Αποστολέας Θέμα: Μηχανισμός Αντικυθήρων  (Αναγνώστηκε 7242 φορές)

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Μηχανισμός Αντικυθήρων
« στις: Αυγούστου 08, 2008, 23:03:28 »
   

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ





    Απόψεις του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την γραφιστική εξομοίωση του «Εργαστήριο Τεχνολογίας Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.











Οι επιγραφές που αναγνώσθηκαν στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, γράφουν τα κάτωθι:

Η επιγραφή στο μεγάλο κομμάτι αναγράφει τα εξής :
     

                        ΕΣΠΕΡΙΑ                           ...το βράδυ
             ΥΑΔΕΣ ΔΥΟΝΤΑΙ ΕΣΠΕΡΙΑ               Οι Υάδες δύουν το βράδυ
ΤΑΥΡΟΣΑΡΧΕΤΑΙΕΠΙΤΕΛΛΕΙΝ                        Ο Ταύρος αρχίζει ν' ανατέλλει
ΛΥΡΑΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΣΠΕΡΙΑ                              Η Λύρα (Βέγας) ανατέλλει το βράδυ
ΠΛΕΙΑΣΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΩΙΑ                                Οι Πλειάδες ανατέλλουν το πρωί
ΥΑΣΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΩΙΑ                                    Οι Υάδες ανατέλλουν το πρωί
ΔΙΔΥΜΟΙΑΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΛΕΙΝ                    Οι Δίδυμοι αρχίζουν ν' ανατέλλουν
ΑΕΤΟΣΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΣΠΕΡΙΟΣ                          Ο Αετός (Αλτάιρ) ανατέλλει το βράδυ
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣΔΥΝΕΙΕΩΙΟΣ                              Ο Αρκτούρος δύει το πρωί 




Η επιγραφή στο πίσω θυρόφυλλο αναγράφει:     

ΠΡΟΕΧΟΝΑΥΤΟΥΣ  ... ΜΟΝΟΙ                        Προεξέχοντας ...μόνοι
ΦΕΡΕΙΩΝΗΜΕΝΕ                                          φέρει απ' τις οποίες η μια
ΤΟΣΤΟΔΕΔΙΑ                                              και η άλλη
ΤΗΣΑΦΡΟΔΙΤΗΣ                                          της Αφροδίτης
ΓΝΩΜΩΝ ΣΥ                                               ο γνώμονας
ΗΛΙΟΥΑΚΤΙΝ                                               την ηλιακτίδα
ΜΙΝΟΘΕΛΕΞΗΛΘΕΝ                                       απ' όπου βγήκε από                                 
ΤΗΣΠΡΩΤΗΣΧΩΡΑΣ                                      την πρώτη χώρα 
ΓΝΩΜΟΝΙΑΔΥΟΩΝΤΑΚΡΑ  ΦΕ ΡΟ                     δυο γνωμόνια των οποίων τα άκρα φέρουν
ΤΕΣΣΑΡΑΔΗΛΟΙΔΟΜΕΝΤ                                τέσσερα, το ένα δείχνει
ΤΗΣ ΟCL  ΙΘL ΤΟΥ                                       τα 776 χρόνια, 19 χρόνια του
ΣΙΣ Σ ΣΚΓ ΣΥΝΓΕΙΝΟΜΕΝΟΙ                            233 συμβαδίζοντας
ΟΣΔΙΑΙΡΕΘΗ Η ΟΛΗ                                      ώστε να διαιρεθεί η όλη 
ΕΓΛΕΙΠΤΙΚΟΙΣ                                             εκλειπτική
ΟΜΟΙΑ ΤΟΙΣ ΕΠΙΤΗΣΕ                                  παρόμοια με εκείνα που πάνω στη
ΦΕΡΕΙΤΑ                                                   φέρει







 

 

« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 08, 2008, 23:34:15 από Ορφέας »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Μηχανισμός Αντικυθήρων
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 08, 2008, 23:29:08 »
    Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων όπως έχει ονομαστεί ένα αστρονομικό όργανο - υπολογιστής που μετρούσε τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης και κατά πάσα πιθανότητα τις τροχιές των πλανητών. Μια διάταξη που είναι από τις πιο σημαντικές μηχανικές εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι είχε κατασκευαστεί γύρω στο 90 π.Χ. αλλά μετά την λεπτομερή ανάλυση του, με ένα αξονικό τομογράφο βάρους 8 τόνων από την Αγγλία, βρήκαμε ότι φτιάχτηκε μερικές δεκαετίες νωρίτερα, δηλαδή κοντά στο 125 π.Χ. Εκείνη την εποχή μάλιστα δεν ζούσε άλλος μεγάλος αστρονόμος στον ελλαδικό χώρο εκτός από τον Ίππαρχο, ο οποίος εκτός από αστρονόμος ήταν και μαθηματικός, γεωγράφος και μετεωρολόγος. Έζησε μετά τον Αρχιμήδη, τον Αρίσταρχο, τον Απολλώνιο και τον Ερατοσθένη.

    Ήταν η ίδια εποχή, από το 161 π.Χ. μέχρι και το 126 π.Χ., που ο Ίππαρχος έκανε πολλές παρατηρήσεις στη Βιθυνία, τη Ρόδο και την Αλεξάνδρεια. Στο έργο του αυτό βοηθήθηκε από μια σειρά οργάνων που φαίνεται ότι ο ίδιος είχε επιμεληθεί την κατασκευή τους και ήταν μεταξύ άλλων ο γνώμων, το ηλιωρολόγιον, το υδρολόγιον, η στερεά σφαίρα, η διόπτρα και ο αστρολάβος. Έτσι, ο Ίππαρχος παρουσιάζεται εξαιτίας της σπουδαιότητας του πλήθους των ανακαλύψεών του ως ο κατεξοχήν δημιουργός της επιστήμης της Αστρονομίας και ως ο μεγαλύτερος αστρονόμος παρατηρητής όλων των εποχών.  Ίσως λοιπόν και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων φτιάχτηκε από τον Ίππαρχο.

    Ο Ίππαρχος ειδικότερα ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό της διάρκειας του τροπικού έτους και με τη μέτρηση των εκλειπτικών συντεταγμένων των απλανών αστέρων. Έτσι, οδηγήθηκε στη θεμελιώδους σημασίας ανακάλυψη του φαινομένου της μεταπτώσεως των ισημεριών, πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρο το σημερινό οικοδόμημα της αστρονομίας θέσεως.

    Ο Κικέρων (106-43 π.Χ.). πολιτικός και φιλόσοφος, είχε επισκεφτεί τη Ρόδο στα έτη 79-78 π.Χ. και έχει αναφερθεί σε ένα μηχανισμό όμοιο με αυτόν των Αντικυθήρων του Ποσειδώνειου Απαμέα (135-50 π.Χ.), ενός αστρονόμου, γεωγράφου και γεωλόγου που ζούσε στη Ρόδο. Γράφει ο Κικέρων: «Πρόσφατα κατασκεύασε ο φίλος μας Ποσειδώνιος μια συσκευή, η οποία σε κάθε περιστροφή αναπαράγει τις ίδιες κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνας και των πέντε πλανητών.»

    Ο στρατηγός Μάρκελλος, ο κατακτητής των Συρακουσών, είχε μεταφέρει τους μηχανισμούς του Αρχιμήδη, μετά τη δολοφονία του τελευταίου, και τους τοποθέτησε στον ναό της Αρετής στη Ρώμη, όπου παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Ποσειδώνιος, στον οποίο γίνεται αναφορά από τον Κικέρωνα, είχε ζήσει για ένα διάστημα στη Ρώμη ως πρέσβης της Ρόδου, και φαίνεται ότι είχε μελετήσει τους μηχανισμούς του Αρχιμήδη, οπότε κατασκεύασε κάτι παρόμοιο.

