Αποστολέας Θέμα: Η οικονομική κρίση....  (Αναγνώστηκε 15908 φορές)

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Η οικονομική κρίση....
« στις: Ιανουαρίου 15, 2009, 22:12:26 »

   
H νέα πάλη των τάξεων / του Μισέλ Ροκάρ 17-12-2007



Νουβέλ Ομπσερβατέρ (ΝΟ): Λέγεται συχνά πως, λόγω του υπερβολικού χρηματιστηριακού χαρακτήρα που πήρε η παγκόσμια οικονομία, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κρίσης ανάλογης με εκείνη του 1929. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο περί αυτού;

Μισέλ Ροκάρ (Michel Rocard, MR): Βρισκόμαστε σε μία παράδοξη κατάσταση: όλα τα πρόδρομα σημεία μίας ισχυρής παγκόσμιας κρίσης είναι παρόντα, κι όμως κανείς από τους παγκόσμιους οικονομικούς «παίκτες» δεν αντιδρά.

Σιωπούν όλοι, ενώ για πρώτη φορά εδώ και διακόσια χρόνια ο καπιταλισμός δεν επικρίνεται πια από τα θύματά του, τους φτωχούς ή τους διανοούμενους εκφραστές τους, του τύπου των Μαρξ (Marx) και Ένγκελς (Engels), αλλά από αντικειμενικούς οικονομολόγους. Η κριτική στο σύστημα σήμερα προέρχεται από την ίδια την καρδιά του.

Ο Πατρίκ Αρτίς (Patrick Artus), ένας από τους πλέον έγκριτους Γάλλους οικονομολόγους, τιτλοφόρησε το προτελευταίο του βιβλίο «η αυτοκαταστροφή του καπιταλισμού» και το τελευταίο του, που αναφέρεται στους κεντρικούς τραπεζίτες, το ονόμασε εύγλωττα «οι εμπρηστές». Κάτι σάπιο θα πρέπει να υπάρχει στο σύστημά μας, όταν ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ (Joseph Stiglitz), τιτλοφορεί το τελευταίο του βιβλίο «όταν ο καπιταλισμός παραφρονεί».

NO: Μα τι σας κάνει τόσο απαισιόδοξο;

MR: Θα τεκμηριώσω τα λεγόμενά μου με μία μακροσκοπική ανάλυση του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών (χρέους νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κράτους). Το χρέος δεν παύει να διογκώνεται από το 1982 -επί προεδρίας Ρέιγκαν (Reagan)- έως το 2005 -προεδρία Τζορτζ Μπους (George Bush)- παρά τη σχετική του σταθεροποίηση επί Κλίντον (Clinton).

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1929, το αμερικανικό χρέος βρισκόταν ήδη στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων της οικονομίας των ΗΠΑ· και τότε αντιπροσώπευε το 130% του αμερικανικού εθνικού προϊόντος. Σήμερα ξεπερνά το 230%!

Προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναγκάζεται να δανείζεται 2 δις δολάρια ημερησίως!

Ιδού η πηγή της πρώτης μου ανησυχίας.

Θα μου πείτε -κι έχουμε εδώ τη δεύτερη παραδοξότητα της κατάστασής μας- πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα «εξατομικεύθηκε»: οι μεγάλες τράπεζες -που είναι οι κυρίως υπεύθυνες για τη σημερινή μας κατάσταση- μπορεί να έχουν τετραπλάσιους κύκλους εργασιών σε σχέση με το 1929, εντωμεταξύ όμως η οικονομία αυξήθηκε κατά 50-100 φορές, και οι καθημερινές συναλλαγές υπολογίζονται πλέον σε δεκάδες δις δολάρια!

Αυτή η διασπορά, αυτή η εξατομίκευση επέτρεψε εκ νέου την εμφάνιση των χρηματοοικονομικών κρίσεων, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1990.

Θα πρέπει να θυμηθούμε πως μεταξύ 1945 και 1980 ο κόσμος γνώρισε μόνο χρεοκοπίες εθνικών οικονομιών, όχι παγκόσμιες κρίσεις. Αυτή ήταν εξάλλου μία από τις μεγάλες επιτυχίες του ρυθμισμένου καπιταλισμού.

Το πρόβλημα -κι αυτή είναι μία ακόμα πηγή προσωπικών ανησυχιών μου- είναι πως από το 1980 κι εντεύθεν, η χρηματοοικονομική σφαίρα διογκώθηκε υπερβολικά.

Αυτομάτως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με χρηματοοικονομικές κρίσεις μεγάλου βεληνεκούς: κρίση της λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του 1980, που έπληξε ολόκληρη την ήπειρο· ασιατική χρηματιστηριακή κρίση της δεκαετίας του 1990 με τρομερές επιπτώσεις, έστω κι αν περιορίστηκαν σε μια ντουζίνα χώρες· κρίση του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, το 1992· σκάσιμο της «φούσκας» της νέας οικονομίας, το 2000.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας κρίσης, χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην πτώση των χρηματιστηριακών αξιών, ποσά απολύτως ανάλογα με εκείνα που χάθηκαν στο χρηματιστηριακό κραχ του 1929.

Αυτές οι κρίσεις ήταν περισσότερο στιγμιαίες, λιγότερο βίαιες, λιγότερο θεαματικές ίσως, όχι όμως λιγότερο τρομακτικές από όσα γνωρίσαμε στο παρελθόν, έστω κι αν η εξατομίκευση των αγορών τις κατέστησε πολύ λιγότερο επώδυνες.

Ας εξετάσουμε τώρα πιο προσεκτικά την κατάσταση, αρχίζοντας από το αμερικανικό χρέος. Το χρέος αυτό -αν αφαιρέσουμε το τραπεζικό τομέα- έφτασε πλέον στα 39 δις δολάρια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ουδέποτε θα εξοφληθεί.

Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δε μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε μία αντιστροφή αυτής της τάσης. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι πλέον η εξόφληση του χρέους, αλλά η «εξυπηρέτησή» του, με δεδομένο πως το χρέος κάθε μέρα διογκώνεται, λόγω των τοκοχρεολυσίων του.

Μέχρι τώρα τα επιτόκια βρίσκονταν σε πρωτοφανή στην ιστορία χαμηλά επίπεδα, πράγμα που επέτρεπε το περαιτέρω δανεισμό και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Με την τιμή όμως του πετρελαίου να φλερτάρει με το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, με την εκρηκτική άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων -λόγω της ανόδου της ζήτησης διατροφικών αγαθών στην Ινδία και την Κίνα- ακόμα και η δυνατότητα της εξυπηρέτησης του χρέους αρχίζει να εξαφανίζεται.

Εξηγούμαι: ενάντια στην ανάφλεξη του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες υποχρεούνται να αυξήσουν τα επιτόκια. Αυτό είναι το καθήκον του Ζαν-Κλοντ Τρισέ (Jean-Claude Trichet), του προέδρου της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) και άλλων τραπεζικών οργανισμών, όπως της «τράπεζας της Αγγλίας», που επιλέγουν να ακριβύνουν το χρήμα.

Μέχρι σήμερα η εξατομίκευση της αγοράς μας προφύλαξε από τη γενίκευση της κρίσης: κανένα θαύμα όμως δεν κρατάει αιώνια.

NO: Μα πώς φτάσαμε σε τόσο κολοσσιαίων διαστάσεων ελλείμματα, με τόσο πολύ χρήμα να κυκλοφορεί;

ΜR: Η μετάβαση από τη -σχετική έστω- ισορροπία στη γενικευμένη ανισορροπία, οφείλεται στην αναδιανομή του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από τους «μισθούς» (μισθωτές αμοιβές και κοινωνικά επιδόματα) στα «κέρδη» (επιχειρηματικά κέρδη, αμοιβές ελευθερίων επαγγελμάτων, εμπορική κερδοφορία).

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στη Γαλλία, αλλά χαρακτηρίζει επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών χωρών, που φαίνεται πως κατελήφθησαν αστραπιαία από το πνεύμα του καπιταλισμού.

Χονδρικά οι μισθοί πέρασαν από το 71% του ΑΕΠ το 1981 στο 60% το 2005. Μία πτώση σχεδόν 11 μονάδων! Αν σήμερα στη Γαλλία είχε διατηρηθεί η ίδια κατανομή πλούτου με εκείνη του 1981, τα νοικοκυριά θα είχαν 130 δις ευρώ περισσότερα σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα. Αν αυτά τα 130 δις κατευθύνονταν στην κατανάλωση, θα είχαμε αύξηση της ανάπτυξης της τάξης του 1% ετησίως και 500,000 λιγότερους άνεργους.

