Σήμερα ξεκινάει το μεγάλο πείραμα αναζήτησης του σωματιδίου "χιγκς", από το όνομα του βρεττανού αστροφυσικού Πίτερ Χιγκς, ο οποίος εισήγαγε την θεωρία για το δομικό αυτό υποατομικό σωματίδιο, ερμηνεύοντας θεωρητικά την ύπαρξη των σωματιδίων z και w, αλλά και επιπλέον δίνοντας εξήγηση για την ύπαρξη της μάζας σε ορισμένα σωματίδια και εν γένει για την ύπαρξη της μάζας στο Σύμπαν. Επειδή η σπουδαιότητα στην δημιουργία του κόσμου, αυτού του θεωρητικού σωματιδίου είναι πού μεγάλη, γιαυτό και αποκλήθηκε "το σωματίδιο του θεού". Στο ερώτημα δημοσιογράφων, αν το σωματίδιο του θεού αποδειχθεί πραγματικότητα, θα αποδειχθεί ότι ο Χιγκς είναι θεός, ο 79χρονος σήμερα αστροφυσικός απάντησε, "όχι, απλά αν γίνει κάτι τέτοιο, θα ανοίξω μια σαμπάνια"....
Δεν είναι όμως μόνον ο Χιγκς που θα ανοίξει σαμπάνια, αλλά χιλιάδες επιστήμονες και ειδικά οι πολλές δεκάδες επιστημόνων που εργάστηκαν προσωπικά για το πείραμα αυτό. Μέσα σε αυτούς είναι και πολλοί Έλληνες, καθώς η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του κέντρου ερευνών από το 1955 και συμμετέχει με περισσότερους από Διακόσιους επιστήμονες και συμμετέχοντες φοιτητές στην προετοιμασία και στην διενέργεια του μεγάλου αυτού πειράματος. Μάλλιστα, ομάδα σαράντα ατόμων που αποτελούν ένα μέρος από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας που συμμετέχουν προσωπικά, βρίσκεται στο υπόγειο κυκλικό τούνελ των 27 χιλιομέτρων, ανάμεσα στα Γαλλοελβετικά σύνορα, όπου ήδη από το μεσημέρι σήμερα ξεκίνησε το μεγάλο πείραμα και οι πρώτες δέσμες πρωτονίων τέθηκαν σε τροχιά. Ο μεγάλος και μοναδικός παγκόσμια αυτός επιταχυντής αδρονίων (ο αντίστοιχος επιταχυντής που υπήρχε στις ΗΠΑ, δεν συγκρίνεται με τον επιταχυντή του CERN και κλείνοντας πλέον δέκα ετών έρευνες, πιθανότατα θα σταματήσει να λειτουργεί, αφού θεωρείται ξεπερασμένος καθώς επιταχύνει σωματίδια μόνον στο 1/10 της ενέργειας που επιτυγχάνει ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων του CERN) χρειάστηκε περίπου δεκαπέντε χρόνια και κοντά στα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ n κατασκευή του. Είναι κατασκευασμένος μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας και η υπόγεια σήραγγά του, μήκους 27 χιλιομέτρων, κατανέμεται στο υπέδαφος των δύο κρατών και σε βάθος από 50 έως 175 μέτρα.
Στην κατασκευή του συνεργάστηκαν πολλά πανεπιστήμια και είναι τιμητικό για την Ελλάδα, ότι ο ένας από τους τέσσερις ανιχνευτές, ο ανιχνευτής μεσονίων, κατασκευάστηκε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στα εργαστήρια του οποίου δημιουργήθηκε η καρδιά του ανιχνευτή. Μας τιμά σαν έθνος η υψηλή γνώση που, αναγνωρισμένη από εταίρους μας, μας εμπιστεύθηκαν ένα τόσο προηγμένο τεχνολογικά κομμάτι του όλου προγράμματος, το οποίο δούλεψαν και περάτωσαν επιτυχώς τα τελευταία δέκα χρόνια τα προαναφερθέντα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα.