    Η νέα έρευνα

    Η εξέταση του Υπολογιστή έγινε στην οδό Τοσίτσα, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσεται. Εκεί εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 2006 ένας αξονικός τομογράφος της βρετανικής εταιρείας Χ-ΤΕΚ Systems και ο αμερικανικός μηχανισμός ψηφιακής απεικόνισης ΡΤΜ Dome Hewlett-Packard. Οι Έλληνες και ξένοι ειδικοί κατάφεραν να διακρίνουν τα γράμματα και τα στοιχεία του Μηχανισμού, που βρίσκονταν σχεδόν σβησμένα και κρυμμένα στη σκουριά εδώ και 2.000 χρόνια. Τα γράμματα είναι τόσο μικρά που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2-3 χιλιοστά. Ήταν χαραγμένα σε φύλλα μπρούντζου τα οποία βρίσκονταν τοποθετημένα στο εσωτερικό του Μηχανισμού χωρίς ποτέ κανείς να καταφέρει να τα διακρίνει.

    Είναι ένα αστρονομικό μηχάνημα ακριβείας, με εκπληκτική μηχανική τελειότητα, μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο με διαβαθμισμένες πλάκες στο εξωτερικό του. Εσωτερικά αποτελείτο από 30 αλληλοεμπλεκόμενους οδοντωτούς τροχούς, έκκεντρα τοποθετημένους. Τους τροχούς, που ήταν οργανωμένοι επικυκλοειδώς, έθετε σε κίνηση, με διαφορετική ταχύτητα τον καθένα, ένας περιστρεφόμενος χειροκίνητος άξονας.

    Δείκτες σύμφωνα με τις επιγραφές έδειχναν την πορεία του Ήλιου, την πορεία και τις φάσεις της Σελήνης και των πλανητών στον ζωδιακό κύκλο. Ο Άγγλος φυσικός και ιστορικός της επιστήμης Derek De Solla Price που μελέτησε επί 25 χρόνια τον υπολογιστή διαπιστώνει την ύπαρξη ενός πολύπλοκου συστήματος διαφορικού οδοντωτού τροχού, ο οποίος δεχόταν δύο διαφορετικές περιστροφές, και αναλόγως "έβγαζε" αποτέλεσμα. Δηλαδή εκτελούσε μαθηματικές πράξεις με μηχανικό τρόπο

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων συνοδευόταν και από μπρούντζινα φύλλα στα οποία οι ειδικοί διέκριναν τη λέξη «Ισπανία» και τη φράση «Φάρος της Αλεξάνδρειας». Ήταν λοιπόν σαν ένα εγχειρίδιο χρήσης στον οποίο αποκαλύφθηκαν περίπου 2.000 χαρακτήρες που σχημάτιζαν φράσεις, πολλές από τις οποίες είναι κομμένες. Ανάμεσα στους χαρακτήρες αποκωδικοποιήθηκε η λέξη «στηριγμός», η οποία αποτελεί έναν αστρονομικό όρο που σημαίνει την αλλαγή της κατεύθυνσης του πλανήτη στον ουρανό.

    Όλες πάντως οι ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το εγχειρίδιο λειτουργίας του Μηχανισμού είναι το πρώτο γνωστό κείμενο της αρχαιότητας όπου αποδίδεται η Ισπανία με τη σημερινή της ονομασία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Μηχανισμός έκρυβε και πληροφορίες για τη ναυσιπλοΐα τόσο προς τον Φάρο της Αλεξάνδρειας όσο και προς την Ισπανία.

