Αποστολέας Θέμα: Αρχές και σκέψεις για να αλλάξουμε τον κόσμο μας  (Αναγνώστηκε 4142 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://ginadavila.blogspot.com/2010/01/m-10.html

"ΌΣΟ ΜΠΟΡΕΊΣ" ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΑΒΆΦΗΣ

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική. [1913]

Mαχάτμα Γκάντι: 10 Αρχές για να αλλάξεις τον κόσμο!

Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ωκεανός. Αν στον ωκεανό υπάρχουν μερικές βρώμικες σταγόνες, δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικος.”

“Η διαφορά ανάμεσα στο τι κάνουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα έφθανε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.”

“Αν δεν είχα καμία αίσθηση του χιούμορ, θα είχα από καιρό αυτοκτονήσει.”

Ο Μαχάτμα Γκάντι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι γνωρίζουν τον άνθρωπο που οδήγησε τον λαό της Ινδίας στην απελευθέρωση από την Βρετανική κατοχή το 1947.

Πολλές από τις ρήσεις του ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν πολύ κόσμο, πάντα με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη φύση. Ακολουθώντας τη σοφία του μπορούμε και εμείς να αλλάξουμε τον κόσμο μας.Ένας Δεκάλογος πνευματικής και κοινωνικής προόδου:

1. Άλλαξε τον εαυτό σου.

“Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.”

“Ως ανθρώπινα όντα, η μεγαλοσύνη μας κείτεται όχι τόσο πολύ στην ικανότητά μας να αναμορφώσουμε τον κόσμο – αυτός είναι ένας μύθος της ατομικής εποχής - όσο στο να αναμορφώνουμε τους εαυτούς.»

2. Εσύ έχεις τον έλεγχο.

“Κανείς δεν με βλάπτει χωρίς την άδειά μου.”

“Το τι νιώθεις και πως αντιδράς σε κάτι, εξαρτάται πάντα από σένα. Μπορείς να επιλέξεις τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου σχεδόν στα πάντα. Κανείς εκτός από σένα δεν μπορεί να ελέγξει πως εσύ νιώθεις.”

3. Συγχώρησε.

“ Ο αδύναμος δεν μπορεί να συγχωρήσει . Η συγχώρεση είναι ιδιότητα των δυνατών.”

“Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού, καταλήγει να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.”

“Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν βοηθά κανέναν. Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και κάποιον άλλον να ελέγχει πως νιώθεις. Συγχωρώντας, απελευθερώνεσαι από αυτά τα δεσμά και τότε μπορείς να συγκεντρωθείς ολοκληρωτικά στον επόμενο στόχο σου.”

4. Χωρίς δράση δεν πας πουθενά.

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας.”

“Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.”

5. Πρόσεχε τη στιγμή.

“Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Με απασχολεί να νοιάζομαι για το παρόν. Ο Θεός δεν μου έχει δώσει έλεγχο των στιγμών που θα έρθουν.”

“Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση, που συχνά μας σταματάνε από τη δράση, είναι να μένεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχεις αποδοχή. Όταν είσαι στην παρούσα στιγμή, δεν ανησυχείς για την επόμενη την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις ούτως ή άλλων. Έτσι, η αντίσταση για δράση από σένα –που προέρχεται από την προβολή αρνητικών μελλοντικών συνεπειών ή από αποτυχίες στο παρελθόν- χάνει τη δύναμή της, και γίνεται ευκολότερο και να δράσεις και να μένεις συγκεντρωμένος στη στιγμή ώστε να αποδίδεις καλύτερα.”

6. Ο καθένας είναι άνθρωπος.

“Υποστηρίζω ότι είμαι ένα απλό άτομο υποκείμενος στα λάθη όπως κάθε θνητό συνάνθρωπός μου. Ξέρω όμως, ότι έχω αρκετή ταπεινότητα να ομολογήσω τα λάθη μου και να παλινωδήσω.”

