Αποστολέας Θέμα: "Ατραπός ή Ατραποί"?  (Αναγνώστηκε 11206 φορές)

Avaris

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 1.254
  • Karma: 0
    • Προφίλ
"Ατραπός ή Ατραποί"?
« στις: Απριλίου 19, 2007, 17:08:58 »
Μια αρχαία Αραβική παροιμία λέει:

"Τα Μονοπάτια προς το Θεό είναι τόσα όσες και οι ανάσες των παιδιών του ανθρώπου"....

Μια η Ατραπός λοιπόν και πολλά τα Μονοπάτια που όλα οδηγούν στην ίδια "κορυφή"?

ή,

Μια η Ατραπός, ένα και το Μονοπάτι?

Ποιός έχει δίκαιο τελικά?

Αυτό το Δόγμα ή το άλλο?

Αυτή η "Εσωτερική Σχολή" ή η άλλη?

Ή μήπως όλοι έχουν δίκαιο , όπως στην ιστοριούλα του Χότζα:


Τσακώνονταν δύο άνθρωποι και κάλεσαν τον Χότζα να επιλύσει την διαφορά. Γυρνάει στον ένα, ακούει την άποψή του και του λέει: "Δίκηο έχεις".

Μετά ακούει και την άποψη του δεύτερου και του λέει: "Δίκηο έχεις κι εσύ".

Ακούγοντας ένας τρίτος την ετυμηγορία του Χότζα, απόρησε:"Βρε Χότζα, πως είναι δυνατόν να έχουν δίκηο και οι δύο?"

"Δίκηο έχεις κι εσύ", του απάντησε ο Χότζας.


Γιατί εαν είναι έτσι, τότε υπάρχει ένα τεράστιο χάος απο μπουρμπουλήθρες εντέλλει, ικανό να τρελλάνει και τον πιο ευφάνταστο νου....

Για παράδειγμα, εαν έχουν δίκαιο όλοι, πως συμβιβάζεται η θεωρία των "άπειρων οντοτήτων" με την θεωρία του "δεν υπάρχουν άλλες οντότητες"?

Όλες οι "Σχολές Σκέψης" όμως έχουν βγάλει τους "Μύστες" και τους "Αγίους" τους μέσα απο τα "Συστήματα Γνώσης και Κοσμογονίας" τους. Για να συνέβη αυτό όμως, σημαίνει πως όλες έχουν "υψηλή Εσωτερική Φιλοσοφική ποιότητα και αξία".

Άρα, μπορείς να πεις πως η τάδε ή η δείνα Σχολή Σκέψης είναι για τα σκουπίδια ή ότι δεν έχει δίκαιο που πρεσβεύει "ετούτο" ή το "άλλο"?.....

Μπέρδεμα, ε?

Ακούω σχόλια.....
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 19, 2007, 17:35:51 από Avaris »
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Avaris

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 1.254
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 22, 2007, 22:19:24 »
"Υπάρχουν πολλοί Δρόμοι, μα η καρδιά αναγνωρίζει τον πιο σίγουρο. Να κατανοείς με σαφήνεια, σημαίνει ότι μαθαίνεις πολλά..."

Το Κάλεσμα, Μορύα.
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 11, 2007, 23:56:55 »
"Στον αγώνα του, (ο άνθρωπος), για την απόκτηση της φυσικής καθώς και της συνειδησιακής ελευθερίας, συνάντησε ομοϊδεάτες, πραγματικούς αδερφούς και συνεργάτες, οι οποίοι είχαν κατανοήσει επίσης μετά από μία σειρά δοκιμασιών και βιωμάτων τις ίδιες κοσμικές ή συμπαντικές αρχές, έτσι ώστε ο τελικός στόχος του ανθρώπου να προσεγγιστεί με το ελάχιστο κόστος και το μέγιστο όφελος.

Κατανοώντας τον νόμο της δύναμης της συλλογικότητας αποφάσισαν "έμπειροι αδερφοί" μας, να δημιουργήσουν αδελφότητες συνεργασίας και πνευματικά σχολεία για να βοηθήσουν τις ανθρώπινες συνειδήσεις να εξελιχθούν πιο ομαλά, και να βρει η κάθε ψυχή τον δρόμο της προς την Ελευθερία.

Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν αυτές τις αγνές, ανιδιοτελείς λευκές αδελφότητες και εκατοντάδες αδελφότητες, σχολές σκέψης και τυπικών δημιουργήθηκαν μέσα από την υποκειμενικότητα του κάθε ιδρυτή και τις αρχές κατανόησης που κατείχε.

Όμως ελάχιστες πραγματικά ομάδες σε κάθε εποχή κρατούσαν το αληθινό Φως, το οποίο ήταν άμεσα εξαρτώμενο από το επίπεδο της βαθιάς κατανοήσεως συμπαντικών νόμων και μεταφυσικών ή πνευματικών θεμάτων των μελών που την απαρτούσαν." - Ο αγώνας για την Ελευθερία (απόσπασμα Ροδοσταυρικής Εργασίας)
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 13, 2007, 18:30:49 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 14, 2007, 23:06:16 »
Πιστεύω πως τόσο εδώ, όσο και σε πολλά άλλα ζητήματα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούσουμε την καρδιά μας. Είναι φυσικό, ο κάθε άνθρωπος κι εδώ συγκεκριμένα ο κάθε εσωτεριστής, να έλκεται από το τάδε ή το δείνα τάγμα.

