« στις: Δεκεμβρίου 01, 2008, 00:24:52 »
Πυρηνική Ψυχολογία – Η αντιπρόταση στην Σύγχρονη Ψυχολογία
Εισαγωγή
Μετά από έρευνά μας στον χώρο της σύγχρονης Συμβουλευτικής, Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας, ανακαλύψαμε πως λόγω της ειδικευμένης εφαρμογής επιφανειακής συμπεριφοριστικής αντιμετώπισης των περιπτώσεων, δεν υπήρχε η κατάλληλη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία των συμπλεγμάτων και ψυχικών διαταραχών. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις το DSM, το παγκόσμια αποδεκτό Αμερικάνικο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο Διαταραχών, μεροληπτεί απέναντι στις διαφορετικότητες1, καταλογίζοντας ως ασθένειες ανθρώπινες πεποιθήσεις ή συμπεριφορές που διαφοροποιούνται από αυτό που κάποιοι «ειδικοί» είχαν ορίσει ως «κανονικό», με αποτέλεσμα να προωθούνται παγκοσμιοποιητικές ομογενοποιητικές ισοπεδωτικές τάσεις μέσω της Επιστήμης της Ψυχολογίας, και να θίγονται ανθρώπινα δικαιώματα.
Ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κλάδου – Πυρηνική Ψυχολογία
Λόγω των παραπάνω διαβλέπουμε πως υπάρχει ανάγκη να εισαχθεί ένας νέος κλάδος στην Ψυχολογία, όπου θα αντιμετωπίζει την Ψυχοθεραπεία του ανθρώπου ολιστικά, σεβόμενη την ανθρώπινη ατομικότητα και διαφορετικότητα. Αντλώντας στοιχεία από την Αρχαιοελληνική Σοφία και τις Μυστηριακές Παραδόσεις, ονομάζουμε αυτόν τον νέο κλάδο Πυρηνική Ψυχολογία, διότι διαπραγματεύεται τον Πυρήνα του κάθε ατόμου, τον οποίο προσπαθεί να προσδιορίσει, να περιγράψει, να κατανοήσει, και να συμβάλει δημιουργικά και αποτελεσματικά στην Ψυχική του Αρμονία, στην Αυτοπραγμάτωσή του, και στη Ολοκλήρωσή του.
Ο Σκοπός της Πυρηνικής Ψυχολογίας
Ο σκοπός της Πυρηνικής Ψυχολογίας είναι η Ελεύθερη ανάπτυξη του ατόμου, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και κυριολεκτικά η ανάπτυξη και η ανάδειξη της διαφορετικότητας του. Εστιάζουμε στον άνθρωπο ως ξεχωριστή μονάδα, και όχι στην ανθρωπότητα ως σύνολο όπως έκανε το κίνημα του Διαφωτισμού, το οποίο θυσίαζε το άτομο χάρη της ομάδας. Η Πυρηνική Ψυχολογία υποστηρίζει πως το άτομο αισθάνεται υγιής και ευτυχισμένο, όταν έχει την δυνατότητα να εκφραστεί ψυχικά.
Τι είναι ο Πυρήνας
Ως «Πυρήνας» ορίζεται το σύνολο των ενδογενών χαρακτηριστικών, τα οποία εκδηλώνονται από το ιδιαίτερο και ξεχωριστό ατομικό πλέγμα ενδογενών τάσεων, εκφράζοντας το ψυχικό στίγμα, την ψυχική προσωπικότητα, την μοναδικότητα, την διαφορετικότητα, αυτό που κάνει το κάθε άτομο ξεχωριστό.
Τι είναι η Διαταραχή σύμφωνα με την Πυρηνική Ψυχολογία
Διαταραχή ενός ατόμου, σύμφωνα με την Πυρηνική Ψυχολογία, ορίζεται πλέον, όχι η απόκλιση από ένα ορισμένο επιβεβλημένο πρότυπο τρόπο συμπεριφοράς και σκέψης, αλλά η απόκλιση από τον Πυρήνα του συγκεκριμένου ατόμου.
Οι Βασικές Θεωρίες της Πυρηνικής Ψυχολογίας
Η Πυρηνική Ψυχολογία, απαρτίζεται από τρεις βασικές θεωρίες: την Θεωρία της Αρμονίας, την Θεωρία της Αυτοπραγμάτωσης, και την Θεωρία της Ολοκλήρωσης.
Α. Η Θεωρία της Αρμονίας
Η Θεωρία της Αρμονίας υποστηρίζει πως ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από τέσσερα διακριτά επίπεδα τα οποία καλείται να εναρμονίσει, έτσι ώστε να αισθάνεται υγιής.
1. Το Ενστικτώδες Επίπεδο: εξετάζει την ενστικτώδη νοημοσύνη (INQ-instinct quotient), διαπραγματεύεται θέματα όπως τις αιτίες της παθολογίας, συμπλέγματα, καταγραφές, ασυνείδητες λειτουργίες, και ερευνά βασικά ένστικτα ζωής, όπως η επιβίωση και η αναπαραγωγή.
