Αποστολέας Θέμα: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή  (Αναγνώστηκε 6390 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://news.pathfinder.gr/world/news/693862.html

Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή

Η κρίση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα έχει αλλάξει τον κόσμο και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείτο ασφαλές και διαχειρίσιμο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Χώρες, οι οποίες προγραμματίζουν εγκατάσταση νέων μονάδων, ανακοινώνουν επανεξέταση των παραμέτρων ασφαλείας, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι πλέον αυταπόδεικτη η επικινδυνότητα αυτής της λύσης στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας.

Η πίεση η οποία ασκείται πλέον στους υπεύθυνους για τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής από την εικόνα της έκρηξης μιας πυρηνικής μονάδας στις οθόνες εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο, είναι πρωτόγνωρη και το ερώτημα κατά πόσον η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της καλούμενης πυρηνικής «αναγέννησης» ή θα είναι η χαριστική βολή είναι πραγματικό.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εκτίμησε ότι περίπου 10 χώρες έχουν αποφασίσει να εντάξουν την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μίγμα τους και έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστική εργασία ως προς την υποδομή, έναντι τεσσάρων το 2008. Σύμφωνα με την World Atomic Association, 442 αντιδραστήρες παγκοσμίως καλύπτουν περίπου το 15% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη. Σχεδιάζεται η κατασκευή περισσότερων από 115 καινούργιων αντιδραστήρων, οι περισσότεροι από τους οποίους θα εγκατασταθούν στην Ασία, και ήδη 65 αντιδραστήρες βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.

Στην Ιαπωνία, η οποία παίρνει το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού της από 54 πυρηνικές μονάδες, σχεδιάζονται δώδεκα καινούργιες και κατασκευάζονται δύο. Η Κίνα τριπλασιάζει τον αριθμό των αντιδραστήρων της, προσθέτοντας 27 στους 13 που σήμερα λειτουργούν. Στις ΗΠΑ έχουν υποβληθεί αιτήσεις να προστεθούν στις 104 ήδη υπάρχουσες άλλες 21.

Το δυστύχημα στο Three Mile Island στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ το 1979 οδήγησε σε ακύρωση 14 παραγγελιών και οι ομοιότητες μεταξύ αυτού του δυστυχήματος και εκείνου στη Φουκουσίμα οδηγούν τον πυρηνικό επιστήμονα στο Natural Resources Defence Council Τομ Κόχραν να τονίσει ότι «τα επιχειρήματα που κυριάρχησαν τις ημέρες του Three Mile Island θα κυριαρχήσουν και σήμερα με αυτό το ατύχημα».

Περιβαλλοντιστές τόνισαν ότι το παράδειγμα της Ιαπωνίας πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επανεξετάσει τις πολιτικές του. «Αποκαλύπτεται, σήμερα, ότι το αίτημα του Ομπάμα για επιπλέον δανειακές εγγυήσεις για νέα προγράμματα πυρηνικών μονάδων είναι μια αμφισβητήσιμη προσέγγιση, δεδομένων των εγγενών κινδύνων ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων και των συνεπαγόμενων πυρηνικών αποβλήτων», υποστηρίζει ο Τομ Κλέμεντς της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα μορατόριουμ τριών μηνών όσον αφορά την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων της χώρας, κύριο στοιχείο του προγράμματος του συνασπισμού συντηρητικών-φιλελεύθερων. Αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία «άλλαξε την κατάσταση και στη Γερμανία», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα».

«Εμείς θα αναστείλουμε την επιμήκυνση της ζωής των γερμανικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας που εγκρίθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα μορατόριουμ και αυτό το μορατόριουμ ισχύει για τρεις μήνες», είπε. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει ταμπού όσον αφορά την εξέταση των συνθηκών ασφαλείας» σε αυτές τις μονάδες, πρόσθεσε.

Παρά την αντίθεση μιας πλειοψηφίας Γερμανών, το Κοινοβούλιο αποφάσισε το φθινόπωρο την επιμήκυνση κατά 12 χρόνια κατά μέσο όρο της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών μονάδων της χώρας. Οι συντηρητικοί (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και οι φιλελεύθεροι εταίροι τους (FDP) είχαν κάνει αυτό το θέμα μείζονος σημασίας υπόσχεση στην προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2009.

Οι γερμανικοί αντιδραστήρες θα έπρεπε να έχουν σταματήσει σταδιακά έως το 2020 περίπου, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2002 από τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων στην εξουσία εκείνη την περίοδο (1998-2005).

Στο μεταξύ, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πάβελ Γκρας. «Ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Πολωνών, έτσι ώστε η βιομηχανία να μην έχει προβλήματα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο Γκρας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η Πολωνία, με 38 εκατομμύρια κατοίκους, δεν έχει σήμερα καμία πυρηνική μονάδα και παράγει το 94% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Θέλει να κατασκευάσει δύο πυρηνικές μονάδες ισχύος 3.000 MW η καθεμία και ο πρώτος αντιδραστήρας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Προσεκτικός στις δηλώσεις του, στην κυριακάτικη εκπομπή «Face the Nation» στο CBS ήταν ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας. Υπενθύμισε ότι 23 πυρηνικές μονάδες στις ΗΠΑ έχουν κατασκευαστεί στη βάση σχεδίων που είναι παρόμοια με αυτά της μονάδας Ντάι-Ίτσι, όπου συνέβη το δυστύχημα. «Δεν θέλω να σταματήσω την κατασκευή των πυρηνικών μονάδων, αλλά νομίζω πως πρέπει, ήσυχα, γρήγορα να πατήσουμε φρένο, μέχρις ότου μπορέσουμε να αφομοιώσουμε αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία συνεπεία του σεισμού και του τσουνάμι και να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να ζητήσουμε από τις νέες μονάδες που θα λειτουργήσουν», είπε ο Λίμπερμαν. Τόνισε ότι, παρ'Α όλα αυτά, υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια γιατί «είναι εγχώρια, είναι δική μας και είναι καθαρή». Υπό προϋποθέσεις, υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας είναι και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ, υπογραμμίζοντας την Κυριακή στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC ότι «σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να απελευθερωθούμε από την εξάρτησή μας από το ξένο πετρέλαιο που έρχεται από το άλλο ημισφαίριο. Εξακολουθώ να θέλω να δω τη λύση της πυρηνικής ενέργειας. Όπως πάντα λέω, πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προσοχή».

Η Ελβετία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει τα προγράμματα αντικατάστασης των πυρηνικών σταθμών της με καινούργιους, ενώ η Ινδία, η οποία σχεδιάζει τον δεκατριαπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια δήλωσε δια στόματος του προέδρου της κρατικής Nuclear Power Corp. of India σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Bloomberg ότι θα επανεξετάσει αυτή την επέκταση.

Την Κυριακή στο Πεκίνο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης Σιέ Ζενχουά τόνισε ότι θα εξεταστούν οι επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα, καθώς η Κίνα ολοκληρώνει τα ενεργειακά σχέδια της για την περίοδο 2011-2015.

Στη Βρετανία, που σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της με καινούργιους, ο υπουργός Ενέργειας Κρις Χιουν είπε ότι ζήτησε από τις αρχές εποπτείας του κλάδου στη χώρα να αναφέρουν για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η Βρετανία έχει διαφορετικούς αντιδραστήρες από αυτούς στην Ιαπωνία και ότι δεν είναι σεισμογενής χώρα.

Μόνοι ασυγκίνητοι προς το παρόν εμφανίζονται οι Ιταλοί. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει να καλύπτεται μελλοντικά από πυρηνική ενέργεια το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Κάτω Βουλή δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα αλλάξει τα σχέδια της, λόγω της καταστροφής στην Ιαπωνία.

Πολλοί, και μεταξύ αυτών και το πρώην μέλος της Nuclear Regulatory Commission στις ΗΠΑ Πίτερ Μπράντφορντ, χαρακτηρίζουν το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ως «σημαντική οπισθοδρόμηση για την καλούμενη πυρηνική αναγέννηση». Από την πλευρά του, ο Γουόλτ Πάτερσον στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House επισημαίνει ότι το γεγονός ότι οι Ιάπωνες πολίτες θα σηκώσουν με το έναν ή τον άλλο τρόπο το βάρος της οικονομικής ζημιάς της καταστροφής θα «υπεισέλθει αναμφισβήτητα στο δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη ως ένας επιπλέον παράγοντας των αμφίβολων οικονομικών αυτών των πυρηνικών μονάδων».

Προφανώς και δεν συμφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις ο κλάδος. Ο Τζόναθαν Κομπ, αναλυτής στην World Nuclear Association, τονίζει ότι «τα σχέδια των αντιδραστήρων που εξετάζονται σήμερα είναι τρίτης γενεάς όπου τα συστήματα ασφάλειας λειτουργούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα». Πηγή της γαλλικής βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας - οι γαλλικές Areva, Electricite de France και Gaz de France Suez θέλουν να εξάγουν πυρηνικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία σε χώρες, όπως η Βρετανία - εκτίμησε ότι «μακροπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις πρέπει να σκεφτούν λογικά σχετικά με την αύξηση των αναγκών για ενέργεια και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η πυρηνική ενέργεια είναι αναπόφευκτο συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος».

Άλλη πηγή του κλάδου, που θέλησε και αυτή να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία «βεβαίως και θα εγείρει επιπρόσθετα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, αλλά δεν νομίζω ότι θα καθυστερήσει τη διαδικασία πιστοποίησης ή τις επενδυτικές αποφάσεις».

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου ήταν ο Σεργκέι Νοβίκοφ, εκπρόσωπος της κρατικής ρωσικής εταιρίας συμμετοχών Rosatom Corp., η οποία κατασκευάζει αυτή τη στιγμή 15 νέους αντιδραστήρες παγκοσμίως - εκ των οποίων πέντε εκτός ρωσικών συνόρων - τους περισσότερους από κάθε άλλη εταιρία. «Η παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία θα επιταχύνει τη σταδιακή απόσυρση των μονάδων πρώτης γενεάς και θα αρχίσει να κατασκευάζει καινούργιες», εκτιμά ο Νοβίκοφ.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 15, 2011, 23:50:48 »
http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2/11169-%E7-%EA%E1%F4%E1%F3%F4%F1%EF%F6%DE-%F4%E7%F2-%E9%E1%F0%F9%ED%DF%E1%F2-%E1%F0%FC-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%E9%EA%FC-%F0%F1%DF%F3%EC%E1.html

Η καταστροφή της Ιαπωνίας από αστρολογικό πρίσμα

τις 11/3/11 στις 14:47 JST πολλά ρολόγια στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου σταμάτησαν να χτυπούν. Πολλές ψυχές πήραν το δρόμο της επιστροφής στην πρωταρχική πηγή και πολλοί άνθρωποι έμειναν μόνοι, συντετριμμένοι, τρομαγμένοι μα πάνω από όλα απορημένοι με ένα ΓΙΑΤΙ να υπάρχει μέσα στις ψυχές τους.

