Σίγουρα, η ιατρική επιστήμη στην πορεία των αιώνων έχει κάνει τεράστια άλματα και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό, βελτιώνοντας και τις τεχνικές θεραπείας. Και με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί σήμερα και δίνει λύσεις σε σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμών, τα οποία προκαλούνται κυρίως από εργατικά και τροχαία ατυχήματα, εγκαύματα, πυροβολισμούς κ.λ.π. Εκεί που υστερεί, ακόμη και σήμερα, είναι στην αποτελεσματική θεραπεία σοβαρών ανίατων ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι ο καρκίνος.
Και αυτό το βλέπουμε από τις περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων μαρτυρικών και οδυνηρών θανάτων, προερχόμενες απ΄ αυτού του είδους τις ασθένειες, που λαμβάνουν χώρα στα Νοσοκομεία μας. Θάνατοι, όχι μονάχα ατόμων προχωρημένων ηλικιών που είναι εξασθενημένοι οργανισμοί, αλλά και νεαρών και πολύ νεαρωτέρων ηλικιών, ακόμη και μικρών παιδιών.
Η αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών αντιμετωπίζεται από τους σύγχρονους γιατρούς κυρίως με την χορήγηση φαρμάκων, ακτινοβολιών και ενίοτε με χειρουργικές επεμβάσεις. Και παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής δεν εμφανίζει πρόοδο στην υγεία του αλλά επιδεινώνεται διαρκώς μέχρι οριστικής καταλήξεως του.
Υπάρχουν συνάνθρωποι μας, οι οποίοι παίρνουν μέχρι και σαράντα(40) χάπια ημερησίως! Τα χάπια πράγματι βοηθούν στο να πολεμούν την ασθένεια, αλλά ταυτόχρονα η κατανάλωση τους επιβαρύνουν σημαντικά όργανα του οργανισμού, όπως το συκώτι, το στομάχι και τα νεφρά, που σημαίνει ότι τα όργανα αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά για την διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού.
Επιπλέον, η έκθεση του οργανισμού στις ακτινοβολίες συντελεί στην καταστροφή πολλών βιταμινών και άλλων πολύτιμων ουσιών που υπάρχουν σε αυτόν, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μηχανισμού.
Άρα, από την μια πλευρά βλέπουμε την ιατρική επιστήμη να πολεμάει την ασθένεια και από την άλλη ταυτοχρόνως να πολεμάει και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του ασθενούς!
Όμως και η ιατρική επιστήμη ως ένα πεπερασμένο ανθρώπινο δημιούργημα δεν μπορεί πάντοτε να θεραπεύει και το γνωρίζουμε όλοι μας αυτό. Οπότε,ναι μεν μπορούμε να συμβουλευόμαστε την ιατρική και να της επιτρέπουμε να κάνει <<χαρτογράφηση>> του οργανισμού μας. Όμως, δεν μπορούμε να βασίζουμε εξ΄ολοκλήρου την ύπαρξη μας σε έναν ή και περισσοτέρους γιατρούς, ακόμη και αν αυτοί έχουν αποφοιτήσει απ΄τα σπουδαιότερα(σε φήμη) ιατρικά πανεπιστήμια του κόσμου, διότι απλούστατα κανένα απ΄αυτά δεν χορηγεί πτυχίο ΗΘΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ!
Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση έτσι και στην ανωτέρω, την πραγματική λύση μπορεί να μας την δώσει μονάχα ο εαυτός μας, ο οποίος μπορεί να λάβει όλα τα πολύτιμα δώρα που δίνει απλόχερα η φύση, μέσα σε αυτά και η υγεία, φτάνει μονάχα ο φόβος να μην μολύνει την ύπαρξη του...