ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

'Αρθρα Εσωτερισμού => Καμπαλά => Μήνυμα ξεκίνησε από: Avaris στις Ιουλίου 31, 2007, 20:03:41

Τίτλος: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 31, 2007, 20:03:41
Τα παρακάτω παρατίθενται απλώς ως έναυσμα για μια όσο το δυνατόν πολύπλευρη είσοδο στον Κόσμο των Ταρώ.

Κάτι σαν "Θύρα στον Κόσμο των Ταρώ".

Δεν είναι Θέσφατο. Αντιθέτως, υπάρχουν και ενάντιες κριτικές για τις οπτικές του συγκεκριμένου βιβλίου.

Τα παρακάτω είναι κάτι σαν πρόσκληση προς τους "Γνώστες των Ταρώ" να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους.

Αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο να προσθέσει εδώ τα τυχόν ερωτήματά του.


Καλό Ταξίδι!


***************************************************** 

ΤΑΡΩ: Το Ταξίδι του Τρελού.


"....Το Ταξίδι του Τρελού είναι μια μεταφορά και συμβολίζει το ταξίδι μέσα στη ζωή.

Κάθε κάρτα των Μεγάλων Αρκάνα αντιπροσωπεύει ένα Στάδιο του Ταξιδιού – μια εμπειρία την οποία ο ταξιδευτής πρέπει να ενσωματώσει, για να φτάσει κάποτε στην πληρότητα.

Οι 22 περιγραφές που ακολουθούν είναι βασισμένες στις λέξεις-κλειδιά των καρτών των Μεγάλων Αρκάνα – οι οποίες, λέξεις-κλειδιά, εμφανίζονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στο κείμενο. Σε παρένθεση βλέπετε τον αριθμό κάθε κάρτας...."

("Ο Κόσμος του Ταρώ", Τζ.Μπάνινγκ, εκδ.Κέδρος,σ.381)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 31, 2007, 20:05:38
Ο Τρελός


(http://www.amra.gr/library-contents/k00.gif)


"...Ξεκινάμε με τον Τρελό (0), μια κάρτα που μιλά για ΞΕΚΙΝΗΜΑ. Ο Τρελός θυμίζει τον καθέναν από εμάς καθώς ξεκινάμε το ταξίδι της ζωής μας. Είναι ένας τρελός, γιατί μόνο μια απλή ψυχή έχει την αθώα πίστη να κινήσει για ένα τέτοιο ταξίδι, με όλους τους κινδύνους και τον πόνο που περιλαμβάνει αυτό.

Στην έναρξη του ταξιδιού του, ο Τρελός είναι όπως το μικρό παιδί – φρέσκος, ανοιχτός και ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΣ. Η φιγούρα στην κάρτα με τον αριθμό 0  έχει τα χέρια ορθάνοιχτα και το κεφάλι ψηλά. Ο Τρελός είναι έτοιμος να αγκαλιάσει ότι κι αν έρθει, αλλά δεν προσέχει καθόλου τον απότομο γκρεμό που είναι μπροστά του. Δεν έχει ιδέα για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, τώρα που βγαίνει προς τα έξω και θα δεχτεί τα μαθήματα της ζωής.

Ο Τρελός στέκεται κάπως παράμερα από τις υπόλοιπες κάρτες των Μεγάλων Αρκάνα. Πράγματι, το μηδέν έχει κάτι το ξεχωριστό, καθώς βρίσκεται ακριβώς στη μέση του συστήματος αρίθμησης – χωρίζοντας τους θετικούς από τους αρνητικούς αριθμούς. Με τη γέννησή του ο Τρελός τοποθετείται στη μέση του δικού του ατομικού κόσμου. Είναι παράξενα κενός (όπως και το μηδέν), όμως είναι γεμάτος από την επιθυμία να προχωρήσει και να μάθει. Ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει με ΤΡΕΛΑ, αλλά είναι?.."

("Ο Κόσμος του Ταρώ, σ. 381)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 31, 2007, 20:45:19
Ο Μάγος και η Μεγάλη Ιέρεια



(http://www.amra.gr/library-contents/k01.gif)  (http://www.amra.gr/library-contents/k02.gif)



"...Με το ξεκίνημά του ο Τρελός συναντά αμέσως το Μάγο (1) και τη Μεγάλη Ιέρεια (2) – τις μεγάλες εξισορροπητικές δυνάμεις που αποτελούν τον αντιληπτό κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του υλικού κόσμου είναι, ότι μόλις κάποια εμπειρία γίνει συνειδητή, αυτόματα προκαλείται και το αντίθετό της.

Ο Μάγος είναι ο θετικός πόλος του ζεύγους. Αντιπροσωπεύει την ΕΝΕΡΓΟ, αρσενική δύναμη της δημιουργικής ώθησης. Επίσης, συμβολίζει η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΓΝΩΣΗ. Ο Μάγος είναι η δύναμη που μας επιτρέπει να επηρεάσουμε το περιβάλλον μέσω της ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ της θέλησης και της ΙΣΧΥΟΣ μας. Η Μεγάλη Ιέρεια, πάλι, είναι ο αρνητικός πόλος. Αντιπροσωπεύει τα ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ. Είναι το εύφορο έδαφος στο οποίο θα καρπίσουν τα δημιουργικά γεγονότα. Είναι το συνειδητοποιημένο ΔΥΝΑΜΙΚΟ μας που περιμένει μια έκρηξη ενέργειας, για να εκφραστεί.

Ας διευκρινιστεί ότι οι όροι θετικό και αρνητικό δεν σημαίνουν «καλό» και «κακό». Αυτές είναι ανθρώπινες διακρίσεις που δεν ισχύουν στις κάρτες Ταρό. Ο Μάγος και η Μεγάλη Ιέρεια έχουν απολύτως ίδια αξία και σημασία. Καθένας από τους δύο είναι απαραίτητος για να υπάρξει ισορροπία. Ας θεωρήσουμε λοιπόν τον αρνητικό πόλο ως τη Σκιά μέσα μας και ας θυμόμαστε ότι χωρίς τις σκιές δεν μπορούμε να δούμε το φως και χωρίς παρθένο έδαφος, για να σπείρουμε, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε...."

("Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.382)


Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 31, 2007, 20:52:02
Η Αυτοκράτειρα



(http://www.amra.gr/library-contents/k03.gif)


"....Όσο συνεχίζει το ταξίδι του, ο Τρελός αντιλαμβάνεται όλο και πιο πολλά για το περιβάλλον του. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μωρά, αναγνωρίζει αρχικά την ΜΗΤΕΡΑ του – τη θερμή, τρυφερή γυναίκα που τον τρέφει και τον φροντίζει. Επίσης, έρχεται σε επαφή με τη Μητέρα Γη, η οποία τον αναθρέφει με την ευρύτερη έννοια.

Η Αυτοκράτειρα (3) αντιπροσωπεύει τον κόσμο της ΦΥΣΗΣ και των ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ. Ένα μωρό απολαμβάνει την εξερεύνηση όλων όσων αγγίζει, δοκιμάζει και μυρίζει. Ποτέ δεν χορταίνει από τις εικόνες και τους ήχους που μαγεύουν τις αισθήσεις του. Είναι φυσικό να αναγαλλιάζει μπροστά στην ΑΦΘΟΝΙΑ της προσφοράς της Μητέρας Γης, που μας προστατεύει όλους μέσα στην αγκαλιά της...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.382)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 31, 2007, 20:54:05
Ο Αυτοκράτορας


(http://www.amra.gr/library-contents/k04.gif)



"....Το επόμενο πρόσωπο που συναντά ο Τρελός είναι ο ΠΑΤΕΡΑΣ με τη μορφή του Αυτοκράτορα (4). Ο Αυτοκράτορας αντιπροσωπεύει τη ΔΟΜΗ και την ΕΞΟΥΣΙΑ. Όταν ένα μωρό αφήνει την αγκαλιά της μητέρας του, μαθαίνει ότι έξω στον κόσμο υπάρχουν συγκεκριμένες δομές. Οι διάφορες οντότητες ανταποκρίνονται με προβλέψιμους τρόπους, οι οποίοι μπορούν να εξερευνηθούν. Το παιδί δοκιμάζει ένα νέο είδος ευχαρίστησης καθώς ανακαλύπτει την ΤΑΞΗ των πραγμάτων.

Ο Τρελός επίσης, έρχεται αντιμέτωπος με τους ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. Μαθαίνει ότι οι επιθυμίες του δεν εισακούονται πάντα και ότι κάποιες συμπεριφορές είναι απαραίτητες για την ευημερία του. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξουσία και εκείνοι επιβάλλουν τους κανόνες. Ίσως αυτοί οι περιορισμοί να μοιάζουν σκληροί στην αρχή, αλλά στη συνέχεια με την υπομονετική καθοδήγηση του Πατέρα, ο Τρελός αρχίζει να καταλαβαίνει το σκοπό τους....."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ. 383)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 31, 2007, 20:58:04
Ο Ιεροφάντης


(http://www.amra.gr/library-contents/k05.gif)



"....Τελικά, ο Τρελός ξεκινά την περιπέτεια φεύγοντας από το σπίτι του, για να γνωρίσει τον κόσμο. Συναντά τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις του πολιτισμού του τόπου του και η βασική εκπαίδευσή του αρχίζει. Ο Ιεροφάντης (5) αντιπροσωπεύει τα οργανωμένα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΔΕΩΝ που αρχίζουν να περιβάλλουν το παιδί που μεγαλώνει και να του παρέχουν πληροφορίες.

Ο Ιεροφάντης είναι κάποιος που ερμηνεύει την Απόκρυφη Γνώση και τα Μυστήρια. Στην κάρτα 5 βλέπουμε έναν άνθρωπο της εκκλησίας να ευλογεί δύο βοηθούς ή ίσως, να τους χειροτονεί. Αν και η εικόνα είναι σαφώς θρησκευτική, στην πραγματικότητα συμβολίζει την Μύηση κάθε είδους.

Το παιδί εκπαιδεύεται λοιπόν σε όλες τις συνήθειες της κοινωνίας όπου ζει και μυείται σε μια συγκεκριμένη κουλτούρα και κοσμοθεωρία. Μαθαίνει να ανήκει στην ομάδα και ανακαλύπτει την αίσθηση του «ανήκειν». Χαίρεται να μαθαίνει τα έθιμα της κοινωνικής ΟΜΑΔΑΣ και να δείχνει πόσο καλά μπορεί να ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ. 383)


(...Συνεχίζεται....)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 09:42:04
Οι Εραστές


(http://www.amra.gr/library-contents/k06.gif)



"....Κι έρχεται η στιγμή που ο Τρελός αντιμετωπίζει δύο νέες προκλήσεις. Νοιώθει την ισχυρή παρόρμηση να ενωθεί ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ με κάποιο άλλο πρόσωπο. Πριν, το κέντρο όλων ήταν ο εαυτός του. Τώρα, αισθάνεται την ανάγκη για ισορροπία που εκφράζουν οι Εραστές (6), και θέλει να βρει το άλλο του μισό και να δημιουργήσει μια σχέση αγάπης. Επιθυμεί την ένωση πάρα πολύ.

Ο Τρελός καλείται επίσης να αποφασίσει για τις πεποιθήσεις του. Φυσικά, καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται μαθαίνει να προσαρμόζεται και αυτό είναι καλό, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καθορίσει και τις δικές του αξίες, για να είναι αληθινός απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Πρέπει να αρχίσει να αμφισβητεί τις γνώμες των άλλων....."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.384)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 09:48:31
Το Άρμα


(http://www.amra.gr/library-contents/k07.gif)



"...Όταν φτάνει η στιγμή της ενηλικίωσης, ο Τρελός διαθέτει πια προσωπική ταυτότητα και έναν αξιόλογο βαθμό αυτοκυριαρχίας. Μέσω της πειθαρχίας και της ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ, έχει αναπτύξει την ικανότητα του εσωτερικού ελέγχου που του επιτρέπει να θριαμβεύει στο περιβάλλον του.

Το Άρμα (7) αντιπροσωπεύει το ισχυρό Εγώ, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το κορυφαίο επίτευγμα του Τρελού μέχρι αυτήν τη στιγμή. Στην κάρτα 7, βλέπουμε μια υπερήφανη, αρχηγική μορφή να οδηγεί το άρμα ΝΙΚΗΦΟΡΑ ανάμεσα στον κόσμο. Είναι φανερό ότι έχει πλήρη ΕΛΕΓΧΟ του εαυτού του αλλά και του ζωτικού του χώρου. Προς το παρόν, η ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ και η επιτυχία του Τρελού είναι ότι περισσότερο θα μπορούσε να ελπίσει, κι έτσι είναι φυσικό να νιώθει ικανοποιημένος από τον εαυτό του. Έχει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση της νεότητας...."