Σήμερα, 12 Μαρτίου εικόνες Αποκάλυψης αντικρύζουν σωστικά συνεργεία, πολίτες και δημοσιογράφοι στις πληγείσες από το «σεισμό-γίγαντα» των 8,9 βαθμών περιοχές της Ιαπωνίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000 χωρίς κανείς να τολμά να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για τον τελικό απολογισμό.

Οι καταστροφές είναι συνήθως "αγαπημένο" θέμα αστρολόγων και μελλοντολόγων όμως θεωρώ ότι αυτή η συγκεκριμένη καταστροφή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό και αναφέρομαι προσωπικά μέσα από αυτό το κείμενο.

Τέτοιου βεληνεκούς φυσικές καταστροφές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά ως τυχαία γεγονότα αλλά ακόμη και αν γίνονται τυχαία είναι σημαντικά ζητήματα ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η καρδιά της ανθρωπότητας είναι δεκτική και μπορεί να πληροφορηθεί σε πολλά επίπεδα.

Σε ένα παγκόσμιο χωριό ο πόνος του Ιάπωνα με τον πόνο ενός Έλληνα ή ενός Βραζιλιάνου είναι ο ίδιος, η ανθρώπινη αντίδραση απέναντι στο φόβο και στο τρόμο του θανάτου αλλά και ο πόνος για αυτούς που χάθηκαν δείχνουν την πρωταρχική ανασφάλεια του ανθρώπου αλλά και τη σχέση αγάπης – μίσους που έχει ο άνθρωπος με τη μητέρα του που δεν είναι άλλη από την ίδια τη γη.

Η δυστυχία και το πλαίσιο της εγκατάλειψης είναι γεγονότα που καταρρίπτουν φαινομενολογικές ερμηνείες και φτάνουν στο βάθος της ψυχής κάθε ανθρώπου.

Υπήρχε άραγε λόγος για αυτή τη καταστροφή; ποια ανθρώπινη κοσμολογία και πίστη μπορεί να επεξηγήσει γιατί ξαφνικά μία ολόκληρη περιοχή βάφτηκε στα χρώματα του θανάτου, γιατί ένας ολόκληρος λαός και μία ολόκληρη κοινωνία έπρεπε να βιώσει αυτό το πόνο. Κάποιες φορές κάθε ανθρώπινη επεξήγηση ίσως να είναι περιττή και αδιάφορη αν σκεφτούμε τα αποτελέσματα της απτής πραγματικότητας. Απλοί άνθρωποι, μία μητέρα, μία κόρη, η αδελφή, ο σύντροφος, ο πατέρας ο φίλος, ένα παιδί αντιμετώπισαν φριχτές σκηνές που κανένας άνθρωπος εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου να μην ζήσει ποτέ ξανά.

Πριν από την καταστροφή:

Είχαμε ήδη αναφερθεί στο άρθρο μας για την έκλειψη στον Αιγόκερω που έγινε στις 4/1 ότι έχει να κάνει με σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές. Η Έκλειψη πέφτει στον 8ο οίκο της Ιαπωνίας και δυστυχώς κάποιες φορές η παραδοσιακή αστρολογία με ερμηνείες όπως οίκος του θανάτου μας αφήνει άναυδους. Επίσης έτσι και αλλιώς στο άρθρο μου για τα 3000 χρόνια ιστορίας του Πλούτωνα στον Αιγόκερω έχουμε αναφερθεί ότι παρουσιάζονται συγκλονιστικές καταστροφές στο πλανήτη. Η σεισμική δραστηριότητα στην Ιαπωνία στις 11/3 είναι η μεγαλύτερη καταστροφή της καταγεγραμμένης ιστορίας σεισμών στη χώρα μέχρι και σήμερα.

Η στιγμή του σεισμού

Ο καταστροφισμός σεισμός έγινε στις 11/3/2011 στις 14:46 στις 38n16 και 142e20 υποθαλάσσια ανατολικά της πόλης Κεσενούμα στην Ιαπωνία.
O Ουρανός είναι σχεδόν σε απόλυτη σύνοδο με το AP (Aries Point, Σημείο Κριού) δείχνοντας την τρομερή και ξαφνική δύναμη του Ουρανού εκεί που δεν το περιμένει κανείς.



Στο χάρτη του σεισμού βλέπουμε ότι υπάρχει η όψη περιοδικών μαζικών καταστροφών που δεν είναι άλλη από το τετράγωνο του Δία με τον Πλούτωνα. Είναι μία όψη που πολλές φορές έχει οδηγήσει σε μαζικές καταστροφές μικρότερου μεγέθους μιας και είναι σχετικά συνηθισμένη όψη η οποία λόγω των καταστάσεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή έφερε ακόμη περισσότερα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η Σελήνη - Ποσειδώνας σε τετράγωνο είναι χαρακτηριστικό επίσης χαρτών που σχετίζονται με τη θάλασσα και τα προβλήματα που δημιουργεί ενώ το μεσοδιάστημα του Κρόνου = Δίας / Έρις είναι χαρακτηριστικό των απωλειών που φέρνει. Θα πρέπει γενικότερα να είμαστε προσεκτικοί φέτος με την αντίθεση του Κρόνου που θα έρθει και λίγο αργότερα με την Έριδα καθότι είναι ένας πανίσχυρος πλανήτης που σχεδόν δεν ξέρουμε ακόμη ποιες είναι ακριβώς οι λειτουργίες του.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη πολύ σημαντική παραλληλία του Ήλιου με τον Κρόνο και την Έριδα με τον Ήλιο να βρίσκεται στον 8ο οίκο, όψη που περισσότερο ξεκαθάρισε τη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να συμβεί η καταστροφή αυτή. Στο χάρτη δεν θα πρέπει ίσως να παραλείψουμε τη λεπτομέρεια που ίσως μας προβληματίζει αλλά το Ταυ – Τετράγωνο του «θεριστή των ψυχών» (Βόρειος Δεσμός αντίθεση με Άδη και ταυτόχρονα τετράγωνα με τη Μαύρη Σελήνη που είναι σε σύνοδο με τον Ουρανό) είναι ίσως μία τρομακτική επιβεβαίωση της αστρολογίας σε ένα βαθμό.

Επίσης το Μεσοδιάστημα του Ήλιου = Άρης/Ουρανός δείχνει τα έντονα δυστυχήματα που θα υπάρξουν μέσα από τις παραπάνω καταστάσεις (με κίνδυνο ακόμη και διαφυγή ραδιενέργειας από τα εργοστάσια της Fukushima).

Συγκινητικό το Sabian σύμβολο για την 11ο μοίρα Σκορπιού του 4ου οίκου όπου «Ένας άνδρας στη παραλία βλέπει μία πανέμορφη γυναίκα να κολυμπά και να κατευθύνεται σε ένα βράχο στον οποίο κάθεται. Όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες να βγει από τα νερά κατεβαίνει στο νερό και τη βοηθά να μπορέσει να σωθεί, τα μάτια του συναντούν τα δικά της». Αυτή είναι μία μοίρα βοήθειας και δείχνει την ανάγκη για υποστήριξη που θα χρειαστεί η περιοχή σε σχέση με το νερό από τον κόσμο.

Ο ωροσκόπος στις 18 μοίρες (Sabian) του Λέοντα δείχνει το εξής σύμβολο: έχοντας τελειώσει τη φυσική εξέταση ένας γιατρός ρωτά τον ασθενή του για συναισθηματικά και πνευματικά ζητήματα. Μία μοίρα που φέρνει κατάθλιψη και ανησυχίες, μία μοίρα που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή και την κατάσταση στο κόσμο αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις. Ενώ και οι μοίρες του Μεσουρανήματος και του Κατερχομένου έχουν να κάνουν με βοήθεια από τους άλλους αλλά και με φυσικές καταστροφές ( στο κατερχόμενο συναντάμε το κίνδυνο από κεραυνό…)

Η πιο σημαντική όμως όψη δεν είναι άλλη από τον Πλούτωνα σε ενάμιση τετράγωνο με τη Σέντνα έναν πλανήτη που έχει να κάνει με γεγονότα που πάντα είναι ιδιαίτερης σημασίας είτε θετικά είτε αρνητικά και λόγω της φύσης της όψης αυτή τη περίοδο είναι αρνητικά. Είχαμε αναφέρει στο Χρυσό ωροσκόπιο του 2011 ότι αυτή η όψη είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και πως ουσιαστικά ο Πλανήτης του Θανάτου θα έκανε όψη με τον πλανήτη της ανώτερης φύσης του ανθρώπου.

Μάλιστα ο Αείμνηστος Αστρολόγος Μελέτης Μπαφαλούκος στο άρθρο του στο myhoroscope "Ποιος πλανήτης προκάλεσε καταστροφή και γιατί απειλείται η υφήλιος" αναφέρει ότι λόγω της Σέντνα το φαινόμενο του Τσουνάμι θα το δούμε να είναι πολύ πιο συχνό και μάλιστα είχε συνδέσει το μεγάλο καταστροφικό γεγονός του τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό που στοίχησε πάνω από 230.000 θανάτους αθώων ψυχών όπου είναι η 6η πιο φονική καταστροφή στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Στη συνέχεια θα δούμε ότι μεταξύ του γενέθλιου χάρτη της Ιαπωνίας και των διελεύσεων έχουμε ένα τετράγωνο του Πλούτωνα (transit) με την Σέντνα (natal), όψη που υπάρχει και στον χάρτη της καταστροφής σε ενάμιση τετράγωνο που αναφέραμε προηγουμένως.

Ο Χάρτης της Ιαπωνίας και η καταστροφή

Υπάρχουν δύο χάρτες για την Ιαπωνία, ο ένας έχει να κάνει με την απελευθέρωση της στις 28/4/1952 που όμως θεωρώ ότι δεν λειτουργεί και ο χάρτης της Ιαπωνίας το έτος 11/2/1889 που πιστεύω ότι και έχει μεγαλύτερη ισχύ και με βάση αυτόν θα κάνω την πρόβλεψη.



Στο γενέθλιο χάρτη της Ιαπωνίας βλέπουμε ότι η έκλειψη που ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη (Σεληνιακή και Ηλιακή) η μεν να πέφτει πάνω στη γενέθλια Σελήνη της Ιαπωνίας στον 1ο οίκο και η άλλη στον 8ο οίκο σε σύνοδο με το Νότιο δεσμό της χώρας.

Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω που είναι υπεύθυνος για μεγάλες καταστροφές είναι στον 8ο οίκο της χώρας ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τετράγωνο του δοελεύνοντος Πλούτωνα με τη Σέντνα (γενέθλια) που είναι ίσως από τους μεγαλύτερους λόγους καταστροφής στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της χώρας.

Εκτός αυτού βλέπουμε τον διελαύνοντα Ποσειδώνα να κάνει τετράγωνο με τη γενέθλια θέση του μία όψη ιδιαίτερα επικίνδυνη που δηλώνει χαμό και καταστροφές αλλά κυρίως δηλητηριάσεις, θλίψη και απόγνωση. Η γενέθλια Σελήνη της Ιαπωνίας πέφτει ακριβώς πάνω στο Ταυ – Τετράγωνο του θεριστή των ψυχών που αναφέραμε παραπάνω και έχει σύνοδο με το Νότιο Δεσμό και σύνοδο με τον Άδη.

