Χμμ, δεν υπάρχει ελπίδα να δεις ένα δόγμα να αλλάζει ρότα. Αν στη σύγχρονη εποχή οι νόμοι για τον προσυλητισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αφαίρεση ζωής δεν ήταν τόσο αυστηροί, τα ίδια θα είχαμε και τώρα. Εκείνη την εποχή, η εκκλησία κυρίως ένοιωθε έναν πανικό γιατί σε κάθε αλλότρια σκέψη έβλεπε έναν εχθρό, έναν υποψήφιο δυναμίτη στα θεμέλιά της και αυτό γιατί δεν γνώριζε καλά από τι αποτελείται.
Είδες ποτέ σου δήλωση έντυπη ή άλλης μορφής που να ζητά συγγνώμη από τα εκατομμύρια που σφαγιάστηκαν ελέω θεού; Όχι, ούτε πρόκειται να δεις. Από κάστες που τρέφουν την
αντιγνώση, χριστιανικές ή μη, τα αποτελέσματα είναι άνετα ορατά. Δεν έχω πρόβλημα να εκφράσεις τη γνώμη σου, εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι όταν προσπαθείς να μου την επιβάλλεις και ταυτόχρονα να ξεφτυλίσεις τη δική μου. Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί όπου αρχίζει του άλλου.
Σχετικά με το τι έμαθε ο εσωτερισμός από αυτές τις διώξεις, θα έλεγα πως κατανόησε πως κάθε νέα προσπάθεια προς την αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να γίνεται εν κρυπτώ για να προστατευθεί, αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί. Εκεί ακριβώς μιλάνε κάποιοι για αμφιβόλου ποιότητας, ηθικής και ποιότητας στις εργασίες των ταγμάτων. Μα φίλοι μου, μια εσωτερική κίνηση τύπου "sub rosa" είναι αναγκαία ακριβώς για να προστατέψει και να διαιωνίσει μία σκέψη, ένα όραμα, μία σημαντική πληροφορία που θα αλλάξει την ανθρωπότητα.
Η αλήθεια είναι πως οι εκάστοτε κυβερνήτες που πολλές φορές είναι άμεσα συνδεδεμένοι με ιερατεία, το παρακάνουν προσπαθώντας να προστατέψουν το "άβουλο" πλήθος από τους απανταχού εσωτεριστές. Μα κύριοι επικεφαλής, για την κατάσταση της άγνοιας και της ημιμάθειας του λαού ευθύνεστε εσείς! Αν ο εκάστοτε λαός είχε στη διάθεσή του όλη την πληροφόρηση για ένα τάγμα, μία εσωτερική κίνηση και είχε εθιστεί στην πολύπλευρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, τότε δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος εξαπάτησής του. Αν ο κόσμος μπορούσε να έχει άμεσα στη διάθεσή του κάθε δυνατή πληροφορία για οποιαδήποτε μεταφυσική έκφανση, τότε δεν θα χρειαζόταν τους προστάτες που του πλασσάρουν.
Η προστασία του πλήθους κρίνεται αναγκαία γιατί οι ίδιοι οι προστάτες δημιούργησαν αυτή την ανάγκη, γιατί οι ίδιοι οι αφέντες αποφάσισαν να ζει ο λαός τους στην άγνοια. Φυσικά κι εδώ οι κανόνες του εμπορίου έχουν την εφαρμογή τους. Η ανάγκη γεννά το προϊόν, έτσι κι εδώ, η ανάγκη για χειραγώγηση κι έλεγχο του λαού γεννά το προϊόν που λέγεται άγνοια και πανικός.
Πάραυτα, κατά τη διάρκεια των αιώνων τίποτα δεν μπορεί να χαθεί ολοκληρωτικά. Πρέπει να ευγνωμονούμε καθημερινά τα μέλη του Invisible College για την σημαντικότατη συμβολή τους στον αγώνα κατά της άγνοιας στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Άραγε πόσοι χριστιανοί έχουν ανάψει έστω κι ένα κεράκι στη ζωή τους για αυτούς τους ανθρώπους;
Την απάντηση ήδη την γνωρίζουμε