(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.384)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 09:51:13
Η Δύναμη

(http://www.amra.gr/library-contents/k08.gif)


"...Όσο περνά ο καιρός, η ζωή φιλοδωρεί τον Τρελό με νέες προκλήσεις, μερικές από τις οποίες ίσως και να του φέρουν βάσανα ή απογοητεύσεις. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, λοιπόν, στις οποίες ίσως χρειαστεί να ψάξει μέσα του για ΔΥΝΑΜΗ (.8.). Τότε, αναγκάζεται από τις καταστάσεις να καλλιεργήσει το θάρρος και την αποφασιστικότητά του να βρει το κουράγιο να συνεχίσει παρά τις αντιξοότητες.

Ο Τρελός ανακαλύπτει επίσης τα «σιωπηλά» χαρακτηριστικά της ΥΠΟΜΟΝΗΣ και της ΑΝΟΧΗΣ. Συνειδητοποιεί ότι ο εκούσιος έλεγχος του άρματος πρέπει να μετριάζεται από την καλοσύνη και την ΗΠΙΑ ΔΥΝΑΜΗ της τρυφερότητας. Κατά περιόδους έντονα πάθη βγαίνουν στην επιφάνεια και τούτο συμβαίνει όταν ο Τρελός νομίζει ότι έχει πλήρη έλεγχο των πάντων, ακόμα και του ίδιου του εαυτού του...."

(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ. 385)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 09:55:01
Ερημίτης


(http://www.amra.gr/library-contents/k09.gif)


"...Αργά ή γρήγορα, έρχεται η στιγμή που ο Τρελός θέτει στον εαυτό του τα πανάρχαια ερωτήματα. Αφιερώνεται στην ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ των απαντήσεων, όχι λόγω μιας αργόσχολης περιέργειας, αλλά από μια βαθιά προσωπική ανάγκη να ανακαλύψει εάν υπάρχει κάποιος άλλος σκοπός στη ζωή, πέρα από τα βάσανα και τον θάνατο. Ο Ερημίτης (9) αντιπροσωπεύει την ανάγκη του ανθρώπου να ψάχνει για τη βαθύτερη αλήθεια.

Ο Τρελός αρχίζει να ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ, προσπαθώντας να καταλάβει τα συναισθήματα και τα κίνητρά του. Ο κόσμος των αισθήσεων δεν τον τραβά πλέον, και επιζητά στιγμές μοναξιάς μακριά από τους πυρετικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Αργότερα, μπορεί να αναζητήσει ένα δάσκαλο ή έναν καθοδηγητή που να μπορεί να του δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις...."

(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.385)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 09:57:51
Ο Τροχός της Τύχης


(http://www.amra.gr/library-contents/k10.gif)


"...Έπειτα από ένα μακρύ διάστημα ενδοσκόπησης, ο Τρελός αρχίζει να βλέπει πως όλα είναι αλληλένδετα. Μέσα από το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑ παρατηρεί το θαυμαστό σχέδιο του κόσμου, με τα περίπλοκα μοτίβα και τους αέναους κύκλους. Ο Τροχός της Τύχης (10) συμβολίζει το μυστηριώδες σύμπαν, τα μέρη του οποίου συνυπάρχουν αρμονικά. Όταν ο Τρελός μπορέσει να δει, έστω για μια στιγμή, την ομορφιά και τη σοφή τάξη του κόσμου, αμέσως βρίσκει κάποιες από τις απαντήσεις που ψάχνει.

Μερικές φορές οι εμπειρίες του θα μπορούσαν να είναι έργα της μοίρας. Μια τυχαία συνάντηση ή κάτι που μοιάζει με ένα μικρό θαύμα, πυροδοτεί τη διαδικασία της αλλαγής. Ο Τρελός ίσως και να αναγνωρίσει το ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ του, εάν παρατηρήσει τη διαδοχή των γεγονότων που τον οδήγησαν στο ΚΡΙΣΙΜΟ τούτο ΣΗΜΕΙΟ. Επειδή έχει βιώσει τη μοναξιά, τώρα νοιώθει έτοιμος να ΚΙΝΗΘΕΙ και να δράσει και πάλι. Η προοπτική του είναι πιο πλατιά και βλέπει τον εαυτό του μέσα στη μεγάλη εικόνα του συμπαντικού σχεδίου. Έτσι, ξαναβρίσκει την αίσθηση του σκοπού...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.385)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:01:37
Δικαιοσύνη


(http://www.amra.gr/library-contents/k11.gif)


"...Ο Τρελός πρέπει τώρα να αποφασίσει τι σημαίνει αυτό το όραμα για τον ίδιο προσωπικά. Κάνει μια ανασκόπηση της ζωής του, για να ανακαλύψει τις σχέσεις ΑΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΤΟΥ που τον έχουν φέρει στο σημερινό σημείο. Αναλαμβάνει την ΕΥΘΥΝΗ για όλες τις προηγούμενες ενέργειές του, έτσι ώστε να μπορέσει να επιφέρει τις  απαραίτητες αλλαγές και να ακολουθήσει μια εντιμότερη πορεία στο μέλλον. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (11) πρέπει να αποκατασταθεί, ώστε να σβηστούν οι παλιές αμαρτίες.

Είναι λοιπόν καιρός λήψης ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ για τον Τρελό, καθώς θα κάνει πολύ σημαντικές επιλογές. Θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του ή θα αρκεστεί σε μια εύκολη και απροβλημάτιστη ύπαρξη, σταματώντας έτσι την προσωπική του ανάπτυξη?..."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ. 386)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:04:30
Ο Κρεμασμένος


(http://www.amra.gr/library-contents/k12.gif)


"....Απτόητος ο Τρελός συνεχίζει το δρόμο του….Είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όραμά του, αλλά αντιλαμβάνεται ότι η ζωή δεν τιθασεύεται τόσο εύκολα. Αργά η γρήγορα οι άνθρωποι σηκώνουν τον προσωπικό τους σταυρό – και τέτοιες στιγμές είναι πραγματικά δύσκολο να τις αντέξει κανείς. Οι σκληρές εμπειρίες μας συντρίβουν και μας ταπεινώνουν, μέχρι που νοιώθουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΙΣΩ ΜΑΣ.

Στην αρχή, ο Τρελός αισθάνεται ηττημένος και αποπροσανατολισμένος. Πιστεύει ότι έχει ΘΥΣΙΑΣΕΙ τα πάντα, όμως από τα βάθη της ύπαρξής του ανασύρει μια καταπληκτική αλήθεια. Διαπιστώνει ότι, όταν δεν προσπαθεί να έχει τον έλεγχο, όλα αρχίζουν να λειτουργούν όπως πρέπει. Μόλις τολμήσει να γίνει ανοικτός και τρωτός, ο Τρελός ανακαλύπτει ότι ο Εσωτερικός Εαυτός του είναι πάντα εκεί και τον στηρίζει με θαυμαστούς τρόπους. Μαθαίνει λοιπόν να παραδίδεται στις εμπειρίες του και να μην τις αντιμάχεται. Νοιώθει μια απίστευτη χαρά και αρχίζει να ακολουθεί το ρεύμα της ζωής.

Ο Τρελός νοιώθει σαν να ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ, σε μια άχρονη στιγμή, απαλλαγμένος από επείγουσες ανάγκες και πιέσεις. Και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος του έχει ΕΡΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ. Ο Τρελός είναι ο Κρεμασμένος (12), φαινομενικά ένας μάρτυρας, αλλά στην πραγματικότητα γαλήνιος και σε αρμονία με το σύμπαν...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ. 386)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:07:32
Θάνατος


(http://www.amra.gr/library-contents/k13.gif)


"...Ο Τρελός αρχίζει τώρα να ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ τις παλιές του συνήθειες και τις φθαρμένες μεθόδους. Αποβάλλει τα μη απαραίτητα, επειδή έχει μάθει πια να εκτιμά την ουσία. Βιώνει το ΤΕΛΟΣ ξανά και ξανά καθώς αφήνει όλες τις ξεπερασμένες πτυχές της ζωής του πίσω του. Αυτή η διεργασία ίσως μοιάζει με θάνατο, επειδή ο παλιός εαυτός όντως πρέπει να πεθάνει για να επιτρέψει τη γέννηση του νέου. Κάποιες στιγμές ίσως να νομίσουμε ότι η ΣΑΡΩΤΙΚΗ αυτή ΑΛΛΑΓΗ θα συντρίψει τον Τρελό, αλλά όχι, τελικά σηκώνεται ξανά και ανακαλύπτει ότι ο θάνατος (13) δεν είναι η κατάληξη. Είναι απλά μια ΜΕΤΑΒΑΣΗ σε έναν νέο, πιο ικανοποιητικό τρόπο ζωής...."

(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.387)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:10:16
Εγκράτεια


(http://www.amra.gr/library-contents/k14.gif)


"....Από τη στιγμή που γεύτηκε το αγκάλιασμα του Ερημίτη και έπειτα, ο Τρελός έζησε μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις που τάραζαν την ψυχή του. Τώρα έχει έρθει επιτέλους η ώρα να βιώσει την ΑΡΜΟΝΙΑ και τη σταθερότητα της ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ (14).

 Σ’ αυτήν τη στάση του ταξιδιού, λοιπόν, ανακαλύπτει την πραγματική αυτοκυριαρχία αλλά και την ισορροπία. Έχοντας φτάσει στα άκρα, μπορεί πια να εκτιμήσει την μετριοπάθεια. Πραγματικά, ο Τρελός έχει πλέον ΕΝΩΣΕΙ όλες τις  πλευρές της προσωπικότητάς του σε ένα αρμονικό σύνολο που σφύζει από ΥΓΕΙΑ και ζωτικότητα.

 Δείτε πόσο χαριτωμένος και ήπιος μοιάζει ο άγγελος στην δέκατη τέταρτη κάρτα των Μεγάλων Αρκάνα, αν τον αντιπαραβάλλουμε με τον ισχυρό αλλά άκαμπτο κυβερνήτη του Άρματος (κάρτα 7). Ο Τρελός έχει περάσει πολλά και έχει πια συνειδητοποιήσει την αξία της αρμονίας στη ζωή...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.387)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:13:35
Διάβολος


(http://www.amra.gr/library-contents/k15.gif)


"....Ο Τρελός είναι υγιής, απολαμβάνει πνευματική γαλήνη και μια αξιοζήλευτη αυτοκυριαρχία. Τι παραπάνω θα μπορούσε να ζητήσει? Μάλλον όχι και πολλά , όμως το θάρρος του τον προτρέπει να συνεχίζει και να εξερευνά τα βάθη της ύπαρξής του. Σύντομα λοιπόν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Διάβολο (15).

Ο Διάβολος δεν είναι μια καταχθόνια, απαίσια μορφή που κατοικεί έξω από εμάς. Είναι το αποκύημα της ΑΓΝΟΙΑΣ και της ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ που κατοικεί μέσα στον καθένα μας, σε κάθε επίπεδο. Τα πλανερά θέλγητρα του ΥΛΙΚΟΥ κόσμου μας δένουν τόσο σφιχτά, που συχνά δεν συνειδητοποιούμε καν σε τι τρομερή σκλαβιά έχουμε περιπέσει.

Οι εμπειρίες που ζούμε καθημερινά, είναι μάλλον περιορισμένες κι έτσι ούτε καν υποψιαζόμαστε πόσο λαμπερός μπορεί να είναι ο κόσμος μας – η αληθινή μας κληρονομιά. Το ζευγάρι που βλέπουμε στην κάρτα 15 είναι αλυσοδεμένο, αλλά με τη συγκατάθεσή του. Θα μπορούσαν και οι δύο τους τόσο εύκολα να ελευθερωθούν, αλλά δεν βλέπουν τα φοβερά ΔΕΣΜΑ τους. Μοιάζουν με τους Εραστές, αλλά δεν γνωρίζουν ότι η αγάπη τους αναπτύσσεται μέσα σε πολύ στενά πλαίσια. Το τίμημα  αυτής της άγνοιας είναι ένας εσωτερικός  πυρήνας απελπισίας...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.388)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:15:51
Ο Πύργος


(http://www.amra.gr/library-contents/k16.gif)


"....Πως μπορεί ο Τρελός να ελευθερωθεί από τον Διάβολο? Μπορεί ποτέ να ξεφύγει από την επιρροή του? Η απελευθέρωση μπορεί να έρθει μόνο μέσω μιας ΞΑΦΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, όπως εκείνης που συμβολίζεται από τον Πύργο(16). Ο Πύργος είναι το φρούριο του Εγώ, που ο καθένας μας έχει χτίσει γύρω από την ομορφιά που κρύβει μέσα του. Γκρίζο, κρύο και σκληρό σαν βράχος, αυτό το φρούριο φαινομενικά προστατεύει, στην πραγματικότητα όμως είναι μια φυλακή.