NO: Μα τι συνέβη; Πώς εξηγείται αυτή η «αναδιανομή» από τους μισθούς στα κέρδη;

MR: Για να κατανοήσουμε πόσο εκτρωματική είναι αυτή η καινούργια διανομή του πλούτου, που δεν επιτρέπει πλέον στην κατανάλωση να τροφοδοτεί την ανάπτυξη και να παρέχει έτσι μεσομακροπρόθεσμα τα μέσα ώστε να εξοφληθούν τα χρέη, θα πρέπει να θυμηθούμε πώς λειτουργούσε ο θριαμβικός καπιταλισμός των ετών 1945-1975.

Επί τριάντα χρόνια, η δυτική οικονομία αναπτυσσόταν με ετησίους ρυθμούς της τάξης του 5%, χωρίς χρηματοοικονομικές κρίσεις και με σχεδόν μηδενική ανεργία (της τάξης του 2%, που στην πραγματικότητα οφείλεται στη φυσιολογική κινητικότητα στην αγορά εργασίας).

Οι λόγοι αυτής της νηνεμίας; Μα ακριβώς οι αναμνήσεις από τη μεγάλη κρίση του 1929, από τις μακρές πομπές των δυστυχιών της, από την προλεταριοποίηση της μεσαίας τάξης και -τελικά- τον πόλεμο.

Για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά αυτά τα δεινά, ο δυτικός κόσμος έθεσε σε λειτουργία τρεις μηχανισμούς εξισορρόπησης, ο καθένας εκ των οποίων οφείλεται στην έμπνευση τριών μεγάλων προσωπικοτήτων: του λόρδου Μπέβεριτζ (Beveridge), του λόρδου Μέιναρντ Κέινς (Maynard Keynes) και του Χένρι Φορντ (Henry Ford).

Ο Μπέβεριτζ είναι ο 'Αγγλος που εμπνεύστηκε την κοινωνική ασφάλιση, αλλά που κυρίως θεωρητικοποίησε το γεγονός πως η κοινωνική προστασία δεν εξανθρωπίζει απλά το σύστημα, αλλά επιπλέον το σταθεροποιεί, καθώς αποτρέπει την πτώση της κατανάλωσης -που εξαρτάται σχεδόν κατά το 1/3 από την αγοραστική δύναμη.

Δεύτερος ρυθμιστής: ο Κέινς. Έστειλε το εξής μήνυμα στους πολιτικούς ηγέτες: αντί να χρησιμοποιείτε την νομισματική πολιτική ως μέσο εσωτερικής ρύθμισης, χρησιμοποιήστε την για να μειώνετε και να αποφεύγετε τις αναστατώσεις που έρχονται από το εξωτερικό, όπου οι δημοκρατικές χώρες ανταγωνίζονται. Αυτό το πράγμα δούλεψε. Έχουμε την πειραματική απόδειξη πως δούλεψε στ' αλήθεια, επί τριάντα χρόνια.

Ο τρίτος ρυθμιστής, ο βιομήχανος Χένρι Φορντ, είναι Αμερικανός. Όπως έλεγε: «καλοπληρώνω τους εργάτες μου για να αγοράζουν τα αυτοκίνητά μου». Χάρη στο «νιου ντιλ», χάρη στα μεγάλα έργα του Ρούσβελτ (Roosevelt), αυτή η πολιτική των καλών αμοιβών και της μισθολογικής εξασφάλισης βοήθησε την αμερικανική οικονομία να απογειωθεί πολύ γρήγορα μετά την κρίση του 1929.

Η Γαλλία χρησιμοποίησε «το πλάνο», τη διαβούλευση μεταξύ συνδικάτων, εργοδοσίας και κράτους, προκειμένου να διατηρηθεί η ζήτηση (δηλαδή οι μισθοί) σε υψηλά επίπεδα και να τονώνεται η κατανάλωση.

Κοντολογίς άπαντες ακολουθούσαν πολιτικές που αναγνώριζαν τα δικαιώματα των μισθωτών και νομιμοποιούσαν πολιτικές υψηλών αμοιβών. Οι αμοιβές του φτωχότερου 50% της κοινωνίας κατευθύνονταν σχεδόν καθ' ολοκληρίαν στην κατανάλωση, πράγμα που τόνωνε την ανάπτυξη.

Αποτέλεσμα: διαρκής ανάπτυξη, με έναν μεγάλο απόντα, μία από τις συνιστώσες του «κέρδους» σύμφωνα με τα δημόσια λογιστικά: τους μετόχους, που υπήρξαν οι μεγάλοι απόντες αυτής της περιόδου.

Όλα αλλάζουν τη δεκαετία του 1990, με την εμφάνιση των «θεσμικών επενδυτών», ιδίως με τη μορφή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Ο μέτοχος πλέον οργανώνεται και -καθώς αγωνιά για τη σύνταξή του- αναζητά όσο το δυνατό υψηλότερες αποδόσεις.

Συμπέρασμα: αυξάνεται ολοένα η πίεση στους μισθούς που αρχικά μειώνουν το ρυθμό αύξησής τους και αργότερα υποχωρούν σε πραγματικές τιμές. Τα υπόλοιπα επενδυτικά κεφάλαια -που εκπροσωπούν λιγότερο από το 1/4 των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά λειτουργούν πολύ πιο τυχοδιωκτικά- επιδείνωσαν την κατάσταση.

Τα αμοιβαία κεφάλαια έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι. Προκειμένου να εξασφαλίσουν στους μετόχους τους υψηλές αποδόσεις, δε δίστασαν να διαλύουν τις επιχειρήσεις-λεία τους και να τις πουλάνε κομμάτι-κομμάτι. Προς μεγάλη δυσαρέσκεια των μισθωτών, που συρρικνώθηκαν στο ρόλο της «δαπάνης».

Αυτό το νέο σύστημα -όλα για τους μετόχους, όσο το δυνατό λιγότερα για τους μισθωτούς- πήρε την πιο χονδροειδή του μορφή στην περίπτωση των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλής διακινδύνευσης (hedge funds) που είναι πια στο δυτικό κόσμο πανταχού παρόντα, σε κάθε επιχείρηση με πάνω από 2,000 εργαζόμενους. Η πίεσή τους ασκήθηκε πρώτα στους διευθύνοντες συμβούλους που δεν έδιναν μεγάλα μερίσματα: αυτοί υποτάχτηκαν πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια όλες σχεδόν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες δόθηκαν σε υπεργολάβους -η συντήρηση, η διόρθωση, οι «εσωτερικές» κοινωνικές παροχές- με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από τις επιχειρήσεις πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, που πολλές φορές έδιναν κύρος στην επιχείρησή τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατέληξαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς συνδικάτα, όπου οι μισθοί υπόκειντο σε πελώριες πιέσεις αφού οι επιχειρηματίες μπορούσαν ανά πάσα στιγμή, απροειδοποίητα, να αλλάξουν υπεργολάβο.

Έτσι εγκαταστάθηκε η εργασιακή ανασφάλεια και η προσωρινότητα (που αφορά σήμερα το 16% των Γάλλων μισθωτών) με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, το πάγωμα ή την υποχώρηση των μισθών, την εμφάνιση των «φτωχών εργαζομένων» αλλά και των άνεργων «νεόφτωχων».

Με την εμφάνιση της μαζικής φτώχειας -οι φτωχοί στη Βρετανία υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια και στη Γαλλία μεταξύ 5 και 6- το ποσοστό των μισθών επί του ΑΕΠ υποχώρησε όπως ήταν φυσικό, σε σχέση με τα ποσά που επενδύονταν για κερδοσκοπία.

Η ζήτηση έπεσε, η ανάπτυξη μειώθηκε, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα ελλείμματα και να είναι όλο και πιο δύσκολη η «εξυπηρέτηση» των χρεών.


NO: Περιγράφετε μία κατάσταση όπου η αναζήτηση του γρήγορου κέρδους, η ξέφρενη κερδοσκοπία, και -όπως το δείχνει η κρίση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ- η όλο και πιο αυθαίρετη και περίπλοκη λειτουργία των τραπεζικών «προϊόντων», οδηγούν τις αγορές σε πλήρη σύγχυση: όλα τα συστατικά μίας κρίσης πρώτου μεγέθους είναι εδώ. Υπάρχουν όμως κι άλλα δεδομένα: δείτε π.χ. την ανάπτυξη που παράγουν οι «αναδυόμενες αγορές», που υποκαθιστούν την ασθμαίνουσα αμερικανική ατμομηχανή. Δείτε την αφθονία ρευστότητας από τα πετροδολάρια και τα κινεζικά ή ιαπωνικά πλεονάσματα.

MR: Είναι αλήθεια πως, σε σχέση με την πραγματική οικονομία, έχουμε πρωτοφανή ρευστότητα, που όμως δεν κατευθύνεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Προτιμά τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Και όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε τραπεζίτης, οι οικονομικές πολιτικές είναι ανίσχυρες να επηρεάσουν τη συμπεριφορά αυτής της ρευστότητας.

