ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα
Σχόλια => Κοινωνικοί Προβληματισμοί => Μήνυμα ξεκίνησε από: Rose στις Ιανουαρίου 21, 2012, 10:14:02
-
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=331198
Απ' το χωράφι στο στομάχι μας σε τιμές κόστους
Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ rpsoul@enet.gr
«Με τιμές «χωραφιού» από τα χέρια των αγροτών απευθείας στους καταναλωτές!»
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
(http://s.enet.gr/resources/2011-12/45-2--2-thumb-medium.jpg)
Είναι το σύνθημα του πρώτου Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον», που πρόκειται να λειτουργήσει στην Αθήνα, πουλώντας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ελληνικά είδη διατροφής. Ο συνεταιρισμός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο, που θα αναδεικνύει την ανθρώπινη εργασία μέσα από τη συνεργασία, την ισοτιμία, απαλλαγμένο από κάθε είδους εκμετάλλευση.
Προϊόντα όπως φασόλια, ρύζι, πατάτες, λεμόνια, πορτοκάλια, τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρα, κρασιά, βιολογικά τρόφιμα, θα μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς απευθείας σε τιμές που θυμίζουν χωριό. Και όχι μόνο. Οι καταναλωτές θα μπορούν να φέρνουν και να ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα τις δικές τους παραγωγές με προϊόντα από το «Αλληλέγγυον».
Η ιδέα δεν είναι καινούρια, έχει εφαρμοσθεί σε αρκετές χώρες, που βίωσαν την άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών, την εκμετάλλευση του αγρότη και την καταστροφή της εγχώριας παραγωγής.
Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού επέλεξαν ένα κομβικό σημείο για να εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους της Αττικής όσο και τους αγρότες της περιφέρειας. Βρίσκεται στη περιοχή του Κολωνού στο σταθμό Λαρίσης και του μετρό στην οδό Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου.
«Τέρμα οι μεσάζοντες και η κερδοσκοπία, η κρίση χρειάζεται συλλογικότητα» τόνισε ο Γ. Γαλανόπουλος, υπεύθυνος λειτουργίας του εγχειρήματος.
«Σκοπός μας είναι αυτές τις σκοτεινές ημέρες να μην πεινάσει κανείς. Τα νοικοκυριά των αστικών κέντρων θα γνωρίσουν τους απλούς καθημερινούς έλληνες αγρότες και τη σοδειά τους. Θα κοπεί ο δρόμος στους "μαυραγορίτες", που "ακονίζουν τα μαχαίρια τους" στην περίπτωση που η χώρα μπει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη».
Οι διαδικασίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο από έλληνες αγρότες και πέρασαν μέσα από συμπληγάδες μέχρι να ετοιμαστεί το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα καταστατικό, καθώς σκόνταφτε στον αθέμιτο ανταγωνισμό: «Σκοπός είναι να καταργηθεί ο μεσάζοντας χονδρέμπορας που κερδοσκοπεί τετραπλασιάζοντας την τιμή, με αποτέλεσμα η τιμή στα προϊόντα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Τα φασόλια Πρεσπών πουλιούνται 8 ευρώ στα σουπερμάρκετ, στη Βαρβάκειο το χύμα κοστίζει 7 ευρώ, εμείς θα τα πουλάμε τρία. Οι επιχειρηματίες για να πετύχουν καλύτερες τιμές εισάγουν λεμόνια που στοιχίζουν 1,30 ευρώ το κιλό, εμείς έχουμε βρει λεμόνια που θα πουλάμε με 30 λεπτά. Το κέρδος μας αντιστοιχεί στην κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων και μόνο».
Παραγωγοί από Μυτιλήνη, Κρήτη, Κοζάνη, Ξάνθη είναι έτοιμοι να συμμετέχουν με τα προϊόντα τους. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ανοίξουν στη περιοχή τους «Αλληλέγγυο».
Η Ευρυδίκη έχει έρθει να γραφεί στη λίστα με τους εθελοντές και ανυπομονεί να πιάσει δουλειά: «Θα δουλεύω και Κυριακή εθελοντικά. Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να ξαναμπούν στα σπίτια μας. Ο αγρότης που πετούσε την παραγωγή του στη χωματερή πρέπει να γλιτώσει από την αφαίμαξη του χονδρέμπορα».
-
http://www.synallois.org/
Τι είναι ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας “Συν-Άλλοις”
Αλληλέγγυα Οικονομία; Όχι, δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Δεν έχει, επίσης, σχέση με τους “φόρους αλληλεγγύης”, την “Πράσινη Ανάπτυξη” και άλλα θρασύτατα οξύμωρα που εκτοξεύονται τελευταία από τα χείλη των κυβερνώντων. Η Οικονομία μας περνάει δύσκολες στιγμές, μας λένε, και απαιτούνται θυσίες και πόνος για να ορθοποδήσει. Σε όλο τον πλανήτη, και ειδικά στη χώρα μας, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και με λιγότερες απολαβές, να ανεχτούμε την ανεργία και τη φτώχεια, να συμβιβαστούμε με την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πρέπει να αρρωστήσουμε εμείς, με λίγα λόγια, για να “σωθεί” εκείνη.
Ο παραλογισμός αυτής της εικόνας είναι προφανής, προφανή και τα ερωτήματα: Είναι, π.χ., δυνατόν η Οικονομία να είναι κάτι ουδέτερο, ανεξάρτητο από τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα; Αν όχι, μήπως είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός εξουσίας προς όφελος λίγων; Είμαστε αναγκασμένοι να εξαρτόμαστε από δυνάμεις που δεν ελέγχουμε; Και το πιο σημαντικό: Μπορούμε να δημιουργήσουμε δίκτυα οικονομικών συναλλαγών που να βελτιώνουν και να ομορφαίνουν τις ζωές όλων μας, αντί να ζούμε για την Οικονομία των λίγων;
Τις σκέψεις αυτές δεν τις κάνουμε για πρώτη φορά τώρα. Επτά χρόνια πριν, όταν ο μύθος της “ισχυρής Ελλάδας” των Ολυμπιακών και της καταναλωτικής “ευημερίας” ξεγελούσε ακόμη πολύ κόσμο, τα ίδια ερωτήματα οδήγησαν μια ομάδα ανθρώπων στην ίδρυση του Συνεταιρισμού “Ο Σπόρος”. Εμπνευσμένοι από κινήματα σε μακρινές χώρες, που αντιστέκονται στις ίδιες δυνάμεις που σήμερα σπρώχνουν και την ελληνική κοινωνία στο περιθώριο, αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με την πρακτική του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Ενός εμπορίου, δηλαδή, που, αντί για το κέρδος των πολυεθνικών και των τοπικών μεσαζόντων, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών: Την αξιοπρεπή ανταμοιβή των παραγωγών, την πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή για τους καταναλωτές, την αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον. Θέλαμε αυτές οι επιδιώξεις, που συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, να ρυθμίζονται μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαιότητας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και όχι από το “αόρατο χέρι της αγοράς”.
Τα χρόνια που πέρασαν, αποδείχθηκε ότι δεν πετάγαμε στα σύννεφα ούτε ήμασταν μόνοι. Ο Σπόρος “φύτρωσε” και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες ανθρώπους που προμηθεύονται και διακινούν τα προϊόντα του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν νέα αντίστοιχα εγχειρήματα, αλλά και μια πληθώρα πρωτοβουλιών και δικτύων με παρόμοιο σκεπτικό που δραστηριοποιούνται σε άλλους οικονομικούς τομείς (καφενεία κολλεκτίβες, χώροι αχρήματων συναλλαγών, δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και γνώσεων, αλληλέγγυα ιατρεία, κ.α.). Ήρθαμε σε επαφή με ανάλογες προσπάθειες στο εξωτερικό και αντιληφθήκαμε με χαρά ότι έχουν προχωρήσει πολύ μακρύτερα από εμάς. Ότι το κίνημα της Αλληλέγγυας Οικονομίας όχι απλά δεν είναι ανέκδοτο, αλλά αποτελεί μια άλλη πραγματικότητα που ολοένα και επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη. Και έτσι, απαντήσαμε το πιο σημαντικό ερώτημά μας: Ναι, μπορούμε.
Μέσα από αυτή τη διαδρομή, το φθινόπωρο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο μη-κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία “Συν-Αλλοις”. Γεννήθηκε μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης του Σπόρου, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και υποστήριξης του διευρυνόμενου δικτύου διακίνησης των προϊόντων του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Στον πυρήνα, λοιπόν, του “Συν-Αλλοις” βρίσκεται μια εργασιακή κοοπερατίβα, που δουλεύει ώστε ο καφές του κινήματος των ζαπατίστας και τα άλλα προϊόντα των αγωνιζόμενων παραγωγών του παγκόσμιου Νότου (ζάχαρη, κακάο, τσάι κ.α.) να φτάσουν σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους, βάσει πάντα των αρχών που θέσαμε στο “Σπόρο” τα προηγούμενα χρόνια. Είναι, επίσης, η δική μας πρόταση απέναντι στο ζοφερό εργασιακό τοπίο των ημερών μας, για μια εργασία δημιουργική, ισότιμη και με κοινωνικό νόημα.