Ο διελαύνων Ουρανός στη συγκεκριμένη περίπτωση με το τετράγωνο με τη Σελήνη μεν χειροτέρεψε την κατάσταση.
Πολύ σημαντικά είναι και κάποια μεσοδιαστήματα όπου ο Κρόνος κάνει ισότητα με το μεσοδιάστημα του Ήλιου/ Μεσουρανήματος, ένα μεσοδιάστημα που φέρνει δυσκολίες, ζημιές, βλάβες, και βάσανα σε ομαδικό επίπεδο.

Επίσης ο Κρόνος κάνει ισότητα με το μεσοδιάστημα Ήλιου /Πλούτωνα που δηλώνει άσπλαχνες καταστάσεις και χωρισμό από ανώτερες δυνάμεις ….. Επίσης ο Κρόνος είναι στο μεσοδιάστημα του Ωροσκόπου / Μεσουρανήματος που φέρνει χωρισμούς, θάνατο, απώλεια και λύπη. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει το μεσοδιάστημα προοδευτικού με γενέθλιο όπου ο ωροσκόπιο έχει ισότητα με Κρόνο / Ουρανό.

Στο προοδευτικό τώρα ωροσκόπιο της χώρας με τους Διελαύνοντες πλανήτες έχουμε τον Πλούτωνα να Κάνει σύνοδο με το Δία μία όψη που ενίσχυσε το καταστροφικό στις Διελεύσεις τετράγωνο μαζικών καταστροφών που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Δία και Πλούτωνα που αναφέραμε παραπάνω.

Επίσης ο Ποσειδώνας tr είναι στο Μεσουράνημα pr που δείχνει επίσης τον κίνδυνο σημαντικών φυσικών καταστροφών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λόγος που υπήρξε σημαντική καταστροφή λόγω σεισμού και όχι λόγω άλλης φυσικής καταστροφής είναι επειδή στο γενέθλιο χάρτη της χώρας συναντάμε τον Κρόνο στον 4ο οίκο έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς λόγους που επεξηγούν την ύπαρξη σεισμικότητας. Την ένταση αυτής της θέσης ενισχύει η αντίθεση του γενέθλιου Ήλιου με τον Κρόνο φέρνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε μία ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση τη στιγμή μάλιστα που ο Ήλιος είναι ο κυβερνήτης του 4ου οίκου. Ο ωροσκόπος μάλιστα της ώρας του σεισμού είναι σε σύνοδο με τον Κρόνο και το Ναδίρ του χάρτη της Ιαπωνίας.

Η προγενέθλια μάλιστα έκλειψη του γενέθλιου χάρτη της Ιαπωνίας είναι σε σύνοδο με την μεγάλη έκλειψη στις 4/1/2011 που αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μου για τις καταστροφικές της ιδιότητες. Η πρώτη μάλιστα μεταγενέθλια έκλειψη πέφτει πάνω στον Χείρωνα, μία έκλειψη που έχει σχέση με υψηλό άγχος, ασθένεια και ατυχήματα. Μάλιστα δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την ιστορία του Χείρωνα σε σχέση με τα πυρηνικά εργοστάσια ειδικά αν κοιτάξετε τη σημασία του στο πυρηνικό δυστύχημα του Chernobyl.

Ο Χείρωνας της χώρας βρίσκεται κάτω από την επιρροή του τετραγώνου του Δία και του Πλούτωνα που αναφέραμε στις διελεύσεις. Σχηματίζοντας έτσι ένα Ταυ- Τετράγωνο με αυτό τον τρόπο με τον γενέθλιο πλανήτη

Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι ο Charles Carter στο βιβλίο του «An introduction to political astrology” αναφέρει τη σημασία της Νέας Σελήνης για το μήνα που έρχεται. Έτσι θα κλείσουμε και με αυτή την ανάλυση.


Η Νέα Σελήνη για την Ιαπωνία

Η Νέα Σελήνη έγινε στις 5/3/2011 στις 5:45 JST -9.



Για την περιοχή ο Άρης με τον Χείρωνα βρίσκονται σε σύνοδο και δημιουργούν ταυτόχρονα το μεσοδιάστημα που κεντρίζει ο ωροσκόπος. Ο Κρόνος βρίσκεται στον 8ο οίκο σχηματίζοντας τις γνωστές αρνητικές όψεις που αναλύσουμε πριν ενώ και η Νέα Σελήνη έχει σύνοδο με τον Άρη αλλά και τον Ερμή (στο μεσοδιάστημα τους είναι σε ισότητα με τη Νέα Σελήνη).

Μάλιστα το μάζεμα των πλανητών στον 1ο οίκο τονίζει ότι αν συμβούν σημαντικά γεγονότα θα έχει να κάνει με εκείνες τις περιοχές όπου έτυχε η Νέα Σελήνη να παρουσιάζεται κοντά στον ωροσκόπο. Η Νέα Σελήνη είναι επίσης στο Μεσοδιάστημα του Πλούτωνα με τη Σέντνα που είναι και οι κυριότεροι παράγοντες αυτής της καταστροφής.

Το μεσουράνημα σε ισότητα με τον Ουρανό/Ποσειδώνα δείχνει απώλειες, λύπη και αποσύνθεση. Οι άξονες μάλιστα του ωροσκοπίου είναι σε τετράγωνο ο ωροσκόπος/κατερχόμενο με τον ωροσκόπο της Ιαπωνίας και το Ναδίρ/Μεσουράνημα σε σύνοδο. Θα καταλήξουμε αναφέροντας ότι συγκρίνοντας τον χάρτη L.E Declination, τη μέθοδο που μετρά ουσιαστικά τις πραγματικές όψεις με τις θέσεις σε ένα κανονικό χάρτη έχουμε ακριβές αντίθεση Κρόνου με Σέντνα μία όψη που υπάρχει βέβαια και στο χάρτη του σεισμού αλλά εδώ συμβαίνει στον 1ο – 2ο με 8ο.

http://www.youtube.com/watch?v=4YPOK_3r8Dc&feature=player_embedded

Μία προσευχή για όλους όσους έφυγαν και όλους όσους έμειναν

Στις δύσκολες αυτές στιγμές σημασία δεν έχει τόσο η αστρολογική ανάλυση του γεγονότος αλλά η συνεισφορά στον πόνο αυτών των ανθρώπων. Όπως ανέφερα παραπάνω αυτές τις ώρες μία μάνα έχασε το παιδί της, ένα παιδί έχασε τους γονείς του, οικογένειες ολόκληρες χάθηκαν σφιχταγκαλιασμένες λίγο πριν το αγωνιώδες τέλος. Κάποιοι έχασαν συντρόφους, φίλους, γνωστούς, πρόσωπα που ήξεραν και δεν θα ξαναδούν και αν ο θάνατος είναι ένα φυσικό φαινόμενο αυτός ο θάνατος δεν είναι καθόλου φυσικός μιας και στη τελευταία πνοή λίγο πριν το ταξίδι τους για την αρχική πηγή αυτό που αντιμετώπισαν είναι τρόμος και πανικός.

Ας προσευχηθούμε για αυτούς λοιπόν που χάθηκαν αλλά και αυτούς που έμειναν για να συνεχίσουν και πρέπει να θυμούνται. Η ανθρωπότητα δεν κέρδισε σαφώς τίποτα από αυτό το γεγονός όμως για μία ακόμη φορά θυμηθήκαμε ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ένα. Ας προσευχηθούμε για όλους και ας δράσουμε.

Ας αναπαυτούν οι ψυχές σας και όσοι ζήσατε ας γιατρέψετε τις πληγές σας και να προχωρήσετε στη ζωή σας.
Αμήν!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 17, 2011, 19:22:29 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 17, 2011, 15:48:34 »
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_5_15/03/2011_382896%CE%9E%20%CE%BF%CE%8F%C2%BD%20%20%20%CE%9E%20%CE%BF%CE%8F%C2%BD%20%CE%9E%20%CE%92%C2%B2%CE%9E%C2%B2%CE%BF%CE%8F%C2%BD%CE%92%C2%AC%CE%9E%C2%B2%CE%BF%CE%8F%C2%BD%CE%B2%E2%82%AC%E2%84%A2

Σβήστηκε η πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του σταθμού Φουκουσίμα

Hμερομηνία :  16-03-11 

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν λευκό καπνό πάνω από τον αντιδραστήρα, ωστόσο η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά.



Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που υπέστη βαρύτατα πλήγματα από τον ισχυρότατο σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το ολέθριο τσουνάμι που ακολούθησε, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα, το πρωί της Τετάρτης, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Νωρίτερα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου διέταξε τους εναπομείναντες εργάτες (περίπου 50 στον αριθμό) να εγκαταλείψουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι οποίοι επέστρεψαν αργότερα.

Ο Ιάπωνας υπουργός είπε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα Νο.4. Εν τούτοις η υπουργική δήλωση έγινε πριν η ιαπωνική τηλεόραση αναμεταδώσει εικόνες από το κτίριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα Νο.4.

Ένα ελικόπτερο του ιαπωνικού στρατού απογειώθηκε σήμερα για να ρίξει νερό σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο πλαίσιο των προσπαθειών ψύξης του, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Πιθανή χρήση βυτιοφόρου για τη ρίψη ύδατος με αντλία στον αντιδραστήρα 4

Οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν εφεξής το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται κατά ανησυχητικό τρόπο, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ειδικό όχημα της δημοτικής αστυνομίας του Τόκιο θα μεταφερθεί σήμερα το βράδυ στη Φουκουσίμα για να χρησιμοποιηθεί η άνευ προηγουμένου αυτή τεχνική, μετά τη διακοπή της προσπάθειας ρίψης νερού με ελικόπτερο.

Σε συνεργασία με τις αρχές, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco) εξετάζει από χθες διάφορες λύσεις για να γεμίσει με νερό τη δεξαμενή στην οποία βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο του αντιδραστήρα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των συνηθισμένων μέσων ψύξης.

Ο αντιδραστήρας 4, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί για συντήρηση όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής, περιέχει ακόμη ράβδους ραδιενεργού καυσίμου, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους αν παραμείνουν εκτός νερού.

Γαλλία: Στο χειρότερο σενάριο, αντίκτυπος μεγαλύτερος του Τσερνόμπιλ

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε σήμερα ότι το χειρότερο σενάριο για το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία είναι η καταστροφή αυτή να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που είχε το Τσερνόμπιλ.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη όσον αφορά τη δήλωση της υπουργού Οικολογίας Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, ότι «το χειρότερο σενάριο είναι δυνατό ακόμη και πιθανό» στην Ιαπωνία, ο Μπαρουάν απάντησε ότι η υπουργός «έθιξε επαρκώς (κατά το υπουργικό συμβούλιο) την κατάσταση, την εξέλιξή της απο την Παρασκευή, τις δυσκολίες των ιαπωνικών αρχών, οι οποίες είναι καταφανείς, στην εξασφάλιση μιας γρήγορης ψύξης των διαφόρων αντιδραστήρων».

