ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

'Αρθρα Εσωτερισμού => Προτεινόμενα Βιβλία και Ταινίες από μέλη και φίλους της ΑΜΡΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Trithemius στις Δεκεμβρίου 20, 2007, 20:53:27

Τίτλος: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Δεκεμβρίου 20, 2007, 20:53:27
Πριν λίγα χρόνια, στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρουσιάστηκαν δύο φιλμ-ντοκυμαντέρ που συσχετίζουν την κοσμογονία, τον άνθρωπο, τη θρησκεία και τη φιλοσοφία και εξέταζαν το πως όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τη κβαντική φυσική.

Πρόκειται για τα φιλμ "What the bleep do we know" και "What the bleep do we know, down the rabbit hole". Με μία πρώτη ματιά, αυτά τα δύο φιλμ φαντάζουν δυκολονόητα ή και αδιάφορα για τον "βιαστικό" θεατή. Στην ουσία όμως πρόκειται για δύο εξαιρετικά ντοκυμαντέρ που εμβαθύνουν στο πως αλληλεπιδρά το σύμπαν και οι νόμοι του με τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του. Η συμβολή της κβαντικής φυσικής στην όλη προσέγγιση είναι καθοριστική για τα συμπεράσματα που εξάγονται.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα σας παραθέσω τα κυριότερα σημεία των δύο φιλμ που πραγματικά αξίζουν της προσοχής μας...

Πάραυτα, όποιος άλλος εκτός από εμένα έχει δει τα δύο ντοκυμαντέρ, ευχαρίστως να συζητήσουμε τα σχετικά :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Δεκεμβρίου 21, 2007, 16:41:33
Αγαπητέ Trithemius,

έχω δει το πρώτο που ανέφερες.  Καταθέτει μία ανάγκη βαθύτερης φιλοσόφισης της ζωής, μία ανάγκη να λύσουμε τα υπαρξιακά μας ερωτήματα συνδυάζοντας την Πνευματικότητα με την Επιστήμη (κβαντική φυσική), και εφαρμόζοντας αυτήν την βαθύτερη κατανόηση στην καθημερινότητα, δημιουργώντας αρμονικότερες σχέσεις, και βιώνοντας πιο ουσιαστικά την ζωή μας.   

Ένα άλλο παρόμοιο έργο, είναι το "the secret" http://www.thesecret.tv/ που αναλύει τον νόμο της έλξης, το οποίο κυκλοφορεί και ως βιβλίο, "Το μυστικό", και έχει πουλήσει μέσα σε 1 χρόνο πάνω από 3,000,000 αντίτυπα.  
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Δεκεμβρίου 21, 2007, 17:42:29
Χάριν σε κάποιο άτομο που ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της ζωής των γύρω του, είμαι ενήμερος και για αυτό Rose ;)

Σύντομα, θα υπάρξει ξεχωριστό θέμα και για το "The Secret", το οποίο προσεγγίζει περισσότερο φιλοσοφικά, παρά επιστημονικά τις μεθόδους βελτίωσης των συνθηκών της ζωής μας...

Μέχρι τότε, θα σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα συμπεράσματα από τα δύο φιλμ "What the bleep do we know" :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Δεκεμβρίου 21, 2007, 17:55:09
θα σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα συμπεράσματα από τα δύο φιλμ "What the bleep do we know" :)

Πολύ καλή ιδέα... ευχαριστούμε...   :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 06, 2008, 03:26:44
WHAT THE BLEEP DO WE KNOW?
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Το συγκεκριμένο φιλμ, πραγματεύεται τη σχέση της κβαντικής φυσικής με την καθημερινή μας ζωή, το πως αυτή επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της πραγματικότητας. Επίσης, συνδέει τη θρησκεία και την υπόσταση του Θεού με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας και παράλληλα, μας περιγράφει τις αιτίες που μας οδηγούν να ζούμε σε δυστυχία και αδράνεια λόγω των εξαρτήσεών μας αλλά και τρόπους για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση πνευματικής στασιμότητας προς κάτι ποιοτικότερο.

Συγκεντρωτικά, μπορούμε να ταξινομήσουμε τα θέματα που πραγματεύεται το φιλμ ως εξής:

Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Σχετικά πειράματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ αυτού που βλέπει σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με αυτό που θυμάται. Δηλαδή, αν ζητηθεί από έναν άνθρωπο να κοιτάξει πχ ένα μήλο και μετά να κλείσει τα μάτια του και να φέρει αυτό το αντικείμενο στο μυαλό του, ο εγκέφαλος δεν θα μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ της όρασης σε πραγματικό χρόνο και της μνήμης ενός γεγονότος, αντικειμένου κλπ.

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η προσωπική συμμετοχή του παρατηρητή σε αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα, καθώς η έννοια της πραγματικότητας ορίζεται από τον τρόπο που ο παρατηρητής εξετάζει το γεγονός και το συνδέει-ταυτίζει με κάτι πραγματικό. Με απλά λόγια, υπάρχουν τόσες "πραγματικότητες" όσοι και οι παρατηρητές. Ο εγκέφαλός μας, λαμβάνει 400 δισεκατομμύρια πληροφοριών το δευτερόλεπτο αλλά τελικά αντιλαμβανόμαστε μόνον τις 2.000 από αυτές. Η επίγνωσή μας των 2.000 πληροφοριών αφορούν μόνο στο περιβάλλον, το σώμα μας, και τον χρόνο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως σαφώς κι έχουμε μερική και όχι πλήρη εικόνα της πραγματικότητας.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο εύλογο ερώτημα του αν τελικά ο άνθρωπος ζει στην πραγματικότητα ή στην φαντασία, μιας και αυτό που μπορεί να αντιληφθεί από τα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω του δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου. Αυτό, συνδέεται και επηρεάζεται από την προσωπική συμμετοχή του παρατηρητή, ο οποίος ρυθμίζει-δημιουργεί μία εκδοχή της πραγματικότητας μοναδική για κάθε παρατηρητή. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως το ανθρώπινο σώμα και δη ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο τέλειος λειτουργικά κι αν μας φαίνεται, τελικά υστερεί σε σημαντικό βαθμό ως προς τον τρόπο, την ποσότητα και την ποιότητα που αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τον κόσμο που μας περιβάλλει. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε (ως παρατηρητές) πως ο άνθρωπος ζει σε έναν φανταστικό κόσμο (γιατί τον αντιλαμβάνεται μερικά κι όχι ολοκληρωτικά) αλλά θα ήταν αντικειμενικότερο να συμπεράνουμε πως ο άνθρωπος έχει μία περιορισμένη αντίληψη της πλήρους πραγματικότητας και αυτό δεν οφείλεται μόνον στους περιορισμούς του εγκεφάλου (κάτι που θεωρητικά μπορεί να ξεπεραστεί) αλλά και στην καθοριστική επιρροή της ατομικότητας του ανθρώπου-παρατηρητή, κάτι που είναι αδύνατο να "ακυρωθεί" ως ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια της πλήρους και αντικειμενικής κατανόησης και αντίληψης της πραγματικότητας ως κοινή για όλους τους ανθρώπους.

Φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντιληφθεί πλήρως και αντικειμενικά την πραγματικότητα του κόσμου στο σύνολό της, είναι το να "μεταστοιχειωθεί" σε ένα ‘υπερόν’ που θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που δέχεται. Πάντα όμως, η ατομικότητα του παρατηρητή θα αποτελεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο στην πλήρη αντίληψη και κατανόηση του κόσμου μας γιατί είναι αδύνατο ένας παρατηρητής να είναι απόλυτα ίδιος στις προδιαγραφές παρατήρησης σε σχέση με κάποιον άλλο παρατηρητή…

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ:
Από επιστημονικής πλευράς, τα συναισθήματα συνδέονται στενά με την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον υποθάλαμο (τμήμα του εγκεφάλου). Αυτές οι πρωτεΐνες αποτελούναι από μικρότερα τμήματα που ονομάζονται πεπτίδια. Με απλά λόγια, υπάρχουν χημικές ουσίες που εκκρίνονται ανάλογα με αυτό που βιώνουμε. Έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες (πεπτίδια) που σχετίζονται με τη χαρά, τη λύπη, τον έρωτα, το μίσος, την απογοήτευση, την πείνα, τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου, την παρατήρηση ενός πορφυρού ηλιοβασιλέματος, τη δυσφορία που μας προκαλεί μία αρρώστια ή ακόμα και με την ντροπή που μας προκαλεί ένα ατυχές στραβοπάτημα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο κλπ.

Στην ουσία, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και γίνεται κατανοητό πως τελικά κανείς μας δεν βλέπει την ίδια τη σκέψη. Αυτό που βλέπουμε στη νευροφυσική είναι ένα σύνολο από μικρές "αστραπές" ως μια καταιγίδα που μαίνεται γύρω από τα διάφορα τεταρτημόρια του εγκεφάλου. Αυτές είναι περιοχές που είναι χαρτογραφημένες στο σώμα και σε τι θα πρέπει να αντιδρά κάποιος. Έτσι, διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται πως εργάζονται και ενεργοποιούν τη σκέψη ανάλογα με το τι αντιλαμβανόμαστε. Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, κατανοούμε πως ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει τα συναισθήματα που ορίζει το εκάστοτε αισθητηριακό γεγονός. Κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή τη διαπίστωση είναι το γεγονός πως τα συναισθήματά μας επηρεάζουν και τις διάφορες σωματικές μας λειτουργίες. Έτσι λοιπόν κατανοούμε πως ανάλογα του είδους των συναισθημάτων που παράγουμε, ο οργανισμός μας ωφελείται ή καταπονείται αναλόγως.

Πιο πάνω, αναφέρθηκε επιστημονικώς η διαδικασία παραγωγής των συναισθημάτων από τον εγκέφαλο. Στην ουσία, αυτό που περιγράφτηκε είναι το πρώτο στάδιο που σχετίζεται με τα συναισθήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι χημικές ουσίες που ταυτίζονται με τα συναισθήματα, έχουν συγκεκριμένες σημαντικές επιδράσεις στο σώμα μας. Έτσι, από τη στιγμή που βιώνουμε ένα συναίσθημα στον εγκέφαλό μας, ο υποθάλαμος αμέσως θα συναρμολογήσει το ανάλογο πεπτίδιο και στη συνέχεια το ελευθερώνει μέσω της υπόφυσης στο αίμα που κυκλοφορεί. Τη στιγμή που το πεπτίδιο ελευθερώνεται στην αιματική κυκλοφορία, βρίσκει το δρόμο του για διάφορα κέντρα σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας. Κάθε μεμονωμένο κύτταρο στο σώμα μας, έχει συγκεκριμένους υποδοχείς στο εξωτερικό του. Κάθε κύτταρο μπορεί να έχει χιλιάδες υποδοχείς που προεξέχουν στην επιφάνειά του. Είναι ένα είδος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Όταν ένα πεπτίδιο συνδεθεί σε ένα υποδοχέα ενός κυττάρου τότε κυριολεκτικά, σαν ένα κλειδί που μπαίνει σε μια κλειδαριά, επικάθεται στην επιφάνεια του υποδοχέα, συνδέεται μαζί του και ενεργοποιεί κατά κάποιον τρόπο τον υποδοχέα και όπως περίπου ένα κουδούνι στη πόρτα που χτυπάει, στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο κύτταρο. Έτσι, το πεπτίδιο τελικά ενεργοποιεί μια ολόκληρη σειρά βιοχημικών γεγονότων, κάποια από τα οποία καταλήγουν ακόμα και σε αλλαγές του πυρήνα του κυττάρου.

Αναμφίβολα, κάθε κύτταρο είναι ζωντανό και κάθε κύτταρο έχει μία δική του συνείδηση, ιδιαίτερα αν ορίσουμε τη συνείδηση ως την οπτική γωνία ενός παρατηρητή. Υπάρχει λοιπόν πάντα η οπτική γωνία του κυττάρου. Στην πραγματικότητα, το κύτταρο είναι η μικρότερη μονάδα συνείδησης στο σώμα μας. Όλα αρχίζουν στο κύτταρο. Το κύτταρο είναι μια μηχανή παραγωγής πρωτεΐνης αλλά παίρνει τις εντολές του από τον εγκέφαλο. Ένα από τα αξιοσημείωτα για τους υποδοχείς των κυττάρων, είναι ότι αλλάζουν την ευαισθησία τους ανάλογα με το τι πληροφόρηση δέχονται. Εάν ένας υποδοχέας ενός συγκεκριμένου φαρμάκου ή κάποιας άλλης εσωτερικής ουσίας βομβαρδίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με μεγάλη ένταση, κυριολεκτικά θα συρρικνωθεί. Θα υπάρχουν λιγότεροι σε αριθμό, ή θα αλλάξει δομή με τέτοιο τρόπο που είτε απευαισθητοποιείται είτε ελαττώνεται. Έτσι λοιπόν, το ίδιο ποσό φαρμάκου ή ενδογενούς ουσίας, θα προκαλέσει μια πολύ μικρότερη απόκριση. Εάν λοιπόν βομβαρδίζουμε το κύτταρο με την ίδια συμπεριφορά (άρα με το ίδιο πεπτίδιο) ξανά και ξανά σε καθημερινή βάση, όταν τελικά αυτό το κύτταρο τελικώς αποφασίσει να διαιρεθεί, όταν δημιουργεί ένα ακόμα μητρικό κύτταρο ή ένα θυγατρικό κύτταρο, αυτό το επόμενο κύτταρο θα έχει περισσότερους υποδοχείς για εκείνα τα συγκεκριμένα νευροπεπτίδια συναισθημάτων και λιγότερους υποδοχείς για βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, θρεπτικά συστατικά, ανταλλαγή υγρών και ακόμα και για την απελευθέρωση αποβλήτων ουσιών ή τοξινών.

Αυτές οι πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση κυττάρου και συναισθημάτων συνδέεονται καθοριστικά με αυτό που ονομάζουμε "εξάρτηση". Η εξάρτηση με απλά λόγια αφορά σε ένα σύνολο συναισθημάτων, τη δράση των οποίων δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Φέρνουμε στους εαυτούς μας καταστάσεις που θα επιβεβαιώσουν τις βιοχημικές ανάγκες των κυττάρων του σώματός μας, δημιουργώντας καταστάσεις που πληρούν τις χημικές μας ανάγκες. Ο εξαρτημένος πάντα θα χρειάζεται λίγο ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να έχει μια έξαρση ή για να "φτιαχτεί" με αυτό το οποίο αναζητούν χημικά.

Μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία για την κατάσταση του να είμαστε ερωτευμένοι έχει να κάνει ακριβώς με τα συναισθήματα. Πως μπορεί λοιπόν κάποιος να πει πραγματικά ότι είναι ερωτευμένος με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο; Μήπως τελικά είναι μόνον ερωτευμένος με την προσδοκία των συναισθημάτων στα οποία είναι εθισμένος; Γιατί, το ίδιο πρόσωπο που ερωτευόμαστε επειδή μας προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα, θα μπορούσε να εκπέσει της εύνοιάς μας αν σταματήσει να μας προκαλεί αυτά τα συγκεκριμένα συναισθήματα που έχουμε ανάγκη (εθισμός). Αυτό ακριβώς εξηγεί και το γεγονός της ανάγκης αλλαγής ερωτικού συντρόφου όταν συμβεί μία αμετάκλητη ρήξη στη σχέση μας. Στην ουσία λοιπόν δεν ψάχνουμε συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο, ψάχνουμε τρόπους να ικανοποιήσουμε τον εθισμό μας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Τα συναισθήματα είναι απλώς η εκδήλωση της ζωής. Χρωματίζουν και κατηγοριοποιούν την αφθονία των εμπειριών μας. Παράλληλα κατανοούμε πως δεν υπάρχουν καλές και κακές εξαρτήσεις αλλά μόνον συγκεκριμένες επιδράσεις στο σώμα μας που τις κατατάσσουμε σε διάφορες κατηγορίες.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΛΗ:
Ένα πείραμα του Ιάπωνα επιστήμονα Masaru Emoto, απέδειξε πως συγκεκριμένες σκέψεις και συναισθήματα που προβάλλουμε σε μία ποσότητα νερού, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κρυσταλλικής δομής του. Έτσι, μία θετική σκέψη ή ένα συναίσθημα όπως η αγάπη, αν προβληθεί σε ένα φιαλίδιο νερού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κρυσταλλική δομή αυτής της ποσότητας νερού θα αλλάξει και οι κρύσταλλοι θα αποκτήσουν σχήματα αρμονικά και όμορφα. Ας μην ξεχνάμε επίσης το ότι τα λουλούδια αναπτύσσονται καλύτερα όταν τους μιλάμε με ήρεμα και θετικά λόγια σαν να εκδηλώναμε την αγάπη μας προς αυτά.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση έρχεται να δώσει την ακριβή ερμηνεία των ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων στο σώμα μας. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου κατά 75% από νερό. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα συναισθήματα που παράγονται συστηματικά στον εγκέφαλό μας, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση συγκεκριμένων αλλαγών στο σώμα μας. Γενικότερα, τα ‘θετικά’ συναισθήματα συμβάλλουν στην καλή και αρμονική λειτουργία του σώματός μας, ενώ τα ‘αρνητικά’ συναισθήματα συμβάλλουν στην εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων. Είναι λοιπόν λογικό να ορίζουμε το stress ως την ασθένεια του αιώνα.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ:
Τα περισσότερα προβλήματα που η θρησκεία και τα διάφορα φιλοσοφικά κινήματα δημιούργησαν κατά το πέρας των αιώνων ήταν λάθη όπως πχ το ότι ο Θεός είναι ένα ξεκάθαρα ξεχωριστό ον από εμάς τον οποίο πρέπει να λατρεύουμε, να καλοκαρδίζουμε, να παρακαλούμε και να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε μια αμοιβή στο τέλος της ζωής μας. Σίγουρα ο Θεός δεν έχει σχέση με αυτά τα πράγματα.

Οι άνθρωποι είναι εξωφρενικά υποταγμένοι στον έλεγχο της θρησκείας γιατί έχουν δημιουργήσει την έννοια της κοσμικής καταδίκης και τις έννοιες του σωστού και του λάθους. Εάν κάνουμε αυτό, θα μας τιμωρήσει ο Θεός. Εάν κάνουμε το άλλο, θα ανταμειφθούμε. Αυτό είναι πραγματικά μια πτωχή περιγραφή που προσπαθεί να χαράξει ένα μονοπάτι στη ζωή μας αλλά εάν το ακολουθήσουμε, τα αποτελέσματα θα είναι αξιοθρήνητα και η ζωή μας αυτό επιβεβαιώνει, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλό ή κακό. Κρίνουμε τα πράγματα πάρα πολύ επιφανειακά με αυτό τον τρόπο.

Κατανοούμε λοιπόν πως πρέπει απλά να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες, να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και με μεγάλη δόση αυτοελέγχου να βελτιώσουμε την έκφραση και την κατανόηση των όσων χειριζόμαστε στην καθημερινή ζωή μας. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε και ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και άλλα πράγματα που δεν θα με βοηθήσουν σε αυτό. Αλλά δεν υπάρχει καλό και κακό. Δεν υπάρχει τιμωρός Θεός που περιμένει να μας τιμωρήσει επειδή πράξαμε το ένα ή το άλλο.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Είναι πολύ πιθανό ότι είμαστε τόσο συνηθισμένοι και απορροφημένοι στην καθημερινή ζωή μας, τόσο συνηθισμένοι στον τρόπο που δημιουργούμε τη ζωή μας, που δεχόμαστε την ιδέα ότι δεν έχουμε καθόλου έλεγχο πάνω σε αυτή και γινόμαστε απλά ακόλουθοι κάποιων καταστάσεων.

Ο μέσος άνθρωπος, ζει μία ζωή που θεωρεί βαρετή ή πεζή και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να αποκτήσουμε γνώσεις και πληροφορίες που θα μας εμπνεύσουν και θα δόσουν νόημα στη ζωή μας. Οι άνθρωποι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι τόσο υπνωτισμένοι από αυτά που τους περιβάλλουν διαμέσου των μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαμέσου των ανθρώπων που ζούνε και δημιουργούνε ιδανικά, που όλοι προσπαθούν να γίνουν αυτό που βλέπουν, όμως κανείς τελικά δεν μπορεί να γίνει αυτό που του ‘πουλάνε’ σε σχέση με την εξωτερική εμφάνισή μας και τους ορισμούς της ομορφιάς και του ανδρισμού. Έχουμε μάθει να μισούμε το σώμα μας όταν έχει περιττά κιλλά, να νοιώθουμε άρρωστοι όταν έχουν πέσει τα μαλλιά μας ή ακόμα και υπάνθρωποι όταν δεν έχουμε το αγγελικό πρόσωπο ενός μοντέλου. Όλα αυτά είναι αυταπάτες στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι παραδίδονται και ζούνε τη ζωή τους στη μετριότητα και η επιθυμία τους μπορεί να μην βγει ποτέ στην επιφάνεια, ώστε να θελήσουν να γίνουν κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι αρχικά παράγουν ένα αρνητικό συναίσθημα και στη συνέχεια εθίζονται σε αυτό μέσα από έναν περίεργο αγώνα για την κατάκτηση της απόλυτης ομορφιάς ή κάποιου άλλου προκατασκευασμένου ιδανικού, ενός αγώνα που ποτέ δεν θα κερδίσουν. Ενδόμυχα αυτό μας είναι γνωστό αλλά μετά από την πολυετή έκθεση στην αποτυχία προς αυτούς τους σκοπούς, καταντάμε να τρέφουμε την αποτυχία κι όχι την ανάγκη επίτευξης του σκοπού και μάλιστα εθιζόμαστε σε αυτή.

Αλλά εάν η πραγματική επιθυμία μας βγει στην επιφάνεια και ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν υπάρχει κάτι περισσότερο που θέλουμε ή χρειαζόμαστε πέραν κι εκτός των προκατασκευασμένων ιδανικών, τότε πραγματικά θα βιώσουμε την αρχή της ‘μεταστοιχείωσής’ μας, την αρχή της ευδαιμονίας. Τότε στην ουσία επανακαλωδιώνουμε τον εγκέφαλό μας και αλλάζουμε τις νευρικές δομές του εγκεφάλου και αυτό τελικώς αλλάζει εμάς σαν ψυχοσωματική οντότητα.

Η πηγή του ανθρώπινου δράματος προσδιορίζεται κυρίως σε έναν ατελείωτο συνειρμό σκέψεων που κάνουμε σχετικά με τη ζωή μας: Εάν αλλάξω το μυαλό μου, θα αλλάξω τις επιλογές που κάνω; Εάν αλλάξω τις επιλογές μου, θα αλλάξει η ζωή μου; Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω; Σε τι είμαι εθισμένος; Τι θα χάσω στο οποίο είμαι χημικά προσκολλημένος; Ποιο άτομο, χώρο, πράγμα, ή γεγονός στο οποίο είμαι χημικά προσκολλημένος (εθισμένος) δεν θέλω να χάσω, γιατί θα αναγκαστώ ίσως να βιώσω τα χημικά στερητικά συμπτώματα της διαδικασίας απεξάρτησης από αυτό;

Κατανοούμε λοιπόν πως το κλειδί στην επαναγέννησή μας κρύβεται στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή μας και τελικά, αυτά που θέλουμε πραγματικά να αποτελούν τη ζωή μας, στο σύνολό τους ορίζουν τον ίδιο τον λόγο της ύπαρξής μας. Δεν υπάρχουμε γιατί κάποιος θεός ως υπέρτατο ον έχει αποφασίσει κάτι για εμάς και πρέπει να το εκπληρώσουμε. Υπάρχουμε ως ατομικότητες για να εξελιχθούμε και να βιώσουμε-ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που πραγματικά κι εκ βαθέων αντιληφθήκαμε πως ζουν μέσα μας. Ο καθένας μας έχει έναν σκοπό που ζει σε αυτόν τον πλανήτη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ζούμε για τους σκοπούς που επιλέξαμε εμείς ή για τους σκοπούς που επέλεξαν κάποιοι άλλοι.

Δυστυχώς, η καθημερινότητα μας δείχνει πως είμαστε δέσμιοι των προκατασκευασμένων ιδανικών και εξαρτημένοι από έναν τρόπο ζωής που αν τον αναλύσουμε, απέχει μακράν από αυτό που βαθιά μέσα μας ζει και περιμένει να αναπτυχθεί. Δυστυχούμε γιατί δεν ακούμε τον εαυτό μας, γιατί έχουμε αποτύχει στη διαδικασία της ενδοσκόπησης, γιατί στην ουσία φοβόμαστε να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη των σκέψεων και των πράξεών μας. Όλες αυτές οι ανασφάλειες δημιούργησαν την ανάγκη να μας προστατεύει και να μας φροντίζει κάποιος άλλος, να σκέφτεται και να αποφασίζει για εμάς κάποιος άλλος χωρίς εμείς να έχουμε την ευθύνη των όσων μας συμβαίνουν. Αυτό έχει εφαρμογή είτε στα φιλοσοφικά-μεταφυσικά ζητήματα (θρησκεία), είτε στα αμιγώς κοινωνικά και βιοποριστικά ζητήματα (πχ ψηφίζουμε τις λιγότερο κακές κυβερνήσεις και αποδίδουμε σεβασμό σε εκείνον που ικανοποιεί τις ανάγκες μας). Συμπεραίνουμε λοιπόν πως σταδιακά και συστηματικά δίνουμε σε τρίτους την ευκαιρία-δικαίωμα να αποφασίζουν για εμάς, κάτι που σταδιακά μας φέρνει τη δυστυχία (γιατί δεν αντανακλά στις πραγματικκές μας ανάγκες) και τελικά η δυστυχία γίνεται τρόπος ζωής, γίνεται η καθημερινότητά μας.

Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ:
Σε όλα τα ανωτέρω συμπεράσματα, η κβαντική φυσική προσεγγίζει τη σχέση μας με το σύμπαν μέσα από έναν κόσμο πιθανοτήτων, μέσα από διαδικασίες εύρεσης των πιθανών εξελίξεων των γεγονότων στο σύμπαν κι έρχεται να μας θυμίσει πως όλα είναι ένα, όλα συνδέονται μεταξύ τους και τίποτα δεν ορίζεται αν δεν συσχετιστεί με κάτι συναφές. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η κβαντική φυσική, ορίζει την υπόσταση ενός αντικειμένου ως υπαρκτή αν κι εφόσον αυτό ενταχθεί στη διαδικασία της παρατήρησης.

Η συνείδησή μας επηρεάζει τους άλλους γύρω μας. Επηρεάζει τις υλικές ιδιότητες. Επηρεάζει το μέλλον μας. Συνδημιουργούμε το μέλλον μας, άρα είμαστε πολλά περισσότερα από αυτό που νομίζουμε. Μπορούμε να γίνουμε πολύ περισσότερα ακόμα και πέρα από αυτά. Μπορούμε να επηρεάσουμε το περιβάλλον μας, τους ανθρώπους. Εμείς και τα όσα μας περιβάλλουν δεν είμαστε ξέχωρα. Είμαστε μέλη ενός πράγματος. Συνδεόμαστε με όλα. Δεν είμαστε μόνοι μας.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η διασύνδεση στο Σύμπαν, ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας και ότι συνδεόμαστε με το Σύμπαν στο βασικό επίπεδό του, μπορούμε να δώσουμε μία καλή εξήγηση για την πνευματικότητα. Υπάρχει μία ισχυρή πεποίθηση ότι ο σκοπός μας εδώ, είναι να αναπτύξουμε το δώρο της 'προθέσεως' και να μάθουμε πως να είμαστε αποτελεσματικοί δημιουργοί. Είμαστε όλοι εδώ για να γίνουμε δημιουργοί. Είμαστε εδώ για να εισβάλλουμε στο διάστημα με ιδέες, με μεγάλες ιδέες. Είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε τη ζωή μας, για να αναγνωρίσουμε τον κβαντικό εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε το χώρο όπου πραγματικά έχουμε επιλογές και όταν κάποιος τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά, τότε λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος φωτίστηκε...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 06, 2008, 11:40:45
Η ανωτέρω εργασία αποτελεί ένα συμπύκνωμα των ιδεών και πληροφοριών που περιέχονται στο πρώτο φίλμ "What the bleep do we know?" και πιστεύω πως θα δώσει σε όλους μας κάποιες νέες ιδέες για το πως ορίζουμε την πραγματικότητα και την ατομικότητά μας αλλά και θα μας δώσει ίσως μερικές ακόμα ιδέες για το πως θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Εύχομαι να "ακουμπήσει" όλους σας έως ένα βαθμό :)

*Σύντομα θα υπάρξει ανάλογη παρουσίαση για το δεύτερο φιλμ "What the bleep do we know? Down the rabbit hole".

