Ας πούμε πως έχεις την "αίσθηση - βεβαιότητα" ότι η "θρησκευτική φιλοσοφία" του άλλου είναι τέτοιας υποδομής και πλήρης τέτοιας ακραίας υφής "μηνυμάτων" που πιστεύεις βαθύτατα πως τον ωθεί σε "απερίσκεπτες", και "βάρβαρες πράξεις" κατά των συνανθρώπων του.
Δείχνεις Ανοχή σεβόμενος την "θρησκευτική ελευθερία" του άλλου?
Στρέφεσαι με τις Δράσεις σου κατά του "ατόμου"?
Στρέφεσαι κατά της "θρησκευτικής φιλοσοφίας" του?
Το άρθρο 18 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Διακιωμάτων του Ανθρώπου, αναφέρεται στα σχετικά με θρησκευτικές πεποιθήσεις δικαιώματα κάθε ατόμου.
"Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Το δικαίωμα αυτόσυνεπάγεται την ελευθερία αλλαγής θρησκείας ή πεποίθησης, καθώς και την ελευθερία του ατόμου να εκδηλώνει την θρησκεία του ή την πεποίθησή του κατά μόνας ή από κοινού με άλλα άτομα, τόσο δημοσίως όσο και κατ' ιδίαν, δια της διδασκαλίας, των πρακτικών, της λατρείας και των τελετουργιών".
Υπάρχουν όμως κάποιες ομάδες θρησκευτικού κύρια αλλά και εσωτερικού - μυστικιστικού χαρακτήρα,
που πολλάκις επιμένουν να επιβάλλουν ένα δόγμα και έναν συχνά ιδιαίτερα καταναγκαστικό κανόνα ζωής στην κοινότητα των οπαδών τους.
Οι οπαδοί απομονώνονται ψυχολογικά και σωματικά από την οικογένειά τους, τους κύκλους συναναστροφών τους και γενικότερα από όλους που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την διδασκαλία της παραπάνω ομάδας.
Τέτοιες ομάδες περιλαμβάνονται στον γενικό όρο "Σέκτες".
Σύμφωνα με την Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως "Σέκτα" ορίζεται:
"Ομάδα προσώπων που παρουσιάζεται ή δεν παρουσιάζεται ως θρησκεία, της οποίας οι πρακτικές χαρακτηρίζονται από παραβατικότητα ως προς τα δικαιώματα του ατόμου ή την λειτουργία του κράτους.
Σεκταριστική είναι η συμπεριφορά η οποία χαρακτηρίζεται από,
άρνηση των νόμων μέσω τελέσεως αδικημάτων, μέσω διαπράξεως υπεξαιρέσεων, κατάχρησης εμπιστοσύνης, απάτης, αισχροκέρδειας, οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων, κακομεταχείρησης, μη συνδρομής ατόμου σε κίνδυνο, προτροπή υπέρ του φυλετικού μίσους, λαθρεμπόρια, ναρκωτικά".
Στην Γαλλία, η διυπουργική επιτροπή ορίζει ως Σέκτα, σε έκθεσή της το 2000,
"μια ένωση κλειστού και ολοκληρωτικού χαρακτήρα, που δηλώνε ή δεν διακηρύσσει θρησκευτικούς στόχους, της οποίας η συμπεριφορά πλήττει τα δικαιώματα του ανθρώπου και την κοινωνική ευστάθεια".