Η αλήθεια είναι πως ειδικά στη σύγχρονη εποχή ανθούν τα τάγματα που υπόσχονται πολλά. Ταυτόχρονα όμως τα υπόσχονται γρήγορα, εύκολα και με το (βαρύ) αζημίωτο... Πριν γίνω μέλος του Ροδοσταυρισμού, με απασχολούσε έντονα το αν τελικά θα έπρεπε να ενταχθώ σε ένα τάγμα ή αν έπρεπε να ακολουθήσω έναν μοναχικό δρόμο, να ανακαλύψω αν θέλετε τον τροχό από την αρχή και κάθετί σχετικό με τον εσωτερισμό να το δοκιμάσω πρώτα και μετά να καταλήξω.

Δεν μπορώ να πω ότι τελικά αυτή η οπτική μου καθόταν καλά στο μυαλό (σε αντίθεση με τα πιστεύω του φίλου μου του Παύλου Β.) Ο λόγος ήταν το ότι πίστευα πολύ στην ανιδιοτέλεια των παλιών-παραδοσιακών μυητικών ταγμάτων αλλά ταυτόχρονα και στο ότι έχουν περάσει από αιώνες ζωής, έχουν δείξει την αξία τους και κάποια από αυτά, πραγματικά αποτελούν πνευματικούς φάρους στην εσωτερική αναζήτηση.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο τάγμα ως προς την αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ένα ρητό λέει πως ο δρόμος προς τη θέωση ή προς την επαφή με τον θεό είναι στην ουσία ένα ουράνιο τόξο. Εσύ διαλέγεις το χρώμα που σου αρέσει και σε έλκει αλλά ένα είναι το σίγουρο: Όλα τα χρώματα οδηγούν στον ίδιο θεό... Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Είναι απλά μία φράση που δείχνει πως ο μυστικιστικός "έρωτας" (όπως και ο υλικός) εκφράζονται και υλοποιούνται με διαφορετικό τρόπο στον κάθε άνθρωπο, πάντα όμως με κοινό σκοπό και αποτέλεσμα.

Δεν μπορώ να πω ότι ο Ροδοσταυρισμός (AMORC) είναι πιο αληθοφανές και ανιδιοτελές τάγμα από το Golden Dawn, το Ordo Templi Orientis, τον Τεκτονισμό ή το τάγμα των Illuminati κλπ. Απλώς το κάθε τάγμα προσεγγίζει αυτό που ονομάζουμε αυτογνωσία, ένωση με το θείο, κοινωνία με τον εσώτερο εαυτό κλπ με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η επιλογή τους είναι κατά κάποιον τρόπο ένα "take it or leave it".

Βέβαια, όλα τα τάγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Έτσι, το αποτέλεσμα αξιολογείται από το αν μπαίνοντας σε ένα τάγμα και ακολουθώντας τις διδαχές του, σε ένα εύρος ετών βγαίνεις τελικά κερδισμένος ή όχι. Στη σύγχρονη εποχή, που ονομάζεται εποχή της πληροφόρησης, είναι πιο εύκολο και άμεσο από κάθε άλλη εποχή να έχει κάποιος την πρώτη εικόνα για το κάθε τάγμα. Θεωρώ πως από τη μία πλευρά είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια τέτοια εποχή αλλά από την άλλη είμαστε άτυχοι γιατί η εποχή αυτή στερείται εκείνου του αέρα μυστικισμού και υπερβατισμού που επικρατούσε κατά τον μεσαίωνα ::)

Πάραυτα, είναι στο χέρι μας να πάρουμε άμεσα μία σωστή απόφαση που θα σημαδέψει πραγματικά τη ζωή μας. Έτσι λοιπόν, ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί άμεσα να καταλάβει ποιό τάγμα τον εκφράζει και τον καλύπτει περισσότερο. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του να μην επιλέξει κανένα τάγμα αλλά να βαδίσει έναν δικό του μοναχικό δρόμο.

Τα κριτήρια προς μια τέτοια απόφαση είναι πολλά. Μπορεί πχ να έχουν σχέση με τη δέσμευση χρόνου, με οικονομικές υποχρεώσεις, με το πόσο συμβατά είναι με την καθημερινότητα, με το αν μας προκαλούν αυτό το ιερό δέος που θέλουμε, με το αν ενσωματώνουν δυσβάσταχτες δεσμεύσεις, με το αν δίνουν αξία στο κάθε άτομο-μέλος ξεχωριστά, με το αν σέβονται ή κατηγορούν διαρκώς τα άλλα τάγματα κλπ. Η επιλογή ή μη ενός τάγματος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και κάθε επιλογή είναι σεβαστή.