Εκτός από κέντρο διακίνησης σε πανελλαδικό επίπεδο, ο χώρος μας στο Θησείο λειτουργεί και ως σημείο διάθεσης των προϊόντων. Εκεί φιλοξενούμε και μια πληθώρα ελληνικών προϊόντων, τα οποία προμηθευόμαστε απ'ευθείας από εγχώριους παραγωγούς και συνεταιρισμούς, με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για το κοινό. Πέρα, όμως, από τα προϊόντα, θέλουμε ο χώρος μας να αποτελέσει και σημείο διακίνησης ιδεών και ανταλλαγής γνώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνουμε το ευρύχωρο πατάρι μας ώστε να φιλοξενεί εκδηλώσεις και συνευρέσεις, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε στη γέννηση και νέων πρωτοβουλιών.
Αν, διαβάζοντας τα παραπάνω, αναρωτηθεί κάποιος “ποιοι τρελοί κάνουν τέτοια όνειρα στις μέρες που ζούμε”, ελάτε να μας δείτε. Και μη νομίζετε ότι δεν έχει περάσει και απ' τα δικά μας μυαλά η ίδια απορία. Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι ιδέες μας είναι, πέρα από επιθυμητές, λογικές και εφαρμόσιμες. Μέσα στη σύγχυση και τις δυσκολίες που δημιουργεί η καταρρέουσα Οικονομία τους, ζούμε τις κρίσιμες στιγμές που θα διαμορφώσουν τη διάδοχη κατάσταση. Το αν αυτή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από την προηγούμενη, είναι στα χέρια όλων μας. Δεν έχουμε, άλλωστε, κάτι να χάσουμε. Στις μέρες που ζούμε, θα ήμασταν τρελοί αν δεν δοκιμάζαμε να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη.
-
http://www.diktio-kapa.dos.gr/
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Δίκτυο Κ.Α.Π.Α.
"Αναμφίβολα, όλη η ιστορική εμπειρία επιβεβαιώνει την αλήθεια ότι ο Άνθρωπος δεν θα είχε πετύχει το εφικτό, αν δεν είχε ξανά και ξανά προσπαθήσει το ανέφικτο."
Οι Εραστές της Ουτοπίας
πό την Ιδρυση του Ελληνικού Κράτους γνωρίζουμε τα δύο κυρίαρχα συστήματα Οικονομιών, την Δημόσια ή Κρατική Οικονομία και την Ιδιωτική Οικονομία της Ελεύθερης Αγοράς, που αντιπαλεύουν για την επικράτηση τους ή συνεργάζονται καθορίζοντας τα μεταξύ τους σύνορα.
Τον τελευταίο αιώνα είδαμε άλλοτε την Κρατική Οικονομία να ενασχολείται με θέματα που άπτονται της Ιδιωτικής Οικονομίας και άλλοτε να υποστηρίζει την ενασχόληση του Ιδιωτικού Τομέα σε τομείς που παραδοσιακά αποτελούν πεδίο της Δημόσιας Οικονομίας.
Οι προτεινόμενες επιλογές μας ως Πολίτες, οδηγούν σε μονόδρομους που όμως συνέχεια αλλάζουν.
Πρέπει να επιλέγουμε αναγκαστικά μεταξύ των δύο μοντέλων.
Είναι όμως έτσι;
Υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο επιλογές, ή μήπως υπάρχει μια τρίτη;
Αυτή της Κοινωνικής ή Αλληλέγγυας Οικονομίας, με 1.000.000.000 μέλη σε όλο τον Κόσμο; Στατιστικά στοιχεία
- Ένα Οικονομικό Μοντέλο που, εφαρμόζεται πλέον στην Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, στην γειτονική μας Κύπρο, όπως επίσης και σε όλο τον Κόσμο και χρησιμοποιείται ως ένα σχέδιο επιβίωσης «παντός καιρού».
- Ένα Οικονομικό Μοντέλο που κάποτε, πριν την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, εφαρμοζόταν στις κοινότητες του τόπου μας και υπήρξε o συνήθης τρόπος συνεργασίας και επιβίωσης των ανθρώπων, μια πρωτοπορία του τόπου μας αναγνωριζόμενη διεθνώς εάν και εμείς το έχουμε ξεχάσει. Περισσότερα ....
- Βασίζεται στην αλληλοβοήθεια και συνεργασία των ανθρώπων.
- Ενεργεί παράλληλα με τα δύο γνωστά Οικονομικά Μοντέλα.
- Προσδίδει στην επιβίωση των πολιτών ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από την επικρατούσα κάθε φορά πολιτική κατεύθυνση Κρατική ή Ιδιωτική.
- Εξασφαλίζει αναδιανομή του πλούτου και περιφερειακή ανάπτυξη.
- Εφαρμόζει πρακτικές που οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές τροφίμων.
- Δίνει μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ στον πενιχρό μισθό μας.
- Προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες, προάγει τον πολιτισμό.
Με λίγα λόγια οδηγεί σε αξιοπρεπή διαβίωση.
Είναι μήπως τελικά αυτός ο λόγος, (Κοινωνική Οικονομία) που οι Ευρωπαίοι Συμπολίτες μας απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές τροφίμων από αυτές της Ελλάδας, καθώς και πολλές άλλες κοινωνικές παροχές άγνωστες στον τόπο μας;
Σκοπός του Δικτύου είναι να γίνει γνωστό, πως οι συνεταιρισμοί, όταν δεν είναι συνεταιρισμοί μόνο κατ' όνομα, και βασίζονται στις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αξίες και Αρχές βοηθούν την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου με την τοποθέτηση του στο κέντρο του ενδιαφέροντος, με την ανοιχτή, αυτόνομη, διάφανη με σταθερούς κανόνες λειτουργία τους, αλλά και με διαρκείς κοινωνικούς στόχους.
-
http://www.ica.coop/coop/statistics.html
Statistical Information on the Co-operative Movement
The Co-operative Movement brings together over 1 billion people around the world. The United Nations estimated in 1994 that the livelihood of nearly 3 billion people, or half of the world's population, was made secure by co-operative enterprise. These enterprises continue to play significant economic and social roles in their communities. Below are some facts about the Movement that demonstrate their relevance and contribution to economic and social development.
(http://www.ica.coop/coop/images/memberstats-globe.jpg)
Large segments of the population are members of co-operatives
In Asia 45.3 million people are members of a credit union. (Source: Association of Asian Confederation of Credit Unions, Annual Report 2007/2008)
In Argentina, there are 12,670 co-operative societies with over 9.3 million members - approximately 23.5% of the population. (Source: "Las Cooperativas y las Mutuales en la República Argentina", Instituto Nacional de Asociativismo y Economia Social (INAES), 30 June 2008)
In Belgium, there were 29,933 co-operative societies in 200.
In Bolivia, 2,940,211 people or one -third of the population is a member of the 1590 co-operatives. ( Source: Diagnóstico Nacional Cooperativo (DNC), 2008 as reported in Boletín Informativo aciaméricas.coop Nº65, December, 2008)
In Brazil, 7.6 million people are members of 7,600 cooperatives. (Source: Organisation of Co-operatives of Brazil)
In Canada, four of every ten Canadians are members of at least one co-operative. In Quebec, approximately 70% of the population are co-op members, while in Saskatchewan 56% are members. Source: Co-operative Secretariat, Government of Canada.
In Colombia over 4.8 million people or 10.6% of the population are members of the 8,124 co-operatives in the country. The movement reports an annual growth rate of 7.78% with 348,249 new members joining co-operatives in 2009. (Source: CONFECOOP. Gestión para construire una mejor opción de vida: Desempeno del Sector Cooperativo Colombiano 2009)
Costa Rica counts over 10% of its population as members of co-operatives.
Finland's, S-Group has a membership of 1,468,572 individuals which represents 62% of Finnish households. (Source: SOK Corporation Annual Report 2004)
In France, 23 million people are members of one or more co-operatives or approximately 38% of the population. 75% of all agricultural producers are members of at least one co-operative and 1 in every 3 persons is a member of co-operative bank. (Source: Top 100 des Entreprises Coopératives et panorama sectoriel, 2010)
In Germany, there are 20 million people who are members of co-operatives, 1 out of 4 people.
