Αποστολέας Θέμα: 33  (Αναγνώστηκε 3811 φορές)

Οίαγρος

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 61
  • Karma: 0
    • Προφίλ
33
« στις: Μαρτίου 06, 2009, 16:28:49 »


  33
ΠΡΟΛΟΓΟΣ

    Οι απαρχές του Τεκτονισμού γνωστού και ως Μασονία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Όταν οι εκπρόσωποι τεσσάρων στοών της Αγγλίας συναντήθηκαν στην ταβέρνα της «Χήνας και της Εσχάρας» και ίδρυσαν τη Μεγάλη Στοά στις 24 Ιουνίου 1717, η μέρα αυτή αποτέλεσε απλώς τη συμβατική ημερομηνία της επίσημης έναρξης της ιστορίας του τεκτονισμού. Ίσως η ουσιαστική ιστορία του τεκτονισμού να άρχισε τη μέρα που ο τριχωτός πρόγονός μας μετέτρεψε τα μπροστινά του πόδια σε χέρια, όρθωσε το ανάστημά του προς τον ουρανό και αναρωτήθηκε «ποιος είμαι, από πού έρχομαι, που πηγαίνω»

    Από τότε κύλησε πολύ νερό σε πολλά αυλάκια. Και το αυλάκι του τεκτονισμού δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ο τεκτονισμός, στο πέρασμα των αιώνων, είχε να αντιμετωπίσει – εκτός από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις- εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Εξωτερικοί εχθροί ήταν η επίσημη εκκλησία, η ανθρώπινη καχυποψία και διάφορα απολυταρχικά καθεστώτα όπως ο φασισμός. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Χίτλερ εκτός από τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους ανάπηρους καταδίωξε με μανία και τους τέκτονες. Εσωτερικοί εχθροί ήταν κάποιοι τέκτονες με μεγάλο εγωισμό και προσωπικές φιλοδοξίες οι οποίοι οδήγησαν πολλές στοές του πλανήτη σε σχίσμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών ταγμάτων. Η μεγαλύτερη δυσκολία του ανθρώπου είναι να δαμάσει τον ίδιο του τον εαυτό και τα πάθη του.

    Ο τεκτονισμός ξεκίνησε ως αμιγώς ανδρική υπόθεση και οι γυναίκες, ως κατώτερο, ασθενές και μη εχέμυθο φύλο, δεν είχαν θέση σ’ αυτόν. Στην πορεία δημιουργήθηκαν μικτά τάγματα που δέχονται στους κόλπους τους ως μέλη εκπροσώπους και των δύο φύλων, καθώς και αμιγώς γυναικεία τάγματα. Μεγάλα ονόματα της πολιτικής, της διανόησης, των επιχειρήσεων, των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης υπήρξαν εξέχοντα μέλη του τεκτονισμού. Ακόμα και ιερείς όλων των θρησκειών προσχώρησαν σ’ αυτόν, έστω κι αν είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τεκτονισμού και διαφόρων εκκλησιών ποτέ δεν υπήρξαν αρμονικές.

    Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μελετήσει την ιστορία του Τεκτονισμού μέσα από πολλά βιβλία που κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά. Μυστικά δεν υπάρχουν πια στην κοινωνία της ελεύθερης πληροφόρησης. Στο εξωτερικό τα πάντα κυκλοφορούν ελεύθερα. Ακόμα και τα τυπικά των βαθμών μύησης μπορεί κανείς να αγοράσει στη Αγγλία. Στην Ελλάδα – αφού είμαστε πίσω σε όλους τους τομείς, εδώ θα υστερούσαμε; -ο τεκτονισμός διέπεται ακόμα από έντονα μυστικιστικές τάσεις. Οι λόγοι είναι πολλοί, αναφέρει ο συγγραφέας Τέλης Λιβανίδης στο βιβλίο του «Τεκτονισμός – η ιστορία και τα μυστικά του» εκδόσεις Anubis: ο ακατανόητος διωγμός του από τους σκληροπυρηνικούς του εκκλησιαστικού κατεστημένου (μια στάση που αποτελεί απομεινάρι των φιλελεύθερων απόψεων που καλλιεργεί το τάγμα από την ίδρυσή του) η καχυποψία που καλλιεργούν τα μέσα ενημέρωσης με στόχο την άγρα αναγνωστών ή τηλεθεατών και ίσως η ροπή του μέσου ανθρώπου προς τις συνωμοσιακές εκδοχές της πραγματικότητας.

    Το παρόν πόνημα με τίτλο 33, εξετάζει τους τριάντα τρεις μυητικούς βαθμούς του αρχαίου και αποδεδειγμένου σκωτικού Τύπου σε μυθιστορηματική μορφή χωρίς να λείπουν και τα δοκιμιογραφικά μέρη, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Στόχος της συγγραφέως δεν ήταν ούτε το οικονομικό όφελος (αφού το έργο διατίθεται δωρεάν μέσω του ίντερνετ) ούτε η δόξα (υπογράφει με ψευδώνυμο), αλλά η φιλοσοφική ανάλυση των τριάντα τριών βαθμών με τρόπο απλό και περιεκτικό, ώστε να γίνουν προσιτοί όχι μόνο στους μυημένους, αλλά και στους αναγνώστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη φιλοσοφία του τεκτονισμού. Η φιλοσοφία και η διεύρυνση της ανθρώπινης σκέψης μέσω αυτής είναι το ζητούμενο.

    Εύχομαι καλή και δημιουργική ανάγνωση. Θυμηθείτε ότι η καλή και δημιουργική ανάγνωση πρέπει – μεταξύ άλλων - να εμπεριέχει το στοιχείο της αμφισβήτησης αλλά και της προτροπής για προσωπική έρευνα και μελέτη καθώς κανείς δεν κατέχει την απόλυτη γνώση.

Αλεξάνδρα Λύτρα


    Το μυθιστόρημα βρίσκεται ολόκληρο στο http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,1356.0.html

Καλή ανάγνωση....