Πρώτη και πιθανότερη μάλλον αιτία, φαίνεται να είναι ο πλημμελής εξαερισμός του χώρου. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η αίθουσα έγινε ως επέκταση το 2004 στο αρχικό κτίσμα - γνωρίζοντας από πείρα ότι οι μηχανολογικές μελέτες και εγκαταστάσεις που γίνονται από ντόπιους μηχανολόγους, απέχουν πολύ από το να θεωρούνται επαρκείς - συγκλίνουμε μάλλον στο συμπέρασμα περί προβληματικού εξαερισμού. Σε χώρους όπου συνευρίσκεται πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων - όπως η αίθουσα Τριάντη που αν είναι πλήρης φιλοξενεί 1750 άτομα - η ανανέωση του αέρα οφείλει να γίνεται ακόμα και πάνω από δέκα φορές την ώρα. Σε μια γεμάτη αίθουσα, μόνον η θερμική επιβάρυνση από τους θεατές, αγγίζει τα διακόσια κιλοβάτ, ενώ συγχρόνως με την υγρασία που αποβάλλεται με την αναπνοή, αποτελούν παραμέτρους που από μόνοι τους δύνανται να δημιουργήσουν μιαν αποπνικτική ατμόσφαιρα, χωρίς να βάλουμε επιπλέον τα θερμικά φορτία από μηχανήματα, φώτα κλπ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όσοι ασκούν κάποια εργασία όχι απαραίτητα πολύ κοπιαστική, είναι γεγονός ότι εκτίθενται σε πιθανά συμβάντα δυσανεξίας, μέχρι και λιποθυμίας.
Η αίθουσα παραμένει για πολύ χρόνο επιβαρυμένη, όταν - όπως συνηθίζεται - μετά το πέρας των εκδηλώσεων κλείνονται τα συστήματα εξαερισμού και κλειδώνεται, με αποτέλεσμα, εργαζόμενοι ακόμα και μετά από μερικές μέρες, να εκτίθενται σε αποπνικτικές συνθήκες λόγω μη επαρκούς ανανέωσης του αέρα. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο, ο χώρος να επιβαρύνεται και από μίαν άλλη αιτία που ενίοτε προκαλεί δυσανεξία και ζαλάδες. Αυτή είναι η ύπαρξη υπόηχων. Οι υπόηχοι είναι ήχοι κάτω από το ακουστικό φάσμα που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος - κάτω από είκοσι Χερτζ (<20 Hz) - οι οποίοι λόγω του μεγάλου του μήκους κύματος, χρειάζονται αντηχεία πολλών δεκάδων μέτρων. Φαίνεται ότι οι πολύ μεγάλες αίθουσες, αποτελούν ιδανικά αντηχεία για την ενίσχυση των υπόηχων - όταν υπάρχουν - σε αντίθεση με τους μικρούς χώρους όπου αποσβένονται.
Πηγή υπόηχων συνήθως είναι πετρελαιοκινητήρες, όμως ακόμα και η κίνηση οχημάτων σε μεγάλη απόσταση, (οι υπόηχοι πολύ εύκολα μεταδίδονται σε αποστάσεις κοντά στα τρία χιλιόμετρα, διατηρώντας την ισχύ τους), μπορεί να γίνει γεννήτρια υπόηχων αν οι παράμετροι του περιβάλλοντος το ευνοούν. Για πρόχειρη διάγνωση περί ύπαρξης υπόηχων σε κάποιον χώρο, παρατηρούμε αν δημιουργούνται συναισθήματα αδιόρατου φόβου, άγχους ανησυχίας κλπ. Η αντιμετώπιση των υπόηχων γίνεται από γνώστες μηχανικούς ακουστικής, όπως του μηχανικού που έκανε την μελέτη του αρχικού Μεγάρου, αλλά δεν μελέτησε και την επέκταση.
Άλλη πιθανή φυσική αιτία είναι η ύπαρξη ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου, στα οποία οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν και από λιποθυμίες. Για πιθανή τέτοια περίπτωση, χρειάζεται άμεση διερεύνηση, καθότι τέτοιου είδους πηγή μόλυνσης, παρότι άμεσα σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, δημιουργεί όμως μακροχρόνιες αρνητικές και πολύ σοβαρές παρενέργειες.
Διερευνώντας και την μεταφυσική πλευρά - πιθανότητα όπως έγραψε η Rose, κάτω από 1% - στην πλειονότητα των χώρων που εμφανίζονται μεταφυσικά φαινόμενα, η αιτία είναι πάλι φυσική, καθώς ευθύνονται πάλι οι υπόηχοι. Έτσι μένει μια ελάχιστη πιθανότητα να συμβαίνει κάτι μεταφυσικό, πιθανότητα η οποία λαμβάνεται υπόψη, αφού όμως αποκλειστούν όλα τα πιθανά φυσικά αίτια.
Οπότε, μάλλον είναι εξαιρετικά απίθανο να πρόκειται για τίποτα φαντάσματα, παρά το γεγονός ότι τα φαντάσματα προαναγγέλλονται συνήθως από περίεργους ήχους ή παράξενες ....μυρουδιές