Άρα λοιπόν καταλήγω στο ότι το κάθε τάγμα είναι τόσο αληθοφανές και αποτελεσματικό, όσο μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί επάνω στην ατομικότητά μας. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει μια ξεκάθαρη άποψη πως το τάδε ή το δείνα τάγμα είναι το καλύτερο ή το χειρότερο. Σίγουρα, πολλά τάγματα έχουν αποδείξει την αξία τους ανά τους αιώνες αλλά είναι επίσης σίγουρο πως δεν υπάρχει τίποτε πιο υποκειμενικό από το απόλυτα αντικειμενικό ;)
...spes mea in mentem est...

Avaris

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 1.254
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 22, 2007, 13:39:59 »
Το ζήτημα δεν είναι τόσο το τι πάει στον "Νεόφυτο", όσο το τι είναι "Ορθόν", "Αποτελεσματικό" και "Ασφαλές" για την Εσωτερική του Πορεία.

Πρώτο δυσάρεστο χαρακτηριστικό του χώρου των Φιλοσοφικών Ομάδων και Ταγμάτων:

                                    η Μισαλλοδοξία. "Πας μη Έλλην Βάρβαρος".

Δεύτερο δυσάρεστο χαρακτηριστικό πολλών Ομάδων:

                                     "Ο Πλουτισμός". Ο σκοπός είναι να δένουν και να "αρμέγουν" διαρκώς τα μέλη τους.


Τρίτο δυσάρεστο χαρακτηριστικό επίσης πολλών Ομάδων:

                                         "Η Άγνοια των Ιδρυτών".  Ο ίδιος ο Ιδρυτής και υποτιθέμενος Μέγας Διδάσκαλος, δεν έχει άλλη τέχνη ή Γνώση απο αυτή των Δημοσίων Σχέσεων και της Επικοινωνίας. Καταφέρνει να "πείθει". Αυτό και μόνο. Καμία Μυστική Γνώση, κανένα "Εσωτερικό Επίπεδο" δεν τον χαρακτηρίζει. Ούτε καν να "διακρίνει" τα "εσωτερικά επίπεδα" των Μαθητών του μπορεί, ούτε και γνωστικά είναι ικανός να τους βοηθήσει (μεθοδολογικά) στην Βάδιση της Ατραπού.

Μα το χειρότερο απ' όλα, είναι η Πανσπερμία των "Ιερών Δοξασιών και Δογμάτων". πχ για το ένα Εσωτερικό Τάγμα υφίστανται Οντότητες και άλλα Εσωτερικά πεδία, καθώς και Εσωτερικές Ιεραρχίες και μάλιστα είναι στάνταρ μέρος της Εσωτερικής Εκπαίδευσης των Μαθητών.

Για το άλλο Τάγμα όμως, αυτά είναι απορριπτέα.


Άλλο δυσάρεστο χαρακτηριστικό είναι η "Μη Ολοκληρωμένη (Γνωστικά) Εσωτερική Δομή" διαφόρων Ομάδων.

Το ένα Τάγμα/Ομάδα δηλαδή μπορεί να δίνει έμφαση στο "Τελετουργικό στοιχείο", το "άλλο στην Αποκρυφιστική Μελέτη", το άλλο στα "Μυστικιστικά Βιώματα", το άλλο στην "Συμπεριφορική Βελτίωση" των Μελών, το άλλο στην "Μεθοδολογία Βάδισης της Ατραπού", το άλλο στον "Αποσυμβολισμό", το άλλο στην "Ανάπτυξη ιδιαίτερων Δυνάμεων", και πάει λέγοντας.

Έτσι, ο Μαθητής στην καλύτερη περίπτωση ίσως λάβει κάποια "Εσωτερικά ψήγματα" απο εδώ, κάποια άλλα απο εκεί, κι αυτό εαν και μόνον καταφέρει και "επιβιώσει ο Ψυχισμός" του απο το "πρώτο πείραμα" , εαν του επιτρέψουν να "είναι ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς Εσωτερικούς Ομίλους", εαν καταφέρει να συνδυάσει "εντός του" διαφορετικής φιλοσοφίας συστήματα γνώσης, εαν, εαν.....

                                                Αλλά ποιός θα κρίνει τι απ' όλα αυτά είναι "Ορθόν" και τι "Λάθος"?

Ο Υποψήφιος Μαθητής?


Με ποιά "Βιωματική Γνώση"? Με ποιά "Ανώτερη Διάκριση"?


Εδώ απαιτούνται ανώτερες Εσωτερικές Γνώσεις για να λειτουργήσει η Διάκριση. Δεν αρκούν τα ένστικτα της Λογικής και του Φόβου.

Try and Error?

Ναι, όντως, ισχύει ο αμείλικτος αυτός κανόνας.

Μόνον που εδώ δεν είναι Ηλεκτρονικό παιγνίδι για να χάσεις απλώς μια παρτίδα.

Εαν μπλέξει ο Υποψήφιος μαθητής, με "λάθος άτομα", "λάθος ομάδες" ή/και "λάθος δόγματα και δοξασίες", ίσως χάσει τα ίδια τα Λογικά του.

Δεν θάχει έτσι την ευκαιρία να "ξαναδοκιμάσει" την "τύχη" του.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 22, 2007, 16:25:42 από Avaris »
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 22, 2007, 14:45:37 »

Try and Error?


Την αδελφή μας την Try την ξέρω  ;)  :D  :D
Ο Error ποιός είναι  ;D  ;D  ;D
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 22, 2007, 16:10:48 »

Try and Error?