Αυτή η δυσλειτουργία, που ως προς τα αίτιά της είναι μάλλον πολιτιστική, ως προς τα αποτελέσματά της δε διαρθρωτική, έχει ολέθριες επιπτώσεις. Κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει αυτό, αν και έχω την πεποίθηση πως μια μέρα θα «σκάσει» με κρότο.

Πράγμα που με οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον: χρειάζονται παγκόσμιες απαντήσεις, με μεταρρύθμιση των θεσμών που δημιουργήθηκαν εδώ και μισό αιώνα στο Μπρέτον-Γουντς. Ο νέος επικεφαλής του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ), ο φίλος μας Στρος-Καν (Strauss-Kahn) βρίσκεται το πηδάλιο ενός μηχανισμού που δε δουλεύει πια, αφού δεν είναι πια εις θέση να προλαμβάνει ή να καταπραΰνει τις κρίσεις. Διαθέτει μολοταύτα την πληροφόρηση: βρίσκεται σε ένα κέντρο ικανό να πραγματοποιεί διαγνώσεις και να επεξεργάζεται προτάσεις.

Δεύτερον: Στη Γαλλία το «σοσιαλιστικό κόμμα» (PS) αδυνατεί να κατανοήσει τι συμβαίνει, αδυνατεί να συνδέσει τη διεθνή με την εγχώρια κατάσταση και ως εκ τούτου αδυνατεί να εξηγήσει τους λόγους της επέκτασης της ανασφάλειας της απασχόλησης στη Γαλλία. Αν πρόσφερε τις δέουσες ερμηνείες, θα έδινε επιτέλους την εντύπωση πως μπορεί να παρέμβει στη συγκυρία. Θα υπάρξει ξέρετε ένα πολιτικό «μπόνους» σε όποιον εξηγήσει πρώτος πώς έχει η κατάσταση.

Αυτό που αμφισβητείται σήμερα είναι ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, όχι η αγορά, της οποίας είμαι οπαδός. Αν κάνουμε αυτή την ανάλυση, θα μπορούσαμε έξαφνα να συνεννοηθούμε με τους αριστεριστές!

Τέλος είναι βασικό να οικοδομηθούν νέοι μηχανισμοί διαπραγμάτευσης, και να προετοιμαστεί η πλήρης υποδοχή δύο νέων πελώριων εταίρων του παγκοσμίου εμπορίου, της Κίνας και της Ινδίας.

NO: Τι μπορούμε να κάνουμε;

MR: Θα πρέπει πρώτα να αντεπιτεθούμε στο ηθικό επίπεδο. Παράλληλα με αυτήν την επίθεση κατά των μισθωτών, τη βουλιμική κερδοσκοπία της ανώτερης μεσαίας τάξης και των πλουσίων, βλέπουμε να πυκνώνουν οι παρανομίες: έχουμε παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές, προνομιακή πληροφόρηση... Θα πρέπει να τηρήσουμε το επιχειρηματικό δίκαιο και τα τιμωρούμε όσους το παραβιάζουν.

Θα πρέπει επίσης να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στις αμοιβές των αφεντικών. Στην εποχή του Χένρι Φορντ οι αμοιβές τους ήταν πάνω-κάτω 40 φορές ο μέσος μισθός, ενώ σήμερα είναι 350-400 φορές υψηλότερος (έστω κι αν οι καθαρά οικονομικές επιπτώσεις της μισθολογικής υπερεκτίμησης των στελεχών είναι αμελητέες, δεν παύει να πρόκειται για ένα φαινόμενο εξαιρετικά νοσηρό και άκομψο). Αν θέλουμε πράγματι «λιγότερο κράτος», ο καπιταλισμός θα πρέπει να είναι ηθικός.

Θα πρέπει επίσης να ρυθμίσουμε τις επιθετικές εξαγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτοντας κάποια κριτήρια που να αποτρέπουν την διάλυση του εξαγορασθέντος ομίλου ή τη χειροτέρευση της θέσης των μισθωτών της.

Οι διεθνείς συμφωνίες για τα κοινωνικά δικαιώματα της εργασίας του «διεθνούς οργανισμούς εργασίας» (ΔΟΕ) θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον «παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου» (ΠΟΕ), που λειτουργεί σα θρησκόληπτος της απελευθέρωσης του εμπορίου. Σήμερα, όταν διαπραγματεύονται στο πλαίσιο του ΠΟΕ, τα κράτη-μέλη μπορούν άνετα να (παριστάνουν πως) αγνοούν όσα έχουν υπογράψει ως μέλη του ΔΟΕ!

Πιστεύω τέλος στην κοινωνική οικονομία. Μάχομαι εδώ και σαράντα χρόνια για να αποκτήσει την θέση της, το ρόλο της. Πιστεύω πως το κλειδί του προβλήματος είναι η αλλαγή της νομικής υπόστασης των επιχειρήσεων. Αντί να ανήκουν οι επιχειρήσεις σε εξωτερικούς παράγοντες, που είναι απλά φορείς κεφαλαίων, θα έπρεπε να ανήκουν στην κοινότητα όλων όσοι κερδίζουν το ψωμί τους από τη λειτουργία της επιχείρησης, όλων όσων είναι ταυτόχρονα φορείς ενός κοινού σχεδίου για το μέλλον της.

NO: Ξαναθυμηθήκατε την αυτοδιαχείριση;

MR: Καλύτερα να μη χρησιμοποιήσω φορτισμένους όρους. Καθώς πάντως μιλάμε για ένα εγχείρημα παγκοσμίων διαστάσεων, δεν βλέπω παρά μία πολιτική δύναμη ικανή να το φέρει εις πέρας: τη διεθνή σοσιαλδημοκρατία.

Θα πρέπει να υπερασπιστούμε ό,τι παράγει ενάντια σε ό,τι κερδοσκοπεί. Αυτή είναι η νέα πάλη των τάξεων!



O Michel Rocard είναι πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας. Τη συνέντευξη πήραν οι συντάκτες του περιοδικού Ζαν Γκαμπριέλ Φρεντέ (Jean-Gabriel Fredet) και Φρανσουά Αρμανέ (François Armanet)
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Nyx

  • Μηνύματα: 163
  • Karma: 0
  • Νυχτωμένος
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 26, 2010, 21:11:37 »
Αν καταστραφεί Οικονομικά ο Χριστιανισμός ώστε τα χρήματα που απέκτησε μέσω εξαπάτησης να μοιραστούν στους Έλληνες, δεν νομίζω να υπάρχει έντονη Οικονομική κρίση, με τα δισεκατομμήρια που μάζεψε μάλλον θα μπορούσε επίσης το Ελληνικό κράτος να ξεπληρώσει όλα όσα χρωστάει έξω. Το πρότυπο του Χριστού ευθύνεται για την βαριά φορολογία που υφίσταται η μεσαία τάξη. Το χρέος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 300-320 δις και αυξάνεται λόγω τόκων και επιπλέον δανείων που παίρνει η Ελλάδα 20+ δις το χρόνο. Μία μόνο εκκλησία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εισέπραξε από ενοίκια γύρο στα 5 δις, η Ελλάδα είναι γεμάτη με Εκκλησίες, αν σκεφτούμε αυτό, με την Οικονομική καταστροφή μιας Εκκλησίας η Ελλάδα καλύπτει ένα συμπαντικό μέρος των χρεών της. Μια Εκκλησία εισπράττει γύρο στο 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Με την εξουδετέρωση της Χριστιανικής θρησκείας, η Ελλάδα ξεπληρώνει τα χρέη της; Είναι τόσο απλό σαν το αυγό του Κολόμβου. 
~Η αλήθεια είναι απλή και ο λόγος της ακόμα ποιο απλός.
~Όταν ο ήλιος πέφτει η Νύχτα σου αποκαλύπτει όλα όσα ο ήλιος σου έκρυβε.