Καλημέρα σας και ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ!
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Ιανουαρίου 06, 2008, 18:13:09
 αγαπητε,  ΜΥΣΤΗ,  trithemius...
                          ΑΠΕΡΑΝΤΑ  φωτιστικη, αυτη  η  τοσο   κοπιωδης   εργασια , που  εσυ  εδωσες!!
                                          Ο  ΕΠΙΛΟΓΟΣ  ΤΗΣ   Π Ρ Ε Π Ε Ι    ΝΑ   ΜΕΙΝΕΙ   Π Υ Ρ Α Κ Τ Ω Μ Ε Ν Ο Σ    ΣΤΗΝ   Σ Κ Ε Ψ Η !!!   ΤΟΥ   ΚΑΘ' ΕΝΟΣ.

                                ΑΝ,   ΜΟΥ   ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ,ΝΑ  ΠΩ   ΤΕΣΣΕΡΑ   ΜΕ  ΤΟ  ΤΡΙΑ   ΣΤΟ   κατωφλι!!
                                 
                                        Η   ΜΟΥΣΙ-ΚΗ   ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΕ   ΚΑΙ   ΔΙΧΟΤΟΜΗ   Α Ι Ω Ν  Ε Σ !!!!

                                              TRITHEMIUS.!!   A-KOYΣΕ  με....

                                                                   ειμαστε   οι   ασημαντοι   ΑΝΘΡΩΠΟΙ
                                                                   ειμαστε   οι   βαλσαμωμενοι   ΑΝΘΡΩΠΟΙ
                                                                   Π Ο Υ    σκυβουμε    Ο Λ Ο Ι    μαζι.

                                                                   ΑΧΥΡΑ    γεματο    το   κεφαλι  μας.
                                                                              Α  Λ  Ι  Μ  Ο  Ν  Ο!!!!

                                                                   οι   ΑΝΥΔΡΕΣ   φωνες  μας ,  ΣΑΝ
                                                                   ΨΙΘΥΡΙΖΟΥΜΕ   ολοι    μαζι
                                                                   ειναι    Α Σ Κ Ο Π Ε Σ   και   Σ Ι Γ Α Ν Ε Σ
                                                                   ΣΑΝ    αγερας   σε   γρασιδι   ξεραμενο
                                                                   'Η     ποντικιου    πατημασιες    σε   Γ Υ Α Λ Ι Α   θρυμματισμενα
                                                                     στο    Α Δ Ε Ι Ο   μας     κελαρι΄

                                                                   ΚΕΙΝΟΙ    ΠΟΥ   Δ Ι Α Β Η Κ Α Ν
                                                                   με   ματια   σταθερα,  το    Β Α Σ Ι Λ Ε Ι Ο   το   αλλο!
                                                                            ΜΑΣ     ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ
                                                                           
                                                                           ΑΝ         ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ
                                                                   ΟΧΙ   σαν   χαμενες    Φλογερες   Ψ Υ Χ Ε Σ ,  αλλα  μοναχα
                                                                   ΣΑΝ     ΑΣΗΜΑΝΤΟΥΣ      ανθρωπους
                                                                   σαν      ΒΑΛΣΑΜΩΜΕΝΟΥΣ     ανθρωπους.


                                                                                                                       θ υ μ α σ α ι ,   Μ Υ Σ Τ Η ,   Θ Υ Μ Α Σ Α Ι !!!???
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 06, 2008, 21:28:06
Trithemius

Σήμερα είδα το έργο.  Η περίληψη που έδωσες είναι πάρα πολύ περιεκτική.  Συγχαρητήρια!
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 06, 2008, 21:38:43
Σχετικά πειράματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ αυτού που βλέπει σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με αυτό που θυμάται. Δηλαδή, αν ζητηθεί από έναν άνθρωπο να κοιτάξει πχ ένα μήλο και μετά να κλείσει τα μάτια του και να φέρει αυτό το αντικείμενο στο μυαλό του, ο εγκέφαλος δεν θα μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ της όρασης σε πραγματικό χρόνο και της μνήμης ενός γεγονότος, αντικειμένου κλπ.
Αν όμως κάποιος οραματιστεί κάτι?  Πχ ότι πηγαίνει κάπου ταξίδι?  Ο εγκέφαλος ξέρει τη διαφορά, ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα?
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 06, 2008, 21:52:13
Φίλε Κανένας όλα έχουν να κάνουν με το τι ορίζουμε ως Πραγματικότητα και με το αν τελικά δεχόμαστε την ύπαρξη της Φαντασίας. Συγκεκριμένα, είχαμε αναπτύξει αρκετά το θέμα αυτό εδώ (http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,55.0.html).

Τώρα, για το συγκεκριμένο που ρωτάς, αν ο παρατηρούμενος θεωρεί πως όντως υφίσταται κάτι ως "μη πραγματικό", τότε αν οραματιστεί κάτι, αυτό σαφώς θα ανήκει στη φαντασία του. Το κλειδί στην αναγνώριση του γεγονότος (οραματισμός) και ακολούθως στην αξιολόγησή του ως πραγματικό ή φανταστικό, έχει να κάνει με τη συνείδηση του οραματιστή, ο οποίος εκείνη τη στιγμή επεξεργάζεται ένα γεγονός (όραμα). Ο εγκέφαλος, ως πολυσύνθετο όργανο απλώς αναπαράγει μία εικόνα και σαφώς δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτό που αναπαράγει είναι πραγματικότητα ή φαντασία. Στην ουσία, το αντικείμενο του οραματισμού αξιολογείται από τη συνείδησή μας και στη συνέχεια χαρακτηρίζεται ως πραγματικό (δηλ. συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο) ή ως φανταστικό (δηλ. αποτελεί γέννημα του μυαλού χωρίς να έχει προϋπάρξει εξωτερική πληροφορία).

Βέβαια, αν ρωτήσεις εμένα, θα σου απαντήσω πως δεν υφίσταται η έννοια της φαντασίας, καθώς θεωρώ πως το κάθετί που μπορούμε να αντιληφθούμε και να επεξεργαστούμε με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, είναι πραγματικό. Είτε αυτό λέγεται κρύο νερό που πλένουμε τα χέρια μας, είτε η γεύση του πορτοκαλιού που τρώμε, είτε ένα όραμα κατά τον διαλογισμό κλπ, για εμένα όλα αυτά αποτελούν πραγματικές εκδηλώσεις. Η διαφορά έγκειται στην προέλευση και στην "υφή" των εκδηλώσεων αυτών αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο άνθρωπος βιώνει ένα γεγονός και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πραγματικό. Για εμένα η έννοια της φαντασίας δεν υπάρχει...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 07, 2008, 08:54:08
Παράθεση
Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Γεια σας! Δεν θα έλεγα πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 07, 2008, 10:39:06
Παράθεση
Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Γεια σας! Δεν θα έλεγα πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ...

Αγαπητέ Nikos

Λες ότι το έργο παραπληροφορεί στο συγκεκριμένο θέμα?  Ή ότι συμβαίνουν πολλά περισσότερα?  Ξέρεις να μας πείς?

Εντάξυ.  Και η αύρα αλλάζει, χρωματίζεται και φορτίζεται διαφορετικα ανάλογα με το συναίσθημα.  Αλλά σε βιοχημικό είπεδο, για πιο λόγο αυτή η ανάλυση δεν ισχύει?
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 07, 2008, 13:38:02
ειμαστε   οι   ασημαντοι   ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Όσο ασήμαντοι είμαστε, άλλο τόσο σημαντικοί είμαστε, γιατί είμαστε και τα δύο, γιατί όλες οι αντιθέσεις ενυπάρχουν μέσα μας, και από εμάς εξαρτάται κάθε φορά, ποιον ρόλο θα επιλέξουμε να διαδραματίσουμε.

Και το Σκοτάδι και το Φως ενοικεί μέσα μας, το τι θα εκδηλώσουμε όμως, εξαρτάται από την Ελεύθερη Βούληση μας, την Αυτοπειθαρχία μας, αλλά και την Ψυχική μας Υγεία.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 07, 2008, 13:53:41
Αγαπητέ Trithemius,

ευχαριστούμε για την εργασία σου, πάνω σε ένα καινοτομικό σύγχρονο ντοκιμαντέρ, που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως Ροδοσταυρικό, μια και συνδυάζει την Επιστήμη με την Πνευματικότητα.

Το φιλμ όντως παρουσιάζει τα πιο σημαντικά υπαρξιακά ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου, με τα οποία όμως ειδικά εμείς οι Έλληνες ασχοληθήκαμε πριν 3000 χρόνια τουλάχιστον... και τα περισσότερα από αυτά, οι Αρχαίοι ημών φιλόσοφοι και μύστες έχουν προσεγγίσει αρκετά ικανοποιητικά.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ:
....

Κατανοούμε λοιπόν πως πρέπει απλά να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες, να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και με μεγάλη δόση αυτοελέγχου να βελτιώσουμε την έκφραση και την κατανόηση των όσων χειριζόμαστε στην καθημερινή ζωή μας. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε και ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και άλλα πράγματα που δεν θα με βοηθήσουν σε αυτό. Αλλά δεν υπάρχει καλό και κακό. Δεν υπάρχει τιμωρός Θεός που περιμένει να μας τιμωρήσει επειδή πράξαμε το ένα ή το άλλο.


Στην Αρχαία Ελλάδα, υπήρχε η Νέμεσις η οποία τιμωρούσε την Αλαζονεία.  Δεν υπήρχε τιμωρός Θεός, αλλά ένας Συμπαντικός Νόμος, όπως το "κάρμα", ένας νόμος ανταποδόσεως, στις πράξεις μας, ανάλογα αν ήταν καλές ή κακές.  Είτε δεχόμαστε την ύπαρξη του καλού και του κακού είτε όχι, υπάρχουν σαν έννοιες μέσα στο Σύμπαν, ή στην κοινωνία μας, είτε ως ωφέλιμο ή μη ωφέλιμο, είτε ως ενάρετο ή μη ενάρετο.

Το πρόβλημα και πάλι ανάγεται στο επίπεδο αντίληψης ή ερμηνείας που δίνει ο άνθρωπος ή η κάθε κοινωνία στα φαινόμενα της φύσης στα οποία γίνεται μάρτυρας. Άλλοι κατανοούσαν την "τιμωρία" ως Θεϊκή επίδραση και άλλοι ως νόμο της φύσης. 

Η οδός της επιστήμης και της φιλοσοφίας έχει βοηθήσει τον άνθρωπο να χτίσει υγιέστερα συστήματα πεποιθήσεων και εξήγησης του κόσμου μας, και κατ' επέκταση της ανθρώπινης ζωής.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 07, 2008, 15:32:59
Παράθεση
Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Γεια σας! Δεν θα έλεγα πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ...

Θέλεις να μας αναλύσεις το σκεπτικό σου;
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 07, 2008, 15:42:29
Αγαπητέ Trithemius,

ευχαριστούμε για την εργασία σου, πάνω σε ένα καινοτομικό σύγχρονο ντοκιμαντέρ, που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως Ροδοσταυρικό, μια και συνδυάζει την Επιστήμη με την Πνευματικότητα.

Στην Αρχαία Ελλάδα, υπήρχε η Νέμεσις η οποία τιμωρούσε την Αλαζονεία.  Δεν υπήρχε τιμωρός Θεός, αλλά ένας Συμπαντικός Νόμος, όπως το "κάρμα", ένας νόμος ανταποδόσεως, στις πράξεις μας, ανάλογα αν ήταν καλές ή κακές.  Είτε δεχόμαστε την ύπαρξη του καλού και του κακού είτε όχι, υπάρχουν σαν έννοιες μέσα στο Σύμπαν, ή στην κοινωνία μας, είτε ως ωφέλιμο ή μη ωφέλιμο, είτε ως ενάρετο ή μη ενάρετο.

Αγαπητή Rose, αν και όντως το συγκεκριμένο φιλμ θα μπορούσε να έχει Ροδοσταυρική προσέγγιση, η συνέχειά του (για την οποία θα έχετε ανάλυση συντόμως) είναι αμιγώς Ροδοσταυρικού περιεχομένου, καθώς προσεγγίζει μία σύγχρονη αντίληψη του κόσμου και του ανθρώπου μέσα από έναν άλλο "Ιερό γάμο", το πάντρεμα της επιστήμης με τη θρησκεία... ;)

Όσο για τη Νέμεση, φυσικά θα συμφωνήσω :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 07, 2008, 16:38:40
Αγαπητή Rose, αν και όντως το συγκεκριμένο φιλμ θα μπορούσε να έχει Ροδοσταυρική προσέγγιση, η συνέχειά του (για την οποία θα έχετε ανάλυση συντόμως) είναι αμιγώς Ροδοσταυρικού περιεχομένου, καθώς προσεγγίζει μία σύγχρονη αντίληψη του κόσμου και του ανθρώπου μέσα από έναν άλλο "Ιερό γάμο", το πάντρεμα της επιστήμης με τη θρησκεία... ;)

'Αντε για να δούμε...  :D θα πετύχουμε την κρίσιμη μάζα, να δούμε επιτέλους φως στον πλανήτη Γη?

Είναι απίστευτο, πόσος χρόνος και πόσος κόπος χρειάζεται για να αποδεχτεί το κατεστημένο μιας κοινωνίας κάποιες απλές αλήθειες, και μάλλιστα όταν έχουν ήδη καταγραφεί πριν τόσες εκατοντάδες χρόνια...

Υ.Γ. Μόνο εύχομαι να μην συνδέουν πάλι το Ροδοσταυρικό κίνημα με την Αίγυπτο, γιατί δεν θα το αντέξω άλλο...   >:( Χρειάζεται να εξετάζουμε την εγκυρότητα παντός τύπου εισαγόμενων φιλοσοφιών, μια και κάποιες μυητικές σχολές έχουν συνδέσει το Ροδοσταυρικό κίνημα με διάφορες θρησκειολογίες είτε Χριστιανικές είτε Αιγυπτιακές, το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Το Ροδοσταυρικό κίνημα ήταν και είναι πάντα ένα προοδευτικό φιλοσοφικό - επιστημονικό κίνημα.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 07, 2008, 17:09:04
 ;D ;D ;D

Όχι, δεν μπαίνουν τόσο βαθιά στο ζήτημα. Απλώς το δεύτερο μέρος εν ολίγοις δείχνει πως πλέον τόσο η επιστήμη, όσο και η θρησκεία έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο, εκείνο που και οι δύο πλευρές κατανοούν πως χρειάζονται η μία στοιχεία από την άλλη. Πάντως, το πάντρεμα στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι απλή συμβίωση των δύο πλευρών αλλά μίξη αυτών.

Υπάρχει διαφορά...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 07, 2008, 17:21:19
Πάντως, το πάντρεμα στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι απλή συμβίωση των δύο πλευρών αλλά μίξη αυτών.

Πλάκα πλάκα εξελισσόμαστε βρε παιδιά... Αντε καιρός ήταν...  :D

Υ.Γ. Χθες είδαμε ένα έργο το APOCALYPTO, μία ιστορία για τους "Μάγια" και έφριξα... Πραγματική αποκάλυψη... Τελικά ο άνθρωπος μπορεί να γίνει πολύ "κόλαση" ώρες - ώρες... Αν θέλετε δείτε και το "The Shadow of the Sword", Ιερά εξέταση, βασανιστήρια, αποκεφαλισμοί αιρετικών κτλ... Δυστυχώς αυτό είναι το παρελθόν μας... και αν δεν "εξημερωθεί" ο ζωώδης άνθρωπος θα συνεχίσει και στο μέλλον μας...  
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 07, 2008, 18:10:42
Μερικά σχόλια ακόμα...

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Τα συναισθήματα είναι απλώς η εκδήλωση της ζωής. Χρωματίζουν και κατηγοριοποιούν την αφθονία των εμπειριών μας. Παράλληλα κατανοούμε πως δεν υπάρχουν καλές και κακές εξαρτήσεις αλλά μόνον συγκεκριμένες επιδράσεις στο σώμα μας που τις κατατάσσουμε σε διάφορες κατηγορίες.

....

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα συναισθήματα που παράγονται συστηματικά στον εγκέφαλό μας, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση συγκεκριμένων αλλαγών στο σώμα μας. Γενικότερα, τα ‘θετικά’ συναισθήματα συμβάλλουν στην καλή και αρμονική λειτουργία του σώματός μας, ενώ τα ‘αρνητικά’ συναισθήματα συμβάλλουν στην εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων. Είναι λοιπόν λογικό να ορίζουμε το stress ως την ασθένεια του αιώνα.

Εδώ το φιλμ, παρουσιάζει μία αντίφαση... Τελικά υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα, εφόσον υπάρχουν "θετικά" και "αρνητικά" συναισθήματα?   ;)

Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ:
Σε όλα τα ανωτέρω συμπεράσματα, η κβαντική φυσική προσεγγίζει τη σχέση μας με το σύμπαν μέσα από έναν κόσμο πιθανοτήτων, μέσα από διαδικασίες εύρεσης των πιθανών εξελίξεων των γεγονότων στο σύμπαν κι έρχεται να μας θυμίσει πως όλα είναι ένα, όλα συνδέονται μεταξύ τους και τίποτα δεν ορίζεται αν δεν συσχετιστεί με κάτι συναφές. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η κβαντική φυσική, ορίζει την υπόσταση ενός αντικειμένου ως υπαρκτή αν κι εφόσον αυτό ενταχθεί στη διαδικασία της παρατήρησης.

Η συνείδησή μας επηρεάζει τους άλλους γύρω μας. Επηρεάζει τις υλικές ιδιότητες. Επηρεάζει το μέλλον μας. Συνδημιουργούμε το μέλλον μας, άρα είμαστε πολλά περισσότερα από αυτό που νομίζουμε. Μπορούμε να γίνουμε πολύ περισσότερα ακόμα και πέρα από αυτά. Μπορούμε να επηρεάσουμε το περιβάλλον μας, τους ανθρώπους. Εμείς και τα όσα μας περιβάλλουν δεν είμαστε ξέχωρα. Είμαστε μέλη ενός πράγματος. Συνδεόμαστε με όλα. Δεν είμαστε μόνοι μας.

Η Αρχαία Ελληνική Κοσμοαντίληψη καθώς και η Ροδοσταυρική είναι σύμφωνη με τα ευρήματα της Κβαντικής Φυσικής, μια και πρεσβεύουν την "Πανθεϊστική" αντίληψη και την αλληλεξάρτηση μας με το περιβάλλον μας.  Η Πανθεϊστική αντίληψη, δηλώνει πως η Θεϊκή Ουσία, ενοικεί Παντού και στα Πάντα.   

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η διασύνδεση στο Σύμπαν, ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας και ότι συνδεόμαστε με το Σύμπαν στο βασικό επίπεδό του, μπορούμε να δώσουμε μία καλή εξήγηση για την πνευματικότητα. Υπάρχει μία ισχυρή πεποίθηση ότι ο σκοπός μας εδώ, είναι να αναπτύξουμε το δώρο της 'προθέσεως' και να μάθουμε πως να είμαστε αποτελεσματικοί δημιουργοί. Είμαστε όλοι εδώ για να γίνουμε δημιουργοί. Είμαστε εδώ για να εισβάλλουμε στο διάστημα με ιδέες, με μεγάλες ιδέες. Είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε τη ζωή μας, για να αναγνωρίσουμε τον κβαντικό εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε το χώρο όπου πραγματικά έχουμε επιλογές και όταν κάποιος τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά, τότε λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος φωτίστηκε...

Έτσι ακριβώς... 'Ηρθε ο καιρός να ξαναθυμηθούμε1 τι είναι η "φώτιση"... γιατί αλλιώς θα είναι ένα μακρινό άπιαστο όνειρο... Στην ΑΜΡΑ, το επίπεδο της Φώτισης είναι ο μισός δρόμος, και απλά απομένει το άλλο μισό.  Η επιτέλεση του καθήκοντος του φωτισμένου, προς την κοινωνία του...  ;) Εκεί είναι τα δύσκολα... ή μάλλον τα πιο δύσκολα... Μετά την θεωρία, επέρχεται η πρακτική εξάσκηση.  'Ετσι και αλλιώς, αν "φωτιστούμε" πραγματικά, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε αν δεν επιτελέσουμε το καθήκον μας.

Υ.Γ. Ο φωτισμένος είναι απαραίτητα Ανθρωπιστής... για να μην ξεχνιόμαστε...  :D
1 Η επίγνωση, ότι "ο άνθρωπος είναι ένας εν δυνάμη Θεός", ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων... και δεν αποτελεί καμία νέα αποκάλυψη αλλά καλύτερα "ενθύμηση"...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιανουαρίου 07, 2008, 18:13:55
    Ο άνθρωπος ήταν, αλλά και συνεχίζει να είναι -σήμερα μάλλιστα όσο ποτέ άλλοτε- χωρισμένος (διασπασμένος) σε δύο φαινομενικά ασυμβίβαστα μέρη, το καλό και το κακό.
    
    Ο ψυχολογικός κανόνας λέει ότι, όταν μια εσωτερική κατάσταση δεν συνειδητοποιείται, συμβαίνει εξωτερικά, οπότε η ανθρωπότητα χωρίζεται διαρκώς σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

    Για την κάθε πλευρά βέβαια, η άλλη ενσαρκώνει πάντα το κακό....
    
    Η απέναντι πλευρά -ουσιαστικά- είναι πάντα η εστία προβολής των αρνητισμών μας....
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Ιανουαρίου 07, 2008, 21:20:20
      VITIIS    NEMO   SINE   NASCITUR'",    ΟΡΑΤΙΟΣ!!!          " Χωρις    ελαττωματα   δεν   γεννιεται   ΚΑΝΕΙΣ!!"
                                                     " ALL  THOSE   MAN   HAVE   THEIR    PRICE",    ROMBERT   WALPOLE
                                                                                                                     " ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ   ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ"    ΠΡΩΘ.   ΑΓΓΛΙΑΣ 1680
                                      ....φευ'  φευ',  φρονει'ν   ως   δεινο'ν  ε'νθα  μη  τε'λη
                                           λυ'ει  φρονου'ντι. ταυ'τα   γαρ  καλω'ς   εγω'
                                           ειδω'ς    διω'λεσ `   ου  γαρ   αν   δευ'ρ`  ικομην....   
                                                                                                         ΣΟΦΟΚΛΗΣ

                                           " ΑΛΟΙΜΟΝΟ!  ποσο   ολεθριο   δωρο   ειναι   η   ΓΝΩΣΗ  οταν
                                            δεν   ωφελει   σε  τιποτε   αυτον  που  την   κατεχει!
                                            Ολα   αυτα   που   γνωριζα   τα   λησμονησα!
                                                  Αλλοιως   δεν   θα   ερχομουν   Ε Δ Ω !!"      οιδιπους   τυραννος.....

             
                           " ΤΟΤΕ    ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ   Α Υ Τ Ο Ν     Ο     ΔΙΑΒΟΛΟΣ    ΕΙΣ    ΤΗΝ    Α Γ Ι Α Ν     ΠΟΛΙΝ,
                              ΚΑΙ      ΙΣΤΗΣΙΝ            Α Υ Τ Ο Ν     Ε Π Ι      ΤΟ    ΠΤΕΡΥΓΙΟΝ     Τ Ο Υ      Ι Ε Ρ Ο Υ ,
                                                                Λ Ε Γ Ε Ι        Α Υ Τ Ω΄
                             
                                                   ΕΙ    ΥΙΟΣ    ΕΙ     ΤΟΥ     ΘΕΟΥ,
                                ΒΑΛΕ    ΣΕ ΑΥΤΟΝ    ΚΑΤΩ,    ΓΕΓΡΑΠΤΑΙ    ΓΑΡ    ΟΤΙ    ΤΟΙΣ    ΑΓΓΕΛΟΙΣ  ΑΥΤΟΥ 
                                                      Ε Ν Τ Ε Λ Ε Ι Τ Α Ι      ΠΕΡΙ   ΣΟΥ,
                                      ΚΑΙ     ΕΠΙ    ΧΕΙΡΩΝ     ΑΡΟΥΣΙ ΣΕ,    ΜΗΠΟΤΕ     ΠΡΟΣΚΟΨΕΙΣ     ΠΡΟΣ   
                                            Λ  Ι  Θ  Ο  Ν      ΤΟΝ     ΠΟΔΑ  ΣΟΥ"
                                                                                                      ΜΑΤΘΑΙΟΣ.


                                     "ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ,    ΣΤΟ   ΒΑΡΑΘΡΟ    ΤΗΣ    ΕΚΑΤΗΣ.
                                                          Ε Δ Ω ,      ΤΑ     Π  Α Θ Η      ΠΟΥ   ΥΠΕΘΑΛΨΕΣ   
                                                                                  Ε Ι Ν Α Ι
                                                           ΖΩΝΤΑΝΕΣ       ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ!!

                                                     ΤΟ    ΚΤΗΝΟΣ    ΠΟΥ   ΑΝΕΘΡΕΨΕΣ    ΣΕ   Δ Ι Α Λ Ε Γ Ε Ι     ΓΙΑ
                                                                                Λ Ε Ι Α     ΤΟΥ!!

                                            ΟΥΑΙ!!   ΟΥΑΙ!!   ΟΥΑΙ!!    ΣΤΟΥΣ      ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΣ,
                                                                                ΣΤΟΥΣ       ΣΚΛΗΡΟΥΣ,
                                                                                ΣΤΟΥΣ      ΑΣΕΛΓΕΙΣ,
                                                                                ΣΤΟΥΣ      ΚΑΚΟΥΣ,
                                                                                ΣΤΟΥΣ      ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ,
                                                                       ΚΑΙ     ΣΤΟΥΣ      ΨΕΥΤΕΣ!!!

                                             Φ Υ Λ Α Χ Θ Ε Ι Τ Ε !!!       ΑΠΟ    ΤΑ    Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Η Μ Α Τ Α     ΣΑΣ!!!"
                                                                                                                                                    ενας ,   ΙΕΡΟΥΡΓΟΣ , απο   την   Ελευσινα!!

            Θυμασαι,  Ο Ρ Φ Ε Α ,   θυμασαι???
                                                                                                       
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 08, 2008, 16:04:52
Παράθεση
Έτσι, ο θυμός, ο φθόνος, το μίσος, η συμπόνοια, η αγάπη κλπ, ως συναισθήματα ξεκινούν με τη διαδικασία της σκέψης στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και μετατρέπονται στο ανάλογο συναίσθημα (πεπτίδια) στον υποθάλαμο.

Γεια σας! Δεν θα έλεγα πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ...

Θέλεις να μας αναλύσεις το σκεπτικό σου;

Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης (περιορισμένος χρόνος  :) )

Σκέφτομαι πως αν τα συναισθήματα ξεκινούν με την διαδικασία της σκέψης, τότε ουσιαστικά καταργείται ένα από τα βασικά κέντρα του ανθρώπου, το συναισθηματικό, κέντρο που σύμφωνα με πολλές αρχαίες διδασκαλίες είναι αυτόνομο και αυτεξούσιο. Αν δηλαδή κάποιο συναίσθημα βασίζεται σε μια νοητική διαδικασία, τότε υπεύθυνο κέντρο γι' αυτήν την διαδικασία θα είναι το νοητικό κέντρο. Για τον λόγο αυτόν, δεν νομίζω πως συμβαίνει αυτό που αναφέρεται στο κείμενο. Σύμφωνα με πολλές ανατολικές διδασκαλίες τα βασικά κέντρα του ανθρώπου είναι 3 : το νοητικό, το συναισθηματικό και το κινητικό κέντρο, κέντρα που συνεργάζονται και λειτουργούν αρμονικά σε έναν άνθρωπο με υψηλό συνειδησιακό επίπεδο.

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 08, 2008, 16:20:51
Παράθεση
Τελικά υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα, εφόσον υπάρχουν "θετικά" και "αρνητικά" συναισθήματα?

Επίσης θα ήθελα να προσθέσω (κάνοντας έναν συσχετισμό με την κβαντική θεωρία) πως ο λεγόμενος "κβαντικός εαυτός" είναι στην ουσία μια ποσότητα ενέργειας. Σύμφωνα με την φυσική επιστήμη το λεγόμενο κβάντο είναι μια ποσότητα ενέργειας ή αλλιώς ένα πακέτο ενέργειας. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά μιας ενεργειακής ποσότητας (π.χ ενός ηλεκτρικού φορτίου), ο "κβαντικός εαυτός" μπορεί να παρουσιάζεται ως ένα σύνολο  θετικών ή αρνητικών συμπεριφορών και συναισθημάτων.