Μερικές φορές μόνο μια τεράστια κρίση μπορεί να παράγει αρκετή δύναμη, ώστε να γκρεμιστούν οι τοίχοι του Πύργου. Στην κάρτα 16 βλέπουμε το κτίριο ολόφωτο από το χτύπημα  ενός κεραυνού. Οι κάτοικοί του ΠΕΦΤΟΥΝ  από τα ψηλά παράθυρα, μάλλον για να συναντήσουν το θάνατό τους. Η κορυφή του κτιρίου σε σχήμα στέμματος, καθώς φεύγει κι αυτή, δείχνει ότι οι κάποτε υπερήφανοι κυβερνήτες τώρα ταπεινώνονται από μια δύναμη ισχυρότερη από τους ίδιους.

Είναι πιθανό λοιπόν, ο Τρελός να χρειαστεί ένα τέτοιο γερό τράνταγμα, για να απελευθερωθεί από τα δεσμά του. Παρ’ όλο που η εμπειρία θα είναι οδυνηρή, όσα θαυμαστά θα του ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ αξίζουν πραγματικά τον κόπο. Τινάζει από πάνω του την κατάθλιψη και την απελπισία μέσα σε μια μόνο στιγμή, και το φως της αλήθειας είναι ελεύθερο να λάμψει και πάλι...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.389)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:19:55
Αστέρι


(http://www.amra.gr/library-contents/k17.gif)


"...ΓΑΛΗΝΗ και ΗΡΕΜΙΑ γεμίζουν την ψυχή του Τρελού. Οι όμορφες εικόνες στο Αστέρι (17) επιβεβαιώνουν αυτά τα συναισθήματα. Η γυναίκα που απεικονίζεται στην κάρτα 17 είναι γυμνή, γιατί η ψυχή της δεν έχει ανάγκη από κανενός είδους μεταμφίεση πια, για να κρυφτεί. Τα ακτινοβόλα αστέρια λάμπουν σε έναν ασυννέφιαστο ουρανό και μοιάζουν να γνέφουν στον ταξιδευτή μας, γεννώντας μέσα του την ΕΛΠΙΔΑ και την ΕΜΠΝΕΥΣΗ.

Όταν φτάσει στο Αστέρι, ο Τρελός ευλογείται με το δώρο της πίστης, που εξουδετερώνει πλήρως την αρνητική ενέργεια του Διαβόλου.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο μέλλον του αποκαθίσταται, ενώ κατακλύζεται από τέτοια χαρά που επιθυμεί να τη μοιραστεί ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΑ με όλο τον κόσμο. Η καρδιά του είναι ανοικτή και η αγάπη του ρέει ελεύθερα προς το περιβάλλον. Ζει τη νηνεμία μετά την καταιγίδα και η στιγμή αυτή είναι πραγματικά μαγική...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.389)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:21:56
Σελήνη


(http://www.amra.gr/library-contents/k18.gif)


"....Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτή την τέλεια ηρεμία λοιπόν? Θα υπάρξει και άλλη πρόκληση για τον Τρελό? Και όμως, είναι ακριβώς τούτη η ευδαιμονία του που τον κάνει τρωτό στις ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ της Σελήνης (18). Η χαρά που νοιώθει είναι ένα συναίσθημα που αντανακλά μόνο στο συγκινησιακό  επίπεδο και δεν συμβάλλει, ακόμα, στην πνευματική του διαύγεια. Ακριβώς επειδή έχει την τάση να ονειροπολεί, ο Τρελός είναι επιρρεπής στη φαντασία, στη διαστρέβλωση και σε μια ψεύτικη εικόνα της αλήθειας.

Η Σελήνη βέβαια υποκινεί και τη δημιουργική ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Ανοίγει το δρόμο για παράξενες και όμορφες σκέψεις που αναδύονται από το ασυνείδητο, όμως από κει ακριβώς πηγάζουν και οι πιο μύχιοι ΦΟΒΟΙ και οι ανησυχίες μας. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να γεννήσει στον Τρελό ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού και ΣΥΓΧΥΣΗΣ...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.390)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:27:03
Ήλιος


(http://www.amra.gr/library-contents/k19.gif)


"....Και έρχεται τελικά η εκτυφλωτική λαμπρότητα του Ήλιου (19) να δώσει τη σωστή κατεύθυνση στη φαντασία του Τρελού. Το φως του ήλιου λάμπει και αποκαλύπτει όλα τα κρυμμένα. Διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και του φόβου. ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΥ και έτσι ο Τρελός νοιώθει και κατανοεί την καλοσύνη του κόσμου.

Τώρα τον πλημμυρίζει μια ζωογόνα αίσθηση ενεργητικότητας και ενθουσιασμού και το άνοιγμα προς την ελπίδα που έφερε το Αστέρι έχει πλέον μεταλλαχθεί σε ΣΙΓΟΥΡΙΑ. Ο Τρελός είναι το γυμνό μωρό που βλέπουμε στην κάρτα 19, που ορμά χαρούμενο να συναντήσει την καινούρια ημέρα. Καμία δυσκολία δεν μπορεί να τον αποθαρρύνει καθώς ακτινοβολεί ΖΩΝΤΑΝΙΑ και σφρίγος. Δέχεται τις μεγάλες προκλήσεις, γιατί διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να πετύχει και , πλέον, έχει συναίσθηση του ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ της ύπαρξής του...."


(O Kόσμος των Ταρώ, σ.390)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:29:21
Κρίση


(http://www.amra.gr/library-contents/k20.gif)



"....Ο Τρελός έχει ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ. Το πλαστό εγώ του έχει  καταρρεύσει, επιτρέποντας στον ακτινοβόλο, πραγματικό εαυτό του να φανερωθεί. Έχει πλέον μάθει ότι η χαρά και όχι ο φόβος, είναι το κέντρο της ζωής.

Ο Τρελός νοιώθει ΕΞΑΓΝΙΣΜΕΝΟΣ. Συγχωρεί τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους, γνωρίζοντας πια ότι μέσα του είναι αγνός και αγαθός. Ίσως και να λυπάται για τα παλιά του λάθη, αλλά γνωρίζει ότι οφείλονταν στην άγνοια της πραγματικής του φύσης. Αισθάνεται καθαρός και αναζωογονημένος, έτοιμος ν’ αρχίσει πάλι από την αρχή.

Είναι λοιπόν καιρός να ΚΡΙΝΕΙ (20) τη ζωή του σε βάθος…Έφτασε η στιγμή του προσωπικού απολογισμού. Τώρα μπορεί να δει τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι, και κατά συνέπεια μπορεί να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για το μέλλον του. Μπορεί να επιλέξει με σοφία, ποιες αξίες θα κρατήσει και ποιες θα απορρίψει.

Ο Άγγελος που βλέπουμε στην κάρτα 20 είναι ο Ανώτερος Εαυτός του Τρελού, και τον ΚΑΛΕΙ να σηκωθεί και να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Τώρα ανακαλύπτει την αληθινή κλίση του – το σκοπό για τον οποίο ζει. Οι αμφιβολίες και οι δισταγμοί σκορπίζονται και είναι έτοιμος να ακολουθήσει το όνειρό του...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.391)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:37:22
Κόσμος


(http://www.amra.gr/library-contents/k21.gif)


"....Ο Τρελός επιστρέφει στον Κόσμο (21), αλλά αυτή την φορά γνωρίζει περισσότερα. Έχει ΕΝΩΣΕΙ ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ και έχει φτάσει στην πληρότητα. Τώρα, αγγίζει νέα επίπεδα ευτυχίας και ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Η ζωή του, τώρα, είναι γεμάτη και σημαντική. Το μέλλον του γνέφει και υπόσχεται πολλά. Ανάλογα με τις προσωπικές του κλίσεις, ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΕΤΑΙ ενεργά στα κοινά και παρέχει τις υπηρεσίες του χρησιμοποιώντας τα μοναδικά δώρα και ταλέντα του. Γρήγορα διαπιστώνει ότι οι προσπάθειές του καρποφορούν. Επειδή ενεργεί με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, το σύμπαν συνωμοτεί και ανταμείβει τις προσπάθειές του. Ο δρόμος του είναι σπαρμένος με ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ...."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.391)

Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 10:40:36
"....Τελικά, το Ταξίδι του Τρελού ήταν κάθε άλλο παρά μια «τρέλα». Με την επιμονή και την τιμιότητά του, βρήκε το κουράγιο να ξεκινήσει την αναζήτηση του Εαυτού του και έφτασε στο σημείο να βρει τη δική του θέση στον κόσμο.

 Ίσως αυτός ο κύκλος να τελειώνει εδώ, αλλά , ο Τρελός δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Σύντομα θα ξεκινήσει ένα καινούριο ταξίδι, που θα τον οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα κατανόησης....."


(Ο Κόσμος των Ταρώ, σ.392)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Κανένας στις Αυγούστου 01, 2007, 12:07:48
Avaris

Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό θέμα που άνοιξες.  Την άψογη παρουσίαση.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 01, 2007, 12:33:21
Ελπίζω φίλε Κανένα να σταθεί αυτό το θέμα ευκαιρία - με την βοήθεια κάθε Γνώστη των Ταρώ που θα θελήσει να συμβάλλει - ώστε να εμβαθύνουμε όλοι μας στο ενδιαφέρον αυτό θέμα.

Είναι τόσες πολλές οι οπτικές του άλλωστε, που το "ξεκαθάρισμα" των Ταρώ είναι εν τέλλει μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Πρώτο ερωτηματικό:

Γιατί άραγε δημιουργήθηκαν τόσες απίστευτα πολλές "εκδοχές" των Ταρώ?

(Το πόσες πολλές φαίνεται στο http://www.themysticeye.com/pics/ )


Και η πλέον σημαντική πλευρά του θέματος που θα ωφελούσε τα μέγιστα να αναπτυχθεί απο τους γνώστες , είναι φυσικά η σχέση "Ταρώ - Καμπάλα".


Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Rose στις Αυγούστου 01, 2007, 15:17:32
Συγχαρητήρια Avaris, ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την πολύτιμη κατάθεση...  :)


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Ο Ακοκρυφισμός είναι Αποσυμβολισμός...

Τα Ταρώ, είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα που έχω γνωρίσει, που όντως περικλείουν όλη την Σοφία της Γης.

Κάθε κάρτα Ταρώ, είναι μία ζιπαρισμένη κατανόηση, ένα Κλειδί, στον Κόσμο του Ασυνειδήτου.

Διαλογιζόμενοι πάνω στο κάθε σύμβολο, κατανοούμε, βαθιές έννοιες του ψυχισμού μας, αλλά και αποκτούμε απόκρυφες δυνάμεις, και οφέλη, όπως,

0. Ο Τρελός, η χαρά της περιπέτειας, η ταλαιπωρία λόγω ανωριμότητας
1. Ο Μάγος, συγκέντρωση, απόλυτη συνειδητότητα, ενότητα, η πρωταρχική ιδέα
2. Η Μεγάλη Ιέρεια, διόραση, επαφή με το ασυνείδητο, μνήμη
3. Η Αυτοκράτειρα, δημιουργική φαντασία, δραστηριότητα
4. Ο Αυτοκράτορας, ενόραση, λογική, πραγμάτωση μιας ιδέας
5. Ο Ιεροφάντης, ο εσωτερικός τελετουργός ή διδάσκαλος
6. Οι Ερωτευμένοι, η διάκριση, η αρμονία
7. Το Άρμα, ο Ηνίοχος, ο αυτοκυρίαρχος, η γνώση
8. Η Δύναμη, ψυχικό σθένος, κυριαρχία της ψυχικής δύναμης (κουνταλίνι)
9. Ο Ερημίτης, ο πνευματικός οδηγός, ο ανώτερος εαυτός
10. Ο Τροχός της Τύχης, η αέναη περιστροφή, ο νόμος της ανταπόδοσης
11. Η Δικαιοσύνη, η εφαρμογή των νόμων, ισορροπία
12. Ο Κρεμασμένος, αφιέρωση σε έναν σκοπό λόγω αλλαγής αντίληψης
13. Ο Θάνατος, αναγέννηση, μεταμόρφωση
14. Η Εγκράτεια, η δοκιμασία
15. Ο Διάβολος, η εξάρτηση, η κατάληψη από το ασυνείδητο
16. Ο Πύργος, η αλαζονεία, διδάσκει την ταπεινοφροσύνη
17. Το Αστέρι, η ελπίδα, αναζωογόνηση
18. Η Σελήνη, τα ένστικτα, οι πλάνες μας
19. Ο ‘Ηλιος, η αφέλεια, η αγνότητα
20. Η Κρίση, η ανάσταση, συνειδητοποίηση
21. Ο Κόσμος, κοσμική αντίληψη, μορφοποίηση

Η αγαπημένη μου κάρτα είναι το Αστέρι... ξεκουράζει και αναζωογονεί αφάνταστα, και σώμα και πνεύμα... 
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: El Morya στις Αυγούστου 01, 2007, 17:44:17
Γειά σου Αvaris με τα θέματα σου!