In Iran, there are over 130,000 co-operative societies with 23 million members or approximately 33% of the population. (Source: http://www.taavongaran.ir/En/)
In Indonesia, 27.5% families representing approximately 80 million individuals are members of co-operatives. (Source: Ministry of Co-operative & SMEs, Indonesia,2004)
In Japan, 1 out of every 3 families is a member of a co-operatives.
in Kenya 1 in 5 is a member of a co-operative or 5.9 million and and 20 million Kenyans directly or indirectly derive their livelihood from the Co-operative Movement.
In India, over 239 million people are members of a co-operative.
In Malaysia, 6.78 million people or 27% of the total population are members of co-operatives.(Source: Ministry of Entrepreneur and Co-operative Development, Department of Co-operative Development, Malaysia, Statistics 31 December 2009)
In New Zealand, 40% of the adult population are members of co-operatives and mutuals. (Source: New Zealand Co-operative Association, 2007)
In Norway of 4.8 million people, 2 million are members of co-operatives. Many people are members of several co-operatives, therefore, the total number of memberships are much higher. (Source: The Co-operative Centre of Norway)
In Paraguay, 783,000 people or 18% of the population are members of 1,047 co-operatives. These have a direct impact on the livlihoods of over 6 million people. (Source: Instituto Nacional de Cooperativismo, INCOOP)
In Spain, in 2008 15% of the population or 6.7 million people are members of a co-operative. (Source: CIRIEC, Las grandes cifras de la economía social)
In Singapore, 50% of the population (1.6 million people) are members of a co-operative.
In Uruguay, in 2008-2009 1 out of every 3 persons is member of a co-operative according the National Co-operative Census which reported initial results in February 2011. More information
In the United States, more than 29,000 co-operatives operate in every sector of the economy and in every congressional district; Americans hold over 350 million co-operative memberships. (Source: National Co-operative Business Association www.ncba.coop/ncba/about-co-ops/research-economic-impact)
Co-operatives are significant economic actors in national economies
In Belgium, co-operative pharmacies have a market share of 19.5%.
In Benin, FECECAM, a savings and credit co-operative federation provided USD 16 million in rural loans in 2002.
In Brazil, co-operatives are responsible for 37.2% of the agricultural GDP in 200 and total GDP of 5.39% in 2009. Brazilian agricultural co-operatives exported their products for a total of USD 3.6 billion. Health co-operatives provided medical and dental services to 17.7 million people. (Source: Organisation of Brazilian Co-operatives: Report 2010)
In Bolivia, Cooperativa de Ahorro y Crédito "Jesús Nazareno" Ltda. (CJN) handled 25% of the savings in Bolivia in 2002.
Canadian maple sugar co-operatives produce 35% of the world's maple sugar production.
In Côte d'Ivoire co-operatives invested USD 26 million for setting up schools, building rural roads and establishing maternal clinics.
In Colombia, the 8,124 co-operatives are responsible for 4.96% of the GDP in 2009 . They employ over 137,888 people - 46% of which are men and 54% women. and some sectors are providing a significant proportion of the jobs - 22.27% of all health sector jobs are provided by co-operatives, 14.7% of the jobs in the transport sector, 7.7 % in agriculture and 6.44% of the jobs in the financial sector. Co-ops provide 91% of all microcredit in the country. (Source: CONFECOOP. Gestión para construire una mejor opción de vida: Desempeno del Sector Cooperativo Colombiano 2009)
In Cyprus, the co-operative movement held 30% of the market in banking services, and handled 35% of all marketing of agricultural produce.
In Denmark, consumer co-operatives in 2007 held 36.4% of consumer retail market. (Source: Coop Norden AB Annual Report 2007)
Finnish co-operative groups within Pellervo were responsible for 74% of the meat products, 96% of dairy products; 50% of the egg production, 34% of forestry products and handled 34.2% of the total deposits in Finnish banks.
In France, the co-operative movement has a turnover of 181 billion Euros. Co-operatives handle 60% of retail banking, 40% of food and agricultural production, and 25% of retail sales. (Source: Top 100 des Entreprises Coopératives et panorama sectoriel, 2010)
Hungary, consumer co-operatives members of Co-op Hungary are responsible for 14.4% of the national food and general retail sales in 2004. (Source: Co-op Hungary, Statistical Data 2004)
In Iran, co-operatives contribute 6% of the Gross Domestic Product (GDP). (Source: http://www.taavongaran.ir/En/)
In Japan, the agricultural co-operatives report outputs of USD 90 billion with 91% of all Japanese farmers in membership. In 2007 consumer co-operatives reported a total turnover of USD 34.048 billion with 5.9% of the food market share. (Source: Co-op 2007 Facts & Figures, Japanese Consumers' Co-operative Union)
In Kenya, co-operatives are responsible for 45% of the GDP and 31% of national savings and deposits. They have 70% of the coffee market, 76% dairy, 90% pyrethrum, and 95% of cotton.
In Korea, agricultural co-operatives have a membership of over 2 million farmers (90% of all farmers), and an output of USD 11 billion. The Korean fishery co-operatives also report a market share of 71%.
In Kuwait, the Kuwaiti Union of Consumer Co-operative Societies whose members are 6.5% of the Kuwaiti population handled nearly 70% of the national retail trade in 2007.
In Latvia, the Latvian Central Co-operative Union is responsible for 12.3% of the market in the food industry sector.
In Mauritius, in the agricultural sector, co-operators play an important role in the production of sugar, vegetable, fruit and flower, milk, meat and fish. Nearly 50% of sugar-cane planters are grouped in co-operatives and the share of co-operatives in the National Sugar Production is 10%. Co-operative Societies also account for more than 60% of national production in the food crop sector - 755 of onion consumption, 40% of potatoes and about 70% of fresh green vegetables are produced by co-operatives. In addition, the Co-operative bus sector represents some 30% of the national bus transport. (Source: Ministry of Industry, Small & Medium Enterprises, Commerce & Cooperatives )
In Moldova, the Central Union of Consumer Co-operatives is responsible for 6.8% of the consumer market.
In New Zealand, 22% of the gross domestic product (GDP) is generated by co-operative enterprise. Co-operatives are responsible for 95% of the dairy market and 95% of the export dairy market. They hold 70% of the meat market, 50% of the farm supply market, 70% of the fertiliser market, 75% of the wholesale pharmaceuticals, and 62% of the grocery market. (Source: New Zealand Co-operative Association, 2007)
In Norway, agricultural co-operatives hold 96% of the market for raw milk and 55% of the cheese market, 80% of the imber market, over 70% of the egg and fur markets, and 52% of the seed market. The 130 consumer co-operatives have 24% of the consumer market, 71 co-operative building and housing associations hold 15% of the housing stock in Norway and in urban areas like Oslo hold 40% the housing market; insurance co-operative provide hold 30% of the non-life insurance market. (Source: The Co-operative Centre of Norway and Norwegian Agricultural Statistics, 2008.
In Poland, dairy co-operatives are responsible for 75% of dairy production.
In Portugal, approximately 3000 co-operatives are responsible for 5% of the Gross National Product of the country. (Source: Prime Minister of Portugal address to ICA Expo, 23 Oct. 2008)
Co-operatives and mutuals in Scotland account for 4.25% of the Scottish Gross Domestic Product, having an annual turnover of GBP 4 billion and assets of GBP 25 billion. ( Source: Co-operative Development Scotland web site, and "Co-operatives in Scotland: A powerful force....", 2007)
In Singapore, consumer co-operatives hold 55% of the market in supermarket purchases. NTUC Fairprice was the 2nd largest retailler in Singapore with a S$1.65 billion in turnover. (Source: AsiaOneBusiness: Dairy Farm is top retailer in S'pore, 20 August 2009)
In Slovenia, agricultural co-operatives are responsible for 72% of the milk production, 79% of cattle; 45% of wheat and 77% of potato production.
In Sweden, consumer co-operatives held 17.5% of the market in 2004. (Source: Coop Norden AB annual report 2004)
In Switzerland, the two largest consumer co-operatives - Migos and Coop - are responsible for 8% of the GDP of Switzerland.
In the UK, the largest independent travel agency is a co-operative.
30,000 co-operatives in the United States that operate 73,000 places of business throughout the U.S. own more than USD 3 trillion in assets, and generate over USD 500 billion in revenue and USD 25 billion in wages. (Source: National Co-operative Business Association www.ncba.coop/ncba/about-co-ops/research-economic-impact)
In the United States more than 900 rural electric co-operatives deliver electricity to more than 42 million people in 47 states. This makes up 42% of the US electric distribution lines and covers 75% of the US land mass. (Source: National Rural Electrific Cooperative Association: cwww.nreca.org/AboutUs/Co-op101/CooperativeFacts.htm)
In Uruguay, co-operatives are responsible for 3% of the GDP. They produce 90% of the total milk production, 340% of honey and 30% of wheat. 60% of co-operative production is exported to over 40 countries around the world. More information
In Vietnam, co-operatives contribute 8.6% of the Gross Domestic Product (GDP).