Την αδελφή μας την Try την ξέρω  ;)  :D  :D
Ο Error ποιός είναι  ;D  ;D  ;D
:D :D :D Κορυφαίο!

Τώρα σχετικά με τους προβληματισμούς του αδελφού Avaris:

Παράθεση
Πρώτο δυσάρεστο χαρακτηριστικό του χώρου των Φιλοσοφικών Ομάδων και Ταγμάτων:

                                    η Μισαλλοδοξία. "Πας μη Έλλην Βάρβαρος".
Πιστεύω πως κάθε σοβαρό τάγμα είναι άσχετο με την ανωτέρω στάση. Αν δεις κάτι τέτοιο, είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσεις...

Παράθεση
Δεύτερο δυσάρεστο χαρακτηριστικό πολλών Ομάδων:

                                     "Ο Πλουτισμός". Ο σκοπός είναι να δένουν και να "αρμέγουν" διαρκώς τα μέλη τους.
Ομοίως με την πρώτη μου απάντηση. Σχετικά με τα οικονομικά ενός τάγματος, όλα πρέπει να διέπονται από διαφάνεια, ορθολογική χρήση των χρηματικών διαθέσιμων και να λειτουργούν βάσει καταστατικού, για το οποίο πρέπει να είναι ενήμερα όλα τα μέλη (νέα και παλιά).

Παράθεση
Τρίτο δυσάρεστο χαρακτηριστικό επίσης πολλών Ομάδων:

                                         "Η Άγνοια των Ιδρυτών". 
Πιστεύω πως ένα τέτοιο τάγμα φωνάζει "φύγε μακριά". Σημαντικό δε είναι το ότι εδώ δεν παίζει ρόλο το να είναι ο ιδρυτής ένας παμμέγιστος εσωτεριστής αλλά οι σκοποί ίδρυσης του τάγματος αυτού.

Παράθεση
Μα το χειρότερο απ' όλα, είναι η Πανσπερμία των "Ιερών Δοξασιών και Δογμάτων".
Εδώ δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Είναι αδύνατο να υπάρχει καθολική αποδοχή μίας ιδέας ή μίας αντίληψης από όλα τα τάγματα. Ταυτόχρονα βρίσκω ευτυχές το γεγονός να υπάρχουν πολλές αντιλήψεις γύρω από ένα ζήτημα γιατί έτσι το εξετάζουμε από κάθε οπτική και του αποδίδουμε μια πιο σφαιρική εικόνα. Η καθολική αποδοχή στην ερμηνεία ενός ζητήματος μου μοιάζει με εσωτερικά ολοκληρωτικά καθεστώτα... Επίσης ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο υποκειμενικό από το απόλυτα αντικειμενικό ;)

Παράθεση
Άλλο δυσάρεστο χαρακτηριστικό είναι η "Μη Ολοκληρωμένη (Γνωστικά) Εσωτερική Δομή" διαφόρων Ομάδων.
Πιστεύω πως μια τέτοια κατάσταση δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό. Όσο τα επιμέρους τμήματα-υποομάδες της μητρικής ομάδας δένουν αρμονικά μεταξύ τους και σχηματίζουν μια οργανωμένη δομή, τότε όλα καλά. Αν όμως το κάθε τμήμα του τάγματος δρα σχεδόν αυτόνομα και δυσαρμονικά σε σχέση με το προφίλ του μητρικού τάγματος, ακόμα και σε βαθμό που θα αλλοτρίωναν την αρχική αποστολή του τάγματος, τότε υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, με σκοπό την αναλυτική διερεύνηση των ζητημάτων και αντικειμένων έρευνας που απασχολούν ένα τάγμα, ίσως κρίνεται αναγκαίο να υφίσταται κάποια υποδιαίρεση, ας πούμε σαν τμήματα μαθημάτων υπό τη σκιά ενός ενιαίου σχολείου. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό. Επίσης, είναι πιθανό, το κάθε μέλος να έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη δική του μαθησιακή ατραπό, πάντα όμως ως μέλος του μητρικού τάγματος. Βαθμιαία, αν περάσει από όλες τις υποομάδες, θα έχει αποκτήσει τη μεγαλύτερη μαθησιακή εμπειρία.

Σχετικά τώρα με τη διαδικασία επιλογής ενός τάγματος, πιστεύω πως εδώ δεν υπάρχουν κανόνες. Σίγουρα, η διαδικασία επιλογής είναι κάτι δύσκολο κι εξαιρετικά υπεύθυνο για τη ζωή μας. Όμως, όπως έχω αναφέρει και αλλού, πλέον έχουμε άμεση και εκτεταμένη πληροφόρηση για το προφίλ του κάθε τάγματος. Από τα στοιχεία που θα αντλήσουμε (αντικείμενο έρευνας, σκοπός, υποχρεώσεις του μέλους, καταστατικό κλπ), μπορούμε να προβούμε σε κάποια απόφαση. Φυσικά, άλλο η προκαταρκτική έρευνα και άλλο η εισδοχή.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θεμελιώδες στο προφίλ των ταγμάτων:

Πρέπει να καταλάβουμε πως από ένα μέλος ενός τάγματος μπορεί να απογοητευτούμε, από το ίδιο το τάγμα όμως όχι.