“Δεν είναι σοφό να είσαι σίγουρος τη σοφία κάποιου. Είναι υγιές να θυμάσαι ότι ο δυνατόν μπορεί να εξασθενίσει και ο σοφός να σφάλλει.”

7. Έχε επιμονή.

“Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου, ύστερα σε πολεμούν, έπειτα νικάς.”

“Να είσαι επίμονος. Με το χρόνο η αντίσταση γύρω σου θα φθίνει και θα μικρύνει.Βρες τι αληθινά σου αρέσει να
κάνεις. Τότε θα βρεις το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίζεις.“

8. Δες το καλό στους ανθρώπους και βοήθησέ τους.

“Κοιτάζω μόνο τις καλές ποιότητες των ανθρώπων. Μιας και δεν είμαι αλάνθαστος ο ίδιος, δεν τολμώ να εξετάζω τα σφάλματα των άλλων .”

“Υποθέτω ότι η αρχηγική ικανότητα είχε να κάνει κάποτε με τη μυική δύναμη, όμως σήμερα έχει να κάνει με την ικανότητα να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους.”

“Υπάρχουν πάντα καλά στοιχεία στους ανθρώπους και υπάρχουν πράγματα που δεν είναι τόσο καλά. Όμως μπορείς να επιλέξεις σε τι να επικεντρωθείς . Αν θέλεις βελτίωση, τότε η επικέντρωση στα καλά των ανθρώπων είναι μία χρήσιμη επιλογή. Κάνει τη ζωή πιο εύκολη και οι σχέσεις γίνονται πιο ευχάριστες και θετικές.”

“Έτσι, γίνεται ευκολότερο να παρακινείς τον εαυτό σου να βοηθάς τους συνανθρώπους σου και να τους δίνει αξία, που κάνει όχι μόνο καλύτερη τη ζωή τους, αλλά σιγά-σιγά τείνεις να παίρνεις πίσω αυτό που δίνεις. Και τα άτομα που βοηθάς νιώθουν την τάση να βοηθούν άλλους ανθρώπους. Έτσι δημιουργείται μία ανοδική σπείρα θετικής αλλαγής μου μεγαλώνει και ισχυροποιείται.”

9. Να συνδέεσαι, να είσαι αυθεντικός να είσαι ο αληθινός εαυτός σου.

“Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, λες και κάνεις, είναι σε αρμονία.”

“Στους ανθρώπους φαίνεται να αρέσει ένα τρόπος με σύνδεση και αυθεντική. Και βρίσκεις μεγαλύτερη εσωτερική απόλαυση, όταν οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Νιώθεις δυνατός και καλά με τον εαυτό σου.”

10. Συνέχισε να μεγαλώνεις και να εξελίσσεσαι.

”Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής και ο άνθρωπος που πάντα προσπαθεί να διατηρεί τις απόψεις του ώστε να φαίνεται συνεπής, οδηγείται σε λάθος θέση.”

“Μπορείς σχεδόν πάντα να βελτιώνεις τις ικανότητές σου, τις συμπεριφορές σου ή να επαναξιολογείς τις αποτιμήσεις σου. Μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου. Το να επιλέξεις να μεγαλώσεις και να εξελιχθείς είναι ένα πιο ευχάριστο και πιο χρήσιμο μονοπάτι για να ακολουθήσεις.”
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 11, 2010, 10:58:41 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Αρχές και σκέψεις για να αλλάξουμε τον κόσμο μας
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 11, 2010, 10:58:23 »
http://www.difono.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=1614&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=85

Ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 - Γιώργος Μητράκης

Είκοσι πρόσωπα απαντούν στο Δίφωνο και εξηγούν πώς και γιατί το τραγούδι παρεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων.

