Ρέικι….
Βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία η νέες τεχνολογίες έφεραν την επανάσταση στον τομέα της πληροφορίας. Σήμερα η διάδοση της πληροφορίας έφτασε σε ασύλληπτες ταχύτητες μετάδοσης, ενώ παράλληλα έχει εξαλειφθεί κάθε εμπόδιο που απέτρεπε τον καθένα να προσεγγίσει την οποιαδήποτε πληροφορία. Όσο όμως η πληροφορία εξαπλώνεται, τόσο μικρότερη γνώση επιτυγχάνεται και τόσο πιο επιφανειακή γίνεται η έρευνα και η αναζήτηση, παρότι μπήκαμε ήδη στην εποχή του Υδροχόου, την εποχή της Γνώσης….
2.000 χρόνια πριν και η υψηλή Γνώση που ανέπτυξε η Ελληνική κλασσική σκέψη έχει φτάσει μέχρι τα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Για πολλούς σοβαρούς μελετητές, ήδη βρισκόμασταν στο πρόθυρα της τεχνολογικής επανάστασης (εφευρέτες όπως ο Ήρωνας, ο Αρχύτας ή ο Αρχιμήδης κλπ, ήδη την είχαν εισάγει), μια τεχνολογική επανάσταση η οποία ήταν θέμα χρόνου να φέρει και την βιομηχανική επανάσταση (καθότι ήδη είχε ανακαλυφθεί η ενέργεια του ατμού και ο ατμοστρόβιλος). Παράλληλα οι επιστήμες είχαν φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα και η Ιατρική για παράδειγμα, ήδη είχε καταφέρει να χειρουργεί. Κι όμως, αυτή η μοναδική παγκόσμια έκρηξη γνώσης και επιστήμης, βάναυσα εμποδίστηκε και εξουδετερώθηκε. Η αιτία; Προφανώς ο σκοταδισμός των μαυροντυμένων φονταμενταλιστών του αποτρόπαιου και απάνθρωπου δόγματος του ιουδαιοχριστιανισμού.
Τι ακριβώς έγινε; Διέρρευσαν δυστυχώς κάποιες εσωτερικές μυητικές γνώσεις σε αμόρφωτους, με αποτέλεσμα να φτάσουν από την μία να κυριολεκτούν και να πιστεύουν επακριβώς στους μυητικούς μύθους και από την άλλη, να διαστρεβλώνουν με την έλλειψη βαθύτερης κατανόησης που τους διέκρινε, ολάκερη την εσωτερική επιστήμη ευτελίζοντας τις διδασκαλίες, καθώς τις υποβίβαζαν στο δικό τους υπανθρώπινο επίπεδο. Για το επίπεδο παιδείας της ιουδαιοχριστιανικής επιδημίας, συνιστούμε ο κάθε καλοπροαίρετος αναζητητής να ερευνήσει την εκκλησιαστική ιστορία. Εκεί έκπληκτοι διαβάζουμε ότι, στην πρώτη οικουμενική σύνοδο (και όχι μόνο), των 318 «αγίων πατέρων» επισκόπων (ήταν πολύ περισσότεροι), το 325 κ.χ. στην Νίκαια της Βιθυνίας, συγκεντρώθηκαν όλοι αυτοί οι «θεόπνευστοι» δεσποτάδες, από τους οποίους όμως ΜΟΝΟΝ τρεις -3- ήταν μορφωμένοι, ενώ από τους υπόλοιπους, η συντριπτική πλειονότητα ήταν παντελώς αναλφάβητοι, μη γνωρίζοντες φυσικά ούτε ανάγνωση. (Σημείωση: Τρεις από το σύνολο καταδικάστηκαν ως αιρετικοί!!!!)
Σύγχρονη εποχή και οι φωνές των αγωνιούντων ενδυναμώνονται, στιγματίζοντας την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο προάγει τελικά έναν ιδιότυπο αναλφαβητισμό. Η κριτική σκέψη λείπει παντελώς και η ικανότητα διάκρισης εκμηδενίστηκε. Σχεδόν όλες οι γνώσεις των εσωτερικών (μικρών) μυστηρίων έχουν διαρρεύσει, με αποτέλεσμα την παντελή τους διαστρέβλωση λόγω μηδενικής κατανόησης από τους μη σκεπτόμενους ψιττακιστές και την ευρεία σκοταδιστική εξάπλωση των νεοεποχίτικων αμερικανόφερτων παραλογισμών. Ο απόλυτος ευτελισμός σε όλο του το μεγαλείο!!!!