Στα δικά μου ταρώ -θα σου πρότεινα να φτιάξεις και συ τα δικά σου- ο Τρελός (Bάκχος στην δική μου) είναι η αρχική κάρτα και το ταξίδι του τελειώνει και πάλι στον ...Τρελό. ;)

Xμ... πάντως στην κλασσική ταρωτική σειρά που μας παρουσίασες με πολύ όμορφο τρόπο, αν το πάρεις ανάποδα βλέπεις πως φτάνεις :P στο θεό. Βεβαίως η κανονική σειρά πέρα απο΄το ταξίδι του τρελού που τον ταυτίζουμε με την πάρτη μας, φανερώνει επίσης και τον τρόπο δημιουργίας του κόσμου ειδικά αν αντιστοιχίσεις τις κάρτες με τα ζώδια-καποιες τα έχουν και γραμμένα στις γωνίες.

Γενικά είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία η ενασχόληση με τις κάρτες, ειδικά το να δημιουργήσεις τις δικές σου. :)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Phoenix69 στις Αυγούστου 01, 2007, 20:49:43
El Morya μου έκλεψες τα Ταρώ;  ;D Ο Τρελλός είναι "πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός...κτλ κτλ" (δεν θυμάμαι πάρακατω). Χωρίς την τρέλλα (ενέργεια) του Τρελλού όλες οι άλλες κάρτες είναι στείρες...Στο δικό μου Ταρώ φυσικά πάντα... Αλλά και στα χαρτιά ο joker πάει παντού και μεταμορφώνεται σε ότι θέλει.

"The universe is Bacchic and deserves an emotion" -Arthur Machen
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: El Morya στις Αυγούστου 01, 2007, 21:35:22
 ;D Eτσι φαίνεται φίλε μου... ο κλέφτης του πάντοτε.

Παράθεση
Αλλά και στα χαρτιά ο joker πάει παντού και μεταμορφώνεται σε ότι θέλει.

Έγραψες...
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 02, 2007, 18:02:45
Κύριοι, μου βάλατε ιδέες όσον αφορά στην πρόταση να δημιουργήσω την δική μου Ταρώ.

Και δώσατε και μια σημαντική απαντητική παράμετρο στο ερώτημα "γιατί άραγε να δημιουργήθηκαν τόσες πολλές εκδοχές Ταρώ"!

Εδώ να προσθέσουμε την παράμετρο που έβαλε κάποιος φίλος σε ένα άλλο φόρουμ (νομίζω ήταν ο Ingmar?) που μίλαγε για τις "υψηλότερες δυνατότητες" που αποκτούσαν οι κάρτες Ταρώ εαν τις φιλοτεχνούσες εσύ με το ίδιο σου το χέρι.

Μια ακόμη παράμετρο που δημιουργεί όμως ερωτήματα:

Όταν ψαχνόμουν ακόμη για το πως να ξεκινήσω την μελέτη των Ταρώ, μια καλή και σεβαστή φίλη μου είπε τα εξής :

"...εαν πας στις Ταρώ του Osho θα βρεις το Πνευματικό Μονοπάτι σου....εαν πας σε οποιαδήποτε άλλη έκδοση Ταρώ, απλώς θα χαθείς...."

Τότε μου έκανε εντύπωση και με μπέρδεψε να πω την αλήθεια....

"Πως είναι δυνατόν", σκεπτόμουν, "η μία να σε μπερδεύει και η άλλη να σε οδηγεί σωστά? Τι παίζεται με τις Ταρώ?"


Οπότε απλώς επέλεξα την πιο "κλασσική" (του Γιεϊτς) ως πιο "πεπατημένη" και "συνηθισμένη"...

Ούτε φανταζόμουν τότε πόσες Ταρώ υπήρχαν....

Αλλά και ακόμη δεν αντιλαμβάνομαι την χρησιμότητα τόσων και τόσων εκδοχών Ταρώ...

Εκτός και αν είναι όπως και στις "εκδοχές της Ατραπού" γενικότερα....

"Τόσα Μονοπάτια, όσες και οι ανάσες των γυιών του Ανθρώπου", όπως λέει και η αρχαία Αραβική παροιμία.

Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: El Morya στις Αυγούστου 03, 2007, 17:59:54
Παράθεση
"...εαν πας στις Ταρώ του Osho θα βρεις το Πνευματικό Μονοπάτι σου....εαν πας σε οποιαδήποτε άλλη έκδοση Ταρώ, απλώς θα χαθείς...."

Είναι υπέροχη η ταρώ του Osho αλλά όχι και έτσι!
Παράθεση
Αλλά και ακόμη δεν αντιλαμβάνομαι την χρησιμότητα τόσων και τόσων εκδοχών Ταρώ...

Είναι απλό φίλε. Για σένα το σπαθί μπορεί να συμβολίζει την δύναμη όπως π.χ στου Κρόουλι. Για μένα όμως μπορεί η δύναμη να εκφράζεται καλύτερα μέσα από την τρίαινα. ;) Γιαυτό σωστά σου λέει ο ingmar οτι αν τις φτιάξεις μόνος σου θα γίνουν πιο δυνατές.

Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Avaris στις Αυγούστου 03, 2007, 18:23:51
Παράθεση
"...εαν πας στις Ταρώ του Osho θα βρεις το Πνευματικό Μονοπάτι σου....εαν πας σε οποιαδήποτε άλλη έκδοση Ταρώ, απλώς θα χαθείς...."

Είναι υπέροχη η ταρώ του Osho αλλά όχι και έτσι!
Παράθεση
Αλλά και ακόμη δεν αντιλαμβάνομαι την χρησιμότητα τόσων και τόσων εκδοχών Ταρώ...

Είναι απλό φίλε. Για σένα το σπαθί μπορεί να συμβολίζει την δύναμη όπως π.χ στου Κρόουλι. Για μένα όμως μπορεί η δύναμη να εκφράζεται καλύτερα μέσα από την τρίαινα. ;) Γιαυτό σωστά σου λέει ο ingmar οτι αν τις φτιάξεις μόνος σου θα γίνουν πιο δυνατές.



Συνεπώς, πρέπει κάποιος να "πειραματιστεί" με διάφορες "εκδοχές Ταρώ" μέχρι να εντοπίσει την "κατάλληλη δονητικότητα" μεταξύ αυτού και των καρτών.

Κάτι τέτοιο συνάγεται.

Εαν σκεφτούμε όμως πόσες εκατοντάδες "εκδοχές Ταρώ" υπάρχουν, ε, γίνεται λίγο "απογοητευτικό το θέμα".

Η άλλη επιλογή μοιάζει νάναι κάπως έτσι:

"Ψάξου στα Σύμβολα γενικότερα.Εντόπισε τι σημαίνει για εσένα το κάθε σύμβολο. Φτιάξε την δική σου σειρά καρτών. Εμπλούτισε τις κάρτες με τους κατάλληλους συνδυασμούς συμβόλων."

Νομίζω όμως πως και αυτή η επιλογή απαιτεί κάμποσες ζωές για να "αποδώσει".

Και φυσικά, αφού εντοπίσεις τον "κατάλληλο τύπο καρτών", "ζωγράφισέ τον μόνος σου" για να του προσδώσεις το μέγιστο των "Εσωτερικών Δυνατοτήτων" τους.

Πόσες εκατοντάδες χρόνια μας κάνουν τα παραπάνω? :D

Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Rose στις Αυγούστου 04, 2007, 03:20:33
Στα δικά μου ταρώ

Υπάρχει κάποια κάρτα που λείπει από τα κλασσικά Ταρώ, και πως θα την περιγράφατε;
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Αυγούστου 04, 2007, 11:27:27
Γειά σου Αvaris με τα θέματα σου!

Στα δικά μου ταρώ -θα σου πρότεινα να φτιάξεις και συ τα δικά σου- ο Τρελός (Bάκχος στην δική μου) είναι η αρχική κάρτα και το ταξίδι του τελειώνει και πάλι στον ...Τρελό. ;)



Γενικά είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία η ενασχόληση με τις κάρτες, ειδικά το να δημιουργήσεις τις δικές σου. :)

Ακούγεται αλαζονική πολλές φορές η φράση, "τα δικά μου Ταρώ" και συχνά ο νεόφυτος σαστίζει με την ελευθεριότητα που κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι χαρακτηρίζει τον αληθή διδάσκαλο. Η αμηχανία του Νεόφυτου και πολλάκις ο φόβος που τον διακατέχει, τον απομακρύνει ενίοτε από τον αληθή διδάσκαλο και τον οδηγεί δίπλα σε κάποιον με δογματικές αντιλήψεις και με στεγανό δομημένο σύστημα αυστηρής ιεράρχησης. (Θάταν χρήσιμο ο ενασχολούμενος με την επιστήμη της ψυχολογίας να μας ερμηνεύσει την συμπεριφορά αυτή και τους λόγους που κάνουν να νοιώθει ασφαλής ο Νεόφυτος, μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο ιεράρχησης).

Τί είναι όμως τα Ταρώ;
Είναι προφανώς γνωστό σε όλους....
Στην Καμπάλα, οι σφαίρες συμβολίζουν (και λειτουργούν) κυριολεκτικά την αντικειμενικότητα, ενώ τα μονοπάτια που συνδέουν τις σφαίρες, την υποκειμενικότητα, την υποκειμενική αντίληψη. Η υποκειμενική όμως αντίληψη είναι αποτέλεσαμα επιρροών και τον ρόλο αυτόν επιτελούν συμβολικά οι σφαίρες.

Στην φιλοσοφία της Καμπαλά, στην ανάλυση των δύο κατώτερων κόσμων -Ενστικτώδη και Συναισθηματικού- βρίσκουμε μια εκλαϊκευμένη  θεώρηση, βρίσκουμε το γνωστικό πεδίο της Αστρολογίας. Οι πλανήτες στη Αστρολογία, είναι η συμβολική εκλαϊκευση των καμπαλιστικών σφαιρών και υποδηλώνουν ρητά τις αντικειμενικές καταστάσεις, τις "ιδιότητες", όπως έχει επικρατήσει να λέγονται.

Ορισμένες μορφές σχέσεων μετάξύ των σφαιρών - πλανητών, οι "όψεις" όπως χαρακτηρίζονται στην Αστρολογία, οι οποίες διακρίνονται σε ένα προσωπικό ωροσκόπιο, υποδηλώνουν τα υποκειμενικά προσωπικά αποτελέσματα των αντικειμενικών κοσμικών επιρροών. Η συμβολική αναπαράσταση των υποκειμενικών αυτών αντιλήψεων των επιμέρους επιρροών των σφαιρών, όπως είναι οι "όψεις", ήταν η αιτία της δημιουργίας των καρτών Ταρώ.

Προσοχή όμως, οι αστρολογικές αναλύσεις κωδικοποιούν τα αποτελέσματα των επιρροών αυτών, αναφερόμενες ΜΟΝΟΝ στις ενστικτοσυναισθηματικές επιδράσεις.

Όπως όμως έχει δείξει η επιστήμη της Ψυχολογίας, τα σύμβολα τα συναντάμε ταξινομημένα σε τρεις γενικές κατηγορίες. Τα κοινά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, τα πανανθρώπινα, τα κοινά για μια επιμέρους μεγάλη ομάδα, φυλετικά και εν μέρει "εθνικά" και τέλος τα προσωπικά σύμβολα.

Μία "σειρά" καρτών Ταρώ, όταν αναφέρεται σε σύμβολα - αρχέτυπα πανανθρώπινα, είναι κοινή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μια "σειρά βέβαια καρτών Ταρώ που σχεδιάστηκε προσωπικά από κάποιον και εμπεριέχει και τα προσωπικά σύμβολα, είναι απόλυτα προσωπική και η χρήση του από τρίτους είναι καταχρηστική.
Στην μεσαία κατηγορία συμβόλων βέβαια αντιστοιχούν οι κάρτες Ταρώ μιας φυλετικής ή/και εθνοτικής ομάδας.

Ξανατονίζουμε όμως ότι, μια "σειρά" προσωπικών καρτών Ταρώ, για να είναι έστω συμβατικά επαρκής, οφείλει να περιλαμβάνει τα πανανθρώπινα και επιμέρους τα φυλετικά σύμβολα και να εμπλουτίζεται στη συνέχεια με τα προσωπικά σύμβολα και αναπαραστάσεις.