    Το Μηχανισμό μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα ξύλινο κουτί με τρία καντράν, σαν ρολόγια, το ένα στην πρόσθια όψη και τα δύο στην πίσω πλευρά. Ο οδοντωτός μηχανισμός (που μοιάζει με ένα καντράν ρολογιού) της πρόσθιας πλευράς, που δείχνει τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης, είναι ένα ημερολόγιο 365 ημερών το οποίο έχει τη δυνατότητα να ρυθμιστεί για τα δίσεκτα έτη. Ο μηχανισμός στο πάνω μέρος της πίσω πλευράς αποτελείται από μια σπείρα 235 υποδιαιρέσεων και δείχνει τους 235 μήνες του Μετωνικού κύκλου (βαβυλωνιακής έμπνευσης).

    Ένας άλλος αρχαίος αστρονομικός κύκλος είναι ο Καλλιπικός κύκλος, που αντιπροσωπεύεται από ένα μικρότερο καντράν στο εσωτερικό του προηγουμένου. Οι υποδιαιρέσει στο κάτω καντράν της πίσω πλευράς (223 σε μια σπείρα τεσσάρων στροφών) αποδεικνύουν ότι πρόκειται για την αναπαράσταση του κύκλου του Σάρου, ενώ το μικρό καντράν στο εσωτερικό του προηγουμένου αντιπροσωπεύει τον κύκλο του Εξελιγμού. Όσο για τους δείκτες των καντράν, μπορεί κανείς να τους φανταστεί σαν τις βελόνες των πικάπ. Τέλος, οι επιγραφές και τα σύμβολα που έχουν διαβαστεί επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα των επιστημόνων για τις λειτουργίες των μηχανισμών.

    Ο σεληνιακός ή συνοδικός μήνας είναι το διάστημα μεταξύ δύο ομοίων φάσεων της Σελήνης, π.χ. από πανσέληνο σε πανσέληνο.

    Ό Μετωνικός κύκλος προκύπτει από τη στενή ισοτιμία 19 ετών με 235 σεληνιακούς μήνες. Αντιπροσωπεύει την επιστροφή της Σελήνης στην ίδια φάση και στην ίδια ημερομηνία του έτους. Με το κλείσιμο του κύκλου ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη επιστρέφουν περίπου στους ίδιους σχετικούς προσανατολισμούς.

    Ο Καλλιππικός κύκλος διαρκεί 76 χρόνια και είναι τέσσερις Μετωνικοί κύκλοι μείον μία ημέρα. Έτσι αυξάνεται η ακρίβεια με την οποία αντιστοιχίζεται ένα ηλιακό έτος με πλήρες σεληνια-κού8μήνες.

    Ο κύκλος του Σάρου προβλέπει εκλείψεις: αν μια ηλιακή ή σεληνιακή έκλειψη συμβεί σήμερα, μια παρόμοια θα συμβεί έπειτα από 223 σεληνιακούς μήνες. Έτσι από τις προηγούμενες εκλείψεις μπορούν να προβλεφθούν οι επόμενες.

    Επειδή ο αριθμός των ημερών στον κύκλο του Σάρου δεν είναι ακέραιος, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι μετατοπισμένες κατά οκτώ ώρες και οι ηλιακές (οι οποίες γίνονται ορατές από συγκεκριμένα γεωγραφικά πλάτη) μετατοπίζονται κατά 120 μοίρες.

    Ακριβείς επαναλήψεις σεληνιακών εκλείψεων λαμβάνουν χώρα ύστερα από τρεις κύκλους του Σάρου (όταν οι οκτάωρες μετατοπίσει συμπληρώσουν ένα 24ωρο), πράγμα το οποίο περιγράφεται από τον κύκλο του Εξελιγμού, διαρκείας 54 ετών.

    Η ανακάλυψη

    Ο μηχανισμός των Αντικηθύρων ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας το 1901 και γλίτωσε ως από θαύμα μαζί με άλλα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τους Γερμανούς στην Κατοχή, για να μπει στα τέλη του 2005 σε ειδικό ψηφιακό τομογράφο ώστε να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του.

