Υπάρχουν κάποια αρχαία ή ακόμα σύγχρονα ρητά, φράσεις ή έννοιες, τα οποία έχουν παρερμηνευτεί, από ακραίες δογματικές - θρησκευτικές αντιλήψεις, που χαρακτηριστικό τους είναι η ιδιοτέλεια, και η αδυναμία.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα! = 'Ενα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα.
Λάθος: Πολλοί θρήσκοι έχουν παρερμηνεύσει την παραπάνω φράση, ότι ο σοφός δεν είναι Γνώστης, αλλά ο ταπεινός πιστός, μια και όσο και να ψάξουμε δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε την Αλήθεια. Δυστυχώς αυτή η παρερμηνεία βασίζεται σε τεμπέλικους νόες, που βολεύονται να μην ψάξουν, να μην ερευνήσουν, να μην εργαστούν κατά μία έννοια, έτσι ώστε να κατανοήσουν.
Ορθό: Ο αγαπητός μας Σωκράτης απλά ήθελε να πει... πως μένω άναυδος με αυτά που γνωρίζω καθημερινά, και με το πόσα ακόμα έχω να μάθω. Δεν σημαίνει πως ο Σωκράτης θεωρούσε τον εαυτό του ανίδεο, ή ακόμα μας παρουσιάζει την σοφία ως την εκμηδένιση της γνώσης.
Πόλεμος πατήρ πάντων = Ο πατέρας όλων είναι ο πόλεμος
Λάθος: O πόλεμος φέρνει πάντα μία οικονομική και πολιτισμική άνοδο σε μία κοινωνία.
Ορθό: Ο Διάλογος, ο συναγωνισμός, η διαφωνία, ο έρωτας, η διπολικότητα είναι εκείνη που φέρνει την κίνηση και την εξέλιξη είτε ατομική είτε συλλογική.
Μην κρίνετε, για να μην κριθείτε
Λάθος: Μην εκφέρετε καμία αρνητική άποψη για τίποτα, και να συμφωνείτε με τα πάντα, γιατί αλλιώς θα υπάρξει επιζήμια αντίδραση.
Ορθό: Μην κατακρίνετε προσωπικά τους άλλους για τις απόψεις τους, και να σέβεστε την διαφορετική άποψη του άλλου, εφόσον δεν θυσιάζεται η Αρετή και η Αλήθεια. Η φράση "για να μην κριθείτε" δηλώνει υστεροβουλία και προτρέπει τους ανθρώπους να μην δείξουν ηρωισμό υπερασπίζοντας την δικαιοσύνη, αλλά να κοιτάξουν το προσωπικό τους όφελος.
Ο νους διχάζει και η καρδιά ενώνει.
Λάθος: Μην χρησιμοποιείτε τον νου, διότι είναι ο Διάβολος, αλλά να σκέφτεστε μόνο με την καρδιά.
Ορθό: H συνεργασία του νου και της καρδιάς φέρνει την αρμονία.
Να ζεις στο εδώ και τώρα
Λάθος: Να μην σκέφτεσαι ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον, αλλά μόνο το τώρα.
Ορθό: Να ζεις ολιστικά ως μία υλικοπνευματική οντότητα, στο αιώνιο άχρονο τώρα.
Τα παιδιά θα κερδίσουν την βασιλεία του ουρανού
Λάθος: Γίνε αφελής και αδύναμος, για να κερδίσεις τον παράδεισο.
Ορθό: Ο εναρμονισμένος (αγνός) ψυχισμός είναι γαλήνιος και ισχυρός.
Ο άνθρωπος έχει απεριόριστες δυνατότητες και ικανότητες.
Λάθος: O άνθρωπος είναι παντοδύναμος, μια και έχει δημιουργηθεί καθ΄εικόνα και καθ' ομοίωση του Θεού.
Ορθό: O άνθρωπος εφόσον αφυπνιστεί, και συνειδητοποιήσει την πνευματική του ή ψυχική του διάσταση, βιώνει ολιστικά και ευρύτερα την ζωή, και χειρίζεται τις προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά γνωρίζει πως η ανθρώπινη φύση υπόκειται σε απαράβατους περιορισμούς, με τους οποίους συμφιλιώνεται.
Εμείς θα σώσουμε τον κόσμο?
Λάθος: Να κοιτάμε την πάρτη μας, και να μην νοιαζόμαστε για το που πάει η κοινωνία μας, δρώντας ως ανήλικα, εξαρτώμενα από άλλους άτομα.
Ορθό: Σίγουρα είναι δύσκολο, να σώσει ο καθένας μόνος του τον κόσμο, αλλά χρειάζεται όλοι μας, οι ΕΝΗΛΙΚΕΣ πλέον, να βάλουμε το λιθαράκι μας, για μία κοινωνία καλύτερη.
'Οποιος νοιάζεται για τον κόσμο αυτό, δεν νοιάζεται για τον Θεό.