Εστιαζόμενοι στο "κλειδί" ερμηνείας των καρτών, τις "όψεις" μεταξύ δύο σφαιρών, χοντρικά έχουμε και ένα μέτρο ελέγχου των άσχετων παρεμβάσεων και προσθηκών που επισυσσώρευσε ο κάθε αδαής ερμηνευτής, στον τεράστιο όγκο ερμηνειών που συναντάμε σήμερα, ενίοτε και αντικρουόμενων. Με ασφαλή κριτήρια, θα οδηγηθούμε στην θέση να διακρίνουμε τις βάσιμες ερμηνείες από τις αβάσιμες, Τότε θα μπορούμε να αναφερθούμε με σχετική ασφάλεια  στον βαθμό αξιολόγησης της οποιασδήποτε ερμηνευτικής των καρτών Ταρώ.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Phoenix69 στις Αυγούστου 05, 2007, 07:34:00
Ακούγεται αλαζονική πολλές φορές η φράση, "τα δικά μου Ταρώ" και συχνά ο νεόφυτος σαστίζει με την ελευθεριότητα που κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι χαρακτηρίζει τον αληθή διδάσκαλο. Η αμηχανία του Νεόφυτου και πολλάκις ο φόβος που τον διακατέχει, τον απομακρύνει ενίοτε από τον αληθή διδάσκαλο και τον οδηγεί δίπλα σε κάποιον με δογματικές αντιλήψεις και με στεγανό δομημένο σύστημα αυστηρής ιεράρχησης. (Θάταν χρήσιμο ο ενασχολούμενος με την επιστήμη της ψυχολογίας να μας ερμηνεύσει την συμπεριφορά αυτή και τους λόγους που κάνουν να νοιώθει ασφαλής ο Νεόφυτος, μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο ιεράρχησης).

Δεν το βλέπω αλαζονικό για κάποιον να λέει κάτι τέτοιο. Η ανεξαρτησία δεν είναι αλαζονεία. Αλαζονικό θα ήταν να θεωρεί κάποιος τα δικά του ως τα καλύτερα και να προσπαθεί μάλιστα να τα επιβάλει σε άλλους.

Τώρα η άποψη μου είναι ότι σίγουρα η ελευθερία είναι πολύ τρομακτική για τον οποιοδήποτε (έστω και αν οι περισσότεροι φωνάζουν και ματώνουν εις τ'όνομα της, αυτό που κατά βάθος θέλουν είναι απλώς ένα νέο τσοπάνη, που θα τους οδηγήσει σε ένα νέο μαντρί για να ξεφύγουν απλώς απο τη βαρεμάρα του προηγούμενου) και λίγοι είναι που έχουν τη δύναμη και το θάρρος να αποτολμήσουν το άλμα. Οι περισσότεροι αρκούνται με έτοιμη και μασημένη τροφή και δικαίωμα τους φυσικά.

 Ο μαθητής που θα φοβηθεί έναν τέτοιο δάσκαλο με ελεύθερο χαρακτήρα, τότε πολύ απλά δεν είναι συμβατός με αυτόν (και την ελευθερία) και θα αναζητήσει κάποιον του «τύπου» του, τον δογματικό και άκαμπτο. Θα λέγαμε ότι στην τελευταία περίπτωση και δάσκαλος, αλλά και μαθητής they deserve each other.

 Ένα τέτοιο σύστημα αυστηρής ιεραρχίας θα προσελκύσει και τον ανάλογο τύπο ατόμου. Αυτόν που θα θυσίαζε την ελευθερία για χάρην της ασφάλειας.  Ο ελεύθερος χαρακτήρας του δασκάλου λειτουργεί σαν ένας αποτρεπτικός μηχανισμός (υπάρχουν και άλλοι), αυτών που δεν αντέχουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρνει η ελευθερία, αλλά και των απλώς περίεργων, οι οποίοι μπαίνοντας σε μια σχολή, αργά ή γρήγορα θα την διαβρώσουν.

Αν ο φιλελεύθερος δάσκαλος το παίξει αυστηρά ιεραρχικός κτλ για να προσελκύσει τον φοβισμένο μαθητή και να τον κάνει να νοιώσει ασφάλεια στα αρχικά στάδια (διότι η ιεραρχικότητα και η προβλεψιμότητα δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας) υπάρχει μια πιθανότητα ο μαθητής αυτός να σπάσει στην πορεία, με αποτέλεσμα να χάνουν και οι δύο το χρόνο τους, αλλά και να πάθουν ζημιά (δεν αντέχουν όλοι την ελευθερία ας μη κρυβόμαστε πίσω απ’το δάκτυλο μας).

 Αν μαθητής και δάσκαλος αποτελούν ένα δυναμικό πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης και ένας απο αυτούς «πέσει», τότε πιθανόν να «πέσει» και ο άλλος. Γι’αυτό χρειάζεται σωστή επιλογή και απο τις δύο πλευρές, αλλά και συνεχής έλεγχος στην πορεία. Δεν είναι όλα για όλους και η φύση αν και σκληρή είναι ο πιο δίκαιος κριτής.

 Είναι θέμα του τι ζητάμε, ποσότητα μαθητών ή ποιότητα; (δυστυχώς αυτά είναι αντιστρόφως ανάλογα) Διότι όπως έγραψα και αλλού ο δάσκαλος δεν αρκεί, ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης πέφτει και πάνω στο μαθητή, ο οποίος πρέπει ευθύς εξ’αρχής να αποδείξει ότι μπορεί να την αντέξει, ειδάλλως να πάει σπίτι του.

 Δεν είναι ο δάσκαλος που θα πρέπει να καλοπιάνει και να εκλιπαρεί τους μαθητές να έρθουν, αλλά το αντίθετο. Είναι φανερό πάντως το τι αποζητούν τα περισσότερα και ιδίως μεγαλύτερα τάγματα του κόσμου, την ποσότητα. Μπάτε σκύλοι αλέστε, γι’αυτό και η σημερινή τους κατάντια.

 Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει ένα Λύκειο θα πρέπει να θέσει τέτοιου είδους ασφαλιστικές δικλείδες, που θα επιτρέπουν την είσοδο σε άτομα που διαθέτουν το ελεύθερο πνεύμα και την αυτοδυναμία ενός λύκου (που ταυτόχρονα όμως μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά σε μια αγέλη, όχι κοπάδι) και θα αποτρέπουν την είσοδο προβάτων (γλύφτες, βαθμοθήρες, δουλοπρεπείς επαγγελματίες ακόλουθους κτλ).

 Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που θα έχει θα είναι ακόμη ένα μαντρί δίπλα στα πολλά άλλα που υπάρχουν.

Όπως όμως έχει δείξει η επιστήμη της Ψυχολογίας, τα σύμβολα τα συναντάμε ταξινομημένα σε τρεις γενικές κατηγορίες. Τα κοινά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, τα πανανθρώπινα, τα κοινά για μια επιμέρους μεγάλη ομάδα, φυλετικά και εν μέρει "εθνικά" και τέλος τα προσωπικά σύμβολα.

Συμφωνώ με αυτό φίλε Ορφέα, άλλωστε και γι’αυτό υποστηρίζω το να δημιουργήσει ο καθένας τα δικά του. Διότι ταρώ τα οποία σχεδιάστηκαν για παράδειγμα απο κάποιον εσωτεριστή του μεσαίωνα, θα ανταποκρίνονται μεν στα πανανθρώπινα σύμβολα, αλλά θα παραμελούν τα συμβατικά και τα απολύτως προσωπικά σύμβολα.

 Ακόμη και τα ταρώ του γείτονα μου να πάρω θα παραλείψω τα απολύτως προσωπικά σύμβολα, έτσι θα παραμελώ ένα ζωτικής σημασίας παράγοντα. Τα σύμβολα είναι γέφυρες πάνω απο τις οποίες θα ταξιδέψει η συνείδηση για να προσεγγίσει το ασυνείδητο, αλλά και για το ασυνείδητο να προειδοποιήσει το συνειδητό για κάτι που δεν αντιλαμβάνεται άμεσα ( http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,251.0.html ).

 Αν έστω και ένας απο τους τρείς τύπους συμβόλων απουσιάζει, τότε θα χάσουμε ζωτικής σημασίας μηνύματα, με τις ανάλογες συνέπειες.


(Έγινε παρέμβαση στο κείμενο μόνον ως προς τον χωρισμό σε παραγράφους)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: pressphoto στις Μαΐου 28, 2008, 15:22:26
εμενα με αντιπροσωπευουν ο τρελλος και η αυτοκρατοιρα.οσο αναφορα την αστρολογια δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα αλλα ειμαι ιχθυς με ωροσκοπο υαυρο :D
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Μαΐου 29, 2008, 00:24:48
εμενα με αντιπροσωπευουν ο τρελλος και η αυτοκρατοιρα.οσο αναφορα την αστρολογια δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα αλλα ειμαι ιχθυς με ωροσκοπο υαυρο :D

    Επειδή η κάρτα του τρελλού τίθεται σε διαφορετικές θέσεις -στην αρχή κατά τον Κρόουλι και άλλους και στο τέλος κατά τους παλαιότερους Καμπαλιστές- με συνέπεια να βρίσκουμε και διαφορετικές ερμηνείες της κάρτας, ποια ερμηνεία και ποιες ιδιότητες είναι αυτές που θεωρείς ότι σε αντιπροσωπεύουν; θάταν πολύ χρήσιμες οι απόψεις σου για την ενδελεχέστερη ανάλυση της κάρτας του τρελλού, η οποία είναι και η χαρακτηριστικότερη ως προς τις αντικρουόμενες ερμηνείες των μελετητών, εκείνων των μελετητών που, επειδή  έχουν απωλέσει τα εσωτερικά κλειδιά, οδηγήθηκαν σε ερμηνευτικές παρανοήσεις.

    Καλωσόρισες (αν και οι ευχές είναι "κατόπιν εορτής") στις συζητήσεις μας. Χαίρομαι που η πρώτη εικόνα σου φανερώνει έναν ένθερμο ζηλωτή της εσωτερική γνώσης, χαίρομαι που γνωρίζουμε έναν ακόμη ειλικρινή συνοδοιπόρο. Καλή συνέχεια....
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Κανένας στις Μαΐου 29, 2008, 01:04:31
Επειδή η κάρτα του τρελλού τίθεται σε διαφορετικές θέσεις -στην αρχή κατά τον Κρόουλι και άλλους και στο τέλος κατά τους παλαιότερους Καμπαλιστές- με συνέπεια να βρίσκουμε και διαφορετικές ερμηνείες της κάρτας,

Εγώ ψηφίζω υπέρ της Κρόουλι.  Είμαι από τους λιγότερο διαβασμένους σε Ταρώ και Καμπάλα.  Είχα την τύχη όμως να έχω βιωματικές εμπειρίες με διαλογισμούς και σύμβολα που συμπεριλαμβάνανε Ταρώ.  Βίωσα λοιπόν το σύμβολο του Τρελού.  Κι επειδή σίγουρα δεν είμαι στο τέλος της διαδρομής, οι παλιότεροι Καμπαλιστές μάλλον έχουν λάθος.

Εκτός αν..........  Στο τέλος του δρόμου καταλήγεις να είσαι πάλι σε μία καινούρια αρχή.  Σε ένα καινούριο κύκλο.  Ε, τόσα πολλά δεν ξέρω.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: pressphoto στις Μαΐου 29, 2008, 18:08:25
Απαντηση στον Ορφεα.ειμαι αυθορμητη,ανοιχτη και δεν προσεχω στους γκρεμους.ομως παντα καταφερνω να τους προσπερναω η αν πεσω να πεσω κατα το ημισυ.θελω να τα μαθω ολα.θελω η ζωη μου καθε μερα ναναι μια καινουργια περιπετεια.δεν θελω ναναι στασιμη.δεν μπορω την στασιμοτητα .με πνιγει.τι λες γιαυτο ορφεα?
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Μαΐου 30, 2008, 01:27:17
Επειδή η κάρτα του τρελλού τίθεται σε διαφορετικές θέσεις -στην αρχή κατά τον Κρόουλι και άλλους και στο τέλος κατά τους παλαιότερους Καμπαλιστές- με συνέπεια να βρίσκουμε και διαφορετικές ερμηνείες της κάρτας,

Εγώ ψηφίζω υπέρ της Κρόουλι.  Είμαι από τους λιγότερο διαβασμένους σε Ταρώ και Καμπάλα.  Είχα την τύχη όμως να έχω βιωματικές εμπειρίες με διαλογισμούς και σύμβολα που συμπεριλαμβάνανε Ταρώ.  Βίωσα λοιπόν το σύμβολο του Τρελού.  Κι επειδή σίγουρα δεν είμαι στο τέλος της διαδρομής, οι παλιότεροι Καμπαλιστές μάλλον έχουν λάθος.

Εκτός αν..........  Στο τέλος του δρόμου καταλήγεις να είσαι πάλι σε μία καινούρια αρχή.  Σε ένα καινούριο κύκλο.  Ε, τόσα πολλά δεν ξέρω.