Nyx7777

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 29, 2010, 14:50:13 »
Η κοινωνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των μοναστηριών, πρέπει να γίνει διότι είναι προϊόντα εγκλήματος και εξαπάτησης του Ελληνικού λαού, καθώς είναι πλήθος τα οικονομικά εγκλήματα, αλλά και πλήθος οι αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι 'Ελληνες αν κινηθούν δικαστικά, εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος.  'Ολες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια ανήκουν στους 'Ελληνες να τα μετατρέψουν σε πολιτιστικά - πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες και πνευματικά ησυχαστήρια, αρκεί να τα διεκδικήσουν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο κάθε 'Ελληνας να αφυπνιστεί στην αυθεντική του Ελληνική ταυτότητα, και να διεκδικήσει το δίκιο του, μέσω συλλογικών δικαστικών αγώνων, διεκδικώντας τις ανάλογες αποζημιώσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 29, 2010, 15:54:04 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 01, 2010, 10:39:01 »
http://news.ert.gr/el/kosmos/ameriki-ipa/36028-100-000-dol-exase-to-meso-amerikaniko-noikokyrio-logo-tis-krisis

100.000 δολ. έχασε το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό λόγω της κρίσης.
Πεμπτη, 29 04 2010 10:49

Πάνω από 100.000 δολάρια στοίχισε στο μέσο αμερικάνικο νοικοκυριό η οικονομική κρίση που προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση του Pew Economic Policy Group. Όπως ανακοινώθηκε χτες Τετάρτη οι μεγαλύτερες ζημιές προήλθαν από την πτώση των τιμών των ακινήτων και των μετοχών από το ξέσπασμα της κρίσης, στα μέσα του 2008. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,4 τρισ. δολάρια, ενώ οι μετοχές στις ΗΠΑ υπέστησαν μείωση της αξίας τους κατά 7,4 τρις δολάρια από τον Ιούλιο του 2008 ως τον Μάρτιο του 2009.

Για τη μέση οικογένεια στις ΗΠΑ, αυτό σήμανε ότι η κατοικία της αξίζει τουλάχιστον 30.300 δολάρια λιγότερα απ' ό,τι πριν την κρίση και η αξία των μετοχών που μπορεί να είχαν αγοράσει έπεσε κατά 66.200 δολάρια, σύμφωνα με την ιδιωτική ερευνητική εταιρία, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, τα έσοδα των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά μέσον όρο 11.000 δολάρια από το Σεπτέμβριο του 2008 -την ώρα που κατέρρε η γιγαντιαία επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers- ως τα τέλη του 2009. Η βαθιά ύφεση της περιόδου αυτής προκάλεσε 5,5 εκατ. απώλειες θέσεων εργασίας, "πάγωσε" τους μισθούς των εργαζομένων και στοίχισε στους φορολογούμενους 73 δισ. δολάρια για την "διάσωση" των τραπεζών.

"Η οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2010 είχε τεράστιο αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκατομμύρια οικογένειας υπέστησαν απώλειες θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και κατοικιών--και οι συνέπειες αυτών των απωλειών θα είναι εμφανείς στην κοινωνία επί γενεές", σημείωσε ο Φίλιπ Σουέιγκελ, πρώην στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 01, 2010, 10:45:18 »
http://taxalia.blogspot.com/2010/01/300_26.html

26 Ιαν 2010
Πόσο είναι το χρέος της Ελλάδος; 300 δισ. ευρώ; Θα θέλαμε!

Γιώτα Ηλιού, Μιχάλης Πολυδώρου
(http://www.nooz.gr/)

"Οι ωραίοι έχουν χρέη" και οι ωραίοι ως Ελληνες ακόμη περισσότερα. Πλέον μπήκε στη ζωή των νοικοκυριών και το περίφημο σπρέντ. Λίγοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει, πολύ περισσότεροι όμως το νιώθουν ή θα το νιώσουν στην τσέπη τους. Το χρέος μας σε χρυσάφι ξεπερνά σε ύψος τον Πύργο του Αϊφελ, αλλά η ελληνική οικονομία μοιάζει με τον Πύργο της Πίζας. Πέφτει, δεν πέφτει, πέφτει, δεν πέφτει!

"Χρωστάμε και της Μιχαλούς", λέει η παροιμία. Ποια είναι όμως η σύγχρονη Μιχαλού; Πόσα χρωστάμε και που; Ποιοι είναι οι δανειστές μας; Τι δόση πληρώνουμε, τι σημαίνει χρεοκοπία, ποιες είναι οι επιπτώσεις σε καταθέσεις και αποταμιεύσεις, ποιός χάνει, ποιός κερδίζει; Απλές ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις....


Τί είναι δημόσιο χρέος;

Όταν οι ανάγκες μιας χώρας δεν καλύπτονται από το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αυτή χώρα καταφεύγει στον δανεισμό. Το ποσό που χρωστάει είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο συνήθως εκφράζεται σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί πολλές φορές τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες.

Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις, «έστειλαν» το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 12,7% του ΑΕΠ

Πόσα χρωστάμε ως χώρα; Πόσο χρεωμένος είναι κάθε πολίτης; Ως χώρα χρωστάμε κάτι παραπάνω από την αξία που έχει όλος ο χρυσός των ΗΠΑ. Σε χρυσάφι, χρωστάμε δύο φορές το ύψος του Πύργου του Άιφελ.


Πάρτε μολύβι, χαρτί και ...κομπιουτεράκι:

326 δισ. ευρώ χρέος του Ελληνικού Δημοσίου για το 2010

+ 30 -40 δισ. ευρώ ομόλογα του Δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα (το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος- απαιτείται μάλιστα «επικαιροποίηση» του ποσού αυτού)

+25 δισ. ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο

+8 δισ. ευρώ χρέη για «δεδουλευμένα» προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς

+ 1,7 δισ. ομόλογα που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για χρέη προς αυτήν

+1,3 δισ. κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή

+1,0 δισ. κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων

ΣΥΝΟΛΟ: 390 δισ. ευρώ χρέος, δηλαδή 120.000 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια. Αρα κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά περί τα 30.000 ευρώ!

Στα 390 δις ευρώ πρέπει να προσθέσουμε και 450 δις ευρώ, το αναλογιστικό άνοιγμα των Ασφαλιστικών Ταμείων Επιπλέον, 280 δισ. ευρώ που αποτελούν τα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες.

Με λίγα λόγια χρωστάμε ένα σύνολο της τάξης του 1,1τρις. ευρώ!


Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους μέχρι 28 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» στο κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ κάποιο άλλο μέρος αποτελείται από εγγυήσεις που θα αναγκασθεί να καλύψει το κράτος.

Τα ελλείμματα αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων (στα έξοδα δεν περιλαμβάνονται τα χρεολύσια) κάθε χρόνο. Ενώ κάθε νοικοκύρης προγραμματίζει τις δαπάνες του ανάλογα με τα έσοδα που εύλογα προσδοκά, στο Δημόσιο πρώτα θεσμοθετούμε παροχές και μετά αναζητούμε τους πόρους.

Εάν δηλαδή αθροίσουμε τις υποχρεώσεις του Δημοσίου Χρέους σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Οικονομικής Δραστηριότητας, τότε η πραγματική υποχρέωση του Κράτους αντιστοιχεί στο 400% του ΑΕΠ, ποσοστό συγκλονιστικό.

Λογιστικά, τώρα, ο υπολογισμός του Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με τον επίσημο τρόπο καταμέτρησής του, ανέρχεται τώρα στο 133,6% του ΑΕΠ. Να θυμήσουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη το παρέδωσε στο 107% και η κυβέρνηση Καραμανλή στο 120%. Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι απλώς λογιστική. Το επί της ουσίας σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου ανέρχεται στο τετραπλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος!

Πού χρωστάμε; Ποιοι είναι οι δανειστές μας;

Ο δανεισμός του κράτους γίνεται κυρίως μέσω των εκδόσεων κρατικών ομολόγων και μέσω του ΟΔΔΗΧ, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Εκδίδονται πενταετή, δεκαετή, ακόμα και 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Δανειστές μας είναι μεγαλοεπενδυτές που δρουν μέσω επενδυτικών οίκων ανά τον κόσμο, χρηματοοικονομικοί οίκοι και τράπεζες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ενώ τα ομόλογα κρατών αγοράζονται επίσης και από άλλα κράτη. Πάντως, οι περισσότερες αγορές ομολόγων γίνονται από το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου στη Μεγάλη Βρετανία, το γνωστό City. Με άλλα λόγια αυτοί οι Οικοι που μας υποβαθμίζουν, αυτοί και μας δανείζουν με το επιτόκιο στα ύψη.

Τί δόση πληρώνει το ελληνικό κράτος για την αποπληρωμή;

Ζούμε με δανεικά. Ακόμα και για να αγοραστεί ένα φωτοτυπικό μηχάνημα από μία δημόσια υπηρεσία, το κράτος πρέπει να δανειστεί.

Από τα 57 δισ. ευρώ φόρους που «θέλει» να εισπράξει το Δημόσιο – θεωρητικά –το 2010, τα 40 δισ. ευρώ και πλέον, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, δεν φθάνουν ούτε για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το ποσό που καταβάλλεται κάθε χρόνο για την αποπληρωμή των «δανεικών», είναι μεγαλύτερο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από όσες δαπάνες αναλογούν σε σημαντικά υπουργεία, όπως το Άμυνας, της Ανάπτυξης κ.λπ.

