Νευροεκφυλιστικές ασθένειες - νόσος κινητικών νευρώνων....
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του ALS. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με ALS έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου, μολύβδου και αλουμινίου στους ιστούς του σώματος τους.
Οι χημικές τοξίνες, όπως είναι η υπερβολική έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές ουσίες, έχουν ενοχοποιηθεί για νευρο-εκφυλιστικές διαταραχές . Για παράδειγμα, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του ALS μεταξύ του προσωπικού της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου είναι διπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού - γεγονός που υποδηλώνει ότι χημικές τοξίνες, όπως εκείνες που βρίσκονται σε χημικό πόλεμο μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επίσης, άτομα με ιστορικό έκθεσης σε γεωργικά χημικά προϊόντα, όπως σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην γεωργία και στην φροντίδα κήπων και γκαζόν, μπορεί να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη ALS.
Εμπειρικές πολυετείς παρατηρήσεις μας έχουν δείξει λοιπόν ότι, η έκθεση σε υπερβολικές ποσότητες μετάλλων ή χημικές τοξίνες, είτε μέσω των επαγγελματικών κινδύνων, όπως η εξόρυξη, μεταλλικές κατασκευές, συγκόλληση και ο στρατός (ακούσια έκθεση σε χημικές ουσίες πχ. ουσίες χημικού πολέμου), κλπ., ή από ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως η υπερβολική έκθεση σε χημικά επεξεργασίας χλοοτάπητα (γκολφ, ποδοσφαίρου, κλπ.), ζωγραφική , κεραμικά, είναι η αιτία για ορισμένους ανθρώπους που διατράχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη κάποιας νευρο-εκφυλιστικής διαταραχής, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ALS κλπ.
Το ερώτημα βέβαια είναι, γιατί μόνον ένας μικρός αριθμός που εκτέθηκαν σε τοξικά χημικά, αναπτύσσει την ασθένεια ALS; Προφανώς, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι οργανισμοί λίγων δυστυχώς ανταποκρίνονται στην τοξική προσβολή. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη ALS μετά από έκθεση σε τοξίνες, κύρια λόγω των ανεπαρκειών στο σύστημα αποτοξίνωσης τους. Οι αιτίες αδυναμίας αποτοξίνωσης του οργανισμού από μέταλλα και χημικές ουσίες, σε κάποιο ποσοστό βρίσκονται σε μια γενετική ανωμαλία, όπου η δυνατότητα παραγωγής από τα κύτταρα ισχυρών αντιοξειδωτικών, είναι είτε μειωμένη είτε αδύνατη. Το ποσοστό όμως αυτό είναι μικρότερο από το 30% των όσων προσβάλλονται από την ασθένεια των κινητικών νεύρων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, συνήθως προσβάλλεται λόγω επίκτητης αδυναμίας αποτοξίνωσης, η οποία προκαλείται κύρια από πλημμελή διατροφή με παράλληλη πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Από την άλλη, είναι σχεδόν κοινή πλέον η διαπίστωση σε κάθε ομάδα επιστημόνων που ερευνούν το ALS σε όλο τον κόσμο, ότι η σημαντικότερη αιτία καταστροφής των νευρώνων του εγκεφάλου στις παθήσεις των κινητικών νευρώνων, οφείλεται στον κεντρικό ρόλο των ελεύθερων ριζών. Πράγματι, το μοντέλο των ελεύθερων ριζών σε συνδυασμό με ελαττωματική παραγωγή νευρικής ενέργειας, έχει γίνει το κυρίαρχο θέμα σε όλες τις νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, επισημαίνεται από τη μια η έλλειψη (λόγω τοξίνωσης, επίκτητης βλάβης ή γενετικής ανωμαλίας) υπεροξειδικής δισμουτάσης – ουσία που παράγει ο φυσιολογικός οργανισμός για την αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών που εν πολλοίς ευθύνονται για τις νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες – και από την άλλη η δηλητηρίαση του οργανισμού και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αδυναμία φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού και την μοιραία εμφάνιση νευρο-εκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι η ασθένεια των κινητικών νευρώνων.
Στην τοξίνωση του οργανισμού, από την μια ευθύνονται τα μέταλλα, όπως Μόλυβδος (δεν έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για ASL), Αλουμίνιο (100% αποδεδειγμένο ότι δημιουργεί νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες), Υδράργυρος (αποδεδειγμένα τοξικός) κλπ, ενώ από την άλλη, τα χημικά (συνήθως φυτοφάρμακα), αλλά ακόμα περισσότερο τα συντηρητικά τροφίμων (με κυριότερο και αποδεδειγμένα συμμέτοχο στην εμφάνιση της ασθένειας των κινητικών νευρώνων, το γλουταμινικό – ως όξινο άλας του νατρίου), οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα χημικά που προστίθενται στα τρόφιμα ως ενισχυτικά γεύσης.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η κλασσική ιατρική, πέρα από την επιτυχή διάγνωση, μένει σχεδόν απαθής μπροστά στο δράμα των ασθενών με νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις, υποσχόμενη μόνον μικρή παράταση της ζωής των ασθενών, επιτυγχάνοντας όμως δικαίωση ως προς το προσδόκιμο όριο ζωής το οποίο το προσδιορίζουν σε 3 έως 5 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της πάθησης της ασθένειας των κινητικών νευρώνων, όταν παρακολουθείται ο ασθενής αποκλειστικά από τους ιατρούς της κλασσικής ιατρικής και ακολουθεί την μοναδική θεραπεία που του προτείνουν.