    Φαίνεται ξέχασες ότι η διαδρομή που κάνουμε τώρα στην καμπάλα είναι από το τέλος της γένεσης του κόσμου προς την αρχή. Ο Κρόουλι την έχει ως την ανώτερη κάρτα Ταρώ, στο ανώτερο σημείο, άρα στο τέλος της διαδρομής. Το σφάλμα του βέβαια μέγιστο. Αργότερα παρακάτω θα αναπτύξουμε τα επιχειρήματα.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Μαΐου 30, 2008, 01:30:46
Απαντηση στον Ορφεα.ειμαι αυθορμητη,ανοιχτη και δεν προσεχω στους γκρεμους.ομως παντα καταφερνω να τους προσπερναω η αν πεσω να πεσω κατα το ημισυ.θελω να τα μαθω ολα.θελω η ζωη μου καθε μερα ναναι μια καινουργια περιπετεια.δεν θελω ναναι στασιμη.δεν μπορω την στασιμοτητα .με πνιγει.τι λες γιαυτο ορφεα?

     Στην φύση, ότι παραμένει στάσιμο, ότι παγιώνεται, είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Ζωντανό παραμένει αυτό που συνεχώς επαναπροσαρμόζεται, αυτό που αλλάζει, μεταστοιχειώνεται και διαρκώς εξελίσσεται.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: ΣΕΡΑΠΙΣ στις Μαΐου 30, 2008, 03:27:32
Στα δικά μου ταρώ

Υπάρχει κάποια κάρτα που λείπει από τα κλασσικά Ταρώ, και πως θα την περιγράφατε;

Η Λευκή κάρτα.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Κανένας στις Μαΐου 30, 2008, 10:23:44
Φαίνεται ξέχασες ότι η διαδρομή που κάνουμε τώρα στην καμπάλα είναι από το τέλος της γένεσης του κόσμου προς την αρχή.
Δεν ξέχασα.  Το αγνοώ.  Η παραπάνω φράση με μπερδεύει.  Μπορείς να το εξηγήσεις (σε λιγότερο από μισή σελίδα?).

Γι αυτό ίσως εμένα μου φαίνοντε τελείως αντιφατικές οι παρακάτω προτάσεις:
Ο Κρόουλι την έχει ως την ανώτερη κάρτα Ταρώ, στο ανώτερο σημείο, άρα στο τέλος της διαδρομής.

η κάρτα του τρελλού τίθεται σε διαφορετικές θέσεις -στην αρχή κατά τον Κρόουλι
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Μαΐου 30, 2008, 10:46:53
Φαίνεται ξέχασες ότι η διαδρομή που κάνουμε τώρα στην καμπάλα είναι από το τέλος της γένεσης του κόσμου προς την αρχή.
Δεν ξέχασα.  Το αγνοώ.  Η παραπάνω φράση με μπερδεύει.  Μπορείς να το εξηγήσεις (σε λιγότερο από μισή σελίδα?).

Γι αυτό ίσως εμένα μου φαίνοντε τελείως αντιφατικές οι παρακάτω προτάσεις:
Ο Κρόουλι την έχει ως την ανώτερη κάρτα Ταρώ, στο ανώτερο σημείο, άρα στο τέλος της διαδρομής.

η κάρτα του τρελλού τίθεται σε διαφορετικές θέσεις -στην αρχή κατά τον Κρόουλι

    Οι κάρτες Ταρό, χαρακτηρίζονται και από έναν αριθμό, οπότε όποια κάρτα έχει μικρό αύξοντα αριθμό, θεωρείται λογικά ότι βρίσκεται στην αρχή. Οι κάρτες κατανέμονται στο δέντρο της ζωής (Καμπάλα), από πάνω προς τα κάτω, ενώ εμείς το "ταξίδι" μας το ξεκινάμε από κάτω προς τα επάνω, δηλαδή βαδίζουμε τα μονοπάτια-κάρτες Ταρό, από τα μεγαλύτερα νούμερα προς τα μικρότερα.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: suida στις Μαΐου 30, 2008, 20:25:01
       
                   "Π Α Τ Ε Ρ Α .....ΤΗΣ    Ψ Υ Χ Η Σ    ΜΟΥ....""   λ ε ω ,  "Γ Ι Α Τ Ι ,    Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Υ Μ Ε    ΜΕ   Τ Ο Σ Η ...
                                          Μ Υ Σ Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α .....  Α Υ Τ Α     ΤΑ    Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α ...""????

                     ""Γ Ι Α Τ Ι .....  ΟΙ   Α Μ Υ Η Τ Ο Ι ,  ΔΕΝ   Π Ρ Ε Π Ε Ι    ΝΑ   Μ Π Ο Ρ Ο Υ Ν    ΝΑ   ΤΑ   Π Λ Η Σ Ι Α Ζ Ο Υ Ν ...""!!!
                       ""Π Ρ Ε Π Ε Ι ....ΝΑ   ΤΑ   Φ Υ Λ Α Σ Σ Ο Υ Μ Ε ....Π Ι Σ Ω    ΑΠΟ   "Σ Υ Μ Π Α Γ Ε Ι Σ .... Π Ε Τ Ρ Ι Ν Ο Υ Σ ...
                                             Τ Ο Ι Χ Ο Υ Σ "".....   Π Ο Λ Υ     Κ Α Λ Α    " Μ Ο Ν Ω Μ Ε Ν Α "....""

                        ""Η   Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α     ΤΗΣ    Ζ Ω Η Σ ....Κ Α Θ Ε Α Υ Τ Η....Ω Σ    Ι Δ Ε Α ....  Ε Ι Σ Χ Ω Ρ Ο Υ Σ Α    ΣΤΟ 
                                                                          Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Τ Ο ....
                                                                             Μ Π Ο Ρ Ε Ι ....
                          Ν Α    Π Ρ Ο Κ Α Λ Ε Σ Ε Ι ....   ΤΟΝ    " Θ Α Ν Α Τ Ο "...     Ο Τ Α Ν       " Κ Τ Υ Π Η Σ Ε Ι "...... Ε Κ Ε Ι Ν Ο Ν/Η
                   
                          ΠΟΥ   ΔΕΝ     Δ Ι Α Θ Ε Τ Ε Ι     ΤΗΝ    Α Π Α Ρ Α Ι Τ Η Τ Η ....."Δ Υ Ν Α Μ Η ....  Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Σ Η Σ ..."  ""!!!

                               "  Η     Σ Κ Ε Ψ Η   ΤΟΥ /ΤΗΣ.....   Α Π Ο -  Υ Λ Ω Ν Ε Τ Α Ι ....   Δ Ι Α Λ Υ Ε Τ Α Ι ....""

                          "  Γ Ι '   Α Υ Τ Ο ...    ΟΙ   Μ Υ Σ Τ Ε Σ ....Κ Ρ Α Τ Ο Υ Ν     ΤΗΝ   Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Η   ΤΟΥΣ....   Κ Ρ Υ Φ Η ...
                                                     ΜΕ    Τ Ο Σ Η     Θ Ε Ρ Μ Η ....ΑΠΟ    ΤΟΥΣ    Α Μ Υ Η Τ Ο Υ Σ ...""!!!

           " Ε Ι Ν Α Ι ....  ΚΑΙ   ΕΝΑΣ   ΑΛΛΟΣ   Λ Ο Γ Ο Σ ....ΟΜΩΣ   ΠΟΛΥ   ΠΙΟ    Ε Π Ι Κ Ι Ν Δ Υ Ν Ο Σ .....Α Υ Τ Ο Σ ...ΤΟΥ
                                            Π Ρ Ω Τ Ο Γ Ο Ν Ο Υ ....ΚΑΙ     Ε Γ Ω Ι Σ Τ Ι Κ Ο Υ ....  Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Υ ...""

                              "ΕΑΝ    ΕΝΑΣ   ΤΕΤΟΙΟΣ   Μ Υ Σ Τ Η Σ ....  Α Π Ο Κ Τ Η Σ Ε Ι ....  Α Υ Τ Η ,    Δ Ι Α Θ Ε Τ Ο Ν Τ Α Σ    ΤΗΝ
                  Α Π Α Ρ Α Ι Τ Η Τ Η .....Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Σ Η ....ΣΕ    Μ Ε Γ Ε Ν Θ Υ Μ Ε Ν Η      Μ Ο Ρ Φ Η ....Τ Ο Τ Ε ...ΘΑ   Μ Ε Τ Α Δ Ω Σ Ε Ι
                                ΤΙΣ    Δ Ι Κ Ε Σ    ΤΟΥ     Α Ρ Ν Η Τ Ι Κ Ε Σ ...   Α Κ Τ Ι Ν Ο Β Ο Λ Ι Ε Σ ...
                                                                    Π Ρ Ο Κ Α Λ Ω Ν Τ Α Σ ....
                                       Α Ρ Ρ Ω Σ Τ Ι Ε Σ .....Ε Π Ι Δ Η Μ Ι Ε Σ .....   Σ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Σ ...ΚΑΙ    Α Κ Ο Μ Α
                                                          Μ Ε Γ Α Λ Υ Τ Ε Ρ Ε Σ .....   Κ Α Τ Α Σ Τ Ρ Ο Φ Ε Σ ...
                                                                            Ο Π Ω Σ ....   Κ Α Ν Ο Υ Ν ....
                                                             Α Υ Τ Ο Ι ....    ΟΙ    Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Τ Ε Σ ....ΤΗΣ
                                                                  Μ Α Υ Ρ Η Σ ....   Μ Α Γ Ε Ι Α Σ ....""!!!!

                                                                                                                           Κ Α Τ Α Λ Α Β Α Ι Ν Ω .......
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Rose στις Μαΐου 30, 2008, 22:50:28
                            ""Γ Ι Α Τ Ι .....  ΟΙ   Α Μ Υ Η Τ Ο Ι ,  ΔΕΝ   Π Ρ Ε Π Ε Ι    ΝΑ   Μ Π Ο Ρ Ο Υ Ν    ΝΑ   ΤΑ   Π Λ Η Σ Ι Α Ζ Ο Υ Ν ...""!!!
                       ""Π Ρ Ε Π Ε Ι ....ΝΑ   ΤΑ   Φ Υ Λ Α Σ Σ Ο Υ Μ Ε ....Π Ι Σ Ω    ΑΠΟ   "Σ Υ Μ Π Α Γ Ε Ι Σ .... Π Ε Τ Ρ Ι Ν Ο Υ Σ ...
                                             Τ Ο Ι Χ Ο Υ Σ "".....   Π Ο Λ Υ     Κ Α Λ Α    " Μ Ο Ν Ω Μ Ε Ν Α "....""

Αδελφέ μου,

μέχρι προσφάτως, ο πνευματικός εκβιασμός της εκκλησίας, δεν άφηνε χώρο δημιουργίας μιας σοβαρής ανοιχτής, μυστικιστικής και μυητικής σχολής, έτσι ώστε να διδάσκονται ελεύθερα και ανοιχτά τα μυστήρια και οι απόκρυφες γνώσεις.  Φυσικά δεν ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους, ο εσωτερισμός, όπως δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι να σπουδάσουν και να γίνουν γιατροί.  'Ομως εκτός από κάποια ιδιαίτερα μυστικά, κυρίως κάποιων επικλήσεων δυνάμεων, όλες οι άλλες γνώσεις, όπως Ταρώ, και φιλοσοφική Καμπάλα, όχι μόνο θα πρέπει να γίνουν γνωστά, αλλά επιβάλλεται να γνωρίσει ο κόσμος, τα αρχετυπικά μυστήρια, έτσι ώστε να ηρεμήσει η ψυχή μας, μέσω της κατανόησης.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Nyx στις Ιανουαρίου 17, 2010, 16:50:54
Ωραίο το Ταξίδι του Τρελού! Θα έχει τρελαθεί με τόσα που έχει μάθει απο αυτό το ταξίδι χε χε

Μικρός με τα ταρρώ Ταμπάλα έχω ασχοληθεί, που έχουν ορθές, ανάποδες, δεξιές και αριστερές όψεις.

Η κάρτα ταρρώ του θανάτου είναι αυτή που με αντιπροσωπεύει, οι συμβολισμοί που έχει σχετικά με την αναγέννηση και την μεταμόρφωση. :D :D 
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Rose στις Ιανουαρίου 17, 2010, 17:07:16
Ωραίο το Ταξίδι του Τρελού! Θα έχει τρελαθεί με τόσα που έχει μάθει απο αυτό το ταξίδι χε χε

Καλά αυτό σίγουρα... Η τρέλα είναι δεδομένη...   :D :D :D
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: giannis9 στις Αυγούστου 17, 2011, 02:17:12
Καλησπέρα και απο μένα διάβασα όλες τις προηγούμενες απαντήσεις θα ηθελα να πω και γω την αποψή μου και τις σκέψεις μέσα απο αυτα που εχω διαβάσει και βιώσει.
Εαν τοποθετήσουμε την μεγάλη Αρκανα σε κύκλο  θα δουμε οτι αφετηρία και τέλος ειναι ο τρελός είναι πιστεύω η κάρτα κλειδί τις ταρώ.Μία λεπτομέρια που δεν διάβασα για την κάρτα ειναι οτι Ο τρελός αν παρατηρήσουμε εχει το περιθωριο να κάνει ενα βήμα ακομα πριν πέσει στον γκρεμό.Ειναι το βήμα που θα κάνει για  να προχωρήσει απο κάρτα σε κάρτα θα κλείσει εναν κύκλο με τον Κόσμο και θα ξαναρχήσει εναν νέο κύκλο πάλι απο την αρχή./μας δείχνει οτι υπάρχει ακομα περιθώριο για να προχωρησεις.Νομιζω οτι το ταξίδι του δεν τελειώνει ποτέ και οτι ακόμα και η πλήρης ολοκλήρωση να έρθει και τότε ακόμα συνεχίζετε το ταξίδι υπο διαφορετικές συνθηκες μεν αλλα συνεχίζετε........  ::) ::) ::) ::)
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Rose στις Αυγούστου 17, 2011, 03:17:26
Εαν τοποθετήσουμε την μεγάλη Αρκανα σε κύκλο  θα δουμε οτι αφετηρία και τέλος ειναι ο τρελός είναι πιστεύω η κάρτα κλειδί τις ταρώ.