Η απότομη αύξηση του κινδύνου που συνοδεύει τον ελληνικό δανεισμό, δηλαδή της διαφοράς αποδόσεων 10ετών ελληνικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, το spread, διαφοροποιεί κάθε φορά το ποσό που πρέπει να αποπληρώσουμε για τον δανεισμό μας. Για παράδειγμα, η αύξηση του spread κατά 0,10%, μπορεί να απαιτήσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν (carry trade) αγοράζοντας τους ομολογιακούς τίτλους που εξέδιδε το ελληνικό κράτος με 4,5% και καταθέτοντάς τους ακολούθως ως ενέχυρο δανείζονταν με 1% από την ΕΚΤ, ώστε να συνεχίσουν τις επενδύσεις αυτές καρπούμενες τη διαφορά. Όμως, οι αγορές μακροχρόνιων τίτλων αποτελούν μεσομακροχρόνια επένδυση, ενώ ο δανεισμός των ίδιων των τραπεζών είναι βραχυχρόνιος. Τώρα, λοιπόν, που πρέπει να αποπληρώσουν την ΕΚΤ, οι εγχώριες τράπεζες χάνουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Κάμψη της ζήτησης ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους διάθεσής τους (επιτόκιο) στη διεθνή αγορά.

Είναι δυνατόν να μηδενίσουμε το δημόσιο χρέος;

Όχι. Η αύξηση του κόστους του ελληνικού κρατικού δανεισμού, θεωρείται βέβαιη και θα έχει ανοδική συνέχεια γιατί η ελληνική οικονομία παραμένει στην ύφεση και έχει πέσει στην παγίδα του χρέους.

Δηλαδή, δανείζεται για να εξυπηρετήσει τα χρέη της τα οποία έχουν αποκτήσει αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, αφού δεν παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι αυτός των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα είναι να περιοριστούν οι σπατάλες του δημοσίου και να αναδιαρθρωθούν οι περιβόητοι και διαβόητοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Εάν η «λυπητερή» που αναπόφευκτα θα πληρώσει το ελληνικό κράτος δεν επιμερισθεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ώστε να αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας, τότε η χώρα θα κινδυνεύει να βυθιστεί σε παρατεταμένη κρίση.

Υπάρχει χώρα που δεν χρωστά; Ποια χρωστά τα λιγότερα;

Τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην ΕΕ εμφάνισαν η Ιρλανδία (7,1% του ΑΕΠ), η Μεγάλη Βρετανία (5,5%), η Ρουμανία (5,4%), η Ελλάδα (5%), η Μάλτα (4,7%), η Λετονία (4%) και η Πολωνία (3,9%).

Πλεονάσματα παρουσίασαν το 2008 η Φινλανδία με 4,2%, η Δανία με 3,6%, το Λουξεμβούργο με 2,6%, η Σουηδία με 2,5%, η Βουλγαρία με 1,5%, η Ολλανδία με 1% και η Κύπρος με 0,9%.

Τι σημαίνει χρεοκοπία;

Χρεοκοπία σημαίνει παύση πληρωμών των υποχρεώσεων. Μια χώρα πληρώνει κεφάλαιο και τόκους από τα δάνεια που έχει πάρει έχοντας δυο βασικές πηγές: Τους φόρους και τον νέο δανεισμό.

Συνήθως όταν κάποιος δηλώνει παύση πληρωμών, παρεμβαίνει το ΔΝΤ και γίνεται κάποια ρύθμιση. Υποχρεούται να καταβάλει ένα μέρος για να μπορεί να μετέχει των διεθνών συναλλαγών. Αυτό όμως έχει και τις συνέπειές του, διότι το ΔΝΤ επιβάλλει τους όρους του και στην ουσία είναι αυτό που ασκεί την οικονομική πολιτική.

Ποιοι χάνουν:

α) Οι πρώτοι που χάνουν από μια χρεοκοπία πάντα είναι οι δανειστές.

β) Μετά χάνει αυτός που χρεοκοπεί. Κατʼ αρχήν δεν είναι αξιόχρεος και δεν τον δανείζει κανένας. Μόνο τοκογλύφοι και αυτοί με υψηλά επιτόκια και σοβαρές εμπράγματες εγγυήσεις.

Ομόλογα του ελληνικού κράτους έχουν: ξένοι ιδιώτες και θεσμικοί και Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί. Όλοι αυτοί χάνουν. Μεγάλες ποσότητες ομολόγων του ελληνικού κράτους έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα γράψουν μεγάλες ζημιές σε μια περίοδο που χάνουν και από αλλού. Αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει πανικό στους αποταμιευτές που θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Εικόνες κατάρρευσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε κρίσιμες περιόδους οι αρχές κλείνουν τις τράπεζες για όσο χρειαστεί. Χωρίς τραπεζική ρευστότητα όμως η οικονομική δραστηριότητα της χώρας μειώνεται δραματικά. Άρα, μειώνονται τα έσοδα από φόρους. Χωρίς χρήματα από δάνεια ή από φόρους το κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει βασικές λειτουργίες.

Κινδυνεύουν καταθέσεις & μετοχές

Τυπικά οι ιδιωτικές καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Ουσιαστικά όμως σε μια κρίση πανικού αν πάμε αύριο όλοι να ζητήσουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες αυτές δεν υπάρχουν.

Η αξία των μετοχών σε ένα τέτοιο περιβάλλον πέφτει δραματικά. Κάποιες εταιρείες βάζουν λουκέτο. Το πρόσφατο παράδειγμα στη χρεοκοπία της Αργεντινής είναι χαρακτηριστικό. Το κόστος για την ευρωζώνη θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να τείνουν χείρα βοηθείας. Χείρα βοηθείας βέβαια θα σημάνει και επίτροπο δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σύμφωνα με το Foreign Policy (τεύχος Ιαν/Φεβ 2009) οι 5 χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να ακολουθήσουν την Ισλανδία στο δρόμο της χρεοκοπίας είναι κατά σειρά: Μεγ. Βρετανία, Λετονία, Ελλαδα, Ουκρανία, Νικαράγουα.

Το κοινό σημείο των 5 χωρών της παραπάνω λίστας είναι το τεράστιο χρέος. Το κρίσιμο και για τις πέντε χώρες είναι να μπορέσουν να συνεχίσουν να δανείζονται, κάτι εξαιρετικά δύσκολο γιατί οι πάντες «είναι στη γύρα» για να βρουν δανεικά, ακόμα και χώρες που δεν έχουν άμεσο και πιεστικό πρόβλημα (με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ). Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί που υποτίθεται ότι αγοράζουν τα ομόλογα (άρα δίνουν τα “δανεικά”) είναι κυρίως τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δεν είναι βέβαιο ότι δεν είναι οι ίδιοι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας! Φαύλος κύκλος.

Η διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες 4 χώρες της λίστας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα. Το Euro είναι αλήθεια μας έχει γλιτώσει από χειρότερες καταστάσεις μέχρι στιγμής, αλλά αν η κρίση συνεχιστεί, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Οι υπόλοιπες 4 χώρες έχουν τη διέξοδο να τυπώσουν επιπλέον χρήμα και να προσποιηθούν ότι πληρώνουν προσωρινά κάποιες από τις υποχρεώσεις τους (και να μειώσουν με μια υποτίμηση το χρέος τους), με αντίτιμο όμως -μεσοπρόθεσμα- την κατάρρευση του νομίσματος τους και την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Χρωστάμε και της Μιχαλούς

Συμπέρασμα, «χρωστάμε και της Μιχαλούς». Μια εκδοχή για την προέλευση της φράσης αναφέρει στα χρόνια του Όθωνα βρισκόταν σε κάποιο σοκάκι του Ναυπλίου η ταβέρνα της Μιχαλούς. Η Μιχαλού ήταν παραδόπιστη και εκμεταλλεύτρια. Είχε περιορισμένη πελατεία, στην οποία έκανε πίστωση για ένα ορισμένο διάστημα, όμως αλίμονο σε όποιον δεν ήταν συνεπής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η Μιχαλού ξεφτέλιζε κυριολεκτικά τους άτυχους οφειλέτες της.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και κάποιος ευσυνείδητος, ο οποίος αδυνατώντας να βρει χρήματα να εξοφλήσει τη Μιχαλού, γύριζε μέρα και νύχτα στους δρόμους παραμιλώντας. Και αν κανείς ρωτούσε τους περαστικούς τι έχει αυτός ο άνθρωπος, οι άλλοι απαντούσαν «Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς». Μπορεί η εκδοχή αυτή να είναι κατασκευασμένη, να μην ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, το βέβαιο είναι όμως ότι στη σύγχρονη Ελλάδα "παραμιλάμε" από τα χρέη!


Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 01, 2010, 11:05:33 »
Σχόλια

Δυστυχώς ΜΟΝΟ όταν παθαίνουν οι άνθρωποι Μαθαίνουν...