Co-operatives create and maintain employment
Co-operatives provide over 100 million jobs around the world, 20% more than multinational enterprises.
In Argentina, co-operatives are responsible for providing direct employment to over 233,000 individuals. (Source: Instituto Nacional de Asociativismo y Economia Social (INAES), September 2007)
In Bolivia, 1590 co-operatives provide 32,323 direct jobs and 128,180 indirect jobs.
(Source: Diagnóstico Nacional Cooperativo (DNC), 2008 as reported in Boletín Informativo aciaméricas.coop Nº65, December, 2008 )
In Canada, co-operatives and credit unions employ over 155,000 people. The Desjardins movement (savings and credit co-operatives) is the largest employer in the province of Québec.
In Colombia, the co-operative movement provides 137,888 jobs through direct employment and an additional 559,118 jobs as worker-owners in workers co-operatives - providing 3.65% of all jobs in the country. (Source: CONFECOOP. Gestión para construire una mejor opción de vida: Desempeno del Sector Cooperativo Colombiano 2009)
In Czech Republic, 1,298 co-operative societies with 785,202 individual members provide 56,042 jobs. (Source: Selected Data on the Czech Co-operative Movement in 2009)
In France, 21,000 co-operatives provide over 1million jobs representing 3.5% of the active working population. (Source: Top 100 des Entreprises Coopératives et panorama sectoriel, 2010)
In Germany, 8,106 co-operatives provide jobs for 440,000 people.
In Indonesia, co-operatives provide jobs to 288,589 individuals. (Source: Ministry of Co-operative & SMEs, Indonesia, 2004)
In Iran, co-operatives have created and maintain 1.5 million jobs. (Source: http://www.taavongaran.ir/En/ )
In Italy, 70,400 co-operative societies employed nearly 1 million people in 2005. (Source: Camere di Commercio d'Italia, "Secondo rapporto sulle imprese cooperative")
In Kenya, 250,000 people are employed by co-operatives.
In Slovakia, the Co-operative Union represents more 700 co-operatives who employ nearly 75,000 individuals.
In Spain, co-operatives provided jobs to 21.6% of the labour market in 2007. (Source: Ministerio de Trabajo e Inmigración. Secretaría General de Empleo. Dirección General de Fomento de la Economía Social, del Trabajo Autónomo y de la Responsabilidad Social de las Empresas)
In the United States, 30,000 co-operatives provide more than 2 million jobs (Source: National Co-operative Business Association www.ncba.coop/ncba/about-co-ops/research-economic-impact)
The information provided here has been collected from a variety of sources including ICA's statistical questionnaire, information published by co-operative organisations, presentations made by co-operatives, and government statistical offices.
-
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης
http://www.diktio-kapa.dos.gr/
Οι Αρχές και οι Αξίες που διέπουν τα καταστατικά και την λειτουργία των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/arxes.pdf
- Ένα Οικονομικό Μοντέλο που κάποτε, πριν την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, εφαρμοζόταν στις κοινότητες του τόπου μας και υπήρξε o συνήθης τρόπος συνεργασίας και επιβίωσης των ανθρώπων, μια πρωτοπορία του τόπου μας αναγνωριζόμενη διεθνώς εάν και εμείς το έχουμε ξεχάσει. Περισσότερα ....
http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/Greece.pdf
Κοινωνική Οικονομία, το παιδί της Οικιακής Οικονομία
http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/tekno.pdf
-
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ICA - International Co-operative Alliance
http://www.ica.coop/al-ica/
International Year of Co-operatives 2012
http://www.youtube.com/watch?v=FX9OTjY7tsI&feature=related
ICA Appeal for International Year of Co-operatives Fund
http://www.youtube.com/watch?v=LWz1GtPkSqQ
President of the International Co-operative Alliance (ICA).
http://www.youtube.com/watch?v=UeVxEai0ukM
Interview with Charles Gould, Director-General, ICA
http://www.youtube.com/watch?v=96EOrGPJfk8&feature=related
-
http://www.ica.coop/al-ica/
ICA is an independent, non-governmental association which unites, represents and serves co-operatives worldwide. Founded in 1895, ICA has 265 member organisations from 96 countries active in all sectors of the economy. Together these co-operatives represent nearly one billion individuals worldwide.
http://www.ica.coop/ica/index.html
ICA Global Strategy 2009-2012
The ICA Strategic Plan represents a global vision of the 'one ICA', including planning for the central and regional offices as well as the sectoral organisations for the period 2009-2012. It includes commonly agreed strategic objectives, key result areas, outcomes and indicators, as well as the strategic initiatives as defined by reach component of the ICA.
ICA Board Code of Governance
Governance refers to how powers are distributed and exercised by different groups. It is concerned with the practices and procedures used by an organisation to ensure that it can meet its objectives. The ICA considers that this Code of Governance is an essential feature in a modern and transparent co-operative organisation.
_________________________________________________________________
Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία, ή μια ακόμα ύπουλη εφαρμογή της Παγκοσμιοποίησης και του Διεθνισμού?
Παρά τις αγνές και ανιδιοτελείς κινήσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης που γίνονται στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, παρατηρήσαμε πως έχει αναπτυχθεί παράλληλα μία Διεθνής κίνηση, καπήλευση της Ιδέας του Συνεταιρισμού και ενός παγκόσμιου ελέγχου των τοπικών συνεταιριστικών κοινοτήτων, υποσκελίζοντας περιφερειακές και κρατικές αυτοδιοικήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που συναντάμε παγκοσμιοποιητικές κινήσεις καπήλευσης αγνών Ιδεών, ανθρωπισμού, και κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και προστασίας περιβάλλοντος, όπως συνέβει και με την αλλοίωση του Πράσινου Κινήματος.
Χρειάζεται να είμαστε πάντα καχύποπτοι όσον αφορά, οργανωμένες παγκόσμιες κινήσεις, για το καλό μας, διότι πάντα καραδοκεί ο Διεθνισμός, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση, ελέγχοντας τις τοπικές μας κοινωνίες, και καταλύοντας στη συνέχεια όλες τις πολιτισμικές εθνικές ιδιαιτερότητες, δημιουργώντας μία νέα μορφή Πανθρησκείας, και Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, εξυπηρετώντας και πάλι το όραμα του Διεθνούς Σιωνισμού, της κυριαρχίας του εβραϊσμού, σε όλους τους λαούς της Γης.
-
Το Συνεργατικό Κίνημα
In 1844 a revolution began. This revolution was called The Co-operative. 167 years on, we're empowering people with ideas that could change their world.
To find out more search online for 'join the revolution' or visit: http://www.co-operative.coop/jointherevolution
The Co-operative Join the Revolution TV advert 2011 - 60" version
http://www.youtube.com/watch?v=mx4oXNDnWPI&feature=channel_video_title
Co-operative Food's Truly Irresistible TV Advert 2011
http://www.youtube.com/watch?v=EeCh68XRFoo&feature=relmfu
Join the Revolution - The Co-operative
http://www.youtube.com/watch?v=x7K23rUjczI&feature=relmfu
The Co-operative - The Story of the Revolution
http://www.youtube.com/watch?v=i3NWDi8OZ9M&feature=relmfu
What is a co-operative?
http://www.youtube.com/watch?v=Wxu_zDisalY
Introduction to Co-operatives
http://www.youtube.com/watch?v=rtzuz2j9LI4&feature=related
The Co-operative Enterprise Hub -- New Pioneers
http://www.youtube.com/watch?v=P7P-xOYu-A4&feature=relmfu
The Co-operative ethics in action (2009)
http://www.youtube.com/watch?v=av74fmwQ2WM&feature=relmfu
The Co-operative's ethics in action (2010)
http://www.youtube.com/watch?v=-EIZgzqTDkw&feature=related
(1 of 6) Interview with Chief Executive of The Co-operative Group - business performance in 2009
http://www.youtube.com/watch?v=DlyHOPIje_g&feature=relmfu
(2 of 6) Interview with Chief Executive of The Co-operative Group - acquisition of Somerfield
http://www.youtube.com/watch?v=bXecDQNfGlc&feature=relmfu
(3 of 6) Interview with Chief Executive of The Co-operative Group - Britannia
http://www.youtube.com/watch?v=6GA7ddkhbrI&feature=relmfu
(4 of 6) Interview with Chief Executive of The Co-operative Group - customer satisfaction
http://www.youtube.com/watch?v=QVkcLXFlfoQ&feature=relmfu
(5 of 6) Interview with Chief Executive of The Co-operative Group - ethics and campaigns
http://www.youtube.com/watch?v=X2xc9GmbtVk&feature=relmfu
(6 of 6) Interview with Chief Executive of The Co-operative Group - democratic structure
http://www.youtube.com/watch?v=EVhLDtnLxCE&feature=relmfu
-
The story of Amalgamated Houses, the oldest limited equity housing cooperative in the United States.