Μπορεί ένα τραγούδι να αλλάξει τον κόσμο; Εμείς λέμε ναι, αλλά τι λένε οι άλλοι, αυτοί που γράφουν και αυτοί που ακούν τα τραγούδια; Το Δίφωνο απευθύνθηκε σε ανθρώπους της μουσικής, αλλά και σε άλλα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και συγκέντρωσε απόψεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διότι αποδεικνύουν ότι τελικά το τραγούδι, ακριβώς όπως το αερικό του παραμυθιού, πλησιάζει τους ανθρώπους από διάφορες πλευρές και παρεμβαίνει στη ζωή τους χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν.

Παντελής Θαλασσινός (τραγουδοποιός)
Ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ναι. Αρκεί να ακουστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να μεταφέρει ένα μήνυμα, ίσως μία έκκληση. Να είναι, δηλαδή, ένα αληθινό τραγούδι. Θυμάμαι ότι μέσα από τα επαναστατικά τραγούδια της μεταπολίτευσης έμαθα για την Αριστερά, μια λέξη την οποία στο σπίτι άκουγα ψιθυριστά.

Νίκος Βουρλιώτης (Goin Through)
Όσο περνούν τα χρόνια και αλλάζουν οι εποχές, τα κοινωνικά και τα οικονομικά δεδομένα, τόσο το τραγούδι μπορεί και να εμπνεύσει και να επηρεάσει. Ίσως να μην μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, κατά κυριολεξία, αλλά σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους. Εγώ προσωπικά είδα τον κόσμο τελείως διαφορετικά μέσα από τη μουσική και, μέχρι σήμερα, όταν ακούω κομμάτια της σόουλ από το 1970 και μετά, αλλάζει η διάθεσή μου.

Θοδωρής Γκόνης (στιχουργός, σκηνοθέτης, ηθοποιός)
Ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Καμία σοβαρή μάχη δεν κερδήθηκε χωρίς ένα θούριο, ένα τραγούδι, μια ιαχή. Κανένα πεπρωμένο δεν άλλαξε σιωπηλά. Όταν –μικρός– στο Ναύπλιο άκουσα σε κασέτα τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι, ένιωσα συναρπαστικά. Η μουσική και οι στίχοι παρενέβησαν καθοριστικά στη σκέψη και στην αισθητική μου.

Γρηγόρης Βαλτινός (ηθοποιός)
Δυστυχώς ένα τραγούδι, όπως κι ένα ποίημα, ένα θεατρικό ή ένα λογοτεχνικό έργο, δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αν μπορούσε, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Οι καλλιτέχνες όμως πρέπει να πιστεύουμε σε μια ουτοπία: ότι τα τραγούδια, τα ποιήματα, τα θεατρικά έργα, τα μυθιστορήματα περνούν στο αίμα των ανθρώπων και καθορίζουν τις επιλογές τους λίγο πριν βυθιστούν αυτοί στο χρήμα και στις ανέσεις.

Φίλιππος Πλιάτσικας (τραγουδοποιός)
Ένα τραγούδι μπορεί να γίνει αφορμή για σκέψη, αφορμή για συζήτηση, αφορμή για επανάσταση. Αλλά για να αλλάξει τον κόσμο, πρέπει να γίνει ο κόσμος τραγούδι. Πρέπει οι άνθρωποι –όλοι εμείς– να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

Βάσω Αλλαγιάννη (τραγουδοποιός)
Ένα τραγούδι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να δει τα πράγματα διαφορετικά. Τα τραγούδια είναι άμεσα και συγχρόνως ποιούν συνείδηση. Μπορούν, δηλαδή, να είναι θετικά και αρνητικά. Τα σημερινά τραγούδια κάνουν τον κόσμο πιο ρηχό.

Παύλος Παυλίδης (τραγουδοποιός)
Ένα τραγούδι σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τη γενική εικόνα τού κόσμου, αλλά, ακόμη κι έναν άνθρωπο να αλλάξει, είναι σημαντικό. Στη δική μου ζωή τα τραγούδια έδωσαν κατεύθυνση, με πρώτο και καλύτερο το Sympathy for the devil των Rolling Stones και συγκεκριμένα το στίχο After all its for you and me.