Τώρα που πάθαμε, θα "βάλουμε μυαλό", να χτίσουμε ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ?

Μακάρι να γινόταν διαφορετικά, αλλά πρέπει να πονέσει η τσέπη μας, να απειληθεί η ζωή μας και η επιβίωσή μας, για να ξυπνήσει το ζώο μέσα μας, και να αρχίσει να κοινωνικοποιείται...

'Ολα είναι σχεδιασμένα, για να περάσουν οι Ανθρώπινες κοινωνίες, στο επόμενο στάδιο, Συνειδησιακής Εξέλιξης.

Ας απολαύσουμε την Δύναμη της Αλλαγής, αλλά ας διαπιστώσουμε πως η Φύση έχει τους μηχανισμούς Αυτοκάθαρσης, έτσι ώστε η ανθρώπινη ύπαρξη, να συνεχίσει την Συνειδησιακή της Οδύσσεια, με έναν πιο υγιή, και πιο ανώδυνο τρόπο.

Ας διδαχθούμε λοιπόν, από τα λάθη του παρελθόντος, και ας κατανοήσουμε, πως η Ιδιοτέλεια βλάπτει την Δημόσια υγεία, καταστρέφει τους Κοινωνικούς θεσμούς, και φέρνει την ανθρώπινη ύπαρξη στα πρόθυρα της Αυτοκαταστροφής της.

Ας επενδύσουμε σε Ανώτερες Αξίες και Ανθρωπιστικά ιδανικά, και η σωτηρία όλης της ζωής παντού, πάνω στον πλανήτη Γη, είναι εγγυημένη.

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 01, 2010, 12:37:53 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 03, 2010, 04:48:00 »
H GENIA TON 700 EURO (ΨΑΧΝΩ 2Η ΔΟΥΛΕΙΑ)
http://www.youtube.com/watch?v=bPONxD__8-s&feature=related
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 03, 2010, 18:45:15 »
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=8&artid=19930

Οι 10 επιχειρηματικές ευκαιρίες
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Xρονιά δυσκολιών για την ελληνική οικονομία θα είναι και το 2010, αλλά οι ευκαιρίες για επενδύσεις και επέκταση σε νέους κλάδους δε λείπουν.

Τις δέκα καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για το νέο έτος εντόπισε η εταιρία συμβούλων Global Greece τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό και αφορούν διάφορους τομείς, με έμφαση στο περιβάλλον, το εμπόριο, αλλά και ανάγκες που γεννά η σύγχρονη κοινωνία. «Οι ιδέες αυτές στηρίζονται σε πραγματικές ανάγκες και σε παγκόσμιες τάσεις που αυξάνονται ραγδαία», τονίζει ο Μπάμπης Φιλαδαρλής της Global Greece.

Οι δέκα επιχειρηματικές ευκαιρίες του 2010 εντοπίζονται στη λεγόμενη πράσινη δόμηση, στα εκπτωτικά καταστήματα, στις υπηρεσίες καθαριότητας, στα οικολογικά προϊόντα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τη... σοκολάτα, τη φροντίδα ηλικιωμένων, τα προϊόντα θέρμανσης - ψύξης, την κοινωνική δικτύωση και τις υπηρεσίες επισκευών.

Ειδικότερα, η Global Greece περιγράφει τις χρυσές ευκαιρίες ως εξής:

1. «Πράσινη» Δόμηση

Οι καταναλωτές όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις και απαιτούν ακόμη και στις κατασκευές πιο πράσινες πρακτικές και πράσινα υλικά. Είτε αγοράζοντας ένα νέο σπίτι ή αναβαθμίζοντας ένα παλαιό, θέλουν μία κατασκευή που όχι μόνο δείχνει αλλά ανταποκρίνεται σε διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι τα πράσινα υλικά, οι πράσινες τεχνικές δόμησης και οι πράσινες πιστοποιήσεις θα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας στο μέλλον.

2. Εκπτωτικά καταστήματα

Το 2010 προβλέπεται ότι η διεθνής οικονομία θα ανακάμψει. Οι καταναλωτές εντούτοις θα συνεχίσουν να είναι πιο συντηρητικοί απ' ό,τι ήταν και θα ψάχνουν για ευκαιρίες είτε σε λαϊκές αγορές είτε σε περιφερειακά καταστήματα ή σε αλυσίδες εκπτωτικών καταστημάτων και stock houses. Υπάρχουν και στην Ελλάδα εταιρίες franchising που διαθέτουν επώνυμα καταστήματα με εκπτωτικά ή φτηνά προϊόντα κάθε είδους.

3.Υπηρεσίες καθαριότητας

Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, όλα γύρω μας αργά ή γρήγορα λερώνουν, λεκιάζουν και χρειάζονται επαγγελματική φροντίδα. Και όσο τα χρήματα για εξόδους μειώνονται τόσο η ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι θα απορροφά μέρος του προϋπολογισμού μας. Το ίδιο ισχύει και για βιομηχανικά κτίρια ή χώρους γραφείων.

4. Οικολογκά προϊόντα

Μεταλλικά μπουκάλια νερού, υφασμάτινες τσάντες για ψώνια, προϊόντα από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, τεχνολογίες μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Ολα αυτά τα προϊόντα σχεδιάστηκαν για να μειώσουν την περιβαλλοντική μόλυνση και να αντικαθιστούν άλλα. «Σε όλους τους κλάδους μπορείτε να βρείτε μεθόδους ή προϊόντα που θα δίνουν στους αγοραστές σας μια πιο οικολογική πρόταση», είναι το μήνυμα που στέλνει η Global Greece στους επιχειρηματίες.

5. Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

Το νερό είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος. Ετσι, όσο ελαττώνονται τα αποθέματα τόσο πιο πολύτιμο γίνεται και τόσο πιο αναγκαίες οι υπηρεσίες, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να τα εξοικονομήσουμε. Από συστήματα που εντοπίζουν αυτόματα διαρροές μέχρι κατασκευή αυτοποτιζόμενων κήπων, μίνι συστήματα αφαλάτωσης ή τεχνολογίες καθαρισμού & χρήσης αποβλήτων.

6. Σοκολάτα

Εχει καταγραφεί ότι σε περιόδους ανασφάλειας ή οικονομικών δυσκολιών οι άνθρωποι τρώνε περισσότερη... σοκολάτα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου το γλυκό έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας και γεύσης οι ευκαιρίες για επέκταση σε άλλες χώρες με προϊόντα σοκολάτας ή ζαχαροπλαστικής είναι μεγάλες.

7. Φροντίδα Ηλικιωμένων

Οι ανάγκες για φροντίδα/ εξυπηρέτηση ηλικιωμένων είναι ένα από τα αποτελέσματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Οταν το ζευγάρι πρέπει να δουλεύει, κάποιος πρέπει να φροντίσει τους μεγαλύτερους. Από απλές υπηρεσίες νοσοκόμων, έως τη φροντίδα για το φαγητό, τα ρούχα, την υπηρεσία delivery των super market, το καθάρισμα του σπιτιού αλλά και το άνοιγμα ενός «σπιτιού φροντίδας ηλικιωμένων». Αυτές είναι, σύμφωνα με την Global Greece, ορισμένες από τις δεκάδες εξειδικευμένες ανάγκες της σύγχρονης εποχής που ζητούν λύσεις.

8. Προϊόντα Θέρμανσης-Ψύξης

Ολες οι κυβερνήσεις σταδιακά δίνουν κίνητρα για τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένες λύσεις σε συστήματα ψύξης και θέρμανσης. Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας ή ενός πράσινου κλιματιστικού στο σπίτι όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα μακροπρόθεσμα, αλλά παρέχει και δυνατότητα επιστροφής ή μείωσης φόρου. Οι μικρές επιχειρήσεις που κάνουν τις εγκαταστάσεις, τη ρύθμιση ή τη συντήρηση τέτοιων προϊόντων έχουν δυνατότητες ανάπτυξης.

9. Κοινωνική Δικτύωση και Επιχειρήσεις

Πελάτες, πιθανοί πελάτες, συνεργάτες και καταναλωτές ανταλλάσσουν γνώμες, κάνουν κριτική, ζητούν βοήθεια, κάνουν προτάσεις και βαθμολογούν προϊόντα και υπηρεσίες στα ιντερνετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν γνωστά σε ένα ευρύτερο κοινό τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

10. Υπηρεσίες Επισκευών

Οσο διαρκεί η οικονομική κρίση τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να κάνουν οικονομίες επιδιορθώνοντας παρά αγοράζοντας. Αυτό δημιουργεί ξανά ευκαιρίες για τσαγκάρηδες, ξυλουργούς, μηχανουργεία, επιδιορθώσεις και προσαρμογές ρούχων, αναπαλαιώσεις επίπλων και άλλα πολλά. Εάν οι υπηρεσίες αυτές ενσωματώσουν και προστιθέμενη αξία, όπως δωρεάν παραλαβή/ παράδοση, branding, online ή τηλε-ενημέρωση τότε έχουν περισσότερες ελπίδες επιβίωσης και διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό.

Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 03, 2010, 18:54:58 »
http://www.sargiotis.gr/seminaria/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=17&Itemid=29

Οι Πηγές του Πλούτου, ο στόχος των «Πολλών»
    
                    Οι Πηγές του Πλούτου, από αποκλειστικό προνόμιο των «λίγων», πρέπει να
                         φροντίσουμε να γίνουν στόχος των «πολλών».

Οι Πηγές του Πλούτου δεν μπορούν να παραμένουν αιώνια το αποκλειστικό προνόμιο των «λίγων», των πάμπλουτων αυτού του κόσμου.

Δεν μπορεί, στη νέα εποχή που ζούμε, να κατέχει το 10% των ανθρώπων το 90% του παγκόσμιου πλούτου, και εμείς, και οι ηγέτες μας, να παραμένουμε αδρανείς.

Οι «πολλοί», από άγνοια και φόβο, στην πραγματικότητα, χαρίζουν κυριολεκτικά τον Κοινωνικό Πλούτο στους «λίγους», και αυτοί κρατούν για τον εαυτό τους, το μίσος, την οργή, την απόγνωση, την απελπισία, τη φτώχεια, τη στέρηση και τα οικονομικά τους προβλήματα.

Ενώ δεν υστερούν σε γνώσεις, μόρφωση, ικανότητες και προσόντα έναντι των «λίγων», όμως, ποτέ δεν έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τις πηγές του πλούτου επειδή πιστεύουν - αβάσιμα και εσφαλμένα - ότι οι πηγές του πλούτου είναι απροσπέλαστες για τους ίδιους επειδή δε διαθέτουν κεφάλαια, επειδή στερούνται χρηματικών διαθεσίμων.

Όμως, για να βγάλουν οι «πολλοί», «τρελά χρήματα» στη ζωή τους από τις πηγές του πλούτου - το τονίζουμε συνεχώς με κάθε ευκαιρία - δεν χρειάζεται να έχουν χρήματα, να διαθέτουν κεφάλαια.

                                Αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι:

Μάθηση - δηλαδή θέληση για να μάθουν - , κατάλληλη προετοιμασία και απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων για τις πηγές του πλούτου, οι οποίες αποκτώνται και εύκολα και γρήγορα.

Στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο να ευημερήσουν οι «πολλοί».

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ευημερήσουν στη ζωή τους οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίου επιχειρήσεων, οι απλοί άνθρωποι γενικότερα, οι «πολλοί» με μια λέξη.

                               Όμως, δεν ευημερούν.

Αυτό συμβαίνει γιατί αγνοούν τον τρόπο πώς να ευημερήσουν.

Δε γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους για να ευημερήσουν.

Γιατί φοβούνται να κάνουν κάτι καινούργιο κάτι πέρα από τη δουλειά που έμαθαν να κάνουν για να ευημερήσουν.

Η άγνοια και ο φόβος είναι λοιπόν η βασική αιτία που το 90% των ανθρώπων παγκόσμια, ζουν τη ζωή τους με οικονομικά προβλήματα και στερήσεις, ενώ, αν ενδιαφερθούμε να εξαλειφθεί αυτή η βασική αιτία, τότε, όλοι θα μπορούσαν να ζήσουν μια όμορφη κι ευτυχισμένη ζωή με χρηματική επάρκεια και πλούτο.

Στις μέρες μας λοιπόν η ευημερία των ανθρώπων γίνεται μια εύκολη υπόθεση όταν γνωρίζουν προς ποιες πηγές πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους για να αντλήσουν τα κύρια εισοδήματά τους στη ζωή τους.

Για να κατανοηθεί ακόμη καλύτερα το θέμα, ας πούμε δυο λόγια για τις τέσσερες κυριότερες πηγές άντλησης εισοδημάτων, για τις τέσσερες κυριότερες πηγές, από τις οποίες όλοι οι άνθρωποι, παγκόσμια, αντλούν τα εισοδήματά τους.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 05, 2010, 18:01:37 »
GLOBAL PULSE: Debt: Greece vs California (4/16/2010)
http://www.youtube.com/watch?v=GnUu16XWno0

16 Απρ 2010 — (April 16, 2010) A question being hotly debated by bloggers: who is buried in worse debt, Greece or California? News reports lean towards Greece as the real basket case, while TV news loves any reason to show video of Arnold Schwarzenegger. Both Greece and California are cutting deep to balance the books, and their people are hitting back with protests and anger. Will either receive a bailout, or are they both doomed to default? For this special News Hunt episode, we'll grab facts from worldwide news reports and weigh the options with both hands. To be a part of the News Hunt for good journalism on the economy go to linktv.org/economy.

SOURCES: Al Jazeera English, Qatar; Fox News, U.S.; BBC, U.K.; Deutsche Welle, Germany; NBC, U.S.; RT, Russia
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 06, 2010, 15:37:32 »
ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
Κυριακή, 02 Μάιος 2010 17:30

Από: http://www.schizas.com/site3/el/otan-sto-timoni-yparhoyn-anthropoi-oramatistes-pragmatikoi-igetes.html


Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη. Η ύφεση άρχιζε και στο διοικητικό συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για πόσο κόσμο θα απολύσουμε.. Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού- 15000 παγκοσμίως.

Ο κάθε Αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του. Ο πρόεδρος μας δεν μιλούσε. Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε ξαφνικά ο πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτιμωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. Θα τον αναπαράγω όσο ποιο σωστά μπορώ διότι η αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα...

«Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα του εργοστάσιου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι που χρεωστάει και κοιτάξει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε και αν και λίγα του είναι αρκετά. Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει την δουλεία του να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δυο μηνών. Τι θα πει στα παΐδια του... τι θα πει στην γυναίκα του πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπεια του. Και εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλεία θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του. Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων. ΑΛΛΑ την ιδία στιγμή έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες του και εάν δεν κάνω κάτι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις. Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειόνουν τα ετήσια έξοδα $135,000,000.

Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο:
Ελάττωση του μισθού μου - 75%
Ελάττωση μισθού όλων των αντιπρόεδρων - 50%
Ελάττωση γενικών διευθυντών - 40%
ΚΤΛ.

Καμία απόλυση... Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα.»


Σηκώθηκε και έφυγε... όπως έφευγε είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο «κρίμα που θα παίξετε Γκολφ μονό τρεις φόρες αντί για έξι παιδία.»

Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε άτομο και σε τρία χρόνια η άξια της μετοχής ήταν $147 από $7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση. Α ναι είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ ' αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομα του. Το 1992 στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότηση του - και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες - τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε. Όπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν:

«Ακουστέ μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα . Ήμαστε σε 42 χώρες από τις οποίες η 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρεςμικρές κοινωνίες διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα όπως μου είχατε προτείνει είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία. Και κάνεις μα κάνεις ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ένας απελπισμένος άνθρωπος . Η πιθανότητα να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη. Ενώ εσείς που ήσασταν διπλά μου και όλο το μισθό να σας έπαιρνα δεν θα καίγατε τίποτα γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις. Να θυμάστε ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα.. και εργοστάσια καίει.»

Σήμερα ζωγραφίζει στο San Francisco και είναι στο στρογγυλό τραπέζι της κουζίνας (άτυπη συνάντηση κάθε 8 εβδομάδες) του Ομπάμα..

Γιατί το έγραψα; Βλέπω όλους τους να βγαίνουν στη τηλεόραση / ράδιο και να μιλούν:
για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ),
ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ),
αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ) ...

Όλα αυτά χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Φυσικά είναι για τις αλλαγές - ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Έτσι θα είναι όχι μονό προστατευμένοι αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (σας θυμίζει κάτι αυτό) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους. Λοιπόν νάνοι της νοημοσύνης έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πως οι άνθρωποι, που είναι πραγματικά σκεφτόμενοι, συμπεριφέροντε. Έτσι δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε όταν όμορφα «εργοστάσια» αρχίζουν να καίγονται όμορφα. ΠΑΝΤΟΥ.