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 08, 2008, 17:09:55
Σκέφτομαι πως αν τα συναισθήματα ξεκινούν με την διαδικασία της σκέψης, τότε ουσιαστικά καταργείται ένα από τα βασικά κέντρα του ανθρώπου, το συναισθηματικό, κέντρο που σύμφωνα με πολλές αρχαίες διδασκαλίες είναι αυτόνομο και αυτεξούσιο. Αν δηλαδή κάποιο συναίσθημα βασίζεται σε μια νοητική διαδικασία, τότε υπεύθυνο κέντρο γι' αυτήν την διαδικασία θα είναι το νοητικό κέντρο. Για τον λόγο αυτόν, δεν νομίζω πως συμβαίνει αυτό που αναφέρεται στο κείμενο. Σύμφωνα με πολλές ανατολικές διδασκαλίες τα βασικά κέντρα του ανθρώπου είναι 3 : το νοητικό, το συναισθηματικό και το κινητικό κέντρο, κέντρα που συνεργάζονται και λειτουργούν αρμονικά σε έναν άνθρωπο με υψηλό συνειδησιακό επίπεδο.
Κινητικό εννοείς το σώμα?  Αν ΝΑΙ, συμφωνώ.

Οι σκέψεις σίγουρα επιρεάζουνε το συναίσθημα.  Χωρίς να είμαι σίγουρος αν μπορούνε να το ελέγχουνε 100%.  Δε έχω τεκμηριωμένα παραδείγματα.  Αλλά αν προκαλείς θετικές σκέψεις, δε καταλαμβάνεσαι και από θετικά συναισθήματα?  Και το αντίστροφο?

Κάπουτε που διάβαζα για τη γλώσσα του σώματος.  Όλοι ξέρουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούνε αρνητική στάση στο σώμα (σταυρωμένα χέρια/πόδια, καμπούριασμα κτλ).  Αυτό όμως που λίγοι ξέρουνε είναι ότι η συνειδητή αλλαγή στη στάση του σώματος μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας, το συναίσθημα.  Δηλαδή, αν κάποιος που είναι μελαγχολικός προσπαθήσει να ισιώσει το σώμα του, να ξεσταρώσει τα χέρια, να χαμογελάσει κτλ, τότε θα επιρεάσει θετικά τα συναισθήματά του.

Άρα Νόηση, Συναίσθημα, Σώμα αλληλοεπιρεάζοντε.

Επίσης, αυτή είναι και η ιεραρχά τους.  Σε έναν εξελιγμένο άνθρωπο, είναι θεμιτό η Νόηση να ελέγχει το συναίσθημα.  Δηλαδή να επιλέγει ποιές σκέψεις θα έχει ώστε ουσιαστικά να επιλέγει και τα συναισθήματά του.  Το αντίστροφο θα ήτανε καταστροφικό.  Ένας ψυχοπαθής που ανάλογα με τυχαία συναισθήματα θα διαμόρφωνε τις σκέψεις και πράξεις του.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Ιανουαρίου 08, 2008, 20:58:35
αγαπητε,  nikos,σε   χαιρετω!!  μου   επιτρεπεις.. να  πω ??
             
              Ο   ΚΒΑΝΤΙΚΟΣ   ΕΑΥΤΟΣ,  δεν   ειναι   ενεργεια!!   Ο  ορος   ΕΝΕΡΓΕΙΑ  ανηκει  στην   ΚΛΑΣΙΚΗ   ΦΥΣΙΚΗ .
   Η   ΚΒΑΝΤΙΚΗ   ΘΕΩΡΙΑ   σαν   ΘΕΩΡΙΑ!   Υ Π Ο Θ Ε Τ Ε Ι   την  ΥΠΑΡΞΗ   ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  αλλα    ΤΙ   Μ Ο Ρ Φ Η Σ ??
              Η  ηλεκτρικη   ενεργεια   ΕΙΝΑΙ   Μ Ο Ρ Φ Η   ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ    Σ Ω Μ Α Τ Ι Δ Ι Ω Ν -ΑΤΟΜΩΝ-ΜΟΡΙΩΝ,
              υπο  την  προυποθεση   της   ΥΠΑΡΞΗΣ    Π Ε Δ Ι Ο Υ -ΧΩΡΟΥ  ΜΕ   ΤΕΤΟΙΑ   ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!!

   ΑΣ,  μην  ξεχνουμε,  και  την  ΥΠΑΡΞΗ   ΤΩΝ   ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ  η'   ηλεκτροδυναμικων   Π Ε Δ Ι Ω Ν !
   ΑΣ,  μην  ξεχνουμε   και  την   ΥΠΑΡΞΗ  ΤΩΝ   πυρινικων,  ασθενων και  ισχυρων   δυναμεων!!
              ΤΟ   ΚΒΑΝΤΟ   ΣΑΝ   ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ   η   ΣΑΝ    ΚΥΜΑ  ΕΧΕΙ   ΤΗΝ   Σ Υ Μ Π Ε Ρ Ι Φ Ο Ρ Α    της    Π Ε Σ Τ Ρ Ο Φ Α Σ !!
                     παει    ΑΝΤΙΘΕΤΑ   ΣΤΗΝ   ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ   ΤΗΣ   ΚΛΑΣΙΚΗΣ   ΦΥΣΙΚΗΣ   που   εμεις    θεσαμε!!
         αποφασιζει   μονο  του  ,  μεχρι   τωρα,  ΠΩΣ,  ΑΥΤΟ   ΘΕΛΕΙ   ΝΑ  ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ!!!

        ΑΣ,   δεχτουμε  ο,τι   μεχρι   τωρα   μας  Δ Ε Ι Χ Ν Ε Ι ,   τον,την   ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ   Ε Χ Ε Ι !!

      ΕΠΕΤΡΕΨΕ  ΜΟΥ,  ΛΟΙΠΟΝ ,  ΝΑ  ΚΑΝΩ  ΜΙΑ   ΑΛΛΗ   Ε Ι Κ Ο Ν Ο Γ Ρ Α Φ Η Σ Η   ΠΕΡΑΝ    ΤΗΣ   ΔΙΚΗ  ΣΟΥ!!

      ΟΙ   ΣΚΕΨΕΙΣ  Μ Α Σ ,  ΜΑΣ   ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ    Ν Ο Η Τ Ι Κ Α,   ΤΗΝ   ΕΠΙΔΡΑΣΗ   ΤΩΝ   Δ Ι Α Φ Ο Ρ Ω Ν    Ε Ξ Ω Τ Ε Ρ Ι Κ Ω Ν   
                      --ε σ ω τ ε ρ ι κ ω ν     Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Ω Ν .

       ΣΤΟΙΧΕΙΑ,   ΝΟΟΥΝΤΑΙ,   1)  ΤΟ    ΦΥΣΙΚΟ    ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ   ΚΑΙ  2)  ΤΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ   ΜΑΣ  ( αγνωστο,   μεχρι  τωρα!!)

            ΟΙ  ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ,  λοιπον,   Γ Ε Ν Ν Ο Υ Ν    σκεψεις!
            ΟΙ  σκεψεις   ομως,   Γ Ε Ν Ν Ο Υ Ν    τα    Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α Τ Α !! Η  ΕΠΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ   ΕΠΙΔΡΑΣΗ  Γ Ε Ν Ν Α  κατευθειαν  ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ!!
                      το  ιδιο   και  οταν   η  Ε ΝΤ Α ΣΗ    της    ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ   ειναι   στην   μεγιστη  μορφη  της ,  δηλ.   ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ!!
            ΤΑ   ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ,   Γ Ε Ν Ν Ο Υ Ν   ΤΙΣ   Α Ν Τ Ι Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ   της   μορφης  μας  δηλ.   του  ΣΩΜΑΤΟΣ!!
             ΟΙ   ΕΠΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ    Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ    γεννουν   κατευθειαν  τις   ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ,  ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΩΝΤΑΣ   το   συναισθημα!!
                           

                   το   ΘΕΤΙΚΟ  η   ΑΡΝΗΤΙΚΟ   ΣΕ   ΤΕΤΟΙΟΥΣ   ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ   απλα,   Δ Ε Ν   ισχυει!!
             το   θετικο   η   αρνητικο  της   ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ  -  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ,   ΠΟΙΟΣ    Χ Ω Ρ Ο Σ    το   ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ???

                        ΤΙ   ΕΙΝΑΙ   ΚΕΝΤΡΟ?      ΚΑΙ   ΤΙ....   Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α !!??

                                                                                                  ΣΥΝΕΧΕΙΑ   ΜΕΤΑ   ΑΠΟ   ΑΠΑΝΤΗΣΗ!! 
           
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Ιανουαρίου 08, 2008, 22:12:43
ΧΡΥΣΟ  ΡΟΔΟ, με τις  τοσες  ευαισθησιες ... ΣΥΜΠΑΘΑ  ΜΕ!!  777,  συμπαθα  με,
                               
                    ΓΝΩΡΙΖΩ, ΟΤΙ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ   πως  ο  χρονος   ειναι  ΠΑΝΤΑ   χρονος
                                  και   ο  τοπος  ειναι   παντα   μονο    ΤΟΠΟΣ
                                 και  ο,τι  ειναι  τωρινο  ειναι  τωρινο  για  μια  φορα  ΜΟΝΟ
                                 ΚΑΙ   μονο  για  ΕΝΑΝ  τοπο

                    ΧΑΙΡΟΜΑΙ, που  τα  πραγματα  ΕΙΝΑΙ  οπως  ΕΙΝΑΙ  και
                                 ΑΠΑΡΝΟΥΜΕ  την   ευλογημενη   μορφη
                                 κι'  ΑΠΑΡΝΟΥΜΕ   την  φωνη
                    ΔΙΟΤΙ, ΔΕΝ  ΜΠΟΡΩ  ΝΑ  ΕΛΠΙΖΩ  ΝΑ  ΓΥΡΙΣΩ  ΠΑΛΙ

                    ΧΑΙΡΟΜΑΙ,εχοντας   να  οικοδομησω   ΚΑΤΙ
                                  ΠΑΝΩ  στ'  οποιο   να  χαιρομαι

                    ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ,  να'χει   ελεος   επανω  μας
                                        ωστε   να   μπορω  να   ΛΗΣΜΟΝΗΣΩ
                                        ΑΥΤΑ  που  συζητω  με  τον  ΕΑΥΤΟ  ΜΟΥ
                                        τοσο   πολυ
                     ΔΙΟΤΙ, ΔΕΝ   ΕΛΠΙΖΩ  ΝΑ  ΓΥΡΙΣΩ  ΠΑΛΙ

                                        ας  αποκριθουν  ΑΥΤΕΣ  οι  λεξεις
                                        για  ο,τι  εγινε,  να  μην  γινει  ΠΑΛΙ
                             ΜΗΠΩΣ, η  κριση  δεν  ειναι  τοσο   βαρια
                      ΔΙΟΤΙ, ΔΕΝ  ΕΛΠΙΖΩ  ΝΑ  ΓΥΡΙΣΩ.

                       
                      ΡΟΔΟ   της   μνημης
                      ΡΟΔΟ   της   λησμονιας
                      το  ενα  και  μονο   ΡΟΔΟ
                      ΤΟ  ΠΙΟ   μεγαλο   βασανο
                      της  πιο   μεγαλης   ΑΓΑΠΗΣ
                      ΑΓΑΠΗΣ   ανεκπληρωτης
                      ΤΕΛΟΣ   του   ατελειωτου
                      ταξειδιου   στο  ΜΗ   ΤΕΛΟΣ
                      ΛΟΓΟΣ   διχως   λεξη  και
                      ΛΕΞΗ    του  μη   λογου
            α υ τ η    ΕΙΝΑΙ   η  γη,  α υ τ η  η   κληρονομια  μας
                 ΔΕΝ   ΘΑ   ΓΥΡΙΣΩ .

                                                     ΣΩΣΕ  ΤΟ   ΟΝΕΙΡΟ ,  ROZE  ,   ΣΩΣΕ   ΤΟΝ   Χ Ρ Ο Ν Ο !!     σωσε  εμας  ολους ,
                                                                                                                           

                      ΑΥΤΟΣ   ειναι   ο   τροπος    που  ο  ΚΟΣΜΟΣ  μας   τελειωνει
                      Ο Χ Ι    μ'  ενα   παταγο,  Ο Χ Ι   
                                  αλλα
                       μ'   εναν    Λ Υ Γ Μ Ο !.
                       θα   γυρισω  ,  ναι   θα  γυρισω

                                                                                                                         λαθος  ΕΙΜΑΙ  ενα   λαθος....
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιανουαρίου 09, 2008, 15:05:27
     

                                     "ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ,    ΣΤΟ   ΒΑΡΑΘΡΟ    ΤΗΣ    ΕΚΑΤΗΣ.
                                                          Ε Δ Ω ,      ΤΑ     Π  Α Θ Η      ΠΟΥ   ΥΠΕΘΑΛΨΕΣ   
                                                                                  Ε Ι Ν Α Ι
                                                           ΖΩΝΤΑΝΕΣ       ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ!!

                                                                                                                                                          

    Αληθεύει !!!!

    Ζούμε στον Άδη. Αυτός ο κόσμος είναι ο Άδης. Εδώ αντιμετωπίζουμε τους δαίμονές του, τα πάθη μας....

    Ζούμε στα ....Τ ά ρ τ α ρ α !!!!

Υ.Γ.: Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις και μύθους, ο κόσμος ολάκερος ωχειται (κουβαλιέται) από μία τεράστια χελώνα. Ο κόσμος ο δικός μας, ο κόσμος που ζούμε, τα ΤΑΡΤΑΡΑ.... Γιαυτό και η χελώνα αποκαλείται και ΤΑΡΤΑΡΟΥΧΟΣ. Και με αυτό το όνομα την αποκαλούσαν οι Λατίνοι και αυτό το όνομα έμελλε να περιγράφει την συμπαθέστατη χελώνα μέχρι τις μέρες μας στις γλώσσες της Ευρώπης. ΤΑΡΤΑΡΟΥΧΑ - ΤΑΡΤΑΡΟΥΓΑ....
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 09, 2008, 15:37:55
ΣΩΣΕ  ΤΟ   ΟΝΕΙΡΟ ,  ROZE  ,   ΣΩΣΕ   ΤΟΝ   Χ Ρ Ο Ν Ο !! 

Αγαπητέ Suida,

το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να γίνουμε πιο "ανθρώπινοι", να γίνει ο κόσμος μας πιο "ανθρώπινος", πιο ενάρετος, πιο αγνός. Δεν υπάρχει άλλη λύση, από το να εκπαιδευτούμε στην "ανθρωπιά"... Χρειάζεται να θεραπεύσουμε το πληγωμένο θηρίο μέσα μας, που λυσσασμένα αδιάκοπα αναζητά τον θάνατο...

Ποιος μας φταιει? Εμείς κάναμε κόλαση την ζωή μας... ΕΜΕΙΣ...
Ήρθε ο καιρός, να σηκώσουμε το βάρος του σταυρού της κόλασής μας, και να ελευθερώσουμε τις ψυχές μας, να οδηγήσουμε τους εαυτούς μας, σε έναν Επίγειο Παράδεισο...

Φ Υ Λ Α Χ Θ Ε Ι Τ Ε !!!     ΑΠΟ    ΤΑ    Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Η Μ Α Τ Α  ΣΑΣ!!!"

Όποιος αφουγκράζεται το συλλογικό ασυνείδητο, ακούει ΠΑΝΤΑ το ίδιο λυπητερό εμβατήριο... την ΙΔΙΑ ανάγκη της ψυχικής απελευθέρωσης από την σκλαβιά των δημιουργημάτων μας...

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Λοιπόν έλα, στη μηχανή ανέβα,
πάμε Χαβάη με μία ρόδα.

(Η ΙΔΙΑ ΑΝΑΓΚΗ) ;)

Αν είσαι σπίτι τότε ετοιμάσου για Χαβάη,
πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει,
μόνο μη κάτσουμε άλλο σπίτι.

Αν είσαι σπίτι τότε ετοιμάσου για Χαβάη,
πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει,
μόνο μη μείνουμε άλλο σπίτι.

(ΚΟΛΑΣΗ) :'(

Τρέξιμο λογαριασμοί και δουλειά,
άγχος, ακρίβεια, χρέη, δανεικά,
πάντοτε συνωστισμός μεσ΄ το τραμ,
και πάντα εκεί το κινητό χτυπά,
να μαγειρέψεις το πρωί,
ν΄ απλώσεις ότι έχει πλυθεί,
να σιδερώσεις, να μαζέψεις, να σκουπίσεις πριν να΄ ρθει,
μετά να πάμε στη λαϊκή κι έπειτα ΟΤΕ, νερό, ΔΕΗ,
για να πληρώσω, give me a break!!!!

Αν είσαι σπίτι τότε ετοιμάσου για Χαβάη,
πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει,
μόνο μη κάτσουμε άλλο σπίτι.

Αν είσαι σπίτι τότε ετοιμάσου για Χαβάη,
πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει,
μόνο μη μείνουμε άλλο σπίτι.

(ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ) :D

Θέλω βόλτες, ταξίδια, γλυκά, φαγητά,
να ξαπλώσουμε μπρούμυτα στην αμμουδιά,
θέλω στην παραλία ν΄ ανάψω φωτιά,
κολύμπι ωρών στα ρηχά ή στα βαθιά,
θέλω να μαυρίσω και να μείνω έτσι πάντα,
με τον Enrique Iglesias να χορέψω la banda
ν΄ αρπάξω το μικρόφωνο από μία μπάντα,
και να φωνάξω Θεέ μου αμήν!

Λοιπόν έλα στη μηχανή ανέβα,
πάμε Χαβάη με μία ρόδα.

Πήρα θαλάσσιο στρώμα δυο τρία μαγιό ακόμα,
μπρατσάκια και πετσέτες μ΄ ωραίο χρώμα,
άμα θες έχω και βατραχοπέδιλα ακόμα,
με 30 δείκτη προστασίας κρέμα για το σώμα,
δε ξέρω ακριβώς τι άλλο θα πρέπει να πάρω,
αφού έμεινα μ΄ άδεια τσέπη,
σταματώ και στη τράπεζα να δω αν έχει λεφτά,
μα ξέχασα το pin.

Θωμά είσαι σπίτι?? Γιατί σε παίρνω και μιλάει!!
αν τελικά θα πάμε στη Χαβάη,
τότε πάρε λεφτά απ΄ το σπίτι!!

Ναι, Θωμά είσαι σπίτι?? Γιατί σε παίρνω και μιλάει!!
αν τελικά θα πάμε στη Χαβάη,
πάρε κι’ εσύ λεφτά απ΄ το σπίτι!!

ΑΥΤΟΣ   ειναι   ο   τροπος    που  ο  ΚΟΣΜΟΣ  μας   τελειωνει
                      Ο Χ Ι    μ'  ενα   παταγο,  Ο Χ Ι   
                                  αλλα
                       μ'   εναν    Λ Υ Γ Μ Ο !.
                       θα   γυρισω  ,  ναι   θα  γυρισω

Τίποτα δεν τελειώνει... 'Ολοι εδώ ξαναγυρίζουμε, γιατί απλά μας αρέσει η ΖΩΗ, γιατί απλά έχουμε χρέος να πούμε τι είδαμε...

I N R I - Igne Natura Renovatur Integra - Η Φύση αναγεννάται δια του πυρός,
I N R I - Intra Nobis Regnum Iovis - Το βασίλειο του Θεού είναι μέσα μας,
I N R I - Insignia Naturae Ratio Illustrat - Ο Λόγος φωτίζει τα σύμβολα της φύσης,
I N R I - Inter Nos Regnat Indulgentia - Μεταξύ μας, βασιλεύει η Καλοσύνη.

γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε η ΕΞΕΛΙΞΗ...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 09, 2008, 17:08:26
Σύμφωνα με πολλές ανατολικές διδασκαλίες τα βασικά κέντρα του ανθρώπου είναι 3 : το νοητικό, το συναισθηματικό και το κινητικό κέντρο, κέντρα που συνεργάζονται και λειτουργούν αρμονικά σε έναν άνθρωπο με υψηλό συνειδησιακό επίπεδο.

Αγαπητέ Νίκο,

σύμφωνα με την Δυτική Παράδοση - Ροδοσταυρική, η εκδήλωση της Θεότητας είναι Τετραπλή,

Πνεύμα - Νόηση - Συναίσθημα - Ένστικτο

(όπως και τα περισσότερα ονόματα που δηλώνουν "Θεός" αποτελούνται από 4 γράμματα).

Τα παραπάνω "κέντρα" είναι συγκοινωνούντα δοχεία, δηλαδή ένα ερέθισμα μπορεί να ξεκινήσει από οποιοδήποτε κέντρο και να επηρεάσει τα υπόλοιπα.

Έτσι μπορεί ένα ερέθισμα να ξεκινήσει από την νόηση και να δημιουργήσει ένα συναίσθημα, μπορεί όμως επίσης να γεννηθεί ένα συναίσθημα και να δημιουργήσει μία σκέψη, γεγονός που εξακριβώνεται εύκολα με την αυτοπαρατήρηση...

Η αποκάλυψη όμως πως "οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας", μας οδηγεί στην αυτοκυριαρχία του ψυχισμού μας, και επομένως στη συνειδησιακή μας ελευθερία.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 09, 2008, 21:53:51
Αγαπητή Rose_777:

Παράθεση
Εδώ το φιλμ, παρουσιάζει μία αντίφαση... Τελικά υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα, εφόσον υπάρχουν "θετικά" και "αρνητικά" συναισθήματα?

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον "χρωματισμό" διαφόρων εννοιών, γι' αυτον ακριβώς τον λόγο έβαλα τους όρους αυτούς σε εισαγωγικά ;)

Γενικότερα το φιλμ απορρίπτει το δίπολο καλό-κακό με την έννοια που το γνωρίζουμε και ενστερνίζεται το δίπολο θετικό-αρνητικό το οποίο καλύπτει καλύτερα το θέμα. Το θετικό-αρνητικό έχει να κάνει (όπως ήδη έχω αναφέρει στην παρουσίαση) με σκέψεις και πράξεις που μας βοηθάνε να εξελιχθούμε ή δεν μας βοηθάνε να εξελιχθούμε. Η απόλυτη ταύτιση καλό-κακό = θετικό-αρνητικό δεν μπορεί να ισχύει γιατί υπάρχει περίπτωση μία καλή πράξη τελικά να έχει για εμάς αρνητικά αποτελέσματα και να μην μας βοηθήσει να εξελιχθούμε. Ξέρω πως θα μου θυμίσεις τον νόμο του Κάρμα αλλά θέλω απλά να επισημάνω πως στο συγκεκριμένο φιλμ επιχειρείται μία "απεμπλοκή" του γνωστού διπόλου καλό-κακό από τη ζωή των ανθρώπων και προωθείται η προσέγγιση του θετικού προς την εξέλιξή μας και του αρνητικού προς αυτή.

Παράθεση
Η Αρχαία Ελληνική Κοσμοαντίληψη καθώς και η Ροδοσταυρική είναι σύμφωνη με τα ευρήματα της Κβαντικής Φυσικής, μια και πρεσβεύουν την "Πανθεϊστική" αντίληψη και την αλληλεξάρτηση μας με το περιβάλλον μας.  Η Πανθεϊστική αντίληψη, δηλώνει πως η Θεϊκή Ουσία, ενοικεί Παντού και στα Πάντα.

Δεν νομίζω πως η κβαντική φυσική προάγει κάποιο θεϊστικό μοντέλο, απλώς μας αποκαλύπτει πως πραγματικά ισχύει το Εν το Παν! Πάντως στα περί πανθεϊσμού, αν αναφέρεσαι στην κοσμοθέαση των Ορφικών θα συμφωνήσω, όμως στην αρχαία Ελλάδα θεωρώ πως επικρατούσε ο πολυθεϊσμός που ως προσέγγιση του θείου διαφέρει από τον πανθείσμό (σύμπαν=θεός) ή ακόμα υπήρχε και η προσέγγιση του Ηράκλειτου με τον πανενθεϊσμό (ο θεός ενυπάρχει σε όλο το σύμπαν αλλά επεκτείνεται και πέραν αυτού).

Παράθεση
Ο φωτισμένος είναι απαραίτητα Ανθρωπιστής... για να μην ξεχνιόμαστε... :D

Σωστό αλλά ο ανθρωπιστής δεν είναι απαραίτητα φωτισμένος... για να μην ξεχνιόμαστε... :D

Παράθεση
Η αποκάλυψη όμως πως "οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας", μας οδηγεί στην αυτοκυριαρχία του ψυχισμού μας, και επομένως στη συνειδησιακή μας ελευθερία.

Σωστό και κάτι περισσότερο: αυτή η συσχέτιση μας αποκαλύπτει πως το κλειδί της αυτοΐασης (ψυχικής και σωματικής) είναι η ελεγχόμενη παραγωγή και κατευθυντικότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Αν πραγματικά μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το κατάλληλο σύμπλεγμα σκέψεων και συναισθημάτων, κατ' ουσίαν θα "επανακαλωδιώσουμε" τον εγκέφαλό μας και θα έχουμε βρει τον τρόπο να θεραπέυσουμε και να θεραπευτούμε από ψυχικές και σωματικές παθήσεις. Όπως η φύση (μακρόκοσμος) παράγει η ίδια τις μεθόδους και τους τρόπους να θεραπεύεται και να επανακάμπτει, έτσι και ο άνθρωπος (μικρόκοσμος) έχει παρόμοιες δυνατότητες ;)

Παράθεση
Ποιος μας φταιει? Εμείς κάναμε κόλαση την ζωή μας... ΕΜΕΙΣ...

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ευχάριστα αλλά περισσότερο δυσάρεστα γεγονότα προέρχονται από τρίτες αιτίες και όχι από εμάς τους ίδιους. Όμως ήδη είναι γνωστό το αντίδοτο στο δηλητήριο της ζωής μας: Η συστηματική κι έντονη παραγωγή θετικών σκέψεων και συναισθημάτων (περισσότερα επ' αυτού στο... "Μυστικό" ;))

Ένας θετικός οραματισμός τη μέρα κάνει τις δυστυχίες μας πέρα :D
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 10, 2008, 09:06:26
Παράθεση
Ζούμε στον Άδη. Αυτός ο κόσμος είναι ο Άδης. Εδώ αντιμετωπίζουμε τους δαίμονές του, τα πάθη μας....

Ζούμε στα ....Τ ά ρ τ α ρ α !!!!

Δεν διαφωνώ στα περισσότερα που γράφτηκαν, αλλά αυτές οι πιο πάνω δηλώσεις μου φαίνονται κάπως υπερβολικές ...  ::)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 10, 2008, 12:02:26
Σωστό και κάτι περισσότερο: αυτή η συσχέτιση μας αποκαλύπτει πως το κλειδί της αυτοΐασης (ψυχικής και σωματικής) είναι η ελεγχόμενη παραγωγή και κατευθυντικότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Αν πραγματικά μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το κατάλληλο σύμπλεγμα σκέψεων και συναισθημάτων, κατ' ουσίαν θα "επανακαλωδιώσουμε" τον εγκέφαλό μας και θα έχουμε βρει τον τρόπο να θεραπέυσουμε και να θεραπευτούμε από ψυχικές και σωματικές παθήσεις.
Αυτό μήπως υπονοεί ότι είμαστε άρρωστοι ψυχικά?  Κλινικά πως λέγεται αυτό?  Ψυχοπάθεια? 

Χμ.......  Τι μου θυμίζει αυτό.......
http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,488.0.html
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 10, 2008, 12:11:39
Ζούμε στον Άδη. Αυτός ο κόσμος είναι ο Άδης. Εδώ αντιμετωπίζουμε τους δαίμονές του, τα πάθη μας....

Ζούμε στα ....Τ ά ρ τ α ρ α !!!!

Δεν διαφωνώ στα περισσότερα που γράφτηκαν, αλλά αυτές οι πιο πάνω δηλώσεις μου φαίνονται κάπως υπερβολικές ...  ::)
Μάλον ο Ορφέας μιλάει με βάση την Καμπάλα.  Ο κάθε άνθρωπος ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στο δικό του στάδιο εξέλιξης.  Άρα και όλος ο κόσμος βρίσκεται σε κάποιο στάδιο εξέλιξης που αντιστοιχεί στο μέσο όρο εξέλιξης των ψυχών αυτή τη στιγμή.  Λογικό δεν είναι αν όλοι είμαστε ψυχικά άρρωστοι τώρα, ο κόσμος σα σύνολο να χαρακτηρίζεται σαν "Τάρταρα"?

Υ.Γ.: Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις και μύθους, ο κόσμος ολάκερος ωχειται (κουβαλιέται) από μία τεράστια χελώνα. Ο κόσμος ο δικός μας, ο κόσμος που ζούμε, τα ΤΑΡΤΑΡΑ.... Γιαυτό και η χελώνα αποκαλείται και ΤΑΡΤΑΡΟΥΧΟΣ. Και με αυτό το όνομα την αποκαλούσαν οι Λατίνοι και αυτό το όνομα έμελλε να περιγράφει την συμπαθέστατη χελώνα μέχρι τις μέρες μας στις γλώσσες της Ευρώπης. ΤΑΡΤΑΡΟΥΧΑ - ΤΑΡΤΑΡΟΥΓΑ....
Λατινικά δεν ξέρω, αλλά στα αγγλικά η χελώνα λέγεται "Turtle".
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 10, 2008, 20:00:16
Σωστό και κάτι περισσότερο: αυτή η συσχέτιση μας αποκαλύπτει πως το κλειδί της αυτοΐασης (ψυχικής και σωματικής) είναι η ελεγχόμενη παραγωγή και κατευθυντικότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Αν πραγματικά μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το κατάλληλο σύμπλεγμα σκέψεων και συναισθημάτων, κατ' ουσίαν θα "επανακαλωδιώσουμε" τον εγκέφαλό μας και θα έχουμε βρει τον τρόπο να θεραπέυσουμε και να θεραπευτούμε από ψυχικές και σωματικές παθήσεις.
Αυτό μήπως υπονοεί ότι είμαστε άρρωστοι ψυχικά?  Κλινικά πως λέγεται αυτό?  Ψυχοπάθεια?

