Χάρης Ρώμας: "Η ασθένεια της νόσου του Αλτσχάϊμερ είναι τρομακτική"http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=112965Το Θέατρο Αμιράλ και η Εταιρεία νόσου Alzheimer Αθηνών διοργανώνουν δύο ειδικές βραδιές θεάτρου, αφιερωμένες στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο. Σκοπός της πρωτοβουλίας, αυτής, είναι η ενίσχυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Έτσι, τα έσοδα (16ευρώ) των παραστάσεων «Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου» (Παρασκευή 1/2, Κυριακή 3/2 στις 21.00 και στις 20.00 αντίστοιχα) του Χάρη Ρώμα, θα διατεθούν στην ενίσχυση του προγράμματος «Φροντίδα στο σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς».
Ο Χάρης Ρώμας μιλάει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη citypress.gr, για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.
Έχετε αναλάβει μία σημαντική πρωτοβουλία: Τα έσοδα των παραστάσεων «Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου», της Παρασκευής (1/2) και της Κυριακής (3/2) θα διατεθούν στην εταιρεία νόσου Alzheimer Αθηνών. Μιλήστε μας γι’ αυτή την κίνηση…
Ομολογώ ότι τυχαία γνώρισα κάποιους από τους ανθρώπους που στήσανε αφιλοκερδώς αυτή την μη κερδοσκοπική εταιρεία και είναι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας. Μου κάνανε την πρόταση να προσφέρουμε και εμείς κάτι, μέσω της δουλειάς μας, γι’ αυτό τον σκοπό και δραστηριοποίηθηκα αμέσως. Δεν έχω έναν δικό μου κοντινό άνθρωπο που να πάσχει απ’ αυτή τη νόσο, αλλά είναι χαραγμένο στη μνήμη μου η απώλεια της μητέρας του καλύτερου μου φίλου, πριν από κάποια χρόνια. Ήταν η πρώτη μου στενή επαφή με έναν άνθρωπο που νοσεί από τη νόσο του αλτσχάϊμερ και είχα πραγματικά σοκαριστεί, τρομοκρατηθεί και συγκλονιστεί, βλέποντας την υπέροχη, εκείνη, κυρία να περνάει αυτό το γολγοθά και τους ανθρώπους γύρω της που την φρόντιζαν να περνάνε και εκείνοι το δικό τους.
Δεδομένου ότι είχα διαβάσει και τα ήξερα και σαν πρώην γιατρός, μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες του προηγούμενου και του τωρινού αιώνα είναι το αλτσχάϊμερ –και ίσως η πιο διαδεδομένη ασθένεια! Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει έναν άνθρωπο, ο οποίος να πάσχει από αυτή την ασθένεια ή της άνοιας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αμέσως ζήτησα από τον παραγωγό κο Λειβαδά να κάνουμε αυτές τις δύο φιλανθρωπικές βραδιές. Κάνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να βοηθήσουν αυτούς τους σκοπούς της εταιρείας, γιατί πραγματικά μιλάμε για μία τρομακτική νόσο.
Μέσα από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία προσπαθούμε να μαζευτούν κάποια χρήματα για να βοηθηθεί το ίδρυμα, αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθεί και η κοινή γνώμη, για να μπορούν να προσφέρουν όλοι ότι μπορούν για την καταπολέμηση της νόσου και την βοήθεια αυτών των ασθενών.
Αυτό που προσπαθεί να κάνει το ίδρυμα με τα επιμέρους κέντρα βοήθειας, είναι να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας. Αν το ζήσει κάποιος από κοντά, πραγματικά τρομάζει και αισθάνεσαι συναισθηματικά ανήμπορος, να βλέπεις έναν άνθρωπο που γνωρίζεις, να χάνει την επαφή μαζί σου.
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης που όλα έχουν χάσει την αξία τους, υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να ευαισθητοποιηθούν ακόμα;
Μέσα στο πλαίσιο της κρίσης, η ευαισθητοποίηση είναι πιο εφικτή. Στην περίοδο της πλαστής ευημερίας υπήρξε πνευματική και ηθική χαύνωση. Τώρα οι άνθρωποι είναι πιο έτοιμοι να ευαισθητοποιηθούν, γιατί είχαν χάσει τις πραγματικές αξίες της ζωής και ότι αλλού βρίσκεται η αλήθεια της ζωής –και όχι στον πλασματικό πλούτο!
Πιστεύετε, ότι πρέπει να καθιερωθούν ειδικές βραδιές για παρεμφερής σκοπούς και να μην γίνονται μόνο στην τηλεόραση;
Ναι, το πιστεύω, και γι’ αυτό το κάνω! Είναι υποχρέωση των καλλιτεχνών να ευαισθητοποιείται και να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο. Είναι υποχρέωση τους να το μεταδίδουν