    Η ανακάλυψη του έγινε από Συμιακούς σφουγγαράδες καθώς επέστρεφαν το Πάσχα του 1900 με το καΐκι τους στα Δωδεκάνησα από τα νερά της Λιβύης, όπου είχαν πάει να βουτήξουν για σφουγγάρια. Στο ταξίδι του γυρισμού έπεσαν σε μια φοβερή φουρτούνα, που τους ανάγκασε να παρακάμψουν και να δέσουν σε υπήνεμο όρμο των Αντικυθήρων μέχρι να περάσει η αντάρα. Τις ημέρες που παρέμειναν εκεί, κάποιοι από τους σφουγγαράδες αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον βυθό της περιοχής σε βάθος 43 μέτρων. Ένας από αυτούς ανέβηκε τρομοκρατημένος στο καΐκι για να αναφέρει στον καπετάνιο πως είδε το πόδι μιας νεκρής γυναίκας. Βεβαίως, δεν επρόκειτο για μακάβριο εύρημα αλλά για τμήμα ενός αγάλματος. Οι δύτες είχαν βρει κατά σύμπτωση ένα ρωμαϊκό ναυάγιο σε βάθος 60 μέτρων με πλουσιότατο φορτίο: κοσμήματα, αγάλματα μαρμάρινα και μπρούτζινα ήταν διάσπαρτα στον πυθμένα. Ανάμεσά τους ήταν τα γνωστά σήμερα γλυπτά ο Έφηβος των Αντικυθήρων και ο Φιλόσοφος των Αντικυθήρων. Η ανέλκυσή τους με την έλλειψη των τεχνικών μέσων την εποχή εκείνη ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ένας σφουγγαράς έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά η επιχείρηση ολοκληρώθηκε το 1901 με αυτοθυσία, συνέπεια και πλήρη ενημέρωση των ελληνικών αρχών από την πρώτη στιγμή. Τα ανασυρθέντα αντικείμενα μεταφέρθηκαν αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Ανάμεσά τους ήταν και το περίεργο εύρημα: ένα κουτί (20x30x8 εκ.) με μπρούτζινα και ξύλινα μέρη που είχαν παραμορφωθεί από τη διάβρωση. Το 1902, ο αρχαιολόγος Στάης το εξέτασε με μεγαλύτερη προσοχή για να ανακαλύψει με έκπληξη ότι τα μεταλλικά μέρη του έχουν περίγραμμα οδοντωτών τροχών. Οι κατοπινοί ερευνητές διαφώνησαν σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ τους αλλά όλοι ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας που χρονολογείτο περίπου έναν αιώνα π.Χ., και ότι δεν είχε ανακαλυφθεί σε κανένα μέρος του κόσμου τίποτα παρόμοιο για τα επόμενα 1.300 χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα τι ήταν. Άλλωστε, οι μελετητές δεν είχαν ιδιαίτερα εξελιγμένα μέσα έρευνας και δια του γυμνού οφθαλμού ήταν εξαιρετικό παρακινδυνευμένο να βγάλουν συμπεράσματα.

    Αργότερα ερεύνησε το Μηχανισμό ο Derek de Solla Price με τη βοήθεια επιστημόνων από τον Δημόκριτο κατά τη δεκαετία του ‘50. Ο Βρετανός μάλιστα είχε προχωρήσει και σε μια ανακατασκευή του αντικειμένου, της οποίας η ορθότητα αμφισβητήθηκε αργότερα. Όσο δεν υπήρχε μια τεκμηριωμένη και συνολική απάντηση για το μυστηριώδες αντικείμενο, τόσο γίνονταν πιο ακραίες οι εκδοχές για τη φύση και την προέλευσή του. Άλλωστε ένας από τους ερευνητές που ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερο για τον μηχανισμό ήταν και ο περίφημος Εριχ Φον Νταίνικεν που μιλούσε για εξωγήινους.