Νομίζω πως δεν σχετίζεται με κάτι τέτοιο. Η προσέγγιση του τρόπου αυτοΐασης έχει να κάνει περισσότερο με την αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και το πως δομείται η ζωή μας. Με απλά λόγια, αν συνεχώς σκεπτόμαστε αρνητικές καταστάσεις, αν συνεχώς νοιώθουμε λίγοι, άχρηστοι, άσχημοι κλπ, τότε αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα που παράγονται από αυτές θα επιστρέψουν σε εμάς πολλαπλασιασμένα. Αν όμως αλλάξουμε εντελώς νοοτροπία σκέψης και αν αρχίσουμε να γεμίζουμε το μυαλό μας με θετικές και ενθαρρυντικές σκέψεις, τότε θα παράγουμε και θετικά συναισθήματα. Αυτή η διαδικασία, θα μας επιστρέψει πολλαπλασιασμένα θετικά συναισθήματα κι έτσι θα έχουμε τελικά επανακαλωδιώσει τον εγκέφαλό μας σε μία νέα νοοτροπία σκέψης.

Αυτή η διαδικασία παραγωγής θετικών συναισθημάτων, μιας και ήδη αναφέρθηκε πως η σκέψη και τα συναισθήματα επιδρούν στην ύλη, μπορεί να βρει εφαρμογή και σε περιπτώσεις αυτοθεραπείας από κάποιες ασθένειες που μας επιβαρύνουν. Ανάλογα με την περίπτωση, είμαστε ικανοί να ανατρέψουμε την αρνητική κατάσταση του σώματός μας και να γίνουμε πιο υγιείς. Φυσικά, αυτή δεν είναι παρά μία από τις διάφορες μεθοδολογίες αυτοΐασης. Μία άλλη πολύ διαδεδομένη μέθοδος είναι αυτή που παράγεται από τη σχέση πιστού και εικόνας του θεού του. Θυμηθείτε τη φράση του Ιησού "η πίστη σου σε έσωσε κι όχι εγώ"...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Ιανουαρίου 10, 2008, 20:25:02
αγαπητε,  κανενας, ...ρωτας  για  τα  ταρταρα!!  Α Π Ο Ρ Ε Ι Σ??  ΑΚΟΥ  ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ,ΠΟΥ  ελεγαν  ΚΑΠΟΙΟΙ  για  ΑΥΤΟ...Α Κ Ο Υ !!

                                                            Παρ'  ολο  που  κοιμηθηκε,  ο  ΘΕΟΣ  δεν  θα  τον  αφησει
                                                            στη  λησμοσυνη  του.  ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΣ,  θα  ΓΕΛΑΣΕΙ
                                                            οταν  ΣΚΕΦΘΕΙ   τα  ταραγμενα   ΟΝΕΙΡΑ  που  ειδε,
                                                            και  θα  ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ  πως  την  ευτυχισμενη  κατασταση
                                                                           της      Υ Π Α Ρ Ξ Η Σ    του
                                                                θα   μπορουσε  να  την  ξεχασει  και  να  μην  την
                                                                      Α Ν Τ Ι Λ Α Μ Β Α Ν Ε Τ Α Ι   καθολου.!
          
                                                            
                                                             αυτοι  οι  πονοι   και  οι  θλιψεις  ησαν  οι   ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  
                                                             του  υπνου , της  απατης   και  της   ματαιης   ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗΣ.
                                                   Α Ρ Α,  αυτος  ο   Κ Ο Σ Μ Ο Σ   ο  Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Σ  μοιαζει  να  Δ Ι Α Ρ Κ Ε Ι
                                                             ΠΑΡ' ΟΛΟ   που δεν  ειναι  παρα   το   Ο Ν Ε Ι Ρ Ο    του
                                                                             Κ Ο Ι Μ Ι Σ Μ Ε Ν Ο Υ
                                                             ο  οποιος,   οταν  ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ   η   καθορισμενη   Η Μ Ε Ρ Α
                                                                                 Δ Ρ Α Π Ε Τ Ε Υ Ε Ι
                                                             απο  τις  ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ   φαντασιες    που  τον   ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΑΝ
                                                             ΚΑΙ   στρεφεται    Γ Ε Λ Ω Ν Τ Α Σ   με  τις   ΘΛΙΨΕΙΣ  
                                                             οταν   Α Τ Ε Ν Ι Σ Ε Ι     την     Α Ι Ω Ν Ι Α
                                                                                 Κ Α Τ Ο Ι Κ Ι Α   του!!!!


                                                             ΑΥΤΟΣ   ειναι  ο  ΟΙΚΟΣ   της   ΑΓΑΠΗΣ   που  δεν   εχει  
                                                                          ουτε   ΑΡΧΗ   ουτε    Τ Ε Λ Ο Σ !!!!!


              ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ , ΑΤΑΚΤΑ   ΧΑΡΤΙΑ   Σ'ΕΝΑ    ΔΩΜΑΤΙΟ   ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΟ,
         ΖΩΝΤΑΣ    ΜΕΣΑ  ΣΤΗ   ΣΙΩΠΗ  -ΜΕΤΑ   ΤΗΝ   ΥΣΤΕΡΗ   ΜΕΤΑΛΗΨΗ
                                 ΠΡΟΣΕΥΧΩΜΑΙ    ΓΙΑ  ΣΑΣ    ΟΛΟΥΣ                                       ΑΔΕΡΦΙΑ  ΜΟΥ ...  ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ...  ΑΔΕΡΦΙΑ ,  τον   ανεμο.. ανεμο....!
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 10, 2008, 20:42:43
να θεραπέυσουμε και να θεραπευτούμε από ψυχικές και σωματικές παθήσεις.
Αυτό μήπως υπονοεί ότι είμαστε άρρωστοι ψυχικά?  Κλινικά πως λέγεται αυτό?  Ψυχοπάθεια?

Νομίζω πως δεν σχετίζεται με κάτι τέτοιο. Η προσέγγιση του τρόπου αυτοΐασης ..........

Εγώ δε μίλησα για την "αυτοΐαση", ακόμα.  Έμεινα στο "ψυχικές παθήσεις".
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 10, 2008, 20:50:54
Τότε πρέπει να μας διευκρινήσεις τι εννοείς με τον όρο "ψυχικές παθήσεις" :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 10, 2008, 21:10:53
Τότε πρέπει να μας διευκρινήσεις τι εννοείς με τον όρο "ψυχικές παθήσεις" :)

Εσύ που το ανέφερες πρώτος, τι ακριβώς εννοούσες?
να θεραπέυσουμε και να θεραπευτούμε από ψυχικές και σωματικές παθήσεις.

Όμως ευχαρίστως να απαντήσω:
"Ψυχική πάθηση" είναι η αναίτια ανισορροπία των συναισθημάτων.  Η αναίτια απαισιοδοξία, κατάθλιψη, άγχος, θυμός κτλ. http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,488.msg5651.html#msg5651

Αναίτια σημαίνει χωρίς προφανή αιτία.  Διότι πάντα υπάρχει μία αιτία. 

Ένας τρόπος για να θεραπευτούμε είναι να ψάξουμε να βρούμε την αιτία.  Και από το έργο μάθαμε ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα πηγάζουνε από κάποιες αρνητικές σκέψεις. 

Η λύση που προτείνει το έργο, είναι να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.  Η πείρα μου λέει ότι αυτό δεν πετυχαίνει πάντα.  Δείτε όλους αυτούς που αγοράζουνε βιβλία αυτοβελτίωσης.  Αν η αρνητική σκέψη είναι βαθιά ριζωμένη, θέλει αντίστοιχα και βαθύ σκάψιμο για να βρεθεί και να ακυρωθεί.


Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 11, 2008, 01:21:02
Εσύ που το ανέφερες πρώτος, τι ακριβώς εννοούσες?

Ήδη έχω απαντήσει εδώ (http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,834.msg6472.html#msg6472) :)

Όμως ευχαρίστως να απαντήσω:
"Ψυχική πάθηση" είναι η αναίτια ανισορροπία των συναισθημάτων.  Η αναίτια απαισιοδοξία, κατάθλιψη, άγχος, θυμός κτλ. http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,488.msg5651.html#msg5651

Αναίτια σημαίνει χωρίς προφανή αιτία.  Διότι πάντα υπάρχει μία αιτία. 

Ένας τρόπος για να θεραπευτούμε είναι να ψάξουμε να βρούμε την αιτία.  Και από το έργο μάθαμε ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα πηγάζουνε από κάποιες αρνητικές σκέψεις. 

Η λύση που προτείνει το έργο, είναι να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.  Η πείρα μου λέει ότι αυτό δεν πετυχαίνει πάντα.  Δείτε όλους αυτούς που αγοράζουνε βιβλία αυτοβελτίωσης.  Αν η αρνητική σκέψη είναι βαθιά ριζωμένη, θέλει αντίστοιχα και βαθύ σκάψιμο για να βρεθεί και να ακυρωθεί.

Ναι όμως και η υπέρμετρη αν και δικαιολογημένη-αιτιολογημένη προβολή ενός άσχημου συναισθηματισμού πάλι δεν θεωρείται ψυχική πάθηση; Πόσες φορές έχουν γίνει καταθλιπτικά, άτομα που υπέστησαν μια ερωτική απογοήτευση ή έχασαν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους; Εκεί υπήρχε αιτία για την ψυχική πάθηση. Άρα η ψυχική πάθηση δεν προέρχεται μόνον από αναίτιες πηγές αλλά και από προγενέστερα γεγονότα που "σημάδεψαν" τον ψυχισμό του ατόμου.

Για την ακρίβεια, αυτό που προτείνει το φιλμ είναι ο συστηματικός βομβαρδισμός του εγκεφάλου μας με θετικές σκέψεις και συναισθήματα που σε πρώτο βαθμό θα επικαλύψουν τα αρνητικά συναισθήματα και τελικά θα τα εξαφανίσουν γιατί δεν θα έχουν πλέον υπόσταση. Φυσικά, θεωρώ πως είναι αδύνατο να διακατεχόμαστε διαρκώς και μόνον από θετικά συναισθήματα γιατί όσο δεν έχουμε την αίσθηση του αντιθέτου, χάνουμε το μέτρο και την ποιότητα των θετικών συναισθημάτων.

Σχετικά με τα άτομα που αγοράζουν βιβλία αυτοβελτίωσης, πιστεύω πως σε ένα ποσοστό, υπάρχει επιτυχία σε αυτή τη μαθησιακή διαδικασία. Όντως κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να βελτιώσουν τον ψυχισμό τους μέσα από αυτά τα βιβλία. Η διαφορά και η αποτυχία των υπολοίπων πιστεύω πως έχει σχέση με το ότι αυτοί που οφελούνται από τα βιβλία αυτά έχουν ήδη γεννήσει μέσα τους την ανάγκη της αλλαγής, ήδη αποφάσισαν να αλλάξουν τη ζωή τους, να βελτιωθούν και στα βιβλία αυτά βρίσκουν το πως θα οργανώσουν αυτή την προσπάθεια. Οι υπόλοιποι αναζητούν απλώς ένα στήριγμα, αυτό το κάτι που θα τους δώσει μία πρόσκαιρη ίσως ελπίδα αλλά δεν θα τους πάει στο τέρμα της διαδρομής.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πόσο σημαντικό είναι το να μιλάμε με τον εαυτό μας. Στο πόσο σημαντικό είναι το να καταφέρουμε να κάνουμε επιτυχή ενδοσκόπηση, να κατανοήσουμε τι θέλουμε σ' αυτή τη ζωή και τις αιτίες που μας κρατάνε μακριά από αυτόν τον στόχο. Πιστεύω λοιπόν πως όλα τα επιτυχημένα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά μέσα μας και είναι δωρεάν! Άλλες φορές μία σκέψη, άλλες φορές μία φράση ενός φίλου μας, άλλες φορές κάτι που θα δούμε στην τηλεόραση ή κάτι που θα διαβάσουμε στην εφημερίδα, όλα αυτά μπορεί να κρύβουν τρόπους που θα αφυπνιστούμε και θα αλλάξουμε το πως νοιώθουμε. Πιστεύω πως τα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν οφελούν σε τίποτα αν πρώτα δεν έχουμε αναγνωρίσει το ότι είμαστε σε λάθος δρόμο και αν πρώτα εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε την απόφαση πως πρέπει να "αναγεννηθούμε". Κατόπιν, τα βιβλία αυτά απλώς θα μας δείξουν το πως θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά δεν πρόκειται να γεννήσουν μέσα μας αυτό που χρειάζεται για την πρώτη σπίθα της αλλαγής. Τουλάχιστον αυτό νομίζω εγώ ::)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 11, 2008, 02:52:23
Δύσκολο να αξιολογηθούνε αυτά.  Αν κάποιος έχει ερωτική απογοήτευση και μελαγχολήσει για 1 εβδομάδα, είναι φυσιολογικό.  Αν όμως κάποιος άλλος σε μία παρόμοια περίσταση μελαγχολήσει για 20 χρόνια, τότε σημαίνει ότι προϋπήρχε πάθηση η οποία εκδηλώθηκε με αφορμή (και όχι αιτία) την ερωτική απογοήτευση.

Στην περίπτωση που κάποιος πραγματικά υποστεί μία καταστροφή (πχ θάνατο παιδιού), δε μπορώ να απαντήσω.

Πιστεύω πως τα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν οφελούν σε τίποτα αν πρώτα δεν έχουμε αναγνωρίσει το ότι είμαστε σε λάθος δρόμο και αν πρώτα εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε την απόφαση πως πρέπει να "αναγεννηθούμε".
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό.
http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,506.0.html
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 14, 2008, 13:18:23
Παράθεση
Λογικό δεν είναι αν όλοι είμαστε ψυχικά άρρωστοι τώρα, ο κόσμος σα σύνολο να χαρακτηρίζεται σαν "Τάρταρα"?

Κατά την άποψή μου, όχι : δεν είναι λογικό. Δεν νομίζω πως όλοι είμαστε ψυχικά άρρωστοι. Κάποιοι είναι, κάποιοι δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε, ούτε νομίζω πως μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τον κόσμο "τάρταρα". Ζούνε στα Τάρταρα όσοι θέλουν να ζουν εκεί. Αυτή είναι η άποψή μου.

Καλημέρα & καλή εβδομάδα.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 16, 2008, 10:12:58
Αγαπητέ Νίκο

Δεν νομίζω πως όλοι είμαστε ψυχικά άρρωστοι. Κάποιοι είναι, κάποιοι δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε, ούτε νομίζω πως μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τον κόσμο "τάρταρα". Ζούνε στα Τάρταρα όσοι θέλουν να ζουν εκεί.

Εσύ πιστεύεις ότι ο μέσος άνθρωπος, αυτός που κλινικά μπορεί να θεωρείται «νορμάλ», δεν πάσχει ποτέ αναίτια από απαισιοδοξία, κατάθλιψη, άγχος, θυμό κτλ. ? http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,488.msg5651.html#msg5651

Κάποιοι είναι, κάποιοι δεν είναι.

Η ψυχοπάθεια είναι ασθένεια της ψυχής.  Δεν υπάρχει άσπρο/μαύρο.  Όσο πιο πολύ ασθενεί η ψυχή, τόσα πιο πολλά ψυχολογικά προβλήματα (κόμπλεξ) υπάρχουν, τόσο πιο πολύ υποφέρει ο άνθρωπος. 

Δεν υπάρχει απόλυτα ψυχικά υγιής άνθρωπος, όπως και δεν υπάρχει απόλυτα σωματικά υγιής άνθρωπος.  Ο βαθμός της ασθένειας όμως διαφέρει πολύ στον καθένα. 

Άρα (γνώμη μου) ο καθένας ζει σε διαφορετικό βαθμό τα Τάρταρα και επηρεάζει ανάλογα το περιβάλλον του.  Ακόμα και οι καλύτεροι, οι πιο εξελιγμένοι, οι περισσότερο ψυχικά και πνευματικά υγιείς, δε μπορούνε να ζούνε ανεξάρτητα από τους άλλους.  Επιρεάζοντε από το περιβάλλον, από τη δυστυχία και τα Τάρταρα που βρίσκονται γύρω τους.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 17, 2008, 08:50:19
Παράθεση
Εσύ πιστεύεις ότι ο μέσος άνθρωπος, αυτός που κλινικά μπορεί να θεωρείται «νορμάλ», δεν πάσχει ποτέ αναίτια από απαισιοδοξία, κατάθλιψη, άγχος, θυμό κτλ. ?

Αγαπητέ φίλε,

το να είναι κάποιος αγχομένος, απαισιόδοξος ή θυμωμένος, δεν σημαίνει πως είναι και ψυχικά άρρωστος. Όλοι μας έχουμε θυμώσει κάποιες φορές κι όλοι μας αισθανόμαστε λίγο - πολύ αγχωμένοι, ιδιαίτερα με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής μας.

Την καλημέρα μου
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 17, 2008, 18:22:29
Είναι αρκετό ένα σύνολο ψυχολογικών εκδηλώσεων όπως το άγχος, η απαισιοδοξία, η ανασφάλεια κλπ για να χαρακτηριστεί κάποιος ψυχικά ασθενής;

Είναι αρκετό ένα σύνολο ψυχολογικών εκδηλώσεων όπως η αισιοδοξία, η θετική σκέψη, η αποφασιστικότητα κλπ. για να χαρακτηριστεί κάποιος ψυχικά υγιής;

Πάντα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Κανείς δεν μπορεί να είναι ψυχικά απόλυτα υγιής, όπως κανείς δεν μπορεί να είναι ψυχικά απόλυτα ασθενής. Και τα δύο είδη εκδηλώσεων είναι απαραίτητα. Προσωπικά πάντα είμαι υπέρ της κατανόησης ενός διπόλου γιατί μέσα από αυτή παίρνουν χαρακτήρα και υπόσταση τα δύο είδη των εκδηλώσεών μας.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 17, 2008, 21:13:13
Είναι αρκετό ένα σύνολο ψυχολογικών εκδηλώσεων όπως το άγχος, η απαισιοδοξία, η ανασφάλεια κλπ για να χαρακτηριστεί κάποιος ψυχικά ασθενής;
Αναίτια?  Για εμένα ΝΑΙ.  Για κλινική διάγνωση, όταν η πλειοψηφία του κόσμου είναι έτσι, μάλλον ΟΧΙ.

Κι εδώ έχουμε την παγίδα.  Όταν όλοι είναι έτσι, αγχωμένοι, απαισιόδοξοι, ανασφαλείς κτλ κτλ.  Ε δε μας κακοφαίνεται και πολύ όταν κι εμείς αισθανόμαστε το ίδιο.  Καλυπτόμαστε πίσω από τη μετριότητα και δεν το ψάχνουμε.  Ναι αλλά αν αναλογιζόμασταν ότι ο μέσος άνθρωπος, ο αγχωμένος κτλ, απέχει ΠΑΡΑ πολύ από τον στόχο που υποτίθεται ότι έχουμε βάλει για την εξέλιξή μας?  Πάλι θα εφησυχάζαμε?

Η λέξη κλειδί είναι το "ΑΝΑΙΤΙΑ".  Όταν αισθανόμαστε μία δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση (ανασφάλεια, άγχος κτλ κτλ) και ΔΕΝ είναι εύκολο να το αποδόσουμε σε κάποια εξωτερική κατάσταση, τότε ψάχνουμε την αιτία μέσα μας.  Αυτό είναι Εσωτερισμός.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 18, 2008, 01:44:48
Και η ΑΝΑΙΤΙΑ χαρά, ψυχική ευφορία, θετική διάθεση; Τι γίνεται με αυτές τις ψυχολογικές καταστάσεις; Θα θεωρούσαμε πως κάποιος είναι ψυχικά υγιής απλά και μόνον επειδή έχει εκδηλώσει τις παραπάνω συμπεριφορές;

Αυτό λοιπόν που θέλω να κάνω κατανοητό είναι πως δεν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίζεται και να προσδιορίζεται από μία συγκεκριμένη συμπεριφορά που μπορεί να τον "υποβιβάζει" σε ψυχικά ασθενή. Χρειάζονται πολλά περισσότερα, εκτενέστερη και ενδελεχής μελέτη του ψυχολογικού προφίλ ενός ανθρώπου για να μπορέσουμε να καταλήξουμε με βεβαιότητα στο τι εκφράζει συνολικά/ολιστικά/κβαντικά. Επειδή ακριβώς τα εκδηλωμένα ως συμπεριφορές αποτελέσματα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον του είναι πολλά, πρέπει να εξεταστούν συνολικά και όχι με μία μεμονωμένη εκδήλωση για να αποφανθούμε τελικώς για το ψυχολογικό προφίλ του.

Σχετικά με την ενδογενή ή εξωγενή αιτία μιας αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης, πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα "ευκολίας" αλλά λογικής. Επίσης το να ψάχνουμε την αιτία μέσα μας δεν έχει ακριβώς να κάνει με τον εσωτερισμό (ως έννοια και υπόσταση) αλλά με την ενδοσκόπηση και την έμπρακτη αυτοβελτίωση.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 18, 2008, 06:43:51
Σχετικά με την ενδογενή ή εξωγενή αιτία μιας αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης, πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα "ευκολίας" αλλά λογικής.
Δηλαδή?  Το εξηγείς σε παρακαλώ?

Επίσης το να ψάχνουμε την αιτία μέσα μας δεν έχει ακριβώς να κάνει με τον εσωτερισμό (ως έννοια και υπόσταση) αλλά με την ενδοσκόπηση και την έμπρακτη αυτοβελτίωση.
Νομίζω ότι εδώ βρίσκεται η ουσία της διαφωνίας μας.  Λες δηλαδή ότι ο Εσωτερισμός δεν έχει καμία σχέση με την Ψυχανάλυση και την Ψυχολογία.  Αυτό γιατί το πιστεύεις?  Αν είναι έτσι, μπορείς να μου το δικαιολογήσεις?

Και μετά ευχαρίστως να κάνω τις διευκρινήσεις και στα άλλα που ζήτησες.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 18, 2008, 15:21:01
Φίλε Κανένας:

Σχετικά με την προέλευση και αιτία μιας αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης, (παραδείγματα αναφέρθηκαν πιο πάνω) η ενδογενής αιτία σχετίζεται με αυτό που θα ονομάζαμε "αυτοφυή" ή "εκ γενετής" αρνητική εκδήλωση. Δηλαδή, χωρίς λόγο και αιτία, κάποιος άνθρωπος είναι από τη φύση του πχ απαισιόδοξος και ανασφαλής.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου εξωγενή αίτια προκαλούν συγκεκριμένες συμπεριφορές που θα χαρακτηρίζαμε ως ψυχική πάθηση. Δηλαδή μπορεί πχ να έχουμε μία περίπτωση όπου ένα 16χρονο παιδί, μετά τον θάνατο του πατέρα του, "κλείστηκε στον εαυτό του", έχει απορρίψει κάθε πιθανή εκδήλωση κοινωνικής συναναστροφής και δεν μιλάει σε κανέναν. Το ίδιο όμως παιδί, πριν το άσχημο συμβάν (θάνατος), ήταν ένα νορμάλ παιδί, με πολλούς φίλους και κοινωνικές συναναστροφές, ήταν δηλαδή από τη φύση του κοινωνικά ενεργό. Μετά όμως από το συμβάν, διέκοψε κάθε επικοινωνία με άλλα άτομα.

Εγώ, με τον όρο "ψυχικά ασθενής" θεωρώ ένα άτομο του οποίου η πλειοψηφία των συμπεριφορών του και των εκδηλώσεών του δεν το βοηθούν να εξελιχθεί, και αυτή η εξέλιξη ως άνθρωπος μπορεί να έχει να κάνει με τη μόρφωση, με διάφορες εμπειρίες ή με χρήσιμες και παραγωγικές κοινωνικές συναναστροφές, με πράξεις ανθρωπισμού, με δημιουργικές ενασχολήσεις κλπ. Αν λοιπόν αυτό το άτομο, μέσα από μία προσεκτική, λεπτομερή και ενδελεχή μελέτη του ψυχολογικού του προφίλ από κάποιον ειδικό, αποδειχθεί πως τελικά δεν έχει δομήσει τη ζωή του με σκέψεις, τάσεις και πράξεις που θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί, τότε αυτό το άτομο θεωρείται ψυχικά άρρωστο.

Σημαντικό σε αυτό το σημείο, είναι το ότι ο "χρωματισμός" μίας ενασχόλησης ή τάσης δεν πρέπει να ορίζεται ως "καλή" ή "κακή" αλλά ως "χρήσιμη" στην εξέλιξή μας ή ως "άχρηστη" και αυτό το "χρήσιμο" ή το "άχρηστο" έχει πολλές ερμηνείες και εφαρμογές. Ετσι, καταλαβαίνουμε πως όταν κάποιες σκέψεις και πράξεις συστηματικά οδηγούν το άτομο αυτό σε ένα πνευματικό τέλμα και συντηρούν αυτή την κατάσταση, τότε το άτομο αυτό είναι ψυχικά άρρωστο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν προκατασκευασμένες "χρήσιμες" και "άχρηστες" ενασχολήσεις ή τάσεις. Αν για το Χ άτομο μία ενασχόληση είναι χρήσιμη προς την εξέλιξή του, μπορεί η ίδια ενασχόληση για ένα Υ άτομο να αποτελεί τροχοπέδη στο δρόμο της εξέλιξης. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε πως πρέπει να προσεγγίσουμε την προσωπικότητα και την ατομικότητα ενός ανθρώπου ολιστικά/σφαιρικά/κβαντικά, λαμβάνοντας υπ' όψιν μας κάθε πιθανή εκδήλωση που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την εξέλιξή του.

Σχετικά τώρα με τον όρο "Εσωτερισμός", ήδη είχαμε αναφερθεί νομίζω και παλαιότερα στο τι σημαίνει. Εσωτερισμός λοιπόν είναι η ενασχόληση (πρακτική και θεωρητική) με διδαχές και πρακτικές γνωστικού αντικειμένου που δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό. Εχει σχέση με ζητήματα κοσμοθέασης και με εκδηλώσεις του κόσμου μας που ως αντικείμενο μελέτης δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, εξ ου και η καχυποψία των πολλών για τέτοιες ενασχολήσεις των λίγων... Στην εσωτερική γνώση, το αντικείμενο δηλαδή του εσωτερισμού, θεωρείται πως έχουν πρόσβαση μόνον οι "μυημένοι" ή γενικότερα αυτοί που συνειδητά και επισταμένα ασχολούνται με τέτοιες πληροφορίες. Ο εσωτερισμός ως έννοια δεν ταυτίζεται με τον "Μυστικισμό" που αν και κινείται σε συναφές πεδίο, πάραυτα δεν ταυτίζεται με τον εσωτερισμό.

Επίσης, μέσα στις ενασχολήσεις του εσωτεριστή, μπορεί να εντάσσονται και οι τεχνικές ενδοσκόπησης , η ψυχολογία και η ψυχανάλυση αλλά σίγουρα το γνωστικό αντικείμενο του εσωτερισμού είναι πολύ πιο ευρύ. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως Εσωτερισμός=Ψυχολογία ή Εσωτερισμός=Ψυχανάλυση. Γενικότερα, αυτό με το οποίο συνδέεις εσύ τον εσωτερισμό έχει μόνον επίδραση στο κοινωνικό-ηθικό προφίλ ενός ανθρώπου (κυρίως βιοποριστικών προεκτάσεων) και δεν συνδέεται ούτε κατ' ελάχιστον με άλλες ενασχολήσεις όπως η έρευνα του αγνώστου, τα μυστήρια του κόσμου και διάφορες πρακτικές. Για παράδειγμα, η αλχημεία, η μαγεία και η αστρολογία, αποτελούν βασικές ενασχολήσεις του εσωτερισμού, όπως επίσης ο Ροδοσταυρισμός και ο Τεκτονισμός αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ταγμάτων του δυτικού εσωτερισμού.

Η διαφορά μας λοιπόν είναι πως εσύ ταυτίζεις απόλυτα τον εσωτερισμό με την ψυχολογία, ενώ ο εσωτερισμός στην ουσία περιλαμβάνει ΚΑΙ την ψυχολογία αλλά δεν είναι μόνον αυτό... :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 18, 2008, 15:26:44
Θέλω επίσης να συμπληρώσω πως τα ζητήματα του εσωτερισμού, ίσως πρέπει να τα αναλύσουμε ΕΔΩ (http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,391.0.html), όπου το θέμα σχετίζεται απόλυτα με τον εσωτερισμό...
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Ιανουαρίου 21, 2008, 01:13:22
Φίλε Trithemius

Οι απόψεις μας περι "Ψυχικών Παθήσεων" είναι τελείως διαφορετικές. 

