οραματιστώ ένα σενάριο όπου παντρεύομαι και είναι παρών οι γονείς, γιαγιάδες. Τους παρατηρώ, πως αντιδρούνε? Είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούνε θετικά/αρνητικά, να φορτίσω συναισθηματικά και από εκεί να αναζητήσω το συμβάν της παιδικής ηλικίας που το προκάλεσε.