    Οι τελευταίες έρευνες

    Τα τελευταία χρόνια όμως οι έρευνες έγιναν, για πρώτη φορά, με τη βοήθεια πολλών ειδικών από διαφορετικά αλληλοσυμπληρούμενα πεδία και όχι από μεμονωμένους επιστήμονες, ενώ είχαν στη διάθεσή τους τα πιο εξελιγμένα μέσα. Με τη βοήθεια του μηχανισμού ψηφιακής απεικόνισης PTM Dome έγινε δυνατή η επανεμφάνιση σχεδόν σβησμένων κειμένων και στοιχείων της επιφάνειας του μηχανισμού που δεν είναι ευδιάκριτα ακόμα και με τα καλύτερα συστήματα συμβατικής και ψηφιακής φωτογράφησης.

    Λίγο αργότερα η Βρετανική εταιρεία X-Tek έστειλε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον πρωτοποριακό τομογράφο Blade Runner, βάρους 8 τόνων. Είναι ένα μηχάνημα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για τη συγκεκριμένη έρευνα, κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παθιάστηκε με το θέμα του μηχανισμού των Αντικυθήρων και προσέφερε δωρεάν τον τομογράφο.

    Η εξέταση αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του εσωτερικού του μηχανισμού. Διαβάστηκαν για πρώτη φορά έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια επιγραφές το πάχος των οποίων δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του χιλιοστού.

    Αργότερα πάνω σε αυτό το Μηχανισμό φτιάχτηκαν τα ηλιακά ρολόγια, αρχικά στατικά και αργότερα μεταφερόμενα. Στο Βυζάντιο βρέθηκε παρόμοιος μηχανισμός κατασκευασμένος τον 7ο αιώνα. Αντίστοιχος μηχανισμός περιγράφεται και από τον μεταγενέστερο Άραβα Αλ Μπιρουνί. Ένα μεγάλο ποσοστό των τεχνολογικών κατακτήσεων στον τομέα αυτό αφομοιώθηκε από τους Άραβες. Η τεχνολογία των οδοντωτών τροχών εξελίχθηκε στην ωρολογοποιεία που εμφανίστηκε και άνθησε τον 13ο και 14ο αιώνα. Ιδιαίτερα για το διαφορικό γρανάζι που αποτελεί και το πιο εντυπωσιακό εύρημα στο μηχανισμό, πρέπει να αναφερθεί ότι επανεμφανίστηκε δεκάδες αιώνες αργότερα.


    Ένα άρθρο από το http://www.physics4u.gr/articles/2006/ypologistis_antikithiron.html
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Μηχανισμός Αντικυθήρων
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 08, 2008, 23:50:39 »



Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων  
 

    Ένα άρτιο άρθρο από την ομάδα εργασίας των εκπαιδευτηρίων "ΠΛΑΤΩΝ",  που ασχολήθηκε με το θέμα στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευέλικτης Ζώνης, αποτελούμενη από τους μαθητές της Α΄Λυκείου: Γκλάρας Α., Γκλάρας Δ., Μανωλακούδη , Μυστρίδης Γ., Υφαντίδης Π., Σιδηράτος Μ., Πόδας Α., Υπεύθυνος Καθηγητής : Λευτέρης Κτενίδης.