Ένας φίλος από την Αμερική.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 06, 2010, 15:39:09 από Ορφέας »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΣΕΡΑΠΙΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 492
  • Karma: 0
  • FR.M.T.S.G
    • Προφίλ
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 12, 2010, 15:34:24 »
http://www.youtube.com/watch?v=3lN40jLcHkM

Να ένας άνθρωπος, το λιγότερο να βρεθεί το email του , για συγχαρητήρια και Ευχαριστώ εκ μέρος της Ελλάδος.
Per aspera ad astra

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 12, 2010, 16:00:22 »
Ειλικρινά, ευχαριστούμε πάρα πολύ αδελφέ μου για αυτή την ανακάλυψή σου.  'Ηταν μια απίστευτα ευχάριστη έκπληξη.  Είναι αλήθεια πως η Γαλλική ψυχή έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την Ροδοσταυρική Φιλοσοφία, και κατ' επέκταση από τις Αυθεντικές Ελληνικές αρχές, και ενώ η σημερινή Ελλάδα είναι ακόμα μολυσμένη από την ιουδαιοχριστιανική ψυχασθένεια και διαφθορά, στην Γαλλία, η Αναγέννηση έχει ήδη συμβεί πριν δεκάδες χρόνια.

Είναι γεγονός πως η Κυβέρνηση δέχθηκε απίστευτες πιέσεις, από παιχνίδια των Καιροσκόπων Ευρωπαίων, με αποτέλεσμα να ταραχθεί όλη η Ελληνική Κοινωνία από τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας. 'Ομως δεν φταίνε μόνο οι Ευρωπαίοι Καιροσκόποι, αλλά την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν 'Ελληνες καιροσκόποι και απατεώνες, που έχουν προδώσει την χώρα μας, περισσότερο από κάθε βάρβαρο. 

Δυστυχώς έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη σε πολλούς τομείς και από όλους μας, και τώρα πληρώνουμε όλοι μας.  Γιατί δεν φταίει μόνο ο Απατεώνας και ο Ληστής, αλλά και το θύμα που δεν αντιδρά στην Απάτη.

Η λύση για την Οικονομική Κρίση στην δεδομένη στιγμή ήταν απλή, απλά δεν υπάρχει η κατάλληλη ψυχική δύναμη για την υλοποίησή της, έτσι ώστε να ηρεμήσουμε μια για πάντα από τα νύχια των διεθνών καιροσκόπων.

Η λύση έχει προταθεί ήδη από τον Ροδόκηπο των Φιλοσόφων, και έχει σταλεί σε όλους τους Βουλευτές.

Η λύση είναι ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, και εδραίωση ενός ηθικού, νόμιμου και ανθρώπινου συστήματος δανειοδότησης και στήριξης της Ελληνικής Κοινωνίας και Επιχειρηματικότητας.

'Οτι όμως δεν μπορεί να νομοθετήσει η Βουλή, μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει ο Ελληνικός Λαός, και ο κάθε 'Ελληνας πολίτης, με μύριους τρόπους.  Η εποχή της ητοπάθειας, πρέπει να γίνει παρελθόν, και χρειάζεται να τολμήσουμε την Αλλαγή μέσα - έξω, και εσωτερικά στον ψυχισμό μας, αλλά και ως Ελληνική Κοινωνία.

Αυτό που λείπει ακόμα δυστυχώς, σε πολλούς συνανθρώπους μας, για να τολμήσουν το στάδιο της Αναγέννησης, είναι η γνώση, η αρετή και το ψυχικό σθένος.  'Ομως είναι γραφτό, όλο και περισσότερες Φωτισμένες Συνειδήσεις, παγκόσμια, να αρχίσουν να ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ, το ηθικό και το δίκαιο, και τα πάντα παγκόσμια να αλλάζουν.

Ο δρόμος ανοίγει σιγά σιγά, και το τοίχος της διαφθοράς θα πέσει... αρκεί να μην σταματάμε ο καθένας μας, ευσυνείδητος άνθρωπος, σε αυτή τη χώρα, κάθε μέρα να εργαζόμαστε, για αυτό τον ΙΕΡΟ σκοπό.

Να σωθεί η Ελλάδα μας, και μαζί της όλος ο κόσμος.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 12, 2010, 17:07:38 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 12, 2010, 17:23:20 »
Θα ήθελα να προσθέσω κάτι, που ίσως μόνο ελάχιστοι και εσωτεριστές να κατανοήσουν.
Θεωρώ πως καλώς έγιναν όλα.  Καλώς έγιναν τα λάθη, καλώς έγινε η αδικία. 
Διότι η εποχή καλεί όλοι οι άνθρωποι της ΓΗΣ, να αφυπνιστούμε και να διεκδικήσουμε τα Δικαιώματά τους.
Αν δινόταν η λύση γρήγορα και εύκολα, ο πνευματικός ύπνος θα συνεχιζόταν στην χώρα μας.
'Ομως μέσα από κίνδυνο και οδύνη, η Ανθρώπινη Συνείδηση πάντα αφυπνίζεται.
Δυστυχώς αποδείχθηκε πως δεν γινόταν διαφορετικά, μια και ο Πνευματικός μας Λήθαργος ήταν απύθμενος.

Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ, να ξεχνάμε το κύριο μάθημα της Εποχής μας.
Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε τον Κύριο στόχο μας.

Να Αφυπνιστούμε και να Αναγεννηθούμε όλοι μας, στην Πραγματικότητα της ύπαρξής μας, και να συνεργαστούμε Ανθρώπινα στην Δημιουργία μιας Ενάρετης και Ευημερούσας Ανθρωπότητας.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 12, 2010, 17:24:55 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η οικονομική κρίση....
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 12, 2010, 17:44:25 »
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4574190

«Δρακόντειο» πόθεν έσχες
Θα δημεύεται η περιουσία πολιτικών προσώπων που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών επιβεβαίωσε χθες στο ΚΤΕ Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο χρόνος βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η παραγραφή, θα προσδιορίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Δηλαδή όχι από τη στιγμή που θα μπαίνει η υπογραφή ενός υπουργού ή ενός ανώτατου κρατικού λειτουργού σε κάποια πράξη αλλά από την ώρα που διαπιστώνεται η ζημία εις βάρος του Δημοσίου. Επομένως, η απιστία στην υπηρεσία θα αρχίζει να μετράει από τη στιγμή που υπάρξει το αποτέλεσμα της σχετικής πράξης. Η αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης στηρίζεται στο άρθρο 17 του ποινικού κώδικα και θα υπάρξει διάταξη που θα ισχύει εφεξής.

Εκ παραλλήλου ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, λέγοντας ότι για τους μεν πολιτικούς θα υπάρχει μία Αρχή στην οποία οι βουλευτές δεν θα έχουν την πλειοψηφία, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα ο έλεγχος των δηλώσεων θα ανατεθεί στην Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ετσι, το «πόθεν έσχες» των βουλευτών θα ελέγχεται από πενταμελές συμβούλιο στο οποίο πιθανόν να μετέχουν τεχνοκράτες ενώ έως τώρα τον έλεγχο τον ασκούσε 12μελής επιτροπή από εκπροσώπους των κομμάτων, της Βουλής και του Δικαστικού Σώματος με αποτέλεσμα οι «ελέγχοντες να ελέγχονται από τους ελεγχόμενους». Ακόμα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που έφερε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, τα μη πολιτικά πρόσωπα που υποχρεούνται να καταθέτουν πόθεν έσχες (δικαστές, δημοσιογράφοι, εφοριακοί κ.λπ.) θα ελέγχονται πλέον από την Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και όχι από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

«Αξιοποιώντας παρατηρήσεις συναδέλφων, θα καταθέσω ένα κείμενο με τροποποιήσεις προκειμένου να περάσουμε σε δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχων των δηλώσεων του πόθεν έσχες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Χ. Καστανίδης.

Σκληρές τιμωρίες

Το νομοσχέδιο- το οποίο συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής- περιλαμβάνει πολύ αυστηρές διατάξεις για όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις. Βάσει των διατάξεών του θα δημεύεται η περιουσία πολιτικών προσώπων που διαπιστωμένα υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες. Επίσης, δεν επιτρέπεται στους πολιτικούς να συμμετέχουν σε off shore εταιρείες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η συμμετοχή τους, τότε θα «τιμωρούνται» με έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Στη συνεδρίαση, πολλοί βουλευτές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να προστατευτεί το βουλευτικό αξίωμα και να μην υπάρχει διάχυτη η αίσθηση περί αναξιοπιστίας των βουλευτών και του πολιτικού συστήματος. Επεσήμαναν ότι οι προτάσεις περί κατάργησης της βουλευτικής αποζημίωσης δεν είναι ορθές και δεν πρέπει να περνούν τέτοιες σκέψεις στην κοινή γνώμη διότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν αποτελεί πάρεργο ούτε όλοι οι βουλευτές προέρχονται- όπως αναφέρθηκε- από πλούσια πολιτικά τζάκια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
να μετέχουν σε off shore εταιρείες και αν διαπιστωθεί η συμμετοχή τους, τότε θα εκπίπτουν του βουλευτικού αξιώματος.


« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 13, 2010, 09:04:35 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/