Αυτό ισχύει στα υγιή τάγματα, με μακρά πορεία, τα οποία έχουν δοκιμαστεί πολλάκις στην πάροδο των ετών. Πρέπει να καταλάβουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις, η στάση και νοοτροπία ενός μέλους είναι άσχετη με αυτό που πρεσβεύει το τάγμα. Εκεί, δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδα και να ισοπεδώνουμε τα πάντα, βάζοντας στο ίδιο σακί, τόσο το μέλος, όσο και το τάγμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η λάθος στάση ενός μέλους έγινε η αιτία να βληθεί αδίκως και το τάγμα όπου ανήκει. Νομίζω δεν χρειάζονται παραδείγματα γι' αυτό. Άλλωστε, το τι αντιπροσωπεύει ένα τάγμα ορίζεται από το καταστατικό και τους κανόνες λειτουργίας του και αυτό δεν έχει σχέση με το τι μπορεί να πιστεύει το κάθε μέλος. Εκεί είναι που έχει εφαρμογή το "take it or leave it" ;)

Φυσικά, η στάση και το προφίλ των μελών, δύναται να επηρρεάσει και το προφίλ του τάγματος, όμως όταν ένα τάγμα ορίζεται ως παλαιό και παραδοσιακό, τότε είναι ξεκάθαρο το τι πρεσβεύει και που αποσκοπεί η δράση του.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 22, 2007, 16:37:10 από Anon »
...spes mea in mentem est...

Eleni

  • Μηνύματα: 235
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 23, 2007, 11:53:27 »
Παράθεση
Εαν μπλέξει ο Υποψήφιος μαθητής, με "λάθος άτομα", "λάθος ομάδες" ή/και "λάθος δόγματα και δοξασίες", ίσως χάσει τα ίδια τα Λογικά του.

Ολη η ζωή είναι ένα ρίσκο και μια περιπέτεια. Καθημερινά δεν συναντάμε όλα αυτά τα '' λάθος'' γύρω μας?
Και κάθε στιγμή δεν αποφασίζουμε τι μας κάνει και τι όχι?
Το ίδιο είναι και η συγκεκριμμένη επιλογή.
Πάντως επειδή δεν ξέρω απο ποιά ηλικία και μετά γίνεται κανείς δεκτός [και αν υπάρχει όριο σε αυτό ]σε σχολές και τάγματα, πιστεύω οτι σε πολύ νεαρές ηλικίες είναι ίσως επικίνδυνο.

Avaris

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 1.254
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 23, 2007, 12:19:58 »
Παράθεση
Εαν μπλέξει ο Υποψήφιος μαθητής, με "λάθος άτομα", "λάθος ομάδες" ή/και "λάθος δόγματα και δοξασίες", ίσως χάσει τα ίδια τα Λογικά του.

Ολη η ζωή είναι ένα ρίσκο και μια περιπέτεια. Καθημερινά δεν συναντάμε όλα αυτά τα '' λάθος'' γύρω μας?
Και κάθε στιγμή δεν αποφασίζουμε τι μας κάνει και τι όχι?
Το ίδιο είναι και η συγκεκριμμένη επιλογή.
Πάντως επειδή δεν ξέρω απο ποιά ηλικία και μετά γίνεται κανείς δεκτός [και αν υπάρχει όριο σε αυτό ]σε σχολές και τάγματα, πιστεύω οτι σε πολύ νεαρές ηλικίες είναι ίσως επικίνδυνο.

Δυστυχώς όμως εδώ ένα "λάθος" μπορεί να καταστεί "ολέθριο" try....

Υπάρχουν "Ομάδες" όπου έχουν "χαθεί άτομα" στους "διεθνείς λαβυρίνθους" τους και οι γονείς τους ψάχνουν για χρόνια.....

Υπάρχουν "Ομάδες" που δίνουν παραισθησιογόνα στα μέλη τους ....με όλες τις γνωστές συνέπειες....πολλοί απο αυτούς "χάνονται για πάντα" σε "άλλους άγνωστους (Τοξικούς) κόσμους"......

Υπάρχουν "Ομάδες" που έχουν τέτοιο "στυλ εκπαίδευσης" που μέλη τους αυτοκτονούν....

Υπάρχουν "Ομάδες" που χρησιμοποιούν ότι "τρελλή μέθοδο" "δήθεν εκπαίδευσης" μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους (πχ διαρκές ηλεκτροσοκ στο κεφάλι)

Υπάρχουν "Ομάδες" που κάνουν τέτοια πλύση εγκεφάλου στα μέλη τους που χάνονται κι αυτοί και οι περιουσίες τους, οδηγώντας τις οικογένειές τους στην απόγνωση και ενίοτε στο θάνατο....

Και υπάρχουν κι αυτές οι "Ομάδες" που ασυλλόγιστα "εκθέτουν" τα μέλη τους στις "Δυνάμεις" και στο "Άγνωστο"....