The Life of a Cooperative Community - Part 1 of 3
http://www.youtube.com/watch?v=aftJWOdbhHI&feature=related
The Life of a Cooperative Community - Part 2 of 3
http://www.youtube.com/watch?v=lxIjuUV7cMY&feature=related
The Life of a Cooperative Community - Part 3 of 3
http://www.youtube.com/watch?v=a5xOefSaVkc&feature=related
Co-operative Food Peacehaven
http://www.youtube.com/watch?v=WJeHDUcNejc&feature=related
Co-Op - Gd w/ Food
http://www.youtube.com/watch?v=o33yqT8VLTU&feature=related
There is an alternative
http://www.youtube.com/watch?v=QKyBRPq9k50&feature=related
What is The Co-operative Membership?
http://www.youtube.com/watch?v=X5fuCoADDqI&feature=related
Why co-ops are a great way to run a business
http://www.youtube.com/watch?v=x0atBklESuU&feature=related
co-operative group - good for everyone - cinema version bob dylan Blowin' in the wind
http://www.youtube.com/watch?v=q_UFaKt5Yqo&feature=related
Co-operatives Fortnight Unicorn Grocery
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=yswusM3_mkw
CNN Talks About Consumer Cooperatives with NCBA
http://www.youtube.com/watch?v=uxOE_OnKSF0&feature=related
The Cooperative Difference
http://www.youtube.com/watch?v=Sj2Lz_HfAyw&feature=related
Cooperatives... Building a Better World
http://www.youtube.com/watch?v=GXGm_ZG55Eg&feature=related
Worker Cooperative Video.wmv
http://www.youtube.com/watch?v=L5ccbdhar1E&feature=related
Worker Cooperatives in NYC: Part I
http://www.youtube.com/watch?v=N9z-DYaOhP0&feature=related
Worker Cooperatives in NYC: Part II
http://www.youtube.com/watch?v=6lScTDCkeII&feature=relmfu
Worker Cooperatives in NYC: Part III
http://www.youtube.com/watch?v=9nRtX14ovoQ&feature=relmfu
-
TEDxAcademy - Dimitris Tsoukalas
http://www.youtube.com/watch?v=yraCtUo9N6E&feature=relmfu
Μία εμπνευσμένη ομιλία από τον Δημήτρη Τσουκαλά, δήμαρχο του ορεινού χωριού της Ανάβρας Μαγνησίας, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων που πάνε κόντρα στην διαφθορά και ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους. Μία αναδρομή στο λαμπρό παράδειγμα της Ανάβρας και στην ανέλπιστη ανάπτυξή αυτής της απομακρυσμένης κοινότητας που αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική επαρχία και τους πολιτικούς της παράγοντες καθώς και για κάθε πολιτικό.
-
http://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=fdbfed3a-76ca-42ee-9d1b-b3dece1406aa
Μελέτη για συνεργατικές επιχειρήσεις
07/10/2009
Μελέτη με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη και την ίδρυση Συνεργατικών Κοινωνικών Επιχειρήσεων», υλοποιεί η KEKANAM A.E. στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για αύξηση και υποστήριξη της απασχόλησης στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.
Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει επιχειρήσεις, όπως οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, που ως γνωστόν, προσφέρουν εργασία στην Ευάλωτη Κοινωνική Ομάδα των γυναικών της υπαίθρου, συντελούν στην παραμονή τους σε αυτή και αναβαθμίζουν το τουριστικό προφίλ της περιοχής.
Αντικείμενο της παραπάνω μελέτης είναι η εκπόνηση της εργασίας η οποία θα περιλαμβάνει :
Α) μια Μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης των Συνεργατικών Κοινωνικών Επιχειρήσεων του Νομού Μαγνησίας
Σκοπός της παραπάνω μελέτης είναι η συλλογή στοιχείων σχετικά με το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον των συνεργατικών κοινωνικών επιχειρήσεων και ειδικότερα με τη δομή, τη σύσταση, τη λειτουργία, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες/ προβλήματα, τις ευκαιρίες και απειλές, των γυναικείων συνεταιρισμών που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Μαγνησία Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ανάγκες εκπαίδευσης των μελών των γυναικείων συνεταιρισμών.
Β) Ανάπτυξη και έκδοση εκπαιδευτικού πακέτου με αντικείμενο την Οργάνωση, Διοίκηση και το Μάρκετινγκ των Συνεργατικών Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Η έμφαση στην προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και του επαγγελματισμού των μελών των κοινωνικών επιχειρήσεων καθιστά αναγκαία την εκπόνηση ενός εκπαιδευτικού πακέτου με αντικείμενο την Οργάνωση, Διοίκηση και το Μάρκετινγκ των Συνεργατικών Κοινωνικών Επιχειρήσεων που θα είναι προσαρμοσμένο στο εκπαιδευτικό επίπεδο των μελών των συνεργατικών κοινωνικών επιχειρήσεων και στις ιδιαιτερότητες των κοινωνικών επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία.
Γ) Έκδοση ενός συνοπτικού εγχειριδίου με οδηγίες για τη σύσταση συνεργατικών κοινωνικών επιχειρήσεων.
Σκοπός του συγκεκριμένου εγχειριδίου είναι να αποτελέσει ένα οδηγό προς τα άτομα που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην κοινωνική οικονομία παρουσιάζοντας τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για τη σύσταση, την έναρξη δραστηριότητας και τη λειτουργία μιας συνεργατικής κοινωνικής επιχείρησης.
-
http://www2.enthesis.net/index.php?news=692
Επιτυχημένα Παραδείγματα Συνεργατικών Κοινωνικών Επιχειρήσεων
21 Φεβρουάριος, 2008
Γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός Πτελεού (Φτελιά)
Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 από 17 γυναίκες του δήμου Πτελεού με σκοπό να αντιμετωπίσει την ανεργία που έπληττε ιδιαίτερα την περιοχή, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να προωθήσει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής (λάδι, ελιές, φρούτα, λαχανικά).
Σ’ ένα σύγχρονο εργαστήριο παράγονται και συσκευάζονται μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και ταψιού, αρτοσκευάσματα, τραχανάς και χυλοπίτες, φιλέτο γαύρου, αρωματικά λαδόξυδα, πίτες με χειροποίητο φύλλο, καλαθάκια με αρωματικά φυτά, κα. Μία ακόμη δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι η τροφοδοσία εκδηλώσεων με πελάτες, τόσο ιδιώτες όσο και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Οι γυναίκες του συνεταιρισμού κατανοώντας ότι πρέπει να συνδυαστούν οι γνώσεις πάνω στα παραδοσιακά προϊόντα με ότι πιο σύγχρονο στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων ώστε ο καταναλωτής να έχει στα χέρια του ένα προϊόν αγνό αλλά και ασφαλές, εγκατέστησαν στο εργαστήριο το σύστημα ΗΑCCP, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης του συνεταιρισμού κατά ISO.
Στα εφτά χρόνια λειτουργίας του ο συνεταιρισμός απορρόφησε μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων, απέκτησε νέα μέλη (σήμερα αριθμεί 25 μέλη) και προώθησε τα προϊόντα του εκτός από την τοπική αγορά στο Βόλο, τη Λαμία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τις 300 χιλιάδες ευρώ.
Τέλος, ο Συνεταιρισμός είναι ο πρώτος που πιστοποιήθηκε από το Κέντρο Ενίσχυσης και Πιστοποίησης Κοινωνικών Επιχειρήσεων - ΚΕΠΚΕ, τον Οκτώβριο του 2007, με το διακριτικό σήμα «Πιστοποιημένη Συνεργατική Κοινωνική Επιχείρηση», συμμετέχει ενεργά στην σύσταση του Δικτύου Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Θεσσαλίας με πρωτοβουλία της ΚΕΚΑΝΑΜ, βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, συμμετέχει σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει αναπτύξει δίκτυα με φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς
Ο γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς Πηλίου και περιχώρων με το όνομα «Η Πορταριά», έχει έδρα τον ομώνυμο δήμο του Νομού Μαγνησίας και δραστηριοποιείται σε ολόκληρο το νομό Μαγνησίας. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1997 από γυναίκες της τότε κοινότητας, οι οποίες θέλησαν να αξιοποιήσουν παλιές συνταγές που βρίσκονταν για χρόνια στα συρτάρια των σπιτιών τους, σώζοντας τη γαστριμαργική παράδοση του τόπου. Ταυτόχρονα, πρότειναν σ' όλες τις γυναίκες του χωριού τρόπους για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με ταυτόχρονη συνεισφορά στο οικογενειακό τους εισόδημα. Σήμερα, ο Συνεταιρισμός έχει 35 μέλη, διαθέτει δύο σύγχρονα εργαστήρια και δύο σημεία πώλησης σε κεντρικό σημείο της Πορταριάς.