Στην πλειάδα των παρανοημένων και διαστρεβλωμένων εσωτερικών γνώσεων ανήκει και το Ρέικι. Στο Ρέικι, μεγάλο ρόλο έχουν τα σύμβολα, για τα οποία έχουν γραφεί τόσες τερατολογίες και παραλογισμοί, ώστε μια διαδικτυακή αναζήτηση σε αντίστοιχες σελίδες, είναι αδύνατο να μη δημιουργήσει στομαχικές διαταραχές σε όποιον ακόμα σκέφτεται. Η ιστοσελίδα,
http://www.universityofreiki.com/workshops/ είναι χαρακτηριστική του ευτελούς ξεπεσμού περί μυήσεων τύπου Ρέικι. Από τις τριακοσαριά μυητικές θεραπευτικές – με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά – η πλειοψηφία αναφέρεται σε κάποιο φαντασιακό τύπο Ρέικι .
Αυτά τα εξωτικά σκαριφήματα που με τόσο μυστήριο τα επένδυσε η πονηρή δυτική νοοτροπία της εξαπάτησης και της αποβλάκωσης για εντυπωσιασμό των αφελών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχούλες σε Ιαπωνική γραφή. Αρχίζοντας μια μικρή έρευνα γύρω από όλη αυτή την πλεκτάνη, συναντάμε χίλιες μύριες διαφορετικές προσεγγίσεις. Πρώτον, η άποψη μερικών «ρεϊκατζήδων» ότι τα σύμβολα έλκουν την καταγωγή τους από το Θιβέτ, είναι παντελώς ανυπόστατη και αν κάποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, ή είναι παραπληροφορημένος – θύμα και ο ίδιος – ή είναι ασυνείδητος απατεώνας, ο οποίος προσπαθεί να καπηλευθεί την αίγλη που παρέχει η παραπομπή στο Θιβέτ. Το Ρέικι είναι αποκλειστικό δημιούργημα του Dr. Usui, ο οποίος μάλιστα είχε εστιαστεί περισσότερο στην συλλογική θεραπευτική, η οποία ήταν παγκόσμια γνωστή, από τους Σαμάνους μέχρι του Ινδουιστές και από τους Εσσαίους και την ιουδαιοχριστιανική αίρεση, μέχρι τους Αβορίγινες. Η βάση του Ρέικι έγινε η «ενέργεια» - το ΚΙ ή ΤΣΙ – όρος γνωστός όπως και η διέγερσή της, αιώνες πριν στην Κίνα και ιδιαίτερα στην Κινέζικη ιατρική και γενικά στον Βουδισμό. (Τάι Τσι κλπ.) Ο Usui ως εκπαιδευθείς στον Βουδισμό χρησιμοποιεί Βουδιστικές ορολογίες, χωρίς όμως να προάγει κάποια παλαιότερη γνώση, καθότι το Ρέικι είναι αποκλειστικά δικό του εφεύρημα.
Τα σύμβολα του Ρέικι οι καπάτσοι Ρεϊκατζήδες τα ντύσαν με ένα μυστήριο και με τον μανδύα του απόκρυφου, διεγείροντας αφάνταστα την περιέργεια των αφελών, οι οποίοι ως εύκολα θύματα, πλήρωναν με καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά την υποτιθέμενη μεγάλη αποκάλυψη, ουσιαστικά όμως την μεγάλη απάτη των καταφερτζήδων. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, τα σύμβολα – όπως τα ονειρικά και αρχετυπικά – πράγματι διεγείρουν το ασυνείδητο, ενεργοποιώντας το και φέρνοντάς το σε ενεργειακή εγρήγορση. Όμως τα ΔΗΘΕΝ σύμβολα του Ρέικι, δεν έχουν καμιά σχέση με πραγματικά σύμβολα, καθώς είναι καλλιγραφικά Γιαπωνέζικα γράμματα, τα οποία βέβαια έχουν φτάσει στην Δύση – με την μέθοδο του σπασμένου τηλεφώνου – σχεδόν τελείως παραποιημένα και αλλοιωμένα. Ως κοινά γράμματα μιας ανατολικής γλώσσας, ούτε κατ’ υποψία δεν προσομοιάζουν με σύμβολα του ασυνείδητου του δυτικού ανθρώπου, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά απολύτως επίδραση στην ενεργειακή διέγερση. Πιθανότατα βέβαια η πρώτη επαφή, λόγω της αδημονίας του υποψήφιου θύματος της εξαπάτησης και του εξωτικού χαρακτήρα