Παραθέτω το παρακάτω....είναι πιστεύω αρκετά περιεκτικό:

******************************************************************

ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: "...Το να "Βλέπεις"

                                                χωρίς πρώτα να είσαι Πολεμιστής,

                                                                                                 θα σ' "εξασθένιζε".

Θα σου έδινε μια απατηλή ηρεμία, θα σου γεννούσε την επιθυμία της απόσυρσης.

Το σώμα σου θα έφθινε γιατί θα γινόσουν αδιάφορος. Είναι προσωπική μου δέσμευση να σε κάνω Πολεμιστή, ώστε να μη συντριβείς..."

(Κ.Καστανέντα, "Μια Ξεχωριστή Πραγματικότητα", σ.261)

******************************************************************************************


Το ....."Υπουργείο Μαγείας προειδοποιεί":


Τα ...."αστρικά ταξίδια" και η χρήση της "Όρασης του Τρίτου Ματιού" καθώς και της "Κουνταλίνι",


                                                                          χωρίς να έχει προηγηθεί η επιτυχής Εσωτερική Λάξευση του Εαυτού (Αυτοβελτίωση)

μέσω της "Αυτογνωσίας",  (δηλ. να γίνει Πολεμιστής).....


                                          ......βλάπτουν σοβαρά την υγεία....."  8)
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 23, 2007, 12:48:08 »
Παράθεση
Εαν μπλέξει ο Υποψήφιος μαθητής, με "λάθος άτομα", "λάθος ομάδες" ή/και "λάθος δόγματα και δοξασίες", ίσως χάσει τα ίδια τα Λογικά του.

Ολη η ζωή είναι ένα ρίσκο και μια περιπέτεια. Καθημερινά δεν συναντάμε όλα αυτά τα '' λάθος'' γύρω μας?
Και κάθε στιγμή δεν αποφασίζουμε τι μας κάνει και τι όχι?
Το ίδιο είναι και η συγκεκριμμένη επιλογή.
Πάντως επειδή δεν ξέρω απο ποιά ηλικία και μετά γίνεται κανείς δεκτός [και αν υπάρχει όριο σε αυτό ]σε σχολές και τάγματα, πιστεύω οτι σε πολύ νεαρές ηλικίες είναι ίσως επικίνδυνο.

Χωρίς να αμφισβητείται στο ελάχιστο το απαράβατο δικαίωμα του κάθε ατόμου να πράττει σύμφωνα πάντα με την συνείδησή του και το δικαίωμά του να δρα και να πειραματίζεται με ότι προστάζει η βούλησή του και μόνον, χωρίς στο ελάχιστο να υποτιμάται η αναγκαιότητα πολλές φορές της λανθασμένης επιλογής -καθότι κατα κανόνα από τα λάθη μας μαθαίνουμε-
θεωρώ παράλληλα ότι είναι πρωταρχικό μέλημα και καθήκον να προειδοποιούμε δημόσια, προφυλάσσοντας το κάθε εν δυνάμει μέλος τέτοιων ομάδων, όπου έχουμε διαγνώσει καταστρατήγηση των στοιχειωδών αρχών και ανθρώπινων δικαιωμάτων,
όχι πάντα με την έννοια να αποτρέψουμε, αλλά να υποψιάσουμε και ει δυνατόν τα υποψήφια μέλη να δομήσουν στον ελάχιστο έστω βαθμό, κάποιες προστασίες.

Για άτομα βέβαια μη ενηλικιωμένα, προφανέστατα είναι αισχρά ενάντιο στα χρηστά ήθη και παράνομο,
το να υφίσταται κάποια μονομερή εκπαίδευση, μη έχοντας αναπτύξει ακόμα την ικανότητα κρίσης, διάκρισης και σφαιρικής αντίληψης
και φυσικά καταδικαστέο....
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 23, 2007, 16:04:00 »
Μα νομίζω ότι ασχολούμαστε με το προφανές. Ας μην ξεχνάμε πως ένας υγιής τω πνεύματι εσωτεριστής, θα θελήσει να ενταχτεί σε ένα τάγμα για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους. Υποτίθεται λοιπόν πω΄ς έχει ήδη κάνει μια "έρευνα αγοράς" προτού ενταχθεί κάπου.

Έτσι, είναι περισσότερο υπεύθυνος από τους εκπροσώπους του τάγματος για την πορεία του εκεί μέσα. Φυσικά, σε μερικές περιπτώσεις, είναι αδύνατο να γνωρίζεις κάποιες λεπτομέρειες τελετουργικών, τυπικών κλπ. Ανά πάσα στιγμή λοιπόν, το μέλος πρέπει να επεξεργάζεται τα όσα βλέπει και ακούει μέσα στο τάγμα και να φροντίσει να τα συσχετίσει με τον ψυχισμό του αλλά και το τι περιμένει από το τάγμα αυτό.

Αν λοιπόν τα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα δεν τον εκφράζουν πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποχωρήσει. Τη φράση "αν μπεις δεν μπορείς να βγεις" την ακούω (σχεδόν) βερεσέ. Κατά κύριο λόγο είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι των επιλογών και των πράξεών μας. Έτσι, με όπλο τη σύνεση και την ενδοσκόπηση, πρέπει να βρούμε το τάγμα που μας εκφράζει.