Το πρωτοπόρο και μεγάλο αυτό πείραμα ξεκινά σήμερα και πιθανότατα σε έναν χρόνο να έχουμε τα αποτελέσματα. Στην κυκλική σήραγγα των 27 χιλιομέτρων, θα εξαπολυθούν δύο δέσμες πρωτονίων από αντίθετες κατευθύνσεις και αφού επιταχυνθούν μέσα σε χώρο με θερμοκρασία σχεδόν κοντά στο απόλυτο μηδέν (στους -271 βαθμούς κελσίου), πλησιάζοντας την ταχύτητα του φωτός, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν τρομακτικά μεγάλες ενέργειες, θα συγκρουστούν μεταξύ τους, δημιουργώντας την στιγμή της σύγκρουσης μεγάλο αριθμό καινούριων σωματιδίων. Το όλο πείραμα θα προσπαθήσει να αναπαράγει την χρονική στιγμή, μόλις στο ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού μετά το BIG BANG και ευελπιστούμε με αυτόν τον τρόπο να καταλάβουμε την γένεση του σύμπαντος, κατανοώντας και την δική μας θέση μέσα σε αυτό.
"Παράξενοι" άνθρωποι, αν και επιστήμονες - όπως τους κατανόμασε ο καθηγητής Σιμόπουλος- υπάρχουν και στον χώρο της επιστήμης. Από αυτούς κάποιοι καταστροφολόγοι μίλησαν για το πείραμα που θα φέρει την συντέλεια, άλλοι ουφολόγοι, υποστήριξαν ότι θα ανοίξουν πύλες σε άλλες διαστάσεις και θα προσελκύσουμε εξωγήινους και μερικοί δήλωσαν ότι εκεί μέσα θα γεννηθεί μια μαύρη τρύπα η οποία σιγά σιγά θα καταπιεί ολόκληρη την Γη. Μάλλιστα κάποιοι προχώρησαν και σε καταγγελίες, με το σκεπτικό ότι είναι πολύ επικίνδυνο το πείραμα για τον πλανήτη μας, αξιώνοντας να ματαιωθεί το πείραμα. "Αφού ο θεός ή η Φύση μας το επιτρέπει", δήλωσε ο καθηγητής Σιμόπουλος, "δεν υπάρχει κανένας λόγος να ματαιώσουμε το πείραμα".
Οφείλουμε πάντως να επισημάνουμε, ότι αυτές οι τεράστιες εγκαταστάσεις, δεν έγιναν βέβαια ΜΟΝΟΝ για το συγκεκριμμένο πείραμα, αλλά θα γίνονται για τις επόμενες δεκαετίες, πολλές έρευνες πάνω στην σωματιδιακή φυσική, στην κβαντική και στην αστροφυσική. Το όλο εγχείρημα πάντως, αναγνωρίζεται ως μεγαλύτερο βήμα από αυτό της προσεδάφισης ανθρώπου στη Σελήνη. Χιλιάδες επιστήμονες και ερευνητές, περιμένουν με προσμονή τα πρώτα αποτελέσματα. Ειδικά για το πείραμα του Μποζονίου Χιγκς, ο βρεττανός αστροφυσικός πιστεύει ότι κατά 90% το σωματίδιο θα ανακαλυφθεί με το πείραμα, φέροντας μια νέα επανάσταση στην γνώση μας για την γένεση του Σύμπαντος και της ζωής. Δεν λείπουν βέβαια και οι αμφισβητίες που δηλώνουν ότι είναι μάταιες οι προσμονές, με κορυφαίο αμφισβητία τον Χόκινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι ήδη στοιχημάτισε 100 στερλίνες ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κανένα σωματίδιο Χιγκς.
Ο κόσμος ολάκερος πάντως, έχει την προσοχή του στο προηγμένο αυτό εγχείρημα και η πλειονότητα συνοδεύουν τις εργασίες των επιστημόνων με τις ευχές των. Είθε η γνώση να κάνει ένα ακόμα τεράστιο άλμα και να ωθήσει την ανθρωπότητα πολλά βήματα στο μέλλον.