    Υπάρχει ένα ρητό που αναφέρει ότι δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Στο δικό μας ταξίδι στο παρελθόν προσπαθήσαμε να μάθουμε τα μυστικά ενός αρχαίου μηχανισμού γνωστού ως «Υπολογιστής των Αντικυθήρων», σίγουρα δε φτάσαμε στο τέρμα όμως καταφέραμε στο σύντομο χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας που είχαμε στη διάθεσή μας να γνωρίσουμε αρκετά από τα μυστικά που κρύβει ο μηχανισμός. Η ομάδα εργασίας των Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ» σας καλεί να γίνετε συνεπιβάτες σ’ αυτό το σύντομο αλλά συναρπαστικό ταξίδι μας στο παρελθόν.Στην προσπάθειά μας στάθηκε αρωγός με μεγάλο ενθουσιασμό ο κύριος Σειραδάκης Ιωάννης καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο φυσικό του χώρο στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου. Μας δέχτηκε με μεγάλη χαρά και μας εξήγησε τι είναι αυτός ο μηχανισμός, ποιες  λειτουργίες επιτελούσε και πως λειτουργούσε.Επίσκεψη της ομάδας στον Καθηγητή Αστρονομίας Ιωάννη Σειραδάκη.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν με την ανακάλυψη ενός ναυαγίου λίγο έξω από το νησί των Αντικηθύρων το 1900 περίπου. Μέσα στα πλούσια  αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκε ένα αντικείμενο διαβρωμένο και μισοκατεστραμένο από το χρόνο και την αλμύρα της θάλασσας. Το εύρημα αυτό δεν κίνησε άμεσα την περιέργεια αυτών που το έφεραν στην επιφάνεια. Δυστυχώς το εύρημα αυτό παρέμεινε για πολλά χρόνια στην αφάνεια μέχρι το 1950 όπου ο επιστήμονας Derek de Solla Price , Φυσικομαθηματικός του πανεπιστημίου Yale  ξεκίνησε μελέτες για το τι ακριβώς ήταν  το αντικείμενο αυτό. Αφιέρωσε 25 χρόνια για τη μελέτη αυτού του αντικειμένου.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών του ήταν εντυπωσιακά, πρόκειται για ένα αστρονομικό μηχάνημα ακριβείας , με εκπληκτική μηχανική τελειότητα για την εποχή του, ήταν τοποθετημένο μάλλον σε ξύλινο κιβώτιο με πιθανές διαστάσεις 33 x 17 x 10 εκατοστά. Το εσωτερικό του  αποτελείται από 30 οδοντωτά γρανάζια κατασκευασμένα μάλλον από  ορείχαλκο. Αυτά τα γρανάζια ήταν τοποθετημένα έκκεντρα και μέσω ενός χειροκίνητου άξονα θέτονταν σε κίνηση. Κάθε κινούμενο γρανάζι είχε διαφορετική ταχύτητα.. Η διάμετρός τους ξεκινούσε από 9 χιλιοστά και έφτανε τα 132 για τα ποιο μεγάλα γρανάζια. Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων  εκτελούσε μαθηματικές πράξεις με μηχανικό τρόπο, δείχνοντας έτσι την πορεία του Ήλιου και της Σελήνης με τις  φάσεις της καθώς και τις εκλείψεις τους.       

    Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των γραναζιών του μηχανισμού Κατασκευάστηκε κοντά στο 125 π.Χ. μάλλον από τον Ίππαρχο γιατί εκείνη την εποχή ήταν ο μόνος μεγάλος αστρονόμος στον ελλαδικό χώρο.  Επίσης υπάρχει η άποψη ότι  ο μηχανισμός κατασκευάστηκε από τον Ποσειδώνιο, αστρονόμο, ιστορικό, ταξιδευτή, ανθρωπολόγο, πολιτικό και πιθανότατα σύμβουλο του Καίσαρα. Ο Ποσειδώνιος ασχολήθηκε αρκετά και μελέτησε τους μηχανισμούς του Αρχιμήδη και έφτιαξε ένα παρόμοιο μηχάνημα. Πρόσφατες προσπάθειες αποκωδικοποίησης…

    Μια ομάδα επιστημόνων εδώ και τρία χρόνια περίπου, από διάφορα πανεπιστήμια παγκοσμίως με την υποστήριξη της γνωστής εταιρίας HEWLETT PACKARD η οποία παρείχε τον εξοπλισμό για την ανάγνωση σχεδόν σβησμένων επιγραφών και της εταιρίας X-TEC SYSTEMS με τον 8,5 τόνων αξονικό τομογράφο που παρείχε αφιλοκερδώς στην ομάδα , προσπαθεί να ανακαλύψει όλα τα μυστικά του μηχανισμού τα οποία φαντάζουν να είναι ατελείωτα.  Μερικοί από τους επιστήμονες που απαρτίζουν την ομάδα είναι οι Mike Edmunds, Tony Freeth, Ιωάννης Σειραδάκης ,Ξενοφώντας Μουσάς, Ιωάννης Μπιτσάκης, Ελένη Μάγκου, Μαίρη Ζαφειροπούλου, Αγαμέμνων Τσελίκας, Peter Haycock. Τα ευρήματα της ομάδας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά και εξάπτουν την φαντασία όλων μας.       