Κατά τη δική μου πάντα άποψη, η Ψυχική Πάθηση είναι αυτό που υποβόσκει στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, ακόμα κι αν εξωτερικά όλα φαίνοντε καλά.  Το αναίτιο άγχος δεν είναι η ψυχική πάθηση.  Το αναίτιο άγχος είναι απλά το σύμπτωμα που υποδηλώνει ότι υπάρχει μία βαθύτερη αιτία, δηλαδή κάποια ψυχική πάθηση. 

Να το πάρουμε λίγο από την κλασική ιατρική?  Μία παρέα από 10 άτομα βγαίνει βόλτα το χειμώνα στο κρύο.  Εκτίθεντε σε κρύο και μικρόβια.  3 από αυτούς αρρωσταίνουνε.  Οι άλλοι 7 κανένα πρόβλημα.  Μα τι έγινε?  Αφού όλοι εκτέθηκαν στις ίδιες εξωτερικές συνθήκες.  Πολύ απλά, οι εξωτερικές συνθήκες έγιναν η αφορμή να εκδηλωθεί η αρρώστια στους 3, διότι αυτοί ήχαν ήδη πρόβλημα.  Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως λόγω κάποιας στεναχώριας, αδύναμου οργανισμού κτλ.

Ο 16 χρονος που λες, αποκλείεται να ήταν απόλυτα ψυχικά υγιής πριν και να εκδήλωσε κάποια μόνιμη μελαγχολία/επιφιλακτικότητα κτλ εξ'αιτίας του θλιβερού συμβάντος.  Προϋπήρχε η ψυχική πάθηση και βρήκε την ευκαιρία να εκδηλωθεί περισσότερο με τον θάνατο του πατέρα.  Αν κάποιος ήταν απόλυτα ψυχικά υγιής, θα στεναχωριότανε για κάποιο διάστημα, αλλά μετά θα συνέχιζε τη ζωή του κανονικά.  Και θα ένιωθε μία θλίψη μόνο τις στιγμές που θα σκεφτότανε τον πατέρα και το θάνατο.  Απόλυτα φυσιολογικό.  Καμία όμως μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά.

Και η ΑΝΑΙΤΙΑ χαρά, ψυχική ευφορία, θετική διάθεση; Τι γίνεται με αυτές τις ψυχολογικές καταστάσεις; Θα θεωρούσαμε πως κάποιος είναι ψυχικά υγιής απλά και μόνον επειδή έχει εκδηλώσει τις παραπάνω συμπεριφορές;
Αν η φυσιολογική συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από μόνιμη ευφορία, τότε ναι, αυτός είναι ψυχικά υγιής, διότι δεν έχει αναίτιες εκδηλώσεις αρνητικών συναισθημάτων.  Αν όμως περιστασιακά μόνο το έχει, τότε θα εξετάσω πρώτα την αιτία των αρνητικών συναισθημάτων.

Η διαφορά μας λοιπόν είναι πως εσύ ταυτίζεις απόλυτα τον εσωτερισμό με την ψυχολογία, ενώ ο εσωτερισμός στην ουσία περιλαμβάνει ΚΑΙ την ψυχολογία αλλά δεν είναι μόνον αυτό... :)
Αν άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο, είναι λάθος διατύπωση μου.  Η άποψη ότι η ψυχολογία/ψυχανάλυση είναι μόνο υποσύνολο του εσωτερισμού, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Απλά εγώ ασχολούμαι κυρίως με τη Ψυχανάλυση (Σελήνη) διότι είμαι ακόμα αρχάριος στον εσωτερισμό.  Ο χάρτης της Καμπάλα μας δείχνει ποια είναι η πρώτη σφαίρα, με τι να ασχοληθούμε πρώτα, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε εύκολα τα υπόλοιπα.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 22, 2008, 20:38:43
Αγαπητέ suida, θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής :

τι γνώμη έχεις εσύ για τους ψυχάκηδες ;

Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 23, 2008, 14:53:17
Φίλε Κανένας γράφεις:

Παράθεση
Κατά τη δική μου πάντα άποψη, η Ψυχική Πάθηση είναι αυτό που υποβόσκει στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, ακόμα κι αν εξωτερικά όλα φαίνοντε καλά.  Το αναίτιο άγχος δεν είναι η ψυχική πάθηση.  Το αναίτιο άγχος είναι απλά το σύμπτωμα που υποδηλώνει ότι υπάρχει μία βαθύτερη αιτία, δηλαδή κάποια ψυχική πάθηση.
Με βάση τη συγκεκριμένη οπτική, όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει ψυχικά άρρωστοι. Δεν αντιλέγω πως ο καθένας μας έχει αρνητικά στοιχεία στην ψυχοσύνθεσή του, άλλα εκ γεννετής και άλλα επίκτητα. Η "διαφορά" μας ίσως έγκειται στο πως μεταφράζουμε τον όρο "ψυχικά άρρωστος".

Εγώ το προσεγγίζω ως εξής: η κάθε ενέργεια ή σκέψη που δεν βοηθά στην οποιασδήποτε φύσεως εξέλιξή μας, εντάσσεται στον γενικότερο όρο "ψυχική ασθένεια". Το ανθρώπινο σώμα, λειτουργεί σωστά όταν είναι απαλλαγμένο από τις διάφορες ασθένειες. Ετσι και το πνεύμα μας, λειτουργεί σωστά όταν είναι απαλλαγμένο από τους παράγοντες εκείνους που δεν το βοηθούν να εξελιχθεί.

Εδώ ξανατονίζω πως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως δεν υπάρχουν δεδομένα στο τι είναι πηγή ψυχικής ασθένειας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ στον άνθρωπο Α, μία εκδήλωση να τον καθιστά ψυχικά άρρωστο, ενώ στο άτομο Β, η ίδια εκδήλωση να τον καθιστά ψυχικά υγιή. Πρέπει να δούμε "κβαντικά" το ζήτημα...

Σχετικά με τη διευκρίνηση που έδωσες για το άγχος συμφωνώ απόλυτα.

Σχετικά με το παράδειγμα για την παρέα που αναφέρεις, νομίζω πως η εφαρμογή της "έκθεσης" σε αρνητικούς παράγοντες έχει διαφορά μεταξύ ύλης (έκθεση του σώματος) και πνεύματος...

Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Ιανουαρίου 23, 2008, 14:55:24
Επειδή σημείωσα και πιο πριν πως ήδη υπάρχει ανοιγμένο θέμα για τις ψυχικές ασθένειες, νομίζω πως εδώ πρέπει να μείνουμε στο περιεχόμενο των δύο ντοκυμαντέρ.

Ανωτέρα βία δεν μου επέτρεψε να ασχοληθώ αρκετά με το 2ο ντοκυμαντέρ αλλά πιστεύω πως μέσα σε λίγες μέρες θα έχω έτοιμη την ανάλυσή του :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Ιανουαρίου 23, 2008, 18:21:06
AΓΑΠΗΤΕ,  nikos,να  εισαι  παντα  ΚΑΛΑ,  ΖΗΤΑΣ  την  γνωμη  μου  για  τους  ψυχακιδες ...ΑΚΟΥ
                         
                                           ωδη, για τους  ....
                             ο  μοναχικος  παντοτε   ΠΡΩΤΟΣ
                             σαν   το  σκουληκι  μες  το  καρυδι
                             ξεμυτιζει   μεσα  απο  τα  αυλακια
                             του  πιο   χυμωδους   μερους  των  ΜΥΑΛΩΝ
                     
                             ο  μοναχικος   ΜΑΘΑΙΝΕΙ  να   βαδιζει   παραμερα
                             να   σταματα   οταν   ΜΕΘΑ  απο  μοναξια
                             να  κλωθογυριζει  εδω  και  εκει
                             να   περιπλανιεται   να  ξεκοβει 
                             να    ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ

                             ο  μοναχικος  σαν  τον  φωναζουν
                             τρελε   ΤΡΕΛΕ  τρελε   ΤΡΕΛΕ
                             κανει  πως  δεν   ΑΚΟΥΕΙ
                             σαν   μαχαιρι   σκουριασμενο
                             μπηγμενο  ΒΑΘΙΑ  σε  κρεας  ολοφρεσκο
                             ο  μοναχικος   ΣΑΛΕΥΕΙ 
                             με  ΜΕΛΙ  η  ΔΥΝΑΜΗ  του  καταγεμη
                             ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ  και   ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ

                             ανασκαμενη  η  ΚΑΡΔΙΑ  του  σαν  ορυχειο
                             σαν   λιμανι   διχως  πλοια
                             σαν   σπιτικο  διχως  φωτια
                             ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ   ανοιξες  ΦΙΛΙΑ  με  ΚΑΛΟΣΥΝΗ
                             ταξιδια   σε   ΑΓΝΩΣΤΑ   νησια

                             ανοιγει  ΠΑΝΤΟΥ  τις  καταθλιπτικες  του  πορτες
                             διχως  ΠΡΟΣΩΠΟ  κι  ωστοσο
                             ΜΑΤΙΑ  εχει  εξισου  φωτεινα  με  τα  ΔΙΚΑ  ΣΟΥ
                             
                             σε  μια  ΑΚΡΙΑ  σκοτεινη  που  τωρα  εχει  σωριαστει
                             μεγαλωσε    με  λιγη  ΙΣΧΥ
                             ΜΕΣ  την  παραλογη  διαρκεια  της  αποτροπαιης  ΕΥΤΥΧΙΑΣ
                             ΜΕΓΑΛΩΣΕ   ΜΕ  ΛΙΓΗ   ΙΣΧΥ

                            η  πρωτη  νυχτα  που  θα  ξεδιπλωθει
                            την  ΜΠΟΡΕΣΗ  ΤΟΥ   κανενας 
                            ΚΑΝΕΝΑΣ   δεν  θα  ΑΓΝΟΗΣΕΙ....

                   Η  αληθινη  ΤΡΕΛΑ  ειναι  μια  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  δυναμη  στην   υπηρεσια  της  ΛΟΓΙΚΗΣ!!!
                   Η  ψευτικη ,  αποτελει    μια  ΤΥΦΛΗ  δυναμη   που  προστιθεται  στις  διαταραχες  της  ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ..!!

                                                                                                                                              τρελος, ψυχακης, ΡΔ, ΣΕ  ΧΑΙΡΕΤΑ...!!!
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: nikos στις Ιανουαρίου 23, 2008, 19:56:14
Αγαπητέ suida, σ' ευχαριστώ για την ωδή σου. Κατάλαβα ...

Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουαρίου 04, 2008, 16:33:42
Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να ασχοληθώ τόσες μέρες με το 2ο φίλμ. Αν όλα πάνε καλά, μέχρι το βράδυ θα σας έχω έτοιμη την ανάλυσή του. Κουράγιο να 'χετε γιατί η ανάλυση θα είναι ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΗΣ! (άλλωστε το φιλμ έχει διάρκεια περίπου 2,5 ώρες :o). Συνοπτικά σας αναφέρω πως αρκετά από τα θέματα που θίγει έχουν ήδη παρουσιαστεί-αναλυθεί στο 1ο φίλμ, οπότε θα εστιάσω στα νέα δεδομένα.

Εν αναμονή λοιπόν!
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουαρίου 05, 2008, 00:12:47
Προχωράω λοιπόν στην παρουσίαση μιας εργασίας που βασίζεται στο δεύτερο φιλμ-ντοκυμαντέρ που προανέφερα. Πιθανολογώ πως για μερικούς θα είναι ολίγον κουραστική η ανάγνωσή του λόγω μεγέθους αλλά θεωρώ πως σε συνδυασμό με την προηγούμενη εργασία, αποτελεί ένα καλό εφόδιο στο δρόμο της πνευματικής μας εξέλιξης:

Εισαγωγή – Θρησκεία κι επιστήμη ξανά μαζί. Ένας “ιερός γάμος”:
Ερευνώντας το γνωστικό αντικείμενο της θρησκείας και της επιστήμης στον 21ο αιώνα, κατανοούμε πως τόσο η θρησκεία, όσο και η επιστήμη, φτάνουν να συμπορευτούν σε δύο σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας: την αναζήτηση της Γνώσης και την αναζήτηση του Θεού.

Οι αρχαίοι Σουμέριοι λάτρευαν διάφορους θεούς και οι ιερείς των ναών τους, ήταν ταυτόχρονα επιστήμονες και γραμματείς. Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχαν οι φιλόσοφοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν με υπαρξιακά ζητήματα κι ανέπτυξαν τις επιστήμες και την ανθρώπινη ηθική. Αρκετά χρόνια μετά, στη μεσαιωνική Ευρώπη, η εκκλησία είχε κατακτήσει την απόλυτη εξουσία. Όριζε βασιλείς, κατείχε κλήρο αλλά και παρείχε την τότε αποδεκτή εκδοχή της αλήθειας τόσο για φιλοσοφικά, όσο και για επιστημονικά ζητήματα. Το θρησκευτικό δόγμα είχε μετατραπεί σε νόμο.

Παράλληλα όμως, η επιστήμη είχε κάνει σημαντική πρόοδο και αμφισβητούσε τον νόμο-δόγμα πως η Γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος. Ο Κοπέρνικος, ο Μπρούνο και ο Γαλιλαίος, ήταν μερικά από τα γνωστά θύματα αυτής της αντιπαράθεσης. Τελικά, φτάνοντας σε μία κατάσταση όπου η εκκλησία δεν μπορούσε πλέον να καταστείλλει τη δράση κι εξάπλωση της επιστήμης, υπήρξε ένα πρωτοφανές σχίσμα στην ιστορία του ανθρώπου. Θρησκεία κι επιστήμη χωρίστηκαν και η κάθε μια έδωσε τη δική της εκδοχή για τη γνώση και την ανθρώπινη εξέλιξη. Κι ενώ ο Κοπέρνικος εφήυρε τον δυϊσμό, η εκκλησία ασχολήθηκε με τα αόρατα ζητήματα και η επιστήμη με τα ορατά. Τότε γεννήθηκε ο υλισμός και ως παιδί της επιστήμης, στην ουσία υπήρξε η εκδίκησή της πάνω στην επί αιώνες επιβολή της εκκλησίας, απαντώντας πως τα θεολογικά ζητήματα είναι μία παραίσθηση, κάτι ουτοπικό και πως πραγματικό είναι μόνον αυτό που γίνεται αντιληπτό  με τις 5 αισθήσεις. Ενώ λοιπόν πριν από χιλιάδες χρόνια συμβάδιζαν κι εξεφράζοντο από τα ίδια πρόσωπα, πλέον, στη μεσαιωνική Ευρώπη, θρησκεία κι επιστήμη ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους.

Το αποτέλεσμα αυτών των δύο κοσμοαντιλήψεων που ποτέ δεν έβρισκαν κοινά σημεία, ήταν από τη μία η μηχανιστική-ντετερμινιστική θεώρηση του σύμπαντος (εκδοχή της επιστήμης) και από την άλλη, η εκκλησία “αφόρισε” την επιστήμη στέλνοντας τους άψυχους επιστήμονες στην κόλαση. Ο Δαρβίνος διατείνονταν πως ο άνθρωπος είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας τυχαίας μετάλλαξης του DNA σε ένα ανούσιο σύμπαν.

Σημαντική διαπίστωση σε αυτή τη διένεξη, αποτέλεσε το γεγονός πως διάφοροι μελετητές της παλαιάς διαθήκης, θεώρησαν πως το βιβλίο της Γένεσης είχε γραφτεί για να αναλύσει κοσμογονικά δεδομένα, ενώ στην ουσία η Γένεση δεν γράφτηκε για αυτόν τον λόγο. Έτσι, αυτοί οι μελετητές προέβησαν αναγκαστικά σε εικασίες περί γενέσεως κόσμου, προσπαθώντας να δόσουν βάση στην υπόσταση του Θεού ως δημιουργού του σύμπαντος. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει ο επιστημονικός κόσμος γιατί το κοσμογονικό μοντέλο που προωθούσε η εκκλησία ήταν απαράδεκτο για τα επιστημονικά δεδομένα. Έτσι, σταδιακά επήλθε μία διένεξη μεταξύ θρησκείας κι επιστήμης γιατί η πρώτη, χωρίς το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο, ασχολήθηκε αποτυχημένα με ένα γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και ταυτόχρονα προσπάθησε έντονα να επιβάλλει τα (επιστημονικώς) λανθασμένα συμπεράσματά της περί κοσμογονίας, όπως π.χ. πως το σύμπαν δημιουργήθηκε το 4004 π.Χ., στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 το πρωί…

Τελικά, ενώ η εκκλησία παρέμεινε επί αιώνες αμετακίνητη στις θέσεις της, η επιστήμη έκανε ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα. Οι επιστήμονες έψαξαν στις πιο μακρινές αμυχές του σύμπαντος και ανακάλυψαν κάτι πολύ σημαντικό. Ανακάλυψαν πως τα πάντα στο σύμπαν συνδέονται μεταξύ τους και πως δεν υπάρχει τίποτα στο σύμπαν που να είναι ολότελα αποκομμένο από οτιδήποτε άλλο. Ανακάλυψαν πως τελικά, το απόλυτα υλικό-φυσικό σύμπαν έχει και ιδεατή-μη υλική πλευρά. Ανακάλυψαν πως ο χωρόχρονος αποτελεί απλώς ένα δημιούργημα αυτού του πολυμορφικού σύμπαντος.

Σήμερα πλέον, επαναστάτες επιστήμονες, συναντώνται με θρησκευτικούς ηγέτες και σταδιακά αρχίζουν να οργανώνονται συνέδρια που προωθούν την ένωση της θρησκείας με την επιστήμη, έναν “ιερό γάμο” που ξαναφέρνει αυτές τις δύο πλευρές και πάλι μαζί σε μία υπόσταση. Έτσι, ενώ ο 20ος αιώνας κατήργησε τη μηχανιστική θεώρηση του σύμπαντος, φαίνεται πως ο 21ος αιώνας θα ρίξει το διαχωριστικό τείχος μεταξύ θρησκείας κι επιστήμης. Πλέον, “αιρετικοί” επιστήμονες, απορρίπτουν την εκδοχή πως αποτελούμε το προϊόν μίας τυχαίας μετάλλαξης ενός κοσμικού DNA και ενστερνίζονται την άποψη πως οι Πλατωνικές αξίες, η αλήθεια, η αγάπη, η συνείδηση κλπ, αποτελούν θεμελιώδεις συμπαντικούς νόμους που επηρεάζουν τις πράξεις μας και μας συνδέουν με όλες τις ατομικότητες του σύμπαντος.

Αυτή η θεώρηση του ότι τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους και πως τίποτα δεν είναι απόλυτα ξέχωρο και αυτόνομο (Εν το Παν), μας παρέχει μία νέα οπτική της ανθρώπινης υπόστασης, η οποία καταργεί την πόλωση αιώνων που επικράτησε μεταξύ θρησκείας κι επιστήμης. Πλέον βρίσκεται σε αναθεώρηση η παλαιότερη κοσμοαντίληψη γιατί στα χαρακτηριστικά της επιστήμης προστίθεται πλέον ο παράγοντας συνείδηση/προσωπικότητα, κάτι που μας γνωστοποιεί πως η αντίληψη του κόσμου γύρω μας εξαρτάται πλέον και από τον εκάστοτε παρατηρητή. Κατανοούμε λοιπόν πως το σύμπαν έχει αμέτρητες εκδοχές, αμέτρητες πραγματικότητες γιατί ο κάθε άνθρωπος το αισθάνεται και το αντιλαμβάνεται με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Η πραγματικότητα και τα δεδομένα της ανθρώπινης παρατήρησης:
Τελικά κατανοούμε πως γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την πραγματικότητα γιατί η εικόνα που έχουμε για αυτή καθορίζεται από την αντιληπτική ικανότητα των αισθητηρίων οργάνων μας. Η όλη αντίληψη του κόσμου μας, εξαρτάται από την εικόνα που συνθέτει τελικά ο εγκέφαλός μας από το σύνολο των πληροφοριών που λαμβάνει, εκ των οποίων μπορεί και επεξεργάζεται μόνον το 5% αυτών ανά δευτερόλεπτο. Ο εγκέφαλος συνεχώς επιτελεί ένα έργο διαχωρισμού και επιλογής των πιθανοτήτων που τελικά θα συνθέσουν την εκάστοτε αντίληψη της πραγματικότητας. Ο εγκέφαλός μας είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει αν στην άκρη του κρεβατιού μας υπάρχει γκρεμός ή το πάτωμα. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που οι πληροφορίες που παρέχονται από τα αισθητήρια όργανα στον εγκέφαλο επεξεργάζονται βάσει της δομής και λειτουργίας του εγκεφάλου μας και από τη στιγμή που ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου μας καθορίζεται και από εξωγενή αίτια, κατανοούμε πως όχι μόνον δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι είναι όντως πραγματικό αλλά κατανοούμε πως τελικά υπάρχουν τόσες πραγματικότητες όσοι και οι παρατηρητές αυτής.

Σε αυτό το σημείο, η βοήθεια-συμβολή της κβαντικής φυσικής, σχετίζεται με το πώς μας εισάγει σε έναν κόσμο πιθανοτήτων που καθορίζεται από περίπου 2.000 δεδομένα ανά δευτερόλεπτο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Έτσι, η σταθερή και δεδομένη έννοια της (προσωπικής μας) πραγματικότητας, αναμιγνύεται με έναν κόσμο πιθανών υποστάσεων της πραγματικότητας που μας παρέχει η κβαντική φυσική. Όταν λοιπόν μάθουμε τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί μέσα από ένα ευρύτερο σύνολο πιθανοτήτων, τότε αυτός θα αναπτύξει ένα πρόσθετο νευρικό δίκτυο και θα αρχίσει να επεξεργάζεται την υπόσταση της πραγματικότητας με έναν ευρύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Αυτή η εισδοχή νέων πιθανοτήτων περί πραγματικότητας θα είναι σαν ένας φακός μέσα στο σύνολο των 2000 πληροφοριών που επεξεργαζόμαστε ανά δευτερόλεπτο και σχετίζονται με την ατομικότητά μας και τον χωρόχρονο. Αυτός είναι ο ορισμός της ολοκληρωμένης (κβαντικής) αντίληψης της πραγματικότητας.

Μία σημαντική παράμετρος της κβαντικής φυσικής, είναι το γεγονός πως προσεγγίζει με πρωτοποριακό τρόπο την έννοια και δομή του χωρόχρονου. Μέσω της κβαντικής φυσικής, αποκτούν αληθοφάνεια τα ταξίδια στο χρόνο και πρόσθετα, μέσω των πράξεών μας, έχουμε τη δυνατότητα να τροποποιήσουμε τα γεγονότα του παρελθόντος και του μέλλοντος. Η κβαντική φυσική, μπορεί ακόμα και να τροποποιήσει την κλασική φόρμα “αίτιο-αποτέλεσμα” και να την αντιστρέψει.

Επίσης, στα δρώμενα του σύμπαντος, σημαντικό ρόλο παίζει η υπόσταση του παρατηρητή, ο οποίος αναπόφευκτα επηρεάζει την εξέλιξη του γεγονότος που παρατηρεί. Έτσι, υπάρχει ένα δεδομένο γεγονός τη στιγμή που συμμετέχει ο παρατηρητής αλλά κι ένα σύνολο, ένα κύμα πιθανών γεγονότων όταν ο συγκεκριμένος παρατηρητής απουσιάζει. Όταν λοιπόν ο παρατηρητής είναι απών, τα σωματίδια μετατρέπονται σε εμπειρία. Η υπόσταση ενός καταγεγραμμένου γεγονότος, είναι υπαρκτή μόνον εφόσον υπάρχει κάποιος παρατηρητής που θα συνδεθεί με αυτό και θα το εξετάσει. Έτσι, καταγραφή χωρίς παρατήρηση σημαίνει πως δεν υπήρξε γεγονός.

Ένα σωματίδιο, βρίσκεται εν δυνάμει σε πολλά σημεία ταυτόχρονα ως πιθανές θέσεις όπου μπορεί να παρατηρηθεί. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να αποφανθούμε με βεβαιότητα σε ποιο από τα πιθανά σημεία βρίσκεται γιατί δεν υπάρχει ο παρατηρητής που θα δώσει υπόσταση στο γεγονός της θέσης του σωματιδίου. Τη στιγμή λοιπόν που ο παρατηρητής θα λάβει μέρος, το σωματίδιο μπορεί να βρεθεί στην ίδια ή διαφορετική θέση με πριν.

Η κοσμική σύνδεση των πάντων:
Πολύ σημαντική διαπίστωση για τα επιστημονικά δεδομένα, είναι το γεγονός πως όταν δύο ηλεκτρόνια γεννηθούν ταυτόχρονα, τότε είναι δια παντός συνδεδεμένα μεταξύ τους, ασχέτως του πόσο μακριά βρίσκεται το ένα από το άλλο. Αν το ένα ηλεκτρόνιο δεχτεί μία αλλαγή, τότε ταυτόχρονα, την ίδια αλλαγή θα υποστεί και το δεύτερο ηλεκτρόνιο. Αυτή τη σχέση των διδύμων ηλεκτρονίων, αν την προεκτείνουμε σε ανθρώπινο επίπεδο, κατανοούμε πλλήρως τον λόγο που στους διδύμου, όταν πχ ο ένας αδελφός χτυπήσει, ταυτόχρονα πονά ή αισθάνεται άσχημα και ο άλλος αδελφός, όσο μακριά κι αν βρίσκεται. Αν αυτή η συνδετική σχέση προεκταθεί σε συμπαντικό επίπεδο, κατανοούμε πως από τη στιγμή που τα πάντα δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα από το Big Bang, τότε κάθε ατομικότητα είναι υποχρεωτικά συνδεδεμένη με όλες τις υπόλοιπες ατομικότητες του σύμπαντος. Αυτή η οπτική, ίσως να είναι μία καλή αιτία για να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη φύση και τους ανθρώπους, μιας και όλοι προερχόμαστε από την ίδια μήτρα, άρα είμαστε αδέλφια.

Σε όλα αυτά τα δεδομένα, ο χώρος είναι απλώς ένα παράγωγο της δομής του σύμπαντος που επειδή μέσα του ταξινομούνται ξέχωρα η μία από την άλλη όλες οι ατομικότητες, τελικά έχουμε την ψευδαίσθηση πως η κάθε ατομικότητα είναι αυθύπαρκτη, αυτόνομη και ξεχωριστή, ενώ τελικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Έτσι, κατανοούμε πως για κάθε τι που συμβαίνει, έχουμε κι εμείς έστω ένα μικρό μερίδιο ευθύνης και είναι ανεπίτρεπτο για την πνευματική μας εξέλιξη το να γυρίσουμε την πλάτη μας στα αρνητικά γεγονότα γιατί ένα μέρος τους οφείλεται σε εμάς. Αυτό θα γίνει συμμετέχοντας συνειδητά στην κατασκευή ενός θετικού μέλλοντος, σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Το μόνο που απομένει ως βήμα προς μία θετική συμβολή του καθενός μας στο μέλλον, είναι το να εγκαταλείψουμε την οπτική της αυτονομίας και της στείρας ατομικότητας και να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι μας αποτελούμε τμήματα του σύμπαντος που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, τμήματα που τελικά δεν γεννήθηκαν ποτέ και ούτε πρόκειται να πεθάνουν. Μέσα σε όλα αυτά, μία παράμετρος μη μετρήσιμη κι έξω από μαθηματικές συσχετίσεις, είναι η ελεύθερη βούληση, κάτι αποδεκτό πλέον από την επιστήμη, που λειτουργεί ως βασικός παράγοντας στην οπτική ότι εμείς είμαστε οι κατασκευαστές του μέλλοντός μας…

Η δύναμη της θέλησης και τα αποτελέσματά της:
Μία σημαντική αναφορά στην ικανότητα του ανθρώπου να αλλάζει και να τροποποιεί γεγονότα με την σκέψη του και να επεμβαίνει ακόμα και πίσω στο χρόνο, στη στιγμή της γέννησης του γεγονότος, σχετίζεται με ένα πείραμα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Princeton. Εκεί, σε δύο ολόιδιες μαγνητοταινίες, επιστήμονες ηχογράφησαν έναν μονότονο ήχο που ακουγόταν σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα εναλλακτικά στο αριστερό και στο δεξί αυτί. Στη συνέχεια, έδωσαν τη μία ταινία σε κάποιο άτομο και του ζήτησαν να χρησιμοποιήσει τη σκέψη του για να αλλάξει τους χτύπους που ακουγόταν πότε αριστερά και πότε δεξιά και να προσπαθήσει με τη σκέψη του να αυξήσει τους χτύπους που θα ακουγόταν στο αριστερό αυτί. Ο άνθρωπος αυτός έβαλε τη σκέψη του και την πρόθεσή του να ενεργήσει στην ταινία και όντως αυξήθηκαν οι αριστεροί χτύποι. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το γεγονός πως και στη δεύτερη ταινία (της οποίας την ύπαρξη αγνοούσε), αυξήθηκαν επίσης οι αριστεροί χτύποι!