«Αυτό που κάνω είναι να μεταφέρω με σεμνότητα, καθώς δεν έχω τεχνικές γνώσεις πάνω στα θέματα αυτά, αλλά και πιστά τις δηλώσεις της κας Κοσιουσκό-Μοριζέ, η οποία έθιξε πράγματι ένα από τα χειρότερα σενάρια», ανέφερε ο Μπαρουάν.

«Στο χειρότερο σενάριο, θα υπήρχε προφανώς ένας αντίκτυπος μεγαλύτερος από αυτόν του Τσερνόμπιλ», προσέθεσε ο Μπαρουάν, αναφερόμενος στην πυρηνική καταστροφή του 1986 στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν μπορεί να διευκρινίσει περαιτέρω, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης απάντησε: «Όχι. Έχουμε το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης, οι σημερινές κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι και κατά συνέπεια η κοινή γνώμη».

Νερό διοχετεύεται σε δύο αντιδραστήρες

Νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά χθες και σήμερα. Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής.

Πλέον έχει πέσει η νύχτα και είναι αδύνατη οποιαδήποτε εναέρια επιχείρηση.

Οι τεχνικοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν επίγεια μέσα για να διοχετεύσουν νερό στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα.

Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες.

Ενημερώθηκε για την πυρκαγιά η ΙΑΕΑ


Η Ιαπωνία ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τη φωτιά στο κτίριο πυρηνικού αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα στις 20:45 ώρα GMT (22:45 ώρα Ελλάδας), αλλά δεν ήταν ορατή τριάντα λεπτά αργότερα.

Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε νωρίτερα πως οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου, όμως τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν καπνό και ατμό να υψώνεται πάνω από το εργοστάσιο στις 01:00 GMT (03:00 ώρα Ελλάδας).

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε: «Οι ιαπωνικές αρχές μάς ενημέρωσαν πως εντοπίστηκε φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο.4 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στις 20:45 GMT... Στις 21:15 της ίδιας ημέρας η φωτιά δεν ήταν πλέον ορατή».

Επίσης η υπηρεσία ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο.5, όπου παρατηρήθηκε χθες Τρίτη μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα.

Η κάλυψη των πυρηνικών καυσίμων με νερό εμποδίζει την υπερθέρμανσή τους. Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει πως οι αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 σταμάτησαν να λειτουργούν αμέσως μετά τον σεισμό, αλλά παραμένουν γεμάτοι καύσιμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, το επίπεδο του νερού μειώθηκε κατά 40 εκατοστά, φτάνοντας τα 201 εκατοστά πάνω από τα καύσιμα.

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στο Τόκιο

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα ανατολικά του Τόκιο όπου τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι.

ASN: Ανησυχία για τη δεξαμενή του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα Νο.4

Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή «της κύριας ανησυχίας» στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιεδεργού υλικού «απευθείας στην ατμόσφαιρα», σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που ετέθησαν υπό έλεγχο, «η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN.

«Η αποκάλυψη του καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη των θαλάμων του καυσίμου. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν, κατά συνέπεια, δηλώσει, ότι είναι πιθανή η έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στην ατμόσφαιρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ASN.

«Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής», σύμφωνα με την ASN, η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο.4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.

Η ASN θεωρεί «ανησυχητική» την εξέλιξη της κατάστασης ως προς την ασφάλεια του αντιδραστήρα Νο.3 «όπου το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά» και όπου η διατήρηση του επιπέδου του ύδατος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως προς τον αντιδραστήρα Νο.2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του σταθμού, αναφέρει η ASN.

Το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.1 έχει παραμείνει «ανέπαφο», σύμφωνα με την ASN.

Εξάλλου, οι επιχειρήσεις αποσυμπίεσης των κελυφών οδηγούν στην έκλυση ραδιενεργών υλικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ASN, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και το Τόκιο, δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.

«Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού», σύμφωνα με την ASN.

O ASN ανησυχεί επίσης για τη ραδιοπροστασία των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό που θεωρείται «πολύ ανησυχητική, κυρίως ως προς ό,τι αφορά το επίπεδο της ακτινοβολίας στις αίθουσες ελέγχου», υπενθυμίζοντας ότι μία προσωρινή εκκένωση του σταθμού αποφασίσθηκε σήμερα.

Αμερικανική βοήθεια θα ζητήσει η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη», πρόσθεσε.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan» μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το «Ronald Reagan» χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ποσότητες βορίου στέλνει η Νότια Κορέα

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με θαλασσινό νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.

Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, μία πρώτη ποσότητα του κρίσιμου για την αντιμετώπιση της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων, υλικού, θα σταλεί άμεσα στην Ιαπωνία.

Οι απώλειες από το σεισμό και το τσουνάμι

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας. Πρόκειται για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Το χιόνι δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης

Πυκνό χιόνι κάλυψε σήμερα το βορειο-ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που έχει πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια.

Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

«Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το βρώμικο θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη», λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος μίας κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο.

«Τα ισχυρά κύματα από το τσουνάμι θα έπληξαν επανειλημμένως τα σπίτια στην περιοχή. Όποιος ενδεχομένως να είχε παγιδευτεί στα χαλάσματα θα πνίγηκε αμέσως, χωρίς καμία πιθανότητα επιβίωσης».

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 72 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό.

«Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα», λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού από ένα ψαροχώρι, το Οτσούκι, που επίσης ισοπεδώθηκε.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σεισμό και το τσουνάμι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και χιλιάδες αγνοούνται.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι σήμερα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πως να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.

Οι διασώστες δηλώνουν ότι η κυριότερη ανησυχία τους είναι οι ηλικιωμένοι - η πλειονότητα, δηλαδή, των πληγέντων που έχουν καταλύσει σε καταφύγια.

Ένας Βρετανός φωτογράφος που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία δήλωσε ότι οι σεισμόπληκτοι είναι αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις.

«Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό - απολύτως τίποτα», είπε ο Πιότρ Όνακ τηλεφωνικώς από την περιφέρεια Ιουάτε έχοντας περάσει τη νύχτα σε καταφύγιο.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σε κάποια καταφύγια δεν έχουν αποσταλεί προμήθειες τροφίμων ή νερό, μετέδωσε το NHK. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 850.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειο-ανατολικά, ενώ 1.6 εκατομμύριο δεν έχουν νερό.

Η ηλεκτρική εταιρία Tokyo Electric Power Co επέβαλε για τρίτη μέρα μπλακάουτ στο Τόκιο, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι ιαπωνικές αρχές διέσωσαν από την Παρασκευή περίπου 19.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός επιχειρεί να διασώσει άλλους 23.300, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί, κάποιοι από αυτούς σε νησάκια κοντά στις ακτές, σύμφωνα με το υπουργείο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τα πυρηνικά εργοστάσια

Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σήμερα.

Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα, αξιωματούχος της IAEA είπε το Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν «σοβαρό πρόβλημα» στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στην διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008.

Το τηλεγράφημα αναφέρει: «Αυτός [ο αξιωματούχος της IAEA] εξήγησε ότι οι κανονισμοί σεισμικής ασφάλειας έχουν αναθεωρηθεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι η IAEA τώρα τους επανεξετάζει».

«Επίσης, ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υπερβεί τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλέον δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της (αντι)σεισμικής ασφάλειας».

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην δυτική Ιαπωνία λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Οργή από τους κατοίκους της Φουκουσίμα

Οι κάτοικοι της ιαπωνικής επαρχίας Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είναι πολύ ανήσυχοι και οργισμένοι πέντε ημέρες μετά το σεισμό, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια», υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, ο κυβερνήτης αυτής της παραθαλάσσιας επαρχίας στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που προκαλεί ανησυχία παντού στον κόσμο.

Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή το σύνολο της Ιαπωνίας να επιδείξει «αλληλλεγγύη προς αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να απομακρυνθούν» από τα σπίτια τους.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Σάτο διαμαρτυρήθηκε για τη βραδύτητα με την οποία φθάνουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα για τους πρόσφυγες.

«Υπάρχουν 500 καταφύγια όπου έχουν εγκατασταθεί 100.000 άνθρωποι. Έχουν απόλυτη ανάγκη να έχουν καύσιμα για να ζεσταθούν, όμως τα τρόφιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα δεν έρχονται», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο παραδέχθηκε πως υπάρχουν «σημάδια εκνευρισμού» και ζήτησε «να μεταφέρονται αποτελεσματικά τα τρόφιμα» στους πρόσφυγες.

Φόβοι για 10.000 αγνοούμενους στην πόλη Ισινομάκι

Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης Ισινομάκι που αγνοούνται μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Παρασκευή την Ιαπωνία πιθανόν να φτάνει τους 10.000, όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που ανήκει στη νομαρχία Μιγιάγκι, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Στην πόλη αυτή πριν την καταστροφή κατοικούσαν 16.000 άνθρωποι.

Η νομαρχία Μιγιάγκι επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον σεισμό και το τσουνάμι. Εξάλλου και στην παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου, η οποία βρίσκεται στην ίδια νομαρχία, εξακολουθούν να αγνοούνται 10.000 κάτοικοι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 17, 2011, 15:51:50 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 17, 2011, 15:59:48 »
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=43502

«Όχι» στη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας στη δοκιμασία του ιαπωνικού λαού.

Την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις στην Ιαπωνία αποδεικνύουν την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μην πάει σε χρήση πυρηνικής ενέργειας, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι στην Ευρώπη όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας πρέπει να γίνει στρες τεστ για τα πυρηνικά εργοστάσια και η Ελλάδα όπως ανέφερε θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας στη δοκιμασία του ιαπωνικού λαού και αναφέρθηκε στην αγωνία του πυρηνικού εφιάλτη που ζει η Ιαπωνία τονίζοντας ότι ο λαός της επισκέπτεται και πάλι μια πυρηνική τραγωδία. Οι καταστροφές στην Ιαπωνία τόνισε είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση του ευάλωτου της ύπαρξής μας και ότι ο έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα μεγάλο στοίχημα δημοκρατίας.
Ο κ. Παπανδρέου εξήρε την ψυχραιμία και τη δύναμη ψυχής του ιαπωνικού λαού και επαίνεσε τους λίγους εργαζόμενους που παραμένουν στα προβληματικά πυρηνικά εργοστάσια και κάνουν το παν για να περιορίσουν την καταστροφή.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 17, 2011, 16:03:01 »
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=93080662

Ηχηρό όχι της Ελλάδος στην πυρηνική ενέργεια

"Η ΕΕ οφείλει να συγκεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που υπάρχει συμφωνία", τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος.               
6/12/2010

Το ηχηρό όχι της Ελλάδος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό σχεδιασμό, εξέφρασε η επί του Περιβάλλοντος Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ανέπτυξε την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας συγκεκριμένα: «Σε σχέση με τα πυρηνικά, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θα θέλαμε να δούμε έναν πιο ισχυρό ρόλο στην πυρηνική ενέργεια. Η ΕΕ οφείλει να συγκεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που υπάρχει συμφωνία. Η πυρηνική ενέργεια είναι εθνικό θέμα και διχάζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Βασικά μας εργαλεία θα πρέπει να παραμείνουν οι δεσμευτικοί στόχοι για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων και αύξησης του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση».

Οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί απαξιώνουν σημαντικά ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στις ΑΠΕ, τόνισε η υπουργός.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 17, 2011, 19:06:28 »
http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=6f1f71bb-f0cd-433b-b89c-6d75de502405



Το Ακούγιου είναι δίπλα μας!
Γράφει: Μπαλάσκας Στρατής
17/03/2011

Στο Ακούγιου, μια πολυσυζητημένη για την καταλληλότητά της περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας, η Τουρκία συνεχίζει να ετοιμάζεται ώστε να λειτουργήσει τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα. Η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας και μάλιστα δεδομένων των εκρήξεων στα πυρηνικά εργοστάσια της προηγμένης τεχνολογικά Ιαπωνίας, υποθηκεύει το μέλλον του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, αφού αν μη τι άλλο η κατασκευή των αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ αποφασίσθηκε και δρομολογήθηκε να κατασκευασθεί κυριολεκτικά πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Η ιστορία της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, από το 2000 ακόμα, εθεωρείτο παρελθόν, μια και η γειτονική χώρα υποχρεώθηκε να ματαιώσει το σχέδιο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το σχέδιο είχε τότε κατακριθεί έντονα από τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος παγκοσμίως, αλλά και στην Τουρκία.

Και ξαφνικά η τουρκική κυβέρνηση το 2008, διά του τότε υπουργού Ενέργειας, Χιλμί Γκιουλέρ, έκανε γνωστό πως ξεκινά να κατασκευάσει τον πυρηνικό της σταθμό με πρόβλεψη τότε αυτός να τεθεί σε λειτουργία το 2013 ή το 2014! Σα να μην έφτανε αυτό, ο κ. Γκιουλέρ ανέφερε τότε πως είχαν ξεκινήσει και οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή και ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού, στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, κοντά στο λιμάνι της Σινώπης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει γνωστοποιήσει το στόχο της να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς, συνολικής ικανότητας περίπου 5.000 μεγαβάτ, που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας τού 2010, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ελλείψεις στον ενεργειακό τομέα και να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της. Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέρ πάντα, επρόκειτο να διατεθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ για την κατασκευή ενός κέντρου πυρηνικών μελετών, το οποίο θα εδρεύει στη Σινώπη.

Στόχος το πυρηνικό οπλοστάσιο;

Η προσπάθεια της Τουρκίας για τη λειτουργία πυρηνικών υποδομών, που θα της δώσει και τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ξεκινά από το 1969. Αρχικά, και με την επαναφορά του θέματος, δε διαψεύστηκαν οι προ ετών φόβοι, όταν η τουρκική κυβέρνηση σχεδίαζε να εγκαταστήσει στο Ακούγιου έναν αντιδραστήρα ισχύος 600 μεγαβάτ τύπου CANDU ή, όπως αλλιώς λέγεται, «μη εμπλουτισμένου τύπου, με επιβραδυντή βαρύ νερό», καναδικής τεχνολογίας και κορεατικής κατασκευής.

Όπως ο επίκουρος καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστήμιου της Αθήνας Θανάσης Γεράνιος είχε εξηγήσει στον υπογράφοντα στα τέλη της δεκαετίας τού 1990: «Αυτός ο αντιδραστήρας, σε αντίθεση με τον “αδελφό” του των 1.000 μεγαβάτ που θα λειτουργεί επίσης στο Ακούγιου, αλλά αυτός με επιβραδυντή ελαφρύ νερό, χρησιμοποιεί φυσικό ουράνιο, δηλαδή μη εμπλουτισμένο, και έχει τη δυνατότητα να παράγει μικρές ποσότητες πλουτωνίου, που είναι και η πρώτη ύλη για όλες σχεδόν τις πολεμικές εφαρμογές αυτού του τύπου. Βέβαια, θα απαιτείται από την Τουρκία και μια σειρά άλλων διαδικασιών για την τελική κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, αυτό όμως δεν παύει να σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει πλέον τη δυνατότητα, δεδομένου του αντιδραστήρα, να ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής ενός τέτοιου όπλου.»



Η περιοχή του Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο, όπου η Τουρκία προετοιμάζει τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού

Κι άλλοι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά και ήρθαν ξανά στο φως από τις σελίδες του τουρκικού Τύπου με αφορμή το σεισμό και τις εκρήξεις στα πυρηνικά εργοστάσια που τον ακολούθησαν, η Τουρκία έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει, αν όχι το 2012 που θεωρείται πλέον απίθανο, στα τέλη της δεκαετίας στην περιοχή του Ακούγιου, σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο και το Αιγαίο, δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 1.600 ΜWatt. Πόσους κίνδυνους, όμως, εγκυμονεί η λειτουργία τους για τους κατοίκους της Τουρκίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και των υπόλοιπων Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής; Τι αναφέρει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των αντιδραστήρων και τους πιθανούς κίνδυνους που αυτοί θα δημιουργήσουν στη γύρω περιοχή; Και είναι δυνατόν μια τέτοια μελέτη να έχει γίνει χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το ενεργό σεισμικό ρήγμα, το οποίο μάλιστα έχει δώσει και δυο ισχυρούς σεισμούς το 1991, μεγέθους 5,8 και 6,6 Ρίχτερ;

Όπως αναφέρεται σε παλιότερο άρθρο του υπογράφοντος για το θέμα, δυο καθηγητές του τουρκικού «Πανεπιστήμιου της 9ης Σεπτεμβρίου» της Σμύρνης, οι Αττίλα Ουλούγκ και Νουράν Γκοκτσέν, από τις 23 Φεβρουαρίου 1991 έχουν προειδοποιήσει από τις στήλες της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» ότι «η περιοχή λόγω της σεισμικότητάς της μπορεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή». Απάντηση σχεδόν 20 χρόνια τώρα, καμμία. Όπως απάντηση καμμία δε δόθηκε και στα αποτελέσματα των ερευνών των προαναφερθέντων Τούρκων επιστημόνων, που σε συνεργασία με το Βρετανό καθηγητή Γκίλμπερτ Κέλινγκ πραγματοποιήθηκαν για το σεισμογενές της περιοχής.
Ο Ομέρ Χαϊβαρλί, στέλεχος του τουρκικού οικολογικού κινήματος, καταγγέλλει πως χρόνια τώρα οι τουρκικές κυβερνήσεις «θαρρείς και λειτουργούν στην προοπτική ενός πυρηνικού ολέθρου. Αυτό προσπαθήσαμε να το δείξουμε όταν για μέρες είχαμε κατασκηνώσει στην περιοχή του Ακούγιου και πραγματοποιούσαμε πορείες διαμαρτυρίας, αλλά και όταν μαζί με μέλη τής Greenpeace “πεθάναμε” συμβολικά στην είσοδο των γραφείων της Τουρκικής Ηλεκτρικής Εταιρείας. Ξέρετε πώς αντέδρασαν στην πράξη μας οι παράγοντες της Αστυνομίας, προφανώς με τις ευλογίες του κράτους; Ξυλοκοπώντας μας και συλλαμβάνοντας πολλούς από εμάς.».

Είναι, όμως, η μη επισημοποίηση, μέσω μιας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της γνώσης των κινδύνων που δημιουργεί η λειτουργία των αντιδραστήρων σε μια σεισμογενή περιοχή, η μόνη επικίνδυνη όψη του προβλήματος;

Μελλοντικό Τσερνομπίλ

Ο κ. Γεράνιος συμπληρώνει στην επίκαιρη και σήμερα, παλιότερη συνέντευξή του στον υπογράφοντα: «Η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων στο Αιγαίο πρώτα απ’ όλα μεταφράζεται σε μια μελλοντική εστία επικίνδυνης ραδιενεργής μόλυνσης σε περίπτωση ατυχήματος τύπου Τσερνομπίλ, που ας σημειώσουμε ότι δεν ήταν και το σοβαρότερο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί και δεδομένου τού ότι η απόσταση του τόπου του ατυχήματος από την Ελλάδα θα είναι μηδαμινή, οι επιπτώσεις θα είναι μέχρι και χίλιες φορές μεγαλύτερες. Κι αυτό, λαμβανομένου υπόψη του κανόνα που λέει ότι σε τέτοια ατυχήματα, σε αποστάσεις 10 φορές μικρότερες, οι επιπτώσεις είναι 100 φορές μεγαλύτερες!»
Αλλά ακόμα κι αν μηδενισθεί ο κίνδυνος ατυχήματος, που ποτέ δεν μπορεί να μηδενισθεί, το Αιγαίο κι η ανατολική Μεσόγειος θα χρησιμοποιείται συστηματικά ως δρόμος μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων από τους αντιδραστήρες του Ακούγιου, που η ισχύς τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής τού Τσερνομπίλ. «Η συχνή μεταφορά, η ποσότητα και η επικινδυνότητα του πυρηνικού αυτού φορτίου προφανέστατα θα βάλει σε υποθήκη το περιβάλλον του Αιγαίου και των νησιών», λέει ο κ. Γεράνιος και προσθέτει: «Αν τώρα προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και τον κίνδυνο μιας καταστροφής αυτών των μονάδων, που θα μεταφρασθεί σε πυρηνική καταστροφή, αποτέλεσμα της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας στη γειτονική χώρα, λόγω των γνωστών μειονοτικών και θρησκευτικών προβλημάτων που την ταλανίζουν, καταλαβαίνετε ότι πλέον μιλάμε για συνθήκες απαγορευτικές για την εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων στη γειτονιά μας.»


Συχνές, χρόνια τώρα, οι αντιδράσεις στην Τουρκία

Ο εν δυνάμει εφιάλτης*

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greenpeace.org/~nuclear διαβάζει κανείς ένα εφιαλτικό σενάριο: «Υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον Κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.» Για τους γνωρίζοντες, η εκτίμηση αυτή των σεισμολόγων προκαλεί μόνο δυσάρεστες σκέψεις. Η περιοχή προορίζεται για την εγκατάσταση του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν αμφισβητούνται ούτε από τις επίσημες τουρκικές αρχές. Πώς να διαψευσθούν άλλωστε; Το 1872, ένα σεισμός 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή. Και το 1998 ένας άλλος ισχυρός σεισμός σάρωσε τα Άδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του κόλπου του Ακούγιου. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης το ρήγμα Ecemis, ένα ρήγμα εξαιρετικά ενεργό, με ισχυρούς σεισμούς μόλις το 1991.

Παρ’ όλη την έκφραση ανησυχίας από σεισμολόγους στην Τουρκία και τις γειτονικές χώρες, τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου παραμένουν.