Πώς λειτουργούσε.


    Στο εξωτερικό του υπήρχαν 3 καντράν, ένα στο μπροστινό μέρος του μηχανισμού και δύο στην πίσω μεριά .Στο μπροστινό καντράν υπήρχαν  2 δείκτες οι οποίοι στις άκρες τους είχαν 2 σφαίρες που αναπαριστούσαν τον ήλιο (χρυσούν σφαιρίον) και την σελήνη (ελάσσον σφαιρίον) και τις θέσεις τους στους διάφορους αστερισμούς κατά τη διάρκεια  του έτους. Στον μηχανισμό των Αντικυθήρων στο μπροστινό καντράν εμφανίζονται οι μήνες του έτους με Αιγυπτιακά ονόματα. ΑΘΥΡ, ΤΥΒΙ, ΜΕΧΙΡ, ΠΑΧΩΝ, ΦΑΩΦΙ και οι αστερισμοί με ελληνικά ονόματα ΙΧΘΥΑΣ, ΤΟΞΟΤΗΝ, ΤΑΥΡΟΝ κ.α.

    Ο χρήστης έβαζε τα δεδομένα στο μπροστινό καντράν , δηλαδή κάποια ημερομηνία και το έτος,  στη συνέχεια με μια  μανιβέλα έθετε σε κίνηση το μηχανισμό ο οποίος έκανε τους υπολογισμούς με τη χρήση των γραναζιών και έβλεπε τα αποτελέσματα στα δύο άλλα καντράν στην πίσω μεριά του μηχανισμού αλλά και στο αρχικό. Τα αποτελέσματα ήταν οι θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης στον ουράνιο θόλο καθώς και αν θα έχουμε έκλειψη.  Στο πίσω μέρος του υπολογιστή υπήρχαν 2 δείκτες οι οποίοι στις άκρες του είχαν μια ακίδα σαν αυτή του πικ απ. Η βελόνα αυτή ήταν μέσα σε ένα αυλάκι το οποίο είχε σπειροειδή μορφή και έδειχνε τους 235 μήνες του Μετωνικού κύκλου.Απεικόνιση της ακίδαςστην άκρη των δεικτών με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας. Στην πίσω μεριά το ένα καντράν μέτραγε μέρες του σεληνιακού μήνα....

    Τα μυστικά που αποκαλύπτει  η ομάδα των επιστημόνων είναι εντυπωσιακά και μοιάζουν να είναι ατελείωτα. Η μελέτη μας δεν τελειώνει με το τέλος της εργασίας μας και με το άρθρο αυτό. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί  κάθε πολίτης να παρακολουθεί από το δικτυακό τόπο του εγχειρήματος www.antikythera-mechanism.gr  Για αμεσότερη επαφή με το θέμα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τους παρακάτω χώρους :

    Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)  http://www.tmth.edu.gr/el/museum.html
Για τις δικτυακές σας περιηγίσεις αξιόλογοι τόποι είναι : ·        http://www.xtekxray.com/ ·        http://www.astro.cf.ac.uk/ ·        http://www.cc.uoa.gr/ ·        http://www.astro.auth.gr/ ·        http://www.hpl.hp.com   Και για τους λάτρεις των έντυπων εκδόσεων :·  YΠOΛOΓIΣTHΣ TΩN ANTIKYΘHPΩN  Εκδόσεις Αίολος , Χρήστος Λάζος·  Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism, a Calendar Computer from Ca 80 B.c. (Transactions of the American Philosophical Society) by Derek De Solla Price.


« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 08, 2008, 23:52:16 από Ορφέας »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/