Κατανοούμε λοιπόν την τεράστια ικανότητα του ανθρώπου να επηρεάζει με τη σκέψη του τη δομή διαφόρων αντικειμένων. Έτσι, μέσω της ιδιότητας του σύμπαντος πως όλα συνδέονται μεταξύ τους και με την ενίσχυση της θέλησης, κατανοούμε πλέον το πώς δρα η τηλεκίνηση, η μεταβίβαση σκέψης, ο συλλογικός οραματισμός αλλά και η προσευχή για τη θεραπεία από διάφορες ασθένειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιδρούν στην ύλη ή δεν μπορούν νοητικά να συμβάλλουν στη θεραπεία μίας ασθένειας γιατί βαθιά μέσα τους πιστεύουν πως δεν είναι ικανοί για κάτι τέτοιο. Αν όμως πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές του, τότε θα μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε θαύματα και οι σκέψεις μας θα αναπαραχθούν σαν κοσμική έλξη και θα επιστρέψουν πολλαπλασιασμένες πίσω σε εμάς. Αυτό είναι το κλειδί για να θεραπεύσουμε νοητικά και να θεραπευτούμε, αυτός είναι ο μηχανισμός που λειτουργούν οι θαυματουργές εικόνες και τα διάφορα λατρευτικά αντικείμενα… Στην ουσία, όλα προέρχονται από τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες.

Ο εμπρόσθιος λοβός, είναι η κορωνίδα, το πιο εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου μας. Είναι αυτό που γεννά την ελεύθερη βούληση και την προαίρεση να αλλάξουμε τη ζωή και τον τρόπο σκέψης μας. Κατά συνέπεια, ο εμπρόσθιος λοβός γεννά και την πρόθεση να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών μας. Κάτι σημαντικό που μας διαχωρίζει από τα άλλα έμβια όντα, είναι το μεγαλύτερο μέγεθος του πρόσθιου λοβού σε σχέση με το μέγεθος του εγκεφάλου συνολικά. Έχουμε στη διάθεσή μας αυτό το καταπληκτικό όργανο αλλά αδιαφορούμε για τις δυνατότητές του. Μία από αυτές είναι η διαδικασία της πρόθεσης και της λήψης αποφάσεων. Το νευρικό δίκτυο, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του εγκεφάλου και προσαρμόζεται στο σύνολο των σκέψεών μας. Κατά συνέπεια, αν βομβαρδίζουμε καθημερινά τον εγκέφαλό μας με σκέψεις και προθέσεις για πνευματική βελτίωση ή θεραπεία, ή στοιχεία από τα οποία θέλουμε να αποτελείται η ζωή μας, τότε σταδιακά, το νευρικό δίκτυο του εγκεφάλου μας θα προγραμματιστεί με βάση αυτό που το τροφοδοτούμε. Ακόμη και η διαδικασία του συστηματικού καταιγισμού του εγκεφάλου μας με διάφορες σκέψεις και επιθυμίες, εντάσσεται σε αυτό που ονομάζουμε “προσευχή”. Όλα τα θρησκευτικά κείμενα αναφέρουν πως η σκέψη μας είναι σημαντική και πως οι προσευχές μας “ακούγονται από τον Θεό”. Δεν μπορούν όμως αυτά τα κείμενα να εξηγήσουν τη διαδικασία με την οποία ο Θεός “απαντά” και κάνει πράξη τις επιθυμίες όσων προσεύχονται “δυνατά”, κάτι στο οποίο η κβαντική φυσική έχει ήδη δώσει απάντηση. Ο “βωμός” πάνω στον οποίο προσευχόμαστε και εναποθέτουμε τις σκέψεις μας ονομάζεται πρόσθιος λοβός του εγκεφάλου, ο οποίος με το μέγεθός του μας δίνει την ικανότητα να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία σκέψη και να τη μεταδώσουμε με ένταση στο σύμπαν.

(τέλος Α' μέρους)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουαρίου 05, 2008, 00:13:27
(Β' μέρος)

Ο κόσμος του συναισθήματος και της ατομικότητας:
Είμαστε ένα σύνολο από χημικές ουσίες και συναισθήματα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, μέχρι που θα το περιορίσουμε όταν αρχίσουμε να βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα σε καθημερινή βάση. Αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά από πλευράς εξέλιξης και αλλαγών στη ζωή μας. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι εθιζόμαστε σε ένα σύνολο σκέψεων και συναισθημάτων και τελικά ζούμε καθημερινά με τα δεδομένα που το περιβάλλον μας έχει ορίσει ως απαραίτητα. Καθημερινά ζούμε προσπαθώντας να εκπληρώσουμε την ικανοποίηση του εθισμού μας στα ίδια συναισθήματα. Αντίθετα, κάποιος που έχει έλεγχο της ζωής του, βλέπει την κάθε μέρα που ξημερώνει με ένα διαφορετικό μάτι. Βλέπει την κάθε μέρα ως μία ευκαιρία για να δημιουργήσει οδούς προς νέες πραγματικότητες, σύμφωνες με τις επιθυμίες του. Βλέπει την κάθε μέρα ως μήτρα αγέννητων συναισθημάτων, ως το υπόβαθρο άπειρων αύριο, ως τη λαμπερή αρχή της υπόλοιπης ζωής του κι όχι απλά ως άλλη μια μέρα αυτής. Αλλαγή στη ζωή μας, σημαίνει να εγκαταλείψουμε τον παλιό εαυτό μας. Σημαίνει μα σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τι είμαστε και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι μπορούμε και τι θέλουμε να γίνουμε. Η αλλαγή θα είναι επιτυχής όταν καταστεί μόνιμη.

Η επιστήμη έχει αποδείξει πως κάθε σκέψη και κάθε συναίσθημά μας, σχετίζεται με συγκεκριμένες ουσίες, τα νευροπεπτίδια και τις νευροορμόνες που παράγονται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Αυτές οι χημικές ουσίες, μέσω του αίματος, κυκλοφορούν στο σώμα μας και επικάθονται σε συγκεκριμένους υποδοχείς των κυττάρων και σταδιακά τροποποιούν τον πυρήνα αυτών. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε κάτι συγκεκριμένο, τόσο θα παράγουμε το συναίσθημα που προκαλεί η σκέψη μας, άρα τόσο περισσότερο ο υποθάλαμος θα παράγει τα ίδια πεπτίδια και τελικά τόσο περισσότερο θα τροποποιείται ο πυρήνας των κυττάρων μας. Σταδιακά, επέρχεται η εξάρτηση, η δημιουργία δηλαδή στα κύτταρά μας της ανάγκης να τραφούν όχι μόνον με τις ίδιες αλλά με περισσότερες ποσότητες πεπτιδίων και ορμονών, γιατί οι υποδοχείς καταστρέφονται από τη συχνή χρήση κι έτσι, το ίδιο αποτέλεσμα θα φέρει μόνον η μεγαλύτερη κάθε φορά δόση της ίδιας χημικής ουσίας. Τότε, το κάθε κύτταρο, έχοντας δική του συνείδηση, στέλνει τα ανάλογα σήματα στον εγκέφαλο, έτσι ώστε αυτός να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες που τελικά θα ικανοποιήσουν την νέα ανάγκη του κυττάρου.

Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε συνεχώς τα ίδια στενάχωρα πράγματα, όπως η άσχημη οικονομική μας κατάσταση ή μία χαμένη αγάπη, βαθμιαία ο οργανισμός μας θα μας ζητά ολοένα και περισσότερο να το επαναλάβουμε, ή τουλάχιστον να συντηρούμε τη συχνότητα της σκέψης προς αυτά. Είναι προφανές πως πρέπει να απαλλαγούμε από αρνητικές και δυσάρεστες σκέψεις και να αρχίσουμε να βομβαρδίζουμε τον εγκέφαλό μας με ευχάριστες σκέψεις και επιθυμίες, όπως το πώς θα θέλαμε να είναι η ζωή μας. Πρώτα στον εγκέφαλό μας και μετά γύρω μας, φτιάχνουμε καταστάσεις που ικανοποιούν τις συναισθηματικές (δηλαδή χημικές) ανάγκες μας.

Φυσικά, σε όλες αυτές τις εξαρτήσεις, υπάρχουν και οι θετικές όπως ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής που μας αρέσει ή ένα είδος αρώματος από λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας, ή μία κατηγορία κινηματογραφικών ταινιών ή ένα είδος φαγητού. Όλα σχετίζονται με το πώς είναι φτιαγμένο το νευρικό σύστημα του κάθε ανθρώπου και φυσικά, σε αυτόν τον τομέα, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αυτό όμως που είναι κοινό γνώρισμα σε όλους μας, είναι η διαδικασία της απόφασης να καταργήσουμε τις αρνητικές εξαρτήσεις μας γιατί σταδιακά μας καταστρέφουν.

Πρόσφατα, εμφυτεύτηκαν σε πειραματόζωα, ηλεκτρόδια που προκαλούσαν στον εγκέφαλό τους την παραγωγή συγκεκριμένων νευροπεπτιδίων. Τα πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν να πατάνε ένα κουμπί που θα προκαλούσε την παραγωγή των συγκεκριμένων νευροπεπτιδίων. Σταδιακά, τα πειραματόζωα χρειαζόντουσαν αυτά τα νευροπεπτίδια περισσότερο από εκείνα που θα παρήγαγε ο εγκέφαλός τους για το αίσθημα-ανάγκη της πείνας, της δίψας ή του ύπνου, με τελικό αποτέλεσμα τη φυσική τους κατάρρευση και τον θάνατο.

Μία εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στον άνθρωπο, είναι το stress. Είμαστε τόσο εθισμένοι στο stress που μας δημιουργεί π.χ. μία θέση εργασίας που αν και δεν μας ικανοποιεί, τελικά δεν μπορούμε να παραιτηθούμε, ή ακόμα δεν σταματάμε μία ερωτική σχέση όταν ο/η σύντροφός μας δεν μας ικανοποιεί αλλά αδυνατούμε να τη σταματήσουμε γιατί είμαστε εθισμένοι σε αυτή, γιατί ο εγκέφαλός μας έχει προγραμματιστεί με τρόπο που να παράγει χημικές ουσίες ανάλογες του τι βιώνουμε και τελικά, αυτό το σύννεφο χημικών ουσιών μας εμποδίζει από το να πάρουμε αποφάσεις για να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται μέσα μας:
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης της ποιότητας στη ζωή μας, είναι το πόση ευτυχία βιώνουμε. Η ζωή του μεσοαστού είναι ιδιαίτερα λειψή από ευτυχία. Αυτή η έλλειψη σχετίζεται με τη μη συγκέντρωσή μας σε τρόπους και μεθόδους που θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Σε πολλούς ανθρώπους, η ζωή τους είναι γεμάτη με δυστυχία, αποτυχίες και τραγωδίες κυρίως γιατί μέσα τους έχουν αποδεχθεί πως πλέον αυτή είναι η ζωή τους και βλέποντάς την πολλές φορές ως θεϊκή δοκιμασία, δεν κάνουν τίποτα για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Τίποτα δεν θα αλλάξει αν πρώτα εμείς δεν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τον τρόπου που βλέπουμε τη ζωή μας. Το μυαλό μας έχει στρέψει την προσοχή του στα αρνητικά συναισθήματα της δυστυχίας μας κι όχι στο πως θα την ανατρέψει.

Ένα σημαντικό βήμα προς την ανατροπή μιας διαρκώς αρνητικής κατάστασης, είναι το να ξυπνάμε κάθε μέρα 5 λεπτά νωρίτερα απ’ ότι συνήθως και να οραματιζόμαστε το πώς θα θέλαμε να είναι φτιαγμένη η μέρα μας. Αν και σίγουρα αυτή η διαδικασία κάποιες μέρες δεν θα εφαρμοστεί, είναι δεδομένο πως η επαναληπτικότητα δρα αθροιστικά προς την επίτευξη αυτού που επιζητούμε. Όσο πιο συχνά οραματιζόμαστε ένα ιδανικό 24ωρο, τόσο περισσότερο δημιουργούμε το ανάλογο νευρικό δίκτυο στον εγκέφαλό μας. Κατά συνέπεια, πλην εκτάκτων γεγονότων, η ζωή μας είναι το αποτέλεσμα αυτού που κυριαρχεί στο μυαλό μας. Το βήμα για τη μεγάλη αλλαγή είναι το να σταματήσουμε να λειτουργούμε με τα απλά αντανακλαστικά του εγκεφάλου και να αρχίσουμε να λειτουργούμε με βάση τη δημιουργικότητα και το τι πραγματικά θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας. Κάθε φορά που μας συμβαίνει ένα δυσάρεστο γεγονός, πρέπει άμεσα να φέρουμε στο νου μας τον στόχο μας. Μία αποτελεσματική τεχνική είναι, τη στιγμή που συμβαίνει το δυσάρεστο γεγονός, να κοιτάμε το ρολόι μας. Σταδιακά ο εγκέφαλός μας θα συνδέσει αυτή την ενέργεια με την προσήλωση στον στόχο μας και από απλά αντανακλαστικά, κάθε φορά που θα κοιτάμε τι ώρα είναι, πέραν από την κυριολεξία, θα στέλνουμε μήνυμα στον εγκέφαλό μας πως είναι ώρα να προσηλωθούμε πάλι στον στόχο μας.

Άρα λοιπόν, πρώτα αφιερώνουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για την καταγραφή (ακόμα και σε μια κόλα χαρτί) του πως θέλουμε να είναι η ζωή μας και στη συνέχεια τρέφουμε καθημερινά αυτή την επιθυμία και όπως ο γεωργός λιπαίνει τον σπόρο και αυτός γίνεται δέντρο που καρποφορεί, έτσι και η ζωή που οραματιστήκαμε θα γίνει πράξη μέσω της θέλησης.

Για την όλη διαδικασία της αλλαγής στη ζωή μας και την απαλλαγή από τις αρνητικές εξαρτήσεις, αρκεί μία σπίθα σκέψης κι επιθυμίας προς τη νέα ζωή που θέλουμε να βιώσουμε. Πρόκειται για την περιπέτεια που ξεκινά από μία σκέψη που μέσω της επαναληπτικότητας γίνεται πράξη. Άπαξ και δημιουργηθεί στο μυαλό μας η σκέψη της αλλαγής, βρισκόμαστε στο σημαντικότερο, στο πιο κρίσιμο σημείο. Πρέπει να εξελίξουμε αυτή τη σκέψη σε μήνυμα και για λίγες στιγμές να ζήσουμε μέσα στο μυαλό μας την πραγματικότητα που επιθυμούμε. Ίσως όταν επιστρέψουμε στη συνήθη πραγματικότητα να μας φαίνονται όλα ίδια, όμως ποτέ πια δεν θα είμαστε ίδιοι γιατί θα έχουμε αφήσει πίσω μας ίχνη που μπορούν να μας οδηγήσουν πάλι σε αυτό που οραματιστήκαμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επαναληπτικότητα στη νέα σκέψη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα φέρουν την αλλαγή.

Κατανοούμε λοιπόν πως ενώ αρχικά βλέπαμε τον εγκέφαλό μας και το νευρικό μας σύστημα ως κάτι που λειτουργεί μηχανικά και παθητικά, τελικά συμπεραίνουμε πως έχει κατασκευαστεί για πολύ περισσότερα πράγματα όπως η δύναμη της αλλαγής και η ανάγκη για εξέλιξη, αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν ενδελέχεια.

Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν και κάποιες παγίδες. Πολλές από αυτές βρίσκονται στο εξωτερικό μας περιβάλλον. Αυτές οι παγίδες σταδιακά δημιουργούν εξαρτήσεις ακριβώς γιατί είναι επαναλαμβανόμενες. Οι άνθρωποι διαρκώς βομβαρδίζονται κυρίως από τα ΜΜΕ με διάφορα άπιαστα πρότυπα και ιδανικά που αποτελούν προϊόντα της βιομηχανίας του θεάματος. Οι γυναίκες βομβαρδίζονται από πρότυπα που τις θέλουν με σώμα αγάλματος, από τη μικρή-σχολική ηλικία με την κούκλα Barbie, μέχρι την εφηβεία και λίγο μετά μέσω των μοντέλων στο χώρο της μόδας ή με τις πανέμορφες ηθοποιούς του κινηματογράφου. Οι άντρες βομβαρδίζονται με πρότυπα καλογυμνασμένων αθλητών διάπλασης σώματος γεμάτων γραμμώσεις και επιτυχημένων χρηματιστών με πλαστικά χαμόγελα και ακριβά αυτοκίνητα. Η επιθυμία του μεσοαστού να γίνει αυτό που βλέπει πουλά και θα πουλά για πάντα, γιατί τα πρότυπα είναι αυτό που η ίδια η λέξη ορίζει, κάτι το απόλυτο, άπιαστο αλλά και ασύμβατο με τις λογικές επιδιώξεις. Όλες αυτές οι παραισθήσεις που αγοράζει ο άνθρωπος, τελικά τον αποπροσανατολίζουν από τους στόχους του και είναι πολύ πιθανό να μην βγουν ποτέ στην επιφάνεια οι αληθινές του επιθυμίες.

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι βομβαρδίζονται με αυτές τις εξωπραγματικές επιθυμίες και από την άλλη βγουν στην επιφάνεια ερωτήματα όπως το γιατί γεννηθήκαμε ή ποιος είναι ο σκοπός της ζωής ή το τι μας συμβαίνει αφού πεθάνουμε κλπ, εβρισκόμενοι ανάμεσα στα εξωπραγματικά πρότυπα και αυτές τις βαθυστόχαστες μεταφυσικές ερωτήσεις, τελικά οι άνθρωποι νομίζουν ότι καταρρέουν ψυχολογικά, ότι κάτι δεν πάει καλά στο μυαλό τους αλλά αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι βιώνουν τα πρώτα αποτελέσματα της αλλαγής. Ο παλιός τους εαυτός, μαζί με τα παλιά ιδεώδη και πρότυπα που κουβαλούσε, αρχίζει να καταρρέει. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η πρόθεση για αλλαγή δεν είναι τόσο δημοφιλής, γιατί οι άνθρωποι δύσκολα καταργούν τις εξαρτήσεις τους, γιατί τους πιάνει πανικός όταν αντιληφθούν πως πλέον αυτοί είναι οι άρχοντες της ζωής τους, κάτι που γεννά ευθύνες, κάτι που δεν θέλει να αναλάβει ο άνθρωπος που μια ζωή είχε μάθει να φέρουν άλλοι την ευθύνη των όσων ζει και πιστεύει, είτε σε κοινωνικό, είτε σε θρησκευτικό επίπεδο γιατί η αλλαγή είναι πολυδιάστατη. Τελικά, οι άνθρωποι φτάνουν στο τέλος της ζωής τους έπειτα από μία ήσυχη ζωή, χωρίς εξάρσεις κι ευθύνες αλλά συγχρόνως και χωρίς καμία εξέλιξη στην πνευματικότητά τους και θα έχουν αποτύχει στο πείραμα που λέγεται ζωή.

Από τον άνθρωπο στον Θεό. Μία νέα “σκάλα του Ιακώβ”:
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιγραφή της συνείδησης, είναι το να καταφέρουμε μέσω αυτής να γνωρίσουμε τον Θεό. Μία παράμετρος αυτής της κατανόησης, είναι το αν είμαστε τελικά ικανοί να τον προσβάλλουμε, αγνοώντας τις (αμφιβόλου προελεύσεως) εντολές του. Αυτή η σχέση θεού και ανθρώπου, είναι γεμάτη φόβο, περιορισμούς και ανασφάλειες και είναι αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά απ’ τα οποία φτιάχνονται τα θεμέλια μιας θρησκείας.

Είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να τσεκάρουμε διαρκώς μια προκατασκευασμένη ηθική που πρέπει να συντηρήσουμε, με συνέπεια να αγνοούμε πλέρως όλα όσα σχετίζονται με τη θέση μας μέσα στο σύμπαν και τις κρυφές ικανότητες που διαθέτουμε. Ακόμη κι αν κάποιος αποφασίσει να μην σχετίζεται πλέον με κάποια θρησκεία, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του στο να αλλάξει την κοσμοθέασή του γιατί αυτή επί χρόνια καθορίστηκε από την θρησκεία που είχε επιλέξει. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι οργανωμένες θρησκείες: το ότι η κάθε μια δίνει τη δική της εκδοχή για την κοσμοθέαση (μακροκοσμικά και μικροκοσμικά), με αποτέλεσμα να υφίστανται ανά τον κόσμο εκατοντάδες διαφορετικές κοσμοθεάσεις, ενώ τελικά η ορθή εκδοχή είναι μία και μοναδική. Σε αυτή την οπτική, συμβάλλει ουσιαστικά η προσέγγιση της κβαντικής φυσικής που ορίζει πως όλα συνδέονται μεταξύ τους, πως δεν υπάρχει θρησκευτική κοσμοθέαση καλύτερη από κάποια άλλη, γιατί όλα συνδέονται μεταξύ τους. Στο σύμπαν δεν υπάρχουν καθολικοί, μορμόνοι, ορθόδοξοι ή μουσουλμάνοι. Υπάρχει μόνον ένα αχανές σύνολο γεγονότων και ατομικοτήτων που συνδέονται μεταξύ τους. Όσο σκεφτόμαστε τον Θεό ως έναν ηλικιωμένο με λευκή γενειάδα που κάθετε στα σύννεφα και μας ελέγχει, απλώς καταφέρνουμε να βρισκόμαστε διαρκώς μακριά από την πνευματική εξέλιξη που μας αξίζει.

Για άλλη μια φορά, το κλειδί στην προσέγγιση του Θεού, είναι η απαλλαγή μας από το σύμπλεγμα της “σωτηρίας” και της μη θέλησης ανάληψης ευθυνών για το άτομό μας. Προτιμούμε να φροντίζει κάποιος άλλος για εμάς, να μας σώσει από μια λίστα από προκατασκευασμένες αμαρτίες και κατά συνέπεια, αφήνουμε την τύχη μας σε τρίτα χέρια. Άλλοτε ένας πόλεμος, άλλοτε μία φυσική καταστροφή, άλλοτε το πρόβλημα της επιβίωσης, άλλοτε η ψυχική μας καταρράκωση από τις καθημερινές δυστυχίες, πάντοτε η θρησκεία έβρισκε λόγους ύπαρξης στη ζωή των ανθρώπων.

Το κλειδί σε αυτή την αλλαγή, βρίσκεται στο να κατανοήσουμε πως τελικά δεν υπάρχει κάτι από το οποίο πρέπει να σωθούμε αλλά κάτι το οποίο πρέπει να βελτιώσουμε και αυτό είναι η πνευματική μας ανάπτυξη. Αυτή η οπτική ούτε προσβάλλει, ούτε περιορίζει την υπόσταση του Θεού. Αντίθετα αποτελεί εργαλείο για την πληρέστερη κατανόησή του.

Παρ’ όλες τις διδαχές των θρησκειών, αυτή τη στιγμή το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, έχει βρει στα πέρατα του σύμπαντος γαλαξίες εξαιρετικής ομορφιάς, μέσα στους οποίους υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες που επιτρέπουν την ύπαρξη οντοτήτων ανώτερης ή κατώτερης διάνοιας από τη δική μας. Αν και βαθιά μέσα μας όλοι αναγνωρίζουμε το δέος και τον πόθο να γνωρίσουμε αυτές τις οντότητες, καμία θρησκεία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ύπαρξή τους. Αυτό θα περιέπλεκε τη σχέση θεού (ορισμός σύμφωνα με τις θρησκείες) και ανθρώπου. Από τη μία πλευρά θα δημιουργούνταν μία κατάσταση που καμία θρησκεία δεν θα μπορούσε να ελέγξει και από την άλλη, ο άνθρωπος θα ήταν μόνος του σε αυτή την αποκάλυψη και θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για την μετέπειτα πορεία του. Αυτή ακριβώς η ανασφάλειά του και η αδυναμία ανάληψης ευθυνών, τον οδηγούν στη λύση της θρησκείας, η οποία απλώς τρέφει και τρέφεται από αυτό το σύμπλεγμα.

Οι συμβατικές θρησκείες έχουν συνδέσει τη λάθος πράξη με την τιμωρία, την επίγεια ή μετά θάνατον καταδίκη. Κι όμως, ακριβώς για αυτόν τον λόγο υπάρχει η ζωή, για να ψάξουμε λύσεις, να κάνουμε λάθη και μέσα από αυτά να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη νόησή μας για να κατασκευάσουμε το μέλλον μας. Ο σοφός άνθρωπος κρατά αρχεία από τις επιλογές του και είναι αμείλικτος με τα λάθη του γιατί δεν συγχωρεί, γιατί δεν ξέρει πως ότι έγινε δεν μπορεί να αναιρεθεί. Αυτή η διαδικασία είναι πιο δύσκολη και οδυνηρή από το να μας ελέγχει κάποιος γέρος με μακριά γενειάδα, γι’ αυτό και τον ακολουθεί. Αντίθετα, ο αγωνιστής, αυτός που έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του την πνευματική εξέλιξη, στις λανθασμένες επιλογές του δεν βλέπει κάποια τιμωρία αλλά μία νέα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει και τελικά μία ευκαιρία για να βγει πιο σοφός από πριν.

Όλα αυτά φέρνουν μία σύγχιση στον άνθρωπο γιατί μέχρι τώρα έχει μάθει να προσδιορίζει τον θεό σε ένα πεδίο έξω από τον ατομικότητά του. Ο άνθρωπος πλέον εκτίθεται σε μία νέα οπτική που τοποθετεί τον θεό μέσα του κι όχι γύρω του. Ταυτόχρονα, κατανοούμε πως δεν υπάρχει ξεχωριστός εσώτερος θεός για τον κάθε άνθρωπο, γιατί όλοι οι άνθρωποι μακροκοσμικά συνδέονται μεταξύ τους, άρα τελικά υφίσταται μόνον ένας (1) θεός, κοινός για κάθε άνθρωπο. Κάποιοι θα χαρακτήριζαν αυτή την οπτική ως βλασφημία ή γέννημα του διαβόλου αλλά αν όντως είναι έτσι, τότε αυτό που ορίζουμε ως βλασφημία και προσβολή του θεού, είναι πως ο άνθρωπος και ο θεός συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους…
   
Επίλογος – Ο κόσμος της “λαγουδότρυπας”:
Όλα τα ανωτέρω δεδομένα αυτής της εργασίας, δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν ακαριαία τον τρόπο σκέψης και δράσης μας. Το μόνο που είναι ικανά να επιτύχουν είναι το να αφήσουν μικρά ίχνη που θα συνδέουν την καθημερινότητά μας με μία περίεργη λαγουδότρυπα, με ένα σύνολο επιστημονικών ανακαλύψεων και αποκαλύψεων με τελικό αποτέλεσμα την εμφύτευση στο κοσμικό μυαλό μας μίας νέας οπτικής για τη δομή του σύμπαντος, μίας οπτικής που μας ορίζει πρωταγωνιστές σε κάθε ώρα και στιγμή που ζούμε και αισθανόμαστε. Αυτή η λαγουδότρυπα δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη στην οποία έπεσε η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και εισήλθε σε έναν πρωτόγνωρο για εκείνη κόσμο.

Το πόσο βαθιά μέσα στη λαγουδότρυπα θα φτάσουμε εξαρτάται από την ένταση της έλξης που όλα αυτά τα δεδομένα μας δημιούργησαν και από το πόσους πνευματικούς υποδοχείς θέλουμε να αφιερώσουμε σε αυτή την αλλαγή της κοσμοθέασής μας, μιας κοσμοθέασης που μας αποκαλύπτει πως όλα είναι Ένα, αυτό που ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ξενοφάνης ονόμασε “Εν το Παν”. Είναι ο συμπαντικός νόμος που υπήρξε η βάση του μονισμού (ενισμού) και χρησιμοποιήθηκε από τους γνωστικούς έως τον Τζιορντάνο Μπρούνο και από τους αλχημιστές έως τους βουδιστές, μία κοσμική αρχή που κάθε ώρα και στιγμή θα φέρουμε μέσα μας…
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Φεβρουαρίου 05, 2008, 18:16:11
αγαπητε,  trithemius,  AYTH  H    ΕΡΓΑΣΙΑ  περα  απο  κοπιαστικη  ΕΙΝΑΙ  πραγματικα  ενα  ΣΤΟΛΙΔΙ!!!
                                               
                              ειναι   ΑΛΗΘΕΣΤΑΤΗ- ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  και  ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΙ   απολυτα  το
                                                       Ε Ι Δ Ω Λ Ο    μας...
              ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ  τοσο  Φ Ω Τ Ε Ι Ν Α    τΙς   πιο  κρυφες   μας  ΣΚΕΨΕΙΣ΄
                                          "  ΠΟΙΟΣ,  ΕΧΕΙ  ΦΤΙΑΞΕΙ   ΠΟΙΟΝ? "
                                          "  ΓΙΑΤΙ    ΔΕΝ  ΜΕ   ΓΝΩΡΙΖΩ? "
                                          "  ΓΙΑΤΙ    ΔΕΝ   ΘΥΜΑΜΑΙ? "
                             
                                ΔΕΙΧΝΕΙ,  ΜΕ  ΣΑΦΗ   ΤΡΟΠΟ  ΟΤΙ  ΟΛΟΙ  ΕΜΕΙΣ    ΕΙΜΑΣΤΑΝ   ΤΑ 
                                              Π Α Ι Δ ΙΑ   της     Σ Τ Ε Ρ Η Σ Ε Ω Σ .