2. Το Συναισθηματικό Επίπεδο: εξετάζει την συναισθηματική νοημοσύνη (EQ-emotional quotient), διαπραγματεύεται θέματα προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων από την πλευρά του συναισθήματος, και συναισθηματικές διαταραχές όπως φοβίες, εμμονές, καταθλιπτικά ή μανιακά επεισόδια.
3. Το Νοητικό Επίπεδο: εξετάζει την διανοητική νοημοσύνη (IQ-intelligent quotient), διαπραγματεύεται δυσλειτουργικές σκέψεις, έλλειψη κατανόησης για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, παράνοιες, ψυχώσεις, και σχιζοφρένειες.
4. Το Πνευματικό Επίπεδο: εξετάζει την πνευματική νοημοσύνη (SQ-spiritual quotient), διαπραγματεύεται θέματα πνευματικότητας, όπως συλλογική συνείδηση, σκέψεις ανθρωπισμού, ηθικής, αρετής, αξιών, και υψηλών ιδανικών.
Β. Η Θεωρία της Αυτοπραγμάτωσης
Η Θεωρία της Αυτοπραγμάτωσης υποστηρίζει πως ο κάθε άνθρωπος έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό ύπαρξης, μία συγκεκριμένη Αποστολή να εκπληρώσει, την οποία καλείται να αναγνωρίσει και να πραγματώσει, έτσι ώστε να αισθάνεται ικανοποιημένος. Αντλώντας στοιχεία από την Ελληνική Μυθολογία, ο σκοπός του ατόμου εκπληρώνεται μέσω δώδεκα σταδίων – άθλων, όπου το άτομο – ‘Ηρωας αναγνωρίζει, διαπραγματεύεται και κατακτά δώδεκα ιδιότητες ή ικανότητες.
1. Η Αφετηρία
2. Η Ασφάλεια
3. Η Επικοινωνία
4. Η Ανάπτυξη
5. Η Δημιουργία
6. Η Υπηρεσία
7. Η Συσχέτιση
8. Η Αυτογνωσία
9. Η Φιλοσόφηση
10. Η Καταξίωση
11. Η Επανάσταση
12. Η Πνευματοποίηση
Γ. Την Θεωρία της Ολοκλήρωσης
Η Θεωρία της Ολοκλήρωσης, αντλώντας στοιχεία από την Ελληνική Φιλοσοφία, υποστηρίζει πως ο ψυχισμός του κάθε ανθρώπου, απαρτίζεται από δώδεκα αρχετυπικές αξίες, τις οποίες καλείται να αναγνωρίσει και να αφομοιώσει έτσι ώστε να αισθάνεται ολοκληρωμένος, συνθέτοντας έτσι μία ενιαία ολότητα, δωδεκαπλή στην σύνθεσή της, εναδική (μοναδιαία) στην έκφρασή της. Επίσης διαπραγματεύεται και επιτυγχάνει τη ταύτιση του ατομικού του ασυνείδητου με το μαζικό ασυνείδητο. Οι δώδεκα αρχετυπικές αξίες είναι:
00. Το Παν
0. Η Άβυσσος
1. Ο Ουράνιος Πατέρας
2. Η Μεγάλη Μητέρα
3. Ο Εσωτερικός Διδάσκαλος
4. Ο Σοφός
5. Ο Ιππότης
6. Ο Βασιλιάς
7. Ο Κατεργάρης
8. Ο ‘Ανιμους / ’Ανιμα
9. Η Σκιά
10. Η Τροφός
Θεραπευτικές Μέθοδοι Πυρηνικής Ψυχολογίας
Οι Μέθοδοι ψυχοθεραπείας της Πυρηνικής Ψυχολογίας, είναι δύο: η Πυρηνική Αυτοθεραπεία, και η Πυρηνική Ψυχοθεραπεία με την συνδρομή ενός ψυχολόγου.
Α. Πυρηνική Αυτοθεραπεία
1. Επιμόρφωση πάνω στις αρχές της Πυρηνικής Ψυχολογίας.
2. Διάγνωση του προβλήματος μέσω ψυχομετρικών εργαλείων.
3. Διαλογισμός και ασκήσεις εμβάθυνσης και προσέγγισης του Πυρήνα.
Β. Πυρηνική Ψυχοθεραπεία
1. Επιμόρφωση του ατόμου πάνω στις αρχές της Πυρηνικής Ψυχολογίας.
2. Συμβολή στην Διάγνωση του προβλήματος μέσω ψυχομετρικών και ψυχαναλυτικών εργαλείων.
3. Ψυχαναλυτική μέθοδος προσέγγισης του Πυρήνα, και διαπραγμάτευση της απόκλισης από τον Πυρήνα.
Θα ακολουθήσει ανάλυση, ανάπτυξη, και μελέτη της εφαρμογής της Πυρηνικής Ψυχολογίας.
______________________________________________________________________________
1Οι περισσότερες περιπτώσεις υπερκινητικότητας, αυτισμού, διπολισμού, ψυχώσεων, σχιζοφρένειας, καθώς και πλήθος άλλων διαγνωσμένων διαταραχών είναι απλά καταστάσεις διαφορετικότητας και όχι ασθένειες.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 11, 2009, 15:01:29 από Rose »
Καταγράφηκε