Παρακολουθω,το θεμα απο την αρχη,με ιδιαιτερο ενδιαφερον,αλλα λογω "τρεξιματος",(μην ξεχναμε-η εργασια ειναι Ιερο Καθηκον του Τεκτονος!),δεν καταφερα να καταθεσω την αποψη μου.
Συμφωνω απολυτα με τις αποψεις που διατυπωθηκαν ως τωρα..αν και βλεπω οτι στις Μικτες Στοες περνανε καλυτερα..
Θα ηθελα να παραθεσω μερικα περιστατικα που εχουν συμβει στην μικρη Τεκτονικη μου πορεια:
Ετυχε περυσι να ακουσω ομιλια πολυ γνωστου υψηλοβαθμου Τεκτονα,καθηγητη Πανεπιστημιου,με μεγαλη βιβλιογραφια,με ολες τις ομιλιες του "sold out"..
ΟΛΟΙ οι αδελφοι, με παρωτρυναν να μην την χασω,οπως και εγινε..
Ο ομιλητης,σιγουρα χαρισματικος και εξοικειωμενος στο να μιλαει σε μεγαλα ακροατηρια,με χιουμορ αλλα και επιστημονικη αναλυση οπου χρειαζοταν,εκανε την πιο περιεργη
κατ'εμε ομιλια,που ειχα ακουσει..
Ουτε λιγο ουτε πολυ,χονδρικα,υποστηριξε οτι ο Τεκτονισμος δεν εχει να κανει με τιποτα το μεταφυσικο,απλα διδασκει τον ανθρωπο να παρατηρει τα φαινομενα του Συμπαντος,και να χρησιμοποιει την Γνωση αυτη με Σοφια προς οφελος της κοινωνιας.Οποιος περιμενει να δει κατι παραπανω στον Τεκτονισμο,καλα θα κανει να παραιτηθει απο τη σκεψη αυτη..!!!
Στο τελος οι αδελφοι(και πρωην Σεβασμιοι αναμεσα τους) κατενθουσιασμενοι,με ρωτησαν πως μου φανηκε...
Ημουν σιωπηλος και μπερδεμενος..Αν ο Υψηλοβαθμος Αδελφος,με τα τοσα χρονια Τεκτονικης θητειας και ερευνας,μας ελεγε να μην την «ψαξουμε»παραπανω,τοτε μηπως ειχα κανει λαθος επιλογη?
..Λιγες μερες μετα,μου ζητηθηκε να γραψω μια εργασια..
Αφιερωσα μια παραγραφο για να γραψω τις σκεψεις μου..
"Ναι..παρατηρωντας τα φαινομενα,κατανοουμε το μεγεθος μας στο Συμπαν,το προσωρινο αυτης της ζωης..Γεωμετρουμε...αλλα δεν χρειαζονται μυστικα συμβολα,σημεια,διασημα,τελετουργικα,και αποστασεις απο τον αμυητο κοσμο,για να γινουμε απλα ενα επιστημονικο club με ηθικες ανησυχιες"...
Θυμηθηκα,πως το βιβλιο που ηταν καθοριστικο για την επιθυμια μου να γινω Τεκτονας,ηταν το «Meaning of Masonry»,του, W.L. Wilmshurst.Τοτε καταλαβα τι εννοουσε,με τις προτροπες στους αδελφους του,να αξιοποιησουν το συστημα στο οποιο ειναι μετοχοι,και να μην «σαπισουν»,ως αλλο ενα κοινωνικο club,που εχει για αλλοθι τις αγαθοεργιες.
Με πολυ "κοντινους" αδελφους που το συζητησα,και αυτοι προσεξαν την ιδια "αποπροσανατολιστικη" χροια στην ομιλια του "διασημου" αδελφου μας..
Εχω επισης τυχει σε κουβεντες για τον σεβασμο στην Ιεραρχια,και ειλικρινα εχω μεινει αφωνος πως η θεμελιωδης αυτη εννοια του τριπτυχου ερμηνευεται κατα το δοκουν!