Ο Συνεταιρισμός αρχικά παρασκεύαζε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες όλων των φρούτων της περιοχής. Σήμερα παρασκευάζει μια μεγάλη σειρά προϊόντων χωρίς τη χρήση συντηρητικών και χρωμάτων, ενώ αναλαμβάνει τη διοργάνωση και τροφοδοσία εκδηλώσεων με πελάτες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του ο συνεταιρισμός απορρόφησε μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων, απέκτησε νέα μέλη και προώθησε τα προϊόντα του πολλές πόλεις της Ελλάδας επιτυγχάνοντας κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τις 300 χιλιάδες ευρώ.
Τέλος, ο Συνεταιρισμός συμμετέχει ενεργά στη σύσταση του Δικτύου Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Θεσσαλίας με πρωτοβουλία της ΚΕΚΑΝΑΜ, βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, συμμετέχει σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει αναπτύξει δίκτυα με φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία σήμανσής του ως «Πιστοποιημένη Συνεργατική Κοινωνική Επιχείρηση» από το Κέντρο Ενίσχυσης και Πιστοποίησης Κοινωνικών Επιχειρήσεων».
Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δήμου Ιωλκού «Το Ρόδι»
Ο κάθε είδους Συνεταιρισμός αποσκοπεί, με την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη μέσα από μια συνιδιόκτητη και δημοκρατικά διοικούμενη επιχείρηση. Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό ο νεοσύστατος Γυναικείος Συνεταιρισμός Ιωλκού Μαγνησίας «Το Ρόδι», ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2007, με πρωτοβουλία μιας ομάδας 9 γυναικών, την συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής Ιωλκού, την συμβολή του έργου EQUAL «Κοινωνική Αμφικτιονία» και της ΚΕΚΑΝΑΜ, στο πλαίσιο εφαρμογής της συνεργασίας και δικτύωσης του ιδιωτικού, του δημοσίου και του κοινωνικού τομέα (Private Public Social Partnership - PPSP).
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του συνεταιρισμού αρχικά έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή, τυποποίηση, μεταποίηση, επεξεργασία και πώληση αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων με μακροπρόθεσμό σκοπό τη δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος καλλιέργειας της Ροδιάς, καθώς στην περιοχή παλαιότερα υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις με ροδιές.
Πέρα των παραπάνω, ο Συνεταιρισμός θα ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες όπως:
Πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες
Διαχείριση και προστασία του οικοπολιτιστικού πάρκου Λόφου Γορίτσας
Αγροτικές καλλιέργειες (βότανα, μοσχεύματα λουλουδιών)
Στόχος του συνεταιρισμού είναι η ανάπτυξη και η βιωσιμότητά του με βάση την παράδοση, οι συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και η δικτύωσή του με τους άλλους γυναικείους συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας. Επιπλέον, η πιστοποίηση του συνεταιρισμού και η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου θα συμβάλλουν θετικά στη βιωσιμότητα της πρώτης καλής πρακτικής συνεργασίας ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα.
ΕΚΑΝΑΜ Α.Ε. Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και έρευνας, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας
-
http://www.ccb.coop.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=241&Itemid=75
Δομή Συνεργατικών Εταιρειών
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ & ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τον Περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο, οι συνεργατικές εταιρείες διακρίνονται σε πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνεργατικές εταιρείες.
● Πρωτοβάθμια συνεργατική εταιρεία είναι εκείνη της οποίας όλα τα μέλη είναι φυσικά πρόσωπα, όπως είναι για παράδειγμα οι Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες και τα Συνεργατικά Ταμιευτήρια.
● Δευτεροβάθμια συνεργατική εταιρεία ορίζεται εκείνη της οποίας έστω και ένα μέλος είναι πρωτοβάθμια συνεργατική εταιρεία. Δευτεροβάθμια συνεργατική εταιρεία είναι για παράδειγμα ο Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων (ΣΟΔΑΠ) Λτδ.
● Τριτοβάθμια συνεργατική εταιρεία είναι εκείνη της οποίας έστω και ένα μέλος είναι δευτεροβάθμια συνεργατική εταιρεία, όπως είναι π.χ. η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Γενική Συνέλευση: Ανώτατο διοικητικό όργανο σε κάθε συνεργατική εταιρεία είναι η γενική συνέλευση, η οποία απαρτίζεται από τα μέλη της, όταν αυτά είναι φυσικά πρόσωπα, ή από αντιπροσώπους των μελών της, όταν είναι συνεργατικές εταιρείες (νομικά πρόσωπα).
Επιτροπεία: Η επιτροπεία της κάθε συνεργατικής εταιρείες εκλέγεται από τα μέλη (Ένα μέλος, μία ψήφος) και διαχειρίζεται τις υποθέσεις της εταιρείας για τρία χρόνια.
Γραμματέας: Ο γραμματέας διορίζεται από την επιτροπεία και σύμφωνα με τη νομοθεσία, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για την οργάνωση, τη διοίκηση, το συντονισμό και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Προσωπικό: Η επιτροπεία διορίζει επίσης το αναγκαίο προσωπικό, για να λειτουργεί η εταιρεία ομαλά και απρόσκοπτα.
Ο έλεγχος των πράξεων ή και των παραλείψεων της επιτροπείας ασκείται από τα μέλη τα οποία ενημερώνονται από τους εξωτερικούς ελεγκτές, όπως προβλέπεται από το Νόμο περί Συνεργατικών Εταιρειών.
(http://www.ccb.coop.com.cy/images/synergatikokinima/domisynergatikwnetairiwn.jpg)
-
http://www.koispe-euzin.gr/showPage.php?page=start-page.html
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός "Ευ Ζην" αποτελεί μια νέου τύπου επιχείριση που δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες, φορείς και νέοι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συνεργάστηκαν για την δημιουργία του Συνεταιρισμού που δίνει εργασία σε συμπολίτες μας με δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Η φιλοσοφία του Συνεταιρισμού δεν προβλέπει στο κέρδος αλλά στην αλληλεγγύη και επενδύει στην κοινωνία των πολιτών και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Το Ευ Ζην ξεκίνησε την λειτουργία του το 2005. Οι δραστηριότητές του αναπτύσσονται με αυστηρά κριτήρια υγιεινής, ασφάλειας, διασφάλισης της ποιότητας, συνέπειας και οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Δραστηριοποιείται στους τομείς του Catering - Delivery, Έπιπλο, Χειροποίητο
-
http://prwskalo.blogspot.com/2011/06/blog-post_2487.html
Αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία στην Ευρώπη
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011
του Μιχάλη Τρεμόπουλου*
Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, της ανεπάρκειας των φυσικών πόρων, της επισιτιστικής κρίσης, της οικονομικής αστάθειας, της ψυχολογικής κατήφειας και της κοινωνικής αναταραχής, ένα νέο πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης αναδύεται ως ευκαιρία μέσα από τα αδιέξοδα της οικονομίας του ανταγωνισμού: η αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία. Κι έχει τη σημασία και τη συμβολή της στην επίλυση των κρίσεων
Τι είναι όμως η «αλληλέγγυα οικονομία»;
Πρόκειται για ένα νέο τρόπο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής οργάνωσης, που ως βασικό χαρακτηριστικό έχει την εκπλήρωση των πραγματικών και πρωταρχικών ανθρώπινων αναγκών σε αγαθά και υπηρεσίες μέσα από μια ήπια οικονομική και επιχειρηματική δράση, η οποία βασίζεται στην οικειοθελή συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Η αλληλέγγυα οικονομία ενσωματώνει στη λειτουργία της και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η αμεσοδημοκρατική συμμετοχή των μελών κάθε τέτοιου θεσμού στις αποφάσεις του, η συνεχής εκπαίδευση, ο σεβασμός των ανθρώπινων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιφέρειας, η τοπικοποίηση (αποκεντρωμένη τοπική διάσταση) ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, η έρευνα του καινούργιου, ο πειραματισμός και η εξέλιξη υπό οικολογικούς όρους. Υπό την έννοια αυτή, η αλληλέγγυα οικονομία περιέχει και τα βασικά χαρακτηριστικά της οικολογικής και αειφόρου ανάπτυξης, αφού μάλιστα οι περισσότερες από τις εναλλακτικές συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ευρώπη είχαν να κάνουν ιστορικά με την παραγωγή βιολογικών τροφίμων και την παραγωγή και εγκατάσταση συστημάτων από το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία αρνείται τη λομπίστικη λογική και το συνεχνιασμό ενώ πιστεύει και στηρίζεται στη κοινωνία των ενεργών πολιτών. Ο έμπρακτος χαρακτήρας της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας σήμερα είναι η ενεργοποίηση όλων στο σχεδιασμό δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα και από την ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργατισμού και κοινωνικών συμπράξεων σε κάθε Δήμο.