«Μόνο ο Θεός μπορεί να με σταματήσει από το να υλοποιήσω αυτό το πρόγραμμα.» Μ’ αυτήν τη φράση απάντησε πριν χρόνια ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τζουμχούρ Ερσουμέρ, στις διαμαρτυρίες τής Greenpeace για την αποτροπή κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου. Αργότερα, εννέα ακτιβιστές τής Greenpeace, οι οποίοι διαμαρτύρονταν στη γέφυρα του Βοσπόρου, συνελήφθησαν από την Τουρκική Αστυνομία. Στο μεταξύ, και άλλοι ακτιβιστές τής Greenpeace συνελήφθησαν, αυτήν τη φορά γιατί πέταξαν με αερόστατο στο οποίο αναγράφονταν αντιπυρηνικά συνθήματα, μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι λόγοι της αναβολής κατασκευής της πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου ήταν δύο. Η αντίδραση του κόσμου και οι συγκρούσεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων που διεκδικούν το έργο.

Τον πρώτο χρόνο των διαμαρτυριών (1994), το αντιπυρηνικό κίνημα στην Τουρκία μάζεψε 170.000 υπογραφές κατά της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού. Στις 11-7-99, η Greenpeace διοργάνωσε ένα άτυπο δημοψήφισμα στα χωριά Μπουγιούκετζελι και Γιεσιλόβατζικ (που γειτνιάζουν με την περιοχή όπου σχεδιάζεται να γίνει ο πυρηνικός σταθμός) και 84% των κατοίκων ψήφισαν «όχι» στα πυρηνικά σχέδια. Ακολούθησαν πολλές δυναμικές διαμαρτυρίες τής Greenpeace στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, ένα ύποπτο παιχνίδι παιζόταν μεταξύ των κοινοπραξιών που διεκδικούν το έργο. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες στον Καναδά, η καναδική κοινοπραξία έχασε το παιχνίδι. Η αρμόδια επιτροπή τής TEAS (η τουρκική ΔΕΗ), προέκρινε τη γαλλογερμανική κοινοπραξία υπό τη Siemens, μόνο που για πολιτικούς λόγους κάποιοι στην τουρκική κυβέρνηση προτιμούσαν τους Αμερικανούς τής Westinghouse. Μία αμερικανογερμανική σύγκρουση βρισκόταν, λοιπόν, σε εξέλιξη και εκεί θα πρέπει να αναζητηθεί η ακύρωση τελικά της επένδυσης λόγω… οικονομικών προβλημάτων.



Το χρονικό του πυρηνικού εφιάλτη

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970 και μετά από την αναδιοργάνωση της Τουρκικής Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού, τα σχετικά προγράμματα για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας επιταχύνθηκαν. Έτσι, ξεκίνησε μια δεύτερη προσπάθεια, για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα ισχύος 600 μεγαβάτ. Μετά από μελέτες που διήρκεσαν τρία χρόνια, αποφασίσθηκε το 1975 η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά τού Silifke, στις ακτές της Μεσογείου. Η άδεια κατασκευής εκδόθηκε το 1976, ενώ το 1977 η κυβέρνηση Ετζεβίτ ενέκρινε σχετική προσφορά των σουηδικών εταιρειών Asea-Atom και Stal-Laval για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα, την παροχή καυσίμων και τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Όμως, η αρχική συμφωνία με τις δύο εταιρείες εγκαταλείφθηκε λίγα χρόνια αργότερα, για πολιτικούς κυρίως λόγους (στρατιωτικό πραξικόπημα στις 12-9-1980).

Στις αρχές της δεκαετίας τού 1980 έγινε η επιλογή και δεύτερης - μετά το Ακούγιου - θέσης για εγκατάσταση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα ισχύος, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα (περιοχή İnceburun). Την ίδια περίοδο εμφανίσθηκαν και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα. Το 1981, η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι συνεργάζεται στενά με το Πακιστάν για την απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας, με αντάλλαγμα τη διαμεσολάβησή της για την προμήθεια πυρηνικών υλικών στο Πακιστάν από τη δυτική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών στο Ακούγιου και στη Σινώπη συνεχίσθηκαν.

Στα τέλη τού 1983 επιλέχθηκαν νέες εταιρείες για την προώθηση του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας: η καναδική AECL και η γερμανική KWU για το σταθμό του Ακούγιου, και η αμερικανική General Electric για το σταθμό της Σινώπης. To συνολικό κόστος αυτών των τριών σταθμών υπολογιζόταν σε 3,4 δισ. δολλάρια. Παρά την ολοκλήρωση των αρχικών μελετών, ανυπέρβλητες δυσκολίες οδήγησαν διαδοχικά και τις τρεις συμφωνίες σε ναυάγιο. Συγκεκριμένα, μια ομάδα ειδικών τής General Electric, αφού πραγματοποίησε αυτοψία στη Σινώπη, αποφάνθηκε ότι απαιτείται λεπτομερέστερη διερεύνηση του υπεδάφους στην περιοχή εγκατάστασης του αντιδραστήρα, ώστε να προϋπολογισθούν οι συνέπειες ενός πιθανού σεισμού. Ταυτοχρόνως, το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας για το έργο «πάγωσε», καθώς προέκυψε πρόβλημα στη χρηματοδότηση του έργου και δεν υπήρχε η σχετική άδεια για την περιοχή εγκατάστασης του αντιδραστήρα.

Όσον αφορά στη συμφωνία με την καναδική AECL και τη γερμανική KWU, αυτές φάνηκαν να προωθούνται με πιο σίγουρα βήματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν άργησαν και εκεί να φανούν οι πρώτες δυσκολίες. Η γερμανική εταιρεία (KWU) αποχώρησε το 1985 από τις συνομιλίες, επικαλούμενη διαφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας. Έτσι, μοναδική υποψήφια εταιρεία απέμεινε η καναδική AECL, η οποία προσκλήθηκε επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 1985 να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Όμως, η καναδική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις στην AECL για τη χορήγηση δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων, πιθανώς για πολιτικούς λόγους. Οι παραπάνω οικονομικές διαφωνίες, σε συνδυασμό με το έντονο αντιπυρηνικό συναίσθημα που προκάλεσε το τραγικό ατύχημα του Τσερνομπίλ (1986), οδήγησαν τη δεύτερη προσπάθεια της Τουρκίας για την υλοποίηση των πυρηνικών σχεδίων της σε ναυάγιο. Ας σημειωθεί ότι το ατύχημα του Τσερνομπίλ προκάλεσε εκτεταμένη ραδιενεργό ρύπανση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και επιβάρυνε με σημαντικές ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων την τουρκική παραγωγή τσαγιού και φουντουκιών εκείνης της χρονιάς.



Χωρίς να απογοητεύεται από τις εξελίξεις, η Τουρκία κατέβαλε στα τέλη της δεκαετίας τού 1980 προσπάθειες να αγοράσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Σβέντεντορφ, που η αυστριακή κυβέρνηση ήθελε να κλείσει λόγω των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, ενώ ταυτοχρόνως αναζητούσε και άλλους συνεταίρους στον πυρηνικό τομέα. Στα πλαίσια αυτών των αναζητήσεων, η Τουρκία υπέγραψε το Μάιο του 1988 συμφωνία με την Αργεντινή για 15ετή συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Tον Οκτώβριο του 1990, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων τύπου CAREM, ένα στην Αργεντινή και ένα στην Τουρκία. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Τουρκία θα αναλάμβανε το οικονομικό βάρος του εγχειρήματος, ενώ η Αργεντινή θα αναλάμβανε με τη σειρά της τη σχετική τεχνογνωσία. Όμως, η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε ένα χρόνο αργότερα, επειδή οι Τούρκοι πυρηνικοί επιστήμονες θεώρησαν ότι ο αργεντίνικος αντιδραστήρας CAREM-25 είναι ανεπαρκής για τις περιστάσεις και ότι μια τέτοια επιλογή θα τους έδενε μελλοντικά τα χέρια.

Με αφορμή την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων των σοβαρών ενεργειακών προβλημάτων της, η Τουρκία αποφάσισε το 1993 να αναθερμάνει το πυρηνικό πρόγραμμα που είχε στο μεταξύ «παγώσει». Έτσι, η Τουρκική Επιχείρηση Παραγωγής και Διανομής Ηλεκτρισμού (TEAS), ως βήμα προς την ιδιωτικοποίηση, συμπεριέλαβε τον πυρηνικό σταθμό τού Ακούγιου στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα αυτής της αναθέρμανσης φάνηκαν όταν μετά από επίπονες διεργασίες υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 1995 μια αρχική συμφωνία (18μηνης διάρκειας) μεταξύ του τουρκικού κράτους και της νοτιοκορεάτικης εταιρείας ΚΑΕRI (Korean Atomic Energy Research Institute) για την προετοιμασία της ανάθεσης κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου. Ας σημειωθεί ότι αυτήν τη χρονική περίοδο (1995) φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί τα σχέδια για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μαύρη Θάλασσα (ο αντιδραστήρας της Σινώπης δεν εμφανίσθηκε το 1996 στους διεθνείς χάρτες πυρηνικών εργοστασίων). Όμως, το 1997 η Τουρκία αναθεώρησε εκ νέου τα σχέδιά της και σήμερα επαναπροωθεί την κατασκευή του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού, με χρονικό όριο έναρξης λειτουργίας το έτος 2010.
Εν μέσω καθυστερήσεων που προήλθαν από διάφορους λόγους (κυρίως πολιτικούς και οικονομικούς), το σχέδιο για τον πυρηνικό σταθμό τού Ακούγιου επανήλθε στο προσκήνιο στα τέλη τού 1996. Μετά από νέες αναβολές και αλλαγές, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 28 Απριλίου 1997 ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έπρεπε να υποβάλουν προσφορές.

Τελικά, στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου συμμετείχαν τρεις κοινοπραξίες.
Το 2000, λόγω οικονομικών προβλημάτων στην Τουρκία, ανακοινώθηκε η ακύρωση της κατασκευής των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι επαπειλούμενοι κίνδυνοι

Η υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, τόσο για την ίδια την Τουρκία, όσο και για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η πιθανότητα να συμβεί κάποιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στο μέλλον είναι εξαιρετικά υψηλή, γεγονός που παραδέχεται και η ίδια η πυρηνική βιομηχανία. Το 1990, ο αρμόδιος επιθεωρητής για θέματα πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού παραδέχθηκε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάποιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα σε ένα γαλλικό πυρηνικό αντιδραστήρα μέσα στα προσεχή 20 χρόνια είναι 1 προς 20.

Κατά δεύτερο λόγο, η Μεσόγειος αναμένεται να χρησιμοποιείται συστηματικά ως δρόμος μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων από αυτές τις μονάδες. Η συχνή μεταφορά, η ποσότητα και η επικινδυνότητα του πυρηνικού φορτίου αναμένεται να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη Μεσόγειο σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος, είτε λόγω δεινών καιρικών συνθηκών είτε ηθελημένης βύθισης για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του ότι η μεταφορά, η επεξεργασία και ο ενταφιασμός ενός κιλού ραδιενεργών αποβλήτων κόστιζε το 2000 περίπου 500 ευρώ, η τελευταία (παράνομη και εγκληματική από περιβαλλοντικής άποψης) λύση μπορεί να αποτελέσει μια καλοστημένη επιχείρηση με υψηλό κέρδος.