Αλλα οσο για την ισοβιοτητα Σεβασμιων κλπ, ευτυχως στην Στοα μου,ψηφιζονται οι παντες και εχει συμφωνηθει ενα πολυ ωραιο πραγματικα συστημα διαδοχικης εξελιξης στις θεσειςτων Αξιωματικων,οπου ο Β' εποπτης φτανει Σεβασμιος,και ξανα παλι πισω,δινοντας ιδιαιτερη εμφαση στη ταπεινοτητα..Ομολογω οτι αυτο εχει συμβαλει θετικα στο κλιμα της Στοας..
Αυτο που μεχρι τωρα ηταν το παραπονο μου,και οφειλεται μαλλον σε αυτο που λεει η Rose (οτι δεν υπαρχει διδασκαλια)ειναι στο οτι εχω ακουσει απειρες ομιλιες για τα παντα,εκτος απο Εσωτερικα θεματα..
Και εκει που πραγματικα ειχα απογοητευτει,και ετοιμαζομουν να γραψω εδω στο forum,το ξεκινημα αυτης της χρονιας ηταν μια ευχαριστη εκπληξη.
Η 1η ομιλια του Σεβασμιου,ηταν μια Εσωτερικοτατη πραγματεια,(επιτρεψτε μου να μην πω το θεμα),
με αναλυση που στηριζοταν στην Ψυχολογια και την Φιλοσοφια..(ο ιδιος ειναι Πρακτικος Επιστημονας και ανθρωπος)
Η χαρα μου εγινε ακομα μεγαλυτερη,οταν στο Ποτηριο Αγαπης,με ρωτησε (οχι μονο εμενα) αν ειμαι ικανοποιημενος μεχρι τωρα και αν εχω προτασεις για τα Φροντιστηρια..Του απαντησα οτι επιφυλασσομαι,και σκεφτομαι να γραψω μια επιστολη με ολα τα θεματα που θα ηθελα να συζητηθουν στη Στοα..!!
(καψιμο-καταλαβατε) Εννοειται οτι το κομματι της Ροδοσταυρικης ιστοριας του Ταγματος,και οι Ροδοσταυρικες ιδεες ειναι Νο1!
Ειναι αληθεια,οτι πολλοι εισερχονται για P.R.,αλλοι γιατι νοιωθουν οτι ανηκουν σε ενα κλειστο "προνομιουχο"-και καλα- κυκλο ανθρωπων..
Πιστευω/ελπιζω, οτι στα "Φιλοσοφικα Εργαστηρια",και στους παραπανω βαθμους,αυτα σταματανε,και γινεται πιο σοβαρη δουλεια
Οσο για το κομματι που αφορα την προκαταληψη του κοσμου,ειναι απιστευτο..
Το YouTube ειναι γεματο απο «καταγγελτικα» συνομωσιολογικα βιντεο,του στυλ
«Τα σημαδια τους ειναι παντου»..Και πεφτει η γνωστη σεκανς με το δολλαριο και τα συμβολα,λογοτυπα εταιρειων,...Αλλα το περιεργο ειναι οτι ενω η Εκκλησια δεν χανει ευκαιρια να χτυπησει τον Τεκτονισμο (τα βιβλια των θρησκευτικων τον θεωρουν αιρεση!)..το Ταγμα,μαλλον απο φοβο,προσπαθει να τα εχει καλα.Εχει τυχει να ακουσω «πανηγυρικο» (Ναι!! Και ειμαστε στο 2008!!),για την 25η Μαρτιου και τον ρολο που επαιξε και η Εκκλησια εκτος του Τεκτονισμου,στην Επανασταση ...!!
Εχω παρατηρησει οτι γνωστοι που ερχονται σπιτι μου,βλεπουν στην βιβλιοθηκη βιβλια Αποκρυφισμου,που μπορει να γραφουν για απιστευτα πραγματα και τα προσπερνανε χωρις ιδιαιτερη σημασια,και μολις δουν Τεκτονικα,με κυττανε "περιεργα"...
Τι να πει κανεις για αυτο..Ο κοσμος ψαχνει το αλλοθι του ..........
+n-