Ο σχεδιασμός της ή και η ορολογία ποικίλλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στις ισπανόφωνες χώρες χρησιμοποιούν συνήθως την έκφραση «λαϊκή οικονομία» ή «οικονομία της αλληλεγγύης». Οι αγγλοσάξονες χρησιμοποιούν τον όρο «οικονομία ή ανάπτυξη της κοινότητας» (community development). Στη Γαλλία και τη Φινλανδία ανατρέχουν σε όρους κοινωνικής οικονομίας (βλέπε μορφή συνεταιρισμών). Όλες αυτές οι διαφορετικές ορολογίες παραπέμπουν σε μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών μορφών των οργανώσεων με σκοπό την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Γενικά θα λέγαμε ότι ισχύει η ιδέα του «τρίτου τομέα», μεταξύ του παραδοσιακού και ιδιωτικού τομέα[1].
Ήδη στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας, δίκαιου εμπορίου και αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων. Ξεκινούν συνήθως από τις Υπηρεσίες αλλά επεκτείνονται και στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της οικοδομής, του πολιτισμού, των τροφίμων, της εκπαίδευσης, των εκδόσεων, ακόμη και της βιομηχανίας, όπως ο γνωστός συνεταιρισμός του Μοντραγκόν στη Χώρα των Βάσκων. Ως προς το μέγεθός τους μπορούν να περιλάβουν από μερικές δεκάδες έως και μερικές δεκάδες χιλιάδες μέλη. Άλλες λειτουργούν απομονωμένα και άλλες έχουν ήδη οδηγήσει στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πέρα από τα εθνικά τους σύνορα. Παραδείγματα εθνικών δικτύων αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων αποτελούν το MES στη Γαλλία, το APRESGE[2] στην Ελβετία, το RES[3] στην Ιταλία, το REAS στην Ισπανία, το XES στην Καταλωνία, το SAW-B[4] στη Βαλονία – Βρυξέλλες αλλά και εκτός Ευρώπης το USSEN[5] στις ΗΠΑ ή το FBES[6] στη Βραζιλία, καθώς και μια σειρά τέτοιων δικτύων σε Αργεντινή, Βενεζουέλα και Κολομβία, ενώ φέτος δημιουργείται στη Βαρκελώνη το RIPESS[7] Europe, ένα ευρύτερο δίκτυο για την «Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ευρώπη».
Τα δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας, εκτός από την αύξηση του κύκλου εργασιών και την οικονομική ενδυνάμωση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, βοηθούν στην ανταλλαγή εμπειριών, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής εναλλακτικής πολιτικής στο χώρο της οικονομίας και τη βελτίωση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ως προς τις πρωτογενείς συνεταιριστικές και αλληλέγγυες επιχειρήσεις, έχουμε μια αλυσιδωτή έκρηξη τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αλλά και σε όσα μέρη του κόσμου πλήττονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Μερικά παραδείγματα:
MAG 2 & Banca Popolare Etica[8] στο Μιλάνο της Ιταλίας (αλληλέγγυα τράπεζα)
BEST[9], εταιρεία χωροταξικών μελετών στο Βερολίνο
Trade Africa 2000plus Ltd, εταιρεία συνεργασίας και ανταλλαγών συνδικάτων Ευρώπης και Αφρικής με έδρα τη Σκοτία.
Kai Ehlers[10], Εναλλακτικές εκδόσεις στο Αμβούργο
Attac[11], Συμβουλευτικό Γραφείο Επιχειρήσεων, Ελβετία & Γερμανία
Ιnnova eG, Κέντρο Οικολογικών Ερευνών με έδρες στην Ιταλία & Γερμανία
ΒΙΒΕR Trias, ιαματικό θεραπευτήριο στην Αυστρία
READ[12], Ινστιτούτο ψυχικής και κοινωνικής αποκατάστασης στην Ινδία
Mut Vitz Café RebelDía, συνεταιριστική επιχείρηση καφέ στο Μεξικό
EQUAL[13], Ερευνητικό Κέντρο εναλλακτικής οικονομίας στη Βαρσοβία
CCEDN, κολέγιο οικονομικών σπουδών στο Βανκούβερ του Καναδά
Σπόρος κ.α.-Ελλάδα
Δίκτυα ανταλλαγής /τράπεζες χρόνου /τοπικά νομίσματα /συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών
Τα αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία περίθαλψης, εξαιρετικά διαδεδομένα στη Γαλλία και το Βέλγιο και οργανωμένα στην ΑΙΜ.
Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και αυξάνονται καθημερινά. Ας ελπίσουμε ότι τα ψήγματα αλληλέγγυας οικονομίας που υπάρχουν στην αλληλοβοηθητική παράδοση της ελληνικής κοινωνίας θα μπορέσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να μετατραπούν σε ολόκληρο κοίτασμα.
* Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι Ευρωβουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
[1] Eme B., Gardin L., Laville J-L., « L’economie sociale en pratique ». Transversales, Sciences et Cultures, no 39, mai – juin 1996
[2] http://www.apres-ge.ch/
[3] http://www.resitalia.org/index_en.html
[4] http://www.economiesociale.be/cms/index.php
[5] http://www.populareconomics.org/ussen/
[6] http://www.fbes.org.br/
[7] http://ripess.net.reseauope.net/
[8] http://www.mag2.it/home.html http://www.comune.torino.it/informatipico/contributi.php?id=9
[9] http://www.oecd.org/dataoecd/8/13/35600333.pdf
[10] http://kai-ehlers.de/
[11] http://vl.attac.be/
[12] http://www.readindiafoundation.org/
[13] http://ec.europa.eu/employment_social/equal/news/200606-se-warsaw_en.cfm
-
http://dialogoi.enet.gr/post/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1
Η κρίση και η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία
8 Ιουλ 11 - 11:39
Η χρονική περίοδος μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο: 1946-75, θεωρείται παγκόσμια η χρυσή εποχή του καπιταλισμού, η «ένδοξη τριακονταετία».
Ήταν χρυσή για το σύνολο της αστικής τάξης, ιδιαίτερα για το τραπεζικό και χρηματιστηριακό της τμήμα, αλλά και για πλατύτερα λαϊκά στρώματα (J. Fourastié, “Les trente glorieuses”, Ed. Fayard, 1979). Αυτό συνέβη χάρη στο μεγάλο μυστικό της μεγέθυνσης (και όχι ανάπτυξης όπως συνήθως λέγεται), που ήταν: να παράγουμε πολύ και να καταναλώνουμε πολύ. Το σπάσιμο της αλληλουχίας ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο πόλους της οικονομικής ζωής, γέννησε την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος (D. Clerc, A. Lipietz, J. Satre-Buisson, “La crise”, Ed. Syros, 1983).
Η σημερινή φάση όξυνσης αυτής της οικονομικής κρίσης είναι αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου επιθετικής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία (πλήρης απορρύθμιση), στην κοινωνία (ανεργία, φτώχεια, διάλυση κοινωνικού ιστού), στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία, διότι «αυτοί που ελέγχουν την πίστωση ενός έθνους καθοδηγούν την πολιτική των κυβερνήσεων και κρατούν στη χούφτα τους τη μοίρα των ανθρώπων» (P. Grignon, “Money as debt”, 2006).
Στην Ελλάδα, με την πολιτική σημαία του διαφόρων χρωμάτων νεοφιλελευθερισμού, βιώνουμε μια πρωτοφανή ιστορικά επίθεση του μικρότερου αλλά και πλουσιότερου ποσοστού της κοινωνίας εναντίον της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού. Βιώνουμε μια τεράστια μεταφορά πλούτου από τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους στα χέρια λίγων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και παρά τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα ότι δεν παράγουμε τίποτα, η Ελλάδα παράγει τόσο πλούτο, που αν φορολογούνταν όχι ιδιαίτερα, αλλά όσο και στην ΕΕ (δηλαδή 2 φορές περισσότερο), θα έφθανε για να μη δανειζόμαστε και να μην έχουμε χρέος. Οι ιδιωτικές κινητές και ακίνητες περιουσίες διπλασιάσθηκαν στη δεκαετία 2000-2010 και έφθασαν σήμερα να είναι 3 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Και λεφτά λοιπόν υπάρχουν, μόνο που τα κατέχει το 1% περίπου του πληθυσμού χάρη στην υποφορολόγησή του. Στην υποφορολόγηση των κερδών και του πλούτου οφείλεται το χρέος και τα ελλείμματα και όχι στο δεν παράγουμε τίποτα, στους τεμπέληδες Έλληνες, στο υπερτροφικό κράτος κλπ, αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική ζητάει να το πληρώσει το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού (βλ. σχετικό άρθρο στα ‘Διαλεκτικά’: «Κατασκευή συναίνεσης και απόκρυψη κερδοσκοπίας: Οι δύο μύθοι ότι δεν παράγουμε τίποτα και δεν υπάρχουν λεφτά»http://konstantinosnikolaou.blogspot.com/2011/06/blog-post.html).