Κάποιοι όμως άρχισαν να αμφισβητούν την γνωσιακή επάρκεια και το αλάθητο της κλασσικής ιατρικής, καταφεύγοντας σε παραδοσιακές θεραπείες, οι οποίες – ω του θαύματος – διαψεύδοντας τους κλασσικούς ιατρούς, σε πολλές περιπτώσεις παρατείνουν πολλαπλάσια το προσδόκιμο ζωής και δεν είναι σπάνιες οι φορές όπου ασθενείς απαλλάσσονται ολοκληρωτικά από τα συμπτώματα της νόσου ασθένεια των κινητικών νευρώνων (όπως και άλλων βέβαια «ανίατων» για την κλασσική ιατρική παθήσεων).
Ως ελάχιστη προσφορά στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας που είχαν την ατυχία να ασθενήσουν από μια σπάνια ασθένεια, στην έρευνα της οποίας – λόγω χαμηλής εμπορικότητας – αρνούνται να επενδύσουν χρήμα και χρόνο οι στυγνοί έμποροι της υγείας, αφιερώσαμε λίγο παραπάνω χρόνο και αντλώντας γνώση από την παραδοσιακή θεραπευτική την οποία συνδυάζουμε με σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα και παρατηρήσεις των λίγων εναπομεινάντων ανθρώπων – ερευνητών, παρουσιάζουμε συνοπτικά την ολιστική αντιμετώπιση των νευρο-εκφυλιστικών παθήσεων, με κύρια αναφορά στην ασθένεια των κινητικών νευρώνων.
Ως πρώτο βήμα, καλούμαστε να απαλλάξουμε τον τοξινωμένο οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα και λοιπές χημικές τοξικές ουσίες.
1. Ο τύπος R του Α- λιποϊκού οξέος είναι μία μορφή του άλφα λιποϊκού οξέος, η οποία είναι πολύ πιο δραστική από το Α- λιποϊκό οξύ. Οι ιδιότητες του R-άλφα λιποϊκού οξέως είναι ότι,
Εύκολα διεισδύει στον εγκέφαλο, όπου δρα άμεσα και απομακρύνει τα συσσωρευμένα και επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, ενώ παράλληλα είναι ένας φυσικός διεγέρτης της λειτουργίας της κυτταρικής παραγωγής ενέργειας. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι προστατεύει τα υγιή κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών. Μία ακόμα επωφελής δράση και για τους νοσούντες από ασθένειες των κινητικών νευρώνων ευεργετική και συγχρόνως θεραπευτική του R-Α λιποϊκού οξέος, είναι ότι μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της Γλουταθειόνης στο σώμα. Επίσης φαίνεται ότι έχει και επιδράσεις στο ζάχαρο, καθώς επιταχύνοντας την απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος με την ενίσχυση της λειτουργίας της ινσουλίνης, βοηθά στην ρύθμιση της γλυκόζης, επαναφέροντας τη διαθεσιμότητα της γλυκόζης σε ιστούς και σκελετικούς μύες. Σημειωτέον ότι το R-Α- λιποϊκό οξύ δρα καλύτερα σε συνέργεια με την βιταμίνη C, το συνένζυμο Q10 και την βιταμίνη Ε.
Αν σε μεγάλες δοσολογίες παρατηρηθούν παρενέργειες όπως διάρροια ή εμετός, αυτές δεν οφείλονται στο Α-λιποϊκό οξύ, αλλά στην κακή τεχνική παραγωγής και στην επεξεργασία του. Σε τέτοια περίπτωση να προτιμηθεί άλλος παραγωγός του σκευάσματος.
2. Γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη αποτελείται από τρία αμινοξέα, τις Γλυκίνη, γλουταμίνη και κυστεΐνη. Η Γλουταθειόνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού από πολλούς τοξικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών μετάλλων και χημικών ουσιών. Έλλειψη της γλουταθειόνης συνεπάγεται ανεπάρκεια στην ικανότητα του σώματος να απαλλαγεί από τις τοξίνες που προσλαμβάνει ο οργανισμός από το περιβάλλον και από τις τοξίνες- υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού.
Η Γλουταθειόνη παράγεται από όλα τα κύτταρα του σώματος, απαρτίζοντας ουσιαστικά τον κυρίαρχο αντιοξειδωτικό παράγοντα του σώματος και τον ισχυρότερο διώκτη των τοξινών. Σε μια έρευνα, σχεδόν το 80% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις βρέθηκαν να έχουν έλλειψη γλουταθειόνης. Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα της γλουταθειόνης εμπλέκονται σε πολλούς τύπους των νευρο-εκφυλιστικών αλλά και πολλών άλλων παθήσεων και αυτό γιατί, το βαρύ και σωρευτικό τοξικό φορτίο στο σώμα, επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση των αποθεμάτων της γλουταθειόνης αλλά και σημαντική μείωση στον ρυθμό παραγωγής της από τον οργανισμό. Είναι επίσης σχεδόν βεβαιωμένο ότι η Γλουταθειόνη σχετίζεται άμεσα με την γενική κατάσταση του ανοσοποιητικού και εν γένει της καλής λειτουργίας του οργανισμού.
Προϊόντα που βοηθάν τον οργανισμό στην παραγωγή Γλουταθειόνης, είναι η Βιταμίνη D3, η Πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η sAME και η ακετυλοκυστεΐνη που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία TREBON –N σαν φάρμακο για τις βλέννες των πνευμόνων.
....συνεχίζεται....