Νένα Βενετσάνου (ερμηνεύτρια)
Το θαύμα, να αλλάξει ένα τραγούδι τον κόσμο, έγινε μία φορά. Όταν η μουσική και ο λόγος εξημέρωσαν τον ήχο του κόσμου. Το τραγούδι ζει με την ανάμνηση αυτού του θαύματος. Ο λόγος έκανε τον άνθρωπο να κατακτήσει τον κόσμο. Σήμερα το τραγούδι μπορεί να αλλάξει τη ζωή τού ατόμου και ο κάθε άνθρωπος βλέπει τον εαυτό του σαν να είναι ο κόσμος ολόκληρος, σαν να είναι το σύμπαν.

Αλκίνοος Ιωαννίδης (τραγουδοποιός)
Αναρωτιόμαστε αν το τραγούδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, σαν το τραγούδι να είναι κάτι έξω από μας. Η εικόνα του καλλιτέχνη που δέχεται την έμπνευση από ψηλά (η Οδύσσεια ξεκινά με επίκληση στη μούσα να πει η ίδια στον Όμηρο όσα πρέπει να λεχθούν) έδωσε μέσα στους αιώνες μιαν αλλόκοσμη, ρομαντική και τελικά χαριτωμένη και αυτάρεσκη εικόνα του δημιουργού ή του εκφραστή ενός έργου. Το τραγούδι –και κάθε έργο τέχνης– έρχεται μέσα απ’ τον κόσμο και τον υπερβαίνει. Δεν έρχεται από αλλού, μας πάει αλλού. Όχι όμως σε μέρη ανύπαρκτα. Το τραγούδι είναι καθρέφτης της πραγματικότητάς μας αλλά και του πώς θα θέλαμε να είμαστε. Μ’ αυτή την έννοια, μπορεί να μας υποδείξει σε ποιο βαθμό και προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να αλλάξουμε. Δεν θα μας κάνει καλύτερους, από μόνο του. Θα βοηθήσει, αν μπορούμε ν’ αντέξουμε την ατομική μας ή τη συλλογική εξέλιξη. Μας μεταφέρει λοιπόν εκεί όπου θέλουμε και αντέχουμε να πάμε. Μέχρι να ακούσω το τραγούδι Ο Γιάννης ο φονιάς του Μ. Χατζιδάκι και του Ν. Γκάτσου πίστευα ότι στον κόσμο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Το συγκεκριμένο τραγούδι μιλάει για ένα έγκλημα κι έναν φονιά, αλλά δεν ασχολείται με το γεγονός. Ασχολείται με τον περίγυρο. Ο άνθρωπος ποτέ δεν είναι ένα πράγμα. Κουβαλάει τις πράξεις, τις απόψεις, τα λάθη του, αλλά συγχρόνως μπορεί να είναι διαφορετικός.

Μανόλης Ρασούλης (στιχουργός)
Εάν η Συννεφιασμένη Κυριακή λείψει, η Ελλάδα θα είναι ένα τίποτα. Ένα τραγούδι μπορεί να είναι θεμέλιος λίθος. Επομένως, ένα τραγούδι μπορεί να μεταβάλει τη συνείδηση των ανθρώπων. Τα τραγούδια αλλάζουν τους ανθρώπους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι πολιτικές ή οι πολιτικάντικες φόρμουλες. Η Συννεφιασμένη Κυριακή, λοιπόν, καθώς και το τραγούδι του Άκη Πάνου Η ζωή μου όλη μού άνοιξαν τα διαφράγματα και είδα τον κόσμο πιο ζωντανό και πιο ελπιδοφόρο. Μου έδωσαν μια κατάφαση: ότι θα ζήσουμε και θα το παλέψουμε. Στο κλασικό δίλημμα Be or not to be, εγώ απαντώ Let it be. Ένα τραγούδι μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο ή μια μικρή χώρα. Κι αν το τραγούδι είναι το Give peace a chance, μπορεί να κρατήσει ένα δίκτυο ανθρώπων, που θα περισώσουν τους υπόλοιπους.

