Γεια σου φίλε Ορφέα.
ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις και ελπίζω να απαντήσω όσο καλύτερα γίνεται
Θάναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που αποκόμισες μελετώντας το σύστημα - έστω και μέσα από τα αναγνώσματα.
Αν και όπως είπα δεν ανήκω σε καμία σχολή το σύστημα το βιώνω καθημερινά με την άσκηση της αυτοπαρατήρησης-αυτοενθύμησης του εαυτού που πιστεύω είναι η κορωνίς του συστήματος.
Εκείνο που θάθελα προσωικά να καταθέσεις, είναι το αν βρήκες κάποια σχέση στην διδασκαλία του Gurdjieff με την Χάθα Γιόγκα, με την γιόγκα όπως την δίδαξε ο Patanjali και ειδικότερα με την asana ως στάση ολόκληρης της ύπαρξης και όχι μόνον ως άσκηση της γιόγκα και αν ναι, νομίζεις τότε ότι είναι κλεψίτυπο της παραπάνω διδασκαλίας ή αποτελεί έναν καινούριο πνευματικό δρόμο;
πολύ καλή ερώτηση...
λοιπόν,με την χάθα γιόγκα βρήκα κοινά στοιχεία που έχουν να κάνουν με κάποιες στάσεις που πρότεινε ο Γκουρτζίεφ στους μαθητές του,για έλεγχο του σώματος.
Συγκεκριμένα,για έλεγχο της μυικής έντασης και ασκήσεις για να "νιώθουν" κατά βούληση διάφορα σημεία του σώματος δηλαδή ξαπλώνοντας κάποιος ανάσκελα χαλαρώνοντας όλους τους μυς,με συγκεντρώνει την προσπάθειά του να νιώσει την μύτη του,ύστερα να μεταφέρει την προσοχή του στο αυτί του,το αριστερό μόσο,δεξί χέρι κλπ..
Η ράτζα γιόγκα είναι η γιόγκα της εκπαίδευσης της συνειδητότητας.
υπό αυτην την έννοια έχουν ένα κοινό σημείο..
την άυξηση της συνειδητότητας και την ριζική εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου ώστε να φτάσει σε σφαίρες υψηλότερες από αυτές του συνήθους εμπειρικού του κόσμου...
άλλωστε η Καμπαλά τον ίδιο στόχο δεν έχει?η Αλχημεία?η Υψηλή Μαγεία μέσω τελετουργικών?
οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Γκουρτζίεφ "έκλεψε"..
πόσο μάλλον όταν ο Τέταρτος Δρόμος κατά τα λεγόμενά του,ξεκινάει εκεί που τελειώνουν οι άλλοι 3.
του μοναχού,του φακίρη και του γιόγκι(κάποια στιγμή θα προχωρήσω σε περαιτέρω ανάπτυξη)
ο Σιντάρτα Βούδας δίδαξε τις 4 ευγενικές αλήθειες όντας γαλουχημένος σε Ινδουιστικό περιβάλλον.Διδάχτηκε Γιόγκα,μεγάλωσε γνωρίζοντας το Ινδουιστικό Πάνθεον.και όμως αναδιαμόρφωσε την ήδη εκφυλισμένη μορφή που είχε στον καιρό του ο Ινδουισμός.
ο Ιησούς Χριστός έκανε ακριβώς το ίδιο με τον Ιουδαισμό....
"Πάτησαν" δηλαδή στις προυπάρχουσες θεωρίες...αυτό δεν είναι κακό...
και για να μην παρεξηγηθώ σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνω τον βούδα και τον Χριστό με τον Γκουρτζίεφ...
απλά θέλω να πω ότι και αυτός λειτούργησε ως αναμορφωτής
πάντως αν θέλεις την γνώμη μου το Σύστημα του Γκουρτζίεφ έχει πιο πολλά κοινά σημεία με την σχολή Ζεν....Κρισναμούρτι.....Σουφισμό
Ακόμα θάθελα να γνωρίζω τις προσωπικές σου απόψεις για το γεγονός της ανακολουθίας διδασκαλίας "λόγω" και διδασκαλίας "έργω" (κατά την λαϊκή ρήση "δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράττεις), ή αν το χαρακτηριστικό του αυθεντικού πνευματικού διδασκάλου είναι η στάση του ως παράδειγμα και ως η πλέον υψηλή διδασκαλία.
ο Γκουρτζίεφ λειτουργούσε με τρόπο που προήγαγε την αφύπνιση των μαθητών του.
φαινομενικές εκρήξεις του δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα "ξυπνητήρι"που βοήθαγε κάποιον μαθητή στην συγκεκριμένη στιγμή που έβλεπε πως κοιμόταν,να τον επαναφέρει στην ανάμνηση του εαυτού..