Αδελφέ μου,

έχεις δίκαιο, πως δυστυχώς αυτή είναι η άποψη που επικρατεί για την κάρτα του Τρελού.  'Ομως έχει γίνει μία παρερμηνεία στις κάρτες ταρώ, εξαιτίας του Κρόουλι... όπου έθεσε την κάρτα του Τρελού (του Ανόητου)1 πολύ ψηλά στο δέντρο της Δημιουργίας, συνδέοντας έτσι την Ανοησία, με την Σοφία...

(https://www.bota.org/images/tol.jpg)2

Εξαιτίας του Κρόουλι, η κάρτα του Τρελού, έχει παντελώς παρερμηνευτεί.  Είναι επικίνδυνη η χρήση μιας κάρτας ταρώ όταν αλλοιώνεται έτσι η ερμηνεία της.

Η κάρτα του Τρελού, με την ορθή μετάφραση λοιπόν, είναι η κάρτα του Ανόητου.  Είναι ο αρχάριος, ο άπειρος στη ζωή ή ακόμα στο μονοπάτι του εσωτερισμού, που λόγω της αμορφωσιάς, της ανωριμότητας, και της έλλειψης διάκρισης, βρίσκεται αντιμέτωπος με συνεχόμενους κινδύνους, που μπορεί ακόμα να του στοιχίσουν και την ίδια του τη ζωή.

(http://www.amra.gr/library-contents/k00.gif)(http://www.amra.gr/library-contents/k21.gif)2

Η Μεγάλη Αρκάνα, αρχίζει από τον Ανόητο (Fool), και καταλήγει στην κάρτα Ταρώ "ο Κόσμος" (the world), όπου απεικονίζεται η Πραγμάτωση, η Ολοκλήρωση, του σκοπού της ζωής του, που μέσω των δοκιμασιών που παρουσιάζουν οι κάρτες Ταρώ, κατάφερε, να γίνει ένας Σοφός, και να πραγματώσει την Σοφία του επί της Γης, συνδράμοντας έτσι στην ολοκλήρωση της ψυχικής του αποστολής, αλλά ταυτόχρονα και στη βελτίωση της Κοινωνίας του.
______________________________________________________

1 Fool σημαίνει Ανόητος, όχι Τρελός. Η μετάφραση είναι λάθος.
2 Πηγή www.bota.org
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Αυγούστου 17, 2011, 11:16:37

Η εσωτερική φιλολογία για τις κάρτες Ταρό έχει τόση μεγάλη ποικιλία στις θέσεις - ερμηνείες των καρτών, με αποτέλεσμα ο ζηλωτής να βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν συρφετό απόψεων - πολλάκις αντικρουόμενων και αλληλοαναιρούμενων - με αποτέλεσμα την αδυναμία κατανόησης, με συνέπεια την χωρίς σκέψη αποδοχή δοξασιών, οι οποίες προέρχονται από πηγές και επίδοξους "δασκάλους" που εκλαμβάνονται ως αυθεντίες.

Πέρασε πολύς καιρός από την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση στη δύση της μαντικής των καρτών Ταρό από τον παραγνωρισμένο Etteilla -ψευδώνυμο του Jean-Baptiste Alliette- το 1783 με το έργο του "MANIERE de se recreer avec le jeu de cartes NOMMEES TAROTS". Έκτοτε πολλοί ήταν φιλόδοξοι συνεχιστές των ερμηνειών και ακόμα περισσότερες οι ερμηνείες μέχρι σήμερα.

Η ερμηνεία του Kristian από το βιβλίο του "L' omme rouge de tuileries", βρίσκεται αρκετά μακρυά από τις πιο γνωστές ερμηνείες που λόγω υποστήριξης από μεγάλα ονόματα του εσωτερισμού, έχουν γίνει μαζικά αποδεκτές. Βρίσκεται όμως πολύ πιο κοντά στην αυθεντική ερμηνεία απ' ότι οι πιο δημοφιλείς. Γράφει ο Kristian: "Η κάρτα Τρελός απεικονίζει το συναίσθημα που ακολουθεί κάθε λάθος. Βλέπουμε στην κάρτα έναν τυφλό φορτωμένο με ένα γεμάτο σακούλι, ο οποίος πάει να πέσει πάνω σε έναν σπασμένο οβελίσκο, πάνω στον οποίο τον περιμένει ένας κροκόδειλος με ανοιχτό το στόμα.

Αυτός ο τυφλός είναι το σύμβολο του ανθρώπου που έγινε σκλάβος της ύλης. Το σακούλι του είναι γεμάτο από τα λάθη και τις πλάνες του. Ο σπασμένος οβελίσκος συμβολίζει τα ερείπια των έργων του και ο κροκόδειλος είναι το έμβλημα μιας αδυσώπητης μοίρας και της αναπόφευκτης εξιλέωσης".

Για να γίνει ορθή προσέγγιση του θέματος, κατ' αρχήν απαιτείται η σωστή κατάταξη των καρτών ταρό πάνω στο δέντρο της ζωής και της γνώσης, πάνω στο καμπαλιστικό ιερόγλυφο, το οποίο όμως ΚΑΙ αυτό χρήζει αναδιαμόρφωσης και επιστροφής στην γνήσια - αυθεντική πρότερη μορφή του.

Η θέση και η αξία της κάρτα ταρό "Ανόητος" που προτείνεται όχι για άκριτη αποδοχή αλλά για ενδελεχή μελέτη και διαλογισμό σε αυτήν, είναι στο μονοπάτι που συνδέει την "Γη" με τον "Ερμή", έχει αριθμό "900" και αντιστοιχεί στο γράμμα "Σαμπί", το 27ο και τελευταίο γράμμα του ολοκληρωμένου Ελληνικού αλφαβήτου. Απόηχος του γράμματος αυτού είναι το "τελικό σίγμα" στην σημερινή γραφή, ενώ η προφορά του σε γλώσσες που ακόμα υπάρχει, είναι "παχύ σίγμα". Έτσι ακριβώς το βρίσκουμε στο σλαβικό αλφάβητο, το οποίο προέκυψε άμεσα από το Ελληνικό, όπως επίσης και  στο Εβραϊκό αλφάβητο ως γράμμα "shin" με προφορά σίγμα παχύ στις περισσότερες εβραϊκές λέξεις.

Η κυριότερη ερμηνεία της κάρτας "Ανόητος" στην θέση που προαναφέραμε, είναι: "Άκριτη αποδοχή δοξασιών".
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: προμηθέας στις Αυγούστου 17, 2011, 20:37:28
                            ""Γ Ι Α Τ Ι .....  ΟΙ   Α Μ Υ Η Τ Ο Ι ,  ΔΕΝ   Π Ρ Ε Π Ε Ι    ΝΑ   Μ Π Ο Ρ Ο Υ Ν    ΝΑ   ΤΑ   Π Λ Η Σ Ι Α Ζ Ο Υ Ν ...""!!!
                       ""Π Ρ Ε Π Ε Ι ....ΝΑ   ΤΑ   Φ Υ Λ Α Σ Σ Ο Υ Μ Ε ....Π Ι Σ Ω    ΑΠΟ   "Σ Υ Μ Π Α Γ Ε Ι Σ .... Π Ε Τ Ρ Ι Ν Ο Υ Σ ...
                                             Τ Ο Ι Χ Ο Υ Σ "".....   Π Ο Λ Υ     Κ Α Λ Α    " Μ Ο Ν Ω Μ Ε Ν Α "....""

Αδελφέ μου,

μέχρι προσφάτως, ο πνευματικός εκβιασμός της εκκλησίας, δεν άφηνε χώρο δημιουργίας μιας σοβαρής ανοιχτής, μυστικιστικής και μυητικής σχολής, έτσι ώστε να διδάσκονται ελεύθερα και ανοιχτά τα μυστήρια και οι απόκρυφες γνώσεις.  Φυσικά δεν ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους, ο εσωτερισμός, όπως δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι να σπουδάσουν και να γίνουν γιατροί.  'Ομως εκτός από κάποια ιδιαίτερα μυστικά, κυρίως κάποιων επικλήσεων δυνάμεων, όλες οι άλλες γνώσεις, όπως Ταρώ, και φιλοσοφική Καμπάλα, όχι μόνο θα πρέπει να γίνουν γνωστά, αλλά επιβάλλεται να γνωρίσει ο κόσμος, τα αρχετυπικά μυστήρια, έτσι ώστε να ηρεμήσει η ψυχή μας, μέσω της κατανόησης.

Χειροκροτώ!
Η έλλειψη γνώσης δεν αφήνει τον Ανόητο να εξελιχθεί.Έχω την εντύπωση,ότι οι πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία δημιουργήθηκαν από την απόκρυψη γνώσης.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Rose στις Αυγούστου 17, 2011, 22:55:08
Η έλλειψη γνώσης δεν αφήνει τον Ανόητο να εξελιχθεί.Έχω την εντύπωση,ότι οι πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία δημιουργήθηκαν από την απόκρυψη γνώσης.

Μια φορά και έναν καιρό, πριν από χιλιάδες χρόνια, υπήρχε ένας Επίγειος Παράδεισος.
Αυτός ο Παράδεισος βρισκόταν στην Μέση της Γης, στη Μεσόγειο.

Εξαιτίας της Πανέμορφης φύσης, συνδυάζοντας δάση και θάλασσες, οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, οι ΕΛ ένιωθαν πολύ όμορφα, και έτσι καλλιεργήθηκαν Πνευματικά. Οι κοινωνίες τους ήταν δίκαιες και ειρηνικές.

Επειδή είχαν πρόσβαση στη θάλασσα, οι ΕΛ άρχισαν να ταξιδεύουν, με τα Καράβια τους, και να γνωρίζουν και άλλους τόπους μακρινούς σε όλη τη Γη, όπου συνάνθρωποι τους, μιλούσαν άλλη γλώσσα, και είχαν άλλα ήθη και έθιμα.

'Ετσι οι ΕΛ άρχισαν να ανοίγουν τους Ορίζοντές τους, άρχισαν να Φιλοσοφούν, και μέσω της Σοφίας που απέκτησαν έχτισαν τον πρώτο πολιτισμό της Γης, τις πρώτες Δημοκρατικές Κοινωνίες.

'Ομως οι ΕΛ, αν και ήταν πολύ τυχεροί να ζουν σε έναν Πραγματικό Παράδεισο, είχαν ταυτόχρονα και έναν διαχρονικό εχθρό, Βάρβαρους λαούς, που ζήλευαν τον Παράδεισό τους, και ήθελαν να σκλαβώσουν τους ΕΛ.

‘Ετσι αναγκάστηκαν να βρίσκονται συχνά σε Πόλεμο, και να αναπτύξουν την Ψυχική Δύναμη, το Ηρωϊκό Στοιχείο.

Λόγω του ότι, οι επιδρομές των Βαρβάρων, ήταν συχνές, οι ΕΛ, βρισκόταν συχνά σε κίνδυνο, να αφανιστεί η πολιτισμική τους ταυτότητα, η Πνευματική τους κληρονομιά, που τους καθιστούσε Πνευματικά Ελεύθερους.

'Ετσι οι Σοφοί των ΕΛ, ανέπτυξαν τα Εσωτερικά Μυστήρια, όπου έκρυβαν αυτή την Πολύτιμη Γνώση, που είχαν αποκτήσει ως ‘Εθνος των ΕΛ, και ταυτόχρονα, μπορούσαν να μεταφέρουν αυτή τη Γνώση, σε νέους 'Ηρωες ΕΛ, που αναλάμβαναν την ευθύνη, να βοηθήσουν την κοινωνία τους.

Και ορθά προνόησαν, οι Σοφοί των ΕΛ, διότι πριν 1700 χρόνια περίπου, επιβλήθηκε ένας Νέος Πνευματικός ζυγός, ο λεγόμενος σκοταδισμός, αιχμαλωτίζοντας όλους τους ΕΛ, και υπνωτίζοντας τους, σε μία άθλια πραγματικότητα, όπου θα ήταν πλέον σκλάβοι.