Χρήστος Θηβαίος (τραγουδοποιός)
Ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο. Αν αυτός είναι σε θέση να αλλάξει τούς γύρω του, τότε αλλάζει μια παρέα ή μια γειτονιά. Αν τώρα αυτό το τραγούδι είναι το Imagine του Τζον Λένον, ίσως να αλλάζει τον κόσμο. Τη δική μου καρδιά άλλαξε ο Αύγουστος του Νίκου Παπάζογλου. Τότε άρχισα να γράφω στα ελληνικά. Κατάλαβα ότι μπορούμε να γράψουμε και με αυτό τον τρόπο. Διότι όλοι αυτοί οι ποιητές και οι συνθέτες με τους οποίους μεγαλώσαμε (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μικρούτσικος Μούτσης, Ξαρχάκος) μάς έμαθαν να ακούμε ελληνική μουσική και να διαβάζουμε τους ποιητές, ενώ μέχρι τότε ακούγαμε μόνο Pink Floyd, Doors ή Beatles.

Γλυκερία (τραγουδίστρια)
Νομίζω πως έχει συμβεί ένα τραγούδι να αλλάξει τον κόσμο. Έχει δύναμη το τραγούδι. Μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο. Είναι σύντροφος το τραγούδι κι επομένως επηρεάζει.

Χρυσόστομος Σταμούλης (καθηγητής θεολογικής σχολής ΑΠΘ, συνθέτης)
Ένα τραγούδι ή ένα ποίημα ίσως να μην μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορούν να αλλάξουν έναν άνθρωπο. Η ζωή ανατρέπει τον κόσμο. Αν, λοιπόν, ένα τραγούδι γίνει ζωή, τότε, ναι, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Εμένα μου άλλαξαν τους ορίζοντες και τις οπτικές μου γωνίες πολλά τραγούδια και πολλοί στίχοι: Δυο πόρτες έχει η ζωή, που μέσα στη λαϊκότητά του τα λέει όλα, Δεν έχω μάτια να σε δω / καρδιά να σου μιλήσω του Σταύρου Κουγιουμτζή, αλλά και Γέλα πουλί μου γέλα / είν’ η ζωή μια τρέλα των Κατσιμιχαίων.

Παρασκευάς Καρασούλος (στιχουργός)
Δεν ξέρω αν ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα πρέπει να έχει ως στόχο να τον αλλάξει. Το ζητούμενο είναι τα τραγούδια να περιέχουν το καλλιτεχνικό αίτημα του δημιουργού τους, ώστε να έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον ίδιο κι επομένως και τον κόσμο. Δυστυχώς σήμερα όλα στο ελληνικό τραγούδι υποτάσσονται στους νόμους της αγοράς, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα καλλιτεχνικό αίτημα. Εμένα τα τραγούδια άλλαζαν ανέκαθεν τον μικρόκοσμό μου, ενώ αισθανόμουν ότι λειτουργούσαν συντροφικά. Τελευταία, δεν ξέρω…

Λουκιανός Κηλαηδόνης (συνθέτης)
Ίσως ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Κατά καιρούς υπήρξαν τραγούδια που έχουν επηρεάσει τις εξελίξεις. Το Άι καραμέλα για τον ισπανικό εμφύλιο, το Bella ciao, το Λιλί Μαρλέν. Ένα τραγούδι μπορεί να κρατήσει ενωμένους τους ανθρώπους για έναν κοινό σκοπό. Θυμάμαι όταν πρωτάκουσα ροκ εντ ρολ –το Rock around the clock του Bill Haley το 1955 ή το 1956– ο κόσμος μου άλλαξε. Το ντύσιμο, το κούρεμα, η συμπεριφορά, η σκέψη. Επίσης, όταν βγήκε ο Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη το 1960 μάς οδήγησε να δούμε με πιο αριστερό βλέμμα τα πράγματα. Μέχρι τότε δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι υπήρχε μια άλλη Ελλάδα, θαμμένη κάτω από τη σκόνη του Εμφυλίου.

