Οδηγίες για την θεραπευτική αγωγή και την χρήση της Κηραλοιφής για την θεραπεία του Εκζέματος.
1. Πρώτο μέλημα το «Τεστ Δυσανεξίας Τροφίμων», για τον προσδιορισμό των τροφών στα οποία δυσανασχετεί ο οργανισμός και την επακόλουθη αποφυγή λήψης αυτών.
2. Πέραν των τροφών που προσδιορίζονται από το «Τεστ», επιβαρυντικά για το έκζεμα είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα, οι μαργαρίνες, η ζάχαρη (προτιμάτε την Στέβια ως γλυκαντική ουσία), το λευκό αλεύρι, το κρέας, τα πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά, καθώς και τα τηγανητά, ο καφές και ο καπνός, όπως και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.
3. Η επιστροφή στην λεγόμενη «Μεσογειακή Δίαιτα» με χαμηλή κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης και προτίμηση σε φυτικά προϊόντα (λαχανικά και φρούτα), είναι ένα σημαντικό βήμα για την θεραπεία. Η ανόρθωση του ανοσοποιητικού, επιτυγχάνεται συντομότερα με την λήψη φυσικών διατροφικών συμπληρωμάων, όπως η «Σπιρουλίνα», το «Ιπποφαές» και τα μανιτάρια «Reishi» και «Shiitake», ενώ κρίνεται σχεδόν απαραίτητη η λήψη «Πρωτεΐνης Ορού Γάλακτος» και αφέψημα από σπόρους Γαϊδουράγκαθου.
4. Καθημερινή λήψη ελαιολάδου και διατροφικών συμπληρωμάτων με ω-3 λιπαρά (σαρδέλα και όλα τα ψάρια των κρύων υδάτων και ξηρών καρπών, όπως καρύδια κλπ) και καθημερινή λήψη προβιοτικών (γιαούρτη κατσικίσιο ή/και πρόβειο).
5. Αποφυγή επαφής των πασχόντων περιοχών του δέρματος με απορρυπαντικά και εν γένει με χημικά προϊόντα (καλλυντικά με συνθετικές ουσίες και αρωματικά με συνθετικά αρώματα) και με μάλλινα ή συνθετικά ρούχα – υφάσματα. Να αποφεύγεται και η χρήση σαπουνιού για το πλύσιμο των πασχόντων περιοχών και σε αντικατάσταση να επιλέγονται ειδικά σαμπουάν και μαλακτικά. Εναλλακτικά στο μπάνιο μπορεί να γίνει χρήση Βρώμης (πλιγούρι βρώμης – δύο φλιτζάνια του τσαγιού στην μπανιέρα, ή κατάπλασμα στις πάσχουσες περιοχές για 15 λεπτά και μετά ξέπλυμα με ζεστό – αλλά όχι καυτό – νερό).
6. Λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών του συμπλέγματος «Β» και επιπλέον βιταμινών Α, C, D και Ε.
7. Λήψη των ιχνοστοιχείων όπως, Ψευδάργυρο και Μαγνήσιο.
8. Η έκθεση στον Ήλιο των πασχόντων περιοχών βελτιώνει την κατάσταση, με την προϋπόθεση όμως να αποφεύγονται οι πολύ «θερμές ώρες» και η ηλιοθεραπεία να μην υπερβαίνει τα 15 – λεπτά της ώρας.