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η τεράστια μεταφορά πλούτου, χρειάζεται να επιτευχθεί η εξοντωτική μείωση του δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποχώρηση του δημόσιου από οποιονδήποτε οικονομικό τομέα (ακόμα και από αυτούς, που είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας), από την παιδεία και την υγεία (ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση), από την αξιοποίηση εθνικών φυσικών πόρων και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι ανέφικτος ο κρατικός έλεγχος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να λειτουργεί ελεύθερα και ανεξέλεγκτα η αγορά και οι νόμοι της, δηλαδή, να είναι ελεύθερη η εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων.
Κι αυτό παρά το γεγονός, που προκύπτει από την ανάλυση των επίσημων στοιχείων, ότι το δημόσιο έλλειμμα και τα χρέη της ελληνικής οικονομίας δεν δημιουργήθηκαν από υπερβολικές κρατικές δαπάνες, αλλά από το ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν φορολόγησε ένα μικρό ποσοστό πολιτών που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα τα τελευταία είκοσι χρόνια (και μάλιστα αυτές οι δημόσιες δαπάνες καλύπτονται στη συντριπτική πλειονότητα από τους έμμεσους και άμεσους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και όχι από φόρους των επιχειρηματικών κερδών). Και παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν είναι υπέρογκες (αντίθετα, είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ και είναι οι μισές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για κοινωνική προστασία) και ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι καθόλου μεγάλος, αλλά αντίθετα, είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ (βλ. σχετικό άρθρο στα ‘Διαλεκτικά’: «Η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα για το μέγεθος και το κόστος του δημόσιου τομέα και την ανάγκη απολύσεων»http://konstantinosnikolaou.blogspot.com/2010/11/blog-post.html).
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της μείωσης μισθών και απολύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να συμβάλλει: ούτε στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, ούτε στη μείωση του χρέους της ελληνικής οικονομίας, ούτε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ούτε στην ανάσχεση του κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και η συγκέντρωση κεφαλαίου (και άρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας) στα χέρια τους. Με την οικονομική κρίση και την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν χάνουν όλοι. Κάποιοι κερδίζουν πολλά. Και όταν κάποτε τελειώσει αυτή η κρίση, η θέση τους (οικονομικά και πολιτικά) θα είναι ακόμα πιο ισχυρή απ’ ότι είναι σήμερα. Και όταν υπάρχει τέτοια ακραία κατάσταση φτώχειας και πλούτου, δεν μπορείς να μιλάς σοβαρά για δημοκρατία, όπως είχε διατυπώσει πριν από 2.000 χρόνια ο Αριστοτέλης (βλ. σχετικό άρθρο στα ‘Διαλεκτικά’: «Το κερδοσκοπικό δίλημμα του νεοφιλελευθερισμού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: Μείωση μισθών ή απολύσεις;»http://konstantinosnikolaou.blogspot.com/2010/12/blog-post.html).
Η επιτυχής διεκπεραίωση της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης τομέων στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση, οι σιδηροδρομικές μεταφορές κλπ, που θα υπομονεύσει κάθε προσπάθεια άσκησης μιας πολιτικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, προϋποθέτει την αντιμετώπιση κάθε είδους συμμετοχικής δημοκρατίας και ιδίως του συνδικαλισμού διαμέσου της δημόσιας διαπόμπευσης μερικών συνδικαλιστών ή και κλάδων με προνόμια και παροχές. Ο ανομολόγητος συνειρμός, που επιχειρείται να περάσει στην κοινωνία είναι ότι οι συνδικαλιστές ξοδεύουν λεφτά του δημόσιου φορέα, άρα να γιατί δεν πάει καλά το δημόσιο και έχει ελλείμματα και χρέη και άρα, ιδιωτικοποιούμε το δημόσιο φορέα και λύνονται όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Παντού και πάντα υπήρχαν και υπάρχουν συνδικαλιστές με προνόμια, παροχές και συνδιαλεγόμενοι με την εργοδοσία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα προβλήματα όμως του συνδικαλισμού λύνονται με με περισσότερη άμεση δημοκρατία, με περισσότερη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και στους αγώνες τους. Η ενεργός συμμετοχή και η άμεση δημοκρατία είναι που μπορεί να βάλει στην άκρη τις όποιες πρακτικές προνομίων και καριερισμού (βλ. σχετικό άρθρο στα ‘Διαλεκτικά’: «Η ιδιωτικοποίηση τομέων στρατηγικής σημασίας και η διαπόμπευση του συνδικαλισμού» http://konstantinosnikolaou.blogspot.com/2011/04/blog-post_26.html).
Απέναντι στον παγκόσμια αποτυχημένο και καταρρέοντα νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή, της σύγχρονης έκφρασης του καπιταλισμού, αλλά και στο αποτυχημένο μοντέλο του κρατικού καπιταλισμού, που έφερε το ψευδώνυμο του «υπαρκτού σοσιαλισμού» με το σοσιαλισμό να είναι ανύπαρκτος, αναδύεται ως ιστορική αναγκαιότητα η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα ρεαλιστικό δρόμο για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, διότι εξ ορισμού στηρίζεται στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, τη συλλογική ιδιοκτησία της συνεργατικής επιχείρησης (ένας εργαζόμενος - μία μετοχή - μία ψήφος) με κίνητρα προς τα άτομα., την άμεση δημοκρατία, το λαϊκό έλεγχο των συλλογικών αποφάσεων (αποφάσεις από τις συνελεύσεις και όχι από αντιπροσώπους σε διοικήσεις που εκλέγονται μια φορά στα 2-4 χρόνια), τη φιλική στο περιβάλλον δραστηριότητα, τη δημιουργία συνθηκών όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων.
Το οικονομικό μοντέλο παραγωγής και διανομής της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας διαμέσου ενός περιφερειακού και εθνικού συντονισμού των συνεργατικών δραστηριοτήτων και της διεθνούς αλληλεγγύης, αντιστρατεύεται τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, διότι δεν στηρίζεται στην κερδοσκοπία, αλλά στην ικανοποίηση των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών, υλικών και άυλων.
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η συνεργατική οικονομία δεν είναι ένα θεωρητικό κατασκεύασμα κάποιων διανοουμένων. Υπάρχει ήδη εδώ και δεκαετίες σε όλον τον κόσμο με 800.000.000 μέλη σε συνεργατικές επιχειρήσεις, με πάνω από 100.000.000 θέσεις εργασίας (20% περισσότερες από αυτές που προσφέρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις), με την κρίση να μην την αγγίζει (οι μεγαλύτερες συνεργατικές επιχειρήσεις στον κόσμο παρουσίασαν σταθερότητα ή/και αύξηση παρά την κρίση).
Ο συνεργατισμός ανατρέπει την καπιταλιστική σχέση κεφαλαίου – εργασίας, δεν αποξενώνει τον εργαζόμενο από το προϊόν της εργασίας του και η συνεργατική επιχείρηση είναι περισσότερο αποτελεσματική στη διαχείρισή της σε σχέση με την καπιταλιστική. Ο πλούτος που παράγεται δημιουργεί ισότητα και όχι ανισότητα όπως στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, αποδεικνύοντας την ικανότητα της ανθρώπινης φύσης να διαχειρίζεται περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Τέλος, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία έχει δύο κορυφαία χαρακτηριστικά: μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται από τώρα, χωρίς να περιμένουμε πότε θα έρθει η κοινωνική αλλαγή και υλοποιείται από τα κάτω, από τους ίδιους τους πολίτες, χωρίς να περιμένουν την έλευση κάποιου σωτήρα. (βλ. Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.http://prwskalo.blogspot.com/2011/05/blog-post_25.html).
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να αποτελέσει τη συνδετική ουσία μεταξύ όλων όσων θεωρούν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, μέσα από μια άλλη κοινωνία και οικονομία, συνεργατική και αλληλέγγυα.