Γιώργος Μαργαρίτης (λαϊκός τραγουδιστής)
Ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο. Να του φέρει τα πάνω κάτω. Όταν ακούει κάτι που έχει ζήσει, που έχει βιώσει, που έχει υποφέρει, αναστατώνεται. Το λαϊκό τραγούδι έχει αυτή τη δύναμη. Όταν ακούω το τραγούδι του Τσιτσάνη Της γερακίνας γιος και το Σαββατόβραδο του Θεοδωράκη, συγκλονίζομαι. Τα έχω ζήσει αυτά τα πράγματα και με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Χρήστος Λεοντής (συνθέτης)
Όλα αλλάζουν. Και τίποτα δεν αλλάζει. Έτσι κι αλλιώς, τα πάντα ρει.

Φανή Γουργούρη (εργαζόμενη ΟΛΘ ΑΕ)
Η μουσική άλλοτε εξέφρασε τα κινήματα και άλλοτε δημιουργήθηκε μέσα και δίπλα στα κινήματα. Ο Τζον Λένον, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Μπομπ Ντίλαν, η Τζοάν Μπαέζ, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μάνος Λοΐζος, ο Βασίλης Τσιτσάνης. Δεν ξέρω αν με τα τραγούδια τους άλλαξε ο κόσμος, αλλά ξέρω ότι άλλαξαν τα πρόσωπα: εγώ. Κολύμπησα στο χρώμα της μουσικής, απέκτησαν σώμα η ελπίδα και νόημα οι συγκεντρώσεις των πολλών, ενίοτε και των λίγων. Και σήμερα –στην εποχή του προσωπικού βολέματος– ψάχνω τα τραγούδια. Και εξακολουθώ να θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Γι’ αυτό το στοίχημα είναι να γράψω το δικό μου τραγούδι.

Τάσος Τζήκας (επιχειρηματίας)
Το καλό τραγούδι είναι ένα πολιτιστικό –και πολλές φορές και πολιτικό με την αυθεντική του έννοια– εργαλείο, που διαμορφώνει τους προσωπικούς μας μικρόκοσμους, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Ο κόσμος αλλάζει αργά, αλλά αλλάζει. Οι κύριοι μοχλοί αυτής της αλλαγής είναι ο πολιτισμός και η επιστήμη. Το τραγούδι, ως βασικό στοιχείο του λαϊκού μας πολιτισμού, συμμετέχει καθοριστικά στη διαμόρφωση της συλλογικής μας συνείδησης και μ’ αυτή την ιδιότητα συντελεί τόσο στις μικρές καθημερινές αλλαγές τής ζωής μας όσο και στις μεγάλες κοσμικές αλλαγές. Με τα τραγούδια του Κουγιουμτζή και της Τζόαν Μπαέζ γίναμε καλύτεροι άνθρωποι. Με τα τραγούδια του Χατζιδάκι και των Beatles, πιο ευαίσθητοι. Με τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Λοΐζου και των Rolling Stones, πιο διεκδικητικοί. Και με τα τραγούδια του Σαββόπουλου και των Pink Floyd, περισσότερο σκεπτόμενοι.

Σόνια Θεοδωρίδου (σοπράνο)
Ένα τραγούδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί να επηρεάσει τη συνείδησή του, ιδιαίτερα αν φέρει πολιτικά ή κοινωνικά μηνύματα. Για μένα, το Imagine του Τζον Λένον ήταν μια αποκάλυψη. Η εικόνα του κόσμου, όπως θα ήθελα να είναι. Και ακόμη αντιπροσωπεύει τα ιδανικά μου.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/