Σίγουρα η γήινη ζωή μας είναι πολύ μικρή για να έχουμε περιθώρια λάθους, όμως δεν παύουμε να είμαστε και πολύ τυχεροί, καθώς ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, εδώ που πλέον μπορείς να έχεις άμεσα και αξιόπιστα αμέτρητες πληροφορίες για οποιοδήποτε ζήτημα, ακόμα και για τα εσωτερικά τάγματα. Συγκρίνετε αυτή την κατάσταση με εκείνη ενός εσωτεριστή του μεσαίωνα. Ακόμη και για να βρει ένα απλό και "ελαφρύ" βιβλίο εσωτερισμού έπρεπε να ταξιδέψει 3-4 μέρες προς την "κοντινή" πόλη :o Νομίζω πως η (ευχάριστη) διαφορά είναι προφανής ;)
...spes mea in mentem est...

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 25, 2007, 11:52:33 »
Μα νομίζω ότι ασχολούμαστε με το προφανές. Ας μην ξεχνάμε πως ένας υγιής τω πνεύματι εσωτεριστής, θα θελήσει να ενταχτεί σε ένα τάγμα για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους. Υποτίθεται λοιπόν πω΄ς έχει ήδη κάνει μια "έρευνα αγοράς" προτού ενταχθεί κάπου.


Μη κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια....
Εσύ ουσιαστικά αποτελείς εξαίρεση στον κανόνα !!!!
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Avaris

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 1.254
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 25, 2007, 16:00:51 »
Παράθεση
author=Anon link=topic=84.msg1158#msg1158 date=1179925440]
Μα νομίζω ότι ασχολούμαστε με το προφανές. Ας μην ξεχνάμε πως ένας υγιής τω πνεύματι εσωτεριστής, θα θελήσει να ενταχτεί σε ένα τάγμα για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους.

Δηλαδή, όταν κάποιος στα δεκαπέντε ή στα δεκαοχτώ του νοιώθει "ψυχική ένταση" τέτοια που τον οδηγεί σε στάσεις χαρακτηριζόμενες συνήθως ως "ψυχολογικά προβλήματα" και "ενστικτωδώς" στρέφεται στον Εσωτερισμό, αυτός κατ' εσέ δεν είναι Υγιής τω πνεύματι εσωτεριστής φίλε Anon?

Η δική μου γνώση των "στατιστικών" λέει άλλα φίλε μου.

Το "έναυσμα" για την είσοδο στον "Εσωτερισμό" σχετίζεται σχεδόν πάντα με "ψυχικές καταστάσεις", οδυνηρές που με την σειρά τους σχετίζονται με την "Σκοτεινή Νύχτα της Ψυχής".

Για ποιόν υγιή τω πνεύματι εσωτεριστή μιλάς λοιπόν?

Όλοι απο "σοκ" και "οδύνη" ξεκινάνε και στην πορεία ή θα μετριαστεί και θα αποκτήσουν "ανώτερα κίνητρα" αναζήτησης στον Εσωτερισμό, ή θα "χαθούν" στην παράνοια και στην κατάθλιψη.....

Αυτά τα "πονεμένα άτομα" λοιπόν "μπαίνουν" στον Εσωτερισμό με τελείως διαφορετικά κίνητρα στα 18, με άλλα κίνητρα μετά απο 10 χρόνια, με άλλα μετά απο 20 χρόνια και πάει λέγοντας. Εαν "επιβιώσουν" φυσικά απο "κλίμακα" σε "κλίμακα".

Δεν καλουπώνεται λοιπόν η "κινητρολογία" εισόδου στον Εσωτερισμό και στα Τάγματα.


Παράθεση
Υποτίθεται λοιπόν πω΄ς έχει ήδη κάνει μια "έρευνα αγοράς" προτού ενταχθεί κάπου.


Πρώτον, η "έρευνα αγοράς" στον Εσωτερισμό μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή και δεύτερον δεν γίνεται στην θεωρία.

Γίνεται μόνον στην πράξη. "Εντάσσεσαι" και τα "βλέπεις" στην "πράξη" πως είναι τα πράγματα. Κι αν βγει "επικίνδυνο" το καρπούζι την πάτησες.

Παράθεση
Φυσικά, σε μερικές περιπτώσεις, είναι αδύνατο να γνωρίζεις κάποιες λεπτομέρειες τελετουργικών, τυπικών κλπ.

Όχι σε μερικές περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζεις την "Πρακτική διαδικασία" εντός του Τάγματος.


Παράθεση
Ανά πάσα στιγμή λοιπόν, το μέλος πρέπει να επεξεργάζεται τα όσα βλέπει και ακούει μέσα στο τάγμα και να φροντίσει να τα συσχετίσει με τον ψυχισμό του αλλά και το τι περιμένει από το τάγμα αυτό.

Ακριβώς αυτό είναι το μόνο που έχει. Όπως τόπες κάπου αλλού, Try and Error. Τίποτε άλλο.


Παράθεση
Αν λοιπόν τα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα δεν τον εκφράζουν πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποχωρήσει. Τη φράση "αν μπεις δεν μπορείς να βγεις" την ακούω (σχεδόν) βερεσέ. Κατά κύριο λόγο είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι των επιλογών και των πράξεών μας.