Λάθος: 'Οποιος νοιάζεται για την ζωή, την φύση, και την κοινωνία, είναι αντίχρηστος.
Ορθό: Νους υγιής, εν σώματι υγιή.
Ο άνθρωπος έπεσε από τον παράδεισο.
Λάθος: O άνθρωπος πριν πάρα πολλά χρόνια βίωνε έναν παράδεισο και τώρα ζει μία κόλαση, και μόνο μέσω ενός σωτήρα, θα ξαναπάμε πίσω στον παράδεισο.
Ορθό: H ενσαρκωμένη ανθρώπινη ψυχή, βιώνει ένα σοκ όταν αφυπνίζεται μέσα στην δημιουργία από την κατάσταση της ζωϊκής συνείδησης ή ψυχισμού. Νιώθει γυμνή και αδύναμη, και κατά μία έννοια αισθάνεται πως έχει φύγει από το σπίτι των γονιών (παράδεισο), και είναι πλέον υπεύθυνη για την ζωή της. Όμως παράλληλα με τις δυσκολίες επιβίωσης, έχει κερδίσει την Ελευθερία της.
'Αθεος
Λάθος: Αυτός που δεν πιστεύει στον Θεό, είναι κακόβουλος και επικίνδυνος άνθρωπος.
Ορθό: O φυσιολάτρης, ο επιστήμονας, αυτός που δέχεται την θεωρία της εξέλιξης, και δεν δέχεται πως υπάρχει ένα ανθρωπάκι με άσπρα γέννια στον ουρανό με το οποίο επικοινωνούμε, και που μας έφτιαξε από πηλό. Ο αθεϊσμός είναι ορισμός για όσους δεν δέχονται τον μονοθεϊσμό, αλλά ονομάζουν ως θεό τους τη φύση ή απλά την ανθρώπινη συνείδηση.
Επικοινωνούμε με τον Θεό διαμέσω ενός μεσσία.
Λάθος: Χρειαζόμαστε έναν (εξωτερικό) μεσσία ή μεσάζοντα για να επικοινωνήσουμε με την πηγή του σύμπαντος.
Ορθό: Διαμέσω του ψυχισμού μας, ή του υποσυνειδήτου (του εσωτερικού μεσάζοντα), επικοινωνούμε με την καρδιά του σύμπαντος.
Όποιος δεν είναι χριστιανός είναι αντίχριστος.
Λάθος: Όποιος δεν είναι χριστιανός είναι λάτρης του σατανά.
Ορθό: H χρηστικότητα, δεν έχει καμία σχέση με την παράλογη θεολογία του χριστιανικού δόγματος.
Υπάρχει Διάβολος
Λάθος: Υπάρχει διάβολος, που κυνηγάει τους ανθρώπους, και μόνο αν είσαι χριστιανός είσαι προστατευμένος
Ορθό: Η οντότητα Διάβολος είναι ένα δημιούργημα της φοβίας των χριστιανών, που πλέον υπάρχει, και ανήκει στο εγρηγορός του χριστιανισμού. 'Οποιος βρίσκεται εκτός χριστιανισμού είναι προστατευμένος.
Αντιχριστιανικό κίνημα
Λάθος: Πρόκειται για ένα αντίχρηστο κίνημα, που υπηρετεί τον αντίχριστο.
Ορθό: Πρόκειται για ένα κίνημα ενάντια στον χριστιανισμό, εξαιτίας των διαχρονικών εγκλημάτων του και την αρνητική έως καταστροφική επίδραση, που φέρει στους ψυχισμούς των ανθρώπων, καθώς και στις κοινωνίες τους.
__________________________________________________________________________________________
Οι λανθασμένες ερμηνείες δυστυχώς δημιουργούνται από ανήλικους και αδύναμους νόες, που επιζητούν γονιακά πρότυπα, για να προστατευτούν, ενώ οι ορθές ερμηνείες, από ενήλικους ψυχισμούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους, σκέφτονται επιστημονικά και συνδράμουν θετικά στην κοινωνία τους.
Δυστυχώς η κάθε είδους θρησκεία, ή λατρεία κάποιων θεών ή Θεού, που θέτει τον άνθρωπο αδύναμο, να προσκυνάει και να φοβάται κάποια "ανώτερα" είδωλα του, εκτός ότι τον εμποδίζει να αναλάβει τις ευθύνες της ζωής του και να ενηλικιωθεί πνευματικά, είναι επιζήμιο για την ψυχική του υγεία, λόγω φοβιών και παραλογισμών.
Επιτακτική ανάγκη για να κερδίσουμε την Πνευματική μας Ελευθερία, και Ψυχική Ενδυνάμωση, είναι να διώξουμε όλα τα παράλογα υιοθετημένα είδωλα από τον ψυχισμό μας, και σκεπτόμενοι ορθολογιστικά, να εξυγιάνουμε το συναίσθημα.