                          επετρεψε  μου,  να  αναφερω   δυο  προτασεις  του  Α Ι Ν Σ Τ Α Ι Ν    οχι  σαν  συμπληρωμα  αλλα  σαν
                                             Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Η    στα   γραφομενα  σου....

                                              ΟΛΟΚΛΗΡΗ  Η   ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΜΑΣ-
                                                        Σ Υ Γ Κ Ρ Ι Ν Ο Μ Ε Ν Η
                                              ΜΕ   ΤΗΝ    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
                                                              Ε Ι Ν Α Ι
                                                     Π Ρ Ω Τ Ο Γ Ο Ν Η   και   Π Α Ι Δ Α Ρ Ι Ω Δ Η Σ
                                                            Ω Σ Τ Ο Σ Ο    ειναι   το  πιο
                                                                       π ο λ υ τ ι μ ο
                                                            που   Ε Χ Ο Υ Μ Ε !!!

                                   ΦΟΒΟΣ   ΑΟΡΑΤΩΝ   ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ    ειναι  ο .... Σ Π Ο Ρ Ο Σ   
                                                                  ε κ ε ι ν ο υ...
                                    που   ο   Κ Α Θ Ε Ν Α Σ    μας     Μ Ε Σ Α   του    Ο Ν Ο Μ Α Ζ Ε Ι     θρησκεια....

Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουαρίου 05, 2008, 18:29:28
                                   ΦΟΒΟΣ   ΑΟΡΑΤΩΝ   ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ    ειναι  ο .... Σ Π Ο Ρ Ο Σ  
                                                                  ε κ ε ι ν ο υ...
                                    που   ο   Κ Α Θ Ε Ν Α Σ    μας     Μ Ε Σ Α   του    Ο Ν Ο Μ Α Ζ Ε Ι     θρησκεια....

Όντως, είναι αληθέστατον, αψευδέστατον, βεβαιότατον! :)

*σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 8)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουαρίου 05, 2008, 22:38:52
Δεν θεωρώ πως σε τέτοια θέματα πρέπει να έχουμε κάποια συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα που θα καθιστά την προσπάθειά μας έγκυρη. Η σχολή που τελείωσα είναι άσχετη με την εργασία και δεν είμαι ούτε συγγραφέας, ούτε δημοσιογράφος. Απλώς μου έκαναν μεγάλη εντύπωση αυτά τα δύο φιλμ και αποφάσισα να συγκεντρώσω όσες σημαντικές πληροφορίες βρήκα σε αυτά, μέσα σε μία εργασία. Μάλιστα, σήμερα ολοκλήρωσα σε ενιαίο κείμενο (13 σελίδων) μία ενοποιημένη-τροποποιημένη έκδοση αυτών των δύο εργασιών. Όποιος θέλει, του τη στέλνω γιατί δεν θέλω να γεμίσω πάλι με "σεντόνια" το θέμα μας...

Φίλε μου οι ώρες που πέρασα (ήταν πολλές) στίβοντας το μυαλό μου και επεξεργαζόμενος τις πληροφορίες που μου έδωσαν αυτά τα φιλμ, θεωρώ πως ήταν πολύ σωστή και παραγωγική διαχείρηση χρόνου. Μάλιστα, έχω να σου πω ότι σε πολλά ζητήματα βρήκα μία κοινή οπτική μεταξύ αυτών που είχα στο μυαλό μου και θεωρούσα σωστά και αυτών που παρουσιάστηκαν στα φιλμ. Αν όμως κάτι ήταν για εμένα πραγματικά αποκάλυψη, ήταν η σύνδεση των συναισθημάτων και των εξαρτήσεών μας με την παραγωγή συγκεκριμένων χημικών ουσιών από τον εγκέφαλό μας :o

Σχετικά με αυτό που αναφέρεις πως δεν ξέρεις αν θα μοιραζόσουν μαζί μας κάτι ανάλογο, πιστεύω πως δεν πρέπει να λέμε όχι στη δημιουργικότητα και στη χρησιμότητα ενός τέτοιου χώρου συζήτησης και ζύμωσης απόψεων. Προοδευτικά, θα έχουμε σημαντικά οφέλη (εδώ πλειοτροπικά), τα οποία δρουν επάνω μας αθροιστικά. Ακόμη και η ενασχόληση με τον εσωτερισμό ή η παραμονή και ενεργή συμμετοχή μας σε αυτό ή σε άλλα φόρουμ, θεωρώ πως είναι ένα είδος θετικής πνευματικής εξάρτησης. Επομένως λέω ναι σε τέτοιες ενασχολήσεις! :)
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Κανένας στις Φεβρουαρίου 06, 2008, 11:31:57
Φίλε Trithemius, και πάλι συγχαρητήρια για την εξαιτερική εργασία που μας έδωσες.

Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε συνεχώς τα ίδια στενάχωρα πράγματα, όπως η άσχημη οικονομική μας κατάσταση ή μία χαμένη αγάπη, βαθμιαία ο οργανισμός μας θα μας ζητά ολοένα και περισσότερο να το επαναλάβουμε, ή τουλάχιστον να συντηρούμε τη συχνότητα της σκέψης προς αυτά.
Οι θετικές σκέψεις παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά?  Δηλαδή ο οργανισμός μας εθίζεται σε θετικά συναισθήματα και ο εγκέφαλος να δημιουργεί θετικές καταστάσεις που να παράγουν αυτά τα θετικά συναισθήματα?

Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουαρίου 06, 2008, 14:40:05
Οι θετικές σκέψεις παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά?  Δηλαδή ο οργανισμός μας εθίζεται σε θετικά συναισθήματα και ο εγκέφαλος να δημιουργεί θετικές καταστάσεις που να παράγουν αυτά τα θετικά συναισθήματα?

Φαίνεται πως ναι. Στο σχετικό τμήμα με τα συναισθήματα, είχα γράψει:
Παράθεση
Φυσικά, σε όλες αυτές τις εξαρτήσεις, υπάρχουν και οι θετικές όπως ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής που μας αρέσει ή ένα είδος αρώματος από λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας, ή μία κατηγορία κινηματογραφικών ταινιών ή ένα είδος φαγητού. Όλα σχετίζονται με το πώς είναι φτιαγμένο το νευρικό σύστημα του κάθε ανθρώπου και φυσικά, σε αυτόν τον τομέα, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Σου έτυχε ποτέ να πλημμυρίσει το μυαλό σου μία σκέψη και στη συνέχεια να νοιώσεις κάποιο ελαφρύ τσίμπημα στην περιοχή των νεφρών; (εμένα ναι). Επίσης ας μην ξεχνάμε το τι γίνεται στο σώμα μας όταν κάνουμε έρωτα. Η ανάγκη που έχουμε για σαρκική επαφή σχετίζεται επίσης με αυτό που με ρωτάς (είχε γίνει σχετική μνεία στην πρώτη εργασία).
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Φεβρουαρίου 07, 2008, 11:22:44
Συγχαρητήρια για την εργασία σου Trithemius.  Τέτοιες πολύτιμες εργασίες μέσα από το προσωπικό πρίσμα του καθενός μας, συνδράμουν αφάνταστα στην συνειδησιακή μας ανάπτυξη και επομένως στην πνευματική μας ελευθερία.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: suida στις Φεβρουαρίου 07, 2008, 16:29:19
  Απο   τη   στιγμη   που  θα  μετατρεψουμε  μια    ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ   η   ενα   ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ   σε   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ....
                            τα   φραγματα    σ π α ν ε     και    ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ    οτι   
                            ειμαστε    σε    Θ Ε Σ Η    να    πραγματοποιουμε    ολο   και 
                                      μ ε γ α λ υ τ ε ρ ε ς     ολο   και   πιο
                                      Α  Π Ι Θ Α Ν Ε Σ     φαντασιωσεις.....

                           ΚΑΙ   ΑΥΤΟ    ειναι   η    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ     δ ι α δ ι κ α σ ι α    μας....!!

  Ετσι,   μπορουμε    να   αρχισουμε    με   ενα    Τ Ι Π Ο Τ Α ,   και   απο  το   Τ Ι Π Ο Τ Α   και  απο  το   Π Ο Υ Θ Ε Ν Α ...
                            να   ανοιξει    ενας    Δ Ρ Ο Μ Ο Σ !!!!

  Στο   Σ Υ Μ Π Α Ν    δεν   Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν     κανονες,   ΑΛΛΑ    νομοι   Ε Μ Ψ Υ Χ Ο Ι !!!   Α ρ κ ε ι    ΕΜΕΙΣ    να   Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ο Υ Μ Ε ...
                              το   Α Ν Α Λ Ο Γ Ο    συναισθημα   και    το   Σ Υ Μ Π Α Ν   θα    Α Ν Τ Α Π Ο Κ Ρ Ι Θ Ε Ι ...
                                                                    Π Α Ρ Α Δ Ι Δ Ο Ν Τ Α Σ
                              το    αντικειμενο   του   Π Ο Θ Ο Υ   μας!!    Ο Π Ο Ι Ο    κι   αν   ειναι   Α Υ Τ Ο !!!

                                                                                                            ειναι   δυνατον  να  μην  σ'  ΑΓΑΠΩ!!...ΚΑΝΕΝΑΣ..   Ε Ι Ν Α Ι ??
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουαρίου 09, 2008, 01:24:24
Το "What the beep do we know" κυκλοφορεί και σε βιβλίο, αν κάποιος ενδιαφέρεται εκτός από την περίληψη και για λεπτομέρειες.
Κυκλοφορεί μεταφρασμένο και στα Ελληνικά.

Όμως....πρόκειται για 250 σελίδες.... ::)
Εν συγκρίσει με την καταπληκτική περίληψη της ταινίας από τον Trithemius!! (χαρά στο κουράγιο σου);) είναι πολλές...αλλά αξίζει τον κόπο.
Ακόμα κι εγω που δεν έχω και τόσο καλή σχέση με τα της φυσικής επιστήμης, άρχισα να καταλαβαίνω κάτι. μια και είναι έτσι γραμμένο γενικότερα και δεν "κουράζει"!!
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Rose στις Φεβρουαρίου 11, 2008, 11:12:18
Ενημερώνουμε πως έχουν σβηστεί μηνύματα που άπτονται προσωπικών δεδομένων. Παρατηρήθηκαν κακόβουλες σκοπιμότητες ευτελισμού προσωπικοτήτων, γι' αυτό παρακαλούμε να αποφεύγονται προσωπικές αντιπαραθέσεις και διενέξεις, αλλά η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από κριτική ανάλυση και ανάπτυξη θεμάτων. Ειδάλλως όσα μηνύματα αναφέρονται ή στρέφονται ενάντια σε πρόσωπα του φόρουμ θα διαγράφονται.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουαρίου 15, 2008, 04:37:12
ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα πρότεινα να δείτε πρώτα την ταινία. Αφού τα έγραψα όλα αυτά τα κατεβατά...είχα μια έκλαμψη και ξαναγύρισα στην αρχή για να πώ σε όποιον τυχον δεν έχει δει την ταινία και ενδιαφέρεται....να την δει..διότι "άλλη αίσθηση" έχει να δει κανείς πρωτα χωρίς επιστημονικές θεωρίες. Δεν ξέρω πώς μου ρθε τωρα αυτό. Αλλά το σκέφτηκα και το λέω...

"Αυτοί που δεν συγκλονίζονται όταν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την θεωρία των κβάντων, μάλλον δεν την έχουν κατανοήσει",
Νίλς Μπορ-τιμήθηκε το 1922 με το βραβείο Νόμπελ, για το έργο του στη δομή του ατόμου

Αυτός είναι ο τίτλος του κεφαλαίου που αναφέρεται στην κβαντική φυσική...!!

<<Η Κλασική Νευτώνειος Φυσική βασίζεται σε παρατηρήσεις των στερεών, συνηθισμένων αντικειμένων της κοινής εμπειρίας,από μήλα που έπεφταν μέχρι πλανήτες σε τροχιά. Οι νόμοι της δοκιμάστηκαν επανειλημμένως, αποδείχτηκαν και δοκιμάστηκαν σε μια περίοδο πολλών εκατοντάδων χρόνων. Ήταν κατανοητοί και βοήθησαν πολύ στην πρόβλεψη της φυσικής συμπεριφοράς, όπως φάνηκε και από τον θρίαμβο της βιομηχανικής επανάστασης.Άλλα προς το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν οι φυσικοί άρχισαν να αναπτύσουν τα εργαλεία με τα οποία θα ερευνούσαν τις μικροσκοπικές επικράτειες της ύλης, ανακάλυψαν κάτι πολύ προβληματικό: η νευτώνειος φυσική δεν επαρκούσε! Δεν μπορούσε μήτε να εξηγήσει μήτε να προβλέψει τα αποτελέσματα που έβρισκαν οι ερευνητές.
Στα επόμενα 100 χρόνια, μια εξ ολοκλήρου νέα επιστημονική περιγραφή αναπτύχθηκε για να εξηγήσει τον μικροσκοπικό κόσμο. Γνωστή ως κβαντομηχανική ή φυσική των κβάντων (ή απλώς θεωρία των κβάντων), αυτή η νέα γνώση δεν αντικαθιστά τη νευτώνεια φυσική, η οποία καλά κρατεί όταν πρόκειται να εξηγήσει μεγάλα, μακροσκοπικά αντικείμενα. Θα έλεγε μάλλον κανείς πως η νέα φυσική εφευρέθηκε για να πάει (θαρραλέα) εκεί όπου δεν μπορούσε να πάει η νευτώνεια φυσική: στον υποατομικό κόσμο.
"Το σύμπαν είναι πολύ παράξενο", λέει ο Δρ Stuart Takeoff. "Φαίνεται να υπάρχουν δύο συστήματα νόμων που το κυβερνούν. Στον καθημερινό μας, κλασικό κόσμο, που σημαίνει κατά προσέγγιση στο μέγεθός μας και στη χρονική μας κλίμακα, τα πράγματα περιγράφονται από τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα που ορίστηκαν πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια. ...Ωστόσο όταν κατεβαίνουμε σε μικρότερες κλίμακες, στο επίπεδο των ατόμων, τον λόγο παίρνει ένα διαφορετικό σύνολο. Αυτοί είναι οι νόμοι των κβάντων.">>

Αυτό που ανακάλυψε η θεωρία των κβάντων σαστίζει τόσο τον νου ώστε ακούγεται περισσότερο σαν επιστημονική φαντασία: τα μόρια μπορούν να βρίσκονται σε δύο ή περισσότερες θέσεις ταυτόχρονα (Ένα πρόσφατο πείραμα αποκάλυψε πως ένα σωματίδιο μπορούσε να βρεθεί ταυτόχρονα σε 3.000 θέσεις!) Το ίδιο "αντικείμενο" μπορέι να εμφανιστεί ως μόριο, εντοπίσιμο σε μία θέση, ή ένα κύμα εξαπλωμένο σε χώρο και χρόνο.
Ο Αϊνστάιν είπε πως τίποτα δεν μπρεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φως, αλλά η φυσική των κβάντων έχει αποδείξει πως υποατομικά σωματίδια φαίνεται να επικοινωνούν ακαριαία ανεξάρτητα από οποιαδήποτε έκταση του χώρου.
Η κλασική φυσική ήταν αιτιοκρατική: δεδομένων κάποιων συνθηκών (όπως η θέση και η ταχύτητα ενός αντικειμένου), μπορούσες να αποφασίσεις με σιγουριά που θα πήγαινε. Η φυσική των κβάντων είναι πιθανοκρατική: ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με απόλυτη βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί ένα συγκεκριμένο πράγμα.
Στην κλασική φυσική επικρατούσε ο αναγωγισμός: βασιζόταν στην προϋπόθεση πως μόνο με την γνώση των επιμέρους τμημάτων θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε το όλον.Η νέα φυσική είναι περισσότερο οργανική και ολιστική: δημιουργεί μια εικόνα του σύμπαντος ως ενός ενοποιημένου συνόλου, του οποίου τα μέρη διασυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται.
Ίσως, το σημαντικότερο έιναι οτι η φυσική των κβάντων απάλειψε την έντονη καρτεσιανή διάκριση μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου, παρατηρητή και παρατηρούμενου, η οποία κυριαρχούσε στην επιστήμη επί 400 χρόνια.
Στη φυσική των κβάντων, ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο αντικείμενο.Δεν υπάρχουν απομονωμένοι παρατηρητές ενός μηχανικού σύμπαντος, αλλά όλα συμμετέχουν στο σύμπαν.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουαρίου 15, 2008, 05:34:05
<<  Ασύλληπτο γεγονός Νο1 - Κενός Χώρος

Ας αρχίσουμε με κάτι που είναι πολύ οικείο για τους περισσότρους από εμάς. Μία από τις πρώτες ρωγμές της νευτώνειας φυσικής ήταν η ανακάλυψη οτι τα άτομα, οι καθ' υπόθεση δομικοί λίθοι του φυσικού σύμπαντος, αποτελούνταν κυρίως από κενό χώρο. Πόσο κενό; Αν χρησιμοποιήσουμε μια μπάλα του μπάσκετ για την αναπαράσταση ενός πυρήνα υδρογόνου, το ηλεκτρόνιου που περιστρέφεται γύρω του θα βρίσκεται περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά και ο ενδιάμεσος χώρος θα είναι κενός. Όταν κοιτάζεται λοιπόν γύρω σας έχετε υπόψη σας πώς ό,τι υπάρχει εκεί έιναι πολύ μικροσκοπικά υλικά σημεία που περιβάλλονται από το τίποτα.
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αυτή η υποτιθέμενη "κενότητα" δεν είναι καθόλου άδεια: περιέχει τεράστιες ποσότητες δυσδιάκριτης, ισχυρής ενέργειας. Ξέρουμε πως η ενέργεια αυξάνεται καθώς πηγαίνουμε σε διαλανθάνοντα επίπεδα ύλης (η πυρηνική ενέργεια είναι ένα εκατομμύριο φορές ισχυρότερη από τη χημική ενέργεια, για παράδειγμα). Οι επιστήμονες λένε τώρα πως υπάρχει περισσότερη ενέργεια σε ένα κυβικό εκατοστό κενού χώρου (περίπου το μέγεθος ενός βώλου) από ό,τι στο γνωστό σύμπαν συνολικά. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να την μετρησουν αμεσα, έχουν δει τα αποτελέσματα αυτού του απέρνατου ωκεανού ενέργειας.

Ασύλληπτο γεγονός Νο2- Σωματίδιο, κύμα ή κυματοσωματίδιο;

Δεν ισχύει απλώς οτι υπάρχει χώρος ανάμεσα σε σωματίδια, αλλά καθώς οι επιστήμονες εξερευνούσαν βαθύτερα το άτομο, ανακάλυψαν πως τα υποατομικά σωματίδια (τα συστατικά στοιχεία των ατόμων) δεν είναι ούτε αυτά στερεά. Φαινόταν, μάλιστα, να έχουν διττή φύση. Αναλόγως με τον τρόπο τον οποίο τα παρατηρούμε, συμπεριφέρονται είτε ως σωματίδια είτε ως κύματα. Τα σωματίδια μπορεί να περιγραφούν ως χωριστά, στερεά αντικείμενα με συγκεκριμένες θέσεις στον χώρο. Τα κύματα, από την άλλη, δεν είναι εντοπισμένα ή στερεά, αλλά έιναι διασπαρμένα, σαν ηχητικά κύματα ή σαν κύματα στο νερό.
Υπό μορφή κυμάτων, τα ηλεκτρονια ή φωτόνια (σωματίδια φωτός) δεν έχουν ακριβή θέση, αλλά υπάρχουν ως "πεδία πιθανότητας". Υπό μορφή σωματιδίων, το πεδίο πιθανότητας "καταρρέει" σε ένα στερεό αντικείμενο, εντοπίσιμο σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Είναι καταπληκτικό ότι αυτο που φάινεται να αλλάζει την κατάσταση είναι η παρατήρηση ή η μέτρηση. Ηλεκτρόνια που δεν έχουν μετρηθεί η παρατηρηθεί συμπεριφέρονται σαν κύματα. Μόλις, όμως, τα υποβάλλουμε σε παρατήρηση κατά τη διάρκεια ενός πειράματος "καταρρέουν" σε ένα σωματίδιο που δεν μπορεί να εντοπιστεί.
Πώς μπορεί, όμως, κάτι να είναι και στερεό σωματίδιο και μαλακό, ρέον κύμα; Ίσως, το παράδοξο να λυθεί αν θυμηθούμε  τί είπαμε προηγουμένως:  τα σωματίδια συμπεριφέρονται σαν κύμα ή σαν σωματίδιο. Αλλά το "κύμα" είναι απλώς μια αναλογία. Όπως είναι και το "σωματίδιο" μια αναλογία από τον καθημερινό μας κόσμο. Αυτή η ιδέα περί κύματος εδραιώθηκε στην κβαντική θεωρία από τον Έρβιν Σρέντιγκερ (Erwin Schrodinger), ο οποίος με την περίφημη "εξίσωση κύματος" συνόψισε με μαθηματικό τρόπο τις κυματοειδείς πιθανότητες του σωματιδίου πριν από την παρατήρηση.
Ορισμένοι φυσικοί, σε μια προσπάθεια να διασαφηνίσουν οτι δεν γνωρίζουν πραγματικά τί στο ΚΑΛΟ είναι αυτό με το οποίο ασχολούνται- αλλά ό,τι κι αν είναι, όμοιο του δεν έχουν δει-αποφάσισαν να ονομάσουν το φαινόμενο αυτό "κυματοσωματίδιο".>>
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουαρίου 15, 2008, 06:11:55
<< Ασύλληπτο γεγονός Νο3 - Κβαντικά άλματα και πιθανότητα

Μελετώντας το άτομο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν τα ηλεκτρόνια κινούνται από τροχιά σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα, δεν κινούνται στον χώρο με τον τροπο που κινούνται τα συνηθισμένα αντικείμενα, αλλά κινούνται ακαριαία. Εξαφανίζονται, δηλαδή,από μια θέση, μια τροχιά, και εμφανίζονται σε μια άλλη. Αυτό ονομάστηκε "κβαντικό άλμα".
Σαν να μην παρέβαινε αυτό αρκετούς κανόνες της καθημερινής πραγματικότητας, ανακάλυψαν επίσης πως δεν μπορούσαν να καθορίσουν επακριβώς που θα εμφανίζονταν τα ηλεκτρόνια ή πότε θα έκαναν το άλμα. Το καλύτερο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να διατυπώσουν τις πιθανότητες (η κυματική εξίσωση του Σρεντιγκερ) για τη νέα θέση ενός ηλεκτρονίου. "Η πραγματικότητα, όπως τη ζούμε, δεν παύει να δημιουργείται συνεχώς κάθε στιγμή, μέσα από αυτην  τη δεξαμενή πιθανοτήτων", λέει ο δρ Satinover, "αλλά το πραγματικό μυστήριο με αυτή είναι οτι έξω από τη δεξαμενή των πιθανοτήτων, το ποιο είναι αυτό που θα συμβεί, καθορίζεται από πράγματα που δεν ανήκουν στο φυσικό σύμπαν. Δεν υπα΄ρχει διαδικασία που το κάνει να συμβεί. "
Ή όπως συχνά δηλώνεται: τα κβαντικά συμβάντα είναι τα μοναδικά. πραγματικά τυχαία συμβάντα στο σύμπαν.

Ασύλληπτο γεγονός Νο4 - η Αρχή της Αβεβαιότητας

Στν κλασική φυσική, όλες οι ιδιότητες ενός αντικειμένου, περιλαμβανομένων της θέσης και της ταχύτητάς του, μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια, η οποία περιορίζεται μόνο από την τεχνολογία μας. Αλλά σε κβαντικό επίπεδο, όταν μετράς μια ιδιότητα σαν την ταχύτητα δεν μπορείς να έχεις μιαν ακριβή μέτρηση και άλλων ιδιοτήτων, όπως η θέση.  Όταν γνωρίζεις που βρίσκεται κάτι, δεν μπορείς να γνωρίζεις και πόσο γρήγορα κινείται. Αν γνωρίζεις πόσο γρήγορα κινείται, δεν μπορείς να ξέρεις και που βρίσκεται. Επίσης, δεν έχει σημασία πόσο περίπλοκη ή προηγμένη είναι η τεχνολογία, ο πέπλος της ακρίβειας δεν μπορεί να διαπεραστεί.
Η Αρχή της Αβεβαιότητας (επίσης γνωστή και ως απροσδιοριστία) διατυπώθηκε από τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, έναν από τους πρωτοπόρους της φυσικής των κβάντων. Αυτός υποστηρίζει πως όσο σκληρά κι αν προσπαθήσετε, ποτέ δεν θα έχετε μια ακριβή μέτρηση και της ταχύτητας και της θέσης. Όσο περισσότερο εστιάζουμε στο ένα, τόσο πιο αβέβαιη γίνεται η μέτρηση του άλλου.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουαρίου 15, 2008, 06:38:20
Ασύλληπτο γεγονός Νο5 - Μή τοπικότητα, E-P-R, Θεώρημα του Bell και κβαντικός συσχετισμός

Ο Άλμπερτ Άϊνσταιν δεν συμπαθούσε τη φυσική των κβάντων (για να το θέσουμε κάπως ευγενικά). Μεταξύ άλλων, αντέδρασε στο τυχαίο που περιγράψαμε παραπάνω με την περιβόητη φράση: "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν", στο οποίο ο Νίλς Μπορ απάντησε: "Πάψε να λες στον Θεό τί να κάνει"!
Σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί πως η κβαντική θεωρία 'ηταν ελλιπής. το 1935, οι Einstein, Pedolsky και Rosen (EPR) δημοσίευσαν ένα νοερό πείραμα που προσπαθούσε να αποδείξει τη γελοιότητα των ισχυρισμών της κβαντικής θεωρίας. Σκεπτόμενοι έξυπνα, εξαίρεσαν μία από τις συνέπειες των κβάντων που δεν είχε κατανοηθεί ιδιαίτερα εκείνη την εποχή: Κανονίζετε να έχετε δύο σωματίδια που δημιουργούνται ταυτόχρονα, που σημαίνει πως βρίσκονται σε συσχετισμό ή σε υπέρθεση. Μετά τα εκτοξεύετε προς αντίθετες κατευθύνσεις του σύμπαντος. Κάνετε, κατόπιν, κάτι στο ένα σωματίδιο για να αλλάξετε την κατάστασή του- το άλλο σωματίδιο αλλάζει ακαριαία για να υιοθετήσει μια αντίστοιχη κατάσταση. Ακαριαία!
Η ιδέα ήταν τόσο κωμική που ο Αϊνστάιν αναφερόταν σε αυτήν ως "απόκοσμη δράση και απόσταση". Σύμφωνα με τη δική του θεωρία τη σχετικότητας τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φώς. Κι αυτό ήταν απείρως πιο γρήγορο! Επιπλέον, η ιδέα πως ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να παρακολουθεί στενά ένα άλλο στην αντίθετη πλευρά του σύμπαντος, απλώς παραβίαζε κάθε αίσθηση της πραγματικότητας.
Εν συνεχεία, το 1964, ο John Bell δημιούργησε μια θεωρία που στην ουσία έλεγε οτι η θεωρία των Einstein, Pedosky και Rosen ήταν σωστή. Αυτό ακριβώς συμβαίνει: η ιδέα οτι κάτι έιναι τοπικό ή υπάρχει σε μία μόνο θέση, είναι εσφαλμένη. Τα πάντα είναι μή τοπικά. Τα σωματίδια συνδέονται στενά σε ένα επίπεδο που έιναι πέραν του χρόνου και του χώρου.
Στα χρόνια που πέρασαν από τότε ο  Bell δημοσίευσε το θεώρημά του, η ιδέα επαληθεύτηκε πολλές φορές στο εργαστήριο. Δοκιμάστε να το χωρέσετε αυτό στο μυαλό σας έστω για μια στιγμή. Ο χρόνος και ο χώρος, τα βασικότερα χαρακτηριστικά του σύμπαντος στο οποίο ζούμε, έχουν κατα κάποιο τροπο παραγκωνιστεί στον κόσμο των κβάντων από την ιδέα πώς όλα βρίσκονται σε επαφή όλη την ώρα.  Δεν είναι παραξενο που ο Αϊνστάιν πίστευε πως αυτό θα αποτελούσε την χαριστική βολή για την κβαντομηχανική-δεν έχει καμία λογική.
Μολαταύτα, αυτό το φαινόμενο φαίνεται να αποτελεί έναν εφαρμόσιμο νόμο του σύμπαντος. Στην ουσία, ο Σρέντιγκερ φέρεται να έχει πει πως ο κβαντικός συσχετισμός δεν ήταν μία από τις ενδιαφέρουσες απόψεις περι κβάντων: ήταν ή άποψη. Το 1975. ο θεωρητικός φυσικός Henry Stapp, αποκάλεσε το θεώρημα του Bell "την πιο βαθυστόχαστη ανακάλυψη της επιστήμης" Προσέξτε οτι λέει επιστήμη και όχι φυσική.>>

Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουαρίου 15, 2008, 09:48:20
Φίλε clarion τα δεδομένα που μας παρέθεσες είναι πραγματικά πολύ σημαντικά! :o

Εκείνο που θέλω να προσθέσω σε όλα αυτά, είναι πως κατανοούμε πλέον τη δύναμη της προσωπικότητάς μας. Η κβαντική φυσική μας δίνει το δεδομένο πως εμείς ως παρατηρητές επηρεάζουμε το αντικείμενο που παρατηρούμε και μάλιστα αντιλαμβανόμαστε πως ένα αντικείμενο αποκτά σαφή και οριστική υπόσταση μόνον όταν το παρατηρούμε (γιατί σε κάθε άλλη χρονική στιγμή μπορεί να βρίσκεται σε χιλιάδες άλλες θέσεις και καταστάσεις).