ο ίδιος είχε αναφέρει σε αυτοβιογραφικό του έργο πως "κατάφερα να φτάσω σε τέτοιο βαθμό τελείωσης που κανένα εξωτερικό ερέθισμα δε μπορούσε να με επηρεάσει εσωτερικά"
είχε αναπτύξει δηλαδή ένα ακλόνητο και μοναδικό Εγώ,Μια ακλόνητη μοναδική θέληση,που μπορούσαν να δρουν ανεπηρέαστα από τυχαίες περιστάσεις.Όλες του οι εκρήξεις,ο θυμός,η ειρωνεία είχαν συγκεκριμένους σκοπούς και βλέψεις.
είτε κατάφερναν να ξυπνησουν,είτε να θίξουν εγωισμούς και επάρσεις....είτε να απομακρύνουν ανθρώπους που θεωρούσε ανάξιους για την γνώση που μετέδιδε..
Να και μια σκηνή από το βιβλίο του Φρητζ Πήτερς-τα παιδικά μου χρόνια με τον Γκουρτζίεφ
"ο Γκουρτζίεφ στεκόταν όρθιος πλάι στο κρεβάτι του,έρμαιο όπως μου φάνηκε,της ανεξέλεγκτης μανίας του και τα είχε βάλει με τον Οράζ που στεκόταν απαθής και χλωμός μπροστά από ένα παράθυρο............
αναγκάστηκα να τρυπώσω ανάμεσά τους,κάτω από την θύελλα της φωνής του Γκουρτζίεφ για ν'αφήσω τον δίσκο στο τραπέζι και κατόπιν οπισθοχώρισα πασχίζοντας όσο ήταν δυνατόν να γίνω αόρατος................
μ'όλο που μιλούσε αγγλικά μου ήταν αδύνατον να ακούσω λέξεις-τόσο μεγάλος ηταν ο θυμός του.
ξαφνικά σε ένα δευτερόλεπτο,η φωνή του έπαψε,όλη η Προσωπικότητα άλλαξε,μου έστειλε ένα πλατύ χαμόγελο-δειχνοντας απίστευτα γαλήνιος και εσωτερικά ήσυχος-μου έγνεψε να φύγω και μετά συνέχισε τον εξάψαλμο με αμείωτη δύναμη.Αυτό έγινε τόσο γρήγορα που πιστεύω ο Οράζ δεν πρόλαβε καν να αντιληφθεί την διακοπή του ρυθμού.......................
εγκαταλείποντας το δωμάτιο................ είχα τρομοκρατηθεί περισσότερο από πριν γιατί συνηδειτοποίησα ότι όχι απλώς δεν ήταν ανεξέλεγκτο,αλλά στη πραγματικότητα ελεγχόταν απολύτως και ήταν εντελώς ενσυνείδητο από την πλευρά του..."Το ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν λειτούργησε σαν μηχανή,που έρμαιο των εξωτερικών περιστάσεων απλά ούρλιαζε χάνοντας κάθε αίσθηση του εγώ του και του περιβάλλοντος γύρω του,ταυτίζοντας το είναι του με το συναίσθημα της οργής,λέει πολλά....
όταν είσαι συνειδητός δεν μπορείς να είσαι εγωιστής,δεν μπορείς να είσαι υπερόπτης,δεν μπορείς να έχεις επάρσεις.
δεν μπορείς να έχεις τίποτε το αρνητικό διότι πολύ απλά το συνειδητοποιείς,το παρατηρείς,το ελέγχεις.....
Δέν μπορείς να ταυτιστείς με τίποτε από αυτά
όταν η συνειδητότητα χαθεί,επανέρχεται η τάυτιση με συναισθήματα,με λέξεις,με αντικείμενα...
επανέρχεται η μηχανικότητα....
ποιος είναι εκεί να τα παρατηρήσει.....?
για τέλος φίλτατε Ορφέα θέλω να πω το εξής:
Δεν θεοποιώ τον Γκουρτζίεφ,δεν ταυτίζομαι μαζί του..
είμαι της άποψης ότι κάθε εσωτεριστής μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο που του ταιριάζει.
ΑΝ κάποιος ας πούμε είναι Θεοσοφιστής,τον εκφράζει και τον βοηθάει στην εργασία πάνω στον Εαυτό του,
στο Γνώθι σ'αυτόν των αρχαίων...είναι πολυ σημαντικό
εμένα η Θεοσοφία(τυχαία την αναφέρω) δεν με εκφράζει,Ποτέ δεν μου ταίριαζε άρα δεν την ακολουθώ.
αν αρχίσω και αναπαράγω την άποψη πολλών αποκρυφιστών περί ήθους και προσωπικότητας της Μπλαβάτσκι,της Μπεσάντ κτλ.. που βγάζει όλο αυτό...?
Ο σωστός εσωτεριστής πρεπει να έχει κατανόηση,αδελφοσύνη,ελευθερία σκέψης.
αν ακούω να χλευάζουν ένα σύστημα λέγοντας "το δικό μου είναι καλύτερο"τι έχει καταφέρει αυτός που το λέει?
έχασε τον εγωισμό του?ΟΧΙ
έχασε την τυφλή πίστη του,την κτητικότητα,τον δόλο...?
είδα πολύ μένος προς το σύστημα του Γκουρτζίεφ σε αυτό το TOPIC και με έκανε να απορήσω....