Ο Παράδεισος των ΕΛ, είχε πλέον καταντήσει μία Κόλαση. Τα Μυστήρια, μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, από κρυφό σχολειό, σε κρυφό σχολειό, πολύ κρυφά, και μυστικά, διότι, ο κάτοχος των Μυστηρίων, γινόταν ένας Επαναστάτης, εναντίον του Σκοταδιστικού και Απολυταρχικού Συστήματος, και έτσι έπρεπε να θανατωθεί.

‘Ετσι τα Μυστήρια των ΕΛ, έγιναν μυστικά και απόκρυφα, τη γνώση των οποίων έφεραν, μόνο Ηρωϊκές και άκρως Πνευματικές ψυχές, που εργαζόταν, για εκατοντάδες χρόνια, προσπαθώντας να ελευθερώσουν τους ΕΛ, και μέσω των ΕΛ, όλη την Ανθρωπότητα, μεταφέροντας το μήνυμα της Πνευματικής Ελευθερίας, και της Παραδείσιας Ευημερίας.

Μέχρι που ήρθε η ώρα της Τελικής Κρίσης, της Δευτέρας Παρουσίας των ΕΛ, η ώρα της Επιστροφής στις αρχικές Παραδεισένιες Κοινωνίες των ΕΛ, και έτσι η Αρχαία Γνώση, έγινε γνωστή, σε όλους, με στόχο, να θυμηθούν, και να διεκδικήσουν πίσω τον χαμένο τους Παράδεισο, την χαμένη Πολιτισμική τους Κληρονομιά, την Πνευματική τους Ελευθερία και Ευημερία.

Και μέσω της Πνευματικής επανάστασης των ΕΛ, όλος ο κόσμος μπορούσε πλέον, να Ελευθερωθεί, και όλη η Γη να μεταμορφωθεί, σε έναν Πραγματικό Επίγειο Παράδεισο, έχοντας ως Πνευματικό πρότυπο, τον Παράδεισο των ΕΛ.

http://www.youtube.com/watch?v=ww8wqEgFIA8&feature=fvwrel
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: lilith_child στις Φεβρουαρίου 08, 2014, 20:42:15
Αν και είμαι πολύ νέο μέλος, θα ήθελα να κάνω την πρώτη μου εμφάνιση στις συζητήσεις του φόρουμ, για ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι αρκετά χρόνια τώρα.

Δε θα ήθελα να σας κουράσω με την πρώιμη ιστορία των Ταρώ και την εξέλιξή τους μέσα στους αιώνες, αλλά θα μπορούσα να αναπτύξω ιστορικά στοιχεία εάν κάποιος ενδιαφέρεται.

Το 1781, ο Antoine Court de Gebelin, στον 8ο τόμο του "Le monde primitif" αναφέρει πρώτος το συσχετισμό των Ταρώ με την Αίγυπτο, καθώς επίσης ήταν ο πρώτος που παραθέτει αντιστοιχίες των καρτών της Μεγάλης Αρκάνα με τα 22 γράμματα του εβραϊκού αλφάβητου.

Δύο χρόνια μετά, το 1783, όπως προανέφερε πολύ σωστά και το μέλος "Ορφέας", ο Etteilla, συγγράφει και εκδίδει μέχρι το 1786 τα 4 βιβλία του για τα Ταρώ (γνωστά ως "cahiers"-τετράδια), όπου στο τρίτο συγκεκριμένα, δίνει πρώτος "μαντικές" ερμηνείες για κάθε κάρτα ξεχωριστά.
Επηρεασμένος κι ο ίδιος από το σύγγραμα του Gebelin, υποστηρίζει την "καταγωγή" των Ταρώ από την Αίγυπτο και το 1789 εκδίδεται για πρώτη φορά η δική του Ταρώ, η οποία είναι εντελώς διαφορετική σε σύνθεση από τα ήδη γνωστά Ταρώ της Μασσαλίας.
Έκτοτε, μετά το θάνατό του (Etteilla, 1791), εκδίδονται πολλά βιβλία περί μαντικής καρτών, χρησιμοποιώντας κυρίως υλικό από τα βιβλία του (τόσο για Ταρώ όσο και για την απλή τράπουλα).

Πολλοί ήταν εκείνοι που (εξ)έδωσαν τη δική τους τοποθέτηση-σύνθεση γι αυτήν την τράπουλα, όπως οι Paul Christian,  Edmond Billaudot, Papus, Wirth, Mathers κλπ.

Λίγο πριν το τέλος του 19ου αιώνα, ιδρύεται το τάγμα της Χρυσής Αυγής (1888), όπου θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη "επιρροή" στο φαινόμενο "Ταρώ".

Το 1910, υπό τον εκδότη William Rider & Son of London, εκδίδεται για πρώτη φορά η γνωστή σε όλους μας Ταρώ του Waite, η οποία δημιουργήθηκε από τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, Arthur Edward Waite και Pamela Colman Smith. Ένα χρόνο μετά (1911), ο Waite εκδίδει και το βιβλίο του "Pictorial Key to the Tarot", στο οποίο και αναφέρει τις ερμηνείες και μερικά "ριξίματα" (τρόπους διαβάσματος των καρτών).
(σ.σ. άλλες πηγές αναφέρουν ότι η τράπουλα εκδόθηκε το 1909 και το 1910 βγήκε σετ βιβλίο + κάρτες  μαζί).

Οι ιδιαιτερότητες των Ταρώ του Waite είναι κατά βάση δύο.
 Α) Είναι η πρώτη ( ; ) τράπουλα που παρέχει πλήρη εικονογράφηση σε όλες τις κάρτες (σ.σ. εδώ να προσθέσω ότι υπάρχουν ομοιότητες με μία παλαιότερη εικονογραφημένη Ταρώ, γνωστή ως Sola Busca (1491), καθώς επίσης φημολογείται ότι υπάρχει μία έκδοση της τράπουλας του Εττέιλλα στη Ρωσία το 1861, με πλήρη εικονογράφηση).
Β) Αλλάζει για πρώτη φορά η γνωστή αρίθμηση στη Μεγάλη Αρκάνα, μεταξύ των καρτών Δικαιοσύνη-Δύναμη (Μασσαλίας: 8.Δικαιοσύνη, 11. Δύναμη, Waite: 8.Δύναμη, 11. Δικαιοσύνη).
(σ.σ. η αλλαγή αυτή πυροδοτήθηκε από κάποια χειρόγραφα-όπως υποστηρίζεται πλαστογραφημένα-γνωστά και ως "Cipher Manuscripts", που αποτέλεσαν και τη βάση για την ίδρυση του Τάγματος της Χρυσής Αυγής).
Το 1918, ο С. С. Zain, μέλος της Αδελφότητας του Φωτός (Brotherhood of Light) ξεκινάει τη συγγραφή μιας σειράς μαθημάτων συμπεριλαμβάνοντας και Ταρώ, όπου εκδίδεται επίσημα και η αντίστοιχη τράπουλα με άμεση επιρροή από την Αρχαία Αίγυπτο μαζί με το βιβλίο του το 1936 (σ.σ. αναφέρω τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί αντικειμενικά η οπτική του στο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντική και συχνά παραλείπεται).

Το 1926 ο Paul Foster Case (πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής) εγκαθιδρύει την οργάνωση Β.Ο.Τ.Α. (Builders of the Adytum), συνεχίζοντας την παράδοση της Χρυσής Αυγής, προτείνοντας ένα αναθεωρημένο «μοντέλο» των Ταρώ του Waite.  Έκτοτε εκδίδει μερικά βιβλία για τη μελέτη και χρήση της τράπουλας.

Αισίως, φτάνουμε στον Aleister Crowley, όπου το 1938, αποφασίζει να δημιουργήσει με συνεργάτη στην εικονογράφηση τη Lady Frieda Harris, με στόχο να «αναβαθμίσει» την παράδοση που κατέθεσε ο Waite (αλλάζοντας χρώματα, εικόνες, αντιστοιχίες, ερμηνείες κλπ). Η εκπόνηση αυτή διαρκεί περίπου 5 χρόνια και το 1945 εκδίδεται και το αντίστοιχο βιβλίο.

Όλα αυτά τα προανέφερα για να καταλήξω στο «ταξίδι του τρελού» που είναι και το βασικό θέμα της συζήτησης. Ο όρος «Fool’s Journey» και η αντίστοιχη «ανάλυσή του» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της Eden Gray “A complete Guide to Tarot” , του 1970. Πριν από τότε δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά. (σ.σ. πιθανόν η ίδια «εφηύρε» τον όρο  από το βιβλίο του Waite, στο οποίο αναφέρεται: « In conclusion as to this part, I will give these further indications regarding the Fool, which is the most speaking of all the symbols. He signifies the journey outward, the state of the first emanation, the graces and passivity of the spirit. His wallet is inscribed with dim signs, to shew that many sub-conscious memories are stored up in the soul.»).

Από τη δεκαετία του 70 και μετά έχουμε τη «νέα εποχή», όπου το Ταρώ "κατοχυρώνεται" σχεδόν επίσημα από την πλειοψηφία ως ένα εργαλείο «αυτοπροβολής ψυχολογικών αντικατοπτρισμών» του κάθε «χρήστη» , απέχοντας κατά πολύ από μία ουσιαστική «τέχνη» που (κατ)είχε κάποτε. Αυτή της πρόβλεψης..
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουαρίου 14, 2014, 17:24:41
Πολύ χρήσιμη και αξιόλογη η παραπάνω κατάθεση....

Για τις κάρτες "Δύναμης και Δικαιοσύνης", έχουμε και μεις τις αμφιβολίες μας, γιαυτό ανατρέξαμε σε παράλληλες πηγές και σχετικές διδασκαλίες, βρίσκοντας αρκετά στοιχεία για την ορθή παρουσίαση και τοποθέτηση στο "Δέντρο". Ένα κλειδί ελέγχου της αντικειμενικότητας των καρτών, είναι και η αριθμολογία, η οποία εύγλωττα παρουσιάζει την αριθμητική αξία της κάρτας "Δύναμη" και της κάρτας "Δικαιοσύνη".

Μια παρουσίαση για την μελέτη των αριθμών, http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,1665.0.html

Εκείνο όμως που είναι σημαντικότερο, είναι ότι οι κάρτες δεν είναι μόνον 22, όπως παραποιημένα προσάρμοσαν στην εβραϊκή έκδοση, αλλά 27, οπότε μάλλον χρειάζεται καινούρια αναθεώρηση....
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: lilith_child στις Φεβρουαρίου 15, 2014, 12:35:47
Η διαφορετική αρίθμηση προέβαλε όντως μεγάλα προβλήματα στους "οπαδούς" της Καμπάλα.

Με εντυπωσιάζει που αναφέρετε ότι η Μεγάλη Αρκάνα αποτελείται από 27 και όχι από 22 κάρτες. Θα ήμουν ευγνώμων εάν μπορούσατε να δώσετε παραπάνω πληροφορίες ή πηγές για το συγκεκριμένο θέμα.
Τίτλος: Απ: ΤΑΡΩ:Το Ταξίδι του Τρελού
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουαρίου 19, 2014, 00:28:40
Η διαφορετική αρίθμηση προέβαλε όντως μεγάλα προβλήματα στους "οπαδούς" της Καμπάλα.

Με εντυπωσιάζει που αναφέρετε ότι η Μεγάλη Αρκάνα αποτελείται από 27 και όχι από 22 κάρτες. Θα ήμουν ευγνώμων εάν μπορούσατε να δώσετε παραπάνω πληροφορίες ή πηγές για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι κάρτες Ταρό είναι ουσιαστικά τα "μονοπάτια" που συνδέουν τις σφαίρες στο Καμπαλιστικό δέντρο. Η εβραϊκή όμως εκδοχή του "δέντρου" παρουσιάζει σοβαρές αντιφάσεις, πρώτον, γιατί ενώ αποδέχεται και μιαν ενδέκατη σεφίρα - το ΝΤΑΑΤ - δεν την αποτυπώνει ονομάζοντάς την "κρυφή" (επειδή προφανώς αναφέρεται ως η σφαίρα της Γνώσης). Τοποθετώντας την στο ιερόγλυφο, προκύπτουν και άλλα "μονοπάτια", άρα και άλλες κάρτες. Ουσιαστικά βέβαια οι σφαίρες είναι δώδεκα και τα μονοπάτια - κάρτες Ταρό 27 + την κάρτα χωρίς αρίθμηση, συνολικά 28! Η αρίθμησή τους είναι η αντιστοίχηση με το αλφαριθμικό σύστημα της Ελληνικής Αλφαβήτου των 27 γραμμάτων - αριθμών.

(http://s12.postimg.org/dosvm82hp/kabala8c1.jpg)