Συμφωνώ απόλυτα. Έχεις ακούσει όμως για Οργανώσεις "τσιμπούρια" ? Ή για "οργανώσεις - σέκτες" που η λειτουργία τους προσομοιάζει σε μεθόδους με "Μαφία του Πεζοδρομίου"?


Παράθεση
Έτσι, με όπλο τη σύνεση και την ενδοσκόπηση, πρέπει να βρούμε το τάγμα που μας εκφράζει.

Ξέχασες τη Θεά Τύχη.


Παράθεση
Σίγουρα η γήινη ζωή μας είναι πολύ μικρή για να έχουμε περιθώρια λάθους, όμως δεν παύουμε να είμαστε και πολύ τυχεροί, καθώς ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, εδώ που πλέον μπορείς να έχεις άμεσα και αξιόπιστα αμέτρητες πληροφορίες για οποιοδήποτε ζήτημα, ακόμα και για τα εσωτερικά τάγματα. Συγκρίνετε αυτή την κατάσταση με εκείνη ενός εσωτεριστή του μεσαίωνα. Ακόμη και για να βρει ένα απλό και "ελαφρύ" βιβλίο εσωτερισμού έπρεπε να ταξιδέψει 3-4 μέρες προς την "κοντινή" πόλη :o Νομίζω πως η (ευχάριστη) διαφορά είναι προφανής ;)

Η "θεωρητική κατάρτιση" και "υποδομή" δεν έχει καμία σχέση με το τι θα βρεις εντός του Τάγματος.

Πάρε στην τύχη ένα οποιοδήποτε Τάγμα. Υπάρχει πιστεύεις τρόπος μέσω του "απλού διαβάσματος" να "μάθεις" τα "τι" και τα "πως" της Εσωτερικής του Διδασκαλίας και τρόπων "πρακτικής" και "εκπαίδευσης"?
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 25, 2007, 19:41:20 από Avaris »
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: "Ατραπός ή Ατραποί"?
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 25, 2007, 23:22:29 »
Φίλε Fr. Avaris:

1. Στη δική μου λογική και παρατήρηση των πραγμάτων, η ανάγκη ένταξης σε ένα εσωτερικό τάγμα δεν προέρχεται πλειοψηφικά από τραυματικές η γενικότερα "έντονες" προγενέστερες εμπειρίες. Αν ισχύει αυτό, τότε το τάγμα επιτελεί το ρόλο του ναρκωτικού ή το παυσίπονου/παυσίλυπου στη ζωή μας κι εδώ νομίζω πως χάνουμε τελικά την ουσία του θέματος. Αν είναι να μιλήσω από προσωπική σκοπιά, δεν έγινα μέλος του AMORC επειδή είχα κάποια καθοριστική εμπειρία στη ζωή μου. Σαφώς κι έζησα πολύ δύσκολες και οδυνηρές καταστάσεις, όμως οι λόγοι ένταξης σε ένα εσωτερικό τάγμα πάντοτε κινούνταν πέραν και πάνω από αυτά που έζησα και μάλιστα προηγήθηκαν αυτών. Δεν μπορώ να θεωρήσω πως εγώ αποτελώ εξαίρεση στον κανόνα γιατί έτσι θα έπρεπε να συμφωνήσω πως η πλειοψηφία των μελών ενός εσωτερικού τάγματος είναι προβληματικά άτομα!

2. Η έρευνα αγοράς, όπως εξήγησα και πιο πάνω ήδη ξεκινά με την πρώτη πληροφόρηση που αποκτούμε για ένα τάγμα και όπως επίσης προανέφερα, στη σύγχρονη εποχή η πληροφόρηση είναι άμεση και σημαντικά ολοκληρωμένη. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με την έμπρακτη πλέον ενασχόληση με τα δεδομένα του τάγματος, είμαστε όμως έτη φωτός καλύτερα από άλλους αιώνες.

3. Η τύχη στην επιλογή ενός τάγματος είναι για εμένα μη αξιόλογος παράγοντας. Τι εννοείς ως "τύχη"; την ευνοϊκή ή μη εξέλιξή σου σε ένα τάγμα; την τυχαιότητα της επιλογής σου; Νομίζω πως σε κάθε περίπτωση καθοριστικό παράγοντα παίζουν οι προσωπικές επιλογές σου κι όχι κάποια "θεά".

4. Σίγουρα, η θεωρητική κατάρτιση δεν είναι τόσο σημαντική όσο η βιωματική εμπειρία. Ένα τάγμα, μία διδασκαλία κλπ είναι κατ' αρχήν περισσότερο ζήτημα βιωματικής εμπειρίας και κατόπιν θεωρητικής κατάρτισης. Όμως, η αρχική-προκαταρκτική πληροφόρηση που αντλούμε για ένα τάγμα κάθε άλλο παρά κακό μας κάνει. Αυτό ακριβώς ήθελα να τονίσω πιο πάνω καθώς και το πόση διαφορά υπάρχει σε σχέση με τους περασμένους αιώνες όπου η τεχνολογία της πληροφόρησης δεν ήταν τόσο εξελιγμένη όσο σήμερα.
...spes mea in mentem est...