Σημαντικός είναι, επίσης, ο κίνδυνος να συμβούν στις πυρηνικές μονάδες πράξεις δολιοφθοράς λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που επικρατεί στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο ενισχύεται και από το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιθέσεις σε στόχους με ενεργειακό ενδιαφέρον για την τουρκική κυβέρνηση (αγωγούς πετρελαίου - φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά φράγματα). Το παράδειγμα αντίστοιχων επιθέσεων εναντίον ενεργειακών στόχων, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τσετσενία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, επιβεβαιώνει τις παραπάνω ανησυχίες. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι επιθέσεις αυτές έχουν στραφεί μόνο ενάντια σε αγωγούς πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν εξασφαλίζει καθόλου ότι στο μέλλον οι πυρηνικοί σταθμοί της Τουρκίας στην περιοχή τού Ακούγιου δε θα συμπεριληφθούν στις λίστες των πιθανών στόχων επιθέσεων.

* Πληροφορίες από την ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 17, 2011, 19:11:13 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 18, 2011, 17:15:12 »
http://axrista-nea.blogspot.com/2011/03/blog-post_6183.html

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ....


Ο Παγκόσμιος χάρτης των Πυρηνικών Εργοστασίων


Ο Ευρωπαϊκός χάρτης των Πυρηνικών Εργοστασίων

(Πηγή: International Nuclear Safety Center)


Ο ευρωπαϊκός χάρτης με αριθμός

(Πηγή: European Nuclear Society)



« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 18, 2011, 17:22:09 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 18, 2011, 17:39:42 »
http://omogenia-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html

18/3/11

Κοινή διακήρυξη κατά των πυρηνικών εργοστασίων, με κύρια αιχμή κατά του σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης για πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή περιοχή του Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τα πράσινα κόμματα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Τη διακήρυξη, που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, υπογράφουν:
• Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την Ελλάδα.
• Το Yesiller-Πράσινο Κόμμα της Τουρκίας
• Το κυπριακό Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
• Το τουρκοκυπριακό Yeni Kibris Partisi-Κόμμα «Νέα Κύπρος»
Η τουρκική κυβέρνηση ήταν από τις ελάχιστες που αρνήθηκαν πεισματικά να αναθεωρήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία. Αντίθετα, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου επιβεβαίωσε τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Άκουγιου.

Σειρά αντιπυρηνικών εκδηλώσεων προγραμματίζεται αυτές τις μέρες και στις τρεις χώρες: απόψε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους Οικολόγους Πράσινους και την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, αύριο Σάββατο κοινή εκδήλωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας (12.00, οδόφραγμα οδού Λήδρας), την Κυριακή πανεθνική κινητοποίηση στην Τουρκία από το αντιπυρηνικό κίνημα.
Όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, «Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο Άκουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα..… Έχουμε επίγνωση του ψηλού κόστους των κλασσικών πηγών ενέργειας…. Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους ανθρώπους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, μαζί με την χρήση άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας η απάντηση».

Θα αγωνιστούμε μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον με καθαρές πηγές ενέργειας», καταλήγει η διακήρυξη. «Θα αγωνιστούμε ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο. Αναγνωρίζουμε το κοινό πεπρωμένο που ενώνει το περιβάλλον μας και καλούμε όλους τους αντιπυρηνικούς ακτιβιστές από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία σε κοινό αγώνα ενάντια στο οικολογικό αυτό έγκλημα που προσπαθεί να επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 940916


Πυρηνική Ενέργεια – Όχι ευχαριστώ

Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία το δράμα του Ιαπωνικού λαού, ο οποίος υποφέρει από τις συνέπειες του τρομακτικού σεισμού της Παρασκευής 11ης Μαρτίου, το παλιρροιακό κύμα που προκάλεσε και τις συνεπακόλουθες καταστροφικές συνέπειες.
Ιδιαίτερη διαρκή ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη διαρροή ραδιενέργειας από τους πληγέντες πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η πιθανότητα πρόκλησης ενός ακόμη πιο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος.

Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία δημιουργεί παγκόσμια κατακραυγή κατά των πυρηνικών προγραμμάτων πολλών χωρών. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία η οποία προγραμματίζει την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Άκουγιου απέναντι από τις ακτές της Κύπρου.
Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα. Μια πιθανή απώλεια ραδιενέργειας πλήττει άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων και περισσότερο. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλες τις χώρες γύρω από τον Εύξεινο Πόντο. Οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν πεθάνει και των τόσων άλλων που ακόμη γεννιούνται με διάφορες ασθένειες λόγω της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να επαναληφθεί ξανά το ίδιο λάθος. Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο Άκουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα.

Τα πυρηνικά απόβλητα αποτελούν από μόνα τους πυρηνική απειλή που θα διαρκέσει για αιώνες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφαλής φύλαξη των, αφού ο κίνδυνος των διαρροών θα είναι πάντοτε παρών. Το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων είναι πολύ μεγάλο και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι τα πυρηνικά αποτελούν φτηνή πηγή ενέργειας. Είναι γιατί δεν υπολογίζουν το κόστος αυτό, ούτε το κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ποια αλήθεια περιοχή θα θέλει να φιλοξενήσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρηνικά απόβλητα θαμμένα στο έδαφός της;

Έχουμε επίγνωση του ψηλού κόστους των κλασσικών πηγών ενέργειας. Το πετρέλαιο λιγοστεύει και η τιμή του θα πηγαίνει συνεχώς στα ύψη. Το κάρβουνο, ο άνθρακας και άλλες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα, βοηθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε κάθε μέρα, είναι αποτέλεσμα της άναρχης χρήσης των πιο πάνω πηγών ενέργειας. Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους ανθρώπους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, μαζί με την χρήση άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας η απάντηση.

Εμείς του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και της Νέας Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά και Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι και Τούρκοι Πράσινοι, θα αγωνιστούμε μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον με καθαρές πηγές ενέργειας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, απέναντι από την Κύπρο. Αναγνωρίζουμε το κοινό πεπρωμένο που ενώνει το περιβάλλον μας και καλούμε όλους τους αντιπυρηνικούς ακτιβιστές από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία σε κοινό αγώνα ενάντια στο οικολογικό αυτό έγκλημα που προσπαθεί να επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ-ΚΥΠΡΟΣ, YENI KIBRIS PARTISI-ΚΟΜΜΑ«ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ» YESILLER-ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΕΛΛΑΔΑ
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 18, 2011, 17:45:53 »
http://www.eklogika.gr/news/4287

Κίνημα κατά των πυρηνικών στα Βαλκάνια μετά την απειλή στην ...«ασφαλή» Ιαπωνία!



Η πυρηνική απειλή στην Ιαπωνία, φέρνει κινητοποίηση στην Ελλάδα. Σύσκεψη με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πραγματοποίησε η υπουργός Παιδείας, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πυρηνικής απειλής καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολίτες της Αθήνας την προσεχή Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα στα Προπύλαια. Ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι τάσσεται κατά της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας και να αναλάβει δράσεις στην Ε.Ε . Μάλιστα, να αποτραπεί, σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Ανακοίνωση -επιβεβαίωση των θέσεων που διατυπώνουν εδώ και χρόνια εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Η τραγική εξέλιξη , λόγω σεισμικότητας του εδάφους, ακόμη και στην πρωτοπόρο σε μέτρα ασφαλείας Ιαπωνία, προκαλεί «κραδασμούς» στη σεισμογόνο Ελλάδα...

Πάντως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπουργού Παιδείας  Άννας Διαμαντοπούλου,   με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, για το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, η κ. Διαμαντοπούλου, εμφανίστηκε με δηλώσεις της- αμέσως μετά- καθησυχαστική:

«Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι η μόνη επίσημη Δημόσια Αρχή, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης. Αυτό έκανε, με εξαιρετικά υπεύθυνο και νηφάλιο τρόπο, από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε το θέμα.

Σήμερα, είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, όπου έγινε για άλλη μια φορά σαφές, ότι - σύμφωνα και με το Διεθνή Οργανισμό για την ατομική ενέργεια - η κατάσταση στην Ιαπωνία είναι ελεγχόμενη και το πρόβλημα είναι τοπικού χαρακτήρα».

«Σε πόσα εκατομμύρια ζωές ακόμη αποτιμώνται τα πυρηνικά κέρδη;» είναι η ερώτηση που θέτει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πυρηνική απειλή είναι πάντοτε εφιαλτικά παρούσα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του πυρηνικού λόμπυ να πείσει την παγκόσμια κοινότητα για το αντίθετο». Προσθέτει δε ότι :

«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ελέγξιμη, δεν είναι ποτέ ακίνδυνη, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ενεργειακή επιλογή για καμία χώρα του κόσμου! Ας μη ξεχνάμε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας αποτελούσαν , λόγω της τεχνολογικής τους αρτιότητας αλλά και τα πολλαπλά μέτρα ασφαλείας στη χώρα, το αγαπημένο παράδειγμα ασφαλούς, παραγωγικής και κοινωνικά επωφελούς επένδυσης για το πυρηνικό λόμπυ και τους πολιτικούς και επιστημονικούς του συνεργάτες, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση προωθεί τη διαπραγμάτευση συμβολαίων πολλών δις δολαρίων, ώστε ιαπωνικές εταιρίες να αναλάβουν την κατασκευή αντίστοιχων εργοστασίων σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία (παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και με κυβερνήσεις γειτονικών μας χωρών). Τα γεγονότα που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, αποκαλύπτουν πόσο απέχουν οι εκτιμήσεις αυτές από την πραγματικότητα.

Αυτή την ώρα λοιπόν, είναι - περισσότερο παρά ποτέ- αναγκαίο να αντιληφθούμε , να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε για την ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης νέων πυρηνικών εργοστασίων οπουδήποτε στον πλανήτη. Δεν είναι πια δυνατό να ανεχόμαστε την υπονόμευση όχι μόνο της ευημερίας και της υγείας αλλά και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων από την προώθηση των ασύλληπτων για το μέσο πολίτη κερδών της πυρηνικής αγοράς και τις δαιδαλώδεις και σκοτεινές πολιτικές και οικονομικές της συμμαχίες.

Ακόμη περισσότερο όταν στη δική μας γειτονιά, αυτή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, με την ιδιαίτερη γεωπολιτική αστάθεια, τα αλλεπάλληλα κρούσματα πολεμικών αναφλέξεων, βίας, πολιτικής διαφθοράς και αδιαφάνειας αλλά και την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σχεδιάζεται η ανέγερση πληθώρας πυρηνικών εργοστασίων, με το σαθρό επιχείρημα τις ενεργειακής αυτάρκειας !

    Απαιτούμε από την κυβέρνηση :

    - να δηλώσει επισήμως, σαφώς και κατηγορηματικά ότι η χώρα μας δεν ενδιαφέρεται σε καμία περίπτωση για τέτοιου είδους ενεργειακές λύσεις και να πάρει όλες τις δυνατές πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

    - να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις νέων πυρηνικών εργοστασίων στα κράτη- μέλη της και να σταματήσει η επιμήκυνση του χρόνου ζωής όσων ήδη λειτουργούν (κίνηση με στόχο τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία την οποία έχει ήδη εξαγγείλει η γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να ακολουθήσει η γαλλική και βρετανική).

