Οδυσσέας Ελύτης - 'Αξιον Εστί
θα προσπαθήσω να δώσω μία «εσωτερική» ερμηνεία πάνω στο "Αξιον Εστί", και σίγουρα δεν είναι η μοναδική, μια και η ποίηση είναι "μία συμβολική γλώσσα" και κάθε σύμβολο μπορεί να δεχτεί πολλές ερμηνείες.
ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ήλιε νοητέ = Απόλλωνας, Διανόηση, Διάνοια, Αρσενική Δύναμη, Θείο Πνεύμα, Ουράνιο Πνεύμα, Πατέρας Θεός
και μυρσίνη σύ δοξαστική = Διόνυσος, Πάθος, θρησκευτικότητα, Συναισθηματικότητα, θηλυκή ευαισθησία, Μητέρα Φύση, Θεότητα
μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου !
Καλεί λοιπόν τους δύο πόλους, το Θείο Πνεύμα και την Μητέρα Φύση, να ασχοληθούν με την Ελλάδα μας.
Αετόμορφα έχει τα ψηλά βουνά = αναφέρεται στην Διανόηση, στον Αετό (την υπερσυνείδηση)
στα ηφαίστεια κλήματα σειρά = σύμβολα του πάθους και του Διονύσου
και τα σπίτια πιο λευκά στου γλαύκου το γειτόνεμα ! = δίνει έμφαση στο λευκό και στην λαμπρότητα της Ελλάδας
Της Ασίας αν αγγίζει από τη μια της Ευρώπης λίγο αν ακουμπά = βρίσκεται ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση
στον αιθέρα στέκει να και στη θάλασσα μόνη της ! = όμως παρόλα αυτά στέκει μόνη της (έχει την δική της μοναδική προσωπικότητα) στον Αιθέρα (Διανόηση) και στη θάλασσα (συναίσθημα)
Και δεν είναι μήτε ξένου λογισμός και δικού της μήτε αγάπη μιά
μόνο πένθος άχ παντού και το φως ανελέητο ! = Και η Διανόηση της (Ελλάδος) δεν είναι απλή λογική, ούτε το συναίσθημα μιας απλής αγάπης, αλλά βαθύ πένθος, βαθιά θλίψη και κατανόηση, και άπλετο Φως (Πνευματικότητα)
Τα πικρά μου χέρια με τον Κεραυνό τα γυρίζω πίσω άπ' τον Καιρό = Θυμάται τα ερείπια του πολιτισμού μας, με μεγάλη πίκρα
τους παλιούς φίλους καλώ με φοβέρες και μ' αίματα ! = κάνει επίκληση να ξυπνήσουν τα Πνεύματα των Ηρώων μας, φοβερίζοντας τους (Διανόηση) και δίνοντας τους αίμα (πάθος, συναίσθημα) = Τελετή πνευματισμού (αναφέρεται και στον 'Ομηρο)
Μα' χουν όλα τα αίματα ξαντιμεθεί κι οι φοβέρες αχ λατομηθεί = και το πάθος και η διανόηση έχουν αδυνατήσει
και στον έναν ο άλλος μπαίνουν εναντίον οι άνεμοι ! = και οι άνθρωποι τσακώνονται μεταξύ τους με λόγια (άνεμοι)
Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη σύ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου !
Με λίγα λόγια, είναι μία επίκληση για βοήθεια προς τον Ουράνιο Πνεύμα και την Μητέρα Φύση, να βοηθήσουν την Ελλάδα να θυμηθεί τον πολιτισμό που έχασε, και καλεί να ξεσηκωθούν τα Ηρωϊκά Πνεύματα, γιατί οι Έλληνες αντί να εργάζονται προς την κατεύθυνση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναστήσουν την Ελλάδα, λογομαχούν μεταξύ τους.
Σε ακόμα πιο λαϊκή μετάφραση…
Θεέ μου βάλε το χέρι σου να σηκώσουμε (να ξυπνήσουμε) την Ελλάδα!