Αυτή η συνειδητοποίηση δίνει πλέον μία νέα οπτική ακόμη και στη μεταφυσική και στον εσωτερισμό, που ως πνευματικές ενασχολήσεις έχουν και αυτές τις δικές τους παραδοχές, τους δικούς τους νόμους και κανόνες περί σύμπαντος και ανθρώπου και όλα αυτά έχουν κατά καιρούς δοθεί και διδαχθεί σε διάφορες εσωτερικές σχολές.

Με την "εμπλοκή" όμως της κβαντικής φυσικής στον εσωτερισμό, προκύπτει το θέμα πως πλέον πολλά σταθερά δεδομένα και νόμοι που χρησιμοποιούσε ο εσωτερισμός για να περιγράψει τον κόσμο (μικρόκοσμο και μακρόκοσμο), θα λέγαμε πως όχι ακριβώς καταρρίπτονται αλλά εμπλουτίζονται γιατί προστίθεται πλέον ο βασικός παράγοντας άνθρωπος-παρατηρητής. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που ο κάθε άνθρωπος τελικά αντιλαμβάνεται μία καθαρά προσωπική εκδοχή του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, τίποτα δεν είναι σταθερό και δεδομενο αλλά μόνον απόλυτα σχετικό γιατί είναι απόλυτα προσωπικό-υποκειμενικό.

Για παράδειγμα, με αυτή την προσέγγιση της πραγματικότητας, η δική μου αντίληψη του αστρικού κόσμου είναι μοναδική σε σχέση με των υπολοίπων ανθρώπων, ή το πως αντιλαμβάνομαι στο μυαλό μου να λειτουργεί το σύμπαν αποτελεί μία καθαρά προσωπική εκδοχή που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Ο παράγοντας άνθρωπος λαμβάνει σημαντική θέση στον κόσμο και κατανοούμε πως η διαδικασία της μαθητείας στον εσωτερισμό γίνεται πλέον πιο δύσκολη από ποτέ γιατί μας θέτει από την πρώτη μέρα της ενασχόλησης ως κύριους ρυθμιστές αυτών των κατανοήσεων αλλά παράλληλα μας κατευθύνει πλέον στην ορθότερη κατανόηση των διδασκαλιών.

Θεωρώ πως όλα αυτά τα χρόνια που δρουν οι εσωτερικές σχολές, ως ένα βαθμό είχαν σχετιστεί με μία "απόλυτη" χροιά στα δεδομένα των διδασκαλιών τους. Ο μαθητής ξεκινούσε από το γνωστικό μηδέν και προσπαθούσε να κατακτήσει μία δεδομένη γνώση, να φτάσει στο σημείο που τώρα βρίσκονται οι δάσκαλοί του. Αυτό, ως ένα βαθμό έδινε έναν εφησυχασμό στον μαθητή γιατί θεωρούσε πως το να φτάσει στο επίπεδο του δασκάλου του και να τον ξεπεράσει, είναι απλώς θέμα χρόνου και θέλησης-αφοσίωσης. Πλέον όμως υπεισέρχεται κι ένας νέος παράγοντας στο δρόμο για την "Ιθάκη" και είναι ακριβώς η προσωπικότητά μας. Κατανοούμε λοιπόν πως βάσει των δεδομένων της κβαντικής φυσικής, οι εσωτερικές διδασκαλίες δεν μπορούν παρά να είναι ένας γενικός "μπούσουλας" προς την ευρύτερη μαθητεία. Πλέον πρέπει κάθε ώρα και στιγμή ο μαθητής (ή ο ερευνητής) να προσεγγίζει τα δεδομένα που εξετάζει με μία νέα οπτική, όχι με βάση απλά του τι "ισχύει" αλλά κάτω από το δικό του προσωπικό και μοναδικό αντιληπτικό πρίσμα. Εδώ δεν υπάρχει παραίσθηση, δεν υπάρχει λανθασμένη αντίληψη αλλά μόνον η προσωπική αντίληψη, η οποία είναι και η μοναδική ορθή για τον καθένα μας.

Έχω λοιπόν την αίσθηση πως η κβαντική φυσική, πέραν της θέσης της στον καθαρά επιστημονικό χώρο, επηρεάζει ακόμα και τον εσωτερισμό, όχι ως προς τον σκοπό ενασχόλησης αλλά στη μεθοδολογία του. Ο σκοπός της σπουδής στον εσωτερισμό παραμένει ο ίδιος, απλώς θεωρώ πως πλέον αλλάζει η μεθοδολογία προς αυτόν τον σκοπό και για την ακρίβεια γίνεται πληρέστερη από ποτέ. Το τελευταίο σημαντικό γεγονός είναι πως και η ίδια η επιστήμη, μέσω της κβαντικής φυσικής, αρχίζει να ασχολείται με θέματα μεταφυσικής και φιλοσοφίας, ενώ ταυτόχρονα και η ίδια η μεταφυσική έχει προσθέσει νέα επιστημονικά δεδομένα στο αντικείμενό της.

Πιο πάνω, ανέφερα τον "ιερό γάμο" επιστήμης και θρησκείας και αυτό είναι όντως πραγματικότητα. Η κβαντική θεώρηση του σύμπαντος, ενώνεται με τη μεταφυσική και δημιουργεί "ωσμωτικά" φαινόμενα τόσο στην επιστήμη, όσο και στη μεταφυσική που πλέον δείχνουν πως όχι μόνον μπορούν να συμπορευτούν αλλά περισσότερο από αυτό, μπορούν πλέον να αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη. Μιλάμε δηλαδή για μια "ολιστική" θεώρηση του σύμπαντος και όπως δείχνουν πλέον τα υπάρχοντα δεδομένα, οι ενεργοί νόες, είτε λέγονται επιστήμονες, είτε εσωτεριστές, έρχονται μεταξύ τους πιο κοντά από ποτέ γιατί έχουν πλέον όλα τα εφόδια για την κατά το δυνατό πληρέστερη κατανόηση τόσο του μικρόκοσμου, όσο και του μακρόκοσμου.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Απριλίου 28, 2008, 19:50:39
Τί είναι συνήθεια

Από την επιστήμη:

"Μες τον εγκέφαλό μας υπάρχουν νευρώνες.

Οι νευρώνες στην ουσία είναι κύτταρα νεύρων.

Αυτά συνδέονται και έτσι έχουμε νευρωνικά δίκτυα.

Αυτά τα νευρωνικά δίκτυα είναι οι μνήμες μας, οι σκέψεις μας, οι ικανότητές μας, οι πληροφορίες κτλ.

Τα νευρωνικά δίκτυα όμως συνδέονται και αυτά μεταξύ τους.

Γι' αυτό και έχουμε σύνθετες σκέψεις, μνήμες και....ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!

Ας επιλέξουμε ένα νευρωνικό δίκτυο. πχ το νευρωνικό δίκτυο "αυτοκίνητο".

Αυτό συνδέεται και σε άλλα νευρωνικά δίκτυα.

Ο οπτικός φλοιός είναι και αυτός συνδεδεμένος.

Έτσι, κάθε φορά που βλέπουμε ένα αυτοκίνητο ο οπτικός φλοιός πυροδοτεί το συγκεκριμένο δίκτυο για να μας δώσει την εικόνα ενός αυτοκινήτου.

Κάθετί διαμορφώνει νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο.

Οι εμπειρίες διαμορφώνουν, από νευρολογικής απόψεως, τον ιστό αυτών που συμβαίνουν στην αντίληψή μας και στον κόσμο μας.

Όταν δεχόμαστε ερεθίσματα από το περιβάλλον μας κάποιες πλευρές αυτών των νευρωνικών δικτύων τίθενται σε λειτουργία.

Τότε προκαλούνται στον εγκέφαλο χημικές αλλαγές.

Οι χημικές αλλαγές:

    * παράγουν συναισθηματικές αντιδράσεις
    * προσδίδουν χροιά στις αντιλήψεις μας
    * επηρεάζουν αποφασιστικά τις αντιδράσεις μας απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις/συμβάντα της ζωής μας

ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΛΩΔΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ

Άν κάνουμε κάτι μία φορά μια χαλαρή ομάδα νευρώνων θα αντιδράσει και θα σχηματίσει ένα δίκτυο.

Άν δεν επαναλάβουμε αυτήν την συμπεριφορά, ΔΕΝ θα χαράξει μια διαδρομή στον εγκέφαλο.

Όταν κάτι γίνεται επανειλημμένως, αυτά τα νευρικά κύτταρα αναπτύσουν μια όλο και πιο ισχυρή σύνθεση. Έτσι η ενργοποίηση του συγκεκριμένου δικτύου καθίσταται ευκολότερη.

Εάν συνεχίσουμε να πατάμε το "κουμπί" της επανάληψης στα νευρωνικά δίκτυα, οι ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ αυτές καλωδιώνονται όλο και περισσότερο στον εγκεφαλο και ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ.

Καθώς μια σύνδεση χρησιμοποιείται επανειλημμένως, γίνεται ισχυρότερη, εδραιώνεται καλύτερα.

Συμπέρασμα 1: Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο ως μάθηση, αλλά μπορεί να δυσκολέψει την αλλαγή ενός ανεπιθύμητου προτύπου συμπεριφοράς.

Συμπέρασμα 2: ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ. Χάνουν την μακροπρόθεσμη σχέση τους.

Συμπέρασμα 3: Κάθε φορά που διακόπτουμε την συνηθισμένη νοητική ή σωματική διαδικασία, η οποία ανακλάται σε ένα νευρωνικό δίκτυο τα νευρικά κύτταρα και οι ομάδες κυττάρων που συνδέονται μεταξύ τους αρχίζουν να διαλύουν την σχέση τους.

Συμπέρασμα 4: όσο λιγότερο σκεφτόμαστε κάτι, τόσο εξασθενεί η σύνδεση των νευρωνικών δικτύων, μέχρι ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ εντελώς.

Συμπέρασμα 5: Οι δενδρίτες που διακλαδώνονται έξω από το σώμα του κυττάρου και το συνδέουν με άλλα κύτταρα απαγκιστρώνονται και είναι διαθέσιμοι να επαναγκιστρωθούν σε άλλα κύτταρα, αφήνοντας παλιά πρότυπα να εξαφανιστούν και δημιουργώντας ενδεχομένως ΝΕΑ."


Γενικό Προσωπικό Συμπέρασμα

Τώρα λοιπόν, για σκεφτείτε...Τί μπορείτε να αλλάξετε; ΤΙ νεο μπορειτε να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ; Τ ί χρειάζεστε τελικά πράγματι από "όλα αυτά" και για ποιον λόγο; Τί θα κρατήσετε; Τί θα πετάξετε; Συχνά ακούμε να λένε πως ο άνθρωπος είναι οι συνήθειές του. Όλα τα παραπάνω έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Θέλετε να μάθετε ποιοί είσαστε; Είστε απο εκείνους τους ανθρώπους που ΘΕΛΟΥΝ ή έστω νομίζουν οτι θέλουν  να γνωρίσουν τον εαυτό τους; Τότε αυτό είναι σίγουρα η αρχή, αν όχι η μόνη αρχή, Επομένως, παρατηρείστε. Σκεφτείτε. Δεν θέλει χρόνο. Κι αν φαίνεται δύσκολο, σκεφτείτε οτι είναι δύσκολο απλά και μόνο διότι δεν έχει ακόμα "εδραιωθεί" εκείνο το νευρωνικό δίκτυο που θα το κάνει εύκολο. Φυσικά όλα αυτά θα τα παρατηρήσετε" εντός σας". Όμως υπάρχει και αυτό που λέμε "περιβάλλον". Ας παρατηρήσετε, τότε, και "εκτός σας".

Η λέξη κλειδί σε όλο αυτό είναι: "επανάληψη". Είναι τόσο απλό. Μια ματιά να ρίξετε γύρω σας είναι μάλλον εύκολο να εντοπίσετε εκείνα που "επαναλαμβάνονται". Έτσι τελικά θα αναγνωρίσετε ποιά και τί ποιότητος νευρωνικά δίκτυα δραστηριοποιούνται πού άλλου...ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. Έτσι όπως το περιγράφω μοιάζει με παιχνίδι του τύπου "Βρείτε αυτόν τον μήνα 10 πράγματα που επαναλαμβάνονται εντός σας και εκτός σας". Αυτός είναι ο πρώτος γύρος του παιχνιδιου΄. Ο δεύτερος γύρος είναι: "Επιλέξτε ποιά απο τα επαναλαμβανόμενα θέλετε να δεχτείτε και ποιά να απορρίψετε". Αλλά δεν θα επεκταθώ σ' αυτό για την ώρα. Ειλικρινά, όμως, πιστεύω και ευελπιστώ ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως αυτό το" παιχνίδι" έιναι πολύ καλύτερο από κάτι βιβλία που υπόσχονται αυτογνωσία και "μυστικά" της ευτυχίας και σε παρακινούν να σκεφτείς ότι αρκεί να σκεφτείς "θετικά" και όλα θα γίνουν όπως τα θες. Εγώ λέω "γιά σκεφτείτε" σκέτα νετα, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Δεν έχει θετικά ή αρνητικά. Απλά σκεφτείτε. Ψάξτε. Ανακαλύψτε. Πράξετέ το εσείς.  Ή με άλλα λόγια κυριολεκτικά πάρτε την υπόθεση "στα δικά σας" χέρια. Σας διαβεβαιώ οτι αν μάθετε τελικά να παίζετε αυτό το "παιχνίδι" τότε σίγουρα θα έχετε ήδη γράψει το δικό σας βιβλίο προς την αλλαγη, την ελευθερία, την ευτυχία και ό,τι άλλο παρόμοιο. Η διαφορά έιναι οτι το "δικό σας" βιβλίο δεν υπόσχεται! Πραγματοποιεί!

"Επανάληψη" λοιπον η λέξη κλειδί. "Έπανάληψις μήτηρ μαθήσεως" έλεγαν οι παππούδες μας. Ποιοί παππούδες μας; Αυτοί που έχουμε συνηθίσει να λέμε "αρχαίους". Ναι...Είναι ένα πολύ πολύ ωραίο ρητό. Το οποίο βεβαίως βεβαίως έχει επανειλεμμένως επαναληφθεί από χιλιάδες στόματα. Υπάρχει αυτό το ρητό στις γνώσεις σας; Αν ναι..τότε αυτό είναι υπέροχο! Έχετε ήδη ένα νευρωνικό δίκτυο διαθέσιμο σχετικά ! Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ μην χάνεστε στα γειτονικά νευρωνικά δίκτυα. Υψώνω ταμπέλίτσα - φωτεινό σήμα κινδύνου (!): Σκοπός είναι να "μάθετε" τον εαυτό σας. Αν βρεθείτε στη "μάθηση" γενικά που ξέρετε από παλιά, τότε, μάλλον...ακολουθήσατε λάθος δενδρίτη και βγήκατε σε λάθος νευρωνικό δίκτυο ! Και μιας και λέω για το "Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως" μόλις "θυμήθηκα" το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ (ε, τί να κάνω..νευρωνικά δίκτυα είναι αυτά).

ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ ήταν χαραγμένο στους τοίχους του ιερού του Απόλλωνα, στο Μαντείο των Δελφών. Αποτελούσε  θεμελιώδη αρχή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος. Το Ελληνικό Πνεύμα, όμως, όσο κι αν επικρατεί να το λέμε "αρχαίο" δεν νομίζω οτι είναι και τόσο.. αρχαίο τελικά. Κι αν φαίνεται να είναι, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή εμείς θέλουμε να το βλέπουμε έτσι, απλά και μόνο επειδή παραδινόμαστε στη λήθη και -εξ'ορισμού- δεν αναζητούμε την Αλήθεια. Το Ελληνικό Πνεύμα είναι διαχρονικό και είναι το πνεύμα μας. Δεν είναι επιγραφή, δεν είναι μάρμαρο, δεν είναι λέξεις βγαλμένες από αποφθέγματα σοφίας, δεν είναι βιβλία ιστορίας και ονόματα φιλοσόφων. Όλα αυτά υπάρχουν χάρη στο Ελληνικό Πνεύμα και όχι το Ελληνικό Πνεύμα χάρη σε αυτά. Και αυτό το ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ τόσο καλά όσο εγώ.

Με Αγάπη

Υ.Γ. κατά την γνώμη μου, αν αποφασίσετε να τα βάλετε με κάποια "επανάληψη" ή συνήθειά σας και δείτε να δυσκολεύεστε σε βαθμό που θέλετε να τα παρατήσετε, σταθείτε για μια στιγμή και αναρωτηθείτε: "μήπως απλά το συγκεκριμένο νευρωνικό δίκτυο συνδέεται μέσω πολλών δενδριτών με πολλά νευρωνικά δίκτυα και έτσι εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο;" Το αναφέρω αυτό ως διαπίστωση από την προσωπική μου εμπειρία. Αν και σκοπός μου σε όλα αυτά δεν είναι να παραθέσω τις δικές μου εμπειρίες σχετικά με το "παιχνίδι", μια και αυτό είναι "το δικό" μου βιβλίο το οποίο και δεν θα "εκδόσω", αφού γνωρίζω πως ο καθένας γράφει το δικό του- αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ αυτό μαζί σας: οτι όπως σε όλα τα παιχνίδια έτσι και σε αυτό υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας, τουτέστιν ισχυρά εδραιωμένα νευρωνικά δίκτυα και λιγότερο ισχυρά, με πολλές διασυνδέσεις ή λιγότερες κτλ κτλ. Επομένως επιλέξτε εσείς τον βαθμό δυσκολίας. Άλλα..μην τα παρατάτε.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Απριλίου 28, 2008, 19:56:44

Τί είναι Συναίσθημα

Από την επιστήμη:

"Τα συναισθήματα βοηθούν πολύ στο να βρίσκει ο εγκέφαλος τη σωστή μνήμη γρήγορα.

Κατα συνέπεια είναι και αυτά συνδεδεμένα με όλα τα άλλα νευρωνικά δίκτυα.

Οι συνδέσεις επιτρέπουν στον εγκέφαλο να βρίσκει πρώτα τις σημαντικότερες μνήμες.

Έτσι, φροντίζουν ώστε κάτι σημαντικό να μην ξεχνιέται γρήγορα.

Η συνειρμική μνήμη επηρεάζει την συμπεριφορά μας και την αντίδραση μας απέναντι στον κόσμο.

Τα συναισθήματα είναι και αυτά εν μέρει νευρωνικά δίκτυα.

Λέμε εν μερει διότι τα συναισθήματα συνδέονται επίσης με ένα μικρό όργανο που βρίσκεται στον εγκέφαλο, τον υποθάλαμο.

Ο υποθάλαμος παίρνει τις πρωτεϊνες και τις συνθέτει σε νευροπεπτίδια ή νευροορμόνες.

Οι "ορμόνες" προετοιμάζουν το σώμα για δράση.

Ο υποθάλαμος εκκρίνει χημικά.

Το αίμα φεύγει από τον εγκέφαλο και από το κέντρο του σώματος και πάει πχ στα άκρα (κι εμείς εκδηλώνουμε συμπεριφορά)

Τα συναισθήματα κάνουν μια εκτίμηση της κατάστασης ταχύτατα και μάλιστα δίχως καν να το σκεφτούμε.

Έτσι αποστέλλονται οι χημικοί αγγελιοφόροι (κι έτσι πχ είτε χαμογελάμε ή θυμώνουμε)


Συμπέρασμα 1: Αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και χειριζόμαστε νέες εμπειρίες που βασίζονται στην αποθηκευμένη
νοητική/νευρωνική τράπεζα δεδομένων του παρελθόντος. Επομένως είναι δύσκολο να δούμε τί υπάρχει εκεί έξω τη στιγμή εκείνη.

Συμπέρασμα 2: Τείνουμε να εχουμε ως σημείο αναφοράς μόνο εμπειρίες από το παρελθόν.

Συμπέρασμα 3: Η προσωπικότητά μας δεν είναι παρά μια αχανώς ολοκληρωμένη στοίβα νευρωνικών δικτύων που επαναλαμβάνει την ίδια ιστορία και αντιδρά σε καταστάσεις βασισμένες στο παρελθόν.

Συμπέρασμα 4: Όλα τα νευρωνικά δίκτυα κυττάρων συνδυάζονται για να παραγάγουν την οντότητα που εμείς θεωρούμε προσωπικότητα. Όλα τα συναισθήματα, οι έννοιες και οι στάσεις κωδικοποιούνται νευρολογικά και διασυνδέονται με αποτέλεσαμ αυτό που αποκαλούμε το εγώ, κατώτερο εαυτό ή προσωπικότητα.

Συμπέρασμα 5: Ένας καλωδιωμένος εγκέφαλος έχει ως αποτέλεσμα μια καλωδιωμένη, ματάβλητη και παγιωμένη προσωπικότητα

Συμπέρασμα 6: αν αλλάξω κάποια προτίμηση, πχ στον καφέ που πίνω, υπάρχουν άλλα, εκατομμύρια δίκτυα που παραμένουν ίδια. Άρα το σύνολο παραμένει "εγώ". Αυτό είνα μάλλον αποκαρδιωτικό.

Ομως...
Ο εγκέφαλος είναι εξοπλισμένος με την ΝΕΥΡΟΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Νευροπλαστικότητα: η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του εγκεφάλου να διαμορφώνει νέες συνδέσεις (δηλαδή νευρώνες που συνδέονται με άλλους νευρώνες)

Συμπέρασμα 7: Είναι δυνατόν να σπάσουμε τα καλωδιωμένα μεταξύ τους νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου να αλλάξουμε συνήθειες και να κερδίσουμε την ελευθερία."

Γενικό Προσωπικό Συμπέρασμα:

Ποιοί είσαστε; Αυτό που λέτε προσωπικότητα τί τελικά είναι; Ό,τι συναποτελεί αυτο που ονομάζετε προσωπικότητα το έχετε δημιουργήσει  πραγματικά εσείς; Μήπως έχετε ενστερνιστεί κάποια χαρακτηριστικά εντός του νευρικού σας συστήματος που κάθε άλλο παρά εσείς επιλέξατε; Τί έιναι δικό σας; Τι είναι "ξένο"; Τι θέλετε να κρατήσετε; Τί όχι; Γιατί; Έχετε παρατηρήσει ποτέ τί συμβαίνει στο σώμα σας όταν χαίρεστε, όταν ηρεμείτε, όταν αγαπάτε, όταν θαυμάζετε ή όταν λυπόσαστε, όταν θυμώνεται, όταν μισείτε ή όταν φθονείτε; Σκέφτομαι οτι οι χημικές ουσίες που εκκρίνει ο υποθάλαμος συχνά τα "κάνουν μούσκεμα" και πάντα εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να μαζέψουμε τα νερά και να βάλουμε επιτέλος μια τάξη...πού αλλού  στον εγκέφαλό μας ! Αντί αυτού όμως εμείς...μένουμε άπραγοι και απλά αναρωτιόμαστε: "Αυτό τώρα γιατί συνέβη;Πώς" Και το μοναδικό πράγμα το οποίο δεν σκεφτόμαστε είναι οτι εμείς ευθυνόμαστε γι 'αυτό. Εμείς ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ, γιατί δικός μας είναι ο εγκέφαλος, εμείς έχουμε επιτρέψει όλο αυτό το δίκτυο να κατοικοεδρεύει και να βασιλεύει εντός του δικού μας εγκέφαλου και κανείς άλλος.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμώσατε χωρίς λόγο; Πότε απομακρύνατε ένα αντικείμενο απλά επειδή σας "θυμίζει" κάτι που θέλετε να ξεχάσετε; Πότε πιάσατε τον εαυτό σας να αντιδρά σε μια κατάσταση ίδια και απαράλλαχτα όπως και στο παρελθόν, αναπαράγοντας ακόμα και τα ίδια ακριβώς λόγια;

Για ποίον λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Μια απάντηση θα βρείτε στο "Τί είναι συνήθεια". Επίσης, εκεί είναι που λέω οτι μοιάζει με "παιχνίδι" του τύπου "Βρείτε 10 πράγματα αυτό τον μήνα που επαναλαμβάνονται". Αυτός ίσως είναι ο τρίτος γύρος: "Τί συναισθήματα έχετε όταν αναγνωρίζετε τα επαναλαμβανόμενα;". Μεταφορικά, όμως, απαριθμώ γύρους. Στο "Τί είναι συνήθεια" λέω για το "δικό σας" βιβλίο.που εσείς γράφετε και σας οδηγεί στην "ελευθερία" του να οδηγείστε όπου εσείς θέλετε και που δεν υπόσχεται αλλά πραγματοποιεί. Το δικό σας βιβλίο γράφεται με το δικό σας παιχνίδι στο οποίο εσείς βέβαια δημιουργείτε και τους γύρους και κάθετι.

Η λέξη κλειδί εδώ: είναι ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Έχετε ακούσει ποτέ που λένε άλλο να κοιτάς, άλλο να βλέπεις; Επίσης μόλις μου προέκυψε αυτό που λεει ο κυριολεκτικά τυφλός μάντης Τειρεσίας στον Οιδίποδα; τυφλός τα τ' ώτα τον τε νουν τα τ'όμματ' εί. Είσαι, λέει, τυφλός και στα αυτιά και στον νου και στα μάτια. Βέβαια, για άλλον λόγο τό έλεγε αυτό ο Τειρεσίας στον Οιδίποδα, αλλα θεωρώ οτι και σ' εμάς τό ίδιο ακριβώς θα έλεγε.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: ΣΕΡΑΠΙΣ στις Απριλίου 29, 2008, 00:40:49
Ωραία, άψογη εργασία, μην ξεχνάμε όμως και τον ρόλο της επίφυσης, στην αντιλυπτική ικανότητα του εγώ η αλλιώς διάφυση ή μετάφυση, άνω σχεδόν τις υπόφυσης και το ρόλο της μέσω μελατονίνης στον επηρεασμό της υπόφυσης και του νέου φλοιού .Καθώς και τα πανομοιοτυπά τους στο "Αστρικό" επίπεδο.
Υπόφυση, υπό της φύσεως κόσμος αντιληπτότητας, παραγόμενος απο το ph, επίφυση,επί της φύσεως ή διάφυση, διά της φύσεως ή μετάφυση, μετά της φύσεως, κόσμος εννοιών, αντιληπτικής ικανότητας, και όρασης ψυχικής, ανεξαρτήτως μνημών του σώματος κλπ. Αλλά και στην διατάραξη της συνεργασίας αυτών των δύο ή βλαβών κατεπέκταση ορμονικών διαταραχών που οφείλεται και η ψυχική ασθένεια, κλπ κλπ (υπόφυση ιός, επίφυση πατήρ, αποτέλεσμα νέα αντιληπτική ικανότητα, νέα δομή και νευρωνική, πνεύμα). Απλά σαν συμπλήρωση στην έξοχη παρουσίαση.
Τίτλος: Απ: What the bleep do we know (1 & 2)
Αποστολή από: livelove στις Απριλίου 30, 2008, 03:47:38
 :)