    Αγωνιζόμαστε μαζί με το ελληνικό και το διεθνές αντιπυρηνικό κίνημα και καλούμε τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες να ματαιώσουν τα σχέδια των εμπόρων του πυρηνικού ολέθρου. Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα στα Προπύλαια, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πυρηνικής απειλής. Ο αγώνας κατά των πυρηνικών είναι αγώνας για τη ζωή μας !»
 
«Η Ιαπωνία πρέπει να μας προβληματίσει όλους», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν: «Παράλληλα με τη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που ζουν τραγικές ώρες, οφείλουμε να δούμε καθαρά ότι η πυρηνική ενέργεια δε μπορεί να είναι ποτέ επαρκώς ασφαλής, ούτε στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες. Η καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή γειτονιά μας, όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια. Ομοίως πρέπει να προβληματιστούν η Ακαδημία Αθηνών, πολιτικά κόμματα και πανεπιστημιακοί, που ανεύθυνα υποστήριζαν την πυρηνική ενέργεια, επικαλούμενοι συχνά την ασφαλή παραγωγή της στην σεισμογενή Ιαπωνία.

Οι Οικολόγοι  Πράσινοι, χωρίς να πανηγυρίζουμε για την επιβεβαίωση των πάγιων θέσεων μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τα αντιπυρηνικά κινήματα όλου του κόσμου, ιδιαίτερα των γειτονικών λαών, και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για άμεση αποστολή ομάδων διάσωσης, αλλά και για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά. Ιδιαίτερα η τελευταία πρέπει να είναι έμπρακτη, με πάγωμα της  αγοράς ενέργειας από γειτονικές χώρες με πυρηνικά εργοστάσια».
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 20, 2011, 14:08:04 »
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=58694964

Oι ήρωες της Φουκουσίμα συγκλονίζουν την ανθρωπότητα

19/3

Σύσσωμη η υφήλιος προσεύχεται για τους θαρραλέους εθελοντές που δίνουν μάχη με τον χρόνο και τη ραδιενέργεια στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό

Και τώρα, σε μια περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση από το τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου και τον πυρηνικό όλεθρο στις πόλεις Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι κινηματογραφικοί ήρωες έχουν πάρει σάρκα και οστά, όχι όμως όνομα.

Θυσιάζονται

Είναι εθελοντές αυτοί που έμειναν όταν όλοι οι άλλοι έφυγαν. Δέχθηκαν να εκτίθενται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, αφού γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για ολόκληρη τη χώρα μια πιθανή αποτυχία τους.

Κι ενώ όλο το έθνος αναγνωρίζει τη θυσία τους και προσεύχεται καθημερινά γι' αυτούς και ταυτόχρονα αντλεί κουράγιο από το δικό τους κουράγιο, κανείς, εκτός από τους οικείους τους, δεν ξέρει τα ονόματά τους, καθώς ελάχιστες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές.

Ερπουν μέσα σε λαβυρίνθους στο απόλυτο σκοτάδι, με τους φακούς τους, φορώντας ειδικές φόρμες με αεροστεγείς κουκούλες και αναπνέοντας από μπουκάλες οξυγόνου που μεταφέρουν στις πλάτες τους.

Οταν τελειώνει η βάρδιά τους, αναδύονται στην επιφάνεια όπου τρώνε τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει και κοιμούνται με βάρδιες.

«Δεν έχουν πολλά τρόφιμα ακόμα», λέει η κόρη ενός από τους ήρωες της Φουκουσίμα. «Ο πατέρας μου έχει δεχτεί τη μοίρα του, είναι σαν να βρίσκεται αντιμέτωπος με θανατική καταδίκη». «Παρακαλώ συνεχίστε τη ζωή σας, θα λείψω για κάποιο διάστημα», ήταν το μήνυμα ενός άλλου ηρωικού εθελοντή.

Κάποιος άλλος δέχτηκε να παραμείνει στο εργοστάσιο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα έβγαινε στη σύνταξη και δηλώνοντας εθελοντής, έστειλε μήνυμα στην κόρη του, λέγοντας πως «αισθάνεται πως είναι χρέος του να βοηθήσει». Οι οικογένειές τους ζουν το δικό τους δράμα, μην ξέροντας αν θα τους ξαναδούν ζωντανούς, ενώ συνειδητοποιούν πως ακόμα κι αν γλιτώσουν, ο θάνατος μπορεί να έρθει αργότερα.

Οι ειδικές στολές δεν μπορούν να τους προστατεύσουν ουσιαστικά από το πυκνό ραδιενεργό νέφος, το οποίο αργά ή γρήγορα θα δείξει τη... θανατηφόρα δύναμή του.

Οι επιπτώσεις της στην υγεία τους μπορεί να ποικίλλουν, από αναπνευστικά προβλήματα ως διαφόρων ειδών καρκίνους. Στο Τσέρνομπιλ, απ' όσους εργάστηκαν προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στον αντιδραστήρα, 28 πέθαναν μέσα σε τρεις μήνες, 19 υπέκυψαν από μολύνσεις που προκάλεσε η ραδιενέργεια στο δέρμα τους και δεκάδες κατέληξαν αργότερα από λευχαιμία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι 200 θα γίνουν οι νέοι ήρωες της Ιαπωνίας, οι «λίγοι που έκαναν τόσο πολλά για τόσο πολλούς», όπως είχε πει κάποτε ο Τσόρτσιλ για τους πιλότους της RAF.

Σενάριο τύπου Τσέρ­νομπιλ

Ως «έσχατη» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί μια λύση τύπου Τσέρνομπιλ -την ταφή, δηλαδή, του αντιδραστήρα με άμμο και τσιμέντο- για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, καθώς η επιλογή της θα καταστήσει ακατοίκητη για δεκαετίες την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Εξάλλου, οι αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα είναι περισσότεροι απ' ό,τι στο Τσέρνομπιλ, οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταφής και κατασκευής μιας σαρκοφάγου από τσιμέντο, ο ιαπωνικός πυρηνικός σταθμός θα μετατραπεί σε ανοιχτή πύλη διαρροής ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα για όσο θα κατασκευάζεται η σαρκοφάγος, κατασκευή για την οποία θα απαιτηθούν εβδομάδες, ίσως και μήνες. Στο Τσερνομπίλ, η αντίστοιχη διαδικασία κράτησε επτά μήνες και στο μεταξύ, η μόλυνε αέρα και νερά σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Θεοφάνης Θεοφάνους

«Η μάχη με τη ραδιενέργεια μπορεί να διαρκέσει μήνες»

Εφιαλτικά σενάρια ξεδιπλώνονται για το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη υπό αντίξοες συνθήκες. Η λέξη-κλειδί είναι «νερό», ώστε η ψύξη να αποτρέψει τα χειρότερα, επισημαίνει ο κ. Θεοφάνης Θεοφάνους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια.

«Η προσπάθεια ελέγχου μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες και στο διάστημα αυτό θα υπάρχει συνεχής φόβος», λέει ο επιστήμονας που χαρακτηρίστηκε ως ο «πατέρας» της ιδέας για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου με την παροχή νερού. Η μεθοδολογία που προέκυψε από τα πειράματά του πριν από 25 χρόνια περιλαμβάνεται στους κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζονται διεθνώς.

«Στη Φουκουσίμα υπάρχουν δύο διαφορετικά προβλήματα: η κατάσταση μέσα στους αντιδραστήρες εντός του πρώτου προστατευτικού κελύφους και οι δεξαμενές με τα απόβλητα που βρίσκονται μέσα στο γενικό κτίριο. Η καρδιά του αντιδραστήρα υπάρχει ενδεχόμενο να σπάσει από μια έκρηξη, αλλά η διάτρηση μπορεί να γίνει και σταδιακά εάν περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς ψύξη. Η πιθανότητα έκρηξης είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική ακόμη», λέει ο κ. Θεοφάνους.

«Μας απασχολεί πολύ η σταδιακή διάβρωση του κελύφους, καθώς δεν ξέρουμε τι ποσότητες νερού έχουν ήδη βάλει, αν το υλικό έχει λιώσει χωρίς να έχει βγει από τον αντιδραστήρα ή -εάν λιώσει- κατά πόσο μπορεί θα προκαλέσει σοβαρή έκρηξη».

Μακροχρόνια διαχείριση

«Μια άλλη παράμετρος αφορά τη μακροχρόνια διαχείριση. Εφόσον το πυρηνικό υλικό λιώσει και πέσει στη βάση του κελύφους, ακόμα και αν συνεχιστεί η παροχή νερού, δεν είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη του δυστυχήματος θα περιοριστεί.

Ισως ακολουθήσει η ''επίθεση'' στο τσιμέντο το οποίο αποσυντίθεται και παράγει αέρια που θα αυξήσουν περισσότερο τη θερμοκρασία και την πίεση. Ετσι η ραδιενέργεια κάποια στιγμή θα διαφύγει στην ατμόσφαιρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Συνεπώς πρέπει να βρούμε τρόπους να κατευνάσουμε την έκλυση ραδιενέργειας, όπως η ψύξη με μεγάλες ποσότητες νερού που την απορροφούν. Αντίθετα, αν αφήσουμε το υλικό να λιώσει, αυτό θα σκάβει τη βάση του κελύφους για καιρό», εξηγεί ο κ. Θεοφάνους και υπογραμμίζει ότι το πλέον επικίνδυνο σημείο είναι οι δεξαμενές αποθήκευσης αποβλήτων.

«Υπάρχει φοβερή ακτινοβολία περιμετρικά και δεν μπορούν να προσεγγίσουν για να τροφοδοτήσουν με νερό. Το υλικό δεν καλύπτεται και μπορεί να εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα. Το χειρότερο σενάριο είναι να πιάσουν φωτιά οι δεξαμενές και να λιώσει το υλικό των καυσίμων».

Τέλος, ο κ. Θεοφάνους εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έφυγε από τον χώρο της έρευνας: «Ολοι όσοι εργάζονται σε αντιδραστήρες ποτέ δεν φαντάζονται ότι θα συμβούν τέτοια εξωπραγματικά γεγονότα. Οταν δεν πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί το ακραίο, δεν είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που με έκαναν να απομακρυνθώ, ο μη επιστημονικός τρόπος σκέψης που επικρατεί. Κρατικοί φορείς, εταιρείες που διαχειρίζονται αντιδραστήρες και κατασκευαστές δεν έχουν δουλέψει με συνέπεια πάνω στα ακραία σενάρια».

ΧΡ. ΚΑΤΣΑΡΟΥ, Δ. ΡΑΓΙΑ
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 20, 2011, 14:13:57 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 30, 2011, 23:35:40 »
http://www.metrogreece.gr/News.aspx?a_id=18381&NewsType=2

Κλείνει τα πυρηνικά εργοστάσιά της η Γερμανία

Το 2022 θα κλείσει και τους τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της η Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.



Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/