των γραμμάτων αυτών, να έφερνε ενεργειακή έξαψη, όμως θάταν η πρώτη και η τελευταία. Στην συνέχεια θα διακατέχονταν από έξαψη αγανάκτησης που τον κορόιδεψαν, αν και συνήθως την αγανάκτηση γρήγορα προσπερνά η πονηριά να βρει κι αυτός αντίστοιχα θύματα προς εκμετάλλευση. Ως συνήθως όμως η πλειοψηφία έχει, έστω και σε λανθάνουσα μορφή, συνείδηση, οπότε για να την υπερκεράσει, σκηνοθετεί ο πονηρίδης τον εαυτό του ως κάποιον ξεχωριστό θεραπευτή, τον ντύνει και με τον ψεύτικο μανδύα του δήθεν καλοπροαίρετου φιλάνθρωπου, δικαιολογεί παράλληλα με διάφορες γελοίες αιτιολογήσεις τον χρηματισμό και έτσι καταφέρνει να ξεγελιέται ο δυστυχής ότι όλα βαίνουν καλώς. Μάταια ο αληθινός εαυτός του φέρνει μύρια προσκόμματα μπας και τον καταφέρει να τον αφυπνίσει, αλλά αυτός απτόητος….Μάλιστα, θα βγει συνήθως υπεροπτικά και θα παινευτεί ότι απλά δοκιμάζεται επειδή ήδη ανήκει στους εκλεκτούς…. Ο δυστυχής….
Εισήγαγε λοιπόν ο Usui τέσσερις Ιαπωνικές ευχούλες, οι οποίες προφέρονται σαν «μάντρα» ως υποβοηθητικά εστίασης του αυτοθεραπευόμενου στο σύστημα αυτοθεραπείας που εισήγαγε ως επικουρικό στην κανονική θεραπευτική. Η πρώτη ευχούλα, ήταν το “Choku-rei”.
Ανατρέχοντας στην Ιαπωνική γλώσσα (πολλοί μελετητές ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένες λέξεις έχουν προέλευση από τα kanji Κινεζικά), θα βρούμε σε απόδοση Ελληνική το “choku” = διόρθωση και “rei” = θαύμα, οπότε θα το αποδίδαμε ως, «ας διορθωθεί με θαύμα» και σε ελεύθερη μετάφραση για νοηματική απόδοση αντίστοιχη στα Ελληνικά, θα είναι ένα «μάντρα» της μορφής, «είθε να γίνει το θαύμα να επουλωθεί (να θεραπευθεί)». Για το σύμβολο δεν υπάρχει βεβαιωμένη προέλευση, αν και το πιο πιθανό είναι ότι βρίσκεται η προέλευσή του σε μια ιδιότυπη παραλλαγή του Usui κάποιου βουδιστικού κινέζικου ιδεογράμματος.
Το πρώτο σύμβολο λοιπόν για το σύστημα του Usui, χρησιμοποιείται για την αύξηση της δύναμης και την ενεργοποίηση της ροής της ενέργειας, του «ΚΙ» ή «ΤΣΙ», επιτυγχάνοντας έτσι την ενδυνάμωση του θεραπευτή, ώστε να καταφέρει να επιφέρει την θεραπευτική επούλωση. Το «μάντρα» για τον κάτοχο της γλώσσας είναι μάλλον πετυχημένο, για το σύμβολο όμως δεν έχουμε βρει καμία πληροφορία που να το συνδέει με την ενδυνάμωση και με την αύξηση ροής ενέργειας. Παραδόξως για την δύση, το σύμβολο αυτό μπορεί να δράσει βοηθητικά για την ενεργειακή ενδυνάμωση, όμως θα απαιτηθεί πρώτα ένα ξεχωριστό ερέθισμα για την εκκίνηση της έκλυσης της ενέργειας. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο ρόλος των αληθινών συμβόλων, τα οποία δρουν στο ασυνείδητο ως σπινθήρας για την ενεργειακή έκρηξη. Τέτοιο σύμβολο έχει η δύση και δεν είναι δύσκολο να προσδιορισθεί από τον έστω και Νεόφυτο εσωτεριστή, ποιο είναι αυτό το σύμβολο.
Το δεύτερο στην σειρά είναι το «Seiheki». Η προέλευσή του από το Θιβετιανό σύμβολο «Hrih» καταρρίπτεται καθότι το “Hrih” των Θιβετιανών είναι συνδεδεμένο άμεσα με το μάντρα, «Om mani padme hung». Έτσι καταλήγουμε να θεωρήσουμε ως πιο πιθανή την προέλευσή του από το κινεζικό βουδιστικό σύμβολο «Hrih» που συμβολίζει τον «Βούδα του άπειρου φωτός και ζωής».
