Η πικρή αλήθεια αδελφέ μου είναι πως πολλές φορές, η λογική είναι θέμα στατιστικής. Ό,τι στίγμα δώσει η πλειοψηφία, αυτό ορίζουμε ως λογικό. Σίγουρα, σε θέματα μεταφυσικής, ή αν θέλεις αμιγώς θεωρητικά, η έννοια της λογικής αποκτά μεγάλη ελαστικότητα...
Στο δικό μου μυαλό, η λογική χαρακτηρίζει ότι είναι συμβατό με τους νόμους και τους κανόνες της φύσης. Η ίδια η λέξη "λογικό" έχει να κάνει με κάτι που συνδέεται με την εξέλιξη, με την άνοδο, με την αναγκαιότητα να υπάρχει και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Για παράδειμα, βλέποντας τις καταστροφές που προκαλεί μία φωτιά σε ένα δάσος, λέμε ότι δεν είναι λογικό το να θέλεις να βάλεις φωτιά στο δάσος.
Από την άλλη πλευρά όμως, σε ζητήματα που δεν άπτονται τόσο ξεκάθαρα της συνηθισμένης πραγματικότητας, η έννοια του λογικού και του μη λογικού αποκτά άλλη ουσία. Εκεί, όπως σε ζητήματα μεταφυσικής, εσωτερισμού κλπ, το λογικό εντάσσεται κυρίως στην αξιολόγηση που κάνει το εγώ μας σε μία πράξη. Κυρίως έχει να κάνει με το τι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και άνετα.
Φυσικά, δεν πρέπει πάντα να συγχέουμε το λογικό με το ηθικό