Η λέξη «Seiheki» ερμηνεύεται ως «τάση, ροπή, φυσική διάθεση, ψυχική συνήθεια» και αναφέρεται στην «συναισθηματική θεραπεία», γιαυτό και αναφέρεται και ως «αγάπη». Ουσιαστικά είναι ένα μάντρα το οποίο προφερόμενο από τον Ιάπωνα, τον βοηθάει να αναδυθεί μέσα του η ψυχική διάθεση για τον συνάνθρωπο και το συμβολόγραμμα παραπέμπει στον ελεήμονα Βούδα. Για οποιονδήποτε όμως άλλον άνθρωπο εκτός από Ιάπωνα, ούτε το μάντρα, ούτε το σύμβολο δύναται να του ενεργοποιήσει κάτι. Είναι λοιπόν τουλάχιστον αφελές να προάγεται και να εμπορεύεται ένα σύμβολο, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση είναι τελείως ανενεργό.
Για το τρίτο σύμβολο του Usui, ο ιδιότυπος γιατρός δεν έκανε κανέναν κόπο να αποδώσει κάποιο ξεχωριστό σύμβολο (αν πράγματι ο ίδιος το έκανε για τα δύο πρώτα). Κατέγραψε σε καλλιγραφική Ιαπωνική το «Hon Sha ZE SHO NEN».
Η απόδοση του μάντρα αυτού θα μπορούσε να είναι, «η δίκαιη συνείδηση είναι η ρίζα των πάντων», ή «η ορθή σκέψη είναι η ουσία των πάντων». Διαφορετικές ερμηνείες, όπως: «το ανώτερο που κατέρχεται δι’ εμού ας περάσει σε εσάς», ή «δεν υπάρχει παρελθόν, δεν υπάρχει παρόν, δεν υπάρχει μέλλον», είναι παραλλαγές τελείως λανθασμένες σε σχέση με το πραγματικό νόημα του μάντρα. Επειδή είναι το σύμβολο που δηλώνει την θεραπευτική δράση της σκέψης ως άμεση αφετηρία των θετικών συναισθημάτων και καλοπροαίρετων δράσεων, η οποία σκέψη δρα ακαριαία, αλλά και ως συνείδηση, πέρα από τους περιορισμούς του χρόνου, γιαυτό πολλοί παραπλανήθηκαν και έδωσαν τέτοιες ερμηνείες. Ακόμα, επειδή η ορθή σκέψη, είναι ταυτόσημη με την κοσμική συνείδηση και προάγει τα ανώτερα ιδανικά, ως παρεξήγηση θεωρήθηκε ότι μέσω της ορθής σκέψης κατέρχεται κάποια θεία ουσία και διαχέεται μέσω του εκλεκτού θεραπευτή. Τέτοιες ερμηνείες είναι προϊόν επιφανειακών απλουστεύσεων, οι οποίες καταλήγουν να διαστρεβλώνουν την εσωτερική γνώση και να παραπλανούν τους αφελείς.
Φτάσαμε έτσι αισίως στο τέταρτο σύμβολο, το σύμβολο του διδασκάλου, του master reiki! Dai Ko Myo….
Το σύμβολο αυτό είναι ένα μάντρα παρμένο από τον κινεζικό βουδισμό και σημαίνει κατά λέξη, «Μεγάλο Φως που Λάμπει», οπότε σε ελεύθερη ερμηνεία θα λέγονταν, «Υπέρλαμπρο Φως». Για αυτό το μάντρα έχουν ειπωθεί και καταγραφεί οι μεγαλύτερες ανοησίες, ακόμα και από την αρχή της επικράτησής του την δεκαετία του ’80. Δηλώνει από την μια τον έλεγχο πάνω στα άλλα τρία σύμβολα – μάντρα και από την άλλη, την αφαίρεση του πόνου και της νόσου, δρώντας σε ένα λεπτοφυέστερο επίπεδο σε σχέση με τις δράσεις των άλλων τριών. Να προσθέσουμε μόνον ότι, επειδή ο Βουδισμός στην Ιαπωνία ήρθε μέσω Κίνας, η Κινεζική διάλεκτος Kanji είναι όπως η Λατινική με τα αποφθέγματά της για την Δύση. Έτσι, πολλές ευχές και ειδικά μάντρα, έλκουν την καταγωγή τους από αυτήν την γλώσσα.
Συνεχίζεται….